Cordial van rabarber

Ingredienten

  • 450 gram rabarber
  • 300 gram rietsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • een stukje verse gember van ongeveer 5 centimeter

Details

(13 beoordelingen)

Bron: BBC Goodfood
Voorbereiding: 15 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Soort keuken: Engels

Voor 2 potjes/flesjes van ongeveer 300 cc

Erg leuk en erg lekker!! Ik zag dit recept als een gewoon recept en dus geen inmaakrecept. Zonder het koken voor het in potjes gaat is het 1 maand houdbaar in de koelkast, maar door het opkoken en in potten te doen blijft het minimaal een jaar houdbaar.

En dan de smaak; zoveel lekkerder en meer bijzonder dan een ‘gewone’ vruchtensiroop: de suiker en sinaasappel maken het zoet, de citroen en rabarber maken het zuur, de gember maakt het pittig en kruidig en de rasp van de citroen en sinaasappel maken het iets bitter en citrusachtig. Oftewel: erg lekker en verfrissend! Je kunt een scheutje over ijs of yoghurt of kwark gebruiken, over een fruitsalade, een beetje in een glas ijskoud water of spa rood, voeg toe aan een dessert, etc..

Instructies

Stap 1: Koken

Doe 3 deciliter water in een pan en voeg daar de rietsuiker aan toe. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost en zet vervolgens op een zacht pitje.

Stap 2: Snijden

Boen de sinaasappel en citroen goed schoon en rasp met een fijne rasp de schil van beide af en voeg dat toe aan de siroop. Pers de vruchten uit en voeg ook dat toe aan de siroop. Schil de gember en rasp de gember met de fijne rasp en voeg dat toe aan de siroop. Maak tot slot de rabarber schoon en snijd in plakjes, voeg ook die toe aan de siroop.

Stap 3: Koken en zeven

Breng het geheel weer aan de kook en laat ongeveer 15 minuten koken, tot de rabarber zacht is. Laat afkoelen. Giet vervolgens door een zeef en daarna nogmaals maar dan door een fijnere zeef (of gebruik dezelfde zeef maar leg er nu eerst een schone theedoek of koffiefilter of kaasdoek in). Vang het heldere oranjeachtige vocht op, de 'rabarberprut' wordt verder niet meer gebruikt. Giet de rabarbersiroop in een schone pan en breng weer aan de kook.

Stap 4: Inmaken

Maak ondertussen de potjes en deksels schoon door ze na het afwassen en/of schoonmaken met soda en heet water vol te gieten met kokend water. Laat even staan, giet ze dan leeg en vul ze met de siroop. Sluit de deksels en laat de potjes ondersteboven afkoelen tot ze vacuüm zijn.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief