Licht en zwaartekracht

Topsy TurvyAfgelopen zomer een testje gedaan met een Topsy Turvy. Die werd flink aangeprijsd in winkels en media, zou een erg leuke en handige manier zijn om tomaten of pepers in te telen.

Ik vind ze te duur, ik geef het eerlijk toe, en dat voor wat plastic, een deksel en een metalen ophangsysteem (dat overigens allemaal wel prima kwaliteit is). En ik geloof er ook niet in, ik geloof dat volgens alle natuurwetten en ondanks zwaartekracht tomatenplanten altijd naar boven willen groeien, op zoek naar licht en lucht.

Maar bij toeval stuitte ik in Kruidvat plotseling op Topsy Turvy’s in de uitverkoop, voor maar euro 1,95 per stuk (via internet kosten ze al snel zo’n 15 euro). En dus heb ik er 2 gekocht, om maar eens proefondervindelijk te zien wat er nu gebeurt als je een tomaat ondersteboven onderaan uit een zak wilt laten groeien.

Het viel nog niet mee. De zak moet gevuld worden met zeker 15 tot misschien wel 20 liter potgrond en daar wordt het systeem erg zwaar van. Dan moet je nog een plaats zoeken waar je de zak kunt ophangen en dat lukt niet aan de plaats waar normaal gesproken andere potten hangen (want de zak met ophangsysteem is zeker 60 cm lang en 35 cm breed, en daaronder en moet dan nog de plant kunnen hangen). Ik vond 2 redelijk goede plekjes, aan een hek en een beetje schuin aan een metalen hekwerk. Erg decoratief is het zo niet, maar goed.

En dan heb ik het nog niet over het probleem dat je krijgt als je eens 2 dagen bet vergeten water te geven, het lukt dan amper nog om de grond weer goed vochtvasthoudend te krijgen.Topsy Turvy tomaat groeit omhoog

In 1 Topsy heb ik een Budai Thorpe zaailing geplant, een kleine struiktomaat. En in de andere Topsy een Tumbling Tom Yellow, een struiktomaat die al bekend staat om zijn wat wilde en bijna hangende groeiwijze.

Op de foto kun je zien hoe planten uiteindelijk toch naar boven willen groeien. Bij de Budai Thorpe (bovenste foto) doet ze dat via 1 sterke steel die gewoon onder tegen de zak naar boven wil groeien en van ellende gaat bloeien, tijd of ruimte om vertakkingen te maken heeft ze niet, is alleen maar bezig om zo sterk te worden dat ze door de zak heen kan groeien (en dat gaat niet lukken natuurlijk). En bij de Tumbling Tom Yellow (foto eronder) zie je dat ze wat meer en wat dunnere stengels maakt.

Ook al wil elke tomatenplant naar boven groeien, uiteindelijk, als ze groter wordt, gaat wel de zwaartekracht meetellen. Bij de Budai Thorpe is het niet goed gekomen, bleef heel klein en zwak en kreeg uiteindelijk ook Phytophtora in de kletsnatte julimaand (die ook heerstte hoor, dat is niet de schuld van Topsy, maar door de slechte groei werd de plant wellicht ook wel wat makkelijker ziek, dat durf ik niet te zeggen).Topsy Turvy tomaat groeit omhoog 2

Met de Tumbling Tom Yellow ging het wat beter. Ik kan er niet enthousiast van worden maar in ieder geval groeide ze daar beter, Door de slappe groei ging ze wat makkelijker hangen. Maar omdat dan weer te kunnen vergelijken had ik ook een Tumbling Tom Yellow in een pot.

En dan valt dit weer op: in de pot groeit ze gezond en vol (zie foto’s onderaan de pagina), gaat ze uiteindelijk wat over de rand van de pot hangen. In de Topsy hangt ze toch meer in de schaduw (van de zak) en groeit de hele plant ook als een soort dikke, volle opeenhoping van blad onder de Topsy (met als gevolg minder zon = latere rijping). En daarnaast nog iets wat tomaten helemaal niet fijn vinden; bij water geven druppelt het teveel aan water langs de opening in het midden en dus middenin de plant weg.

Tomaat Tumbling Tom Yellow RuudDe plant blijft dus veel langer nat, en de 2 Tumblings had ik in dezelfde achtertuin, de Tumbling Tom in de Topsy kreeg als eerste Phytophtora. En door de bossige groeiwijze kun je aangetast blad ook niet weghalen, je kunt slecht snoeien, de foto’s maken wel duidelijk dat er in de plant in de Topsy geen vorm zit, het is 1 grote kluwen van blad, bloemen en onrijpe tomaatjes.

Op de foto rechts de Topsy met Tumbling Tom (moest snel gemaakt worden, Ruud ging bijna door z’n rug :-))

Op de foto eronder een Tumbling Tom Yellow in een pot.

Conclusie: het is best leuk om eens zo’n test te doen. En met een geschikte plant is het best nog een redelijk resultaat: ik had de Tumbling Tom Yellow maar bijvoorbeeld rassen als Principe Borghese, Cherry Cascade, Ida Gold, Baby Fyzzy zijn wellicht geschikt en in ieder geval zo slap van groei dat ze niet enorm hun best zullen doen om kostte wat kost naar boven te groeien. In ieder geval is ze zeker net geschikt voor stamtomaten.

Maar zoals gezegd, in een pot die hoog genoeg is doet ze het minstens zo goed, zo niet beter, en het is makkelijker er een plekje voor te vinden, het is gemakkelijker water en voeding te geven en het is gemakkelijker om er eventueel wat in te snoeien, of tomaatjes te oogsten.Tomaat Tumbling Tom Yellow in pot 1

Ik heb allebei de Topsy’s nog, ze liggen netjes schoongemaakt op zolder. Ik wil ze eigenlijk volgend jaar nog een keer gebruiken, voor de Cherry Cascade en de Principe Borghese die ik speciaal ervoor in de planning heb gezet. Maar Ruud waarschuwt me al, hij gaat zeker niet nog een keer poseren met een gevulde Topsy van ruim 25 kilo boven zijn macht. En hij gaat het ook niet meer de Topsy van zijn plaats halen om die bij uitdroging te gaan dompelen in een emmer water.

En dus voorzie ik dat ik rond maart 2013 toch maar tussen de potten op zoek ga naar 2 leuke, wat hogere potten waarbij de Principe Borghese en Cherry Cascade gewoon naar boven mogen groeien, en mogen gaan hangen wanneer ze dat zelf willen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Goeimorgen Diana,
Ik was afgelopen zomer stellig van plan ook zo,n hanggeval te kopen maar om één of andere reden is het er niet van gekomen. Ben ik nu blij dat ik het niet gedaan heb. Hier word je niet vrolijk van, dus geef mij maar een lekkere grote pot, die ik kan verzetten wanneer en waar ik wil. Ik kweek al mijn romaten en pepers trouwens in potten, ook in mijn ieniemieniekasje. Begin dit jaar van een gekochte Adjumapeper (AH) een paar zaadjes gezaaid en van 2 van de 4 planten ben ik nog steeds aan het oogsten, ondanks de lichte vorst in de kas en het donkere weer. Binnenkort ga ik ze opruimen maar ik heb er tientallen geplukt. Ook de pepers die ik van jou heb gekocht hebben het héél goed gedaan, zoals de Hot Portugal en de Tabasco short Yellow. Een paar honderd vruchtjes geregen en aan de ketting gedroogd. Ook die staan nog steeds in de kas maar gaan er binnenkort ook uit. Het is tijd om schoon te maken.

Groeten,
Janneke

Gea

dag diana
ik heb een vraag over een ander hulpmiddel en wel een PH meter.
ik ben best wel tevreden over het afgelopen jaar, maar toch doen sommige groeten het beter als andere. Nu denk ik er over om een meter te kopen om de ph waardes te kunnen meten. we hebben best wel gezonde tuingrond, maar ik bekalk de tuin nauwelijks, maar sommige groenten hebben wel kalk nodig en dus wil ik overgaan tot gericht bekalken. Heb jij ervaring met een meter en kun je mij misschien adviseren?
groet
gea

simone

Ik heb hardop zitten lachen om je fotosessie met die arme Ruud. hij hoeft niet naar een sportschool met zo’n vrouw.

ik snap het voordeel niet van zo’n plastic hangpot vind het een lelijk gezicht en ik ben blij met jouw testresultaten, anders zie je straks overal van die milieu onvriendelijke hangpotten verschijnen

vr.gr. Simone

Annemiek

Ik had ook die topsy’s bij de Kruidvat gehaald, en ik moet zeggen dat ik positief was over de groeiwijze van de tomaten. Ik had ze maar amper half gevuld, want in mijn potten zit ook maar 10 liter grond. Ik had denk ik de tumbler red erin zitten..deed het prima, nog nooit zoveel tomaatjes gehad en heel erg lang gezond gebleven….als laatste opgeruimd! volgend jaar zeker weer…..

Christelle

Het is leuk om je ervaring over dit systeem te lezen. Ik had een gelijk system gevonden maar om zelf te maken en vroeg me af of het de moeite waard was voor kleine tomaat planten. Hier is de link, het is in het frans maar genoeg beelden om het idee te begrepen http://clicks.aweber.com/y/ct/?l=HZH72&m=KcpWRtW8sjYbbB&b=CvEAIMTBTRAhT79k75Ejvw. Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties