Ildi

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 1,5 tot 2,5 centimeter
  • Gewicht: 8 tot 14 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Als je een tomatenras zoekt met een enorme opbrengst, dan is dit wat je zoekt 🙂 . Dit soort tomatenrassen worden ook wel ‘multiflora’ genoemd. Voorbeelden daarvan zijn Millefleur, Centiflor, Rose Quartz, Barry’s Crazy Cherry en dus ook deze Ildi.

Er zijn wel 2 extra regels voor de teelt van deze tomaten: de trossen tomaatjes zijn zo enorm groot (meer dan 100 tot 200 bloempjes/tomaatjes) dat ze wat meer ruimte in de breedte nodig heeft dan de gemiddelde stamtomaat. Zie de foto. En in de kas kun je haar toppen op het moment dat je er niet meer bij kunt om op te binden, maar voor de buitenteelt moet je haar vooral toppen na de  3e tros; liever 3 enorme trossen rijpe tomaatjes dan 4 of 5 trossen bloempjes met maar weinig tomaatjes (omdat alle energie naar de bloei en volgende trossen gaat).

Als je die 2 regels in gedachten houdt bij de teelt kun je dus enorme hoeveelheden tomaatjes oogsten. Deze Ildi heeft de vorm en grootte van een druif, de tomaatjes rijpen via helder geel naar warm geel en in dat laatste stadium is ze het lekkerst: fruitig, fris zuurtje, lekker zoetje, en sappig.

En ze is ook nog eens een vroeg tomaatje, ik kon in de kas aan het eind van de laatste week van juni al de eerste rijpe tomaatjes oogsten. En daarmee is ze uiteraard prima voor onder glas maar heeft ze zeker ook een kans van slagen in de buitenteelt.

Links Ildi, rechts Barry’s Crazy Cherry (vergelijkbaar in vorm, grootte, opbrengst, vroegheid, etc., alleen kleur en smaak zijn verschillend)
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Christien

Deze tomaat heb ik vanwege ruimtegebrek in de kas op een beschutte zonnige plek buiten geteeld. Dat is heel goed gegaan. Tot de eerste nachtvorst eind oktober heb ik tomaatjes kunnen plukken!

Meld je aan voor de nieuwsbrief