Bescherming

Diepe zucht. Ik had nog zo mijn best gedaan; alles wat we in de kas zaaien gaat in een onderbak met daarop een glas- of perspexplaatje dat de zaaisels en zaailingen hermetisch afdekt. Omdat er van alles in de kas rondspookt als wij er niet zijn, en dat zijn naast slakken vooral muizen die door kiertjes in de kas naar binnen komen, en soms zien we ook nog wel dat er een rat in de kas is geweest.

Dat is allemaal niet erg, als ze maar niet van de net kiemende zaden of jonge zaailingen vreten. Ik vrees echter dat ze niet luisteren. En dus staan alle zaaisels per bak afgedekt:

Het stokje dat aan de achterkant ligt is trouwens om een kiertje van 2 centimeter af te dekken, want het kleinste kiertje is een mogelijke ingang.

Zeg nou zelf, dit is toch goed afgedekt?

 

Ook hier zie je een klein balkje, om de kier af te dekken. Maar dit keer hebben de &^%#$! (geen idee, ik denk ratten) het gepresteerd om het balkje eraf te duwen (het was dan ook maar een lichtgewicht balkje).

Ik wist al wat ik aan zou treffen  voor ik de kunststof kappen van de onderbak haalde:

In elk potje met potgrond was een vakkundig gaatje in het midden gegraven en het tuinbonenzaadje was weg. Er was niet één tuinbonenzaadje meer over. En ze waren juist aan het kiemen. Tuinbonenmoord!

Mensen met een zwakke maag kunnen de volgende foto wellicht beter overslaan:

In een hoekje lagen wat restjes van de kiempjes, afgeknaagd, uit elkaar gerukt, gepeld en half opgevreten.

Ik gok dus op ratten, omdat die wat groter en sterker zijn dan muizen, en omdat het nogal slordige eters zijn. Maar ik kan me vergissen, er is geen briefje achtergelaten. Voor morgen staat het opnieuw zaaien van tuinbonen op het programma. In dezelfde potjes, in dezelfde potgrond, onder dezelfde kappen, maar met een ander en vooral zwaarder balkje om het kiertje af te dekken.

Vandaag konden we doperwtenzaailingen buiten uitplanten. En ook buiten wordt er op de zaden en zaailingen van peulvruchten geaasd. Daar zijn vooral vogels de boosdoeners. En ik wil best wat van de oogst delen maar dan moeten de zaailingen wel de kans krijgen om planten te worden. En dus……

 

…… zijn de zaailingen langs een klimrek van 1 meter hoog uitgeplant. En is de blauwe waas op de foto van het blauwe net dat er overheen gedrapeerd is. We hebben het uiteraard aan alle kanten goed vastgemaakt zodat er geen vogel in verstrikt kan raken.

Het bouwwerk:

Op de voorgrond zie je een doorgeschoten = bloeiende bladkoolplant. Helaas zijn er nog niet heel veel bestuivers maar zodra die verschijnen weet ik zeker dat ze de bloemen druk gaan bezoeken (bijen en vooral hommels zijn dol op alle koolbloemen).

Tot slot nog even over de website: in 2012 schreef ik ‘blogjes’ van gemiddeld 300 tot 400 woorden. Geen idee hoe het komt (Ruud denkt dat het komt doordat ik niet erg kort van stof ben 🙂 ) maar de blogs zijn in de loop van de jaren steeds langer geworden. Ik wil dat weer een beetje terugbrengen naar wat kleiner (uitzonderingen daargelaten). Dit is mijn eerste poging, vanaf nu ga ik dus wat vaker wat kortere blogjes schrijven in plaats van 1 keer per week een lang/groot blog. Augus heeft aangegeven op de website categorieën en tags te kunnen maken. Dat betekent dat als ik een blog over een redelijk afgebakend onderwerp schrijf ik die voortaan in een andere categorie kan plaatsen dan alleen het jaartal, en dat je in de toekomst op tags (woorden) kunt klikken en de blogs dan kunt lezen die over dat onderwerp gaan. Ik weet ook niet of ik het helemaal goed begrijp maar ik denk dat het principe heel handig is, omdat mensen nu soms ook naar oudere blogs zoeken waarin ik in een bepaalde alinea iets over een bepaald onderwerp schrijf.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wijnie

Ai ai Diana, wat een tegenvaller! Hopelijk kiemen je nieuwe zaaisels snel. Het zou zo veel makkelijker zijn als je afspraken met de belagers kon maken over hoeveel procent ze op mogen eten hè!
Ik heb een vraag aan wie maar wil reageren: ik heb afgelopen zomer via MP stevige zaaitrays op pootjes gekocht. Ik heb er ondertussen 2 helemaal in gebruik en ik ben er heel blij mee. Nu vind ik het alleen lastig hoe ik ze water kan geven. Met een plantenspuit ben ik heel lang bezig. Gieten is geen optie. Ik zet ze nu in iets waar water in staat, zodat ze zich vanaf onder vol kunnen zuigen met water, maar dan is de grond voor sommige zaden weer te nat. Hoe doen jullie dat? Bedankt alvast voor het reageren!
Groetjes Wijnie

Petra

Hoi Wijnie en Diana,
Ik gebruik, net als Diana voor de zaaisels een druksproeier en voor de gekiemde zaden ook een flessenbroes. Ik heb deze ook gekocht op een tuinbeurs, maar ze zijn volgens mij ook in de grotere tuincentra te koop. Ik heb er drie met verschillende openingen, eentje zelfs met een klein schenktuitje en ik kan ze gebruiken op een 1,5 liter(!) fles.
Groeten,
Petra

Wijnie

Dankjewel Diana en Petra! Ik heb nog ergens zo’n druksproeier in huis, dus die ga ik opzoeken. Nooit bij stil gestaan dat je die ook voor een zaaitray kunt gebruiken. En ik ga in het tuincentrum op zoek naar een flessenbroes. Heel fijn dat jullie willen meedenken!
Groetjes Wijnie

Wijnie

Nog 1 aanvulling: bovenaan heb je de blog de tag blog 2019, ziekten en plagen gegeven. Ik denk dat dat 2020 moet zijn ;). Verwijder deze reactie maar als je hem gelezen hebt.
Groetjes Wijnie

Laura en Niels

Hoi Ruud en Diana,

Precies om die reden laten wij erwten, tuinbonen e.d. thuis kiemen en zodra ze de eerste blaadjes hebben gaan ze naar de kas. Wij zijn een paar jaar geleden ook bijna onze hele tuinbonen zaai kwijtgeraakt aan ratten… moest een paar nieuwe doosjes tuinbonen kopen sindsdien lekker thuis en daarna naar de kas. we hebben de tuinbonen en erwten afgelopen week uitgeplant in het zaaibed en zijn nu ongeveer 15/20cm hoog al gaat echt heel erg hard met die zachte temperaturen. Het ziet er ook niet naar uit dat het nog echt extreem koud zal gaan worden dus we hebben hier maar de gok genomen om ook de bieten uit te planten en uitjes te poten. overal zien we al groene puntjes uit de uien komen.

We zijn weer erg blij dat het eindelijk weer wat groener wordt op de tuin waren dat grauwe en dooie zowel op de grond als in de lucht behoorlijk zat.

Hoe gaat het trouwens met de kweeklamp Diana ben je nog steeds tevreden? gaat hard he onder de lamp. Wij staan er ook steeds van te kijken haha

@ Wijnie,
Wij hanteren het “van onder” water geven al een tijd. wij hebben de p9 potjes in bakken staan die we vullen met water werkt echt ideaal als de bak leeg is doe je er gewoon weer een beetje bij. vooral de warmte minnende groenten houden hier erg veel van. Maar voor je probleem met water geven zou je misschien wel een gieter kunnen nemen met hele fijne gaatjes zodat je geen dikke stralen op de zaaitray krijgt of zoiets zelf maken zal vast niet al te moeilijk zijn. Een tuinbuurman van ons heeft een soort pijpen systeem voor het wateren in de kas en moestuin hij hoeft alleen af en toe de pijpen even te verleggen. hij gebruikt halve pijpen met gaatjes aan de zijkanten deze laat hij vollopen met water wat er weer in gepompt wordt door een dompelpomp. doordat hij het water laag geeft heeft hij nooit problemen met verbrande bladeren e.d. en zijn grond is altijd vochtig. ideaal is dat hij tijdens het water kan oogsten en wieden. misschien werkt zoiets ook wel voor bij je zaaitrays een klein buizen/pijpen systeem met gaatjes waar het water uit druppelt dat uit een klein reservoir komt.

Wij kijken hier erg uit naar het komende seizoen en hopen dat er weer veel groens en lekkers geoogst gaat kunnen worden. wordt weer genieten! We hopen uiteraard dat dit ook voor jullie allemaal zo gaat zijn.

groetjes,
Laura en Niels

Laura en Niels

Die zullen erg groot zijn hier gaan ze ook als een speer. Wij zetten ze in april beetje afhankelijk van het weer gaan direct in de grond in de kas. Anders is het geen doen. Met de paprikas en aubergines voor buiten wachten we vaak nog eventjes. Afgelopen jaar hebben we ook een paar peperplanten thuis gehouden onder de lamp. We kregen zo ontzettend veel pepers haha. Succes ermee! Groetjez

Wijnie

Hoi Laura en Niels, doe jij dat van onder water geven ook met groenten/bloemen die juist niet van heel natte grond houden? Zoals Basilicum of Tagetes? Die heb ik op doe manier al eens om zeep geholpen, dus ik ben er nu wat voorzichtig mee. Maar misschien lag het wel aan meer dan de vochtigheid alleen, dat durf ik niet te zeggen… dank voor het meedenken!
Groetjes Wijnie

Laura en Niels

Hoi Wijnie,

Dit doen we ook bij basilicum en bij eigenlijk alles en afhankelijk van de soort plant/kruid veel minder water en minder vaak. klein laagje is dan precies goed is onze ervaring. Tagetes zouden we niet weten hebben we geen ervaring mee.

wij hebben er goede ervaringen mee vooral als het erg warm is in de kas dan scheelt dit echt heel veel moeite en uitdroging.

groetjes

Liesbeth Bons

Ik hang de tuinbonen en peulen in hangpotten. 3 x was alles op.

Emmie

Even een reactie op je verhaal bij Pokon. Ik kweek al jaren gele lathyrus. Ze ruiken niet, maar het is een mooi lichtgeel bloemetje om te plukken voor in de vaas.

Er

Ik zaai juist de tuinbonen ter plekke, 7-9 cm diep en doe dat het liefst in het najaar (ca half okt- half nov) met Aquadulce. Dat gaat altijd goed. Door de winter een tunneltje ter bescherming tegen vooral wat serieuzere vorst erover, maar dat hebben we nauwelijks meer. Zo diep blijkt het ongedierte niet te komen.
Erwten en boontjes e.d. kan ik hier dan ook niet t.p.z. die komen dan nooit op…

Carine p

Dag Diana en Er,
Ik zaai tuinbonen ook rechtstreeks rond einde oktober/begin november. Dit werkt prima in die periode. Zaai ik later, zijn de muizen van de partij en heb ik niets over. Volgens mij hebben de muizen nog voldoende voedsel zodat ze de zaden niet aanraken rond okt/nov. Trouwens Diana hier ook zware kleigrond.
Zaai ik erwten, peultjes rond eind januari/februari rechtstreeks, heb ik bijna niets over. De spitsmuizen vinden dit heerlijk. Dit jaar had ik alles voorgekiemd en nadien in een zelfgemaakte kouwe kast gezet. Op 1 nacht alles afgebeten. Nadien heb ik ook binnen gezaaid en zodra de erwt begint te schieten, alles buiten op de tuin tafels gezet. Dit werkt hier nu beter. Stelselmatig alles uitgeplant; ik vind het veel meer werk maar langs de andere kant zie je onmiddellijk resultaat.
Groetjes carine

Er

Ja, te natte grond is inderdaad een probleem. Ik zit op de zandgrond. Muizen heb ik wel, maar de tuinbonen zitten blijkbaar te diep voor ze.

Carine p

Dag Diana,
Eerst en vooral even bemerken dat het geen negatieve kritiek is wat ik hieronder neerschrijf, want ik vind het geweldig wat jullie doen.
Ik was gisteren bezig met het zaaien van tomaten. Ik dacht dit jaar eens mijn zaden te verversen en had het idee om alle soorten te zaaien, ben reeds hiermee gestopt want ik was duidelijk in euforie en niet realistisch. Bepaalde variëteiten kon ik niet meer herinneren en dan is natuurlijk de database op jouw site een ongelofelijke hulp. Ik merk dat de lay-out veranderd is. Vroeger stonden deze in kleine kadertjes naast elkaar en nu is elke soort/foto onder elkaar geplaatst. Leuk idee als je snelle internet verbinding hebt. Helaas is dit bij ons niet het geval, en dan is het gebruik van de database bijna niet meer te doen. Je vindt de naam van de tomatensoorten, maar de foto’s zijn nog niet geladen. Stelselmatig laden deze foto’s, maar deze nieuwe layout resulteert in het constant verspringen van scherm. Hierdoor wordt het zoeken op een bepaalde naam niet zo evident, gezien het scherm constant verspringt. Enfin, ik geef het jou maar door, maar de vorige layout voor trage internet gebruikers was veel makkelijker. Nogmaals dit is geen kritiek.
Groetjes
Carine

Carine p

Oh ja hoor, geen probleem. Als je inderdaad een nieuwe site maakt, zou het dom zijn daar tijd in te steken. Veel succes met de opbouw hiervan.
Grt carine

Bregje

Hoi, je linkje naar Pokon wijst helaas niet naar een bestaande pagina.
Ik ga dit jaar ook wat hogere peultjes telen en zal ook een constructie moeten maken. Wat voor soort palen gebruiken jullie daarvoor? Die rondom voor het net.

Groetjes,

Bregje

Saskia B

Voor gieten van zowel zaaisels als kleine zaailingen : ik trakteerde mijzelf op een gietertje van de blokker, anderhalve liter met een heeeeeel smal tuutje. Werkt super, het kleine straaltje doseert heel secuur….

Tetsje

Over beschermen; ik heb kunststof opbergboxen en onder-het-bed boxen gekocht om de zaailingen te beschermen en om s’winters de tere planten beschermd in te laten overwinteren.
Die boxen sluiten met klepdeksels (de ondoorzichtige deksels laten wel weinig bovenlicht door) en met klemdeksels. Die van volledig doorzichtig kunststof zijn uitermate geschikt voor zaailingen! En volledig muis, rat, vogel en slak proof!! En de bed boxen hebben veel ruimte voor zaaitrays.
Het overwinteren ging dit relatief warme winterseizoen uitstekend in de boxen in mijn koude kas. Anders had ik ze bij huis laten staan en bij strenge vorst naar binnen gehaald. Maar zo’n “warme” winter scheelt veel werk.

Willem

Tuinbonen, dat had ik vorig jaar. Alle bonen opgevroten door woelmuisjes, kennelijk. Dit jaar heb ik ze thuis voorgetrokken en gisteren als plantjes van ca 10 cm in de drijfnatte moestuin gezet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties