Weer meer (over) gember

Het was deze week duidelijk geen tuinweer; een regenachtige herfst zorgt hier altijd voor lange periodes (weken, zo niet maanden) waarin er plassen in de tuin staan. Alleen daarom is het al fijn dat er nog heel veel groeit; van onkruid, venkel en knolselderij tot diverse kolen, eenjarige bloemen, rucola en witlof. Hun wortels zorgen voor een betere afwatering, en de planten drinken ook een deel van het gevallen water. In de verhoogde bakken valt het trouwens wel mee maar dan staan de plassen in de tussenliggende paden. En dat is niet erg (als je goede warme waterdichte laarzen hebt) maar in de regen lopen gaat me te ver. En dus fietste ik alleen af en toe even tussen de buien door naar de tuin om iets op te ruimen of te oogsten.

En zo vond ik het tijd worden voor de oogst van gember, nu het koud wordt zullen de wortelstokken niet meer groeien en ik wil voorkomen dat ze rotten of schimmelen. Ik plaatste er op mijn instagrampagina (en automatisch ook gelijk op facebook) een bericht over de oogst en kreeg daar heel veel vragen over; wanneer je ze stekt, plant, hoe, waar, overwinteren of niet, etc..

Gelukkig kon ik de meeste mensen doorverwijzen naar de teeltpagina over gember op deze website. Maar die pagina moet ik nodig eens bijwerken. En ik kreeg op die pagina ook een gembervraag, over mijn ervaring met het overwinteren van planten (tot nu toe startte ik elk voorjaar met nieuwe stekken).

Dus bij deze even mijn ervaring van dit jaar. Ik geef eerlijk toe; ik zorgde iets minder goed voor de planten, door minder tijd maar ook omdat de planten overwoekerd werden door de enorme passiflora die in een pot ernaast stond. Maar ik heb de planten in pot wel eten gegeven, in april/mei, 4 weken na het oppotten van de stekken, en eind juli nog een keer (beide keren wat samengestelde en langwerkende organische moestuinvoeding). En natuurlijk kreeg ze wel regelmatig water.

Ik startte dit jaar dus niet met verse stekken maar met gemberplanten die ik vorig jaar overhield. Ik schreef daar op 14 oktober een blog over: Gember in 2022

Elk stukje gember plantte ik in een 15 tot 18 centimeter pot met een mengsel van gebruikte en verse potgrond (niet teveel voeding maar ook niet te weinig). Ik had uiteindelijk 7 planten/potten, en die zette ik op de warmste slaapkamer, in het licht. Het is er in de winter zo’n 12 tot 22 graden met een gemiddelde van 15 tot 18 graden (omdat de kachelpijp er doorheen loopt, en het heeft een raam op het zuidwesten). Toch stierven de planten bovengronds af, ik denk door het gebrek aan licht in de donkere dagen van het jaar. Ik heb vervolgens weinig water gegeven maar de planten ook niet helemaal uit laten drogen. En zo liepen de eerste planten in maart weer uit. Maar het waren er maar 3, van de andere 4 heb ik later de potgrond nog eens omgewoeld maar ik vond alleen lege velletjes of helemaal niks meer. Toch wellicht teveel water in de eerste weken na het oppotten, of te laat opgepot, of te kleine stekken, of te koel gezet, of een combinatie daarvan.

Afijn, de 3 plantjes die toch weer uitliepen heb ik in april in de kas in een 40 liter pot opgepot. En die 3 plantjes gaven nu dus bij elkaar een prachtige oogst verse gember.

En dat is flink wat voor 3 stekken/planten! Ik dacht gelijk dat het kwam door de voorsprong doordat ik planten/stekken overwinterde. Maar later bedacht ik dat vooral ook het aantal planten per pot behoorlijk veel invloed heeft gehad. Dit is een foto van 2 jaar geleden:

Veel stengels en dus ook planten in de pot
Dit jaar: dezelfde pot, dezelfde verzorging (min of meer), veel minder stengels/planten
De oogst vorig jaar
De oogst dit jaar

De opbrengst heb ik vorig jaar niet gewogen maar die zal van meer planten dan dit jaar ongeveer 600 gram zijn geweest. En daar wil ik absoluut niet over klagen, ik was er als een kind zo blij mee en had weer wat geleerd over de gemberteelt (en die was weer beter gelukt dan het jaar daarvoor).

Maar dit jaar oogstte ik dus bijna 900 gram van minder planten in dezelfde pot, en de stukken geoogste gember waren vooral ook dikker en groter.

Natuurlijk komt er weer een nieuwe poging. Want verse gember van eigen tuin is echt heel erg lekker; veel frisser, sappiger en sterker dan gekochte gember. Maar minder lang te bewaren, hoewel dat ook met het oogstmoment te maken heeft; de gember die ik nu oogstte was al niet wit meer maar begon al iets geel te worden (zie de foto’s en kijk dan ook even naar de nog dunne en spierwitte groeiworteltjes vorig jaar en de weinige maar dikkere en langzaam bruin wordende groeiwortels dit jaar). Allemaal nieuw geleerd!

De sushigember die ik vorig maakte was heerlijk en voor herhaling vatbaar. Maar veruit de meeste gember ging hier op in siroop en dat maakte ik deze week dus volop. Je schijnt gember trouwens ook prima in te kunnen vriezen maar ik maakte een suikersiroop van 900 gram water, 900 gram suiker en het sap van 2 kleine citroenen, en daar kookte ik de schone en in plakjes gesneden gember in. Je kunt ze prima heet in gesteriliseerde potten inmaken maar ik had geen inmaakflessen of -potjes meer (zoveel jam, chutney, sambal, zoetzuur, etc. gemaakt :-). Ik had wel nieuw gekochte weckflesjes. En dus weckte ik het geheel na het koken en afkoelen in die flesjes, 30 minuten op 90 graden. Maar ze bevat voldoende suiker en zuren om ook zonder wecken in te kunnen maken hoor.

Flesje 1 is trouwens al bijna leeg: Ruud vindt een theelepeltje siroop in de thee heel erg lekker. En ik gebruik het bijvoorbeeld in een satésaus, pompoensoep, marinade, dressing, of plakjes (iets meer plakjes dan wanneer ik ze vers zou gebruiken want een deel van de smaak zit nu in die heerlijke gembersiroop), in een curry, Indische gerechten, en bijvoorbeeld ook in een ovenschotel met zalm, veel groenten en sojasaus die we zo lekker vinden dat we die regelmatig eten.

En nu? Wat ik dit jaar nieuw leerde ga ik in 2024 in praktijk brengen. Ik ga geen stekken overwinteren, het is in ons huis gewoon te lastig, ik heb er geen goede plek voor. Maar ik ga nog eerder beginnen met stekken, want een voorsprong is dus wel heel handig en fijn en helpt bij een goede opbrengst voor de winter begint. Als ik in december eens goede gember zie die al uit wil lopen, dan ga ik al beginnen met stekken. En dat doe ik dan op velletjes keukenpapier in een afgesloten doosje. En dat papier maak ik nat met ‘uienwater’. Dat leerde ik vorig jaar en ik was daar zeer tevreden over, je vindt de informatie daarover hier: Nieuwe inzichten in de gemberteelt.

Uitgelopen gemberstukjes die na 30 uur op een warme en afgesloten plaats in uienwater al de eerste worteltjes maken, foto van vorig jaar

Het doosje zet ik op een plek waar het 25 graden blijft (ik denk weer in de propagator). De stekken ga ik weer voorzichtig van de moederwortelstok afsnijden en oppotten als ze genoeg worteltjes hebben. En ik ga slechts 3 planten in een 40-liter pot zetten. Want minder planten = uiteindelijk minder maar grotere wortelstokken. Of toch 5 planten, maar dan in een 60 liter speciekuip (uiteraard met afwateringsgaten), want we kunnen geen genoeg krijgen van deze verse gember :-). Ook ga ik pas in de laatste week van oktober oogsten, want dan is de gember volgroeid, rijp genoeg en al begonnen met het langzaam in rust gaan (denk ik als ik dus naar de andere kleur van groeiworteltjes en gemberwortels ten opzicht van andere jaren kijk). Ik hoop ergens in de komende winter deze informatie ook weer toe te voegen aan de teeltpagina van gember.

Tot slot van dit blog nog 1 foto. Ter illustratie van het feit dat hier heus niet alles goed gaat. Ik wil gerust mijn zelfgeteelde groenten delen, maar de rupsen hebben besloten dat ze het allemaal zelf willen. Soms zie ik er wel eens een rups, al kunnen ze zich heel goed verstoppen. Die zet ik dan buiten op een koolplant. Want elke rups heeft zo zijn/haar eigen voedsel, als je een rups die kool eet op een doorgeschoten slaplant zet is de kans groot dat ze alsnog dood gaat, afhankelijk van de soort rups. Ik ben geen rupsenkenner, ook zeker geen rupsenhater. Maar buiten ben ik beter in delen (of ‘laten gaan’) dan in de kas 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerard

Hoi Diana,
over overwinterende gember gesproken, heb je dit ook weleens met paprika planten gedaan? Kaner bij de papika niets over vinden. Bladeren en takjes eraf knippen, koel wegzetten en in voorjaar weer uitlopen?
groetjes tuinbuurman Gerard

Roley

Ik heb het geprobeerd, maar had ze te laat naar binnen gehaald en teveel water gegeven. Er is veel informatie op internet te vinden, veel is in het engels, maar hier is een filmpje op YouTube met uitleg https://www.youtube.com/watch?v=XGyjt6ik9AM

Con

Hallo Diana, leuk blog. Gember heeft plek nodig. Ik heb vorig jaar ook de ervaring gemaakt dat gember het wel graag warm heeft, maar niet van zon houdt. De plek onder de passieflora was zeker een goede plek.
Dit jaar zijn hier de aardappel planten complet weggegeten door de slakken.
Er was niets meer over. 
De aardappel heb ik altijd in een verhoogde bak. Vandaag heb ik de bakken opgeruimd en tot mij grote verbazing vol met aardappelen, wel niet zo veel als normaal, maar toch, dat had ik niet verwacht. De natuur verbaasd ons altijd.
Dit jaar had ik weer een onverwacht cadeau in de tuin, malope, die zichzelf in onze tuin uitgezaaid heeft. Ik vind deze cadeaus altijd ontzettend leuk. Nu bijna november bloeit ze nog steeds.,
Vorig jaar had ik hele grote cosmea planten. Dit jaar viel mij op dat sommige planten al bloemknopen had en ander niet. Deze heb ik op 30 cm teruggeknipt, want zo ruim 2m hoge plant in de border is niet altijd mooi. De terug geknipte planten zijn niet verder gegroeid, maar zijn wel gaan bloeien. Dus de Chelsea cut gaat ook goed bij de cosmea.

marianne

Altijd blij met je nieuwsbrief Diana.
Ik bewaar gember net zoals dat met knoflook kan, nl in rauwe honing.
Het is jaren houdbaar.
Ben nu bezig aan een pot knoflook uit 2021 (ik gebruik het als bloedverdunning) en ik zag dat ik uit datzelfde jaar nog een pot gemberstukje heb staan, nog steeds heerlijk van smaak.

Tessa

Gember heeft een hekel aan nat als ie in rust is. Ik heb een keer stekken gekregen die al wekenlang ‘droog’ in gesealde plastic zakjes zaten. Geen probleem. Mijn licht winterharde gember heb ik in humusrijke supergoed drainerende grond gewoon de hele winter buiten in een verhoogd bed. Bovengronds sterft de boel af en in mei loopt ie weer uit. Denk daarom dat je gember beter kan overwinteren zoals yakon of dahliaknollen. Een koele, donkere, vorstvrije plek in zand met een heel klein beetje ‘aanklevend’ vocht. Geen water geven tot je ze oppot voor de lente. Ik heb gember altijd alleen voor de mooi gehad maar ik denk dat de kans op een grote oogst beter is als je met een flinke wortelstok begint ipv een stek die nog uit moet lopen en energie verzamelen. Ik krijg zelden bloemen van een nieuwe stek. De lange dikke wortels kan je overigens prima inkorten met een schoon mes zodat de boel beter in een pot past. Geen enkel probleem. En idd, gember gaat graag in de breedte, hoe meer ruimte hoe mooier de knollen (en bloemen).

Tessa

Probeer eens een mooie wortelstok met veel ogen te bewaren zonder de worteluitlopers. Die zijn het ‘natst’. Gewoon afsnijden met een scherp mesje. Ik denk dat je dan het meest kans hebt op succes. Zo krijg ik ze van de kweker. Die wortels gaan sowieso afsterven. Dan doen ze ook in de volle grond ‘s winters.

Fina

Hoeveel grammen gember gebruik je bij de gembersiroop

Rudy

Ik had ook een uitstekende oogst dit seizoen van 1 gemberwortel maar liefst 1 kg gemberwortels.
ik heb de gemberplant in mei uitgeplant in de broeibak in de serre niet in pot, door de late nachtvorst kon de plant tot nu blijven staan.

Wanneer je wilt kan je het resultaat zien op mijn instagram account, maar hoeft niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties