Multiflora

Jawel, ook dit jaar teel ik ze weer:-): multiflora tomaten. Omdat ik ze zo bijzonder vind, bijna als oertomaatjes: vrijwel altijd heel gezonde en sterke planten, een vrij vroege oogst en een belachelijk grote opbrengst.

Eerst even voor alle duidelijkheid; de foto’s van de rijpe tomaatjes zijn niet van dit jaar maar van vorig jaar of nog eerder, we hopen de eerste rijpe tomaatjes van 2021 waarschijnlijk begin juli te kunnen oogsten.

Ik maakte ruim 20 jaar geleden voor het eerst kennis met een mutliflora-tomaat: het ras Ildi:

Wat een opbrengst per tros!! Daar wilde ik meer weten! Want ze leek en rook en smaakte wel als een ´gewone´ cherrytomaat maar toch een beetje anders (want ze maakt maar weinig blad, moet zorgvuldig worden opgebonden om te voorkomen dat de planten omvallen door de enorme trossen, etc.).

Multiflora betekent niets anders dan multi = veel en flora = bloemen, dus ‘veel bloemen’. Er zijn wel meer planten die ´multiflora´ in de naam hebben (zoals bijvoorbeeld sommige rozen, begonia’s en orchideeën). Een multiflora tomaat is gewoon een tomaat, maar dan een ras dat de eigenschap heeft grote trossen met enorme hoeveelheden bloempjes te maken. In het Engels vind je multiflora-tomaten trouwens vaker onder de term ‘compound inflorescence’.

Een tros van het ras Barry’s Crazy Cherry

Ik heb geprobeerd uit te zoeken wat het verschil is met andere tomaten maar in het Nederlands vind ik geen informatie en de informatie in het Engels is zo ingewikkeld dat ik het precieze ervan niet begrijp. Mocht je er meer over willen weten/zoeken, googel dan eens op ‘Tomato compound inflorescence’, dan vind je bijvoorbeeld uitleg op websites als deze: Plant breeding Genomics. Als iemand die dit leest verstand van plantengenetica heeft en er iets over kan vertellen, dan heel graag!

Ik heb natuurlijk wel de ‘lekenversie’ van een soort verklaring gevonden: bij de vorming van de bloemtrossen van multiflora-tomaten vinden er telkens nieuwe vertakkingen plaats, en elke vertakking levert weer nieuwe bloempjes op. De tomaten Ildi en Blondköpfchen zijn 2 rassen waarvan beschrijvingen zijn gevonden uit de jaren 1940-1942, het zijn dus zeker niet altijd nieuwe rassen (al worden deze tomaten natuurlijk wel vaak weer gebruikt om te kruisen zodat er weer nieuwe rassen worden ontwikkeld).   

Tomaat Beverley die ik dit jaar teel, je ziet wat een enorme hoeveelheid bloemknopjes er in de steeds breder uitstoelende trossen groeien (want de tros gaat rechts onderin buiten beeld gewoon verder)

De tomaat zoals wij die kennen heet Solanum lycopersicum, synoniem Lycopersicon esculentum (en esculentum betekent ‘eetbaar’). Er zijn echter veel Solanumsoorten (de grote nachtschadefamilie). Eén ervan is Solanum pimpinellifolium (synoniem Lycopersicon pimpinellifolium). Dit is een soort wild tomaatje. En die soort lijkt voor een deel aan de basis te staan aan de ontwikkeling van de multiflora-tomaten. Een multiflora-tomaat is dus een tomatenras met in het DNA iets van de Solanum pimpinellifolium).

Die bloemtrossen kunnen soms wel meer dan 250 bloempjes per tros bevatten. Niet elk bloempje kan een tomaatje worden, daar is simpelweg niet genoeg kracht maar vooral ook ruimte voor. Maar ruim 100 van die bloempjes per tros kunnen onder ideale omstandigheden wel uitgroeien tot tomaatjes. En dat zorgt voor een zeer grote opbrengst. Het zijn heel vaak cherrytomaten of cocktailtomaten; je kunt bedenken dat een tomatentros nog wel 100 cherrytomaatjes zou kunnen dragen maar hetzelfde aantal in grotere tomaten zou de kans op afscheuren van de hele tros erg groot maken.

Tomaat Michael Pollan

Een aandachtspunt bij de teelt is de plantafstand: je kunt je voorstellen dat de trossen met bloempjes en later tomaten zo breeduit groeien dat ze iets meer ruimte nodig heeft. Ik houd bij tomaten standaard een afstand van 55 tot 60 centimeter aan maar bij multifloratomaten tel ik daar altijd nog 10 centimeter bij op.

Een ander aandachtspunt is het aantal trossen tomaten dat je wilt laten groeien. Bij de teelt in de kas zijn er geen beperkingen en kun je de planten laten groeien en bloeien tot je er niet meer bij kunt maar in de buitenteelt zul je moeten voorkomen dat de planten alleen maar nieuwe trossen met bloemen maken en er te weinig tijd is om die ook allemaal nog tomaatjes te laten maken die kunnen rijpen. Om die reden top je de planten in de buitenteelt boven de 2e of 3e tros. Op die manier stimuleer je niet de groei en bloei maar juist de vruchtzetting en rijping van zoveel mogelijk tomaatjes voor de herfst begint.

Tomaat Millefleur, je ziet in 1 tros zowel pas uitgebloeide bloempjes alsook onrijpe kleine tomaatjes en ook flink wat tomaatjes die al geoogst kunnen worden

Alle multiflora-rassen die ik zelf tot nu toe teelde waren vroege tot middelvroege rassen, zeker ook vroeg genoeg voor de buitenteelt (en ook dat verraadt weer dat er iets van een wild tomaatje in haar schuilt). Een andere eigenschap is dat de tomaatjes heel onregelmatig rijpen, er kunnen in de onderste tros nog jonge tomaatjes groeien terwijl er in de 2e of 3e tros al tomaatjes rijpen en andersom.

Nog één tip: de onderste tros kan zo zwaar zijn dat die op de grond hangt, met daardoor kans op het schimmelen van vruchten. Het is handig om onder de plant wat stro te draperen zodat de tomaatjes droog blijven. Of zet een krukje (of emmer ondersteboven) naast de plant zodat die onderste tros op een ondergrond kan rusten.

Ik vond deze oude foto nog van een belachelijk grote bloemtros die we ter ondersteuning op een houten balk hebben gelegd

Grote multiflora-tomaten zie je zelden of nooit, en dat zal dus ongetwijfeld te maken hebben met het gewicht van die tomaten. Toch zie je ondertussen al wel wat rassen waarbij de grote bloemtrossen wat grotere tomaten geven. Twee voorbeelden daarvan zijn Fireworks en Tarasenko Hybrid #2. Het is wachten op de eerste multiflora-struiktomaat, of een blauw multifloraras….. wie weet wat de toekomst brengt!

Ik ben nogal verslaafd aan tomaten (in het algemeen :-)), en zoals ik aan het begin van dit blog al aangaf wil ik eigenlijk ook elk jaar wel multiflora-tomaten telen. Omdat ze zo bijzonder zijn, en sterk, en gezond, en zoveel opbrengst geven. Uiteraard is ook de smaak heel belangrijk. Solanum pimpinellifolium lijkt in origine niet de allerbeste smaak te hebben want niet elk ras is even lekker. Ik heb wel multiflora-tomaten geteeld die niet perse heel erg lekker waren, maar bijna alle rassen hadden wel een friszoete, fruitige, lekkere smaak.

Tomaat Tarasenko Hybrid #2, heel veel middelgrote tomaten in grote trossen. Helaas niet de beste smaak om rauw te eten maar wel zeer geschikt voor soepen en sauzen

Mocht je voor volgend jaar eens een multiflora-tomaat willen telen, hieronder vind je een lijst met een aantal rassen. Als een naam blauw van kleur is heb ik die zelf al eens geteeld en kun je via de link op de pagina van dat ras in de database kijken. En op de linkpagina van moestuinzaden vind je een aantal zadenwebshops die gespecialiseerd zijn in bijzondere tomatenrassen.

 • Anna’s Multiflora (wat grotere tomaatjes, rood met een puntje onderaan, deze teel ik in 2021 voor het eerst)
 • Barry’s Crazy Cherry (crèmegeel, wordt wat minder breed, erg lekker)
 • Blondköpfchen (geel)
 • Britain’s Breakfast (roze)
 • Centiflor (ik teelde de gele maar er zijn ondertussen ook rassen met rode, oranje en donkerpaarsbruine tomaatjes)
 • Citrina (geel, staat op mijn verlanglijstje)
 • Clementine (oranje)
 • Dark Stripe Micro (de eerste multiflora in kleine struikvorm, plant wordt maximaal 60 centimeter hoog)
 • Fireworks (rood, heb ik nog niet geteeld)
 • Geranium Kiss (vrolijk rood met puntje onderaan de tomaatjes maar helaas niet zo zoet van smaak)
 • Golden Grape (geel)
 • Hundreds and Thousands (naar mijn mening geen echte multiflora want er zijn geen herhaaldelijke vertakkingen in de bloemtrosjes, er zijn gewoon belachelijk veel bloemtrosjes :-))
 • Ildi (één van de oudste bekende multiflorarassen, gele tomaatjes)
 • Lucfichoise (peervormig, bicolor oranje)
 • Michael Pollan (relatief nieuw ras, wat grotere cocktailtomaatjes in groen gestreept)
 • Millefleur (oud en bekend ras, gele tomaatjes)
 • Mirabelle (oud en bekend ras, gele tomaatjes)
 • Rebel Alliance (relatief nieuw ras, donkerpaarsbruin, nog niet geteeld, ik heb gehoord dat de smaak wat tegenvalt)
 • Red Cluster Pear (rode peervormige tomaatjes, heb ik nog niet geteeld)
 • Reverend Michael Keyes (rode tromaatjes)
 • Riesentraube (rood, smaak niet heel bijzonder)
 • Rose Quartz (rozerood, misschien wel de beste multiflora die ik tot nu toe teelde)
 • Stormin Norman (mahoniebruin)
 • Sweet Beverley (geel)
 • Tarasenko Hybrid2 (rood, wat grotere tomaten)
 • Zluta Kytice (staat op mijn verlanglijstje)
Tomaat Rose Quartz

Deze lijst is niet compleet hoor, maar het komt wel enigszins in de buurt. Het is voor de telers van tomatenzaden natuurlijk heel interessant om uit deze tomaten weer nieuwe rassen te ontwikkelen (denk bijvoorbeeld aan de Barry’s Crazy Cherry die pas in 2015 door Wild Boar Farms is ontwikkeld, en door de gele Centiflor die nu ook in rood, oranje en paarsbruin te koop is). Dat zorgt er ook voor dat er rassen worden ontwikkeld die een heel grote opbrengst per tros geven maar net iets te ver van het wilde tomaatje met de enorme opbrengst afstaan om ‘multiflora’ te mogen heten. Maar wel heel leuk om daar eens verder in te zoeken, want uiteindelijk komen er vast ook eens nieuwe rassen met blauwe invloeden en bicolors in voor. Maar eerst wil ik mijn lijstje met multiflora’s af kunnen vinken :-). Ik maakte eens een 10-secondenfilmpje van een multifloratomaat (het ras Golden Grape), het is al wat later in het seizoen (dus er is ook al flink geplukt!) en dan heb ik al vrij veel blad verwijderd, maar je kunt in ieder geval goed zien hoe groot de trossen tomaatjes kunnen zijn:

p.s.: denk niet dat ik alleen van deze tomatenrassen met enorme opbrengst van cherrytomaten houd hoor, ik houd van cherry’s en roma’s, van bonkige vleestomaten en plompe buideltomaten, van rood, geel en paarsbruin, van groot en klein, van effen en gestippeld, van zoet en van hartig, van rauw en gebakken, van dwerg- en hoge stamtomaten; juist die enorme rijkdom aan rassen en alle manieren waarop je tomaten kunt eten maken het tot één van mijn lievelingsplanten. En uiteindelijk is er 1 eigenschap die altijd bovenaan staat en dat is de smaak.

Tomaat Lucfichoise zoals ze er nu in de kas uitziet, met een onderste bloemtros die bijna groter is dan dat de plant nu is. Ik ga er een krukje onder zetten om de tros (die na de bloei steeds zwaarder wordt van de groeiende tomaatjes) te ondersteunen

Tot slot van dit blog nog even 1 kleine tip/herinnering: vergeet niet dat de vlierstruiken nu bloeien!! Het duurt maar kort (ongeveer 2 tot 3 weken). Dus komende week kun je nog vlierbloesemsiroop, vlierbloesemgelei en andere lekkere dingen maken (ik ga dit jaar voor vlierbloesemlikeur en vlierbloesemwijn). Dat is dan ook de laatste foto van dit blog; vlier Black Tower die gaat bloeien, met op de achtergrond de klimroos James Galway.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

53 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lies

Wat een *o*p*b*r*e*n*g*s*t*! Leuk, mooi!
Lie(f)s.

Linda

Ik teel al jaren de besjestomaat ‘Mini Mini’ die ik kocht bij Vreeken en herken en weet nu pas dat dit dus een multiflora is. Wat leuk. Weer wat geleerd!

Rianne

Wat leuk! Ik heb deze in de winkel gekocht onder de naam Tomberry tomaatjes: dat zal een merk naam zijn?
Zou dat de soort zijn, die door jou ( en Linda) beschreven worden?
En kan ik hier het zaad van oogsten? Of zou de Tomberry versie een hybride zijn?

Mary Lubbers

Ik zou voor volgend jaar heel graag wat hang tomaatjes ( tumbling) willen kweken.Lenen deze rassen zich daar ook voor?

Tiny

Ik ben echt jaloers, wat een tomaten, hoef je dit ras niet te dieven? Ik heb niet veel plaats in mijn tuintje, maar zou zo, n tomaatje graag een keer proberen

Tiny

Diana waar kan ik zaadjes kopen vd roze quartz zie alleen maar in Duitsland, zaad kost 2€ maar verzenden komt 3,50 bij, wordt een beetje duur voor 1 zakje met 10 zaadjes
Alvast bedankt

Ingeborg

Ik teel al een paar jaar bestomaatjes in een hanging basket. Nooit geweten dat het een ‘multiflora’ soort is. Diana, je schrijft er niet over, maar dief jij deze soort? Voor mijn bestomaatjes doe ik dat niet.

Rietje

Beste Diana,
Wat een prachtige blog heb je weer geschreven over de multiflora tomaten. Als ik zoveel bloemen zie dan vraag ik me af hoeveel mest je ze geeft in de kas, en welke.
Met hartelijke groet,
Rietje

Suzy

Diana, zie je het zitten om de recepten van de vlierbloesemlikeur en vlierbloesemwijn te delen? Ik ben erg geïnteresseerd 🙂
Zelf heb ik roma tomaten en honingtomaatjes, die laatste zijn enkel lekker als aperitieftomaatje of knabbeltje tussendoor want ze zijn erg zoet. Ik had er vorig jaar passata van gemaakt om in spaghettisaus te doen, maar daar zijn ze veel te zoet voor hahaha

Suzy

Heel hartelijk dank Diana !

Yvonne

Hey Suzy, heb jij enig idee welk ras/zaad je hebt gekocht voor de honing tomaatjes? Ik krijg ze niet gevonden… En gok zo dat de honing tomaatjes in de supermarkt hybride zijn…

Margriet M

Hallo Yvonne, het is mogelijk hoor om de zaadjes uit de minitomaatjes uit supermarkt te gebruiken om te zaaien. Ik heb dit jaar de gele minitomaatjes op die manier gezaaid. Evenals vorig jaar, ze deden het vorig jaar goed veel vruchten, zelfs soep van gemaakt en veel gedroogd, ook nu doen ze het erg goed.
Groet Margriet M

Johan

Interessant artikel Diana. Zonder er bij stil te staan dat het een Multiflora was heb ik een keer een gele peervormige cherrytomaat gehad, ik denk de Mirabell.
We vonden hem helaas niet erg smaakvol, maar na dit artikel ga ik toch eens een op zoek naar een lekkere Multiflora. Grt Johan

Liesbeth

Wat een heerlijke inspirerende blog weer! Dankjewel!

Liliana

Allereerst bedankt voor de uitgebreide informatie op je website. Ik raadpleeg het vaak en ik lees je leuke blog. Trouwens de tomatenplanten Sprite die ik van jou dit jaar kocht doen het goed. Toevallig teel ik dit jaar ook Sweet Beverley, maar volgens mij heb ik de verkeerde zaden gekregen want helemaal geen multiflora takken. De zaden heb ik gekocht bij Deaflora uit Duitsland. Ik heb me heel lang daarop verheugd. Waar heb jij die zaden gekocht?
Andere multiflora die ik nu heb zijn Ildi, Golden Grape en een rood peertje tomaat die ik in het verleden in Roemenie heb gekocht, heel lekker.
Met Ildi heb ik al een probleem gehad dat bij heet weer de bloesems verdroogd zijn en moest ik ze afknippen. Niet snel genoeg de kasdeur opengedaan, jammer. Lastige klanten, die multiflora.
Vorig jaar heb ik Blondköpfchen geteelt, de opbrengst van drie planten in de kas was enorm, jammer genoeg was de smaak niet zo lekker, de meeste tomaten zijn op de compost beland.
Groetjes, Lili

Liliana

Hallo Diana,
Ik ben zojuist naar de kas gelopen om beter te kijken naar de trossen. Ik heb er een Sweet Beverley in de kas en een buiten in de volle grond onder een afdak. Die in de kas is ruim 1 meter hoog met de eerste twee trossen met elk 9 tomaatjes of bloemen, de derde tros heeft zich gesplitst in twee met elk 9 bloemen. Buiten is de plant een stuk kleiner met de eerste twee trossen elk 9 of 10 tomaatjes of bloempjes. De vorm van de tomaat lijkt wel op een soort peertje. Dat zijn zeker geen multiflora planten. Verwisselde labels komen hier tot nu toe niet voor, ik ben te pietje precies daarvoor. Afijn, ik troost mezelf met de Golden Grape en het Roemeense rode peertje, enorme planten met aantal bloemen dat niet te tellen valt.
De truc met de dief in een stam maken pas ik hier ook wel toe.
De saus van de geroosterde Blondköpfchen was niet zo lekker, maar in de soep merkte je er niets van.
Volgend jaar ga ik weer op zoek naar de echte Sweet Beverley maar bij een andere aanbieder, misschien Vertiloom.
Groetjes, Lili

Liliana

Hallo Diana,
Zaden ruilen vind ik prima als je de echte Sweet Beverley lijkt te hebben. Trouwens bij Deaflora heb ik ook tomaat Ananas gekocht, ik ben benieuwd.
Van de Golden Grape heb ik genoeg zaden en zijn dit jaar gekocht bij Arboretum Kalmthout in Belgie. Van het Roemeense rode peertje heb ik ook meer dan genoeg zaden, al is de houdbaarheidsdatum op de verpakking 11.2021. Bij mij heeft zij altijd goed gedaan en is ze lekker. Als je foto’s wilt zien dan moet je maar zeggen. Als de oogsttijd aangekomen is dan kan ik wat foto’s maken en sturen. Ik hoor van je.
Groetjes, Lili

Liliana

Ok dat is prima.
Groetjes, Lili

Gon

Wat een leuke blog weer! Ik wordt altijd zo hebberig van (voor mij) nieuwe soorten, haha.
Welke multiflora zou jij aanraden om in warme gerechten te gebruiken?
Ik ben namelijk allergisch voor rauwe tomaten, maar verwarmd is het geen probleem. Van wat ik gelezen heb is Rosa Quartz goed voor sauzen etc. en voor de buitenteelt geschikt?
Groetjes, Gon

Gon

Dank je voor je reactie.
Ik ga er eens op broeden wat ik zou kunnen gaan doen, haha. Misschien allebei en kijken wat werkt…
Groetjes, Gon

Margriet

het idee dat een tomaat Blondkopfchen heet, wekt bij mij hebzucht op. Net zoals ik via jou zaad van tomaat Nipples heb gekocht, puur vanwege de naam. En elke keer wanneer ik langs mijn klimroos Parkdirektor Riggers loop, prevel ik zachtjes “Parkdirektor Riggers” en dan loop ik tevreden verder.

Cor

Hoi Diana, nog niet lang geleden geleden kwam ik een pagina tegen met vier gekleurde blokken ( corresponderend met blad- vrucht- etc gewassen) en daarachter de aanvullende bemesting behorende bij elk blok. Ik kan die pagina nergens meer vinden. Ook niet bij je bemestingverhaal. Kun je mij misschien helpen waar dit te zoeken? Leek me een goede samenvatting omtrent het bijmesten.
Alvast hartelijk dank.,
?
Cor gravestein.

Gerrie

Dank je wel voor dit leerzame stuk over multiflora tomaten. Leuk voor volgend jaar. Voor mij is het belangrijk dat een tomaat, naast erg lekker smakend, ook redelijk resistent is tegen phytophthora omdat ik ze buiten kweek. Dus ga ik verder lezen over dit soort tomaten en zorgen dat ik zaden bestel die het wellicht in mijn tuin redelijk overleven en een goede opbrengst geven.

Ja, de vlier: dit jaar de bloei al gevierd met vlierbloesem pannenkoekjes. Erg lekker!

Caroline

Dag Diana, ik volg je blog al een tijdje, echt een super mooie site met veel nuttige info heb je daar, petje af! Ik ben van voor mijn werk moleculair geschoold, dus ik kan je wel helpen met het artikel: heel kort samen gevat

Caroline

De eigenschap van tak met vrucht/bloem floretten aanmaken wordt mede gecodeerd door 3 genen, deze geven in de normale tomaten maar een beperkte aantal tomaten/ bloemen omdat deze opdracht geven tijdig te stoppen met de uiteinden van de floret tak. Deze normale genetische informatie wordt Met een grote S aangegeven in het artikel. Nu hebben ze variaties in die 3 genen ingekruist, die er eigenlijk er voor zorgen dat de boodschap: stop met verlengen van de floret tak, niet goed werkt, resultaat, hele lange floretten met veel herhaling van vrucht/bloem vorming. Deze varianten zijn helaas niet dominant, dit wil zeggen, ieder gen komt pairs gewijs voor in a vrijwel alle levende wezens, als de tomaat dan 3 normale en 3 variant genen heeft, dan zal het nog steeds korte floretten met normale hoeveelheid vrucht/bloemen krijgen, maar, kruis je deze hybride (heeft normal en variant genen) met zichzelf of een andere hybride, dan krijg je F1 of te wel de eerste generatie van die hybrides, daarvan is een kwart multi floret omdat het van de ouders alleen de variant genen heeft gekregen, en niet de normalen genen, als regel wordt een variatie die niet dominant is met een kleine letter aangeduid, vandaar de s in het stuk. De hybrides zijn Ss, en de multi floret F1 zijn ss voor de 3 genen.

Caroline

Sorrie, wint = niet, stuk is lastig te volgen als ik dit niet corrigeer

Caroline

Dag Diana. Heel Graag gedaan! Ik heb wel een vraagje uit nieuwsgierigheid, volgens het artikel moet iedere multi flora tomaat twee keer de mutatie hebben dan de drie genen, dus 3x ss, en dus in feite alleen zaailingen krijgen die allemaal multi flora zijn, klopt dat? Idd is het wel zo dat als je deze eigenschap ergens in wil kruisen met bv Gardeners’ delight je weer eerst allemaal hybrides krijgt die voor ieder gen Ss zijn en dus normale floretten gaan maken, maar als je die nu met elkaar kruist, bestaat de kans dat je een kwart ss hebt voor 1, 2, of alle drie van de genen, dus in het voorbeeld gardener’s delight met multi floretten….maar gezien je van 3 genen en niet van 1 gen de ss combinatie wil, zal de kans zeer klein zij dat het in 1 keer lukt en moet je waarschijnlijk erg lang met de nazaten van de hybrides door kweken voordat je dus voor alle drie de genen een generatie met ss hebt. Wel een leuk project om te proberen.

Groetjes aan Ruud

Caroline

Marjolijn

Hoi Diana,
Interessant verhaal weer. Is de Ozherelya Scholltoje (of hoe je dat spelt) die ik vorig jaar bij jou kocht er misschien ook zo eentje? Bleef maar gaan hier. De smaak vond ik evenwel iets minder dan de andere tomaten.
Groetjes,
Marjolijn

wietske

met veel plezier lees ik steeds weer op je site en ga door verschillende blogs en antwoorden. De abacadabra die jij beschrijft voel ik ook. Hier haak ik echt af. Wel vind ik het interessant hoe je vanuit een dief een nieuwe plant laat groeien .( misschien heb ik het gemist in dit verhaal )

Maaike

Wij kochten een Ilka tomaat omdat ons nichtje Ilka heet. Dat blijkt ook een multiflora tomaat te zijn. Tenminste dat denk ik gezien de enorme hoeveelheid bloemetjes en tomaatjes. Echt leuk! Ik heb er voor haar natuurlijk ook eentje opgekweekt en cadeau gegeven, volgens mij zit ze alleen weer in een periode dat ze tomaten niet lekker vindt (ze is 7, het verandert elke dag :p), maar toch wilde ze wel proeven. Leuk toch!

Overigens heb ik een stuk of 10 soorten van je gekocht vorig jaar en daar heb ik geen spijt van. Yummie wat een heerlijke tomaten! Ze smaken allemaal redelijk verschillend maar erg lekker! Ik heb iets van 20 planten staan geloof ik, waarvan 25 verschillende soorten? Gokje. Alleen het opbinden en de geknakte of gescheurde takken van de vleestomaten vind ik lastig. Ik gebruik bamboestokken maar weet eigenlijk niet zo goed hoe ik die grote tomaten op moet binden zonder dat de tak alsnog scheurt of knakt. Ik kan er ook niet echt iets over vinden op internet.

In ieder geval nog bedankt voor je zaadjes! Ik ben er elke dag weer blij mee!

Maaike

15 verschillende soorten dus, geen 25 (typo).

Maaike

Nee die multifloratomaten gaat wel redelijk maar de vleestomaten zijn zo zwaar! Die multifora tomaten knakken wel inderdaad, maar ze scheuren niet.

Maaike

Hmm ik had wat blauwe vleestomaten van jou gekocht (ik weet de naam even niet meer, afgelopen jaar) maar eentje had echt gescheurde takken. Ik zal eens zoeken, bedankt voor je tip. We hebben ze nu mijn of meer aangebonden, maar gedoe is het wel en het lukt ook niet altijd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties