Het einde in zicht

Het geduld van de moestuinder wordt wel op de proef gesteld, -8 graden bij windkracht 8. En dat terwijl mijn groene vingers natuurlijk gewoon door kriebelen, want dat stopt niet met een paar graadjes vorst.

Het is gewoon tijd. Op 1 maart begon de meteorologische lente. Als het even niet waait horen we de meesjes tjilpen, want die weten ook dat het lente is. En de dagen worden al duidelijk langer licht.

Maar we kunnen niet tuinieren. En dat terwijl we toch zo veel plannen hebben. Zaden van worteltjes, bietjes en spitskool liggen al apart. En de pootuitjes en sjalotten ook.

Afijn, als we buiten niet kunnen tuinieren, dan kunnen we in ieder geval wel binnen tomaten zaaien. Geloof het of niet, maar ik heb het volgehouden tot 1 maart. Wat een zelfbeheersing!

Eindelijk tomaten gezaaid, heerlijk! Want ik krijg dan direct ook altijd al visioenen van geuren en kleuren en planten en de zomer.

 

Alleen al het klaar zetten van de spullen is prettig, de zakjes en de labeltjes bij elkaar zoeken. 2 traytjes vullen met vermiculiet. Ik had ook prima kunnen zaaien in potgrond met wat brekerzand erdoor hoor. Maar er zijn 2 redenen waarom ik dit keer heb gekozen voor vermiculiet:

1. De potgrond is bevroren (al had ik dat gemakkelijk op kunnen lossen door een zak potgrond bij de kachel te leggen tot die een prettige zaaiwarmte had)

2. Dit neemt weinig ruimte in, ik heb 3 zaadjes per vakje gezaaid (en dat is dan 3 keer zo veel als dat ik nodig heb, voor alle zekerheid). De zaailingen die kiemen kan ik gemakkelijk uit het vermiculiet halen en verspenen.

Voor mensen die ook, al dan niet voor de eerste keer, in vermiculiet zaaien is dit misschien nog handig om te vermelden; op de meeste websites wordt geadviseerd om het vermiculiet eerst nat te maken en dan in de tray’s te verdelen. Maar dat vind ik langzamer en rommeliger werken. En het belangrijkste; je moet het vermiculiet dan toch wat aandrukken om te zorgen dat elk vakje goed gevuld is. En aandrukken zorgt altijd voor wat minder luchtigheid.

Ik heb dit keer de tray op een dienblad gezet, gevuld met droog vermiculiet (en dat is dan een werkje van 20 seconden). En daarna met een plantenspuit door en door nat gemaakt (tot het vocht onderuit de tray komt). Daarna de tray in het kweekkasje gezet (niet doen als het vermiculiet nog droog is want dan ligt alle vermiculiet gewoon weer op het dienblad 🙂 ). Door het vernevelen is de laag vermiculiet nog net iets gezakt, precies genoeg om nu gelijk op te zaaien. Uiteraard na het zaaien nog afdekken met vermiculiet, vernevelen met nog wat water. Deksel erop, schuifjes dicht en klaar is Diana.

 

Ik hoop en denk dat het vermiculiet nu nog wat losser is, en dat worteltjes er nu nog wat makkelijker in kunnen groeien, en de zaailingen nog wat makkelijk uit het vermiculiet kunnen worden ‘getrokken’. Of dat ook echt zo is gaan we binnen 2 weken zien, want dan zullen de eerste tomaten zijn gekiemd.

En daar staan ze dan:

 

Op een onverwarmde slaapkamer, in de zon, naast een aantal paprikazaailingen die al van de verwarmde kamer af mochten. Het is er nu best fris (12 tot 15 graden). Maar de vorst verdwijnt na het weekend en dan wordt het vanzelf warmer. Bovendien wordt het in de zon in het kweekbakje al snel meer dan 20 graden (p.s.: ik zag dat deze kweekbakjes bij de Action weer te koop zijn, 3 euro).

Zo, dat was een een uurtje toch-een-beetje-tuinieren. Wat nu? Wachten tot de vorst voorbij is. Binnen eenjarigen zaaien. En ergens volgende week gaan we naar de tuin, om te voelen of de grond al ontdooid is.

Heeft deze vorst dan enig nut gehad? Ja, want ik heb wel veel op de website gedaan. Ik heb de indexpagina eens opgefrist, linkjes gecontroleerd/gerepareerd, nieuwe foto’s geplaatst, etc.: Index

En de pagina over pruimen is eindelijk klaar (voor zover een pagina ooit echt klaar is): Pruimen

En ik kreeg in een vorig blog van Nadine de vraag of ik eens iets wil schrijven over de mooie moestuin. Leuk verzoek!! En ik ben daar gelijk aan begonnen. Maar ik ben erachter gekomen dat dat niet iets is wat ik in een weekend of week kan. Als ik iets schrijf zoek ik ook altijd even een aantal tuinboeken op, voor inspiratie, of om nog even te kijken of ik niets vergeet, of om te controleren of iets wel klopt, etc.. En dus zat ik afgelopen week met een stapel boeken bij de kachel, pen en papier erbij. Maar na elk boek werd de lijst met “oh ja, ook niet vergeten om iets over te schrijven” langer: iets over soorten die geschikt zijn voor zon of schaduw, iets over een verhoogde bak, over nuttige dieren natuurlijk, er moet ook iets in over de vruchtwisseling, en over mooie combinaties, over een planning, over hoogteverschillen. De lijst is ondertussen al zo lang dat het niet 1 pagina kan worden. En dus kun je in de menubalk onder Tuin Overig al verschillende kopjes over de mooie moestuin vinden. Er wordt een wachtwoord gevraagd en dat wil ik best verklappen: mooiemoestuin (niet origineel, wel duidelijk).

Dat wachtwoord heb ik ingesteld omdat de pagina’s nog leeg of amper gevuld zijn, het zijn zeker nog geen echte pagina’s om te bezoeken. Maar als iemand het leuk vindt om de komende weken (en zelfs maanden) te volgen hoe die pagina’s zich ontwikkelen, dan kan dat dus met het wachtwoord.

En ik kan in een aantal weken wel flink doorschrijven maar vooralsnog ben ik eerst aan het zoeken naar bijpassende foto’s. En….. ik wil heel graag veel en mooie nieuwe foto’s maken, en dat gaat dan komende lente, zomer en herfst gebeuren.

Maar ik ben wel zo enthousiast dat ik het even met Ruud heb overlegd. Want ik wil dit jaar 1 verhoogde bak helemaal voor mezelf. Die ik kan inrichten zoals ik wil. Ruud zegt: “Dat doe je nou toch ook altijd al?”. En dat is ook wel een beetje zo, maar ik houd wel altijd rekening met Ruud. Want Ruud is een traditionele moestuinder; Ruud houdt van recht en rijtjes, en soort bij soort. Ruud houdt zeker niet van planten die niet recht staan (logisch, als je een duimstok gebruikt als je bonenstaken zet). Maar ik vrees dat mijn mooie moestuinbak allesbehalve een monocultuur in rechte rijtjes wordt 🙂 . Ruud zegt: “Het wordt dus een zootje. En hoe ga je dan wieden?”. Zucht.

Ik heb ook al de bak uitgezocht, het wordt deze:

 

Mooi vak, lekker in de zon, groot genoeg. Dat wordt mijn mooie moestuin in 1 bak. Alles bij elkaar. Ik ga er een hekwerkje in zetten dat ik nog blauw ga verven, niet recht maar schuin in zaaien. Er komt van alles in (binnen 1 jaar); groenten, kruiden, fruit, bloemen. Misschien ook leuk om er een pot in te zetten, en iets wat leuk over de rand kan vallen. Ik moet even mijn zaden nakijken, uitzoeken wat er allemaal in deze bak zou kunnen passen. Wellicht wat overdreven maar mijn hoofd loopt bijna over van de plannen.

Ruud zegt: “Ik vind het allemaal prima, als ik maar wel genoeg bonen kan oogsten”. Nou, dat is beloofd, want ik heb paarse stamboontjes en  rood-witbloeiende pronkbonen gekocht 🙂

Tot slot nog 1 foto die eigenlijk bij de tomaten hoort. Want ik zaaide deze Ildi in 2004, en dat is dus 14 jaar geleden. Ik heb er deze winter eens nieuwe zaden van gevonden en gekocht. En ik hoop dat ze het komende zomer net zo goed doet als 14 jaar geleden!

 

50 gedachten over “Het einde in zicht”

 1. Geweldig hoe kom jij aan die traytjes die bakje heb ik ook alleen die traytjes niet

  1. Hallo Iet,
   De tray is een onderdeel van een grote tray. Omdat het van piepschuim is kun je de grote zaaitray heel makkelijk in kleinere stukken zagen (met een figuurzaagje). De trays’s zijn al zeker 12 of 14 jaar oud, ik heb geen idee waar je ze kunt kopen. Ik heb ze toen kunnen bemachtigen doordat we in een tuincentrum preiplanten kochten en die stonden per stuk in zo’n vakje. Ik heb gevraagd of ik zo’n gebruikte tray kon kopen en ik kreeg als antwoord dat als we de hele tray preien kochten we die tray er dus gelijk bij kregen. De tray’s die wij hebben lijken heel veel hier op: http://www.synprodo.nl/nl/2/229/tuinbouw.aspx. Maar je kunt ze daar vast niet kopen. Maar wellicht wel vragen waar ze te koop zijn, of anders in een tuincentrum rondkijken of vragen, ze worden gebruikt voor de kleinere groenteplantjes als sla, andijvie, prei, etc..
   Ik hoop dat je ze kunt vinden!
   Diana

  2. Hoi Iet,
   Als je perse polystyreen trays wilt hebben, tuinadvies.nl heeft een 40 cellen zaaikas met automatische bewatering voor een tientje, het kasje moet je erbij kopen.
   Ook zaaitrays zijn een mogelijkheid, van plastic en je kunt ze op maat knippen, een paar euro per stuk bij zaadhandelvanderwal.nl. Die heeft trouwens ook een leuke eco-oplossing: de pottenpers eco. Van krantenpapier kun je je eigen potjes maken, die zo de grond in kunnen, geen opslag meer, altijd schone potjes en ook geen verplanting meer. Zag het toevallig en heb het nog niet geprobeerd, maar ga het zeker doen. Succes!
   groetjes,
   Agnita

   1. Een potjespers kan je ook kopen en er potjes van potaarde van maken. Dat gaat dan rechtstreeks de grond in. Ik zal het dit jaar voor het eerst proberen. Ben benieuwd.

   2. Ik maak al een paar jaar bakjes met de pottenpers, fijn product. Alles recyclebaar, hou ik van (al vind ik 14 jaar of een leven lang doen met dat polystyreen ook niet slecht) Inderdaad makkelijk zo in de grond te zetten. Soms (als te nat) valt het uit elkaar, maar kun je het zand en de stukjes papier nog met duim en 3 vingers bij elkaar houden. Ik plantte ze met 3 in een potje en bonen per 1.

  3. Hallo Iet
   Bij aliexpress.com, in China! Trays in alle maten en kleuren en voor geen geld, vaak gratis verzonden ook , maar helaas… levertijden tot wel 4 (!) weken. Om ze dit voorjaar nog te gebruiken is dat wellicht geen optie meer…

 2. Wat heerlijk dat nu toch de lente er aan komt. Nou ja we moeten nog even wachten maar het komt er aan… tenminste ooit moet dat toch echt gebeuren!

  Ik volg vaak toch je website dit omdat ik dit jaar mijn moestuin productiever wil hebben. Dus toen ik zag dat je in de kas had voor gezaaid (12 januari) heb ik dit ook gelijk gedaan(13 januari), radijs, ui en prei netjes op rijtjes. Enkel zag ik bij jou dat eind januari de eerste kiemers al boven komen. Bij mij komt tot nu toe helemaal niets op. Ik vroeg mij af waar dit aan zou kunnen liggen. Dit kan moeilijk te maken hebben met evt de vruchtbaarheid van de grond. Met deze zon warmt de kas heerlijk op tot een graad of 15 a 20 overdag, helaas koelt dit af in de nacht. De zaden zijn allen nieuw gekocht via een welbekende zadenhandel dus daar zou het ook niet aan mogen liggen.

  Paprika’s heb ik ook met je mee gezaaid (binnen dan wel) en deze zijn bijna allemaal opgekomen. Lopen een paar blaadjes achter op de mooie van jou maar dat moet wel goed komen.

  1. Hallo Wouter,
   Ik durf niet goed te zeggen waarom bij jou de zaden in de koude kas niet kiemen. Maar als het niet aan de grond en niet aan de zaden ligt, dan wellicht aan de (nacht)temperatuur. Ik weet niet waar je woont maar 18 kilometer van zee is het hier soms net wat minder koud dan in bijvoorbeeld het oosten van Nederland, misschien is de grond hier net 2 of 3 graden warmer dan waar jij woont. Hier zullen de jonge zaailingen verder ook niet zijn gegroeid na het kiemen, wie rekent er tegenwoordig nog op -8 in maart 🙂 . Maar komende week wordt het maar liefst 10 graden, als er ook nog wat zon komt zullen een heleboel zaden hopelijk alsnog kiemen!
   groetjes,
   Diana
   p.s.: opvreten door muizen of slakken of eventueel vogels (als je een open raam hebt) is ook nog een optie; wij hebben in een rijk muizenjaar wel eens gehad dat na 3 keer spinazie zaaien en niks kiemen we er voor dat jaar maar mee zijn gestopt.

 3. Een ideetje voor de pagina over de mooie moestuin zelf: Beelden vanop hoogte genomen (bvb via een drone) tijdens de verschillende seizoenen. Zo heb je als nieuwe bezoeker van de website snel een inzicht hoe jouw tuin er uitziet in de lente/zomer/herfst/winter.

  Je hebt een prachtige tuin en website Diane, doe zo voort.

 4. Hoi Diana, ik kom al jaren op jouw site voor tips, inspiratie en om dingen te leren. Geweldige site! Ik vindt deze blog heel herkenbaar: de moestuinkriebels in mijn buik zeggen dat de lente eraan komt (ook al is de thermometer dat niet met mij eens). Ik ga vandaag voorzaaien:pepers en tomaten…en dan elke dag met mijn neus boven de bak hangen voor een blik op dat eerste kleine dappere sprietje dat zijn kopje boven de zwarte aarde uitsteekt..kom maar op met die lente!!☺

 5. Hoi Diana, heerlijk om jouw enthousiasme te volgen. En altijd een oplossing voor iets wat een probleem lijkt. Misschien zou je een keer iets kunnen zeggen over of jij ook last hebt van witte vlieg op je kool en preimineervlieg in uien en prei. Ik zoek me rot op fora, maar daar krijg ik alleen maar niet-bio-dood-spuiten advies, of alles met gaas overspannen. Heb jij nog een andere tip
  doeg, Carla

  1. Hallo Carla,
   Uiteraard hebben wij ook last van witte vlieg, het ene jaar meer dan het andere jaar. Preimineervlieg niet zo vaak, heel soms in de winterprei. Dus ook hier genoeg ‘minder fijne” insecten hoor 🙂 . Wij zijn ook niet zo’n fan van alles afdekken met gaas, we kunnen dan de hele tuin wel overdekken. Ik vrees dat wij het vaak maar laten gaan. Witte vlieg vinden we niet zo heel erg; goed wassen na de oogst. Maar soms is het zo erg dat het bijna meer vlieg dan kool is en dan eten we maar geen kool.
   Als ik iets tref wat ik echt heel vervelend vind en op wil lossen (zoals al 2 jaar lang geen enkele pruimen door de pruimenmot), dan probeer ik eerst de Latijnse of Engelse naam van het beestje dat schade aanricht te vinden. En met die Latijnse of Engelse naam ga ik dan vervolgens googelen. En dan vind je vaak wel heel veel meer informatie dan wanneer je alleen op de Nederlandse naam zoekt.

   Sorry dat ik je niet beter kan helpen dan dit, maar ik hoop dat je er toch verder mee kunt!
   Diana

  2. hoi carla
   ik had op men spruiten witte vlieg en bladluizen …om van omver te vallen …
   heb dan met hoge druk reiniger even die beestjes gewassen ..
   en dat viel goed mee daar houden ze blijkbaar niet van …de meeste waren dus weg ze lagen op de grond ..alles op ge harkt en weg zijn ze …

  3. Dag Carla,
   Wat ik persoonlijk doe tegen die preivlieg, is een combinatie van planten. Ik plant prei steeds tussen wortelen, peterselie en wortelpeterselie. Heb nooit last van vliegjes.
   Groetjes
   Carine

  4. Hallo Carla,
   Iemand probeerde gisteren nog een antwoord te geven op je vraag maar dat is niet geplaatst omdat de website toen van host is veranderd en verhuist. Ik plak het antwoord even hieronder.
   groetjes,
   Diana

   Dag Carla, Het schijnt dat het ouderwetse middel van het planten van klaver direct naast/tegen de kool behoorlijk goed helpt: de koolwitjes die er over vliegen herkennen de omtrek van de kool – met name bloemkool – dan niet meer. Een buurman heeft er goede resultaten mee en ik ga het zelf ook dit jaar uitproberen. Ben benieuwd!

 6. Ben benieuwd of deze manier van zaaien in vermiculliet werkt. Ik deed het zoals de makkelijke moestuin voorschrijft maar vond dat geklieder met de vermiculliet niet zo. Daarbij heb ik het idee dat het beter gaat met het zaaien in de makkelijke moestuinmix. Ik ben benieuwd naar je ervaring. Ik zou eigenlijk tot half maart wachten met de tomaten zaaien maar als jij ook al begint…..

 7. Ik lees hardop de conversatie tussen Ruud en jij in je blog aan mijn man voor.
  Hij ligt in een deuk.
  Precies zulke gesprekken voeren wij

 8. Hoi Diana. Ik lees in je berichten. Pure passie voor de plantjes en creativiteit. Top dat je deze enthoismme met ons deelt.

 9. De vorst is goed (geweest) tegen slakken en slakke eieren, dood en kapot gevroren, hoop dit jaar wat minder van die beestjes!
  Ik heb de tomaten, paprikas peperplantjes e d boven de grond, vandaag verspenen en dan wachten tot de kas over een paar weken wat opwarmt dan kunnen ze daar in, ga dan gelijk spinazie in de kas zaaien, doet het er altijd prima in het voorjaar!
  Is het “mooie” seizoen weer begonnen!
  Succes iedereen met tuinieren dit jaar!

  1. Ik heb van die plastic trays verknipt. Werkt goed maar ze zullen niet zo lang meegaan gezien het toch vrij slap plastic is. Maakt het knippen / snijden wel makkelijker natuurlijk.

 10. Hallo Diana,
  Jou stukjes werken erg inspirerend. Vaak kom ik niet aan het eind van je uitleg want dan heb ik al weer ideeën opgedaan om iets te zaaien, poten of te verbeteren. Soms schrijf ik even een herinnering soms duik ik de kas in en ben weer heerlijk aan het plantjestuttelen.
  Vraag: 1. De tempex-trays die jij gebruikt, hebben die van de onderkant ook (lucht) gaatjes? Zijn deze ergens te koop? Hoe belangrijk zijn die luchtgaatjes in de ontkiembakken?
  2. Zaai jij ook worteltjes voor? Ik dacht dat deze bij het overplanten snel vertakkingen vertonen.

  1. Beste Diana.
   Ik heb tot nu toe nog geen antwoordt op mijn vragen gekregen. Stel ik misschien teveel vragen?

   1. Hoi Rein,
    Ik heb je berichtje en vraag helemaal gemist, sorry!
    Ik ga gelijk kijken en antwoord dan onder/op dat bericht.
    groetjes,
    Diana

  2. Hallo Rein,
   Elke tray moet gaatjes onderin hebben, anders staan de zaailingen in het water, en kunnen de kluitjes met potgrond en zaailingen er ook niet uit. Ook in de piepschuimen trays zitten onderin gaten, vrij groot ook. Ik gebruik altijd een afgezaagd bamboestokje en daarmee prik ik onderin het gat van de tray, en dan kan ik zo gemakkelijk het kluitje met zaailing eruit halen.
   Lees vooral even de antwoorden/reacties van andere mensen op deze pagina, ik weet zelf niet waar de tray’s nu nog te koop zijn, maar een aantal mensen hebben tips gegeven waar je de tray’s zou kunnen vinden.
   Over worteltjes; ik zaai nooit worteltjes voor hoor. Dat kan ook niet echt, omdat ze een penwortel maken zijn ze slecht of niet te verspenen/uit te planten. Worteltjes zaai je, als dan niet in een rijtje, ter plaatse, vanaf maart. Op de pagina met teelttips over de teelt van worteltjes kun je daar wat uitgebreider over lezen, plus ook nog informatie over bemesting, uitdunnen, etc.: http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/wortelgewassen/wortel/
   groetjes,
   Diana

 11. Waauw ik ben heel benieuwd dat gaat zeker een super mooi vak worden. En wat een prachtige tomatenfoto! Ik dacht in eerste instantie te zien dat je kleine cherrytomaat plantjes op z’n kop had hangen en was heel benieuwd naar jouw methode, want ik heb daar wel eens wat over gelezen en lijkt me super: ziet er prachtig uit en ruimtebesparend want er kan ook nog iets onder groeien. En in mijn hoofd kreeg je dan ook nog eens perfect gereguleerde waterafgifte en geen opengebarsten tomaatjes wat ik nu toch regelmatig heb bij de kleine potten cherrytomaatjes, omdat je daar geen fles op z’n kop in kunt graven zoals bij de grote bakken tomaten. Maar toen keek ik nog eens goed en nu lijkt het me meer een weldadige zijtak van een hoge plant te zijn. Niet minder indrukwekkend hoor, zeer zeker niet, maar.. toch benieuwd naar dat ondersteboven van kleinere plantjes, iemand ervaring?

  1. Hallo Lijn,
   De Ildi is een ‘gewone’ stamtomaat die trossen van meer dan 100 gele ovale cherrytomaatjes maakt.
   Maar ik ken het ondersteboven telen van tomaten wel; het was hier geen succes (maar dat is mijn mening). Uiteindelijk kwam ik erachter dat planten altijd naar boven (want daar is het licht) willen groeien. En dus is het een soort onnatuurlijke groeiwijze die alleen lukt als je een ras hebt dat heel slap van stelen is (dus een ras dat al een hangend struikje is, zoals bijvoorbeeld de Cherry Cascade of Tumbling Tom of zo. Ik heb even gegoogled en toen kwam ik op mijn eigen website uit, ik blijk er al eens iets geschreven te hebben (soms weet ik het blijkbaar zelf niet eens meer 🙂 ): http://www.mooiemoestuin.nl/licht-en-zwaartekracht/

   En google ook nog even op “Topsy Turvy”, dan vind je meer websites/foto’s/voorbeelden/informatie.

   groetjes,
   Diana

 12. Hallo Diana,

  Met heel veel plezier lees ik altijd jouw berichten op jouw website,
  Ik geniet van je foto’s en de door jou bijbehorende uitleg daarbij.
  Deze keer ben ik blij verrast en met een brede glimlach bewonderde
  ik de foto van de tomaat Ildi (millefleur).
  Heb inmiddels zaad van deze tomaat besteld bij en ook al ontvangen van easywebshop.
  Hoop dat ik dit moestuinjaar daar ook een mooie foto van kan maken 🙂

  Veel moestuinplezier dit jaar!

  gepe nijmegen

  1. Hoi Ger,
   Is de Ildi dan hetzelfde als de Millefleur? Dat wist ik helemaal niet 🙂
   Maar in mijn herinnering is de Ildi toch een ietsiepietsie anders dan de Millefleur. De tomaatjes van de Millefleur lijken meer rond en die van de Ildi lichtjes ovaal.
   Op de website van Tatiana:
   Millefleur: http://t.tatianastomatobase.com/wiki/Millefleurs
   Ildi: http://t.tatianastomatobase.com/wiki/Ildi
   Wordt daar door Angelo Dorny als ‘similar’ omschreven maar ik twijfel daar wel over.
   Misschien kunnen we komende zomer via mailcontact tot een conclusie komen; jij de Millefleur, ik de Ildi en dan even wegen, foto’s maken en vergelijken.
   Ik zou dat leuk vinden!
   Diana

 13. Oh dit vind ik zo leuk!! Ik ga de ontwikkelingen van je mooie moestuin reeks zeker volgen! Ben nu nog meer enthousiast over mijn eigen mooie moestuin die ik dus nog grotendeels moet plannen. Ben zoooo nieuwschierig hoe je bak eruit komt te zien en ook de verschillende fases van je bak en hoe je omgaat met iets oogsten waardoor je een gat in je siermoestuin krijgt. Je hoort het al; ik begin praktisch te stuiteren haha. Ik begin vandaag maar ook eens aan mijn planning!
  Het gesprek tussen jou en Ruud, zo grappig ( en uhem, sorry Ruud…)

  Trouwens, wat goed dat je het volgehouden hebt tot 1 maart met tomaten zaaien. Je paprika zaailingen zijn ook al heel groot geworden. Ik moet maar ook eens aan de slag!

  Groetjes

  1. Hallo Nadine,
   Leuk!! Mijn hoofd loopt ook over, en zeker nu ik aan het schrijven ben wordt dat nog erger, want ik bedenk ter plekke soorten die er ook nog in passen, dus ik zoek al zaden op en weet nu al dat het nog lastig wordt om alles in 1 bak te krijgen 🙂
   Ik hoop binnen een week of 2 tot 3 al iets te laten zien van wat ik in mijn hoofd heb.
   En op zich is het niet heel moeilijk omdat we toch ook al een grotere moestuin hebben. Alles wat ik heb gezaaid en wat niet meer in de tuin past bekijk ik of het in mijn mooie moestuinbak mag. Soorten zoals sla en venkel en mosterdblad, etc. zaai ik toch altijd al meerdere keren per jaar.
   We zullen zien, ik verheug me er in ieder geval al op!!

   Jij ook succes met de start van je mooie moestuin!
   Diana

 14. Dag Diana,
  Heb gisteren voor het eerst het tijdschrift groei en bloei binnengekregen en vond het leuk jouw foto te zien, heb 2 testnummers aangevraagd.
  Twee kleine vraagjes : ik heb dit jaar ook voor het eerst 3 zaadjes per potje gezaaid bij de aubergines, pepers en paprika’s zoals je schreef. Normalerwijze plant ik telkens 1 plant aan elke kant van de stok, benieuwd hoe dit met 3 in 1 potje zal lukken qua opbinden. Maar doe jij dit ook bij de tomaten, want dit zie ik niet goed zitten?
  Heb ook het monsterdblad voorgezaaid op kamertemperatuur van rond de 18 graden, maar behalve een sliert van 10 cm komt er niets uit. Zaai jij dit kouder? Ik heb hetzelfde probleem gehad met de sla, peterselie en koriander. Ik dacht dit jaar wat meer voor te zaaien om beter het onkruid te kunnen bijhouden maar ik heb er aardig last mee. Misschien toch terug beter buiten? Wij hebben nu s’nachts temperaturen rond de 6 graden en tijdens de dag halen we ongeveer 14 graden.
  Succes met de nieuws pagina’s.
  Groetjes carine

  1. Diana, ben wat te vroeg geweest met de vraag van mosterdblad, lees net dat jij deze in de koude kas zaait in februari. Ik zal ze nu rechtstreeks in de grond zaaien.
   Grt Carine

 15. Hallo Diana,

  Dank weer voor je bericht!
  Dit jaar ga ik tomaten rassen enten. Kocht bij Vreekens struiktomaat rassen voor in bakken.
  en deze ga ik dus enten op een ander tomaat onderstam.
  Heb je daar ook ervaringen mee?
  Heb je tips?

  Dank alvast!
  Groet, Manon

  1. Halo Manon,
   Ik heb nog nooit tomaten geënt, tot nu toe heb ik daar nog geen noodzaak van ingezien. Maar zodra ik ga twijfelen over gezondheid en/of opbrengst van de planten ga ik het zeker wel overwegen. Ik ga dit jaar wel de komkommers enten en ik hoop daar ergens volgende maand wat van te laten zien in een blog.
   Ik heb dus geen andere tips dan die de tips je ongetwijfeld in een beschrijving bij je materiaal hebt ontvangen (scherp mesje, schuin afsnijden, steriel werken, niet in de zon zetten, etc.). Ik ben benieuwd of je er aan het aan het einde van de zomer tevreden over bent, en of er veel verschil is met de niet-geënte planten van hetzelfde ras, en hoop dat je dat hier nog eens wilt laten weten!
   groetjes,
   Diana

 16. Hoi Diana,
  Ik heb een vraag… ik kan je pagina over artisjok niet openen. Ik kreeg een melding fatal error op die pagina…. is de pagina niet meer beschikbaar?
  Alvast bedankt…

  Dewi

  1. Hallo Dewi,
   Vandaag is mijn website overgegaan naar een andere host, en daardoor zijn er een paar uur lang (tijdens de overgang) een aantal pagina’s niet zichtbaar geweest.
   Als het goed is zijn alle pagina’s nu weer voor iedereen zichtbaar, ik heb zelf een stuk of 20 pagina’s aangeklikt en die deden het allemaal weer prima. Dus ook de artisjok moet weer bereikbaar zijn.
   Als iemand een pagina ziet die een foutmelding geeft, dan hoor ik het uiteraard graag!
   groetjes,
   Diana

   1. Jaaa…. ze doen het weer…. pffff…. ik weet niet wat ik moet doen zonder je site… heb echt heel veel van geleerd… wil ik iets weten ga ik altijd eerst bij je kijken… en de manier van schrijven…. geweldig!!…
    Je blog lezen is net zo leuk als tuineren zelf…. 🙂
    Bedankt bedankt bedankt!!!

 17. Hallo Ann,
  Omdat gisteren de website is verhuisd, en je precies in die tijd je reactie plaatste heb ik daar nog wel een mail van gekregen maar is die niet op de website verschenen. Bij deze de tekst zoals je die schreef:

  “Dag Diana, Ik ben druk bezig met mijn selectie tomaten. Ik plan midden maart te zaaien. Alles komt buiten te staan. Ik zag net bij de stukje over Liguria : ‘Zelf denk ik dat ze toch vooral geschikt is voor de teelt onder glas, maar wie weet, als we eindelijk eens een gelijkmatig mooie zomer treffen.’ Nochtans was ze hier de vroegste vleestomaat, gelijktijdig met Malakhitovaya Schkatulka vorig jaar. De eerste tomaat van beide soorten oogstte ik vorig jaar op 31 juli. En was mijn productiefste soort, hands down. Echt een favoriet. ”

  En ik ben blij dat de Liguria het zo goed (en vroeg) heeft gedaan! Het valt me op dat sommige rassen toch verschillen laten zien in vroegheid. Bijvoorbeeld: ik heb 4 keer de paprika Marconi Purple geteeld; 2 keer was ze vroeg, 1 keer middelvroeg maar afgelopen jaar was ze laat. Ik kan niets anders bedenken dan dat dat met omstandigheden te maken heeft (misschien iets minder goede wortels bij de start, wat minder voeding, een koel voorjaar, etc., etc.. Daarentegen zijn rassen als de tomaat Sweet Baby altijd vroeg.
  Goed om te horen dat de Liguria bij jou vroeg is gebleken! Ze is hier ook vroeg tot middelvroeg gebleken, maar 1 jaar was ze laat en dan ga ik toch twijfelen 🙂
  groetjes,
  Diana

  1. He leuk dat mijn reactie toch doorgekomen is. Ik dacht dat ik niet op verzenden had geduwd.
   De zaadjes voor Liguria (en sweet baby en veel te veel andere) liggen al klaar 🙂

 18. Hallo Diana,
  Ben ook blij dat de vorst voorbij is. Alleen moet nog even wachten om iets buiten te planten of te zaaien. De bovenlaag was al wel in te harken met de drietand, maar de onderlaag was nog te hard. Heb alleen het mosterdblad binnen gezaaid. Alleen het is een dunne spriet met nog maar 2 blaadjes. Ga ze overdag beschermd buiten zetten en dan haal ik ze s’avonds weer naar binnen. En omdat ik geen kas heb doe ik het maar op deze manier. Ik heb wel een blokhut waar ook drie ramen in zitten. Krijgen de zaailingen op deze manier dan wel licht genoeg.

  Groetjes,
  Anneke

  1. Hallo Anneke,
   Ik kan je van harte adviseren om mosterdblad niet meer in huis te zaaien; het is in huis te donker en te warm en mosterdblad houdt van licht en koelte. Ik heb ze zelf in januari in de koude kas gezaaid en daar komen nu de zaailingen net boven de grond. Ik hoop dat je zaailingen niet te lang en dun zijn want dan wordt de kans kleiner dat ze het gaan overleven. Zet de mosterdbladzaailingen vooral lekker buiten en zet ze dan de komende 2 of 3 dagen aan het eind van de avond nog even binnen en ’s ochtends gelijk weer buiten, om even af te harden. En dan kun je de zaailingen over 3 dagen gewoon dag en nacht buiten laten staan want mosterdblad kan prima tegen kou en zelfs een paar graden vorst is niet heel erg.
   groetjes,
   Diana

   1. Ik kan Diana bijtreden. Mijn mosterdblad van het najaar heeft de winter doorstaan. Hij lag tijdens de vorst helemaal plat maar nu is hij weer gelukkig. Stoere planten. Ook mijn peterselie gaf niet op.

    1. Hoi Ann,
     Leuk! Hier lag de peterselie ook plat (in pot) en ik had enige hoop dat ze nog overeind zou komen, maar na een week wachten vrees ik dat het net teveel van het goede was, ze komt niet meer overeind 🙂
     groetjes en veel plezier en succes met het zaaien van de tomaten!
     Diana

 19. Super leuk zeg die mooie moestuin afdeling! Ik hou wel van een weelderige moestuin 🙂

  Ik dacht dat ik mijn vraag al eens had gesteld maar kan hem nergens terug vinden. Ik heb afgelopen winter bemest in mijn moestuin met verse paardenmest(+stro) maar ik heb het niet onder gespit dacht dat het een mooie mulch laag zou zijn. Dat onderspitten heb ik alsnog gedaan een paar weken geleden maar het is helemaal niet mooi vergaan. Ondertussen heb ik ook bekalkt en koemest korrels toegevoegd maar ik ben bang dat het niet meer goed komt met al dat stro en de mestballen door mijn grond. Ga ik op deze grond nog wel kunnen moestuinieren? Alvast bedankt. Groetjes, Kelly

 20. Hallo Diana,

  Elke keer kijk ik uit naar jouw blogs, ik word er vrolijk van en leer er veel van. Ik blijf jouw blogs dus volgen. Hierbij een tip voor pepers en paprika’s.

  Op you tube ontdekte ik een filmpje over ‘pruning pepers’. https://youtu.be/syhPPONJDKY.
  Pepers (en paprika’s) groeien zo langzaam, vormen een lange steel en zijn vrij breekbaar in hun groeiproces. Jij beschrijft dat je 3 plantjes bij elkaar uitplant voor de stevigheid: gevolg –> een stevige massa aan peper of paprika planten met een hoge opbrengst. Dit heb ik afgelopen jaar zelf ervaren.
  Het filmpje laat zien dat er nog een manier is om een stevige massa aan peper of paprika planten met een hoge opbrengst te creëren. Ik verklap niets, kijken maar, zeer verrassend. Succes. Groetjes, Cees.

  1. Hallo Cees,
   Leuk! Ik heb wel eerder dat soort filmpjes gezien, het is ook een manier om een bossige peperplant te krijgen. Na het filmpje kun je klikken op een nieuw filmpje, dezelfde vrouw met dezelfde planten 4 maanden later. He is duidelijk dat ze wel in een ander klimaat pepers teelt, ze staan daar gewoon in de volle grond. En de planten waren niet slecht maar wel een beetje slordig, en bij sommige planten was de opbrengst heel goed, bij andere planten toch wat minder (maar dat kan ook van het ras afhangen). Al met al maakt het toppen (hoewel het bijna meer lijkt op choppen 🙂 ) van een jonge peperplanten een mooie bossige plant, maar ik denk wel dat 3 planten bij elkaar nog wat meer opbrengst geeft. Desalniettemin wil ik het wel eens proberen, en dan tegelijkertijd ook een peperplant van hetzelfde ras per 3 kweken. En dan de overeenkomsten en verschillen ervaren. Volgend jaar, dit jaar staan mijn paprika’s en pepers allemaal al met 3 in een potje en dat hou ik nu maar zo. Mocht je het zelf zo willen gaan proberen, dan zou ik het natuurlijk heel leuk vinden om te horen of je het een succes vindt!

   groetjes,
   Diana

 21. Hoi Diana. Ik volg je zaaistappen nauwgezet 🙂
  Verspeen je de tomaten nu ook pas bij vier blaadjes, of doe je dat eerder nu je enkel vermiculiet zaait en ze mogelijk sneller voedingstoffen nodig hebben? Hier staan de eerste tomatenblaadjes al flink boven de laag vermiculiet.
  Groetjes, Maartje

  1. Hoi Maartje,
   Gefeliciteerd met je tomatenbaby’s!! Ook hier zag ik toevallig vanmiddag de allereerste tomatenzaailingen boven het vermiculiet komen.
   Ik ga ze waarschijnlijk eind deze week verspenen. Ik verspeen ze zeker eerder dan wanneer ik de tomaten in een grondmengsel zaai. Maar ze moeten wel genoeg worteltje (het is één zo’n lange rechte) hebben om uit het vermiculiet getrokken te worden. En dat is dan ongeveer een dag of 4 tot 7 na het kiemen, als de 2 kiemblaadjes al net iets steviger zijn, genoeg om voorzichtig als ‘handvat’ te worden gebruikt.
   groetjes en veel plezier met de zaailingen!
   Diana

Reacties zijn gesloten.