Hundreds and thousands

  • Plant: Dwergstruik
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Rood
  • Grootte: 1,5 tot 2 centimeter
  • Gewicht: 6 tot 10 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Ik dacht bij het lezen van de naam: “Nou nou, dat is misschien wel een beetje overdreven”. Maar niets is minder waar. Dit worden enorme planten (voor een dwergstruik dan hè) met enorme hoeveelheden cherrytomaatjes. De planten blijven laag en hangen leuk over een pot heen. Mits de pot dan wel groot genoeg is.

Ik teelde dit ras in 2022, 2 planten in een heel grote kuip van ruim een meter in doorsnede. Ik dacht dat er nog wel 3 aubergineplantjes naast zouden passen maar die zag ik pas weer toen ik de tomatenplanten in oktober weghaalde. Dat jaar was ook nog eens heel droog, en de kuip stond achterin de tuin, ze heeft heel vaak te droog gestaan. Dat deert de plant trouwens niet hoor, maar het zorgt wel voor foto’s van planten die er niet mooi uitzien, tussen veel onkruid en andere ongemakken in dat jaar, ik kan me een zomer herinneren dat ik alleen maar zaaide, water gaf en oogstte :-). Ik hoop dat je er doorheen kunt kijken en zien hoe enorm de opbrengst is.

Ik las dat de plant soms ook wel wordt opgebonden, als een soort struiktomaat op meerdere stammen met meerdere stokken (of een klimrek of gaaswerk), dan kan ze uiteindelijk wel ruim een meter hoog worden en dat is in sommige gevallen/tuinen wellicht een betere keus dan het op deze manier ‘laten hangen’.

Ik las ook wel dat ze een multifloratomaat is (zie uitleg via link) maar dat lijkt mij niet: de trosjes tomaten vertakken zich niet, ze maakt in plaats daarvan simpelweg enorme hoeveelheden van die trosjes.

Ik kon hier (in de buitenteelt dus, en ook nog in de halfschaduw) op 10 juli al de eerste rijpe tomaatjes oogsten, dus zeer zeker vroeg genoeg voor de buitenteelt. In het jaar dat ik haar teelde had ze geen last van Phytophthora en kon ik tot eind september tomaatjes blijven oogsten, maar ik moet daar wel bij zeggen dat de kans groot is dat dat mede door de droogte kwam (Phytophthora heeft vocht nodig om zich te kunnen verspreiden).

Tot slot nog even over de smaak: de tomaatjes hebben een prima tomatensmaak, met een zoetje en een fris zuurtje en ze zijn heerlijk sappig. Doordat de tomaatjes zo klein zijn (wel groter dan bestomaatjes hoor, gemiddeld 1,5 tot 2 centimeter) en de planten zo rijk dragen kun je ze met handen tegelijk plukken en over een salade of ovenschotel strooien.

Hier zeker een ras dat ik vaker ga telen (maar dan 1 plant in plaats van 2, en iets dichter bij een watertank en wellicht opgebonden langs een trellis of zo :-))

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meld je aan voor de nieuwsbrief