Klaar

Ha, nee natuurlijk niet! Uiteindelijk krijgen we nooit af wat we in een bepaalde week klaar willen hebben, omdat er altijd en eeuwig te veel tussendoor komt. Adam omschreef moestuinieren in Gardener’s World al eens als een tuin-leerproces, met vallen en opstaan, mislukkingen een successen, zaaien en planten en oogsten en weer zaaien. Daarom ben ik er extra trots op: we zijn op enkele planten na klaar met het uitplanten van zaailingen (voor nu dan hè). Nu is het zaak om nog even vol te houden en het dit weekend af te maken. Dan is cirkel 1 rond en zijn alle planten geplant.

Dan gaan we aan cirkel 2 beginnen en dat is de hele tuin wieden (dat doen we ook steeds tussendoor hoor, maar we ‘vergeten’ nu vaak de plekjes achter de fruitbomen, bij de slootkanten, achter de kas, etc.. Een keer een heel rondje in de tuin maken is fijn want dan komen we vaak nog een omgevallen emmer, vergeten potjes, een paar elektriciteitsbuizen, etc. tegen. En we gaan dit keer met wat meer aandacht wieden. Niet dat de de tuin hier anders altijd volledig schoon en opgeruimd was, maar na het schrijven van het blog van vorige week, met de vertaling van het artikel van Alys Fowler (Mijmeren) ga ik wat meer nadenken over welke ‘kruid’ ik er zeker uit wil halen (zoals de distels achter de kas die echt heel akelige scherpe stekels hebben, en de brandnetels bij de slootkant die daar mogen groeien maar nu wel te ver de tuin in komen kruipen) en wat ik laat staan. Zoals deze die bij de opbergkast en -kist staan, ik noem ze altijd ‘onkruidgeraniums’, uiteraard samen met de altijd aanwezige heermoesplanten:

Het is Ruud een doorn in het oog, zijn handen jeuken om het eruit te halen maar ik heb hem verzekerd dat het echt goed is als het daar groeit en stelde hem de vraag “Wat wil je er dan mee, slaplantjes tussen de tegels planten? Als je het weghaalt komt er alleen maar weer nieuw onkruid”. Ik kreeg (wijselijk) geen antwoord. Ruud is van de oude stempel, hij moestuiniert nog graag zoals het in zijn hoofd zat en zit. Het spitten is voorbij en hij taalt er al jaren niet meer naar. Maar wieden is wieden en dat is nodig zodat het er een beetje netjes uitziet en de groenten alle voedingsstoffen krijgen. Heel langzaam leert hij dat nu los te laten. Maar niet alles gaat even goed; ik haal het onkruid er nu uit en als het niet bloeit/zaden maakt leg ik het tussen groenteplanten, als een natuurlijke mulchlaag. Als ik dan later even iets moet halen en uit de kas kom lopen zie ik dat hij toch met een emmertje al die onkruidjes aan het oprapen is en ze in de compostbak gooit. Ook goed, we tuinieren samen dus moet het ook zijn wat we allebei fijn vinden. Dan gooi ik maar weer wat oude mest met veel stro tussen de planten in, of ik leg een reep gronddoek langs een rij bleekselderij met wat stenen vast.

Als dit weekend de planten zijn geplant, en volgend weekend de hele tuin eens is gewied waar we dat willen, dan kunnen we daarna gaan opruimen (alle lege potjes en trays schoonmaken en opstapelen, lege zakken potgrond wegbrengen, etc.). En dan gaan we eindelijk zitten…… Nee, natuurlijk niet 😀 . Dan gaan we weer zaaien. En heb ik elke week 1 dag nodig voor de kas (de tomaten dieven en opbinden, komkommers leiden, stokken bij de paprika’s zetten, misschien zelfs al ‘tikken’ want de eerste bloemknopjes verschijnen in de tomaten, paprika’s en aubergines). En water geven natuurlijk, zowel in de kas als buiten, nu er voorlopig geen regen komt. En oogsten. Want we kunnen (eindelijk) volop sla eten uit eigen tuin. En ik moest knoflook kopen omdat ik geen eigen voorraad meer had. Maar we hebben 4 rijen knoflook staan en vanaf nu ga ik gewoon een knoflook oogsten wanneer ik knoflook in de keuken nodig heb.

Zo’n verse en onvolgroeide knoflookplant heeft nog geen tenen, zelfs amper een ronding onderin, maar de smaak is heerlijk zacht en fris, we eten de ‘verdikking’ onderin maar ook de steel en het groene blad. En een bijkomend voordeel: ik kan gelijk zien hoe de knoflook groeit en een beetje inschatten hoe groot de bollen kunnen worden, eventueel nog wat kali geven of wat extra water, bedenken wanneer de echte oogst ongeveer gaat vallen, etc.

Ik ga een eind aan dit blog breien want we willen het planten vandaag echt af hebben. En we moeten in de kas water geven, en alle planten in potten (en dat zijn er zoals elk jaar weer meer dan ik van plan was te zetten). En de zaailingen die net zijn uitgeplant moeten ook nog regelmatig wat water krijgen. En natuurlijk ook de zaailingen die nog niet uitgeplant kunnen worden omdat ze nog te klein zijn. Zoals de bonenzaden op de foto bovenaan dit blog die net gekiemd zijn. En de basilicum die ik, later dan in andere jaren, vorige week pas zaaide en nu net kiemen. De courgettes en pompoenen zijn ondertussen groot genoeg (ook het wortelgestel, minstens zo belangrijk) om uitgeplant te worden:

De tafel staat nog vol zaailingen, dus we gaan snel aan het werk, willen het vandaag klaar hebben (als er dus niks tussenkomt, zoals altijd een utopie 🙂 ).

Tot slot nog 1 foto, als het kan altijd van een bloem, en in dit geval is dat kruiptijm, Thymus doerfleri Bressingham. Ze ruikt heerlijk maar de plantjes/blaadjes/takjes zijn te klein om van te oogsten. Des te leuker als sierplantje, om zachtjes over het blad te wrijven en te ruiken, en te genieten van de fel lilaroze bloempjes.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Con

Hallo Diana, dank voor het meedenken. Klopt dat de roos onder verschillende namen te vinden is. Zoals, Harlequin Decor,  Harlekin-Dekor, Dekora,  Arlequin,  Harlekin etc. De enige kweker die hem aanbiedt in Frankrijk, verzend niet naar buitenland, helaas. Alle anderen bieden de roos als klimroos aan.Heb ook een website gevonden waar alle namen van de rozen in de volksgarten genoemd worden, en daarin wordt vermeld dat de roos er sinds 1975 daar staat.http://www.viennatouristguide.at/Altstadt/Volksgarten/volksgarten_rosen.htmleuke website.Wij zijn regelmatig in Wenen, ook volgende week weer, we wonen daar bijna om de hoek. Ik heb geschreven dat de roos in het stadtpark staat, dat was fout, hij staat in de volksgarten. Het stadtpark is een park met grote groene vlakken waar mensen kunnen picknicken of kinderen kunnen voetballen en daar zou ik wel een stekje durven nemen, maar in de volksgarten waar ik de regels al overtreden heb door een paar stappen in het gras te doen om de foto te maken, nee, dat is streng verboden, maar je hebt me wel op een idee gebracht. Ik ga aan de tuinmannen daar vragen wanneer de rozen gesnoeid worden, misschien kan ik zo aan een stekje komen.Mochten er meerdere meelezen en binnenkort Wenen bezoeken, de botanische tuin van kasteel Belvedère is op het moment prachtig. Voor 4 euro kan men ook de alpengarten bekijken en die is in deze tijd heel bijzonder en zolang de voorraad er is, kan men momenteel zaad kopen voor 50ct van de daar groeiende planten. https://www.belvedere.at/entdecken/gaerten/alpengarten
Ik hoop dat het bij jullie functioneert met het klokkenspel tegen de muizen en je niet de regels van het tuincomplex overtreedt. Vanuit het midden beginnen, het hoeft niet hoog te zijn als het maar wind vangt. Een goede vriend heeft in zijn tuin een gat gegraven, daarin vijver folie en een speaker ingedaan. Hij laat in het voorjaar deze op hoog volume met de bas op zijn sterkst een paar dagen lopen en hij heeft geen muis in de tuin. Elk week laat hij de muziek een paar uur lopen. Ik vind het een beetje “te” maar het werkt.Nog even over de slakken, een andere goede vriend heeft geen slak in zijn tuin. Zodra de temperaturen boven nul zijn, staat hij elke nacht om 3 op, en knipt elke slak die hij vindt door, niet mijn stijl. Oké zijn planten kunnen mooi groeien, maar het nadeel is er ook. Ze hebben meerdere honden en een grote tuin en die beestjes poepen overal. Daar wij zelf altijd honden hebben gehad en die ook wel eens een boodschap achter lieten weet ik dat de slakken zich daarover ontfermen. Bij hun blijft het nu liggen. Het is hier een raar jaar, eerst de te droog dan in februari temperaturen van boven de 20 graden, en nu regen regen regen en koud. Nog niks is uitgeplant en jullie zijn al zover, wouw dat zou ik ook willen. Ook wat buiten gezaaid is komt niet op. De boeren mopperen ook want hun planten maken door de vele regen geen diepe wortels. De voorspelling zijn dat we een hele warme zomer krijgen, deze planten zullen dan verdrogen omdat hun wortels niet lang genoeg zijn. Het komt wie het komt. Een fijn weekend en dank voor weer een leuk blog.

Nanda

Hier staan de nieuwe bonenstokken net in de grond, morgen de boontjes planten!

Petra

Hoi Diana,
De ‘onkruidgeraniums’ waar jij het over hebt, kwamen n jaar of drie geleden in onze tuin (bloemenborders). Ik heb ze laten staan, omdat er zo’n mooi klein bloempje in komt en het plantje op zich vind ik ook niet onaardig. Maar ze zaaien zich ontzettend snel uit en nu ben ik ieder jaar tientallen zaailingen aan het uittrekken en laat er slechts enkele (die niet ‘in de weg staan’) staan. Dit uittrekken gaat gelukkig erg makkelijk, maar er komt n onaangename geur vanaf. Lees ik nu net op internet dat ze ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd worden, helemaal mee eens ! 😉
Petra

Annelies

Ha! Dit is MIJN onkruid. In mijn schaduwrijke achtertuin groeit het overal! In het gras, in de borders, in de potten. Zaaien ze zich uit of is het dat er na het uittrekken toch een stukje wortel achterblijft? Of wellicht beiden. 🙁 En ze stinken inderdaad.
Team Ruud qua stinkende ooievaarsbek.

Kim

Hoi Diana,

Misschien is de film ‘onder het maaiveld’ iets voor Ruud? Hopelijk begrijpt hij dan wat beter waarom het geen slecht idee is wat (on)kruiden te laten staan op plekken waar je er geen last van hebt 🤪

Groetjes, Kim

Hugo

Dank voor de Blog. Lees het telkens met veel plezier en leer ook altijd weer bij ondanks 20 jaar moestuin ervaring.
Door verhuizing naar Frankrijk en totaal andere grondsoort moet wel alle logica op de schop, maar ook dat biedt weer nieuwe kansen

Versporten Annie

Dag Diana,
Wat kijk ik elke week uit naar jouw verhaal ,je kan ons als in een film laten inleven in je tuin ,HEERLIJK !!
Hier genieten we sinds dit weekend ook van lekkere malse sla uit onze moestuin , gisteren uit de kruidenbak eens een stukje van verschillende dingen geplukt en er een verrassende kruidensoep van gemaakt ,kervel ,peterselie,dragon,zuring sla ,prei en een broccoli ( die laatste kwam uit de winkel want daar is nog enkele weken geduld voor nodig ) erbij ,pittig maar o zo lekker en wat een luxe je gaat met een emmertje naar buiten en keert terug met een heerlijk groen en fel ruikende stukje natuur en dan tover je iets op tafel waar iedereen blij van word Heerlijk toch !!
blijf schrijven en geniet van je tuin, wij doen mee!!
warme groetjes
Annie uit België

Carine p

Hey Diana,
Even heel snel reageren gezien tijdsgebrek, maar die fameuze ‘onkruidgeranium’, uithalen zou ik zeggen! Éenmaal in zaad verspreid dit overal. Ik haal ze hier met honderden uit de tuin (gelukkig nog niet in de moestuin). Ik had ze jaren geleden ook eens laten staan, vond dit best mooi. Heb ik daar nu spijt van. Ik geraak er gewoon niet vanaf. Wel heel gemakkelijk te wieden.
groetjes en nu snel verder doen.
carine

Carine p

Verspreid=verspreidt
sorry voor de tikfout

Ria

Bedoelen jullie Robertskruid (Geranium robertianum)?
Leuk plantje, mooie kleur ook, maar erg hinderlijk, het kan overal opkomen. Gelukkig is het makkelijk uit te trekken.Ik ben vanmiddag ook weer daar mee bezig geweest.
Succes ermee.

Petra

Ja, idd, die bedoel ik in ieder geval wel !
Petra

riekie

veel succes en geniet van het mooie weer

Pearlsofpassion

Hoi Diana,

Je hebt wel gelijk om de gewiedde onkruiden zoveel mogelijk tussen de groenten te laten liggen. Desnoods erna nog een beetje mest en stro er bovenop. Dat is ideaal. Want om ter plaatse te composteren heb je natuurlijk zowel groen als bruin materiaal nodig. Met enkel bruin lukt dat niet zo goed. Moet je idd meer stikstof toevoegen. Gelukkig zit dat wel in de mest, maar toch…
Toch eens aan Ruud uitleggen misschien? Ga je gelijk het positieve effect van merken. 😉

Veel plezier met de laatste loodjes van de eerste ronde. Ik zit daar nog lang niet. 🙂

Groeten
Valerie

Tessa

Het klinkt misschien wat raar maar het is (voor mij) toch fijn om een dikke vette heermoes tussen jouw knoflook te zien staan 😂Dat geeft de burger moed zeg maar. Dan ga ik ook maar s (eindelijk) bonen en basilicum zaaien 🙂

Mars vd Bruggen

Hoi Diana,
Regelmatig kijk ik op je site en vind allerlei nuttige informatie en gezellige weetjes.
Maar ik schrijf je even omdat ik niet weet hoe ik je anders kan benaderen om je te wijzen op een foute link op je site. Er staat namelijk een bericht om een Moestuin zaaikalender te kunnen bestellen, maar als ik op “Bestellen” klik, kom ik steeds uit bij een heel andere site (iets met baby-/kinderkleertjes) … Dit kan niet de bedoeling zijn, denk ik, daarom wil ik je erop wijzen.
Veel groetjes en dankjewel voor je uitgebreide site!
Mars

Ria

Toevallig lees ik je bericht en ik heb ook even op de bewuste link geklikt. Je komt inderdaad dan op een andere site, namelijk die van Laura Beijn die samen met Diana de zaaiagenda heeft verzorgd. Rechtsboven staat de zaaiagenda en als je daarop klikt kun je een exemplaar bestellen.
Hopelijk heb je hier iets aan.Veel succes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties