Appeltaart met abrikozen en amandelspijs (bakken)

 

Herkomst recept: De keuken van Levine

Voor een springvorm van 26 centimeter Ø

Ingrediënten voor het deeg:

  • 400 gram patentbloem
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 250 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesenden
  • 1 losgeklopt ei

Ingrediënten voor de vulling:

  • 1 kilo fris zoetzure handappels (ik gebruikte Gloster)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 80 gram grog gehakte amandelen
  • 250 gram half gedroogde abrikozen
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 x 1 losgeklopt ei (apart)
  • 1 theelepel rasp van een citroenschil
  • amandelschaafsel

 

Recept:

Zeef bloem en meng met basterdsuiker, vanillesuiker en zout. Voeg de blokjes boter toe en wrijf die met je vingers door het bloemmengsel tot je een kruimelig deeg hebt. Roer vervolgens het ei erdoor, en kneed dan snel en met koele handen tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 2 stukken: een groot stuk (2/3 van het gewicht) voor de bodem en zijkant en een kleiner stuk (1/3 van het gewicht) voor de bovenkant. Leg de 2 stukken deeg – apart verpakt in plastic folie – laat minimaal een half uur in de koelkast rusten en stevig worden.

Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder klokhuizen en snijd tenslotte in stukjes of plakjes. Meng citroensap met kaneel, gemberpoeder, custardpoeder, suiker, vanille extract en amandelen en schep door de appelstukjes. Snijd de abrikozen in stukjes en meng door het appelmengsel.

Verkruimel de amandelspijs boven een kom en meng met 1 losgeklopt ei en de geraspte citroenschil.

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Vet een springvorm van 26 centimeter in met boter en bekleed de bodem en zijkant met bakpapier.

Kneed het grootste stuk deeg nog even kort en rol vervolgens op een bebloemde werkplek uit tot een ronde lap. Bekleed de springvorm met het deeg tot bovenaan de rand.

Strijk de amandelspijs uit over de bodem met de achterkant van een lepel. Verdeel het appelmengsel erover en druk iets aan. Rol het kleine stuk deeg uit en snijd er een cirkel uit die precies op de bovenkant van de taart past. Leg het deeg op het appelmengsel, druk de rand aan. Bestrijk met het tweede losgeklopte ei. Strooi er als laatste wat geschaafde amandelen over.

Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen, bestrooi voor serveren met wat poedersuiker.

 

Heerlijke taart, en ook echt een appeltaart (sommige appeltaarten bevatten 2 of 3 appels, maar dit is echt een grote (hoge) taart en letterlijk vol appels die door de dichte bovenkant van de taart nog alle sappen en smaken bevatten. De abrikozen zijn erg lekker bij de appels, als een soort  vervanging van rozijnen, iets frisser en bijna een beetje honingachtig.