Clementine

  • Plant: Stamtomaat
  • Tomaatsoort: Cherrytomaat
  • Kleur: Geel
  • Grootte: 1,5 x 2 centimeter
  • Gewicht: 9 tot 13 gram
  • Opbrengst: Zeer goed
  • Teeltduur: Vroeg

Ik ben helaas helemaal vergeten om een overzichtsfoto van deze Clementine te maken, ik kon in november alleen nog maar een foto vinden waar ze onderdeel van een tafel vol met tomatenrassen ligt. Ik heb van die tafel trouwens ook een filmpje van nog geen minuut gemaakt, je ziet daarop (naast veel andere rassen uit deze zadenlijst) links als eerste ook de Clementine-tomaatjes liggen: Filmpje

De tweede foto is van een tros bloempjes, daaraan kun je zien dat ze potentieel een enorm goede opbrengst geeft. Bedenk dat ze door die grote en wijd uitstaande bloemtrossen ook iets meer ruimte nodig heeft. Op de derde foto zie je hoe de cherrytomaatjes rijpen, ze rijpen onregelmatig, in elke tros zitten rijpe tomaatjes maar ook nog onrijpe tomaatjes, nog onvolgroeide tomaatjes en zelfs ook nog bloempjes.

Eén tros kan meer dan 200 cherrytomaatjes geven. Op de laatste foto zie je de plant in september, ook dan hangen er nog steeds in elke tros meerdere tomaatjes te rijpen.

Ik wil ook nog even melden dat je de plant in de kas zo hoog kunt laten groeien als je wilt maar in de buitenteelt is het belangrijk om de plant na de derde tros te toppen – zo wordt de plant niet hoger dan zo’n 150-160 centimeter en kan ze al haar energie stoppen in het bloeien, en het maken, groeien en rijpen van die grote hoeveelheid cherrytomaatjes (in plaats van in de groei en bloei).

De tomaatjes van deze Clementine zijn warmgeel van kleur. Ze smaken prima, lekker fruitig en sappig. Ze leek in alles heel veel op de Ozherelije Scholltoje die je ook in deze database kunt vinden.

Ik kon in de kas aan het begin van de eerste week van juli de eerste rijpe tomaatjes oogsten: uiteraard prima voor onder glas maar zeker ook een goede kans van slagen in de buitenteelt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief