Strippen

Nu het herfst is en we de kas willen gebruiken voor wintergroenten moeten we keuzes maken. Nog wat tomatenplanten laten staan of er toch maar uit? En laten we de groene paprika’s nog rijpen of oogsten we ze en eten we ze onrijp? De komkommerplanten, die het door spint dit jaar toch al slecht hadden (maar uiteindelijk toch nog een aardige oogst gaven) storten nu in en gaan we komend weekend opruimen.

En dan de pepers. Er zijn planten waar we al meer dan een maand van oogsten maar ook planten waar nog geen enkele rijpe peper aan hangt. Er zijn verschillende mogelijkheden: ik kan de planten rooien en de onrijpe pepers oogsten en eten (ze zijn dan minder heet en wat meer friskruidig van smaak). Of ik kan de planten nog laten staan en hopen op niet te koud weer en rijping in de herfst (maar waar laat ik dan al die weeuwenteelt kolen, snijbiet, sla en spinazie?). Of ik kan planten die in pot staan binnenkort in huis zetten zodat de pepers daar alsnog kunnen rijpen. Maar dat laatste is hier geen optie want de pepers staan hier allemaal in de volle grond in de kas. De enige peper die in pot staat weegt als lood (want staat in een grote stenen pot) en is amper te verzetten, laat staan naar huis en vervolgens een trap op te sjouwen. Het gaat om Capsicum pubescens Mini Rocoto Brown.

Ik heb al wel vaker over Capsicum pubescens verteld. Het zijn bijzondere, mooie en lekkere maar ook lastige pepers, ze hebben dikke zwarte zaden die veel warmte, vocht en tijd nodig hebben om te kiemen. Dus begin ik al vroeg in het jaar met zaaien, bij 28 graden in de propagator, en dan nog kiemen zeker niet alle zaden. Maar van de 8 zaden hield ik in februari uiteindelijk 3 zaailingen over.

Als volwassen plant kan deze peper juist niet tegen de hitte en vooral hoge luchtvochtigheid in een kas, ik heb dat een paar keer geprobeerd en ze groeit en bloeit prima maar geeft in een kas amper vruchten. Ze heeft daarom hier vanaf mei buiten in pot gestaan. En dat ging prima.

De planten hebben hebben grijsgroen blad dat wat fluwelig aanvoelt en mooie paars met witte bloempjes, ze stond hier op een zonnig terras en groeide en bloeide prima. En er zaten ook meer dan genoeg pepertjes in, maar tot 2 weken geleden nog onrijp. En dus heb ik besloten om haar maar te ‘strippen’. Ik heb haar in de kas gezet (voor net iets meer warmte maar ook voor planten die buiten blijven is het een goede optie).

Met strippen bedoel ik alles wegknippen wat geen rijpe peper kan worden, in de hoop dat de plant daardoor versneld pepers laat rijpen. Als je te vroeg stript zal de plant erop reageren met juist weer nieuwe zijscheuten, bladeren en bloemen. Maar nu is de kans groot dat ze zich snel zal willen voortplanten en dus de vruchten laat rijpen. Bovendien kan de herfstzon op die manier vol op de pepers schijnen en dat helpt wellicht ook nog wat.

Daar staat ze dan, in de kas, als je goed kijkt zie je wat ovaalronde pepers. En veel bladeren en bloempjes. Maar de kans dat bloempjes nog rijpe pepers zullen worden is vrijwel uitgesloten (tenzij je haar in huis laat overwinteren want dat is bij alle pepersoorten en -rassen niet makkelijk maar wel een optie en leuk om eens te proberen).

Op deze foto zie je pepers maar ook nog bloemen en zelfs knopjes. Het ziet er misschien een beetje akelig uit maar ik knip na de laatste peper alles weg:

Op deze foto zie je dat ik links ben begonnen. En met het verwijderen van het blad, bloempjes en takjes/stengels waar geen vruchten aan groeien komen er steeds meer pepers tevoorschijn. En dan ziet de plant er dus zo uit (schrik niet):

Uiteindelijk hangen er enkele tientallen pepers in de planten en het enige wat de plant nu nog kan is die laten rijpen. Als je planten wilt overwinteren doe je dit uiteraard niet, dan is de plant en haar gezondheid juist veel belangrijker dan de pepers. Maar ik ga volgend jaar weer andere soorten zaaien en deze plant niet mee naar huis sjouwen. Pepers van deze soort kunnen trouwens wel wat meer kou verdragen dan pepers uit de annuum/chinensis/baccatum-groepen; het zou kunnen dat ze in een zachte winter en met wellicht wat stro en jute als bescherming de winter zou overleven. Maar ook dan kun je beter niet strippen en juist pepers weghalen zodat haar energie niet in het rijpen van pepers stopt maar in het overleven van de winter en in het voorjaar weer uitlopen.

Ik maakte deze foto’s van het strippen amper 2 weken geleden, de pepers waren toen nog knalgroen en onrijp. Maar ondertussen kunnen we elke week rijpe Mini Rocoto’s oogsten.

Ik doe dit overigens zeker niet bij alle pepers hoor, simpelweg omdat ik er geen tijd voor heb, of al genoeg pepers van een ras heb kunnen oogsten, maar het is in ieder geval wel een optie, voor pepers maar ook voor paprika’s. Soms kan het net dat zetje geven om alsnog te rijpen, voor het echt koud wordt.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wijnie

Wat leuk Diana, ik zie de peper Limón op de foto. Ik heb vorig jaar daar zaad van gekocht bij jou en de 4 planten die ik daar nu van heb hebben al zeker 50 vruchten bij elkaar gegeven. Heerlijk hete peper!
Groetjes Wijnie

Machteld

Hoi Diana,

Wat leuk, ik ben net met precies hetzelfde bezig. Alleen heb ik niet zo rigoreus gestript als jij. Misschien maar eens proberen.

Sven

Hallo Diana,

Schreef je ooit al een stuk over het overwinteren van de paprika’s en pepers in de kas of kan je tips geven om dit te proberen? Moeten we bijvoorbeeld terugsnoeien?

Groetjes
Sven

leon

wanneer heb je weer zaden voor de verkoop?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties