En een minder goede reden

In mijn vorige blog schreef ik over het minderen van potten in de achtertuin door ruimtegebrek: Een goede reden. Maar daar had ik het verder niet over de volkstuin. Daar hebben we ook nogal wat potten; met eenjarige bloemen, Canna’s, Salvia’s, rozemarijn, een peper, zoete aardappelen, aardbeien, een yacon, Coleus, munt, aardperen, gember…… Nou ja, het tikt nogal aan. Op de foto hierboven zie je trouwens de zoete aardappelen in potten in juni. Ondertussen zien ze er zo uit:

Het water geven van al die potten is een tijdrovend en arbeidsintensief onderdeel van het tuinieren. Mede daarom ben ik (eindelijk) afwegingen aan het maken. Want niet alles wat ik in pot heb is noodzakelijk. De Fejioa in pot? Ja, die moet blijven. Drie verschillende Salvia microphyllaplanten in 3 potten? Nou, die kunnen ook gewoon in de volle grond dus daar gaan we er deze herfst in ieder geval 2 van uitplanten.

Zijn aardbeien in potten nou echt zo nodig? Nee, maar het heeft wel veel voordelen (schonere aardbeien, makkelijker plukken, minder slakken, uitlopers hechten zich minder makkelijk vast, etc.). Dus die blijven.

Hoe het met de zoete aardappelen afloopt kan ik nu nog niet zeggen. Ik heb 3 planten (van verschillende rassen) in een verhoogde bak maar ook planten in speciekuipen en een aantal planten in zakken ‘mix voor de moestuinbak’ (omdat die biologisch is en vermiculiet bevat en de zak is iets groter dan een zak potgrond). Ik ben benieuwd welke de beste opbrengst geven. Ik ga ze deze maand zeker nog niet oogsten, we wachten tot het echt kouder en donkerder gaat worden in oktober. En dan kan ik dus beslissen of ik ze volgend jaar weer in grond en/of zak en/of kuip ga telen.

En sommige planten vind ik gewoon te leuk in pot en kunnen op die manier ook nog eens in de koude kas (beschermd, droog en iets minder koud) overwinteren. Zoals deze rozemarijn ‘Prostratus’:

En ik ben ook erg gehecht aan de prachtige maar net niet helemaal goed winterharde Salvia Amistad. Ook die blijft in pot zodat ze in de winter de kas in kan:

En de munt in pot is noodzakelijk (want in de volle grond woekert ze me teveel). Maar wil ik bijvoorbeeld nou perse een eenjarige Linaria in pot? Nee, want die kan ook gewoon in de volle grond. En datzelfde geldt voor de oregano.

Allemaal afwegingen. Met als doel het onszelf iets makkelijker te maken. Want sjouwen met gieters water in een gortdroge zomer met hittegolf is gewoon niet fijn.

Ik heb hier al eens eerder ‘geklaagd’ over onze benzinewaterpomp. Die zou het water geven veel makkelijker moeten maken. Maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn. De benzinepomp die we hadden was te groot en te zwaar voor op de fiets. Dus dan maar met de auto naar de tuin. En vervolgens is het nog een heel karwei om alles aan te sluiten en de pomp ‘aan te trekken’, zeker voor iemand met serieuze nekklachten. De benzine in mengsmering is duur. En als ze eenmaal loopt geeft ze veel water maar maakt ze ook heel veel herrie. Oftewel, bij twijfel besloten we meestal om dan toch maar met de fiets naar de tuin te gaan en met gieters water te geven. Als we dan in de kassen en buiten enkele tientallen gieters water hadden gegeven moesten daarna ook alle potten nog. Dan krijg je er vanzelf soms een hekel aan.

Maar toen kreeg ik in een reactie op een blog van Maria (die ik daarvoor eeuwig dankbaar ben) de tip om eens te denken aan een waterpomp op een accu. We hadden er nog nooit van gehoord, maar het klonk geweldig! Dus zocht ik op merken, pompen, accu’s, reviews. En sinds begin augustus zijn we de trotse eigenaren van deze pomp:

Voor alle duidelijkheid, dit is niet gesponsord, ongetwijfeld zijn er andere merken, googel vooral op een ‘waterpomp op accu’. Wij wilden deze omdat we allesbehalve technisch zijn en van dit merk alle benodigdheden in één pakket konden kopen, zodat we er blindelings op kunnen vertrouwen dat het klopt en past en werkt :-). We zijn er erg blij mee! Ze weegt maar een paar kilo en past in de fietstas. Ze is in 15 minuten aangesloten (en daarvan is het bevestigen van de aanzuigslang in de sloot en het uitrollen van de waterslang het meest tijdrovend). En dan zetten we het knopje aan en binnen 30 seconden komt er water uit. Niet zoveel als met de sterke bezinepomp maar zeker goed genoeg. Het geluid is niet meer dan een zacht ‘Dddzzzzjjj’. We hebben in het pakket van hetzelfde merk een accu-oplader en 2 accu’s (18 V, 3,0 Ah) gekocht. En daarmee kunnen we op de ecostand ruim 45 minuten water geven. Dat is dan misschien haar enige en ieniemini nadeeltje. Want als we de watertonnen willen vullen op de ´boost-stand’ en/of ook de tuin en/of kassen nog water willen geven komen we tijd/accu’s tekort. En daarom hebben we er nog 2 accu’s bij gekocht (van 18 V en 4,0 Ah). We nemen nu dus altijd gewoon 4 accu’s mee zodat we gelijk 2 tot 3 uur water kunnen geven. Uiteindelijk zijn de accu’s + oplader nu bij elkaar duurder dan de pomp 🙂 , dus ook daarover is het handig om na te denken (gelijk accu’s met groter vermogen, misschien ander merk voor andere prijs, etc.).

Deze week wordt het warm en droog. En dus moeten we eigenlijk water geven. En in plaats van het sjouwen met gieters, of met tegenzin, gedoe en herrie de benzinepomp meesjouwen en aanslingeren gaat de nieuwe pomp + accu’s mee in de tas. Het is zo bijna leuk om water te geven! Behalve dan dat ik nog steeds iedereen kan afraden om bij het water geven vanuit een sloot een nieuwe witte broek aan te trekken, ik zit altijd tot onder mijn oksels onder het modderwater :-).

Foto van vanmorgen, lekker makkelijk en genoeg kracht/water

En misschien kan ik dan dus ook nog wat potten houden, al kan ik ze in dat geval beter wat meer gegroepeerd gaan zetten. Want nu heb ik de zakken en kuipen met zoete aardappelen op verschillende plaatsen in de tuin. Als ik ze naast elkaar kan zetten is het water geven met de pomp helemaal een fluitje van een cent!

En zo is het water geven ondertussen eigenlijk geen reden meer om minder potten te zetten. Maar met wat minder potten blijft er ook eens wat plaats over, zodat we wat ruimer op het terras kunnen zitten. En zo past er ook eens een vaasje of wat oogst op de tafel, en dat is eigenlijk misschien nog wel leuker dan een tafel die volgepropt staat met potten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alie

Haha, ik zie ieder jaar geloof ik een post langskomen waarin je wil minderen met de potten. Benieuwd of t je lukt volgend jaar!!

Marjolein

Hoi Diana,

Oregano zou ik in een pot houden. Ik heb haar ooit in de moestuin gehad en ik kom haar nu door de hele tuin tegen! Gelukkig bloeit ze wel mooi.

Ideaal zo een pomp op accu! En inderdaad, een ouwe jas en ouwe schoenen zijn hierbij geen overbodige luxe! Ik heb het geluk dat mijn moestuin bij mijn huis zit. Standaard ligt er een pomp op elektriciteit in de sloot, dat scheelt een hoop gedoe!

Groetjes,
Marjolein

Marjolein

Ik zit op veengrond en blijkbaar vindt ze dat heeeel fijn! Ik weet niet welk ras het is, gewoon in de supermarkt gekocht een paar jaar terug.

Maaike

Ja bij ons, op zandgrond, stond er dit jaar ineens een hele grote oregano plant. Was ook een andere dan die ik in de kruidenbak heb staan (paarse bloemetjes in plaats van witte). De hele tuin staat her en der vol oregano, dus hier woekert ie behoorlijk. Maarja, het is wel een mooie plant en de bijen vinden ‘m erg lekker, dus totnogtoe heb ik heb maar een beetje laten staan.

Anne Vyncke

Dag Diana,

Heel erg bedankt voor de tip rond de pomp met accu.
Ik was tevergeefs op zoek naar een goede tuinpomp met zonnepanelen.
Dit kan een goed alternatief zijn.

Een fijne nazomer voor jullie beiden,
Anne

karin

watervlot echt een superding, en nee geen aandelen ,maar een enthouistste gebruiker

karin

wij hebben een watervlot op zonneenergie, echt een geweldige geluidsloze uitvinding.

Anne Vyncke

Dag Karin,

Kan je me wat meer info geven over wat je gekocht hebt?
Het zou me helpen om een goede keuze te maken;
Dank!

karin

http://www.watervlot.nl bevindt zich in de midden-beemster

Agnita Jaasma

Hallo Diana,
een paar jaar terug gaf ik je al de suggestie voor een elektrische pomp, vooral ivm met lawaai en luchtverontreiniging van generatoren, blij te lezen, dat je overstag bent. Ben op onze tuin ook voortdurend aan het promoten 🙂
Om de keus nog wat groter te maken: ik heb al jaren de bilgepomp. Hij loopt op een auto accu en omdat het pompje onder water ligt is het 100% geruisloos, zo heerlijk.
Ze zijn er in verschillende sterktes, ik heb niet eens de sterkste en hij trekt het water met gemak 30 meter de tuin in. Zo’n pompje kost ca 60 euro, een auto accu (met handvat) en oplader ca 80 euro. Een paar accuklemmetjes en bevestigingsmateriaal misschien 15 euro. Tuinslang afhankelijk hoeveel meter je nodig hebt.
Voordeel: geen geluid. Vind je gebruiksgemak net iets belangrijker, dan is die van Diana natuurlijk een topper.

Estella

Hallo Diana, ik overweeg ook zo’n pomp op accu te kopen. Ik vind het steeds zwaarder worden om te sjouwen met 20 gieters slootwater en het loopje heen en terug. Zuigen er geen kikkers en andere visjes of sloottroep/algen mee de aanzuigslang in? Of heb je er nog wat omheen gemaakt (aan het uiteinde van de slang dat in de sloot ligt)…. Groetjes Estella

Jo

Bij ons raakte de sproeier steeds verstopt door de kleine modderdeeltjes die toch meegezogen werden in het filter. Toen zo’n groentezakje van gaas, zoals te koop op de groenteafdeling van de jumbo en ah, met een elastiekje om het filter op de aanzuigslang gebonden en nu nergens meer last van.

Piet

Zo’n watervlot gecombineerd met druppelbevloeiing lijkt me ideaal, veel zon = veel water , je hoeft niet meer te gieten en waterverbruik is met druppelbevloeiing veel lager. Eenmaal aangelegd geen omkijken meer naar. Tenzij e.e.a. op een diefstal / vernieling gevoelige plaats ligt.

karin

wij nemen het watervlot altijd mee naar huis, het is vrij licht en ook zo weer neergelegd.

Frouwke

Van een oude tuinder kreeg ik ooit het advies een nylon kousje/panty op de kop van de aanzuigslang te doen. Vastzetten met een tie wrap en je hebt voor bijna niets een (extra) filter.

Maaike

Totdat er een sproeiverbod van oppervlaktewater komt. Maarja, dat zie je dan wel weer.

Wij hebben het echt heel luxe want we hebben ons moestuintje in de tuin. Een heel watersysteem aangelegd met zones want we waren het water geven met de slang en het steeds verplaatsen van de sproeier ook al ontzettend zat.

Maarja, hier ook veel potten die nog niet aangesloten zitten aan het watersysteem ;). Blijkbaar is dat toch aantrekkelijk, potten.

Ine

Tja, hier in Brabant, zonder sloot in de buurt, moeten we het doen met hemelwater. En dat was er nauwelijks, deze zomer. Droog, dor.. Dat is dan maar zo. Ik zie wel, wat het redt. Wonderlijk. De haagbeuk is bruin. De blauwe regen fris groen. Hoe diep zou die gaan?
En in de moestuin is alles groen, waar ik niet gewied heb… Zaak dus van bodembedekking!

Angelique

Hallo Diana, op de volkstuin is de opruiming (inclusief potten) ook begonnen. Daarbij belanden veel planten op de composthoop. Bij de composthoop vond ik mooie paarse bonen van iemand anders op de tuin die ik wil planten volgend jaar. Ik kon niet meer navragen welke boon het is geweest. Mijn vraag is: hoe weet ik of het een stokboon of stamboon is? En is verstandig om te experimenteren met ‘gevonden voorwerpen’ ? Groetjes, Angelique

Lida Stronkhorst

Hallo Diana, ook wij vinden het water geven en sjouwen met gieters op onze moestuin intensief.
Ik vroeg me af of zo’n pomp ook aangesloten kan worden op een waterpomp? Of zijn daar alternatieven voor? Groetjes Lida

Fred Bakker

Dag Diana,

Je beschrijft de Einhell waterpomp waarbij je zegt een totaalpakket gekocht te hebben. waar heb je deze gekocht? Ik heb op de site van “mytoolstore.nl” de pomp gezien met de accu’s en lader, en de aanzuigslang en de filter, maar ik weet nu niet zo goed wat voor nippels ik er bij moet bestellen. Nippeltje voor de tuinslang, moet de aanzuigslang nog een speciale nippel hebben, etc. Zo’n totaalpakket lijkt mij daarom wel handig.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties