Het einde van de winterkas

De kas moet leeg! Dat is wellicht wat overdreven, maar ik voel dat het voorjaar eraan komt. En ik weet uit ervaring hoe druk het wordt, alles komt dan tegelijk: zaaien, verspenen, uitplanten, wieden, voeden, water geven, netten spannen, hekwerken zetten, potten vullen, etc. Het is een soort voorjaarsschoonmaak. Ik wil nu zoveel mogelijk opruimen voor een schoon en opgeruimd begin van tuinseizoen 2020.

En dus stapel ik potten in elkaar, ruim ik de laatste zwervende labeltjes op, sorteer ik bakjes op messen, knipscharen en snoeizaagjes, op bindertjes, clips en touwtjes, veeg ik het pad…….. en voor mijn gevoel moet alles uit de kas geoogst worden. Dat hoeft en kan natuurlijk niet binnen een week, maar graag wel binnen twee, of uiterlijk drie 🙂 .

Er beginnen al wel gaten in te komen hoor:

 

We hebben bloemkool geoogst, cichorei, venkel, rucola, mosterdblad en andijvie, maar er is nog genoeg over. De peterselie en selderij hebben het geweldig gedaan, dat is zeker voor herhaling vatbaar, het zijn ondertussen grote bossen verse groene blaadjes waar we elke week van oogsten. En de lege plekjes worden gevuld door zaaisels, zaailingen en stekken, zoals op de foto de potten met kiwibes, salie en Franse dragon.

De venkelknollen zijn op, we eten morgen de laatste boerenkoolspruitjes, zondag eten we snijbiet, maandag wordt het zeker iets met spitskool, dinsdag boerenkool. En zo ruimen we beetje bij beetje de kas op.

 

Na de oogst mogen de planten er gelijk uit. De viooltjes ga ik proberen ruim uit de grond te scheppen en in de tuin planten. Zodat we uiteindelijk over een week of 2 alleen nog worteltjes, bietjes en winteruien in de kas hebben staan (want die drie, in september/oktober gezaaid, hebben meer tijd nodig om een bol/knol te vormen).

Soms ‘barsten’ kolen, omdat de planten teveel vocht krijgen in verhouding tot het vermogen om te groeien en uit te rekken en ze dus letterlijk uit hun vel barsten. Dat ziet er dan zo uit, dit is een witte kool van 2 jaar geleden:

 

Nu hebben we spitskooltjes die er zo uitzien:

 

Dit is ook een soort van barsten, maar niet omdat er teveel vocht is. Je kunt aan het donkergroene blad dat bovenin uit de kool piept dat dit de eerste tekenen van doorschieten zijn, er komt binnenkort gewoon een hele bloeistengel uit de kool piepen. Als ik me kan beheersen laat ik haar nog een paar weken staan om later nog eens foto’s te maken. De andere spitskolen laten dit nog niet zien maar dat zal niet lang meer duren. En dus gaan we ook die binnenkort oogsten.

Ook als ik vanaf nu elke dag groenten uit de kas oogst is die waarschijnlijk over 10 dagen nog niet leeg. En dat terwijl ik de grond in de kas wil gaan verzorgen; dode plantenresten wil opruimen, overwinterde planten in potten buiten zetten, paadjes aanvegen, de grond omwoelen, na 3 jaar weer eens kalkkorrels strooien en inharken. En ik wil een indeling maken waar over ruim anderhalve maand stokken moeten worden gezet en planten van bijvoorbeeld tomaten, paprika’s, etc. kunnen worden uitgeplant. Wat gaat de tijd toch snel!

Tot slot nog één foto, van een dappere roos Old Gold die al een bloem geeft.

12 reacties op Het einde van de winterkas

Ria 7 maart 2020 om 09:50

Wat leuk om dit te lezen. Veel succes met de kas en de werkzaamheden! !

Petra 7 maart 2020 om 10:21

Hoi Diana,
Wat leuk, nog een tweede blog deze week !
Ik wil niet muggenziften, maar zeg het toch 😉 want ik weet dat je wat dat betreft toch wel een perfectionist bent. Er staan n paar kleine spelfouten in de tekst, na de foto van het viooltje ontbreekt het woord nodig en kolen ‘barsten’ moet omgedraaid, volgens mij.
En nu gauw de tuin in, want vandaag schijnt de zon hier volop…
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 7 maart 2020 om 11:16

Dankjewel Petra!
Ik ben altijd erg blij met verbeteringen want ik controleer de tekst altijd 2 keer maar ik lees er soms overheen (ik denk omdat ik het zelf heb geschreven, na schrijven en lezen en verbeteren zit de tekst al zo in mijn hoofd dat ik er overheen kijk 🙂 ). Ik heb het gelijk aangepast.
groetjes,
Diana

John 7 maart 2020 om 23:05

Zoals iedereen popel ik om aan de slag te gaan. Alle paprika’s die op zolder staan moeten eigenlijk naar de kas buiten. Vandaag was het de eerste keer dat de temperatuur in de kas overdag de. 25 graden bereikte. Helaas komt de temperatuur de laatste weken niet boven de 10 graden . De tomaten staan nu nog op zolder te wachten om te worden verpot of geënt om naar de kas te kunnen. Elk jaar denk ik dat ik te vroeg ben begonnen, maar uiteindelijk komt alles weer goed. Voor de liefhebbers van Australische planten heb ik wat “grass trigger plants” Stylidium graminifolium in de aanbieding. Bijna wintervaste hele bijzondere planten, waarvan de bloemen bij aanraking het stuifmeel op de rug van het insect deponeren. Ik heb ze uit zaad gekweekt, dus moeten ze nog even groot worden.

Wil Fransen 8 maart 2020 om 11:16

Hallo Diana,
Weet je waar ik nou zo benieuwd naar ben? Hoe jullie diepvries eruit ziet; want volgens mij hebben jullie de hele winter uit de kas gegeten en ik heb ook niet de indruk dat er een groot gezin mee eet. verder niets dan lof over je nieuwsbrief. Groet, Wil.

Ruud & Diana 9 maart 2020 om 08:00

Hallo Wil,
Wij eten inderdaad maar samen, en de vriezer zit hier nog behoorlijk vol. Maar zo af en toe eten we eens sajoer boontjes met sperzieboontjes uit de vriezer, en eens een keer bietjes (al stonden er tot afgelopen weekend ook nog wel bietjes in de tuin). Normaal gesproken ruim ik rond mei de vriezer op, schoonmaken, etc. voor de komst van de nieuwe oogst, maar dan moeten we nu onderhand wel volop uit die vriezer gaan eten 🙂
groetjes,
Diana

Kitty 8 maart 2020 om 16:52

Hoe hoog moet de temp in de koude kas minimaal zijn voor alles erin mag? Mijn planten groeien zo hard!

Ruud & Diana 9 maart 2020 om 08:10

Hallo Kitty,
Dat ligt er volledig aan wat je erin wilt zetten 🙂
Maar in een echte koude kas, dus zonder verwarming, is het in de nacht bijna net zo koud als buiten (de lucht is even koud, alleen is de grond wat minder koud en die straalt dus af waardoor het er net iets minder koud is.
De grondtemperatuur is ook heel belangrijk want daarin moeten de wortels groeien (tenzij je in potten gaat telen). Ik durf hier over een paar weken wel tomatenzaailingen in de kas te zetten. Maar de pepers, paprika’s en aubergines moeten wachten tot half tot eind april (en dan nog met argusogen naar het weerbericht kijken, bij nachtvorst moeten ze alsnog naar binnen of worden beschermd. En komkommers, kouseband, meloen, etc. zijn uiteraard nog niet gezaaid, dat doe ik pas half april want die soorten mogen pas echt in mei nar de kas.
groetjes,
Diana

Tineke 8 maart 2020 om 21:11

De roos die ‘nog’ een bloem geeft. BIj ons heeft de Ghislaine de Feligonde ook 1 bloemetje, heel parmantig tussen alle rozenbotteltjes die nog aan de struik zitten van afgelopen jaar.

Vandenrhijn F 9 maart 2020 om 17:38

Hallo tuin vrienden,

Ik zou graag winter porei zaaien,welke zou U mijn aanraden?
Graag een antwoord DANK U

sharon 9 maart 2020 om 19:01

beste,
Diana heeft een hele pagina gewijd aan prei (ik neem aan dat u winterprei bedoelt?)
hier benoemt ze ook welke rassen haar favoriet zijn: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/

helaas heb ik zelf geen ervaring met prei….
veel succes met uitzoeken, zaaien en natuurlijk oogsten!

mvg, Sharon

Gerrie 10 maart 2020 om 11:15

Die roos is echt fantastisch. Wij hebben hier ook zoiets (weten niet exact welke) maar is zo’n fantastische doorbloeier. Bij niet te koude winters zoals deze geeft hij eigenlijk steeds wel een of twee bloemen.

De blogs zijn steeds zeer informatief. Mijn respect voor jouw schrijftalent.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties