Vlierbloesemsiroop met rabarber en citroen
Ingredienten
- 20 grote vlierbloesemschermen
- 3 biologische / ongewaxte citroenen
- 1,2 liter water
- 500 gram suiker
- 2 tot 3 rabarberstelen
Details
(5 beoordelingen)
Bron: Missie Lizzie
Voorbereiding:
30 minuten
Kooktijd:
20 minuten
Totale tijd:
50 minuten
Soort keuken:
Mengelmoes
Ik vind vlierbloesemsiroop heel lekker. Sterker nog: ik vind vlierbloesem heel lekker. En daarom vind je op mijn website best veel recepten met vlierbloesem, zoals deze:
- Vlierbloesemsiroop
- Vlierbloesemijs
- Mousserende vlierbloesemwijn
- Vlierbloesemlikeur
- Vlierbloesemsiroop met citroen en limoen
En daar is deze nu dus aan toegevoegd. Want ook deze is erg lekker! En ook deze is in de Engelse traditie gemaakt; zoet van de suiker, bloemig van de vlierbloesem, zuur van de rabarber en citroen en bitter van de citroenschillen. En dat maakt het (maar dat is mijn persoonlijke voorkeur) zoveel lekkerder dan wanneer het alleen maar zoet en bloemig is.
In het originele recept wordt citroenzuur gebruikt, maar zelf had ik dat niet in huis en gebruik ik graag in plaats daarvan verse citroenen. Vandaar dat ik het recept wel iets heb aangepast. En omdat de conserverende werking van citroenzuur ontbrak heb ik de siroop ook nog even gekookt voor ik die heb gebotteld. Ik heb dat in het recept al veranderd, mocht je het originele recept met citroenzuur willen volgen, klik dan even op de link bij bronvermelding.
Dit is een recept dat ik zelf zeker vaker ga maken, want gewone vlierbloesemsiroop vind ik heel lekker in desserts, jam, cake, etc. maar deze met rabarber is ‘verfrissend’ en daardoor mijn favoriet voor op een warme dag: een scheutje in een koud glas water, spa rood of tonic.
Ik kon van dit recept iets meer dan 5 flesjes van 250cc maken.
Instructies
Stap 1: Voorbereiden
Controleer de vlierbloesemschermen op beestjes. Was de schermen vooral niet want de smaak zit ook in het stuifmeel. Houd elke vlierbloesemschaar boven een grote kom en knip met een schaar de bloemen er grofweg vanaf (zodat er zo min mogelijk groene steeltjes in de siroop terechtkomen want de steeltjes zijn bitter). Was de citroenen. Haal (bijvoorbeeld met een dunschiller) de schil van 1 citroen en voeg die toe aan de vlierbloesem. Pers de citroen vervolgens uit en voeg het sap toe. En snijd vervolgens de bittere witte uitgeperste en ontvelde citroen in reepjes en voeg ook dat toe aan de vlierbloesems. Snijd de laatste 2 citroenen doormidden en pers ze uit (hier gebruik je dus alleen het sap van, voeg ook dat toe aan de vlierbloesems). Als je een citroenpers gebruikt mag ook de pulp die in het zeefje achterblijft erbij worden gegooid.
Stap 2: Koken
Meet 1,2 liter water af en doe dat in een pan. Voeg de suiker toe. Zet de pan op hoog vuur en breng het water met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Mak ondertussen de rabarber schoon en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Voeg de stukjes toe aan het kokende suikerwater en kook 5 tot 6 minuten (tot de rabarberstukjes zacht worden). Zet het vuur uit en giet de nog hete mengsel van suiker/water/rabarber over de vlierbloesems met citroen. Roer even goed door en laat afkoelen. Dek de kom vervolgens af (bijvoorbeeld met een schone theedoek) en laat 24 uur op een koele plaats staan
Stap 3: Bottelen
Giet de inhoud van de kom eerst in en zeef om de grove stukjes eruit te zeven. En giet de siroop die je overhoudt vervolgens door een stuk kaasdoek (of bijvoorbeeld een schone theedoek die je even in koud water spoelt en goed uitwringt). Giet de siroop daarna in een pan en breng aan de kook. Maak ondertussen potjes en deksels of flesjes en doppen schoon, met soda en kokend water en spoel na met kokendheet water. Laat de siroop 2 minuten koken en giet die dan kokendheet in de potjes of flesjes en sluit deze af met de deksels of doppen. Laat afkoelen. In principe moet de siroop nu een jaar goed blijven, al is mijn ervaring dat ze de eerste 6 maanden het lekkerst is (daarna is ze zeker nog houdbaar maar worden de zure en bittere smaken wat overheersend).