Vragen

Ik weet het, in maart en april heb ik het tijdens die ellenlange dagen met veel regen en windkracht 7 nog een paar keer gezegd: “Er komt een dag dat we verlangen naar een malse regenbui”. En natuurlijk is dat ook zo. Onze prioriteit ligt nu zeker 2 keer per week bij het water geven van uitgeplante zaailingen, jonge planten en zelf de al wat grotere planten. Want het is droog, zelfs onze kleigrond.

Gelukkig hebben we sinds een paar jaar een accu-waterpomp, geen gedoe meer met benzine, herrie en een pomp die kuren had. Dat neemt niet weg dat we na een dag water geven (en natuurlijk de watertonen vullen) zelf ook weer onder de douche kunnen, niet zo zeer van het zweet maar door het uitrollen, verleggen en weer oprollen van de modderige waterslang en aanzuigslang.

Ik schreef al eerder over het nooit ‘bij’ zijn in de tuin en zowaar was er vorige week een dag dat ik dacht dat we enigszins in de buurt kwamen van ‘voor nu even klaar’. Maar dat was van korte duur; heermoes, distels, brandnetels en die eeuwige winde woekeren er hier lustig op los. En ik moet nodig weer gaan zaaien want ik verwacht over ongeveer een maand de eerste planten na de oogst te kunnen verwijderen. Wat gaat het toch snel!! De doperwten bloeien volop, de peulen worden nu gevormd en gaan zich binnenkort vullen. En hetzelfde geldt voor de kapucijners. Ik wil alvast wat zaaien voor als die plekken over een maand leeg komen. En rond half juli zullen ook de knoflookbollen kunnen worden geoogst. Mmm, misschien tijd voor palmkool rond die tijd, die zou ik dan over een week of 2 moeten gaan zaaien.

En zo plannen we maar door. We oogsten al winteruien uit de kas, ik zou in plaats daarvan misschien nog wat koolrabi kunnen zetten (langs de rand van het middenpad; zo nemen ze weinig ruimte in, de tomaten hebben er geen last van en wij hebben heel snel heerlijk knapperige koolrabi’s 🙂

Vandaag wordt het weer tijd voor een rondje in de kas; de tomaten dieven, tikken en opbinden, de 3 komkommerplanten leiden (binnen een week hopen we de eerste komkommer te kunnen oogsten).

En de aubergine-, peper- en paprikaplanten aan stokken binden. Daarna nog water geven en gelijk de gefermenteerde smeerwortel-plantenvoeding geven en dan kunnen ze er zeker weer tot woensdag tegen. De tomatenplanten groeien nu snel, misschien wel een paar centimeter per dag, en bloeien volop, er zijn zelfs al wat tomaatjes zichtbaar (zie foto bovenaan dit blog).

En dat is dan ook gelijk waar ik nog even iets over wil zeggen. Ik heb het nu eenmaal heel druk, met mijn gewone leven, met de tuin en met de website. Ik krijg ondertussen al weer heel veel vragen, via de mail, via de reacties op de website en via facebook en instagram. Elk jaar noem ik het wel een keer. Sorry – ik kan er ook niets aan doen, maar ik wil toch nog maar weer een keer melden dat ik elke dag minimaal 2 uur nodig heb om al die vragen te beantwoorden. En ik kan mezelf niet delen, het kost tijd, tijd die ik daardoor niet kan besteden aan het schrijven van een blog of bijwerken van een pagina. En dat vind ik niet erg, ik wil alleen maar duidelijk maken dat het me de komende maanden misschien niet lukt om elke vrijdag een blog te schrijven want de berichtjes hopen zich in een paar dagen sneller op dan ik kan antwoorden.

Afijn, dat gezegd hebbende, valt het me ook op dat er vragen worden gesteld waarbij mensen melden dat ze ergens op internet of youtube iets hebben gelezen of gezien, en vervolgens vragen of dat klopt. Een paar voorbeelden van vragen die vaker dan eens worden gesteld wil ik graag even noemen, misschien dat mensen iets aan het antwoord hebben, of om aan te geven dat niets fout is – er zijn alleen keuzes te maken. En eerlijk is eerlijk: er staat heel veel onzin op internet. Alleen daarom is het al handig om meer dan 1 website te bezoeken als je antwoord op een vraag zoekt. En daarmee wil ik vooral niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, ik probeer te vertellen wat ik doe en waarom, bij twijfel meld ik het. Ook na het lezen van informatie op mijn website is het handig om nog even een paar andere websites te bezoeken want wat goed in mijn omstandigheden werkt is zeker geen garantie in andere omstandigheden zoals een ander klimaat, andere grondsoort, etc.

Ik kreeg bijvoorbeeld deze week een mailtje van iemand die me 2 foto’s van zaailingen stuurde. Het waren zaailingen van zinnia’s en korenbloemen en de vraag was waarom ze niet groeiden en zo lang werden. Uiteindelijk zag ik helaas alleen maar onkruid en zeker geen zinnia en korenbloem. En ik kreeg een mailtje terug dat de persoon op internet had gelezen dat je zaden moet laten kiemen in de vensterbank en ze na het kiemen koeler en ‘uit het licht’ moet zetten. Voor alle duidelijkheid: soms is het direct boven een vensterbank, zeker in het vroege voorjaar, als de thermostaat hoog staat, behoorlijk warm. En in de nacht koelt het dan juist behoorlijk af, als er kou langs het raam komt en de verwarming uit staat. Voor het kiemen is geen licht nodig (behalve voor lichtkiemers) maar juist daarna zijn licht, vocht, lucht en voeding noodzakelijk voor een goede groei. Dat mag inderdaad iets koeler zijn dan de kiemtemperatuur. Maar dus wel in het volle licht.

Een andere vraag die ik kreeg, zelfs van meerdere mensen: op internet kun je blijkbaar lezen dat je het eerste bloemtrosje bij tomaten weg moet halen. Een stamtomaat maakt op ongeveer een hoogte van ongeveer 40-50 centimeter een eerste bloemtros. Terwijl in die eerste tros de bloemen bloeien groeit de plant gewoon verder (uiteraard onder voorwaarde dat ze voldoende vocht en voeding krijgt en goed wordt gediefd en opgebonden). Als je die onderste tros bloempjes verwijdert kost het je dus een tros tomaten. Want er komen geen nieuwe vervangende bloemen op of in de buurt van die plaats. Gemiddeld geeft een stamtomaat op 1 stam in de kas ongeveer 7 tot 10 trossen tomaten (afhankelijk van cherry of vlees, groeikracht, wanneer je ze topt, etc.), als je de onderste tros bloempjes verwijdert worden dat dus 6 tot 9 trossen. En dat is natuurlijk ook altijd prima. Maar die onderste tros bloempjes worden pas in juni/juli tomaten, wanneer de planten al ruim een meter hoog zijn. Het kan en mag dus, maar het is niet nodig en het zorgt ervoor dat je later kunt oogsten (want je moet wachten op tros 2) en uiteindelijk dus ook minder kunt oogsten.

Nog een vraag die ik kreeg; iemand vroeg waarom ik mijn paprika- en peperplanten in het jonge stadium niet topte, want hij had op internet gelezen dat dat voor een grotere opbrengst zou zorgen omdat de planten zich dan vertakten. Ik hoor dat wel vaker. Maar op een hoogte van ongeveer 25-30 centimeter maakt een paprika-/peperplant het eerste bloempje. En je ziet op dat punt ook een natuurlijke splitsing, zelden 2, meestal 3 en soms wel 4 vertakkingen:

Je ziet de stelen onder, met een touwtje vastgebonden aan een stok. Je ziet bladeren en je ziet een onderste bloemknop. En direct daarboven zie je dat de plant zich vertakt in 3 stelen met daaraan bloemknopjes. Dus in een jong stadium toppen is niet erg (en sowieso mag iedereen zelf tuinieren zoals hij of zij wil) maar je topt dan een plant op 15 of 20 centimeter hoogte en maakt daarbij een wond (waar mensen en dieren maar ook planten altijd van moeten herstellen en wat altijd wat energie kost en een klein risico op infectie geeft). Terwijl de plant het enkele weken later en 10 centimeter groei zelf doet, wanneer ze er qua groei en energie en wortelgestel aan toe is, en dan zonder wond/stress. Er is wel een kleine kans dat je met vroeg toppen nog meer vertakkingen krijgt, dat is per plant verschillend. Maar mijn ervaring is dat je uiteindelijk toch vertakkingen aan vertakkingen aan vertakkingen krijgt (je ziet dat ook al op de foto; nieuwe splitsingen aan de scheuten na de eerste vertakking).

Vervolgens kreeg ik ook nog een vraag van iemand die op youtube meerdere filmpjes had gezien van mensen die tomatenzaailingen topten en daar erg tevreden over waren. Het was niet duidelijk of het om stamtomaten of struiktomaten ging. Bij die laatste kan ik me er nog iets bij voorstellen, hoewel ook dan de tomatenplant zelf heel veel beter en meer zijscheuten kan maken wanneer ze daaraan toe is. Waarom je een stamtomaat op een hoogte van 15 centimeter zou willen toppen durf ik niet te zeggen want je maakt niet alleen een grote wond maar de kans is groot dat die enige gezonde sterke en dikke hoofdstam zich na het toppen vertakt in meerdere dunnere, zwakkere en slappe stammen. En daar zou je er dan vervolgens 2 of 3 van moeten kiezen om op 2 of 3 stammen te telen en de rest weg moeten knippen. Ik wil graag iets leren en uitproberen (vandaar ook de teelt op 2 stammen, het laten klimmen van pompoenen, het telen in een strobaal, het zelf plantenvoeding maken en al die andere dingen die ik heb geprobeerd) maar bij deze tip had ik toch het idee dat ik die misschien maar beter over zou kunnen slaan.

En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen van vragen, opmerkingen en tips die ik krijg. En ik doe mijn best om ze te beantwoorden en vind het ook leuk om mee te denken en er wellicht zelf weer iets van te leren, maar alles kost nu eenmaal tijd, meer dan tijd die ik heb. Ik doe in ieder geval mijn best, mocht ik toch eens een vraag vergeten, mijn excuses!

Dit weekend wordt een druk tuinweekend, natuurlijk weer water geven, tomaten tikken, de laatste basilicumzaailingen uitplanten, 2 patissons uitplanten, de stokbonen een beetje langs de stok leiden…. en al het andere dat ik tussen die bedrijven door tegenkom.

Tot slot nog een foto, van een stukje van de moestuin en de bonenstaken waar de bonen langzaam aan naar boven klimmen. Het rode ertussen, mocht je het je afvragen, is spontaan gekiemde rode melde die ik nog moet weghalen 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Riekie de Sain

Je moet je zeker niet verplicht voelen en uitleg te geven Diana, ,zo begrijpelijk, nu is het druk en iedereen mag blij zijn met wat je doet

Marieke

Diana, dank je wel voor het beantwoorden van mijn vragen. Er zijn weinig plekken op internet waar ik antwoord krijg als ik een vraag stel. 🙂

Tessa

En als iemand een vraag stelt die je al 100x uitgebreid beantwoord hebt zou ik vooral niet nóg een keer beantwoorden. Jouw website is prachtig doorzoekbaar. 😉

Laatst bewerkt op 9 maanden geleden door Tessa
Pauline

Ik ben het helemaal met je eens. Deze site geeft zoveel informatie! En persoonlijk vind ik dat je als vragensteller ook zelf wat (meer) tijd moet investeren in het vinden van een antwoord. Wat uitgebreider googelen en op bijv het moestuinforum kun je ook veel praktijk ervaringen vinden. Diana heeft ook nog een eigen leven…😉🌱

Margriet.M

Hallo Diana,
Ik sluit me helemaal bij Riekie aan, verder geniet ik elke week van jouw blog en lees later in de week de antwoorden op de vragen. Ik vind het erg fijn om die informatie te lezen .
Daarna kijk ik of ik er zelf wat aan heb in mijn tuin. Heel blij ben ik wel met jouw database waar ik nog eens wat kan nazoeken. Ik hoop dat je er nog lang mee door kunt gaan. Groetjes Margriet

redzebra

Weeral een mooie blog .
De vraag om de eerste bloemtros te verwijderen bij tomaten was ik nog niet tegengekomen en nu in paar weken hier en op een aantal Amerikaanse podcasts. Ze vertellen daar exact wat je hier vertelt waarom zou je in hemelsnaam een bloemtros willen verwijderen? Als het te koud is maakt hij toch amper vruchten en anders heb je gewoon een tros meer.
De enige keer dat ik het zou doen is als je een uitgeput, opgeschoten plantje uit een heel klein potje uitplant waar al bloempjes aan zitten met de bedoeling dat die dan eerst wat extra wortels aanmaakt, in alle andere gevallen gewoon niet.

Ondertussen laat ik ook hier bij een vijftal een dubbele stam opgroeien als test, eentje is als experimentje een dubbel geënte met 2 verschillende tomaten.

Desiree

Erg leuk het uitproberen op met meerdere stammen en veel succes! ik heb al jaren altijd wel een paar die spontaan splitsen en echt nooit een mindere opbrengst of groei- en bloeikracht daardoor gehad.

esther

Jaaaa! Wat goed dat je een aantal onzin’tips’ debunkt! Vooral op Instagram staan vaak de grootste onzintips, heel stellig geadviseerd allemaal. Zo fijn hoe jij hiermee omgaat, ook dat je aangeeft waarom, en dat je misschien ook niet de wijsheid in pacht hebt maar wel van alles hebt uitgeprobeerd. Verder weer genieten van je update, mijn handen gaan ervan jeuken. Ik moet nog even wachten, mag bijna met 1 kruk lopen en dan kan ik weer wat wezenlijks doen in de tuin.. hieperdepiep!

Elisabeth

👍

Thony

Een tip voor iedereen die informatie over tuinieren van internet haalt: let op waar de schrijver woont.
De tips voor weghalen van de eerste vruchten bij tomaten en paprika’s komen oorspronkelijk van mensen die wonen in een land of staat met een veel langer groeiseizoen dan wij hebben. Idem voor het toppen van de paprika’s. Het is dus geen onzin, maar gewoon niet van toepassing op Nederland.

Elisabeth

👍

Pearlsofpassion

De eerste tros weghalen heb ik al gehoord ivm dat als je de stengel heel diep de grond in stopt of plat plant (wat ik ook doe, moet ik zeggen) zodat hij veel extra wortels kan aanmaken, de eerste tros (zeker bij buitenteelt) al eens erg laag kan hangen. En dan hangen de vruchten op de grond… Die gaan dan vaak rotten.. Heb ik ook al voorgehad moet ik zeggen. Maar ik haal hem niet weg, maar kort hem wel in, als dat nodig blijkt en leg er iets onder.

De top uit de jonge tomatenplanten halen kan ik mij ook enkel voorstellen als je je idd geen zorgen moet maken over de lengte van het groeiseizoen. Ik vloek net keihard als het per ongeluk gebeurt omdat het zoveel langer duurt voor er trossen komen dan.
In mijn tomaten in potten moet ik vrij vroeg toppen omdat de stok niet zo lang kan zijn (anders blijft hij niet staan). En daar heb ik dan vorig jaar een aantal dieven laten uitgroeien en mee opgebonden. Anders heb je maar 2 of 3 trossen en net die planten geven super lang vruchten omdat ik ze in de herfst binnen in het licht zet.

De situatie heeft idd veel invloed op wat je kan doen en wat niet.

Verder ben ik beetje jaloers dat jij bijna kan oogsten. Daar zit ik nog laaang niet…
Eerst een koud voorjaar en dan te druk om veel te doen.
Ik geniet wel al van m’n aardbeien!
Maar toch overheerst nu het gevoel: IK WIL OOK EEN KAS!! :’-(
😉

Groeten
Valerie

Elisabeth

Diana, hartelijk dank voor deze alweer interessante blog . En voor je attent beantwoorden van onze vragen . Ik ga me toch in het vervolg twee keer bedenken eer ik jou nog een vraag stel : want hoe krijg je het allemaal gedaan ??
Mijn dank en waardering gaat uiteraard ook naar Ruud : de sterke man achter – of beter naast – de sterke vrouw😉
Aan jullie en iedereen een mooie tuindag ! En ja, ook hier in Vlaanderen snakken we naar regen 👍🙂

Hester Mook

Dag Diana, ik lees je berichten vol enthousiasme. Welke accu pomp heb jij gekocht? Ik ben me ook aan het oriënteren hierop. Groet Hester

Inge

Heel begrijpelijk hoor Diana, het is nu topdrukte met zaaien, water geven etc. Ook wij hebben nu een waterinstalatie op zonne-energie, echt fantastisch. Aan de ene kant van het land wordt water gegeven mbv een zwenksproeier en wij kunnen aan de andere kant van het land wieden zaaien of wat maar nodig is. Ook bij mij komen al tomaten tevoorschijn en dit jaar voor het eerst een komkommer gezaaid en dat gaat super.
Ik lees altijd met veel plezier jou blog en zoek ook veel op qua informatie/ideeën.
Heel veel tuinplezier en bedankt voor je energie die je hierin stopt.

Nadia

Er staat zoveel informatie op deze website, daarbij nog heel helder en in mooi Nederlands geschreven…dank je wel Diana om dit allemaal te willen doen voor je lezers!

Martin

Water is goed, regenwater nog beter 😉
Ziet er goed uit verder.

Manon

Hoi Diana,
Dank voor al je blogs. Bewonderenswaardig gezien alle tijd die je ook (terecht) in je moestuin stopt. Mocht je aan reageren toekomen, ik heb de volgende vraag. Ben zelf behoorlijk laat begonnen met alle voorzaai ed, maar merk dat het dit moestuinjaar niet van een leien dakje gaat. Veel van mijn gewassen zijn verbrand (pepers, tomaat, aubergine, courgette, komkommer). Kan zijn dat ik de kleine (te laat gezaaide) zaailingen te vroeg aan weer en wind heb blootgesteld. Maar denk ook dat de (harde, koude) wind, in combinatie met de felle zon hier in ZH een duit in het zakje doen. Wat is jouw ervaring? Kwestie van inderdaad te laat begonnen met voorzaaien of ook de weergoden die hier een duit in het zakje doen?

Pearlsofpassion

Oh, dat heb ik ook gehad!
Voor het eerst.
Ik dacht dat ik zo dom was geweest om hen nat te gieten bij het planten en dat er dan te veel zon op stond. Maar ze kwamen idd van achter glas. Waarschijnlijk is het dat dan geweest.. Eerste jaar wel dat ik er last van heb.
Nou, weer wat geleerd! 🙂 Thanx!

Groeten
Valerie

Jeltje

Huilen: de doperwten worden door muizen opgegeten voor ik de kans heb ze te oogsten. Ik heb al aluminiumfolie geprobeerd, maar dat waait hier in het winderige Friesland kapot en ik heb het gevoel dat de muizen er al aan gewend zijn. Ik heb al jaren dit probleem. Diana weet je een oplossing? Of misschien iemand anders. Doperwten zijn samen met tomaten voor mij het heerlijkste van de tuin. Ik ben wanhopig.

Carine p

Dag Jeltje,
ik deel jouw verdriet 🙂
ik heb hier ook veel last van de muizen. De onderste erwten en peulen worden opgevreten, daarboven alle geluk niet. Reeds 3 jaar probeer ik de sojabonen te kweken. Het eerste jaar alie zaden uit de grond, het tweede jaar voor gezaaid en uitgeplant en hups op een dag alles weg. Het derde jaar, alles voor gezaaid, uitgeplant en een fijn net erover. Oef gelukt! Alles groeide goed tot de bonen zich vormden in de sojabonen en de muizen waren met alles weg. Hetzelfde met de purperen kousenband waarvan ik een deel liet hangen voor het zaad- gewoon stukjes open geknabbeld om de zaden eruit te halen. Gevolg, dit jaar geen kousenband. Ik weet het eerlijk gezegd niet wat je tegen de muizen kunt doen. In de koude kast zet ik soms van die ouderwetse muizenvallen, werkt goed maar ik moet opletten want de honden ruiken ook het brokje kaas….
groetjes
carine

Jeltje

Beste Diana,
Allereerst lof voor je geweldige website en het delen van je ervaringen..
Ik heb een probleem: de muizen zijn me ieder jaar te snel af en eten mijn doperwten al uit de peulen voor ik de kans krijg ze te oogsten. Samen met de tomaten zijn dit de lekkerste groenten uit de moestuin. Ik heb aluminiumfolie geprobeerd, maar dat waait kapot in het winderige Friesland.
Heb jij (of iemand anders) een oplossing?

Con

Muizen kunnen niet tegen gladde oppervlakken klimmen. Ik zelf teelt gevoelige groentjes in bakken uit de bouwmarkt van 90 liter, hier kunnen muizen niet inkomen.
Alternatief kan je bij de bouwmarkt (afdeling badkamer) simpele kunststof panelen kopen en die minimaal 30cm (veldmuis, zijn het woelmuizen dan minimaal 50cm) om je planten heen graven.
Muizenvallen zijn zinloos omdat deze dieren heel snel vermeerderen.

Jeltje

Dankjewel, ik ga het proberen.
Nu oogst ik elke avond en blancheer de geoogste erwtjes en spaar daarmee tot een maaltijd. Dat gaat goed.

Jeltje

Sorry voor de dubbele reactie. Ik dacht dat het mislukt was.

Judith

Vraag? Ik heb per ongelijk mijn vijgenstekken pokon voor kuipplanten gegeven. Kan ik nu later nog de vijgen eten? Of zit er nu voor altijd sporen van gif in.

Pien W

Dag Judith, via Pokon.nl kan je naar “veelgestelde vragen”. Daar staat een mailadres én een telefoonnummer van de klantenservice……Ben benieuwd! Groeten, Pien

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties