Meer tomaten

Ik ben heel goed in ‘delen’. Slakken mogen best wat slaplantjes oppeuzelen, ik zaai en plant er gewoon wat meer (het moet natuurlijk niet te gek worden). En ik sta een klein deel van mijn blauwe bessen met liefde af aan de merels. Zelfs van de pissebedden in de aardbeien schrik ik niet. Maar als het om tomaten gaat blijk ik enorm inhalig te zijn: ik wil er zoveel mogelijk, en ik wil ze allemaal zelf houden.

En hoe zorg ik er dan voor dat ik zoveel mogelijk tomaten krijg?

Een opsomming (met vooral foto’s van vorige jaren):

Ik kies en koop zo veel mogelijk rassen die erom bekend staan dat ze een prima opbrengst geven.

Tomaat Britain’s Breakfast; lekker en een meer dan prima opbrengst

Een goede voorbereiding is belangrijk: de kas is schoon, opgeruimd, geen plantenresten of onkruid, etc. Voor de buitenteelt kun je denken aan hetzelfde, en kies dan een plekje in de zon, beschut en toch voldoende wind (zodat planten op kunnen drogen na een regenbui). Een tijdelijke plastic kas of afdakje, etc. kunnen enorm helpen tegen de beruchte Phytophthora, en houd planten om dezelfde reden ver van aardappelen (die vatbaar zijn voor dezelfde pseudoschimmel en elkaar dus kunnen besmetten).

Tomaten in de kas uitgeplant

Zorg voor een goede grond voor je gaat uitplanten: luchtig, vochtig en goed gevoed. Ik deed dat dit jaar met groenbemester, lavameel, mest met stro, wat samengestelde organische meststof en wolmestkorrels en ik heb de planten ondertussen al weer 2 keer gefermenteerde plantenvoeding gegeven (van smeerwortel, het recept vind je hier: Zelf plantenvoeding maken)

Japanse haver die ik vorig jaar in september als groenbemester zaaide

Houd een goede plantafstand aan (en dat betekent in onze kas 55 x 35 centimeter) zodat plantwortels genoeg ruimte hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Oudere foto maar je kunt er goed op zien dat de tomaten voldoende ruimte hebben om te groeien en een prima opbrengst geven

Elke tomatenplant krijgt een stok zodat ik ze telkens op kan binden (aan een touw kan natuurlijk ook).

Plant de jonge planten iets dieper dan dat ze in het potje stonden (tot de kiemblaadjes iets onder de grond zitten), onderaan langs de stam kan de plant nog wat meer wortels maken.

Geef uiteraard voldoende water, hier is dat op dit moment om de 2 tot 3 dagen (afhankelijk van de temperatuur in de kas). In de groeiperiode geef ik wat meer water, als er eenmaal tomaten groeien en rijpen geef ik juist wat minder water (zodat de vruchten niet snel barsten en de smaak geconcentreerd blijft).

Ik verwijder af en toe bladeren (om te zorgen dat de luchtvochtigheid in de kas niet te hoog wordt, en om te zorgen dat de plant niet teveel blad heeft dat bij droogte slap gaat hangen (en ik las laatst dat de kans op neusrot bij tomaten dan wat groter is omdat veel blad ook wat meer moet drinken en dat vocht bij droogte uit de tomaat wordt gehaald). Ik laat altijd minimaal 4 volwassen bladeren aan elke plant, want blad is natuurlijk wel ook nodig voor de opname van voedingsstoffen.

Ik maak 2 keer per week een rondje langs de tomaten en bind de planten losjes aan de stok waar nodig. Een kort filmpje met opbinden en dieven:

En uiteraard: verwijder dieven (de nieuwe scheuten die in de bladoksels verschijnen). Daar zou ik een heel blog over kunnen schrijven want soms zijn ze heel duidelijk herkenbaar maar soms vermommen ze zich of zitten ze aan het eind van een bloemtros.

Een eenvoudige dief
Een wat lastigere dief, maar een kleine tip is: volg altijd de bloemtros. En dan zie je de stam rechts, met top en met bloemtros (en zelfs al een klein nieuw bloemtrosje in de maak). Links is dus de dief. Sterker nog; je ziet links zelfs 2 dieven (zo snel gaat het dus 😀 )

Nu de planten ongeveer 50 centimeter hoog zijn en hun eerste bloemtros maken tik ik elke dag een keer tegen de stok waar de plant aan vastgebonden is. Door de trilling worden de bloemen bevrucht. In de buitenteelt doen wind en insecten dat voor je (tenzij je bijvoorbeeld een windstil balkon hebt, ook dan kan tikken handig zijn).

Oh ja, misschien handig om te vermelden: bij je rondje langs de tomatenplanten is het handig om eerst op te binden en dan pas dieven te verwijderen want soms kom je een plant tegen die zichzelf topt (of je knakt per ongeluk zelf de top van een tomaat als je je omdraait, gebeurt hier elk jaar wel een keer 🙂 ). Mocht je een top missen of verliezen kun je van een dief een nieuwe stam maken.

Een plant die zichzelf heeft getopt, er is bovenin de plant alleen nog maar een bloemtros. Bij de zwarte pijl zie je een dief die ik dus niet weghaalde maar juist aanbond om er een nieuwe stam van te maken. In het begin is zo’n dief-nieuwe stam nogal dun en slungelig en moet extra goed en vaak worden opgebonden maar ze wordt later steeds steviger en dikker en groeit uit tot een volwaardige nieuwe stam.

En dan heb ik het nog niet over het voorkomen van ziekten en plagen. Dat is ook nogal een flink onderwerp. Ik schreef al eerder over Phytophthora (hoe te herkennen, en bijvoorbeeld het enigszins voorkomen en bestrijden daarvan met baking soda), neusrot en rupsen. Maar goed, laten we het vrolijk houden, en hopen op een mooie zomer zonder al te veel plantproblemen.

Ik bedek de grond rond de tomatenplanten al enkele jaren met paardenmest met flink wat stro erin dat ik in de winter al over de grond in de kas verdeel; het geeft langzaam voeding, houdt de grond vochtig, stimuleert het bodemleven en houdt onkruidgroei enigszins tegen.

De tomatenplanten vorig jaar juni, de mest met stro ligt tussen de planten, en je ziet dat de opgebonden stamtomaten prima groeien

Natuurlijk zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden, denk aan de teelt in pot, zak, aan touwen in plaats van stokken, struiktomaten in plaats van stamtomaten, etc.. Ik wil hier alleen vertellen en laten zien hoe ik het doe. Andere manieren en tips, al dan niet met foto’s, zijn in de reacties natuurlijk van harte welkom en zeker handig voor mensen die nog niet of juist wel ervaren zijn in de tomatenteelt.

En na alle genoemde punten is er dan nog iets: het telen op 2 stammen. Ik heb dat vorig jaar voor het eerst geprobeerd en dat was een groot succes. Eén positieve ervaring zegt niet alles en daarom ga ik het dit jaar nogmaals met een aantal planten proberen. Ik schreef er vorig jaar al een blog over, je vindt er meer informatie over op tomaten op 2 stammen

En mochten mensen het ook willen proberen; dit is een mooie tijd om er mee te beginnen. Een kleine waarschuwing: als je nog niet heel handig bent met dieven, sla het dit jaar dan nog even over. Want een 2-stammige tomaat telen en dieven is wat ingewikkelder (niet perse maar het is wel meer gepriegel, 2 keer zoveel dieven, meer blad, meer bloemtrosjes, meer keuzes 🙂 ).

Je kiest als 2e stam het best een mooie, stevige, groeikrachtige, gezonde en sterke dief. Dat zijn meestal niet de onderste dieven, die zijn wat dunner en slapper. Juist de dieven die rond de eerste bloemtros verschijnen zijn zeer geschikt. Want de plant is nu groter, heeft meer wortels en is in de jongvolwassen kracht van haar leven. De dieven die je daar ziet zijn bijna even groeikrachtig en stevig als de hoofdstam. En dat maakt het opbinden ervan gemakkelijk (ik bind ze zelf graag apart van de hoofdstam aan de stok op zodat het binddraad niet snel veel te strak gaat zitten).

Links is de hoofdstam (zoals ik al eerder schreef, te herkennen aan de bloemtros), de dief rechts is niet veel kleiner, en groeit mooi verticaal, is stevig en maakt dus een prima 2e stam

Nog een laatste kleine tip: het is prima om inhalig te zijn als het om tomaten gaat. Ik ben het tenslotte zelf ook. Maar het kost de plant wel extra kracht. En dat kan ze prima aan, mits alles klopt (vocht, voeding, gezondheid, etc.). Maar je kunt ook overdrijven. Als een tomatenras van zichzelf niet een prima opbrengst geeft maar een enorm goede opbrengst (zoals multiflora-tomaten), dan is het wellicht verstandiger om die niet op 2 stammen te telen. Al is het maar voor de ruimte die dat soort tomaten in de breedte gaan innemen. De tomaten die ik op 2 stammen teel staan trouwens op dezelfde plantafstand als de tomaten op 1 stam.

Nog even een foto van vorig jaar, waarbij je goed de 2 stammen ziet, en daarmee de extra trossen met tomaten. En nu maar hopen op een even goede opbrengst als vorig jaar!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Dag Diana, hartelijk dank om nog eens je tomaten wijsheid op een rijtje te zetten . Ik beschouw mijn tomaten ook als het absolute hoogtepunt van het ganse moestuin seizoen . Ik heb hierbij nog enkele vraagjes : ik gebruik van die aluminium spiralen om de plantjes te stutten. Verstoren die niet te veel het wortelgestel ? En worden ze niet te veel door de zon verhit wat de stam mogelijk kan verbranden ?
Je zegt ook : minimaal 4 volwassen bladeren laten. Je bedoelt toch wel 4 takken met de bladeren er aan ?
En het laatste : na hoeveel trossen tomaten besluit je dat het genoeg is en haal je de top uit de plant ?
Alvast heel veel dank voor je antwoord .
Ik wens je verder een heel gelukkig makend tomaten seizoen 🍅🍅🍅

Arthur

Nee, bladeren. Wat jij takken noemt, zijn eigenlijk de bladstelen.
De top eruit halen heeft niet veel met aantal trossen te maken, maar met de datum. Tomaten in augustus gevormd kunnen nog net op tijd rijp worden, maar die van september zullen niet meer op tijd afrijpen (meestal, afhankelijk van het weer). Dus je zou in augustus de planten kunnen toppen zodat die tomaten op tijd afrijpen. Wanneer in augustus zou je proefondervindelijk moeten vaststellen, maar dat is afhankelijk van locatie (Limburg en Friesland zijn heel verschillend) en het weer.

Elisabeth

Dank je wel Arthur : dus als ik het goed begrijp mogen er uiteindelijk nog maar vier bladstelen aan de tomatenplant overblijven ..

Pearlsofpassion

Nee, minimum 4 bladstelen (met blad eraan uiteraard). Meer mag. Minder niet.
Ale, bij Phytophora heb ik wel eens meer weggeknipt, maar dan maak je het je plant wel erg lastig.

Ik ga niet gaan tellen maar ik knip bladeren die elkaar raken weg (zodat ze goed kunnen opdrogen) , die oud en gevlekt worden en die de trossen bedekken eens die gaan rijpen.
Maar ik houdt dus wel in de gaten dat er niet te veel weg gaan.

Elisabeth

Hartelijk dank voor je antwoord

Elisabeth

Heel veel dank Diana !

Mieke

Dag Diana, mooi overzicht. Ik wou ook eens 2stammen proberen, maar besefte niet dat je die aan dezelfde stok opbind, ik dacht dat er een 2de stok moest komen. Hierboven kan ik het goed ziet dat de 2 stammen gewoon aan 1 stok komen.
Wat doe je met dieven aan het eind van een bloemtros? Dat had ik vorig jaar vaak voor.

Harm

Beste mede moestuiniers, al vijf jaar laat ik van een aantal tomatenplanten een tweede stengel doorgroeien, meestal een dief op ongeveer 25 centimeter hoogte. (Zodat er genoeg circulatie blijft onderin het gewas). Ik kijk dan eerst waar er nog ruimte is voor die extra stengel. Voor de extra stengel gebruik ik een tweede stok om op te binden. Mijn ervaringen hiermee zijn goed, de planten kunnen het goed aan. Mijn tomaten staan overigens in de kas. Als aan het uiteinde van een tros een dief ontstaat, breek ik die dief er altijd uit. Door het vrij koude weer in het voorjaar was ik laat met zaaien van de tomaten, maar nu lijken ze dat weer vlot in te halen. Succes iedereen met de moestuin!

Mieke

Ok bedankt! Hier nu een blush met 2 stammen opgebonden aan 1 stok, we zullen zien.

Johanna

Hallo Diana, ik lees altijd met veel interesse je blog.
Sinds vorige week blijken we wortelrot in de tomaten te hebben die in de tunnelkas staan… Grrr
Ik heb de tomaten verwijderd (gelukkig nog wel wat tomaten buiten staan.
Wat te doen?
Moet de grond, waar de wortelrot in zit, braak liggen of kan daar iets anders gezaaid (bijv groenbemester?)
Groet Johanna

Pearlsofpassion

Zeker geen aardappels. Ook niet volgend jaar. Die zijn er ook gevoelig voor.

redzebra

@johanna als het wortelrot omwille van Fusarium was kan je eventueel nog zoeken achter een geënt plantje bij een lokaal tuincentrum, die zijn garantie resistent en het is nog niet te laat.

Sonja

Hoi Diana,
Dit jaar heb ik twee tomatenrassen, die hangplanten kunnen worden (Gartenperle en hundreds and thousands). En dan een waterval van tomaatjes. Ik zie het al helemaal voor me. Ik had verwacht dat de hoofdstengel zou gaan hangen, maar die staat nog stevig rechtop (30cm). Wel zijn er veel dieven/ vertakkingen, die alle kanten op gaan. Hoe nu verder? Ik neem aan dat ik deze dieven niet weg moet halen?? En de hoofdstengel?
Graag je advies.
Tuingroeten van Sonja

Roland

Als je tomaten op 2 stammen kweekt, waarom zou je dan niet 2 plantjes in een pot opkweken zodat ze elk hen eigen wortelgestel hebben maar toch de ruimte moeten delen? voordeel is dat het 2e plantje eerder een bloemtros heeft dan je dief die je anders zou aanhouden.

Arthur

Beide manieren kunnen. Je kunt 2 zaden per potje zaaien, maar als er maar 2 kiemt dan hun je alsnog een dief laten groeien. Maar je hebt ook kans dat 1 van de planten minder hard / zwakker groeit en daardoor het onderspit delft.

Pearlsofpassion

Oei, dat is geen goed nieuws…
Ik heb een deel tomatenplanten uitgeplant net voordat we 4 dagen weg gingen, door het slechte voorjaar kon het niet eerder. Maar daardoor zagen er verschillende maar slecht uit en de top was uitgedroogd.
Nu kon ik wachten tot er een zijscheut zou komen en of het nog goed zou komen, maar ik had nog zaailingen over en dus heb ik gewoon een nieuwe ernaast geplant. Aan dezelfde stok dus.
Ik had ook jouw 2 stammen aan 1 stok in gedachten maar dat is dus niet geheel hetzelfde…
Tja, dat wordt afwachten he. Beetje extra voeding en water en zien wat het wordt.

Marieke

Deze tak was afgebroken van de moederplant. Op 11 mei in een vaasje water gezet. En nu groeit hij en bultjes op de steel. Misschien worden dat no wortels. Anders zo in de aarde zetten.

20230529_100549.jpg
Bert

Ik heb wel al eens dief naar een tweede touw geleid ook, dan staan er twee planten op afstand van elkaar, maar op 1 stam. Werkt perfect

Bert Stam

Beste mede tuinders, ik weet niet precies wat ik fout doe maar ik probeer al heel lang diverse soorten tomaten in de kas en buiten te kweken met voldoende opbrengst maar die is eigenlijk niet zo best, vorig jaar kon ik bijna mijn kas niet meer in, zo groot waren de tomatenplanten, Het lijkt er op, als ik jullie verhalen lees, dat ik waarschijnlijk teveel blad laat zitten? Voor de rest dief ik zoals het hoort en de bemesting en vochthuishouding is ok in orde? Graag wat tips!

Pearlsofpassion

Misschien wat te veel stikstof? Ik weet niet of dat kan bij vruchtgewassen als tomaten, maar heel veel stikstof geeft vooral veel blad en plantgroei, zonder veel vruchten. Voor een goede vruchtzetting heb je kalium nodig.

Bladeren haal je weg zodat de planten goed kunnen opdrogen (Phytophora vermijden) en de trossen goed kunnen rijpen (zon krijgen). Te veel blad laten zitten gaat je niet minder trossen geven.

Komen er ook geen bloemetjes of komen er geen tomaatjes voort uit de bloemen? Want in het laatste geval moet je misschien vaker tikken of met een borsteltje gaan bevruchten.

Bert Stam

Hey Pearlsofpassion, bedankt voor je tips, er komen vruchten aan maar deze groeien niet echt door, ik heb al bij Ruud en Diana gereageerd dat ik het tikken eigenlijk niet echt kende…..

Pien W

Toevalling vandaag (=2 juni 2023) in de altijd informatieve nieuwsbrief van Guy de Kinder: geen vruchten bij tomaten kàn komen door niet/ niet op de juiste tijd tikken. (De beste tijd zou volgens hem rond 11 uur zijn.) En als het warmer wordt dan 32 graden “sterft” het stuifmeel en is bevruchting vrijwel niet meer mogelijk.
Gr.Pien

Bert Stam

Hoi Ruud en Diana, hartelijk dank voor je reactie, ik probeer zoveel mogelijk de dieven in de gaten te houden maar ik lees ook dat jullie en mede tuinders veel blad weghalen maar volgens “Pearlsofpassion” zegt dat dit geen belemmering hoeft te zijn voor vruchtvorming? Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo bekend ben met tikken, sorry…
Ik ga alle tips bij elkaar husselen en hoop op een betere oogst dit jaar.

Bert Stam

Hoi Diana, nogmaals hartelijk dank voor de sublieme informatie! En ik laat je absoluut weten of het dit jaar gelukt is.

Vriendelijke groenten uit Egmond aan Zee

Bert Stam

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties