Stiekem

Nou ja… eigenlijk helemaal niet stiekem. “Ruud, waar liggen die schroefjes met die witte beugeltjes waar we de groeilamp mee op kunnen hangen?”, vraag ik.

“Je had gezegd dat je nog niet zou beginnen”, zegt Ruud ietwat verwijtend. “Nee, ik begin nog niet maar als ze kwijt zijn en je nieuwe moet kopen kun je nu niet naar de bouwmarkt en moet ik ze dus via internet bestellen en dat duurt even. Ik wil gewoon graag dat alles alvast klaar ligt zodat ik daar over 2 of 3 weken niet over na hoef te denken”. Ruud ziet er de logica van in en loopt de trap op. “Als je toch naar zolder gaat, neem dan ook gelijk de elektrische propagator mee”, roep ik hem achterna. “Waarvoor?”, vraagt Ruud. “Nou, ook dat kan maar klaar staan”.

Als hij weer naar beneden komt (schroefjes en witte ophangbeugeltjes gevonden, hoera!) ziet hij dat ik potgrond sta te mengen met wat zand. “Wat ben je nou aan het doen, je gaat gewoon beginnen hè, roept hij.

Maar nee, ik wijs Ruud op de 3 glazen die op een plank staan. “Die moet ik echt gaan verpotten, ze krijgen teveel worteltjes om nog langer in het glas te blijven”. Ruud zucht nog net niet opgelucht, maar hij is het duidelijk wel.

Ik ben eigenlijk te vroeg met het stekken van citroengras; eind van deze maand of volgende maand is eigenlijk vroeg genoeg . Maar dat komt omdat ik het ook nog even wilde laten fotograferen door Otto, voor de Landleven-stukjes. En nu ze er zijn ga ik ze niet weggooien of opeten (ik heb nog meer dan een kilo citroengras in de vriezer). Nee, als ze willen wortelen mogen ze blijven.

Het was een fluitje van een cent. Ik had me er al dagen op verheugd maar uiteindelijk was ik in 10 minuten klaar; beetje potgrond mengen met een schepje zand, 6 potjes vullen, stekken uit het water, in de grond, voorzichtig aanduwen, water geven, klaar. En toch was het lekker, even aan de potgrond ruiken, even wat groens in mijn handen, een glimpje van tuinjaar 2021.

Ruim voldoende worteltjes, het werd echt tijd dat ze de grond in gingen.

En daar staan ze dan, de eerste resultaten van een nieuw tuinjaar. Vijf citroengrasstekken, 1 potje met 2 stekken van de Salvia Ember’s Wish. En een gemberwortel die tergend langzaam uitloopt.

Dan nog even de mededelingen:

  • Ik heb een teeltpagina over hon tsai tai geschreven
  • Ik heb nog een blog geschreven voor de website van Pokon maar dat is daar door omstandigheden niet meer geplaatst, vandaar dat je het nu hier kunt vinden: Het hele jaar door sla
  • Ik kreeg van Lydia in een vorig blog het bericht (waarvoor mijn hartelijke dank!) dat De Nieuwe Tuin in België aan het einde van het jaar stopt met de zadenwebshop. Dat is heel jammer maar begrijpelijk want op de website las ik dat het pensioen in zicht is. Ik heb er snel nog even zaden besteld want ik heb zo’n vermoeden dat heel veel mensen hetzelfde gaan doen voor de eerste bijzondere soorten uitverkocht raken. Op de valreep van het begin van het nieuwe tuinjaar heb ik dus snel wat zaden gescoord van sojaboontjes Shirofumi, kool Russian Fills, quinoa Oro de Valle, aubergine Ratna, paarse naaldboontjes en zo nog wat leuke soorten. Mocht iemand interesse hebben, kijk dan op De Nieuwe Tuin

En dan tot slot nog even een foto, van de Salvia die ik stekte, zo ziet ze er in de zomer uit:

Ze staat in een grote stenen pot in de achtertuin, veel te zwaar om naar binnen te sjouwen, en buiten is ze niet heel winterhard, zeker niet in pot. Vandaar nog even snel wat stekjes in water gezet, zodat ik zeker weet dat ze hier dit jaar ook weer groeit en bloeit.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Haha, het is ieder jaar hetzelfde met jou. Maar ik snap het heel goed hoor, ik popel ook om te beginnen.
Ik probeer me te beheersen tot het eind van de maand.

Groetjes,
Ria

Margaret

Dag Diana,
Superleuk! Nu heb ik Citroengras in de diepvries omdat ik t hier in Frankrijk niet kan kopen…kan ik ontdooide ook stekken?

Groet Margaret

Veronique

Hallo Diana,

Wat leuk om te zien dat je citroengras kunt stekken.
Nooit geweten.
Koop het wat ik nodig heb gebruik ik en de rest gaat in de vriezer.

Moet je een verse stengel in het water doen…of kan het ook met een stengel uit de vriezer?

Groetjes Veronique

stefanie schipper

ik stek altijd een verse stengel, liefst zo groen mogelijk…

stefanie schipper

ik stek altijd een verse stengel gekocht bij de toko, liefst zo groen mogelijk.
na het wortelen in een potje in de grond en daarna zet ik ze in de volle grond in mijn tunnelkas.
elk jaar weer een succes..
niet elke stek groeit uit tot een mooie plant dus stek er meer dan een.

Andrea

Haha hoe herkenbaar.
Ik kon me beheersen met de chinese maar de zoete aardappelen liggen al wel in de prop.

Sven

Hallo Diana,

Dit jaar ga ik me ook wagen aan de opkweek van pepers en paprika’s, voorheen kocht ik deze steeds in plantgoed. Heb je ooit al is iets specifiek over propagators geschreven? Gebruik jij een bepaald type en kan je me tips geven voor de aankoop ervan? Ik overweeg ook om en doe het zelf model te maken wegens budgettaire redenen 🙂

Thérèse Zwaard

Ha Diana, het lijkt wel of ik het stukje Stiekum heb geschreven, precies zoals het hier gaat. Er zijn dus nog meer “gekken” zoals ik. Ga gewoon door, doe ik ook, maar soms is het handig als er een “remmer” in de buurt is waardoor je soms even stilgezet wordt. Succes met alles wat je doet. Groet, Thérèse

Maaike

Ja wij kunnen ook niet wachten. Dit jaar voor het eerst een kas. Vandaag alvast paprika gezaaid en de gember en zoete aardappelen liggen sinds deze week ook te wachten (in/op wat grond) tot ze gaan uitlopen. M’n vriend wilde ook alvast tomaat gaan zaaien maar dat vond ik toch echt geen goed idee. Ik ga nog wat meer zaaien ook in de kas, pluksla en raapstelen denk ik. De lente kan niet vroeg genoeg beginnen!

Bianca

Citroengras hou ik aan het eind van het seizoen een paar kleintjes over in een pot, die overwinteren in een verwarmde kas (serre). Dat gaat al een paar seizoenen goed, dus die hoef ik niet meer op te potten.

Maar je brengt me wel ideeën. Nu heb ik ‘opeens’ ook een gember en een zoete aardappel in de vensterbank. Kom maar op met die groene scheuten, het seizoen is geopend:-)

Groetjes,
Bianca

Anne

Dag Bianca,

Hoeveel graden hebben jullie dan minimum in jullie serre?
Het zou me interesseren omdat ik hier in Frankrijk geen citroengras kan vast krijgen dat nog een beetje leeft…En dan zou overwinteren een idee zijn. Alvast bedankt.
Anne

Bianca

Hallo Anne,
Het is de serre die tegen de woonkamer aan gebouwd is en ik zet de citroengras op de warmste plek, tegen het woonkamerraam aan. Ik heb er geen thermometer, maar het blijft er altijd boven het vriespunt. Citroengras kan wel wat kou hebben, zolang het maar niet vriest. Hopelijk is dat voor jou de oplossing, zodat je ook citroengras kunt kweken.
Groetjes,
Bianca

Anne

Dank je wel voor deze reactie, Bianca!

Carine p

Dag Anne,
Ik heb het in 2018 ook geprobeerd. In de volle grond in de koude kas. Bij mij is niets blijven leven, toch te koud in de winter. Ik kan hier in FR ook geen citroengras vinden, behalve dan opgedroogde stokjes 🙁
Wat ik gedaan heb is zaaien, en nadien uitgeplant. Ik had wel veel te veel bij elkaar laten staan zodat de plant geen plaats had om dikkere knolletjes te maken. Ik ga nu opnieuw proberen, maar dan in potten in de koude kast zodat ik de pot mee naar binnen kan nemen als het te koud is. Alleen vind ik het vervelend voor het geven van water. In de koude kas is het zomers makkelijk tussen de 35 en 50 graden en dan moet je elke dag water geven. Op deze manier zou je de planten kunnen laten overleven, tenzij je een kas heb waarin het niet vriest.
Groetjes Carine

Anne

Dank je wel voor deze reactie, Karin.

Ik heb ook citroengras gezaaid doch die zijn voor de winter nooit groot genoeg om het te overleven. Ik heb ze nu eens nieuwe potgrond gegeven voor ze de winter ingingen en dat schijnt te helpen.

Casper

Het ging niet meer. Het moest. Vandaag de pepers en aubergines gezaaid. Zucht. Jippie.

Carine p

Hallo,
Gewoon ter informatie. Voor diegenen die de biodynamica willen volgen is de zaaidatum voor aubergine, paprika en pepers 30 en 31 januari.
Groetjes carine

Carine p

Hey Diana,
Het helemaal volgen is wreed moeilijk. Ik doe ook maar gedeeltelijk, nl het zaaien en planten volgens maanstand en volgens de periode gunstig voor blad, fruit, wortel gewassen en bloem. Dit vind ik nog te doen. Ik ben al blij als ik dat gedaan krijg. Ben bezig met het lezen van de achtergrond hiervan, maar ik zie soms sterretjes 🙂
Maar, wat wel degelijk een verschil is, is de koeien- en paardenmest biodynamisch behandelen met de preparaten. Dit hebben we uitgetest. Onze buur heeft dit ook uitgetest op velden met gewassen, en dit gaf een aanzienlijk grotere opbrengst. Een boeiende materie.
Groetjes Carine

Carine p

Dag Diana, amaai jij maakte er wel werk van! Ik neem gewoon de kalender en schrijf hierin wanneer en wat ik zaai en plant. Zo ongeveer een maand op voorhand zodat ik elke dag weet wat ik moet doen. Soms lukt het mij niet, zoals nu bv. Het was te nat om de erwten, peultjes en sugarsnaps te planten en dit heb ik gisteren en vandaag gedaan alhoewel het geen plant periode is. Maar nog langer wachten zouden de planten niet goed komen. Dus soms wat aanpassen. Groetjes Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties