Het einde in zicht

Het geduld van de moestuinder wordt wel op de proef gesteld, -8 graden bij windkracht 8. En dat terwijl mijn groene vingers natuurlijk gewoon door kriebelen, want dat stopt niet met een paar graadjes vorst.

Het is gewoon tijd. Op 1 maart begon de meteorologische lente. Als het even niet waait horen we de meesjes tjilpen, want die weten ook dat het lente is. En de dagen worden al duidelijk langer licht.

Maar we kunnen niet tuinieren. En dat terwijl we toch zo veel plannen hebben. Zaden van worteltjes, bietjes en spitskool liggen al apart. En de pootuitjes en sjalotten ook.

Afijn, als we buiten niet kunnen tuinieren, dan kunnen we in ieder geval wel binnen tomaten zaaien. Geloof het of niet, maar ik heb het volgehouden tot 1 maart. Wat een zelfbeheersing!

Eindelijk tomaten gezaaid, heerlijk! Want ik krijg dan direct ook altijd al visioenen van geuren en kleuren en planten en de zomer.

 

Alleen al het klaar zetten van de spullen is prettig, de zakjes en de labeltjes bij elkaar zoeken. 2 traytjes vullen met vermiculiet. Ik had ook prima kunnen zaaien in potgrond met wat brekerzand erdoor hoor. Maar er zijn 2 redenen waarom ik dit keer heb gekozen voor vermiculiet:

1. De potgrond is bevroren (al had ik dat gemakkelijk op kunnen lossen door een zak potgrond bij de kachel te leggen tot die een prettige zaaiwarmte had)

2. Dit neemt weinig ruimte in, ik heb 3 zaadjes per vakje gezaaid (en dat is dan 3 keer zo veel als dat ik nodig heb, voor alle zekerheid). De zaailingen die kiemen kan ik gemakkelijk uit het vermiculiet halen en verspenen.

Voor mensen die ook, al dan niet voor de eerste keer, in vermiculiet zaaien is dit misschien nog handig om te vermelden; op de meeste websites wordt geadviseerd om het vermiculiet eerst nat te maken en dan in de tray’s te verdelen. Maar dat vind ik langzamer en rommeliger werken. En het belangrijkste; je moet het vermiculiet dan toch wat aandrukken om te zorgen dat elk vakje goed gevuld is. En aandrukken zorgt altijd voor wat minder luchtigheid.

Ik heb dit keer de tray op een dienblad gezet, gevuld met droog vermiculiet (en dat is dan een werkje van 20 seconden). En daarna met een plantenspuit door en door nat gemaakt (tot het vocht onderuit de tray komt). Daarna de tray in het kweekkasje gezet (niet doen als het vermiculiet nog droog is want dan ligt alle vermiculiet gewoon weer op het dienblad 🙂 ). Door het vernevelen is de laag vermiculiet nog net iets gezakt, precies genoeg om nu gelijk op te zaaien. Uiteraard na het zaaien nog afdekken met vermiculiet, vernevelen met nog wat water. Deksel erop, schuifjes dicht en klaar is Diana.

 

Ik hoop en denk dat het vermiculiet nu nog wat losser is, en dat worteltjes er nu nog wat makkelijker in kunnen groeien, en de zaailingen nog wat makkelijk uit het vermiculiet kunnen worden ‘getrokken’. Of dat ook echt zo is gaan we binnen 2 weken zien, want dan zullen de eerste tomaten zijn gekiemd.

En daar staan ze dan:

 

Op een onverwarmde slaapkamer, in de zon, naast een aantal paprikazaailingen die al van de verwarmde kamer af mochten. Het is er nu best fris (12 tot 15 graden). Maar de vorst verdwijnt na het weekend en dan wordt het vanzelf warmer. Bovendien wordt het in de zon in het kweekbakje al snel meer dan 20 graden (p.s.: ik zag dat deze kweekbakjes bij de Action weer te koop zijn, 3 euro).

Zo, dat was een een uurtje toch-een-beetje-tuinieren. Wat nu? Wachten tot de vorst voorbij is. Binnen eenjarigen zaaien. En ergens volgende week gaan we naar de tuin, om te voelen of de grond al ontdooid is.

Heeft deze vorst dan enig nut gehad? Ja, want ik heb wel veel op de website gedaan. Ik heb de indexpagina eens opgefrist, linkjes gecontroleerd/gerepareerd, nieuwe foto’s geplaatst, etc.: Index

En de pagina over pruimen is eindelijk klaar (voor zover een pagina ooit echt klaar is): Pruimen

En ik kreeg in een vorig blog van Nadine de vraag of ik eens iets wil schrijven over de mooie moestuin. Leuk verzoek!! En ik ben daar gelijk aan begonnen. Maar ik ben erachter gekomen dat dat niet iets is wat ik in een weekend of week kan. Als ik iets schrijf zoek ik ook altijd even een aantal tuinboeken op, voor inspiratie, of om nog even te kijken of ik niets vergeet, of om te controleren of iets wel klopt, etc.. En dus zat ik afgelopen week met een stapel boeken bij de kachel, pen en papier erbij. Maar na elk boek werd de lijst met “oh ja, ook niet vergeten om iets over te schrijven” langer: iets over soorten die geschikt zijn voor zon of schaduw, iets over een verhoogde bak, over nuttige dieren natuurlijk, er moet ook iets in over de vruchtwisseling, en over mooie combinaties, over een planning, over hoogteverschillen. De lijst is ondertussen al zo lang dat het niet 1 pagina kan worden. En dus kun je in de menubalk onder Tuin Overig al verschillende kopjes over de mooie moestuin vinden. Er wordt een wachtwoord gevraagd en dat wil ik best verklappen: mooiemoestuin (niet origineel, wel duidelijk).

Dat wachtwoord heb ik ingesteld omdat de pagina’s nog leeg of amper gevuld zijn, het zijn zeker nog geen echte pagina’s om te bezoeken. Maar als iemand het leuk vindt om de komende weken (en zelfs maanden) te volgen hoe die pagina’s zich ontwikkelen, dan kan dat dus met het wachtwoord.

En ik kan in een aantal weken wel flink doorschrijven maar vooralsnog ben ik eerst aan het zoeken naar bijpassende foto’s. En….. ik wil heel graag veel en mooie nieuwe foto’s maken, en dat gaat dan komende lente, zomer en herfst gebeuren.

Maar ik ben wel zo enthousiast dat ik het even met Ruud heb overlegd. Want ik wil dit jaar 1 verhoogde bak helemaal voor mezelf. Die ik kan inrichten zoals ik wil. Ruud zegt: “Dat doe je nou toch ook altijd al?”. En dat is ook wel een beetje zo, maar ik houd wel altijd rekening met Ruud. Want Ruud is een traditionele moestuinder; Ruud houdt van recht en rijtjes, en soort bij soort. Ruud houdt zeker niet van planten die niet recht staan (logisch, als je een duimstok gebruikt als je bonenstaken zet). Maar ik vrees dat mijn mooie moestuinbak allesbehalve een monocultuur in rechte rijtjes wordt 🙂 . Ruud zegt: “Het wordt dus een zootje. En hoe ga je dan wieden?”. Zucht.

Ik heb ook al de bak uitgezocht, het wordt deze:

 

Mooi vak, lekker in de zon, groot genoeg. Dat wordt mijn mooie moestuin in 1 bak. Alles bij elkaar. Ik ga er een hekwerkje in zetten dat ik nog blauw ga verven, niet recht maar schuin in zaaien. Er komt van alles in (binnen 1 jaar); groenten, kruiden, fruit, bloemen. Misschien ook leuk om er een pot in te zetten, en iets wat leuk over de rand kan vallen. Ik moet even mijn zaden nakijken, uitzoeken wat er allemaal in deze bak zou kunnen passen. Wellicht wat overdreven maar mijn hoofd loopt bijna over van de plannen.

Ruud zegt: “Ik vind het allemaal prima, als ik maar wel genoeg bonen kan oogsten”. Nou, dat is beloofd, want ik heb paarse stamboontjes en  rood-witbloeiende pronkbonen gekocht 🙂

Tot slot nog 1 foto die eigenlijk bij de tomaten hoort. Want ik zaaide deze Ildi in 2004, en dat is dus 14 jaar geleden. Ik heb er deze winter eens nieuwe zaden van gevonden en gekocht. En ik hoop dat ze het komende zomer net zo goed doet als 14 jaar geleden!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
iet in den Bosch -Kuhnen

Geweldig hoe kom jij aan die traytjes die bakje heb ik ook alleen die traytjes niet

Agnita

Hoi Iet,
Als je perse polystyreen trays wilt hebben, tuinadvies.nl heeft een 40 cellen zaaikas met automatische bewatering voor een tientje, het kasje moet je erbij kopen.
Ook zaaitrays zijn een mogelijkheid, van plastic en je kunt ze op maat knippen, een paar euro per stuk bij zaadhandelvanderwal.nl. Die heeft trouwens ook een leuke eco-oplossing: de pottenpers eco. Van krantenpapier kun je je eigen potjes maken, die zo de grond in kunnen, geen opslag meer, altijd schone potjes en ook geen verplanting meer. Zag het toevallig en heb het nog niet geprobeerd, maar ga het zeker doen. Succes!
groetjes,
Agnita

Nanty

Een potjespers kan je ook kopen en er potjes van potaarde van maken. Dat gaat dan rechtstreeks de grond in. Ik zal het dit jaar voor het eerst proberen. Ben benieuwd.

Marjon

Ik maak al een paar jaar bakjes met de pottenpers, fijn product. Alles recyclebaar, hou ik van (al vind ik 14 jaar of een leven lang doen met dat polystyreen ook niet slecht) Inderdaad makkelijk zo in de grond te zetten. Soms (als te nat) valt het uit elkaar, maar kun je het zand en de stukjes papier nog met duim en 3 vingers bij elkaar houden. Ik plantte ze met 3 in een potje en bonen per 1.

Johan

Hallo Iet
Bij aliexpress.com, in China! Trays in alle maten en kleuren en voor geen geld, vaak gratis verzonden ook , maar helaas… levertijden tot wel 4 (!) weken. Om ze dit voorjaar nog te gebruiken is dat wellicht geen optie meer…

Wouter

Wat heerlijk dat nu toch de lente er aan komt. Nou ja we moeten nog even wachten maar het komt er aan… tenminste ooit moet dat toch echt gebeuren!

Ik volg vaak toch je website dit omdat ik dit jaar mijn moestuin productiever wil hebben. Dus toen ik zag dat je in de kas had voor gezaaid (12 januari) heb ik dit ook gelijk gedaan(13 januari), radijs, ui en prei netjes op rijtjes. Enkel zag ik bij jou dat eind januari de eerste kiemers al boven komen. Bij mij komt tot nu toe helemaal niets op. Ik vroeg mij af waar dit aan zou kunnen liggen. Dit kan moeilijk te maken hebben met evt de vruchtbaarheid van de grond. Met deze zon warmt de kas heerlijk op tot een graad of 15 a 20 overdag, helaas koelt dit af in de nacht. De zaden zijn allen nieuw gekocht via een welbekende zadenhandel dus daar zou het ook niet aan mogen liggen.

Paprika’s heb ik ook met je mee gezaaid (binnen dan wel) en deze zijn bijna allemaal opgekomen. Lopen een paar blaadjes achter op de mooie van jou maar dat moet wel goed komen.

Mr. Den Elien

Een ideetje voor de pagina over de mooie moestuin zelf: Beelden vanop hoogte genomen (bvb via een drone) tijdens de verschillende seizoenen. Zo heb je als nieuwe bezoeker van de website snel een inzicht hoe jouw tuin er uitziet in de lente/zomer/herfst/winter.

Je hebt een prachtige tuin en website Diane, doe zo voort.

Margreet

Hoi Diana, ik kom al jaren op jouw site voor tips, inspiratie en om dingen te leren. Geweldige site! Ik vindt deze blog heel herkenbaar: de moestuinkriebels in mijn buik zeggen dat de lente eraan komt (ook al is de thermometer dat niet met mij eens). Ik ga vandaag voorzaaien:pepers en tomaten…en dan elke dag met mijn neus boven de bak hangen voor een blik op dat eerste kleine dappere sprietje dat zijn kopje boven de zwarte aarde uitsteekt..kom maar op met die lente!!☺

carla

Hoi Diana, heerlijk om jouw enthousiasme te volgen. En altijd een oplossing voor iets wat een probleem lijkt. Misschien zou je een keer iets kunnen zeggen over of jij ook last hebt van witte vlieg op je kool en preimineervlieg in uien en prei. Ik zoek me rot op fora, maar daar krijg ik alleen maar niet-bio-dood-spuiten advies, of alles met gaas overspannen. Heb jij nog een andere tip
doeg, Carla

Anoniem

hoi carla
ik had op men spruiten witte vlieg en bladluizen …om van omver te vallen …
heb dan met hoge druk reiniger even die beestjes gewassen ..
en dat viel goed mee daar houden ze blijkbaar niet van …de meeste waren dus weg ze lagen op de grond ..alles op ge harkt en weg zijn ze …

Carine

Dag Carla,
Wat ik persoonlijk doe tegen die preivlieg, is een combinatie van planten. Ik plant prei steeds tussen wortelen, peterselie en wortelpeterselie. Heb nooit last van vliegjes.
Groetjes
Carine

Wendy Lieberwerth

Ben benieuwd of deze manier van zaaien in vermiculliet werkt. Ik deed het zoals de makkelijke moestuin voorschrijft maar vond dat geklieder met de vermiculliet niet zo. Daarbij heb ik het idee dat het beter gaat met het zaaien in de makkelijke moestuinmix. Ik ben benieuwd naar je ervaring. Ik zou eigenlijk tot half maart wachten met de tomaten zaaien maar als jij ook al begint…..

Emmie

Ik lees hardop de conversatie tussen Ruud en jij in je blog aan mijn man voor.
Hij ligt in een deuk.
Precies zulke gesprekken voeren wij

Ed

Hoi Diana. Ik lees in je berichten. Pure passie voor de plantjes en creativiteit. Top dat je deze enthoismme met ons deelt.

A zijlstra

De vorst is goed (geweest) tegen slakken en slakke eieren, dood en kapot gevroren, hoop dit jaar wat minder van die beestjes!
Ik heb de tomaten, paprikas peperplantjes e d boven de grond, vandaag verspenen en dan wachten tot de kas over een paar weken wat opwarmt dan kunnen ze daar in, ga dan gelijk spinazie in de kas zaaien, doet het er altijd prima in het voorjaar!
Is het “mooie” seizoen weer begonnen!
Succes iedereen met tuinieren dit jaar!

Lous

ik heb die bakjes ook en die traytjes niet. Lijken me best handig.

Ann

Ik heb van die plastic trays verknipt. Werkt goed maar ze zullen niet zo lang meegaan gezien het toch vrij slap plastic is. Maakt het knippen / snijden wel makkelijker natuurlijk.

Rein Schrijver

Hallo Diana,
Jou stukjes werken erg inspirerend. Vaak kom ik niet aan het eind van je uitleg want dan heb ik al weer ideeën opgedaan om iets te zaaien, poten of te verbeteren. Soms schrijf ik even een herinnering soms duik ik de kas in en ben weer heerlijk aan het plantjestuttelen.
Vraag: 1. De tempex-trays die jij gebruikt, hebben die van de onderkant ook (lucht) gaatjes? Zijn deze ergens te koop? Hoe belangrijk zijn die luchtgaatjes in de ontkiembakken?
2. Zaai jij ook worteltjes voor? Ik dacht dat deze bij het overplanten snel vertakkingen vertonen.

Rein Schrijver

Beste Diana.
Ik heb tot nu toe nog geen antwoordt op mijn vragen gekregen. Stel ik misschien teveel vragen?

Lijn

Waauw ik ben heel benieuwd dat gaat zeker een super mooi vak worden. En wat een prachtige tomatenfoto! Ik dacht in eerste instantie te zien dat je kleine cherrytomaat plantjes op z’n kop had hangen en was heel benieuwd naar jouw methode, want ik heb daar wel eens wat over gelezen en lijkt me super: ziet er prachtig uit en ruimtebesparend want er kan ook nog iets onder groeien. En in mijn hoofd kreeg je dan ook nog eens perfect gereguleerde waterafgifte en geen opengebarsten tomaatjes wat ik nu toch regelmatig heb bij de kleine potten cherrytomaatjes, omdat je daar geen fles op z’n kop in kunt graven zoals bij de grote bakken tomaten. Maar toen keek ik nog eens goed en nu lijkt het me meer een weldadige zijtak van een hoge plant te zijn. Niet minder indrukwekkend hoor, zeer zeker niet, maar.. toch benieuwd naar dat ondersteboven van kleinere plantjes, iemand ervaring?

Ger Peters

Hallo Diana,

Met heel veel plezier lees ik altijd jouw berichten op jouw website,
Ik geniet van je foto’s en de door jou bijbehorende uitleg daarbij.
Deze keer ben ik blij verrast en met een brede glimlach bewonderde
ik de foto van de tomaat Ildi (millefleur).
Heb inmiddels zaad van deze tomaat besteld bij en ook al ontvangen van easywebshop.
Hoop dat ik dit moestuinjaar daar ook een mooie foto van kan maken 🙂

Veel moestuinplezier dit jaar!

gepe nijmegen

Nadi

Oh dit vind ik zo leuk!! Ik ga de ontwikkelingen van je mooie moestuin reeks zeker volgen! Ben nu nog meer enthousiast over mijn eigen mooie moestuin die ik dus nog grotendeels moet plannen. Ben zoooo nieuwschierig hoe je bak eruit komt te zien en ook de verschillende fases van je bak en hoe je omgaat met iets oogsten waardoor je een gat in je siermoestuin krijgt. Je hoort het al; ik begin praktisch te stuiteren haha. Ik begin vandaag maar ook eens aan mijn planning!
Het gesprek tussen jou en Ruud, zo grappig ( en uhem, sorry Ruud…)

Trouwens, wat goed dat je het volgehouden hebt tot 1 maart met tomaten zaaien. Je paprika zaailingen zijn ook al heel groot geworden. Ik moet maar ook eens aan de slag!

Groetjes

Carine

Dag Diana,
Heb gisteren voor het eerst het tijdschrift groei en bloei binnengekregen en vond het leuk jouw foto te zien, heb 2 testnummers aangevraagd.
Twee kleine vraagjes : ik heb dit jaar ook voor het eerst 3 zaadjes per potje gezaaid bij de aubergines, pepers en paprika’s zoals je schreef. Normalerwijze plant ik telkens 1 plant aan elke kant van de stok, benieuwd hoe dit met 3 in 1 potje zal lukken qua opbinden. Maar doe jij dit ook bij de tomaten, want dit zie ik niet goed zitten?
Heb ook het monsterdblad voorgezaaid op kamertemperatuur van rond de 18 graden, maar behalve een sliert van 10 cm komt er niets uit. Zaai jij dit kouder? Ik heb hetzelfde probleem gehad met de sla, peterselie en koriander. Ik dacht dit jaar wat meer voor te zaaien om beter het onkruid te kunnen bijhouden maar ik heb er aardig last mee. Misschien toch terug beter buiten? Wij hebben nu s’nachts temperaturen rond de 6 graden en tijdens de dag halen we ongeveer 14 graden.
Succes met de nieuws pagina’s.
Groetjes carine

Carine

Diana, ben wat te vroeg geweest met de vraag van mosterdblad, lees net dat jij deze in de koude kas zaait in februari. Ik zal ze nu rechtstreeks in de grond zaaien.
Grt Carine

manon

Hallo Diana,

Dank weer voor je bericht!
Dit jaar ga ik tomaten rassen enten. Kocht bij Vreekens struiktomaat rassen voor in bakken.
en deze ga ik dus enten op een ander tomaat onderstam.
Heb je daar ook ervaringen mee?
Heb je tips?

Dank alvast!
Groet, Manon

Dewi

Hoi Diana,
Ik heb een vraag… ik kan je pagina over artisjok niet openen. Ik kreeg een melding fatal error op die pagina…. is de pagina niet meer beschikbaar?
Alvast bedankt…

Dewi

Dewi

Jaaa…. ze doen het weer…. pffff…. ik weet niet wat ik moet doen zonder je site… heb echt heel veel van geleerd… wil ik iets weten ga ik altijd eerst bij je kijken… en de manier van schrijven…. geweldig!!…
Je blog lezen is net zo leuk als tuineren zelf…. 🙂
Bedankt bedankt bedankt!!!

Ann

He leuk dat mijn reactie toch doorgekomen is. Ik dacht dat ik niet op verzenden had geduwd.
De zaadjes voor Liguria (en sweet baby en veel te veel andere) liggen al klaar 🙂

Anoniem

Hallo Diana,
Ben ook blij dat de vorst voorbij is. Alleen moet nog even wachten om iets buiten te planten of te zaaien. De bovenlaag was al wel in te harken met de drietand, maar de onderlaag was nog te hard. Heb alleen het mosterdblad binnen gezaaid. Alleen het is een dunne spriet met nog maar 2 blaadjes. Ga ze overdag beschermd buiten zetten en dan haal ik ze s’avonds weer naar binnen. En omdat ik geen kas heb doe ik het maar op deze manier. Ik heb wel een blokhut waar ook drie ramen in zitten. Krijgen de zaailingen op deze manier dan wel licht genoeg.

Groetjes,
Anneke

Ann

Ik kan Diana bijtreden. Mijn mosterdblad van het najaar heeft de winter doorstaan. Hij lag tijdens de vorst helemaal plat maar nu is hij weer gelukkig. Stoere planten. Ook mijn peterselie gaf niet op.

Kelly

Super leuk zeg die mooie moestuin afdeling! Ik hou wel van een weelderige moestuin 🙂

Ik dacht dat ik mijn vraag al eens had gesteld maar kan hem nergens terug vinden. Ik heb afgelopen winter bemest in mijn moestuin met verse paardenmest(+stro) maar ik heb het niet onder gespit dacht dat het een mooie mulch laag zou zijn. Dat onderspitten heb ik alsnog gedaan een paar weken geleden maar het is helemaal niet mooi vergaan. Ondertussen heb ik ook bekalkt en koemest korrels toegevoegd maar ik ben bang dat het niet meer goed komt met al dat stro en de mestballen door mijn grond. Ga ik op deze grond nog wel kunnen moestuinieren? Alvast bedankt. Groetjes, Kelly

cees pijnenburg

Hallo Diana,

Elke keer kijk ik uit naar jouw blogs, ik word er vrolijk van en leer er veel van. Ik blijf jouw blogs dus volgen. Hierbij een tip voor pepers en paprika’s.

Op you tube ontdekte ik een filmpje over ‘pruning pepers’. https://youtu.be/syhPPONJDKY.
Pepers (en paprika’s) groeien zo langzaam, vormen een lange steel en zijn vrij breekbaar in hun groeiproces. Jij beschrijft dat je 3 plantjes bij elkaar uitplant voor de stevigheid: gevolg –> een stevige massa aan peper of paprika planten met een hoge opbrengst. Dit heb ik afgelopen jaar zelf ervaren.
Het filmpje laat zien dat er nog een manier is om een stevige massa aan peper of paprika planten met een hoge opbrengst te creëren. Ik verklap niets, kijken maar, zeer verrassend. Succes. Groetjes, Cees.

Maartje

Hoi Diana. Ik volg je zaaistappen nauwgezet 🙂
Verspeen je de tomaten nu ook pas bij vier blaadjes, of doe je dat eerder nu je enkel vermiculiet zaait en ze mogelijk sneller voedingstoffen nodig hebben? Hier staan de eerste tomatenblaadjes al flink boven de laag vermiculiet.
Groetjes, Maartje

Maartje

Dankjewel! Goed om te weten! Succes met jouw tomatenbaby’s!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties