Positief

Ik beloofde na al mijn geklaag over verzopen tomatenplanten, door mollen omgewoelde lenteuien, door slakken opgevreten pompoenplanten, dode komkommerplanten en door woelratten opgegraven worteltjes ook nog iets positiefs te schrijven. Bij deze. Want ondanks de tegenslagen valt er gelukkig ook genoeg te genieten hoor, tegenslagen krijgen nu eenmaal meer aandacht terwijl de leuke dingen dat minstens evenveel verdienen.

En dus zorgen we voor alles wat mis dreigt te gaan maar genieten we tegelijkertijd van alles dat goed gaat. We planten zaailingen uit, wieden het onkruid er rond omheen weg, beschermen planten tegen de vogels. Dat deden we altijd met netten (bijvoorbeeld over de doperwten, kapucijners en kolen). Maar dit jaar heb ik eens vogelafschrikkers gekocht (je kunt ze makkelijk op internet vinden maar ik kocht een paar pakjes van 3 stuks voor € 0,99 cent bij de Action). Het werkt heel goed. Er zijn 2 aandachtspunten: de draaiende glimmende reflecterende hangers hangen aan dunne elastiekjes, 2 keer een stevige wind en ze worden slap of ze breken. Ik heb het opgelost door de elastiekjes te vervangen door 2 aan elkaar gebonden rubberen elastiekjes, die ‘dansen’ precies genoeg om ook te kunnen draaien en schitteren maar zijn duidelijk sterker. Aandachtspunt nummer 2 is dat de hangers wel van plastic zijn, ik weet het, maar ik ben van plan om ze thuis op te bergen zodra ze niet meer nodig zijn, en zo hoop ik ze dus wel een paar jaar te kunnen blijven gebruiken.

Het werkt heel goed. Vorige week werden de toppen van de doperwten en kapucijners (op de foto bovenaan dit blog zie je een kapucijnerbloem) nog vlak boven het hekwerk opgevreten, nu groeien (en bloeien) ze weer. Hetzelfde geldt voor de kool (waarbij ik een stok schuin boven de koolplanten in de grond steek en de hanger aan het topje bevestig zodat het boven een koolplant hangt).

Ook positief: met sommige groenten gaat niet alles even goed maar bijna alle gezaaide eenjarige bloemen zijn gekiemd en groeien prima. Sterker nog, de eerste gaan al bloeien. Heel voorzichtig maar dat is misschien wel het allerleukst; als je het eerste bloempje ziet. Klopt de kleur, is ze mooi, zitten er nog meer knoppen in, groeit de plant goed, etc. Het eerste bloempje van Cuphea blepharophylla bloeit (ik begreep dat ze ondertussen ook Cuphea ilavea wordt genoemd, is iets makkelijker uit te spreken :-)):

Het fruit doet het ook prima, ik zie na de bloei al meerdere appeltjes en peertjes verschijnen, en zelfs 3 allereerste pruimpjes in de nieuwe pruimenboom (Opal). Ook in de perzikboom hangen een paar vruchtjes. En de kleine zelfbestuivende kiwibes Issai bloeit dit jaar voor het eerst. De aardbeien groeien en bloeien buiten eindelijk goed. Daarnaast hebben we 4 planten in emmers (uiteraard met afwateringsgaten onderin gemaakt, excuses voor de sluikreclame :-)) in de kas staan. En daar kunnen we al van oogsten:

Ik liet vorige week al een foto van de eerste bloem van klimroos Zéphirine Drouhin zien (een heel oud ras, uit 1868!, het is een doorbloeiende geurende doornloze bourbonroos). Een week later is ze qua bloei geëxplodeerd:

Later dan in andere jaren kunnen we al voorzichtig uit de tuin eten; door de lang aanhoudende kou stelde het tot nu toe nog niet veel voor maar ondertussen eten we de eerste radijsjes, rucola, wat andijvie, groene asperges en vooral flink wat sla:

Tot een paar jaar geleden oogstten we altijd een krop sla. Daar ben ik mee gestopt toen ik erachter kwam dat je er veel langer van kunt oogsten als je telkens alleen buitenbladeren oogst. En zo kunnen we er wekenlang van blijven plukken, tot de planten doorschieten (en zelfs dan oogsten we nog een paar weken bladeren langs de uitschietende bloeistengel, tot ze echt gaat bloeien en het blad langzaam verwelkt).

Dat doorschieten doen nu wel meer planten; vooral jonge koolachtige soorten als komatsuna, mosterdblad en rucola. Dat geeft niks, ik zaai aan het einde van deze maand nieuwe en van de doorschoten plantjes oogsten we wat eetbare bloempjes of bloemknoppen, en anders genieten we van de bijen en hommels die de bloemen bezoeken.

Met wat mooi weer en de eerste bloeiende planten ziet de wereld/tuin er gelijk anders uit. Ik ga volgende week maar weer eens zaaien; nog wat bietjes, knolvenkel, krulandijvie, nieuwe sla, misschien nog wat goudsbloemen en korenbloemen, palmkool, sojaboontjes, waterkers….. er kan nog zoveel, de zomer moet nog beginnen!

Tot slot nog 1 foto, van een plant die ik deze lente kocht, Nepeta Cat’s Pajamas. Kat Freek vindt er niks aan (die houdt het liever bij de bladeren van Nepeta cataria) maar wij zijn er erg blij mee, door de lage vorm ( ze staat voor een verhoogde bak), de rijke en vooralsnog beloofde lange bloei en en de mooie lilablauwe bloempjes. De hommels zijn er ook blij mee!

17 reacties op Positief

Elisabeth 4 juni 2021 om 22:46

Dag Diana, heel veel dank ! Een moestuinierende schrijfster of een schrijvende moestuinierster : een enorme meerwaardeZo Inspirerend en aanstekelijk !
Een practisch vraagje : hoe geef je voeding aan je aardbeien in emmers ?

Ruud & Diana 5 juni 2021 om 09:09

Hallo Elisabeth,
Dankjewel voor je aardige woorden!!
Ik heb de aardbeien in potten in maart biologische/organische moestuinvoeding gegeven (je kunt het kopen van merken zoals DCM en Pokon maar bijvoorbeeld ook groene Culterra werkt prima, en er zijn vast nog heel veel andere merken. Lees vooral de aanwijzingen op de verpakking, de meststof die ik dit jaar gebruikte was op basis van onder andere beendermeel en zeewier en garandeerde 4 maanden voldoende voeding. Dat betekent dat begin juli nogmaals wat van die voeding geef. Maar er zijn ook soorten voeding die je één keer per week toe moet dienen, etc. Bij planten in de volle grond experimenteer ik wel graag met bijvoorbeeld compost, oude mest, etc., maar de planten in pot hebben een toch iets meer gerichte en uitgebalanceerde voeding nodig, is mijn ervaring tot nu toe.
groetjes,
Diana

Elisabeth 4 juni 2021 om 23:04

Ik bedoel : welke meststof en hoe dikwijls ?

Margriet 5 juni 2021 om 08:34

Het blijft altijd ieder jaar een verrassing, tuinieren. Geen jaar hetzelfde. Dit jaar bij ons geen muizen of woelratten of woelmuizen. We hebben het meeste beschermd tegen vogelvraat. Maar slakken, niet normaal zoveel. Al mijn gezaaide zinnia’s, komkommers, courgettes, koolplantjes opgegeten.Tot twee keer toe al. Zelfs aardappelloof, tomatenplanten en bietenloof zijn ze aan het eten, nog nooit meegemaakt.

Ruud & Diana 5 juni 2021 om 09:32

Hallo Margriet,
Wij hebben ook wel eens een jaar of 2 jaar minder last van woelratten maar dit jaar zijn ze met hun hele familie in onze tuin komen wonen.
We hebben wel last van slakken maar gelukkig niet zoveel als jij, ze hebben tot nu toe alleen nog maar pompoenplanten en courgetteplanten gegeten. Het gaat nog best goed met de mais (vinden ze toch altijd heel lekker, en ik juich ook nog niet hoor) en ze hebben zelfs de afrikaantjes met rust gelaten, en dat is toch naast Zinnia’s wel hun favoriete hapje. Zo is het altijd en overal wel wat.
Heel veel succes en sterkte met de slakkenplaag!!
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 5 juni 2021 om 13:42

Ja gewoon allemaal aan de paneermeel/gemalen droog oud brood, de slakken schijnen het op afstand te ruiken en komen echt aangesneld om ervan te eten. Soms kan ik na een halfuurtje al slakken gaan opvegen. Als er nog paneermeel over is ’s morgens vroeg dan zie ik de oudermerels de slakken die er nog/weer zitten aan hun jongen voeren.
Jammer dat er bij ons in het westen geen regen gevallen is, ik moet nu toch weer nodig water gaan geven aan alle potplanten.

Ingrid Heitmann 5 juni 2021 om 15:55

Dag Diana,

Ik zie op de foto van de roos dat deze gele en gevlekt blad heeft. Doe je daar iets tegen? Dat is mijn probleem met rozen. Soms heb ik een heel kale plant en wel bloemen. Als ik er een verplaats, toch weer hetzelfde probleem. Ze starten goed maar in de loop van tijd gaat t mis. Zelfs als er vermeld wordt bij de aankoop ‘goed resistent tegen ziekten’!

Ruud & Diana 6 juni 2021 om 09:17

Hallo Ingrid,
De Zéphirine Drouhin is een zeer oud ras, uit de 19e eeuw, en daarmee is ze prachtig en geurt heerlijk maar ze is helaas wel wat gevoelig voor meeldauw en roest. Ik doe daar zelf niet zo heel veel aan maar als je googelt op deze 2 termen vind je heel veel informatie, over middelen die je kunt kopen maar ook huismiddeltjes tegen vooral meeldauw. Ik vernevel de planten wel eens met een heermoesaftreksel, leg uitgetrokken heermoes bij de planten zodat de mineralen ten goede komen aan de plant. Misschien heeft iemand die dit leest nog een tip voor je, en anders vind je ook wel veel informatie als je googelt op ‘rozen meeldauw’ en rozen ‘roest’.
groetjes,
Diana

Annemiek van Moorst 7 juni 2021 om 19:13

Wat je op de foto ziet, is black spot of sterroetdauw. Er is eerlijkgezegd niets tegen te doen. Men raadt aan alle bladeren weg te halen die afgevallen zijn en ziekte delen weg te snoeien, maar dat helpt niet of nauwelijks. Ik heb dat jarenlang geprobeerd. Enige wat echt helpt is met EM en/of melk sproeien. Maar zelfs dan. Je bent afhankelijk van het weer en de gevoeligheid van de roos ervoor. Er zijn ook oude rozen die niks krijgen, geen meeldauw, geen sterroetdauw, geen roest.
Ik heb meer dan 200 rozen waarvan de meeste oude rozen zoals die van Diana – circa 70 soorten – de ‘ouders van alle moderne rozen’ – die de geschiedenis van de roos vertegenwoordigen. Op 1,5 ha. Moestuin heeft prioriteit.
Heb je een paar rozen, dan werkt het wellicht wel.

Ruud & Diana 8 juni 2021 om 09:12

Hallo Annemiek,
Dankjewel voor je reactie, informatie en uitleg!
Het klinkt geweldig, 200 rozen!! Ik heb er slechts een stuk of 12, afgelopen voorjaar nog een nieuwe aanwinst (Ghislaine de Féligonde), ik kijk nu elke dag naar welke rozen er al knoppen krijgen en welke er open gaan, welke er heerlijk geuren, etc.. Er is weer een nieuwe liefde geboren :-).
groetjes,
Diana

Annewilke 5 juni 2021 om 20:17

Hier eindelijk net de zomer en winter prei in de volle grond gezet.
Ze hadden eindelijk de goede dikte.
Ik vroeg me af of jij er nog kruiden bij combineert, wat de preivlieg op afstand houd. Bij 1 bak gecombineerd met uien en wortelen, die al lekker aan het groeien zijn. De andere bak geen andere gewassen erbij.
Verder komen in mijn broccoliplanten al
Koolvorming. Vroeg me ook af of het erg is dat ze er nog niet heel erg uit zien zoals je ze in de winkel koopt, de roosjes staan een beetje wijd. Misschien wil je een foto en missschien is t al wel
Oogstbaar:. Ik vind m lastig te beoordelen haha
Alvast bedankt! En ben erg fan van je pagina!! Al sinds ik moestuin en kas heb!

Ruud & Diana 6 juni 2021 om 08:47

Hallo Annewilke,
Door alle problemen met de preimineervlieg hebben wij dit jaar (voor het eerst in 30 jaar) besloten om eens een jaar of 2 of 3 de teelt van prei over te slaan. Door diezelfde preimineervlieg teelden we vorig jaar prei hermetisch afgesloten onder een vliesdoek. En dus stonden er toen geen andere groenten/kruiden tussen want ze moesten toch afgedekt worden. Maar je kunt er kruiden met een sterke geur tussen zetten, zoals dille, munt, selderij, basilicum, etc.) maar uiteindelijk helpt, in mijn ogen, de afwisseling met worteltjes het beste.
Kijk vooral even op de pagina over de teelt van broccoli over hoe vast je ze oogst, je ziet er foto’s van het doorschieten en dus in bloei komen en dat moet je dus voor zijn. Als je op die pagina naar beneden scrollt zie je een foto van een paarse broccoli en daar zie je al wat ruimte ontstaan tussen de roosjes in – dat zou het moment zijn dat ik ze zou oogsten.
Ik hoop dat je iets aan deze antwoorden hebt!
groetjes,
Diana

Ria 6 juni 2021 om 15:59

Hier ook positieve en negatieve moestuinzaken.
Vandaag de eerste peultjes geplukt en ik zag ook al de eerste paarse peulen van de kapucijners. Vorig jaar waren er begin juni ook al volop tuinbonen maar daar zit nog niet veel schot in. Ook de rode bietjes blijven maar klein.
Verschillende soorten sla hebben ook al op ons menu gestaan. Kruiden doen het ook goed. In de vriezer staan weer diverse porties rabarbermoes en in de kast potjes rabarberjam (met sinaasappel).
De slakkenplaag valt hier dit jaar mee, maar de explosie van onkruiden is echt abnormaal. Ik draai me na een schoonmaakbeurt om en even later kan ik bij wijze van spreke weer opnieuw beginnen.

Maar we blijven ondanks alles genieten van het hele tuingebeuren.

Groetjes,
Ria

Gerrie 7 juni 2021 om 16:21

Bij jullie is de Zéphirine Drouhin ook zo prachtig. Jammer dat je de geur niet mee kunt sturen met jouw blog. Het ruikt hier echt heerlijk als ik naar buiten loop!
Ja in de tuin genoeg kommer en kwel. Inderdaad heb ik hier ook last van topjes etende beestjes (mussen?) in de peulen. Ach als de struikjes dan uitstoelen zal het qua opbrengst strakjes ook nog wel goed komen. En daarnaast zijn er heel veel planten en struiken om van te genieten.
Succes met genieten van alles wat wel lukt. En blijf schrijven. Het is leuk en informatief!

Jo van tartwijk 14 juni 2021 om 15:21

Kan momenteel niet tuinieren,maar met veel waardering lees ik alles op je blog.met dank en veel succes met alles wat jullie samen ondernemen.Groetend jo

Bianca 15 juni 2021 om 00:20

Hallo Diana,

Ik ben heel benieuwd hoe jouw tuin er na deze week uit ziet. Of jouw tomatenplanten zich wonderwel herstellen of van de schrik nu helemaal het loodje leggen.. Mijn siertuin ziet er nu nog goed uit, desalniettemin zorg ik dat de moestuin voldoende water krijgt. De regentonnen zijn al bijna leeg, het waterniveau in de vijver (daar haal ik het meeste water uit) is ook al flink lager. Ik had in mei niet kunnen voorzien dat het zo snel zou gaan. Succes met de warmte deze week!

Groetjes,
Bianca

Ruud & Diana 15 juni 2021 om 09:49

Hallo Bianca,
Ik ga zo naar de tuin en zal dan zeker eens wat foto’s maken en het in een blog laten zien. Het is hier van alles wat: bieten groeien nauwelijks, snijbiet groeit hard en schiet al door. Er zijn tomaten heel zielig en amper 30 centimeter hoog en er zijn tomaten die al 75 centimeter hoog zijn en aan hun tweede bloemtrosje beginnen.
Ja, hier zijn we ondertussen ook wel blij met een bui regen, we gaan zo met de pomp naar de tuin om zelf water te geven, zeker de nog jonge planten kunnen wel een goede bui regen gebruiken. Aan het einde van de week wordt buien verwacht (ik hoop toch zo dat het gewone gestage regenbuien worden en geen onweer, hagel en andere ellende), ik verwacht daarna wel echt letterlijk een groei-explosie :-).
groetjes,
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties