Knolselderijsoep met kerriekruim en appel (soep)

voor 4 personen

Herkomst recept: gebaseerd op een recept van Angelique Schmeinck op 24 kitchen

Ingrediënten:

  • 1  ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1  kleine knolselderij
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 1 takje rozemarijn
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 flesje witbier
  • 100 ml slagroom
  • 125 ml fruitige olijfolie
  • 1 el kerriepoeder
  • 6 el broodkruim of panko
  • 4  appels
  • 2 el tafelsuiker
  • 4  bosuitjes
  • 4  dun gesneden plakken serranoham

Knolselderijsoep pan

Recept:

Pel en snipper de ui grof. Schil en snijd de knolselderij in dobbelsteentjes van ongeveer 1,5 centimeter. Verwarm olijfolie in een soeppan en fruit de ui glazig. Voeg knolselderij, laurier en rozemarijn toe, blus af met bouillon en breng aan de kook. Laat een kwartiertje zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Voeg het witbier en de slagroom toe en breng opnieuw aan de kook, kook nog 5 minuten.

Haal de rozemarijn en laurier uit de soep. Pureer de soep met de staafmixer of in een blender. Schenk door een fijnmazige zeef en druk met een juslepel zoveel mogelijk van de vaste bestanddelen door de zeef. Zo wordt de soep al iets gebonden en gebruik je alle smaken. Wat er dan nog overblijft in de zeef kun je weggooien. Giet de gladde soep in een schone pan en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm voor de kerriekruim 125 cc olijfolie op laag vuur in een sauspan, voeg de kerriepoeder toe en verwarm circa 2 minuten. Schenk vier eetlepels kerrieolie door een zeef en houd apart voor de eindbereiding. Voeg het broodkruim toe aan de resterende olie, verwarm nog 1 minuut en meng goed door elkaar.

Snijd de bosuitjes in lange schuine dunne plakjes en bewaar ze in koud water. Rol de plakken serranoham op en snijd ze in smalle repen. Schil de appels en boor er met de parisienneboor 7 bolletjes per persoon uit. Verhit iets olijfolie in een kleine bakpan en bak de appelbolletjes tot ze iets goudgeel kleuren, voeg de suiker toe en laat op middelhoog vuur in 3-4 minuten karamelliseren.

Opmaak bord: leg de appelbolletjes in een (voorverwarmd) diep bord, leg de reepjes serranoham en bosui erop. Schenk er zoveel soep langs zodat je het garnituur nog ziet en verdeel er kerriekruim over. Druppel de kerrieolie er rondom.

Heerlijke soep! Ik heb de soep 2 keer gemaakt (helaas vergeten een goede foto van het eindresultaat te maken). De eerste keer helemaal zoals hierboven beschreven, de 2e keer vegetarisch, zonder de ham dus, en dat was ook gewoon helemaal lekker. Kijk vooral ook even het filmpje via de link naar 24kitchen voor het gehele recept in beeld.