Ingelegde plakjes gember

Ingredienten

  • 225 cc rijstazijn
  • 225 cc water
  • 190 gram suiker
  • 1/8e theelepel zout
  • 1/4e theelepel zwarte peperkorrels
  • 400 gram gemberwortel
  • 2 theelepels zout

Details

Bron: Kylee Newton
Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Soort keuken: Mengelmoes

Ik heb dit recept in 2022 voor het eerst gemaakt en moet nog even uitvinden hoe lang het goed en lekker blijft. Ik schrijf hier het originele recept zoals ik dat in het Engelstalige boek The Modern Preserver van Kylee Newton vond.

Zelf heb ik er nog 2 varianten op gemaakt: niet alleen dunne plakjes maar ook dikkere plakjes gember zodat ik die plakjes in bijvoorbeeld in een curry of stoofschotel kan gebruiken. En ik heb daarvoor geen rijstazijn gebruikt maar gewone natuurazijn (die heeft een hogere zuurgraad en dat zorgt dan ook voor een wat langere en betere bewaring), ik heb de dikkere plakjes niet met zout ingewreven, en ik heb het azijnmengsel niet zachtjes verwarmd maar echt even opgekookt waardoor het dus steriel in potten is gegaan. Bij het originele recept is deze inmaak in de koelkast ongeveer 6 maanden houdbaar. Bij het even doorkoken en gebruik van natuurazijn in plaats van rijstazijn is deze inmaak in principe een jaar houdbaar en hoeft niet in de koelkast (tot je uiteraard een potje openmaakt).

Deze flinterdunne gemberplakjes kennen we van de sushi maar is natuurlijk ook erg lekker als gezonde snack, bij zalm en andere vette vis, in een salade, etc. De zoetzure ‘pekel’ (in het boek wordt het een ‘Japanese Pickle Brine’ genoemd er en wordt bij vermeld dat je het natuurlijk ook voor andere soorten groenten en kruiden kunt gebruiken. Misschien leuk om eens mee te experimenteren (geen idee waarom maar ik moet steeds aan rode kool denken :-), het lijkt me lekker om ingelegde dunne reepjes in een salade te gebruiken). Hoe dan een erg leuk recept!

p.s.: de zachte ‘pekel’ zelf is ook lekker en bruikbaar: een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje hartig, en met een pittige gembersmaak; je kunt die prima in bijvoorbeeld een dressing voor een Aziatische salade gebruiken, of in een marinade, etc.

Instructies

Stap 1: Voor de 'pekel'

Maak eerst de 'Japanse zachte pekel': meet en weeg azijn, water, (1/8e theelepel) zout, suiker en peperkorrels af, doe dat in een pan en zet op het vuur. Breng aan de kook, zet het vuur dan zachter, roer regelmatig en laat enkele minuten zachtjes koken tot suiker en zout zijn opgelost. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Je kunt dit mengsel tot ongeveer een week in de koelkast bewaren, dat kan wellicht eens handig zijn als je alvast de pekel wilt maken voor je de gember oogst.

Stap 2: Voor de gember

Schil de gember en snijd die vervolgens in flinterdunne plakjes. Dat kun je met een heel scherp mesje doen maar het gaat het best met een mandoline of eventueel dunschiller zodat de plakjes echt heel dun en vooral ook gelijkmatig dun zijn. Doe de flinterdunne plakjes gember in een kom en meng er de 2 theelepels zout door (gebruik bij voorkeur zout zonder jodium want jodium in een inmaak kan ervoor zorgen dat de inmaak troebel wordt (is dus zeker niet slecht of minder houdbaar maar gewoon wat minder mooi). Wrijf het zout met je vingers goed door alle plakjes gember, zo dat elk plakje gember is bedekt met wat zout en het vocht loslaat. Laat dit 40 minuten staan.

Stap 3: Inmaken

Steriliseer de potten en deksels zoals je gewed bent (ik doe dat door ze na het afwassen met soda en kokend water te vullen, leeg te gooien en op het allerlaatste moment voor het inmaken na te spoelen met kokend water). Doe de Japanse pekel in een pannetje en verwarm zachtjes tot tegen het kookpunt. Knijp de gemberplakjes voorzichtig maar heel goed uit. Het overgrote deel van het zout verdwijnt dan met het vocht. Doe de uitgeknepen plakjes gember in de schone potjes. Giet de warme Japanse pekel erop tot de plakjes ruim onder het vocht staan. Sluit de potjes met de deksels. Deze inmaak is niet vacuüm en moet daarom in de koelkast worden bewaard, daarin is ze ongeveer 6 maanden houdbaar. Als je de inmaak langer wilt bewaren kun je overwegen om de plakjes gember na het uitknijpen in het pannetje met Japanse pekel te leggen, het geheel al roerend aan de kook te brengen, 1 minuut door te koken en dan in de potjes te doen, af te sluiten en ondersteboven te zetten zodat ze vacuüm trekken en buiten de koelkast en langer houdbaar zijn. Bedenk dat de gemberplakjes (door het verhitten) dan wat zachter zullen worden.

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief