De zaaiagenda, een verloting en 3 filmpjes

Allereerst: wat zijn de vlierbloesems dit jaar prachtig! Het komt vast door het weer, april en mei waren lang koud en nat en dat was voor ons niet heel leuk, maar de vlierstruiken groeiden er niet minder om. Ze bloeien daardoor dit jaar wel wat later (normaal gesproken beginnen ze rond de 3e week van mei, tot half juni, dit jaar begon de bloei begin juni pas). En over 1 of 2 weken is het dus alweer voorbij. Door het bijna windstille en warme droge weer van de afgelopen 2 weken zijn de bloesems prachtig van kleur en grootte en zitten vol met geurig stuifmeel. Ik vrees dat dat na de voorspelde onweersbuien grotendeels voorbij is en dus heb ik afgelopen week nog snel even wat schermen geplukt, en er wat leuks en lekkers van gemaakt. Ik heb er ook maar gelijk eens een pagina over geschreven: Vlierbloesem. En via die pagina kun je gelijk de recepten met vlierbloesem vinden. Zoals de 3 nieuwe recepten die ik deze week uitprobeerde en plaatste: van vlierbloesemsiroop met rabarber en citroen (die vinden we hier erg lekker!!), mousserende vlierbloesemwijn (ik kan er nu nog niks over zeggen, ik moet nog anderhalve week wachten op het resultaat maar er is al wat gisting in de flessen te zien, spannend!) en vlierbloesemlikeur (ook erg lekker maar ik mis een fris zuurtje, ik heb het recept vandaag nog even aangepast).

De vlierstruiken bloeiden hier in een parkje dichtbij huis afgelopen week nog prachtig

We verwachten dat volgende week de tuin ‘ontploft’. Na de warme dagen en vervolgens flinke regenbuien denken we dat letterlijk alles de grond uit zal schieten (met het onkruid voorop :-)).

Mensen vragen wel eens hoe onze tuin eruit ziet. Ik moet ze dan altijd een beetje teleurstellen; onze tuin ziet er niet heel anders uit dan bij andere mensen: er staan groenten in, het is er soms een rommeltje, er wordt flink uit geoogst, er gaat wel eens wat mis, en er groeit ook best veel onkruid. En nu valt het nog mee maar in de volle zomer is het er vaak propvol, misschien iets té.

Vorig jaar maakte ik een aantal foto’s om het rondje in onze tuin te laten zien. Maar nu bedacht ik dat het misschien leuk is om eens een filmpje te maken (toch een teken dat ik enigszins met mijn tijd meega :-)). Ik heb met mijn telefoon stilzwijgend een 5-minuten rondje door de tuin gelopen. Misschien is het leuk om volgende maand weer zo’n rondje te lopen zodat eventuele verschillen (dat mag ik toch hopen na de slechte groei door het koude en natte voorjaar en de vernielingen door mol en woelratten) te zien zijn.

Als je het filmpje bekijkt zie je dat het achterin de tuin (de start van het filmpje) nogal een rommeltje is. Het volgende filmpje postte ik eerder al op instagram (dit keer een kort filmpje van slechts 15 seconden). Het laat zien waarom het daar zo’n rommeltje is. We hadden er in het vroege voorjaar een mooie heuvel van verse mest gemaakt. Ik heb al een blog geschreven over het nut van het planten van pompoenen en courgettes in een met potgrond gevuld gat in mest: Courgettes en pompoenen in mest

Dat gaat altijd heel goed maar dit jaar wordt er een rotzooi van gemaakt. Wie o wie doet dat? Het blijkt een jong merelgezin te zijn, de kinderen wordt geleerd hoe ze wormen onder de planten in de mest kunnen vinden. Ik verwacht daarom vooralsnog niet veel van de pompoenen dit jaar :-). Maar na 3 jaar zonder merels te hebben getuinierd (ongetwijfeld door de merelsterfte door een akelig virus) zijn we zo blij om weer merels te zien en te horen zingen dat we er graag wat pompoenen voor inleveren.

En dan volgt er nog een laatste film. Dit keer een korte film van Laura over de Zaaiagenda voor de moestuin die we samen maakten. En Laura kan dat heel goed, het was en is haar werk, dat is andere koek dan mijn wiebelige telefoonfilmpjes uit eigen tuin :-). Ik heb het ook al op de informatiepagina over de zaaiagenda geplaatst, maar ik laat het ook hier nog even zien:

En waarom? Om te vieren dat de vierde druk op 24 juni uitkomt!! Dat hadden Laura en ik 2,5 jaar geleden bij de start van de eerste druk nooit durven dromen! Waar dit ooit eindigt weten we niet, we weten alleen dat we dachten dat we de eerste en waarschijnlijk enige druk wellicht wel binnen enkele jaren zouden kunnen verkopen, maar die eerste druk was al binnen een maand uitverkocht. Hoe bijzonder!! Ik hoop van harte dat de mensen die de agenda al hebben er net zo veel plezier en nut van hebben als wijzelf! Ik heb de agenda ook deze week weer opengeslagen, om te kijken wat ik dit weekend alvast eens zou kunnen zaaien voor het vak waar nu nog knofloken, doperwten en kapucijners staan en dat dus over 3 tot 4 weken leeg komt.

Het is bijna een traditie om 3 agenda’s te verloten bij het uitkomen van een nieuwe druk. Dit keer verloten we vier agenda’s (behorend bij de vierde druk, en daarom ook nog wat leuke dingen erbij, zoals een setje ansichtkaarten en de originele aquarel die Laura maakte als ontwerp voor de bedankkaartjes). Iedereen kan per mailadres 1 keer mee loten, en dat kan maar op één manier: niet in reactie op dit blog maar op de verlotingspagina van Laura, zodat alle reacties van mensen die mee willen loten overzichtelijk bij elkaar op 1 pagina staan. De verloting start vanaf dit moment en duurt tot en met 23 juni 23.59 uur. Dan sluit Laura de reacties en op 24 juni loten we de 4 winnaars en maken dat dezelfde dag bekend. Voor de mensen die mee willen loten: heel veel succes!!

De directe link naar de pagina op de website van Laura waar je mee kunt loten voor een zaaiagenda: Win-actie, de vierde druk!!

Tot slot nog 1 foto; als het weer (hopelijk) niet heel rare/nare dingen gaat doen denk ik dat we na het weekend onze eerste courgettes kunnen oogsten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabrina Marz

Mooi staat alles erbij! Ik gebruik ook grasmaaisel rondom de planten, dat scheelt een stuk tegen onkruid. Tip: kantel je telefoon een kwartslag, dan krijg je je filmpje ‘landscape’.

Lies

Hemelsmooie tuin, Diana. Wahw…! ‘k Begrijp nu veel beter jullie vele werk!
Lie(f)s.

Petra

Hoi Diana,
Ik kan helaas het eerste filmpje niet bekijken !?
Geeft foutmelding aan.
Ik weet niet of dit met mijn IPad te maken heeft, de andere twee lukt wel.
Groeten,
Petra

Astrid

Wat een goed idee dat filmpje. Echt even een inkijkje in jullie moestuin. Heel leuk om te zien.

Petra

Hoi Diana,
Probleem opgelost ! Op m’n laptop kan ik het eerste filmpje wel bekijken.
Moet Sabrina gelijk geven, het kantelen van je telefoon geeft een breder beeld, maar wat fijn dat we even in jullie tuin mogen kijken en wat een variatie aan groentes en bloemen. Zag ook dat er roodbladige melde staat. Die komt hier ook ieder jaar op verschillende plekken spontaan tevoorschijn en ik laat hem dan ook zoveel mogelijk staan. Helaas bij ons nog maar een 10 cm. hoog.
Ik verheug me al op het volgende filmpje. 🙂
Groeten,
Petra

Tiny

Dank je wel voor het delen van je tuin creatie, geweldig, 10x makkelijk groter dan de mijne, maar net zoveel plezier,
Kijk altijd vil spanning naar je vilgende nieuwsbrief
Helaas die oertomaatjes nergens kunnen vinden, alleen in Duitsland, zakje zaad kost 2€, het verzenden 3.5€ beetje duur voor mij
Succes verder ennn werk ze

Susan

Een vraag van een nog niet heel ervaren tuinier: waarom en waarmee is bijna alles afgedekt in jullie tuin?

Susan

okay dat is interessant!

Jeanine Zundert

Hoi Diana,
Wat een leuk idee om jullie tuin te filmen. En wat issie groot en divers!! Knap dat je kunt onthouden wat alles is. Ik zie dat je veel met bakken werkt. Nu heb ik drie bakken gevuld met dat Jelle’s moestuintjesspul en ik kan er met de gieter bij blijven staan. Het droogt in no time uit. Hebben jullie gewone grond in die bakken? Ik hoor het graag. Groetjes, Jeanine

Jeanine Zundert

Hi Diana, bedankt voor het duidelijke antwoord! Ik heb destijds worteldoek in de bakken geniet. Dat ga ik er dus mooi uithalen. Èn ik ga mulchen en het watergeven beperken tot 2x/week. Scheelt veel werk èn water.
Groetjes, Jeanine

Inger

Superleuk, zo’n filmpje! Is er ook ergens een plattegrond van jullie tuin te vinden. Dan “lees” ik zo’n filmpje met nog veel meer interesse 🙂

Esther

Hoi Diana en Ruud, wat leuk, dat filmpje! Ik hoop dat alles er nog een beetje knap bijstaat na het noodweer van gisteren en dat jullie niet teveel schade hadden. Groetjes, Esther

Afke

Leuk om je tuin te filmen! Ik deed dat een paar jaar geleden op mijn facebookpagina ook, een jaar lang, precies elke eerste dag van de maand. Weer of geen weer, ook in de winter. Werd door mijn fb vrienden zeer gewaardeerd, ik kreeg er veel reacties op. ik wandelde dan al babbelend door de tuin en dat leverde een 5 minuten filmpje op. Door het exact op de eerste te doen en niet te wachten tot een mooie dag gaf het een eerlijk beeld van hoe het kan zijn op de (volks)tuin!

Sanne

Wat leuk om jullie moestuin op film te zien! Kleine tip voor het filmen.. Hebben jullie een kattenverschrikker in de tuin staan? Zo ja dan zou ik die eerst uitzetten voor je een filmpje maakt

Sanne

🙂 Groetjes Sanne

Sanne

Ik kan mij voorstellen dat schrijven makkelijker is dan praten! Dat doe je ook heel erg goed. Ik gebruik je site bijna dagelijks voor informatie over zaaien, oogsten, recepten etc. of het lezen van je blog! Echt super leuk, ga hier vooral mee door 😀 en de filmpjes zijn een hele leuke aanvulling, zeker om een beeld te krijgen bij alles wat je beschrijft!

Fijne zondag!

Groeten sanne

Nol le Blanc

Dag Diana, wow wat een mooie tuin en wat een werk. Ik vraag me af hoeveel mensen jullie hiermee voeden :-).
Ik tip voor het filmen. Je maakt de film in wat heet “portrait mode”. Mooier is om het in “landscape mode” te doen (draai je smartphone een kwart slag).
Groetjes en ik lees elke weekend met belanstelling je blogs.

Sonia

Pagina van Lauren geeft foutmelding. Wil graag meedoen aan winactie maar lukt dus niet wegens technische foutmelding.

Diana

Hallo Sonia,
Wat jammer dat het niet lukt!! Ik heb de link gecontroleerd en die doet het wel hoor. Ik heb je ondertussen een mailtje gestuurd en ik mail Laura ook nog even of ze wil controleren of je daar je gegevens nog hebt achtergelaten, en of ze anders je gegevens uit je reactie gebruikt als inschrijving,c want de reacties sluiten om 23.59 uur.
groetjes,
Diana

Yvonne

Hey Diana,

Jammer genoeg de actie gemist… Maar super leuk om jouw tuin te zien! Heb me al zo vaak afgevraagd hoe deze er dan uit zag! Leuk om te zien hoe creatief je met de ruimte om gaat!

Groetjes,

Yvonne

Nel van Zanten

Dag Diana,

Hoe is de mousserende vlierbloesemwijn geworden? Ik kan er niets over terugvinden.
Overigens hartelijk dank voor je geweldige website en wekelijkse blogs! Ik heb er heel veel aan en ik lees het allemaal met heel veel plezier!
Hartelijke groet, Nel

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties