Einde van het jaar

Bestelling Baker Creek nov 2012Nog een paar dagen en het is december, donker, nat, koud. Maar vooral donker. Nu vind ik dat nog niet zo erg, nu is het nog wel gezellig. Kachel aan, glas wijn erbij, verzinnen wat te doen met Sinterklaas en kerst, lekker snuffelen in zaadgidsen, puzzelen met de planning voor 2013.

Maar als straks januari komt en het dan toch nog een maand lang donker en koud en nat blijft, en vooral donker. En ik al wil gaan zaaien, maar nog geduld moet hebben (en dat is niet mijn sterkste punt), dan duurt voor mij een jaar eigenlijk 1 maand te lang. Eigenlijk zou het na 31 december gelijk 1 februari mogen zijn. Sterker nog, dan zou ik me nog moeten haasten voor het nieuwe jaar 🙂

Maar ik zorg wel dat ik er al zover mogelijk klaar voor ben. Druk met de planning, alle zaadgidsen zijn binnen, een flink aantal van de bestelde zaden zijn ook al binnen. De tomaten en pepers en paprika’s voor 2013 staan zo’m beetje vast, in de planning, de zaden liggen al in grote enveloppen op datum klaar op een koele, donkere plaats.

Op de foto rechtsboven zie je de zaden die ik in Amerika had besteld, bij Baker Creek. De meeste daarvan zullen dit jaar gezaaid gaan worden, sommige soorten moeten wachten tot 2014. Want er komt nog meer, ik heb al wel de zaden Thompson & Morgan binnen, van De Nieuwe Tuin, maar moet nog wachten op de zaden van Zaadhandel van der Wal en op zaden uit Polen. En ik zit nog te dubben over Plantworld, zal ik wel of niet daar nog bestellen……

En dan heb ik weer genoeg voor 2013, kan me er nu al op verheugen (maar we moeten dus na de gezellige decembermaand altijd eerst nog die lange, donkere januarimaand door 🙂Laatste pepers van 2012

Vorige week hebben we de allerlaatste pepers geoogst, de planten gelijk uit de kassen gehaald, ondertussen zijn die ook al gespit.

Het waren nog flink wat pepers, van het grootste deel hebben we nog de allerlaatste pepperflakes gemaakt, van een klein deel ga ik deze week nog sambal maken. Een paar soorten zal ik volgend jaar opnieuw gaan zaaien (omdat ze wel erg leuk zijn maar gewoon een heel slecht jaar hebben gehad door het onderlopen van 2 kassen).

Zoals de Peach Bhut Jolokia in het midden onderin. Niet zo goed te zien op de foto, maar een gweldig mooie zacht zalmroze kleur. Dus die ga ik zeker zaaien, en dan verzonnen om dan ook maar gelijk de Peach Habanero en Habanero Pastel te zaaien, voor een mooi boeketje zalmroze pepers. Ook de Foodorama Scotch Bonnet (rechtsboven op de foto) krijgt een nieuwe kans in 2013. Maar verder natuurlijk ook weer nieuwe soorten die ik zelf ook nog nooit teelde.

En zo gaat het ook met de tomaten, wat oude bekende favorieten (Bychok, Liguria, etc.), maar ook wat nieuwe soorten (waaronder de Big Zac, de tomaat waar in Amerika vaak wedstrijden mee worden gehouden (de grootste/zwaarste tomaat). Maar ook weer cherry’s, roma’s, geel, paarsbruin, groen, bicolors, van alles wat. Was het maar alvast 2013, ik ben er al klaar voor 🙂Overzicht volkstuin november 14 2012

Tot slot nog even een foto van de tuin. Zo druk als ik het thuis heb met de planning, het opruimen en indelen van zaden, de website, de pepers, laatste prei, spitskool, zaden, etc., zo ver is Ruud al opgeschoten op de tuin. Voor 85% gespit, mest onder gewerkt.

Morgen ga ik een dag mee naar de tuin, we gaan de bloementuin in, er mogen wat soorten uitgehaald worden, we gaan wat compost rond de planten leggen, zo links en rechts moet er nog een plant of pot de kas in om te overwinteren. En Ruud kan voorzichtig gaan beginnen met het controleren en repareren van de drainage – dat wordt wel een flink project op zich. Ik wil dan ondertussen toch nog flink wat aan de website kunnen doen, moet nog 200 nieuwe labels maken, de ruiten van de kassen moeten gesopt worden, de potten moeten schoongemaakt worden (zodat er niet stiekem allemaal slakjes de kas in gaan als ik ga zaaien), etc.

Dus eigenlijk zou ik wel willen dat het over 5 weken februari zou worden, maar eigenlijk hebben we nog teveel te doen en hebben we de januarimaand nog hard nodig om weer op tijd klaar te zijn voor het nieuwe tuinseizoen.

18 reacties op Einde van het jaar

Gea 27 november 2012 om 14:37

dag Diana
regelmatig kijk ik even op je site of er al weer een nieuwe bijdrage in je tuindagboek staat en dat geeft een beetje het “libelle” gevoel. Ook daar zag ik naar uit, maar eigenlijk eigenlijk alleen geinteresseerd in de bijdrage van Anne – Wil (voor de insiders). Dus uiteindelijk maar opgezegd omdat je dan toch beter een mooi boek kunt gaan lezen. Maar nu heb ik dus weer een nieuwe Anne -Wil die ook nog eens schrijft over mijn hobby. Vet gaaf zegt dan de jongere garde. Misschien kun je de maand januari weer 2 keer in je tuindagboek schrijven, gaat voor jou de maand sneller en voor ons (mij) wordt de maand een stuk leuker. Ik weet dat je tuin ongeveer 500 m2 is, en dat is best groot, maar wanneer ik zie hoeveel je gaat zaaien, dan denk ik hoe is het mogelijk om dit dan ook allemaal uit elkaar te houden, goed te labelen dus en ook nog eens alle zaden weer uit elkaar te houden. Ik heb heel veel respect voor hoe je dat allemaal doet. En dan nog niets over alle beschrijvingen, kennis en kunde die je ten toon stelt, en de vele verwijzingen naar andere websites. Je houdt vast niet van TV kijken (?)…
Ik had je laten weten dit jaar de Kosmoskalender te hebben gekocht bij Hesperia, maar die komt pas eind december of januari.
Nu begrijp ik uit sommige reacties dat jij hem al weer klaar hebt.
Om ook met mijn planning te kunnen begginnen, het is immers zo leuk om te doen, ook al wordt mijn planning door werk en weersomstandigheden natuurlijk regelmatig overhoop gehaald, zou ik je willen vragen om mij de kosmoskalender via de mail toe te zenden. Kan ik het later zo bijschrijven in mijn agenda. Alvast bedankt.
Ook nog bedankt voor je tips over de PH meter. Ik ga op zoek naar deze van eco-style. Lijkt me prima voor mijn huis, tuin en keuken gebeuren. Ik ga deze week mijn 2de bestelling de deur uit doen.
hartelijke groet

Diana 29 november 2012 om 11:08

Hallo Gea,

Hartelijk dank voor je aardige woorden!
Ik mail je zo direct even de kosmoskalender.
En wij kijken wel TV maar niet zoveel (in de winter meer dan in de zomer, dat wel :-)). Maar gelukkig heb ik nog afleiding genoeg; de website! Ik hoop deze week te beginnen met weer eens wat schrijven, foto’s plaatsen, inmaakrecepten, etc. En ik probeer het tuindagboek bij te houden, maar er gebeurt niet zoveel nu (helaas). Maar op 7 januari is voor mij de eerste dag van de lente; dan ga ik de koudekiemers in de kas zaaien. Ik moet alleen nog even puzzelen welke bloemen ik ga zaaien die koudekiemer zijn (zie je, alweer een idee, een lijst maken van alle koudekiemers :-)).

groetjes,
Diana

Mime 27 november 2012 om 20:30

Diana,

Ik leef zo met je mee, ook ik kan niet wachten met zaaien. Van mij mag het ook na 31 dec. 1 febr. zijn. Hoewel ik zojuist in de kas zag dat de Verveinestekken flink zijn uitgelopen de laatste week. Dat geeft dan toch weer een lentegevoel.
Als je er 1tje wil, laar maar weten, ze is heel lekker voor de thee en mijn 2 planten geven me voldoende gedroogd kruid om de winter thee van te zetten. Ze zijn prima te overwinteren in de koude kas, mogen best een beetje vorst hebben. En gemakkelijk te vermeerderen.
Het blijft leuk om je dagboek zo nu en dan te volgen!!!!

Diana 29 november 2012 om 10:59

Hallo Mime,

Wat leuk dat we hetzelfde doen! Ik heb ook een Verveine (Aloysia triphylla), in pot, in de zomer buiten en nu staat ze in de koude kas. Volgende week gaat er wat jute en stro om de pot heen en zo overwintert ze ook hier al enige jaren. De blaadjes gebruiken we vers in de zomer en gedroogd in de winter, de lekkerste citroenthee! Hartelijk dank voor je aanbod! Maar ik ben dus voorzien, en nu maar hopen dat ze de winter weer overleeft 🙂

groetjes,
Diana

Janneke 28 november 2012 om 12:02

Ha Diana (en Gea),
Ik sluit me helemaal aan bij bovenstaande mail. De Libelle zeg ik niet op want ik heb 2 dochters aan wie ik’m doorgeef. Afgelopen week vroeg ik me ineens af hoe het toch met al je katten gaat, zo’n leuk hoofdstuk op je oude site.
Wat ik doe tegen de januari-dip is b.v. een breiwerkje opzetten maar dan wel met een “grote stappen gauw thuis”patroon en héle dikke naalden. Of ik ga een muurtje in een andere kleur verven of een kast opruimen (geen hobby!) Daar gaat de maand meestal wel sneller mee om. In je planning zag ik de naam Tomatillo Vallisto staan. Ik kweek ze al 4 jaar maar die naam kende ik niet.
Succes verder met de planning,
Janneke.

Diana 29 november 2012 om 14:08

Hallo Janneke,

Ook jij hartelijk dank voor je aardige woorden!
Ik vrees dat ik niet kan breien, en verven is net 2 jaar geleden gebeurd, maar ik heb natuurlijk wel de website. Dus daar kan ik dan hopelijk, in afwachting van tuinseizoen 2013 lekker mee aan de slag (er is genoeg te doen :-)).

Helaas was niet alleen het tuinjaar 2012 slecht. In juni hebben we kater Bas in moeten laten slapen. Hij was al heel lang ziek, werd erg mager, maar met veel lekkere hapjes en aandacht hielden we hem nog op de been. Tot het te erg werd en de dierenarts schildkleirkanker bij hem ontdekte. En toen was de beslissing snel gemaakt en hebben we hem in laten slapen. Hij is op 2 weken na 15 geworden. En heel plotseling werd nog geen 3 weken later poes Els ziek, toevallig een dochter van Bas, 14 jaar oud. Ze zakte door haar poten en had heel grote pupillen. We zijn dezelfde dag naar de dierarts gegaan en die constateerde dat haar nieren het plotseling hadden begeven, er was niets meer aan te doen en we hebben haar dezelfde dag in laten slapen.

En dat was dan 2 katten minder in 3 weken tijd. Stilletjes in huis. Nu zijn we er wat aan gewend, de laatste 3 katten nemen vanzelf hun plek een beetje in, wisseling van de wacht als het gaat om wie het dichtst bij de kachel mag liggen, wie als eerste op schoot mag en wie de baas in huis is. Maar we missen ze wel erg hoor.

We hebben nu nog Fiep (ruim 17,5 jaar oude moederkloek), Lotje (11 jaar oud en de wildste in huis), en Annie (12 jaar oud en de slimste). En dat slimme van Annie komt een beetje doordat er van poezen altijd wordt gezegd dat ze alleen korte-termijngeheugen hebben. 4 weken geleden moesten we met Annie naar de dierenarts omdat ze ziek was. Om haar haar vriendelijk de reismand in te lokken gaven we haar Whiskas-snoepjes (die vindt ze erg lekker). Maar na het eten van de snoepjes werd ze dus zo de reismand in gezet, in de auto, bij de dierenarts onderzocht, een antibiotica-injectie gehad. En daarna mocht ze weer naar huis en knapte ze prima op. Maar nu willen we haar af en toe nog een snoepje geven, en ook aan de andere 2 katten. Maar als ze het roze doosje van de Whiskas hoort rammelen is Annie mooi naar boven gevlogen, die herinnert zich na 4 weken blijkbaar nog dat daar een luchtje aan zat. We leggen dan 3 snoepjes in de gang neer en doen de deur dicht. Na een half uurtje komt ze weer naar beneden, eet de snoepjes op en wil ze weer naar binnen, al kijkt ze dan nog even argwanend om de hoek in de keuken, of daar niet toevallig een reismand staat. Dus niks korte-termijngeheugen 🙂

Janneke 29 november 2012 om 14:42

…ach wat een triest verhaal. Je weet dat het ooit een keer afgelopen is maar dat machteloze gevoel als ze ziek worden en soms ook nog pijn hebben. Ik weet er alles van, dat hakt er behoorlijk in! Ze waren wel mooi op leeftijd. Geniet nog maar van de andere drie, het zijn prachtige beesten.
Groet,
Janneke

rika 28 november 2012 om 19:10

graag ontvang ik de volgende zaden,
Gardener’s Delight
Lollipop
Stokboon Rattlesnake

Zinnia Lilliput mix
en
Kosmoskalender

vriendelijke tuingroet,
Rika ter Beek

Diana 29 november 2012 om 10:49

Hallo Rika,

Ik probeerde je zojuist een mailtje te sturen maar dat kreeg ik direct terug met de melding dat het mailadres niet bestaat.
Misschien heb je een typfoutje gemaakt in je mailadres. Wil je me gewoon even een mailtje sturen? [email protected] Dan kan ik dat beantwoorden.

groetjes, Diana

rika 29 november 2012 om 12:08

Hallo Diana,

Mijn mail adres is wel goed, ook ik krijg de mails naar jou terug.
gr. rika

Diana 30 november 2012 om 10:46

Hallo Rika,

Dank voor de tip!
Ik ga gelijk de links/mailadressen checken en veranderen.
Diana

Nanda 30 november 2012 om 14:08

Hai Diana,

Ik ben ook druk aan het plannen en bestellen van zaden (via de volkstuinvereniging bij van der Wal. Nadeel daarvan is dat ik ze pas in februari krijg…dat duurt nog zolang). In november had ik de eerste zaden al binnen (van jou!!!) Ik heb nog een vraag aan je: ik heb een aantal jaren geleden het boontje Melissa bij je gekocht en ik vind dit echt een geweldige boon, maar door het slechte weer van het afgelopen jaar heb ik ze niet kunnen oogsten om wat over te houden voor volgend jaar. Waar heb je ze gekocht? dan kan ik eens kijken of ze kan gaan bestellen.

Diana 2 december 2012 om 11:05

Hallo Nanda,

Ik vrees dat de Melissa-boon nog niet in Nederland te koop is, ik kan haar tenminste zelf nergens vinden. Ik heb de bonen zelf bij Graines Baumaux gekocht, een Franse zaadhandel die ook naar Nederland verstuurt. Niet schrikken: http://www.graines-baumaux.fr/haricot-ramant-melissa.html
euro 10,80 voor is duur, ook al krijg je daarvoor dan wel 100 gram bonen. En ik bestelde ze, denk ik, 3 jaar geleden, en toen moest ik voor mijn hele bestelling 17 euro betalen voor verzendkosten. Het is dus waarschijnlijk alleen leuk als je nog heel veel andere leuke soorten in hun zadenlijst ziet (maar ik vrees dat die andere soorten ook erg duur zijn, maar ze hebben wel heel veel en erg leuke en bijzondere soorten).

Zelf ga ik komend jaar de Pastoral zaaien, niet paars dus helaas niet zo decoratief, maar wel ook erg lekker, veel, zeer lange bonen met veel smaak en zonder draad. Die is ook verkrijgbaar bij Graines Baumaux (euro 8,50 voor 100 zaden), maar ook bij het Vlaams Zaadhuis (euro 6,95 voor 100 gram, en minder verzendkosten).

Ik hoop dat je iets aan de informatie hebt! Ik heb helaas zelf niet genoeg zaden meer van de Melissa om te delen, maar als ik komende zomer nog een plekje kan vinden, ver genoeg bij de Pastoral vandaan, dan ga ik haar misschien nog zelf wel zaaien en komt ze (hopelijk, in een drogere zomer) volgend jaar in de zadenlijst, maar ik durf het nog niet te beloven.

groetjes,
Diana

Wia Bonte 1 december 2012 om 20:10

Hallo Diana (en Christa uit Elst)

Ook bij mij kwam de knoflook dit jaar heel slecht op. Heel teleurstellend, want ik had bij de Eemlook allerlei lekkere rassen gekocht. Elk jaar poot ik ook teentjes van eigen oogst uit en dat ging altijd goed.
Een paar dagen geleden las ik op een knoflooksite de volgende tip: leg knoflook vóór het poten een week onderin de koelkast. Dat doorbreekt de kiemrust. Gekocht pootgoed zou volgens de site meestal zo’n koudeperiode hebben gehad.
Er is dus nog hoop en anders is het een aanrader voor het volgende jaar.

Groetjes,
Wia

Diana 2 december 2012 om 11:12

Hallo Wia,

Dank je voor de tip!!
Ik kreeg nog een mailtje van Christa, zowel haar tuinbonen als knoflook begonnen voorzichtig boven te komen, dus het is nog goedgekomen (al wordt het wel al laat).
Maar het is zeker iets om te onthouden, heel gemakkelijk om een weekje voor je knoflook poot ze in de koelkast te leggen.

Volged jaar neem ik de proef eens op de som en leg ik de helft van wat ik wil poten eerst een week in de koelkast en de andere helft niet, en dan kijken welke groep er eerder of makkelijker uitloopt. Ik weet wel dat knofloken worden bewaard bij temperaturen net boven het vriespunt, ook de knofloken die zo in de winkel worden verkocht, ze kunnen zo heel lang goed worden gehouden. Ik ben benieuwd wat de test op gaat leveren (jammer dat het al december is en de knofloken al boven de grond staan, net te laat om dit jaar nog te testen :-)).

groetjes,
Diana

Maartje Steenkamp 20 augustus 2013 om 12:40

hallo Diana

Graag zouden wij en foto van jou in de Libelle Groene vingers willen plaatsen. Het gaat om de peppers van nov 2012 en evt ook de tomaten van die tijd. Het wordt dan geplaatst in nr 46 die begin november uit komt. Natuurlijk vermelden we de naam van de fotograaf en we kunnen ook je website vermelden.
vriendelijke groet Maartje Steenkamp
[email protected]
0624759576

Diana 20 augustus 2013 om 19:47

Hallo Maartje,

Wat leuk!!
Ik ga je zo gelijk even mailen!
Diana


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties