Als een kind….

….zo blij.

Er komen 2 blijkbaar bijna Siberisch koude weken aan. Maar ik ben blij, want de tuin is bijna klaar voor de lente.

Als je van tuin verhuist, of een tuin opruimt ga je in de herfst maar beginnen bij het begin. Maar hoe verder de winter vordert, des te meer versnipperen de karweitjes zich; als het droog is vooral buiten wat doen, als we maar een uurtje tijd hebben kunnen we maar beter niet aan een bak beginnen, als het regent de kas in. En nu het einde van al het werk (voorzichtig) in zicht is, lijkt het overal nog een rotzooi maar gebeurt er heel veel op een dag dat we samen hard hebben gewerkt. Ik met één arm schilderen, Ruud allerlei resten van karweitjes.

Durf ik hier foto’s te laten zien?

Toen echt niet, maar nu wel. Niets leukers dan laten zien wat er gebeurd/opgeknapt is.

Een ‘veldje’ in december, tijdens en na de verhuizing alles maar lukraak van de opgezegde tuin gehaald en hier ‘gestort’. Ik kan het ook anders omschrijven maar dit is wat het is…….. rotzooi.

 

Maar vandaag heeft Ruud de laatste restjes opgeruimd, en ik heb geverfd. Aan het einde van een lange maar waardevolle dag (voor alle duidelijkheid, rechts van het hek is de tuin van de buurman):

 

Ik ben blij!

Nog zo’n voorbeeld, en schrik niet, deze is nog veel erger.

 

Ook december. Nogmaals voor alle duidelijkheid, rechts van het hek ligt de tuin van de buurman. En op onze tuin vind je dan de resten van een drukke en chaotische tuinherfst; tuinafval dat nog niet op de composthoop kan (omdat die toen nog vol rijpe compost zat), uit de grond gerukte tegels, en verder potten en pannen, kratten en manden.

En dit vind ik zelf wel echt geweldig, want zo is het nu:

 

Opgeruimd (en ook echt opgeruimd, niet verplaatst). Er staan nu 4 verhoogde bakken, 2 lage en 2 dubbele (voor de schorseneren en pastinaken en zo). Ruud heeft de laatste bak zaterdag gemaakt en gevuld, leuk met zo’n verdiepinkje! En hij heeft er ondertussen ook netjes tegels tussen gelegd.

Plotseling gaat het dus snel, het zijn allemaal laatste loodjes.

En dit is vanaf de andere kant, na het verven vanmiddag:

 

Ik ben echt heel blij. Het is dat het zo koud is/wordt want ik word zo ongeveer overstelpt met plannen en ideeën; Ik zie al gele Tagetes lucia in het voorste randje van de bak. Of nee, toch lavendel. Of rode Salvia coccinea. Nee, de Salvia coccinea in de bak erachter, of lilablauwe Brachyscome. En dan daarachter de roze Asarina wislizensis aan het blauwe hek. Ik hou van rood met geel en oranje, als het kan met wat donkerpaars blad. Als een zinderende zomer. Maar ik hou ook van rood met roze en oranje, als de kledingmix van een groep Bhagwan-aanhangers. En ik hou nog wat verf over, daar kan ik nog leuk een oud ijzeren hekje mee verven en plaatsen. Voor Lathyrus. Of misschien wel oranje Thunbergia’s. En dan met donkerbladige Amaranthussen ervoor.

Terug in het heden: Ruud zegt: “ik dacht dat er ook groenten in de tuin kwamen”. Uhh, oh ja.

Even tussen ons gezegd: ik heb aan Ruud, de grote tegenstander van onzinnige zaken als hekken verven, gevraagd wat hij er van vond. En hij antwoordde ‘dat het wel was opgeknapt’. Sterker nog, het laatste uur vanmiddag kwam hij nog even helpen met verven. Tjongejonge, morgen het Algemeen Dagblad maar even bellen…. 🙂

En terwijl ik verfde heeft Ruud ook hard gewerkt:

Hij heeft alles in kas 3 naar rechts versleept en compost/oude mest aan de linkerkant gestort en door de grond gewerkt.

 

En de allerlaatste verhoogde bak (een erfenis van de oude tuin) op maat gemaakt en geplaatst en gevuld:

 

En dan gaat het de komende week flink vriezen. Is dat jammer? Wel voor de sjalotten, die hadden we willen planten maar vanaf morgen zal de grond bevroren zijn. Dus dat moet dan maar een week of 2 wachten. En misschien ook voor ons, want we zullen niet zo vaak op de tuin komen als het zo heel koud is. Maar dat geeft niet, want het einde van de verhuizing van de tuin is eindelijk in zicht, en daarmee tegelijkertijd ook het begin van de lente (na de komende 2 weken kou dan).

Tot slot maak ik graag nog even reclame: voor Reclaim the Seeds, dit jaar voor het eerst in Rotterdam, aanstaande zaterdag, 24 februari, aan de Maasboulevard. Het is een zadenbeurs en ‘stadslandbouwfestival’. Voor wie in een ijskoud weekend wat lente op wil snuiven: Reclaim te Seeds

 

43 gedachten over “Als een kind….”

  1. Hallo Ann,
   Ja, ik ga me nog een weekje proberen te beheersen maar de zaden, labels en vermiculiet liggen al klaar. Ik heb mezelf beloofd om tot maart te wachten, maar veel langer wachten dan tot 1 maart gaat me niet lukken 🙂
   Jij ook veel plezier met zaaien!
   Diana

 1. Geweldige update weer, en het wordt een prachtige tuin zo!

  Ik had het vanmiddag nog over jou en Ruud met een stel mede-tuinders, en ik beweerde dat jij nog af en toe traditioneel spitte, en anderen zeiden dat dat alleen op verouderde pagina’s was, of dat het Ruud was, die nog traditioneel bezig was terwijl jij dan wel bezwaren maakte. Ja, er wordt op afstand fors over jullie geroddeld. 🙂

  In elk geval lees ik nu dit:
  Hij heeft alles in kas 3 naar rechts versleept en compost/oude mest aan de linkerkant gestort en door de grond gewerkt.

  Dus ik had wel een beetje gelijk, haha. 🙂

  (En Ruud, niet onderwerken joh, nergens voor nodig.)

  1. Hallo Hanneke,
   Wij hebben altijd gespit maar zijn daar 3 jaar geleden mee gestopt. Maar onze klei is zo vet en nat en dicht dat als we vaak over een stukje grond lopen het zo hard en vast wordt dat we het ‘omfrommelen’ voor in ieder geval een klein beetje luchtigheid. De compost die de kas in is gegaan bestaat voor een groot gedeelte uit gecomposteerde mest. En ook daar was de grond heel vast. We hebben 2 jaar geleden bij de Wiltfang een grelinette gekocht, en daarmee maken we delen in de tuin en kas die heel vast zijn weer wat luchtiger, en werken we gelijk de gecomposteerde mest door de grond. Dus we spitten niet meer, maar soms ‘grelinetteren’ we wel 🙂
   En dus heeft iedereen eigenlijk een beetje gelijk 🙂 .
   groetjes,
   Diana

   1. Hoi Diana sinds paar dagen lid van je site ,top site met veel info ,ja bij mij jeuken mijn vingers om te zaaien ,maar ik volg je raad op effe wachten ,nogmaals dank voor je pracht site,
    Eliane

   2. Hoi Diana,
    wat kun je toch leuk schrijven….. Aan enthousiasme geen gebrek. Aan ijver trouwens ook niet.
    ik vraag me af of jullie elk jaar de toplaag in de kas wanneer er tomaten en paprika op gegroeid hebben. Er wordt vaak beweerd dat met name tomaten gevoelig zijn voor “oudere” grond. Of voorzien jullie de kas elk jaar “alleen” van nieuwe compost of mest?
    Met een temperatuur van gemiddeld -5 gedurende afgelopen week heb ik de indruk dat de (zanderige) toplaag in de koude kas bevriest en bedreigingen voor de planten (oa Phytophthora) ook. Door vele jaren fiasco met tomatenteelt heb ik in 2017 gekozen voor snoeptomaatjes in div. soorten. Het viel daarbij op dat ondanks een vrij dicht gewas en vruchtzetting het probleem phytophtora zich amper of zelfs niet voordeed . En bij die enkele gewone tomaat (ik kon het toch niet laten om er 1 de planten) wel. Raar toch.
    Veel plezier met de voorbereidingen op het nieuwe plantseizoen en met al je nieuwkomelingetjes op de vensterbank.
    Groetjes, Leon.

    1. Hallo Leon,
     Wij vervangen eens per 5 jaar de bovenlaag van de grond in de kas door grond van buiten. Dat neemt niet weg dat de onderlaag dus al 27 jaar hetzelfde is, met elk jaar een vrij intensieve teelt van (onder andere) tomaten. Ik ben wel heel erg schoon op mijn tomaten; ik laat nooit afgevallen blad laten slingeren, en bij een eerste vermoeden van phytophthora verwijder ik planten.
     Ik vrees dat phytophthora die in plantenresten overwintert heel goed tegen vorst kan. Voor ons blijft het belangrijk om de kas schoon te houden en resten van planten in de herfst grondig opruimen. Er bestaan zeker tomatenrassen die wat meer resistent zijn tegen phytophthora dan andere, een ras dat volledig resistent is (dat geen F1-hybride is) ken ik zelf nog niet.
     groetjes en ook jij veel plezier met zaaien!
     Diana

 2. Wat een fijne site heb je Diana! Ik haal hier heel veel info vandaar voor de schoolmoestuin.
  Alleen jammer dat je niet te volgen bent op pinterest….. Groetjes van een moestuinmoeder

     1. Ja, vooral veel bonen 🙂 . Hoewel we afgelopen jaar wel zo veel bonen hebben kunnen oogsten dat hij ‘de ramp’ van het jaar daarvoor al een heel klein beetje gaat vergeten.
      Maar vandaag….. eten we bonen, pronkbonen uit de vriezer 🙂
      groetjes,
      Diana

  1. Hallo M.,
   Ik vind mezelf al zo modern dat ik tegenwoordig ook op facebook post :-). https://www.facebook.com/mooiemoestuinblog/
   Ik heb wel pinterest maar dat gebruik ik vooralsnog alleen persoonlijk, voor receptjes en zo. Maar wie weet komt het er nog eens van, ik ben nu eerst bestaande pagina’s op de website aan het bijwerken en nieuwe pagina’s aan het maken.
   Ik ga het zeker in gedachten houden voor de toekomst!
   Diana

   1. Hallo Diana,
    Over recepten gesproken: in je blog van 5 januari schreef je, dat je een taart met bosbessen had gebakken. Hij ziet er heel lekker uit en ik zou hem graag eens maken! Maar ik vind het recept nergens. Kun je me zeggen, waar ik het kan vinden?
    Alvast bedankt!
    Hartelijke groet,
    Ria

    1. Hallo Ria,
     Ja, die was erg lekker! Maar weinig tijd gehad, ik heb ook nog een lekker recept van appeltaart met gedroogde abrikozen (van de laatste appels van eigen tuin/uit de schuur) dat ik op de website moet zetten. En afgelopen week een leuk recept gemaakt van een flan met pompoen en gorgonzola. Ik ga nu gelijk beginnen….. en zal de link even melden als het klaar is.
     groetjes,
     Diana

 3. Oh, wat ben ik jaloers op de opgeruimde groententuin. Fantastisch om jullie verhaal te volgen. Ik ben nog helemaal niet klaar, maar langs de andere kant oogst ik nog vanalles. Wij halen hier volgende week rond -4 op de koelste uren en voorlopig kan het merendeel dat er staat rustig overleven.
  10 dagen op bezoek in Belgie geweest, buren verzorgen de zaden/planten maar ik kan niet wachten hoe de aubergines/pepers en paprika’s erbij zullen staan. Spannend.
  Ik lees dikwijls over het voorzaaien van erwten, sluimerwten en tuinbonen. Waarom eigenlijk, ik heb dit altijd rechtstreeks in de grond gezaaid?

  1. Hallo Carine,
   Hier wordt volgende week -8 tot -10 voorspeld en het is best een paar jaar geleden dat het hier zo koud was.
   Ik heb vroeger ook wel tuinbonen, etc. in de volle grond gezaaid maar in onze vette klei rotten de zaden vaak voor ze kiemen. En anders zijn hier nog wel de muizen die ze erg lekker vinden. En als die ze niet vinden hebben we hier duiven die de jonge kiemplantjes het allerlekkerst vinden. Onze tuinbuurman blijft stug volhouden en zaait ze nog steeds ter plaats, maar soms moet hij ze wel 3 keer opnieuw ‘leggen’. Maar het is zeker ook een optie om ze ter plaatse te zaaien, wij zaaien ze graag in de koude kas voor omdat in onze omstandigheden dat nu eenmaal wat meer kans op overleven biedt.
   Ik hoop dat je aubergines, paprika’s en pepers goed zijn gegroeid!!
   Diana

   1. Hoi Diane.
    Je hebt er weer een nieuwe “Dianafen” bij. Wat de kou betreft, ik lees weinig over tunnel kastjes met dicht plastic er over. De grond is nu ook overdag bevroren , maar in het tunnelkastje niet. Mijn bloemkool ( weeuwenteelt) staat er dan ook nog goed bij. Heb ze vanmiddag wel extra toegedekt met blad zodat de grond ‘ s nachts ook niet meer bevriest .(hoop ik) Ook de peultjes staan er zo bij. Ongeveer 20cm hoog, en nu maar hopen dat ze het de komende week overleven. Wanneer raad je aan vliegengaas over de koolplantjes te doen?

    1. Hallo Rein,
     Wat mij betreft heeft een dichte tunnelkas dezelfde eigenschappen als een gewone kas. Op de pagina over het gebruik van een kas heb ik er wel wat over geschreven, o.a. dat de verschillen die ik ervaar (vergelijk tussen onze kas en de kassen en tunnels van de tuinders om ons heen) is dat plastic wat meer warmte geeft en een hogere luchtvochtigheid. En daarmee zie ik vaak dat paprika’s en pepers het in een dichte kas of tunnel van plastic het nog beter doen dan in onze kas. Maar dat tegelijkertijd komkommers en meloenen het soms wel zwaar hebben (sneller meeldauw door de hogere luchtvochtigheid). Goed luchten is dus extra belangrijk bij een tunnelkas, maar verder is de teelt en teeltduur ongeveer gelijk aan de teelt onder glas.
     Wij brengen het gaas gelijk aan als we de koolzaailingen uitplanten, dat is dan nog niet nodig voor de vliegen maar wel voor de duiven die zo graag jonge koolplanten eten. Eigenlijk staan koolplanten hier zo ongeveer hun hele leven onder een net 🙂 .

     groetjes,
     Diana

   2. Tja, nu snap ik het – die muizen etc. Voorlopig geen last van. Deze nacht hier toch ook -6 gehaald, maar tot hiertoe blijven de tuinbonen stand houden, staan al 20cm hoog. Ze liggen s’morgens vrij plat maar nadien komt tot hiertoe alles goed. Toch wel spannend. Ben gisteren begonnen met het zaaien van tomaten, 3 zaadjes van elke soort die ik bij jou gekocht heb, maar samen met mijn eigen zaden, ga ik toch moet selecteren, aartsmoeilijk. Zo’n 100 planten gaan in de groententuin, maar ik zit al aan 300 zaden, ajajajja. Mijn echtgenoot sakkert want overal staan potjes.
    De aubergines, paprika en pepers hebben het grotendeels overleefd. Altijd een spannende situatie als buren water geven die er eigenlijk niks van kennen. Zo’n lieve mensen die meegenieten van de vruchten uit de tuin. Alleen de soort Casper aubergine is niet gekiemd, nog snel terug geprobeerd.
    Zelf tuinieren heeft 1 groot nadeel, je kan niet meer weg. Ik kan dit moeilijk aan anderen ovelaten. Dan is het schipperen tussen de echtgenoot zijn wensen en de groententuin.. Uiteindelijk laat ik dit allemaal niet aan mijn hart komen en zaaien we opnieuw als nodig.
    Bedankt nogmaals voor de zaden.
    Groetjes
    Carine

 4. Jullie zijn goed op dreef en wat heerlijk dat Ruud zo handig is en je weer wat mooie verhoogde bakken hebt, puik werk! Hier heeft manlief er ook 3 voor mij gemaakt, maar het grondzeil en de grond moet er nog in. Wat hebben jullie er voor grond in gedaan? Ik twijfel zelf nog tussen potgrond of makkelijke moestuinmix.
  Hartelijke groetjes Niki

  1. Hallo Niki,
   Ook jij gefeliciteerd met een handige man en je 3 verhoogde bakken!
   Over je vraag: dat is verschillend, in sommige bakken zit kleigrond, in sommige bakken mix voor de moestuinbak. En in nog een andere bak zit vooral compost. Elke bak is met een eigen grondmengsel weer geschikt voor andere groenten (de kleigrond voor prei en sla en rucola, de pastinaken en worteltjes in de mix voor je moestuinbak, de compost voor de kolen, etc.).
   groetjes,
   Diana

 5. Hallo Niki.
  Moet er in een verhoogde bak een grondzeil? Zo ja, dan doe ik iets niet goed. Ik wacht even je antwoord af.
  Groet
  Sini

  1. Hallo Sini (en Niki),
   Nee hoor, dat hoeft niet, maar het kan wel. Het voordeel: het gronddoek is om onkruid tegen te houden en dat werkt heel goed. Het nadeel is dat groenten daardoor niet dieper kunnen groeien dan dat de bak hoog is. Niki heeft ervoor gekozen om anti-worteldoek te gebruiken, wij zelf gebruiken dat niet (maar wij vervloeken de heermoes wel eens in de zomer, maar zijn tegelijkertijd blij met onze lange winterpenen 🙂 ).
   groetjes,
   Diana

   1. Ha Sini,
    Precies wat Diana zegt, maar aangezien mijn bakken redelijk hoog zijn, komt dat wel in orde en alles wat ik teel kan op deze hoogte. Daarbij staan ze bij mij in de achtertuin en dan is het met grondzeil voor mij handiger. Maar inderdaad, het is niet perse noodzakelijk. Als je er voor kiest om het wel te doen, let dan op dat het waterdoorlatend is
    En Diana, bedankt voor je reacties!
    Hartelijke groet, Niki

 6. Dag Diana
  Wij hebben een nieuw mailadres. Ik heb het ook al doorgestuurd naar een ander adres, maar de nieuwsbrief komt nog op het oude binnen . Vandaar deze melding.

  Groet
  Sini

  1. Hallo Sini,
   Ik heb het mailadres in je bericht gelijk even verwijderd zodat het niet op internet rond blijft zwerven.
   En ik kan helaas niet je mailadres veranderen, ik heb je oude mailadres wel kunnen deleten, en ik zag dat je je al met je nieuwe mailadres had aangemeld. Ik vrees dat je nu onderaan de lijst staat en dat betekent dat je als één van de laatste de mail krijgt met de melding dat ik een blog heb geschreven, ruim 2 dagen nadat ik die melding heb verstuurd. Ik kan daar voor nu helaas ook niets aan doen, maar ik heb hoop dat het binnen enkele weken allemaal beter (en sneller) wordt.
   groetjes,
   Diana

 7. Dag Diana
  Een paar dagen later maakt niet uit. Als hij maar komt!!. En weet je waarom ik er bijna wel van overtuigd was dat er geen zeil onder hoeft, omdat jullie na 27 jaarweer schorseneren gaan telen. En schorseneren kunnen , als ze het goed willen doen, een heel eind verder dan de twee verdiepingen die ik bij jullie hoogste bakken zag. Toch steekt dan de twijfel op. Huub heeft net aangekondigd dat hij morgen voor mij een aantal bakken wil maken. Een paar heb ik intussen al staan, met daarin koukleumende knofloken die het overigens heel goed doen. Maar met de verwachte strenge vorst , vooral in het oosten, hebben we vanmiddag besloten om ze ti jdens de nachten lekker onder een zeil te houden. Ze gaan hier dus op tijd “onder zeil” .
  Dank voor een snelle reactie.
  Groet
  Sini

 8. Mooi, ik zit ook te stuiteren om te gaan beginnen, ben zelfs nog niet op mijn tuin wezen kijken.ben wat dat betreft een laatbloeIer, ik hen een gemixte tuin noem het mijn zen tuin op een volskompkex, ben waarschijnlijk de enige haha en heb het komende kommenraar al gehad. Maar ik ben er gelukkig betaal netjes mijn huur dus…. dit jaar ga ik me focussen op allerlei soorten tomaten en komkommers. Daarnaast staander druiven aardbei frambozen en wat boompjes die hopelijk Nu een’s wat fruit gaan geven . Een grote vijver siergrassen en wilde bloemen maakt het mijn zen snoeptrommel. Nog even in maart ga ik ervoor

 9. Hoi Diana,

  Ziet er strak uit je tuin. Werkt aanstekelijk.
  Wat een mens nog kan met een arm. Geweldig zo actief als je toch blijft.

  Ik ga idd ook peulen voor zaaien in de kas dit weekend. Je bracht mij op het idee. Dank!

  Waarschijnlijk is mijn vraag te vaag, onduidelijk of geheel dwaas. Want ik probeer via deze site antwoord te krijgen op hoe je nu kalk op de tuin brengt en inwerk als je ook paardepoep heb ingewerkt en dan ook nog de compost erop. Het een verdraagt het andere toch niet lees ik her en der. Kalk en poep.

  Fijn weekend harde werkers!
  Manon

  1. Hallo Manon,
   Kalk zorgt ervoor dat planten voedingsstoffen makkelijker op kunnen nemen, en dus geef je het een paar weken voor je voedingsstoffen geeft (want de kalk moet wel eerst worden opgelost en opgenomen voor het zijn werk dan doen). En ik las ergens dat de combinatie van kalk en mest samen zorgt dat er koolzuur wordt gevormd en stikstof dan vervliegt.
   Wij geven zelf slechts 1 keer per 3 jaar kalk, omdat we tuinieren op grond die van nature al kalkrijk is, hoe zuurder de grond – des te meer behoefte is er aan kalk (behalve uiteraard voor zuurminnende planten zoals blauwe bessen).
   groetjes,
   Diana

 10. Ziet er goed uit allemaal! Wordt ook vast weer prachtig, deze tuin.
  Leuk ook dat je nu ook voor Groei en Bloei schrijft! Ik heb ook veel aan de informatie op je mooie website, als ik zaaiadvies zoek kijk ik altijd eerst op jouw site.
  En de pepertjes doen het goed, komende week kan ik beginnen met verspenen! (Fijn klusje om die koude weken door te komen)

  1. Hallo Ietje,
   Ik ben ook heel trots op mijn ‘eigen eenjarige rubriekje’ in de Groei & Bloei!!
   En leuk om te horen dat de peperzaden kiemen, heel veel plezier met verspenen en de verdere opkweek!
   Diana

 11. Hallo Diana, ik word altijd heel blij van je bericht. En nu extra, want ik ben net terug van de alternatieve zadenbeurs Reclaim the Seeds! Vanaf het begin ben ik er naar toe gegaan, eerst in Amsterdam, toen Den Bosch, Zeist, Haren, een keer in De Lier in België, Nijmegen en nu in mijn woonplaats Rotterdam, in het gebouw van Tropicana. (net een kas, met al dat glas). Workshops voor alle leeftijden, o.a. voor kinderen: pijl en boog maken en voor ons compost maken, zaden bewaren e.v.a.
  Al die mooie boontjes die ze er te koop of ter ruiling aanbieden! Omdat ik voor de tuin van een kerk zorg, heb ik er heilige boontjes geruild voor een klein doosje kamillezalf, want mijn zaden waren al op, en die heilige boontjes gaan in de kerktuin.

  Maar het hele goede van deze beurs vind ik dat zij de diversiteit onder mijn aandacht brengen. Immers, als je een tuin hebt met van alles, en je krijgt een plaag, dan gaat niet alles er aan, je houdt nog genoeg over. Sukses met je mooie tuin, Diana, ellen.

  1. Hallo Ellen,
   Ik hoop dat het leuk en interessant en gezellig druk was!
   Ik heb nog gezwommen in Tropicana – jeetje wat word ik al oud 🙂
   Wat toepasselijk; een heilig boontje in een kerktuin! Ik heb ze zelf ook eens gehad, en de boontjes hadden inderdaad een heel duidelijke tekening. Voor wie deze boontjes niet kent; google even op ‘Boon Monstrans’.
   groetjes,
   Diana

 12. Hallo Diana,
  Jullie hebben nu een kleinere tuin. Ik zag je vruchtwisselingsschema met 12 vakken. Volg je die nu nog?
  Ik heb eigenlijk alleen plaats voor zes vakken plus een aardbeiveld, met eigenlijk liefs meer bonen ( want tuinbonen, peulen, capucijners en dan nog de bonen..). Dus zeven vakken. Maar ik kan er geen oplossing voor vinden. Ook niet in het grote Veltboek.
  Heb je een tip?
  Vriendelijke groet,
  Ine

  1. Hallo Ine,
   We hebben nu nog 10 vakken. En we zijn al een paar jaar de vruchtwisseling voorzichtig los aan het laten. Dat wil niet zeggen dat we lukraak alles maar planten en potten waar we zin in hebben, maar als er geen ziekten of plagen zijn, kijken we nog goed hoe de planten groeiden en bedenken we of het een probleem is om volgend jaar dezelfde groenten in hetzelfde vak te telen. Niet jaar na jaar, maar een jaar dubbelen is geen probleem, hebben wij ondertussen in onze tuin ondervonden. Wij passen extra op met aardappelen en kolen, uien en wortelen, maar een keer kapucijners dubbelen, of sperziebonen, of knolvenkel, sla/andijvie, etc., gaat hier prima. Ik moet daar nog eens iets over schrijven op de pagina over de vruchtwisseling maar dat ga ik pas doen als ik heel zeker weet dat wat ik beweer ook werkt 🙂 .
   De moderne trend zoals permacultuur, etc. heeft ervoor gezorgd dat ik ook ben gaan nadenken over die vruchtwisseling; in de natuur groeien elk jaar in hetzelfde veld dezelfde brandnetels of distels, de natuurlijk doet ook niet aan vruchtwisseling.
   Ik kan je dus helaas niet adviseren m.b.t. de indeling van de vakken en vruchtwisseling; ik kan je alleen maar adviseren om over alles wat je plant na te denken waarom het nou eigenlijk wel of juist niet geschikt zou zijn voor die plaats. Ik hoop dat je hier in ieder geval wel iets aan hebt!
   Diana

   1. Dank je voor je antwoord. Ik vind het een logisch klinkend geheel. Alleen, ik zou zo graag een gemakkelijk plan… Ik vergeet telkens zoveel. Wat ik opschrijf, belandt in een stapel. En ik lijk telkens weer opnieuw te beginnen.. Maar ja, fijn om te zien, hoe mensen het allemaal wel op orde krijgen!
    Bedankt voor al je info!
    Met vriendelijke groet,
    Ine

 13. Hee, mijn reactie van gisteren is verdwenen, hoe komt dat?
  Nog maar een keer: mijn vraag was: gebruik je na het verspenen van de zaaisels ook nog vermiculiet?

  1. Halo Joke,
   Gisteren is mijn website verhuisd naar een nieuwe host, en dan is er (is me verteld) een periode van ongeveer 4 uur dat er geen verkeer mogelijk is op de website, ook niet voor mijzelf. Maar je reactie is na die verhuisperiode alsnog geplaatst volgens mij, en ik heb er zojuist ook antwoord op gegeven. Ik plak het hier nog even:

   Hallo Joke,
   Ik ben ook maar in huis gaan zaaien
   Zaai- en stekgrond lijkt mij prima hoor. Zelf meng ik voor het zaaien altijd wat potgrond met brekerzand en soms ook wat vermiculiet. Potgrond is (over het algemeen) wat rijker dan zaaigrond en ik maak het dan wat luchtiger en armer door er brekerzand door te mengen. Vermiculiet heeft de eigenschap dat het vocht kan vasthouden en weer af kan staan. Dus het is heel nuttig om door potgrond/brekerzand te mengen, maar tegelijkertijd is het ook heel kostbaar. En dus ben ik zelf altijd wel zuinig mee. Ik kijk naar wat ik wil gaan zaaien en bepaal dan of ik er wel of geen brekerzand en/of vermiculiet door doe. Kolen hebben het echt niet heel hard nodig, maar voor tere bloemensoorten vind ik het dan juist weer wel heel fijn.
   Ik vrees geen kant-en-klaar antwoord maar ik hoop dat je er iets aan hebt!!
   Diana
   p.s.: ik gebruik vermiculiet vooral voor het afdekken van zaden (als ik in potgrond zaai), in plaats van grond of zand, want vermiculiet laat licht en lucht door maar blijft wat beter vochtig, en dat is allemaal goed voor de kiemende zaden.

Reacties zijn gesloten.