De zaaiagenda, een verloting en 3 filmpjes

Allereerst: wat zijn de vlierbloesems dit jaar prachtig! Het komt vast door het weer, april en mei waren lang koud en nat en dat was voor ons niet heel leuk, maar de vlierstruiken groeiden er niet minder om. Ze bloeien daardoor dit jaar wel wat later (normaal gesproken beginnen ze rond de 3e week van mei, tot half juni, dit jaar begon de bloei begin juni pas). En over 1 of 2 weken is het dus alweer voorbij. Door het bijna windstille en warme droge weer van de afgelopen 2 weken zijn de bloesems prachtig van kleur en grootte en zitten vol met geurig stuifmeel. Ik vrees dat dat na de voorspelde onweersbuien grotendeels voorbij is en dus heb ik afgelopen week nog snel even wat schermen geplukt, en er wat leuks en lekkers van gemaakt. Ik heb er ook maar gelijk eens een pagina over geschreven: Vlierbloesem. En via die pagina kun je gelijk de recepten met vlierbloesem vinden. Zoals de 3 nieuwe recepten die ik deze week uitprobeerde en plaatste: van vlierbloesemsiroop met rabarber en citroen (die vinden we hier erg lekker!!), mousserende vlierbloesemwijn (ik kan er nu nog niks over zeggen, ik moet nog anderhalve week wachten op het resultaat maar er is al wat gisting in de flessen te zien, spannend!) en vlierbloesemlikeur (ook erg lekker maar ik mis een fris zuurtje, ik heb het recept vandaag nog even aangepast).

De vlierstruiken bloeiden hier in een parkje dichtbij huis afgelopen week nog prachtig

We verwachten dat volgende week de tuin ‘ontploft’. Na de warme dagen en vervolgens flinke regenbuien denken we dat letterlijk alles de grond uit zal schieten (met het onkruid voorop :-)).

Mensen vragen wel eens hoe onze tuin eruit ziet. Ik moet ze dan altijd een beetje teleurstellen; onze tuin ziet er niet heel anders uit dan bij andere mensen: er staan groenten in, het is er soms een rommeltje, er wordt flink uit geoogst, er gaat wel eens wat mis, en er groeit ook best veel onkruid. En nu valt het nog mee maar in de volle zomer is het er vaak propvol, misschien iets té.

Vorig jaar maakte ik een aantal foto’s om het rondje in onze tuin te laten zien. Maar nu bedacht ik dat het misschien leuk is om eens een filmpje te maken (toch een teken dat ik enigszins met mijn tijd meega :-)). Ik heb met mijn telefoon stilzwijgend een 5-minuten rondje door de tuin gelopen. Misschien is het leuk om volgende maand weer zo’n rondje te lopen zodat eventuele verschillen (dat mag ik toch hopen na de slechte groei door het koude en natte voorjaar en de vernielingen door mol en woelratten) te zien zijn.

Als je het filmpje bekijkt zie je dat het achterin de tuin (de start van het filmpje) nogal een rommeltje is. Het volgende filmpje postte ik eerder al op instagram (dit keer een kort filmpje van slechts 15 seconden). Het laat zien waarom het daar zo’n rommeltje is. We hadden er in het vroege voorjaar een mooie heuvel van verse mest gemaakt. Ik heb al een blog geschreven over het nut van het planten van pompoenen en courgettes in een met potgrond gevuld gat in mest: Courgettes en pompoenen in mest

Dat gaat altijd heel goed maar dit jaar wordt er een rotzooi van gemaakt. Wie o wie doet dat? Het blijkt een jong merelgezin te zijn, de kinderen wordt geleerd hoe ze wormen onder de planten in de mest kunnen vinden. Ik verwacht daarom vooralsnog niet veel van de pompoenen dit jaar :-). Maar na 3 jaar zonder merels te hebben getuinierd (ongetwijfeld door de merelsterfte door een akelig virus) zijn we zo blij om weer merels te zien en te horen zingen dat we er graag wat pompoenen voor inleveren.

En dan volgt er nog een laatste film. Dit keer een korte film van Laura over de Zaaiagenda voor de moestuin die we samen maakten. En Laura kan dat heel goed, het was en is haar werk, dat is andere koek dan mijn wiebelige telefoonfilmpjes uit eigen tuin :-). Ik heb het ook al op de informatiepagina over de zaaiagenda geplaatst, maar ik laat het ook hier nog even zien:

En waarom? Om te vieren dat de vierde druk op 24 juni uitkomt!! Dat hadden Laura en ik 2,5 jaar geleden bij de start van de eerste druk nooit durven dromen! Waar dit ooit eindigt weten we niet, we weten alleen dat we dachten dat we de eerste en waarschijnlijk enige druk wellicht wel binnen enkele jaren zouden kunnen verkopen, maar die eerste druk was al binnen een maand uitverkocht. Hoe bijzonder!! Ik hoop van harte dat de mensen die de agenda al hebben er net zo veel plezier en nut van hebben als wijzelf! Ik heb de agenda ook deze week weer opengeslagen, om te kijken wat ik dit weekend alvast eens zou kunnen zaaien voor het vak waar nu nog knofloken, doperwten en kapucijners staan en dat dus over 3 tot 4 weken leeg komt.

Het is bijna een traditie om 3 agenda’s te verloten bij het uitkomen van een nieuwe druk. Dit keer verloten we vier agenda’s (behorend bij de vierde druk, en daarom ook nog wat leuke dingen erbij, zoals een setje ansichtkaarten en de originele aquarel die Laura maakte als ontwerp voor de bedankkaartjes). Iedereen kan per mailadres 1 keer mee loten, en dat kan maar op één manier: niet in reactie op dit blog maar op de verlotingspagina van Laura, zodat alle reacties van mensen die mee willen loten overzichtelijk bij elkaar op 1 pagina staan. De verloting start vanaf dit moment en duurt tot en met 23 juni 23.59 uur. Dan sluit Laura de reacties en op 24 juni loten we de 4 winnaars en maken dat dezelfde dag bekend. Voor de mensen die mee willen loten: heel veel succes!!

De directe link naar de pagina op de website van Laura waar je mee kunt loten voor een zaaiagenda: Win-actie, de vierde druk!!

Tot slot nog 1 foto; als het weer (hopelijk) niet heel rare/nare dingen gaat doen denk ik dat we na het weekend onze eerste courgettes kunnen oogsten.

31 reacties op De zaaiagenda, een verloting en 3 filmpjes

Sabrina Marz 17 juni 2021 om 21:24

Mooi staat alles erbij! Ik gebruik ook grasmaaisel rondom de planten, dat scheelt een stuk tegen onkruid. Tip: kantel je telefoon een kwartslag, dan krijg je je filmpje ‘landscape’.

Ruud & Diana 17 juni 2021 om 21:56

Hallo Sabrina,
Dankjewel voor de tip, dat ga ik de volgende keer zeker eens proberen! Dan zie je natuurlijk ook gelijk veel meer op het beeld. Of misschien gebruik ik wel mijn fototoestel, die geeft ook nog een wat beter beeld. Je ziet, ik ga wel met mijn tijd mee maar moet nog wel heel veel leren 🙂 .
groetjes,
Diana

Lies 17 juni 2021 om 22:22

Hemelsmooie tuin, Diana. Wahw…! ‘k Begrijp nu veel beter jullie vele werk!
Lie(f)s.

Ruud & Diana 18 juni 2021 om 07:01

Hallo Lies,
Dankjewel!! Nou mooi….. maar wel een eerlijk filmpje, denk ik 🙂
groetjes,
Diana

Petra 18 juni 2021 om 13:54

Hoi Diana,
Ik kan helaas het eerste filmpje niet bekijken !?
Geeft foutmelding aan.
Ik weet niet of dit met mijn IPad te maken heeft, de andere twee lukt wel.
Groeten,
Petra

Astrid 18 juni 2021 om 21:27

Wat een goed idee dat filmpje. Echt even een inkijkje in jullie moestuin. Heel leuk om te zien.

Petra 18 juni 2021 om 22:45

Hoi Diana,
Probleem opgelost ! Op m’n laptop kan ik het eerste filmpje wel bekijken.
Moet Sabrina gelijk geven, het kantelen van je telefoon geeft een breder beeld, maar wat fijn dat we even in jullie tuin mogen kijken en wat een variatie aan groentes en bloemen. Zag ook dat er roodbladige melde staat. Die komt hier ook ieder jaar op verschillende plekken spontaan tevoorschijn en ik laat hem dan ook zoveel mogelijk staan. Helaas bij ons nog maar een 10 cm. hoog.
Ik verheug me al op het volgende filmpje. 🙂
Groeten,
Petra

Ruud & Diana 19 juni 2021 om 09:03

Hoi Petra,
Fijn dat het is opgelost!
Ja, ik moet nog veel leren over filmpjes maken :-). Maar ik ga volgende keer zeker horizontaal filmen.
groetjes,
Diana

Tiny 18 juni 2021 om 23:12

Dank je wel voor het delen van je tuin creatie, geweldig, 10x makkelijk groter dan de mijne, maar net zoveel plezier,
Kijk altijd vil spanning naar je vilgende nieuwsbrief
Helaas die oertomaatjes nergens kunnen vinden, alleen in Duitsland, zakje zaad kost 2€, het verzenden 3.5€ beetje duur voor mij
Succes verder ennn werk ze

Ruud & Diana 19 juni 2021 om 08:21

Hallo Tiny,
Dankjewel!
In antwoord op je reactie in het blog over de multiflora-tomaatjes gaf ik nog 2 adressen in Frankrijk waar je ze kunt kopen hoor, zoals hier bij tomato Fifou. Ik weet niet wat de verzendkosten zijn. Of kijk anders eens op deze pagina van Vertiloom
groetjes,
Diana

Susan 18 juni 2021 om 23:20

Een vraag van een nog niet heel ervaren tuinier: waarom en waarmee is bijna alles afgedekt in jullie tuin?

Ruud & Diana 19 juni 2021 om 08:31

Hallo Susan,
Het afdekken van grond (met compost, mest, gronddoek, etc.) heeft als doel dat het onkruidgroei tegenhoudt. Daarnaast zorgt het voor minder verdamping en houdt het de grond dus langer vochtig. De natuurlijke materialen (zoals mest en compost) geven daarnaast ook nog een klein beetje voeding en vooral veel mineralen/sporenelementen af. Uiteindelijk composteert de mest, het stro, het karton, etc. en levert het uiteindelijk dus compost op die ik in de tuin weer kan gebruiken. En die natuurlijke materialen zorgen dus ook voor een rijker bodemleven (want voor het composteren zijn allerlei organismen nodig, komen er meer wormen, insecten, etc. – en daar zijn vogels dan weer blij mee :-)).
Ik heb er ook eens een pagina over geschreven maar zie nu wel dat ik nodig eens bij moet werken, maar misschien toch leuk om eens te lezen: Bodembedekking
groetjes,
Diana

Susan 20 juni 2021 om 10:39

okay dat is interessant!

Jeanine Zundert 19 juni 2021 om 08:37

Hoi Diana,
Wat een leuk idee om jullie tuin te filmen. En wat issie groot en divers!! Knap dat je kunt onthouden wat alles is. Ik zie dat je veel met bakken werkt. Nu heb ik drie bakken gevuld met dat Jelle’s moestuintjesspul en ik kan er met de gieter bij blijven staan. Het droogt in no time uit. Hebben jullie gewone grond in die bakken? Ik hoor het graag. Groetjes, Jeanine

Ruud & Diana 19 juni 2021 om 09:31

Hallo Jeanine,
Dankjewel!
Hier droogt de grond in de verhoogde bak ook uit hoor. Maar in zo’n mix voor moestuin (ik heb wel eens zakken van Pokon gehad maar de samenstelling zal ongeveer hetzelfde zijn) zit vooral compost, houtvezel, turf en vermiculiet. En die laatste 2 moeten zorgen voor het vochtvasthoudend vermogen. In onze verhoogde bakken zit van alles wat ik bij elkaar kon sparen want er gaat best veel grond in zo’n bak :-). Dus het is een mix van zelfgemaakte compost, restjes potgrond uit potten, oude stalmest en tuingrond. En onze tuingrond is vette klei en kleigrond is wel vochtvasthoudend. Door elk jaar weer mest met stro en compost op te brengen vullen we de grond weer aan en verbeteren we die.
Maar zoals gezegd, de grond in de bak kan hier ook behoorlijk droog zijn hoor. Je kunt het uitdrogen van de grond enigszins tegengaan door de grond te bedekken (mulchen) met groenafval, karton, etc. En geef niet te vaak water, gezonde planten maken heel diepe haarworteltjes waardoor ze uit diepere lagen van de grond water kunnen halen. Als je elke dag water geeft zorg je ervoor dat de planten niet zo diep hoeven te zoeken naar water en maken dus ook niet zulke diepe wortels. Zelf geven we in de droogste periodes in de zomer hooguit 2 keer per week water en dan wel gelijk een goede plens. Uiteraard hebben jonge zaailingen wel vaker water nodig maar voor normale volwassen planten moet 2 keer per week water geven voldoende zijn.
Terwijl ik dit schrijf bedenk ik dat ik niet weet of je moestuinbakken in open verbinding met de grond staan. Hier is dat het geval en dus kunnen de planten wortels tot ver in de grond onder de bakken maken. Maar als je bakken een bodem hebben of op tegel staan wordt het natuurlijk een ander verhaal, dan zul je wel vaker water moeten geven want dan kunnen planten geen diep wortelgestel maken. Dan kan de grond bedekken/mulchen in ieder geval nog wel iets helpen tegen uitdrogen.
groetjes,
Diana

Jeanine Zundert 19 juni 2021 om 14:42

Hi Diana, bedankt voor het duidelijke antwoord! Ik heb destijds worteldoek in de bakken geniet. Dat ga ik er dus mooi uithalen. Èn ik ga mulchen en het watergeven beperken tot 2x/week. Scheelt veel werk èn water.
Groetjes, Jeanine

Inger 19 juni 2021 om 08:54

Superleuk, zo’n filmpje! Is er ook ergens een plattegrond van jullie tuin te vinden. Dan “lees” ik zo’n filmpje met nog veel meer interesse 🙂

Ruud & Diana 19 juni 2021 om 09:35

Hallo Inger,
Nee, ik vrees van niet. Ik heb nog even op google maps gezocht en daar zie ik onze tuin wel maar dat is zo vaag dat iemand anders er niks van kan maken :-).
Maar misschien is het een idee dat ik zelf eens een tekening/plattegrond maak.
Dat wordt dan nog wat want ik kan nog geen poppetje tekenen :-). Bovendien is het lastig om de afmetingen juist in te schatten. Maar ik zal eens googelen of er een programma/website is waarmee ik een provisorische plattegrond of indeling van de tuin kan maken.
groetjes,
Diana

Esther 19 juni 2021 om 11:45

Hoi Diana en Ruud, wat leuk, dat filmpje! Ik hoop dat alles er nog een beetje knap bijstaat na het noodweer van gisteren en dat jullie niet teveel schade hadden. Groetjes, Esther

Ruud & Diana 20 juni 2021 om 08:34

Hallo Esther,
Gelukkig geen hagel of storm. Wel heel veel regen, de achtertuin staat op dit moment een deel onder water door de regen van vrijdag en vervolgens vannacht weer. Maar dat is nu minder erg, omdat het sneller verdampt en omdat de planten veel meer kunnen drinken. Straks maar eens kijken hoe het op de volkstuin is…. Ik hoop dat het bij iedereen een beetje meegevallen is. Ik word altijd verdrietig als ik naar het journaal kijk en zoveel grote hagelstenen en omgewaaide bomen zie: ik moet dan altijd denken aan alle mensen die voor hobby of beroep tuinieren en zie de ravage van compleet verhagelde sla, omgewaaide mais en kapotte kassen al voor me. Ik hoop toch zo dat we van dit soort ellende de rest van de zomer gevrijwaard blijven.
groetjes,
Diana

Afke 19 juni 2021 om 13:17

Leuk om je tuin te filmen! Ik deed dat een paar jaar geleden op mijn facebookpagina ook, een jaar lang, precies elke eerste dag van de maand. Weer of geen weer, ook in de winter. Werd door mijn fb vrienden zeer gewaardeerd, ik kreeg er veel reacties op. ik wandelde dan al babbelend door de tuin en dat leverde een 5 minuten filmpje op. Door het exact op de eerste te doen en niet te wachten tot een mooie dag gaf het een eerlijk beeld van hoe het kan zijn op de (volks)tuin!

Ruud & Diana 20 juni 2021 om 09:10

Hallo Afke,
Wat leuk!! Ja, als ik er iets behendiger in ben geworden zou ik ook af en toe eens zo’n wandelingetje met fototoestel kunnen maken. Geluid is hier geen optie want er is hier altijd veel herrie (van vooral auto’s op de drukke weg die naast het tuincomplex ligt, plus van de tuinburen die soms een benzinewaterpomp aan hebben staan, praten, etc. En ik ben ook niet zo’n prater. Maar wie weet…… en ik ben toch al voorzichtig begonnen 🙂
groetjes,
Diana

Sanne 20 juni 2021 om 09:39

Wat leuk om jullie moestuin op film te zien! Kleine tip voor het filmen.. Hebben jullie een kattenverschrikker in de tuin staan? Zo ja dan zou ik die eerst uitzetten voor je een filmpje maakt

Sanne 20 juni 2021 om 09:40

🙂 Groetjes Sanne

Ruud & Diana 20 juni 2021 om 09:55

Hallo Sanne,
Het is niet voor katten maar voor mollen, woelratten en duiven. Helaas helpt het niet maar nu ik het heb gekocht laat ik het maar staan :-).
Ik zet het geluid van het filmpje uit want er is toch niets anders te horen dat langsrijdende auto’s, pratende tuinburen, een ronkende benzinewaterpomp in de verte en pratende fietsers en langslopende mensen op de dijk. En dus blijkbaar ook de niet-functionerende mollenverjager :-). Sorry, ik hoor het zelf niet nauwelijks en Ruud zelfs helemaal niet, maar er zijn inderdaad meer mensen die langs onze tuin lopen en de hoge frequentie wel horen. Ik zal het de volgende keer uitzetten, maar ook bij het filmpje even melden dat het geluid beter uitgezet kan worden omdat er alleen maar ‘stadsgeluiden’ te horen zijn. Tenzij ik ooit nog eens overweeg om ook nog iets te zeggen maar eigenlijk is dat niks voor mij (ik verschiet nog van kleur als ik denk aan een spreekbeurt op school vroeger, ik kon daar weken wakker van liggen, schrijven is zoveel makkelijker dan praten :-)).
groetjes,
Diana

Sanne 20 juni 2021 om 12:31

Ik kan mij voorstellen dat schrijven makkelijker is dan praten! Dat doe je ook heel erg goed. Ik gebruik je site bijna dagelijks voor informatie over zaaien, oogsten, recepten etc. of het lezen van je blog! Echt super leuk, ga hier vooral mee door 😀 en de filmpjes zijn een hele leuke aanvulling, zeker om een beeld te krijgen bij alles wat je beschrijft!

Fijne zondag!

Groeten sanne

Nol le Blanc 21 juni 2021 om 12:29

Dag Diana, wow wat een mooie tuin en wat een werk. Ik vraag me af hoeveel mensen jullie hiermee voeden :-).
Ik tip voor het filmen. Je maakt de film in wat heet “portrait mode”. Mooier is om het in “landscape mode” te doen (draai je smartphone een kwart slag).
Groetjes en ik lees elke weekend met belanstelling je blogs.

Ruud & Diana 22 juni 2021 om 08:22

Hallo Nol,
Wij eten er samen van :-). Maar we eten er dan ook wel het hele jaar door van want we vriezen bieten in, maken tomatensaus in potten in, en jam, vruchtenmoes, sambal, zoetzuur, etc., we drogen kruiden, appelplakjes, tomaatjes, etc.
Dankjewel voor de tip!! Ik ga de volgende keer zeker horizontaal filmen, weer wat geleerd :-)!
groetjes,
Diana

Sonia 23 juni 2021 om 22:19

Pagina van Lauren geeft foutmelding. Wil graag meedoen aan winactie maar lukt dus niet wegens technische foutmelding.

Diana 23 juni 2021 om 23:26

Hallo Sonia,
Wat jammer dat het niet lukt!! Ik heb de link gecontroleerd en die doet het wel hoor. Ik heb je ondertussen een mailtje gestuurd en ik mail Laura ook nog even of ze wil controleren of je daar je gegevens nog hebt achtergelaten, en of ze anders je gegevens uit je reactie gebruikt als inschrijving,c want de reacties sluiten om 23.59 uur.
groetjes,
Diana

Yvonne 1 juli 2021 om 19:53

Hey Diana,

Jammer genoeg de actie gemist… Maar super leuk om jouw tuin te zien! Heb me al zo vaak afgevraagd hoe deze er dan uit zag! Leuk om te zien hoe creatief je met de ruimte om gaat!

Groetjes,

Yvonne


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties