Het einde van de winterkas

De kas moet leeg! Dat is wellicht wat overdreven, maar ik voel dat het voorjaar eraan komt. En ik weet uit ervaring hoe druk het wordt, alles komt dan tegelijk: zaaien, verspenen, uitplanten, wieden, voeden, water geven, netten spannen, hekwerken zetten, potten vullen, etc. Het is een soort voorjaarsschoonmaak. Ik wil nu zoveel mogelijk opruimen voor een schoon en opgeruimd begin van tuinseizoen 2020.

En dus stapel ik potten in elkaar, ruim ik de laatste zwervende labeltjes op, sorteer ik bakjes op messen, knipscharen en snoeizaagjes, op bindertjes, clips en touwtjes, veeg ik het pad…….. en voor mijn gevoel moet alles uit de kas geoogst worden. Dat hoeft en kan natuurlijk niet binnen een week, maar graag wel binnen twee, of uiterlijk drie 🙂 .

Er beginnen al wel gaten in te komen hoor:

 

We hebben bloemkool geoogst, cichorei, venkel, rucola, mosterdblad en andijvie, maar er is nog genoeg over. De peterselie en selderij hebben het geweldig gedaan, dat is zeker voor herhaling vatbaar, het zijn ondertussen grote bossen verse groene blaadjes waar we elke week van oogsten. En de lege plekjes worden gevuld door zaaisels, zaailingen en stekken, zoals op de foto de potten met kiwibes, salie en Franse dragon.

De venkelknollen zijn op, we eten morgen de laatste boerenkoolspruitjes, zondag eten we snijbiet, maandag wordt het zeker iets met spitskool, dinsdag boerenkool. En zo ruimen we beetje bij beetje de kas op.

 

Na de oogst mogen de planten er gelijk uit. De viooltjes ga ik proberen ruim uit de grond te scheppen en in de tuin planten. Zodat we uiteindelijk over een week of 2 alleen nog worteltjes, bietjes en winteruien in de kas hebben staan (want die drie, in september/oktober gezaaid, hebben meer tijd nodig om een bol/knol te vormen).

Soms ‘barsten’ kolen, omdat de planten teveel vocht krijgen in verhouding tot het vermogen om te groeien en uit te rekken en ze dus letterlijk uit hun vel barsten. Dat ziet er dan zo uit, dit is een witte kool van 2 jaar geleden:

 

Nu hebben we spitskooltjes die er zo uitzien:

 

Dit is ook een soort van barsten, maar niet omdat er teveel vocht is. Je kunt aan het donkergroene blad dat bovenin uit de kool piept dat dit de eerste tekenen van doorschieten zijn, er komt binnenkort gewoon een hele bloeistengel uit de kool piepen. Als ik me kan beheersen laat ik haar nog een paar weken staan om later nog eens foto’s te maken. De andere spitskolen laten dit nog niet zien maar dat zal niet lang meer duren. En dus gaan we ook die binnenkort oogsten.

Ook als ik vanaf nu elke dag groenten uit de kas oogst is die waarschijnlijk over 10 dagen nog niet leeg. En dat terwijl ik de grond in de kas wil gaan verzorgen; dode plantenresten wil opruimen, overwinterde planten in potten buiten zetten, paadjes aanvegen, de grond omwoelen, na 3 jaar weer eens kalkkorrels strooien en inharken. En ik wil een indeling maken waar over ruim anderhalve maand stokken moeten worden gezet en planten van bijvoorbeeld tomaten, paprika’s, etc. kunnen worden uitgeplant. Wat gaat de tijd toch snel!

Tot slot nog één foto, van een dappere roos Old Gold die al een bloem geeft.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Wat leuk om dit te lezen. Veel succes met de kas en de werkzaamheden! !

Petra

Hoi Diana,
Wat leuk, nog een tweede blog deze week !
Ik wil niet muggenziften, maar zeg het toch 😉 want ik weet dat je wat dat betreft toch wel een perfectionist bent. Er staan n paar kleine spelfouten in de tekst, na de foto van het viooltje ontbreekt het woord nodig en kolen ‘barsten’ moet omgedraaid, volgens mij.
En nu gauw de tuin in, want vandaag schijnt de zon hier volop…
Groeten,
Petra

John

Zoals iedereen popel ik om aan de slag te gaan. Alle paprika’s die op zolder staan moeten eigenlijk naar de kas buiten. Vandaag was het de eerste keer dat de temperatuur in de kas overdag de. 25 graden bereikte. Helaas komt de temperatuur de laatste weken niet boven de 10 graden . De tomaten staan nu nog op zolder te wachten om te worden verpot of geënt om naar de kas te kunnen. Elk jaar denk ik dat ik te vroeg ben begonnen, maar uiteindelijk komt alles weer goed. Voor de liefhebbers van Australische planten heb ik wat “grass trigger plants” Stylidium graminifolium in de aanbieding. Bijna wintervaste hele bijzondere planten, waarvan de bloemen bij aanraking het stuifmeel op de rug van het insect deponeren. Ik heb ze uit zaad gekweekt, dus moeten ze nog even groot worden.

Wil Fransen

Hallo Diana,
Weet je waar ik nou zo benieuwd naar ben? Hoe jullie diepvries eruit ziet; want volgens mij hebben jullie de hele winter uit de kas gegeten en ik heb ook niet de indruk dat er een groot gezin mee eet. verder niets dan lof over je nieuwsbrief. Groet, Wil.

Kitty

Hoe hoog moet de temp in de koude kas minimaal zijn voor alles erin mag? Mijn planten groeien zo hard!

Tineke

De roos die ‘nog’ een bloem geeft. BIj ons heeft de Ghislaine de Feligonde ook 1 bloemetje, heel parmantig tussen alle rozenbotteltjes die nog aan de struik zitten van afgelopen jaar.

Vandenrhijn F

Hallo tuin vrienden,

Ik zou graag winter porei zaaien,welke zou U mijn aanraden?
Graag een antwoord DANK U

sharon

beste,
Diana heeft een hele pagina gewijd aan prei (ik neem aan dat u winterprei bedoelt?)
hier benoemt ze ook welke rassen haar favoriet zijn: https://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/bladgewassen/prei/

helaas heb ik zelf geen ervaring met prei….
veel succes met uitzoeken, zaaien en natuurlijk oogsten!

mvg, Sharon

Gerrie

Die roos is echt fantastisch. Wij hebben hier ook zoiets (weten niet exact welke) maar is zo’n fantastische doorbloeier. Bij niet te koude winters zoals deze geeft hij eigenlijk steeds wel een of twee bloemen.

De blogs zijn steeds zeer informatief. Mijn respect voor jouw schrijftalent.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties