Lucficoise

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Romatomaat
  • Kleur: Bicolor
  • Grootte: 3,5 x 2,5 centimeter
  • Gewicht: 25 tot 40 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Ik teelde dit ras in 2021 voor het eerst, en zeker niet voor het laatst! Bij deze is ze gelijk weer een ras dat aan mijn groeiende favorietenlijst is toegevoegd. Ik ben helaas vergeten om een goede foto van een tros te maken maar ik heb nog wel een foto van de onderste tros met onrijpe tomaten die zo zwaar was dat die op de grond hing (en ik er dus een schotel onder zette om te voorkomen dat de tomaatjes zouden rotten op te natte grond, of zouden worden belaagd door slakken). Ze is een multiflora-tomaat: het aantal tomaatjes in een tros kan oplopen tot ruim 50 waardoor de opbrengst meer dan prima is.

De tomaatjes zijn erg mooi, vrij klein (zo’n 30 gram per tomaat, een maatje groter dan een cocktailtomaat) en hebben een ovale romavorm. Ze zijn zonnig geeloranje van kleur met oranjerode streepjes.

De smaak is prima: lekker fruitig, vlezig maar ook sappig, fris en hartig, met meer zoet dan zuur. Wij aten deze tomaatjes uit het vuistje, bij de boterham, in salades maar omdat het er zoveel waren maakten we er ook soep van en werden ze met andere tomaten in de tomatensaus gebruikt.

Oftewel; mooi, veel en lekker. En dan tot slot ook nog vroeg genoeg voor de buitenteelt. Ik kon op 14 juli in de kas de eerste rijpe tomaatjes oogsten. Dat is normaal gesproken laat maar in 2021 waren door de koele en vooral kletsnatte lente en junimaand alle soorten en rassen die we teelden later dan in andere jaren. De vroegste tomaat van dat jaar kon ik pas op 11 juli oogsten, en deze Lucfichoise zit daar dus slechts 3 dagen achter. Daarmee is ze natuurlijk prima voor de teelt onder glas maar heeft ze zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Aan de bloemtros kun je al zien dat ze een multiflora is en dus heel vveel bloempjes en tomaatjes krijgt
Abonneer
Laat het weten als er
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Yola

Hoi Diana, ik zocht deze tomaat op je site (op de pagina met tomatenrassen en ook met het zoeken door de hele site). Kon ‘m niet vinden want wordt ook gespeld Lufichoise en dat staat op het aje dat ik heb( zie bv https://www.vertiloom.com/nl/lufichoise-zaden.html)

Meld je aan voor de nieuwsbrief