Nu echt (tijd tekort)

Peper Trinidad Butch T 14 novIk was vorige week al van plan om de planning voor 2013 te maken (nou ja, er een begin mee te maken, want de planning is hier niet in een weekje klaar). Maar er zijn nog zoveel van die tussendoor-klusjes in deze tijd die uiteindelijk zoveel tijd vergen dat ik dus hoop dan nu maar aan de planning te beginnen.

Voor wie er interesse in heeft, je kunt de planning voor 2013 vinden via de manubalk, onder Tuinieren Overig, en dan “Mijn Planning (voor 2013)”, of via deze link dus. Nu nog leeg, maar vandaag hoop ik in ieder geval de eerste pepers voor 2013 erin te zetten.

Plannen doe ik altijd nogal nauwkeurig, dat komt omdat ik in maart al helemaal geen flauw idee meer heb wat ik wel en niet heb staan, heb gezaaid – dan is het hier overal in huis en op de tuin in de kassen een oerwoud van zaailingen, van éénjarigen, groenten, tomaten, pepers, etc. Het enige dat voor mij helpt is om te zorgen dat alles van te voren strak is vastgezet, dan moet ik daar maar op vertrouwen komend voorjaar 🙂Tomaat Sacharnaja Sliwa Krasnaja 14 nov

Maar eerst dus nog druk geweest op de tuin, Ruud met spitten, ik met van die alles-en-nog wat klusjes; potten leeg en schoonmaken en opruimen, nog een paar aardbeistekken in de kas geplant (te klein om buiten te overwinteren), wat allerlaatste zaden geoogst, de aller-, allerlaatste tomaten geoogst en de planten gelijk verwijderd (vorige week de laatste Brown Cherry’s geoogst, en nu de allerlaatste Sacharnaja Sliwa Krasnaja’s (foto)- nu zijn echt alle tomatenplanten ‘geruimd’).

Nog wat pepers kunnen oogsten, onder andere van de Trinidad Scorpion Butch-T (foto bovenaan de pagina), niet persé een heel laat soort maar ik kreeg de zaden in april en heb haar dus toen nog gezaaid – nog knap dat ze nu nog wat rijpe pepers geeft. En ze is officieel de heetste peper ter wereld (op dit moment dan), en ze is inderdaad echt bijna oneetbaar heet, getsiederrie :-).

De zaden ervan geoogst maar zo heet dat ik even niet weet wat er mee te doen, de pepers zelf maar ingevroren tot ik eens heb verzonnen waar ik ze voor zou kunnen gebruiken. En de planten nu ook maar gelijk verwijderd, en dat ook van de meeste andere peperplanten, dan kan Ruud ook in de kas verder met spitten en mest onderwerken.

Verder nog zoveel mogelijk labels verzameld, die zaten nog aan stokken vast of lagen nog ergens op de grond waar éénjarigen hebben gestaan, ze gaan een emmer met sop in, en dan ga ik ze komend weekend even nakijken, kijken welke in nog kan gebruiken, ongetwijfeld nog een aantal nieuw labels maken (ik knip ze van oude verticale kunststof lamellen, repen knippen, puntje eraan, en dan kun je ze met een DVD-labelwriter beschrijven, de inkt blijft ruim een jaar goed zitten).

De stokken die overal nog stonden (van de stokbonen tot de tomaten, bij sommige bloemen, etc.) verzameld en netjes horizontaal in de kas op een verhoging gelegd (dus niet in de modder, want dan verteren ze gemakkelijk). Zo links en rechts nog wat opgeruimd, wat planten afgeknipt, de stoelen opgestapeld in de kas gezet voor de winter, al dat soort klusjes nemen meer tijd in beslag dan ingeschat.Knoflook op 14 november 2012

Buiten is de volkstuin bijna leeg, op wat prei, savooikool, spruiten na, verder is alles gespit of wordt gespit. En de knoflook natuurlijk, de tenen zijn uitgelopen en hebben nu zo’n 5 tot 6 centimeter loof, en zo moeten ze de winter in kunnen (foto). Thuis staan 3 emmers te wachten: een emmer venkelknollen, een emmertje laatste zomerwortelen en een emmer pastinaken – die moet ik nog schoonmaken en invriezen.

En tussen de bedrijven toch ook nog even genieten van de laatste bloemen van 2012. Tulbaghia bloeit nog, ook de Tagetes lucida (duidelijk langer dan andere Tagetessoorten), Salvia uliginosa, de Prunella’s, Cosmos Anemone, Scabiosa columbariae, de Polygonum oriëntale, zo af en toe fladdert er zelfs nog een bij of laatste hommel langs, deze week zelfs nog een vlinder gezien.

Erysimum Bowles Babies 14 novemberEn tot slot nog een foto van mijn aanwinst van 2012: Erysimum Bowles Babies, foto afgelopen woensdag, 14 november gemaakt.

Ik heb haar in februari in huis voorgezaaid, de zaailingen in april uitgeplant en daar is ze in juni gaan bloeien, en ze bloeit nu nog steeds! Helaas heeft ze dit jaar geen zaden gegeven, en ik ga (met pijn in het hart) morgen de laatste bloemen en zaaddoosjes afknippen, om haar sterk te maken voor de winter. En dan hoop ik dat ze volgend weer net zo lang bloeit, lekker geurt, en wellicht dan ook wat zaden geeft. Ik heb de zaden zelf bij Plantworld Devon gekocht (iets meer dan 4 euro voor 10 ienieminizaadjes, au! :-)), maar uiteindelijk bleken die 4 euro het dus meer dan waard te zijn!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Janneke

Hallo Diana,
Ik had al eerder gezien dat je soms zaden bestelt bij Plantworld en dus ook deze prachtige Bowles Babies. Het toeval wil, dat mijn man en ik afgelopen september een week in Devon hebben gebivakkeerd en dat we de tuin en de nursery hebben bezocht. Ik had gedacht daar in een soort luilekkerland van zaaddisplays terecht te komen, zoiets als bij Vreeken in Dordrecht, maar dat viel tegen, niets van dat alles! Wel kon je zaden kopen, maar dan moest je wel je lijstje bij de hand hebben, dan werd alles keurig voor je opgezocht. Dat had ik dus even niet. Echt een internetwinkel dus. Maar de tuinen waren geweldig, zelfs in september en het uitzicht vanuit de tearoom grandioos!

groeten,
Janneke

Benjamin

Hoi Diana,

De Trinidad Scorpion Butch T was in 2011 de heetste peper ter wereld, sinds februari is dit de Trinidad Scorpion Moruga en sinds augustus is de Carolina Reaper het heetst. Ik ben heel benieuwd of je iets kunt vinden waar je de Butch T voor kunt gebruiken, want komend jaar ga ik voor het eerst de hele hete pepers zaaien (Bhut Jolokia en de Moruga).

Mvg,

Benjamin

Benjamin

Hoi Diana,

Het scheelt inderdaad niet veel tussen de Moruga en de Butch T. Ik heb de Moruga gekozen omdat die een stuk goedkoper was dan de Butch T en pas na het bestellen las ik dat de Moruga net iets heter is. De opbrengst maakt mij niet zoveel uit, ik ben al blij als er 1 peper aan mijn plant hangt.
Misschien dat ik volgend jaar de Butch T bij jou kan bestellen? 🙂

Mvg,

Benjamin

Joke

Hallo Diana !

Ik heb sinds 2 jaar Erysimum Bowles Mauve (op de kop getikt bij een stekjesruildag) Ik weet niet het verschil met de jouwe maar deze is een prachtige struik..grijsbladig en bloeit de hele zomer tot aan de eerste nachtvorst met lila/rose bloeiaren.ZO MOOI !!.
Jammergenoeg heeft ze deze winter niet overleefd, maar iemand had me al gewaarschuwd dat ze niet erg vorstbestendig was dus maak ik in het najaar stekken, zet ze in een vensterbank kasje in de kamer tot ze gaan groeien en dan gaat het kasje naar een koele lichte plaats (geen volle zon) en ik heb er geen omkijken meer naar tot het voorjaar.Hopelijk heb je wat aan deze tip….alhoewel je het al druk genoeg hebt met alles wat ik op je leuke website lees !!!!
Groetjes Joke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties