Niet goedschiks…

Er zijn twee redenen waarom ik niet behoorlijk chagrijnig ben.

Nummer 1 is een gezegde dat ik leerde: “Elk weer heeft z’n tegenweer”. En dat betekent dat ergens in de komende maanden er ook een buitengewoon warme periode komt.

En nummer 2: niet goedschiks, dan maar kwaadschiks; als we niet buiten kunnen tuinieren, dan maar binnen.

Een jonge cannastek in opkomst en daarachter slingert de overwinterende Asarina wislizensis

 

En dus staar ik nog maar eens naar de peperzaailingen, ik geef de Colocasiastekken wat water, ik verwijder eens wat luisjes van de Fuchsiastekken, ik kijk even hoe het met de Dahliaknollen is. En ik check natuurlijk 7 keer per dag de weerapp. Wachtend op een positief bericht.

Want ik wil graag dat het 10 graden is, maar dat is het nu eenmaal niet. En dus zoek ik vervanging. Er staat al een gevulde zaaitray klaar om tomaten te zaaien, en eenjarigen. Ik heb alleen wel beloofd dat ik zou wachten tot 1 maart. En aangezien mijn geduld al heeft gefaald bij het zaaien van de pepers, paprika’s en aubergines, ben ik van plan dit keer te laten zien hoe sterk mijn zelfbeheersing toch ook kan zijn!

Ik heb dus al wel de tray gevuld, de zaden liggen klaar, en de labels zijn geschreven. Soms kijk ik er even naar, maar nee, ik hou vol! Tot maart, en dat is donderdag, want 1 maart = ook maart. Is het heel vreemd als ik bijvoorbeeld op 28 februari al de zaden op de grond zou leggen en afdekken, maar pas op 1 maart water geef, want pas na het vocht start het kiemingsproces. Of overdrijf ik nu…….

Ik heb dus helaas niets over de tuin te schrijven, we komen er niet eens. En we komen ook niet in de kas; de deur gaat niet meer open omdat het rolijzer van de schuifdeur door de vorst net een paar millimeter omhoog gedrukt is.

Maar ik kan wel laten zien hoe het met de pepers, paprika’s en aubergines gaat. Nog even de foto van 8 februari:

 

En dan nu, 16 dagen later:

 

Wel echt al gegroeid hè!! De meeste zaailingen ondertussen met 4 blaadjes, en een 5e en 6e blaadje zijn onderweg. En ze staan vrij hoog op hun benen maar zijn niet bijzonder lang of dun. En het wordt alleen maar beter want nu er meer blaadjes zijn kunnen de zaailingen ook makkelijker voedingsstoffen opnemen. En het wordt alleen maar (langer) lichter, en ook zonnig deze week.

Ondanks de kou worden ook de kuipplanten op zolder wakker. Onze zolder is onverwarmd en behoorlijk donker. Er is maar 1 raampje van 1 x 1 meter. En voor dat ene raam staat het vol met stekken, kuipplanten, etc.:

 

Cassia, Brugmansia’s, Canna’s, allemaal vechtend voor een beetje licht op een te krappe plaats. Tenminste, zo noem ik het. Ruud zegt altijd: “Heb je te weinig plaats of heb je teveel planten?”. Zucht.

Ook op deze koude zolder, tussen de stekken en overwinteraars in, liggen de pootaardappelen, in het volle licht. Zo licht en koel mogelijk ontwikkelen zich de kleine uitlopers die later na het poten gaan helpen om wat makkelijk bovengronds te komen.

Ik ben aan het oefenen met de macrolens van het fototoestel en kan er nog niet veel van, maar ik vond zelf dit toch wel een mooie foto:

 

Er zijn jaren dat we in de eerste week van maart al aardappelen poten. Dan doen we dit jaar maar niet. Trouwens, in de meeste jaren planten we ook half tot eind februari sjalotten, dat zit er nu ook niet in (niet zonder pikhouweel in ieder geval 🙂 ).

Maar de aanstaande bevroren dagen zijn dus zeker ergens goed voor; oefenen met fototoestel, zaailingen vertroetelen, donderdag tomaten zaaien, zaden uitzoeken en opruimen of apart leggen voor zaaien in maart.

En natuurlijk schrijven op de website; afgelopen dagen heb ik de pagina over rucola nagekeken, tekst aangepast en aangevuld, en nieuwe foto’s geplaatst. En 2 recepten geplaatst; van een blauwe bessen-citroentaart en van een appeltaart met amandelspijs en abrikozen. En zojuist heb ik nog een recept van een flan van pompoen met walnoten en gorgonzola geplaatst (met pompoen uit de vriezer), want die was ook erg lekker.

 

En deze week misschien eindelijk, eindelijk eens beginnen aan het hoofdstuk over pruimen.

Ik heb op de website van Pokon trouwens ook weer een blog geschreven, over: Het planten van fruitbomen. En daar laat ik zien hoe wij 2 weken geleden onze 2 nieuwe fruitboompjes hebben geplant. Voor we wisten dat het zo koud ging worden. Appelbomen zijn prima winterhard, en we hebben ze de best mogelijke start gegeven. En toch maak ik me bijna moederlijk zorgen, of ze het niet te koud hebben in hun nieuwe maar bevroren grond, en dan ook nog zo’n striemende oostenwind. Even volhouden!! Ik zag zojuist dat de temperatuur volgend weekend gaat stijgen.

Ik wens iedereen die van kou en schaatsen houdt heel veel plezier deze week, maar ik hoop stiekem ook dat het volgende week voorbij is en we aan de lente in de tuin kunnen gaan beginnen.

Tot slot nog 2 foto’s, van een peperzaailing waarbij de kiemblaadjes vast zitten in het zaadhoesje. Ik noem het altijd ‘helmpjes’:

 

In dit geval zijn de blaadjes al zo groot en sterk dat ze zich hier wel uit wurmen (en anders help ik ze iets door het zaadhoesje er zelf (heel voorzichtig) vanaf te halen. Maar soms zie je ook dat dat niet lukt, of dat het zaailingetje nog zo klein is en er niet eens blaadjes te zien zijn, alleen maar een helmpje op een steeltje.

Mocht je nu denken dat hier de oplossing volgt, dan moet ik je helaas teleurstellen; er lijkt geen goede manier te zijn om te helpen. Wachten en hopen dat de zaailing sterk genoeg is en het zelf oplost. Sommigen zeggen dat het helpt om het zaadhoesje vochtig te houden, en soms lijkt dat inderdaad te helpen (maar niet altijd). Er aan frunniken lijkt in ieder geval alleen maar meer kwaad dan goed te doen. Maar mocht iemand een goede tip hebben, dan is die van harte welkom!

Zoals gezegd, als de zaailing er uitziet zoals op de bovenste foto is het geen probleem meer, want ook al scheurt er, bij wat hulp, een hoekje van een blaadje, dan is de zaailing al sterk genoeg en blijft er voldoende blad over voor groei. Maar zo af en toe tref ik er ook wel zo één als op deze foto:

 

Een helmpje dus 🙂 . En hier moet ze zelf maar uit zien te komen. De oorzaak schijnt trouwens te zijn dat de zaden niet diep genoeg zijn gezaaid. Mijn ervaring is dat van de 50 paprika- en peperzaailingen er altijd een stuk of 4 zijn met een helmpje, of ik nu via de deno-methode zaai, of in grond of in vermiculiet, afdek met grond, zand of vermiculiet. En bij aubergines zie ik het eigenlijk nooit, alleen bij pepers en paprika’s.

En ook wel bij tomaten. Maar die zijn nog sterker en wurmen zich er bijna altijd wel uit. Over tomaten gesproken, ik ga de zakjes zaden nog maar eens bekijken en me alvast verheugen op donderdag!

Edit: nog een oproepje van Ruud (die ook wel eens baardmannetje wordt genoemd 🙂 ): geef deze koude week de vogels vooral wat extra; een appeltje of wat rozijntjes voor de merels, pindakaas voor de kauwtjes, vetbollen voor de meesjes, zonnebloempitten voor de groenlingen, broodkorstjes voor de eenden, zaadjes voor de heggenmusjes, wat dan ook, elke vogel is in zo’n koude week blij met wat extra brandstof.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Liz & Co

Hoi Diana & Ruud,

Leuke foto’s. De close-up van de aardappel is mooi, best heel erg moeilijk. Ook bij ons is het koud, dus aardappelen poten uitgesteld naar vrijdag 2 maart.
We beginnen met Sirtema in de hoop een deel als krieltjes te oogsten in mei. En daarna nog een paar maanden als nieuwe aardappelen. Welke aardappelras gebruiken jullie om als krieltjes te oogsten? We gaan ook Ratte aardappelen poten, die zijn uitermate geschikt voor “kartoffelsalat”. Onze andijvie en Batavia sla, snijbiet etc (geplant in nov) beginnen behoorlijk te groeien nu de dagen lengen. Zo ook tuinbonen, echalotten, knoflook, uien etc. Er komen enkele strenge vorstdagen en nachten aan en we zijn benieuwd hoe dat gaat.

Heel goed van Ruud om ons te vragen de vogels te helpen. Wat ook erg belangrijk is in het voorjaar en de zomer de vogels van voer te voorzien. Niet slechts in koude periode’s.

Gerrit Nieuwenhuis

Vrijdag aardappels poten? Ik krijg hier geen schop in de grond, alles is nog keihard. Ik heb een mooie tuinkas van ACD, maar helaas geen stroom op de tuin. Overdag met een beetje zon is het zo boven 20 graden, maar ‘s nacht veel te koud. Is er iemand die ervaring heeft met zo’n Twin Burner in de kas?

Leon van de Kerkhof

Hallo Gerrit, ik overwoog ook zo’n nieuwerwetse Twin burner, maar zwichtte toch voor een ouderwets geëmailleerd petroleumstelletje van € 10,- . Om uit te proberen. Ik gebruik dit nu al 2 seizoenen en ben best tevreden. Gezuiverde petroleum erin en even daarna de brede kous aansteken. Mijn kas van circa 6 m2 blijft dan in elk geval vorstvrij of warmer (afhankelijk van de buitentemperatuur). Lont is meestal nog te koop, maar je kunt ook een strook dubbelgevouwen spijkerstof (katoen) gebruiken. Wel dagelijks brandstof vullen.
Op het dragertje waarop vroeger een pan werd geplaatst zet ik een “stoof” van aardewerk potten (van klein naar groot met een tussenruimte van circa 1 cm die bij elkaar worden gehouden met een lange bout en een aantal moeren. Als de vlam dooft gaat de stralingswarmte in het aardewerk nog een tijdje door. Werkt prima.
Groetjes, Leon.

Lotte

Lachend zitten lezen, vooral de eerste helft is erg herkenbaar 😀
Ben ik net klaar met het opnieuw zaaien van de pluksla (eerste lichting was precies zo mislukt als op de foto in ‘Zaailingen te lang en te dun’), zit ik alweer ongeduldig heen en weer te lopen van zaaikalender naar zaden met de gedachte: Wat kan ik nog meer zaaien!? En nu en nu en nu?
Met mijzelf 3 maart afgesproken.. Dan bietjes, rode kool, nog meer tuinbonen.

Kijk alweer uit naar de volgende blog!

Ann

Wat zijn je paprika’s en pepers al mooi!
Hier zijn ze nog ieniemienie maar bedenk me net dat ik ze ook later dan jou gezaaid hebt.
Veel sterkte. Nog vier dagen en je mag weer zaaien.

rinaldo

hoi
als ik die paprika planten zie die je kan kopen op de markt
dan sta ik toch wel even versteld soms ..
hoe mooi ze zijn met al en enkele bloem op
dit binnen en paar maand dan wel
en ze worden dan gezaaid in en blokje grond die stevig is aan geduwd ..
.bij mij lukt het nooit om ze zo te krijgen ..
heb nu ook zaai en stek grond gekocht en er wat vermiculiet onder gemengd
van wanneer word er bij gevet of gebeurt het niet ..
en wat voor vet gebruik je ..
gr rinaldo

Carine

Toch niet echt “Belgisch” dat vetten nog nooit gehoord. Wij gebruiken eveneens het word mesten of bijmesten.
Groetjes
Carine

Ann

Ook nog nooit ‘vetten’ gehoord in België. Klinkt als vermisten.

Ria

Hoi Diana,
Ik heb vanochtend uitgezocht welke tomatenzaden ik dit jaar ga zaaien. Het is wikken en wegen, die wel, die niet, die moet er zeker bij en die dan toch maar niet. O, wat moeilijk is dat toch ieder jaar. Maar ik heb nu een keus gemaakt en labeltjes geschreven. Vanmiddag potjes vullen en dan staat alles klaar. Nog een paar dagen wachten en dan gaan we beginnen.
De paprika’s en pepers gaan voorspoedig, ze zijn ongeveer even ver als bij jou.

Wij zijn ook grote vogelliefhebbers en voeren ze eigenlijk het hele jaar door. Achter ons huis loopt een brede sloot en helaas komt er de laatste tijd ook een rat meesnoepen, dat vinden we minder leuk.

Groetjes,
Ria

Sietske

Hallo Diana.
Hartelijk dank voor je mooie website. Ik heb er heel veel aan. Mijn paprika’s en aubergines zijn nog een stuk kleiner. Pas bij 3 zie ik een ieniemienie 1e echte blaadje. Iets later gezaaid dan jij denk ik via de deno methode. Zouden ze te koud staan? Ik heb ze op zolder in de vensterbank, dubbel glas, op west met de verwarming uit.

Marja

Hoi Diana,
Prima dag donderdag voor je tomaten volgens de zaaikalender van Maria Thun de dag
voor vruchtgewassen. Ik ga ook los donderdag.

Gerar

Hallo Diana hoeveel vorst kan een pootaardappel hebben vorige week de poters in bakjes gedaan toen een week op de vloerverwarming gezet voor het eerste zetje , en dan was de bedoeling om alvast overdag naar buiten maar dan komt het niet goed denk ik ,dus nu maar in een koude schuur en nachts maar een deken er over , en hopen dat het goed komt.

Saskia Boidin

Oe die pompen flan dat klinkt lekker!
Heten die potjes ramekins???

John

Hallo Diana ben ook al een eind op streek met mijn paprika’s en pepers. Bij AliExpress kocht ik een zaaimat. Het is een kunststof mat waarin verwarmingsdraden zijn verwerkt. Op mijn onverwarmde zolder ging het ontkiemen in de bakjes op de mat razend snel. Ik ben hier heel tevreden over en zo’n mat kost “slechts” 18 euro. Zeker voor de warmtekiemers een aanrader
Groetjes john

Theo

Hallo Diana
hier met Theo ik heb al een paar keren bonenkruid gezaaid en na 3 maanden
komt er nog iets uit weet u hoe het komt kunt u mij raad geven
de groeten
Theo

Lily

Bij mij wilde bonenkruid ook nooit opkomen tot ik het eens probeerde om de zaden niet met een dun laagje aarde te bedekken, dus als lichtkiemers behandelde, waarna alles prima op kwam.
Vorig jaar een mooie volle pot met bonenkruid gehad, heerlijk bij tuinbonen!

Groetjes Lily

Hanneke van Bijsterveldt

Leuk om je op de foto te zien bij Groei en Bloei en je tips!
Ik lees je blog graag!
Daar steek ik wat van op!
Ja ik wacht nog op warmer weer.
Wel in de kas gezaaid tuinbonen en capucijners!
De rest volgende week.

manon

Mooie foto’s!
En ook weer inspirerend te lezen hoe jij dit toch allemaal aanpakt.
Binnen heb ik Twellose kropsla en Rijspeul gezaaid….
Verder nog niet.
Eerst moet de compost nog erop en die ga ik over twee weken bestellen.
Ga het maar gewoon bovenop de ingewerkte paardepoep bedden aanbrengen.
Hoorde afgelopen week iemand zeggen dat poep is goed voor de meeste planten en compost voor de gehele bodem structuur.
De kalk ga ik daar weer op strooien..
Komt waarschijnlijk zo ook wel goed.

Diana bedankt weer voor je stimulans en succes met straks lekker los gaan!

groetjes, Manon

mireille

hoi Diana,

Sinds ik jou website heb gevonden ben ik echt niet meer weg te krijgen. echt een walhalla van informatie en aan iedereen die maar luisteren wilt vertel ik over deze geweldige site.

Ik lees je blogs met veel plezier! Jouw enthousiasme en duidelijke uitleg werkt echt ontzettend aanstekelijk 😀

Ik ben zelf nog niet zo ervaren met het kweken van groenten (dit wordt mijn tweede jaar moestuinen) en ik heb jou als voorbeeld genomen met alle raad en tips die je aan iedereen geeft! maar zoals ze zeggen: goed voorbeeld doet goed volgen 🙂

groetjes,
Mireille

Adams Rene

Hoi Diana
Ik lees met veel plezier je blog . Bij ons thuis ook altijd voer voor de vogeltjes in de tuin , altijd plezier als het etenstijd is voor hen . Ik werk altijd 6 weken van huis maar ben bezig met de laatste 3 weken en dan op pensioen , ik kijk er al naar uit om dan ook klein moestuinje te hebben .
Veel groeten uit het hier warme La Réunion
Rene

Joanne

ik moet het echt even kwijt: ik vind jouw site en blogs echt zo leuk! ik ben dit jaar pas eigenlijk voor het eerst serieus ‘aan de moestuin’ en heb, in navolging van jou, mijn paprika zaadjes al in vermiculiet gezet op een lekkere warme plaats. maar nu lees ik jouw blog en denk meteen: ik moet de aubergine nog doen! haha. eerst dan nog even jouw info over aubergine lezen 🙂

rinaldo

ha ha goed dat ik men vetten zal moeten aanpassen door wat voeding geven of even wat bij mesten ….altijd fijn om dit allemaal te lezen …
heb maar een soort tomaten meestal als ik dit allemaal lees ga ik toch moeten uit breiden en eens en andere soort zaaien ….
ik pel men tomaten en ze gaan meestal de vriezer in om gans jaar door soep en van alle sauzen te makken ik eet ze ook wel maar niet zo veel ..heb snel last van de zuren die er in zitten en dan heb ik gewricht pijn …
ga dus 6 weken wachten en dan wat voeding geven …..

Joke van Ameijde

Hallo,
Aangezien vorige week de ijsbloemen nog op de wanden van de kas stonden, ben ik maar binnen begonnen met zaaien in bakjes. Ik kon in het tuincentrum geen vermiculiet krijgen (had het nog nooit gebruikt, maar was er erg benieuwd naar), toen heb ik maar in zaai-en stekaarde gebruikt. Langzamerhand moet er een en ander verspeend worden, heeft het dan ook nog zin om vermiculiet door de potaarde te mengen?
Bedankt voor de reactie!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties