Positief

Ik beloofde na al mijn geklaag over verzopen tomatenplanten, door mollen omgewoelde lenteuien, door slakken opgevreten pompoenplanten, dode komkommerplanten en door woelratten opgegraven worteltjes ook nog iets positiefs te schrijven. Bij deze. Want ondanks de tegenslagen valt er gelukkig ook genoeg te genieten hoor, tegenslagen krijgen nu eenmaal meer aandacht terwijl de leuke dingen dat minstens evenveel verdienen.

En dus zorgen we voor alles wat mis dreigt te gaan maar genieten we tegelijkertijd van alles dat goed gaat. We planten zaailingen uit, wieden het onkruid er rond omheen weg, beschermen planten tegen de vogels. Dat deden we altijd met netten (bijvoorbeeld over de doperwten, kapucijners en kolen). Maar dit jaar heb ik eens vogelafschrikkers gekocht (je kunt ze makkelijk op internet vinden maar ik kocht een paar pakjes van 3 stuks voor € 0,99 cent bij de Action). Het werkt heel goed. Er zijn 2 aandachtspunten: de draaiende glimmende reflecterende hangers hangen aan dunne elastiekjes, 2 keer een stevige wind en ze worden slap of ze breken. Ik heb het opgelost door de elastiekjes te vervangen door 2 aan elkaar gebonden rubberen elastiekjes, die ‘dansen’ precies genoeg om ook te kunnen draaien en schitteren maar zijn duidelijk sterker. Aandachtspunt nummer 2 is dat de hangers wel van plastic zijn, ik weet het, maar ik ben van plan om ze thuis op te bergen zodra ze niet meer nodig zijn, en zo hoop ik ze dus wel een paar jaar te kunnen blijven gebruiken.

Het werkt heel goed. Vorige week werden de toppen van de doperwten en kapucijners (op de foto bovenaan dit blog zie je een kapucijnerbloem) nog vlak boven het hekwerk opgevreten, nu groeien (en bloeien) ze weer. Hetzelfde geldt voor de kool (waarbij ik een stok schuin boven de koolplanten in de grond steek en de hanger aan het topje bevestig zodat het boven een koolplant hangt).

Ook positief: met sommige groenten gaat niet alles even goed maar bijna alle gezaaide eenjarige bloemen zijn gekiemd en groeien prima. Sterker nog, de eerste gaan al bloeien. Heel voorzichtig maar dat is misschien wel het allerleukst; als je het eerste bloempje ziet. Klopt de kleur, is ze mooi, zitten er nog meer knoppen in, groeit de plant goed, etc. Het eerste bloempje van Cuphea blepharophylla bloeit (ik begreep dat ze ondertussen ook Cuphea ilavea wordt genoemd, is iets makkelijker uit te spreken :-)):

Het fruit doet het ook prima, ik zie na de bloei al meerdere appeltjes en peertjes verschijnen, en zelfs 3 allereerste pruimpjes in de nieuwe pruimenboom (Opal). Ook in de perzikboom hangen een paar vruchtjes. En de kleine zelfbestuivende kiwibes Issai bloeit dit jaar voor het eerst. De aardbeien groeien en bloeien buiten eindelijk goed. Daarnaast hebben we 4 planten in emmers (uiteraard met afwateringsgaten onderin gemaakt, excuses voor de sluikreclame :-)) in de kas staan. En daar kunnen we al van oogsten:

Ik liet vorige week al een foto van de eerste bloem van klimroos Zéphirine Drouhin zien (een heel oud ras, uit 1868!, het is een doorbloeiende geurende doornloze bourbonroos). Een week later is ze qua bloei geëxplodeerd:

Later dan in andere jaren kunnen we al voorzichtig uit de tuin eten; door de lang aanhoudende kou stelde het tot nu toe nog niet veel voor maar ondertussen eten we de eerste radijsjes, rucola, wat andijvie, groene asperges en vooral flink wat sla:

Tot een paar jaar geleden oogstten we altijd een krop sla. Daar ben ik mee gestopt toen ik erachter kwam dat je er veel langer van kunt oogsten als je telkens alleen buitenbladeren oogst. En zo kunnen we er wekenlang van blijven plukken, tot de planten doorschieten (en zelfs dan oogsten we nog een paar weken bladeren langs de uitschietende bloeistengel, tot ze echt gaat bloeien en het blad langzaam verwelkt).

Dat doorschieten doen nu wel meer planten; vooral jonge koolachtige soorten als komatsuna, mosterdblad en rucola. Dat geeft niks, ik zaai aan het einde van deze maand nieuwe en van de doorschoten plantjes oogsten we wat eetbare bloempjes of bloemknoppen, en anders genieten we van de bijen en hommels die de bloemen bezoeken.

Met wat mooi weer en de eerste bloeiende planten ziet de wereld/tuin er gelijk anders uit. Ik ga volgende week maar weer eens zaaien; nog wat bietjes, knolvenkel, krulandijvie, nieuwe sla, misschien nog wat goudsbloemen en korenbloemen, palmkool, sojaboontjes, waterkers….. er kan nog zoveel, de zomer moet nog beginnen!

Tot slot nog 1 foto, van een plant die ik deze lente kocht, Nepeta Cat’s Pajamas. Kat Freek vindt er niks aan (die houdt het liever bij de bladeren van Nepeta cataria) maar wij zijn er erg blij mee, door de lage vorm ( ze staat voor een verhoogde bak), de rijke en vooralsnog beloofde lange bloei en en de mooie lilablauwe bloempjes. De hommels zijn er ook blij mee!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Elisabeth

Dag Diana, heel veel dank ! Een moestuinierende schrijfster of een schrijvende moestuinierster : een enorme meerwaardeZo Inspirerend en aanstekelijk !
Een practisch vraagje : hoe geef je voeding aan je aardbeien in emmers ?

Elisabeth

Ik bedoel : welke meststof en hoe dikwijls ?

Margriet

Het blijft altijd ieder jaar een verrassing, tuinieren. Geen jaar hetzelfde. Dit jaar bij ons geen muizen of woelratten of woelmuizen. We hebben het meeste beschermd tegen vogelvraat. Maar slakken, niet normaal zoveel. Al mijn gezaaide zinnia’s, komkommers, courgettes, koolplantjes opgegeten.Tot twee keer toe al. Zelfs aardappelloof, tomatenplanten en bietenloof zijn ze aan het eten, nog nooit meegemaakt.

Thérèse Zwaard

Ja gewoon allemaal aan de paneermeel/gemalen droog oud brood, de slakken schijnen het op afstand te ruiken en komen echt aangesneld om ervan te eten. Soms kan ik na een halfuurtje al slakken gaan opvegen. Als er nog paneermeel over is ‘s morgens vroeg dan zie ik de oudermerels de slakken die er nog/weer zitten aan hun jongen voeren.
Jammer dat er bij ons in het westen geen regen gevallen is, ik moet nu toch weer nodig water gaan geven aan alle potplanten.

Ingrid Heitmann

Dag Diana,

Ik zie op de foto van de roos dat deze gele en gevlekt blad heeft. Doe je daar iets tegen? Dat is mijn probleem met rozen. Soms heb ik een heel kale plant en wel bloemen. Als ik er een verplaats, toch weer hetzelfde probleem. Ze starten goed maar in de loop van tijd gaat t mis. Zelfs als er vermeld wordt bij de aankoop ‘goed resistent tegen ziekten’!

Annemiek van Moorst

Wat je op de foto ziet, is black spot of sterroetdauw. Er is eerlijkgezegd niets tegen te doen. Men raadt aan alle bladeren weg te halen die afgevallen zijn en ziekte delen weg te snoeien, maar dat helpt niet of nauwelijks. Ik heb dat jarenlang geprobeerd. Enige wat echt helpt is met EM en/of melk sproeien. Maar zelfs dan. Je bent afhankelijk van het weer en de gevoeligheid van de roos ervoor. Er zijn ook oude rozen die niks krijgen, geen meeldauw, geen sterroetdauw, geen roest.
Ik heb meer dan 200 rozen waarvan de meeste oude rozen zoals die van Diana – circa 70 soorten – de ‘ouders van alle moderne rozen’ – die de geschiedenis van de roos vertegenwoordigen. Op 1,5 ha. Moestuin heeft prioriteit.
Heb je een paar rozen, dan werkt het wellicht wel.

Annewilke

Hier eindelijk net de zomer en winter prei in de volle grond gezet.
Ze hadden eindelijk de goede dikte.
Ik vroeg me af of jij er nog kruiden bij combineert, wat de preivlieg op afstand houd. Bij 1 bak gecombineerd met uien en wortelen, die al lekker aan het groeien zijn. De andere bak geen andere gewassen erbij.
Verder komen in mijn broccoliplanten al
Koolvorming. Vroeg me ook af of het erg is dat ze er nog niet heel erg uit zien zoals je ze in de winkel koopt, de roosjes staan een beetje wijd. Misschien wil je een foto en missschien is t al wel
Oogstbaar:. Ik vind m lastig te beoordelen haha
Alvast bedankt! En ben erg fan van je pagina!! Al sinds ik moestuin en kas heb!

Ria

Hier ook positieve en negatieve moestuinzaken.
Vandaag de eerste peultjes geplukt en ik zag ook al de eerste paarse peulen van de kapucijners. Vorig jaar waren er begin juni ook al volop tuinbonen maar daar zit nog niet veel schot in. Ook de rode bietjes blijven maar klein.
Verschillende soorten sla hebben ook al op ons menu gestaan. Kruiden doen het ook goed. In de vriezer staan weer diverse porties rabarbermoes en in de kast potjes rabarberjam (met sinaasappel).
De slakkenplaag valt hier dit jaar mee, maar de explosie van onkruiden is echt abnormaal. Ik draai me na een schoonmaakbeurt om en even later kan ik bij wijze van spreke weer opnieuw beginnen.

Maar we blijven ondanks alles genieten van het hele tuingebeuren.

Groetjes,
Ria

Gerrie

Bij jullie is de Zéphirine Drouhin ook zo prachtig. Jammer dat je de geur niet mee kunt sturen met jouw blog. Het ruikt hier echt heerlijk als ik naar buiten loop!
Ja in de tuin genoeg kommer en kwel. Inderdaad heb ik hier ook last van topjes etende beestjes (mussen?) in de peulen. Ach als de struikjes dan uitstoelen zal het qua opbrengst strakjes ook nog wel goed komen. En daarnaast zijn er heel veel planten en struiken om van te genieten.
Succes met genieten van alles wat wel lukt. En blijf schrijven. Het is leuk en informatief!

Jo van tartwijk

Kan momenteel niet tuinieren,maar met veel waardering lees ik alles op je blog.met dank en veel succes met alles wat jullie samen ondernemen.Groetend jo

Bianca

Hallo Diana,

Ik ben heel benieuwd hoe jouw tuin er na deze week uit ziet. Of jouw tomatenplanten zich wonderwel herstellen of van de schrik nu helemaal het loodje leggen.. Mijn siertuin ziet er nu nog goed uit, desalniettemin zorg ik dat de moestuin voldoende water krijgt. De regentonnen zijn al bijna leeg, het waterniveau in de vijver (daar haal ik het meeste water uit) is ook al flink lager. Ik had in mei niet kunnen voorzien dat het zo snel zou gaan. Succes met de warmte deze week!

Groetjes,
Bianca

Adelien

Hoi Diana,

Gek werd ik altijd van de vogels die mijn aardbeien aanpikten. Snapten zij dan niet dat ik zelf ook aardbeien lust. Naar aanleding van jouw vogelverschrikkers van Action heb ik een zak van de koffiebonen in stroken geknipt en die stroken hangen sinds een week met elastiekjes tijdelijk te bungelen boven mijn aardbeien.

Wat een verademing, ze laten mijn aardbeien sindsdien met rust. Af en toe is er nog een aardbei aangetast door slakken, maar dat neem ik dit jaar dan maar voor lief.

5233bda2-6790-472d-bcad-2e6e5b18f0ac.jpg

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties