Als een kind….

….zo blij.

Er komen 2 blijkbaar bijna Siberisch koude weken aan. Maar ik ben blij, want de tuin is bijna klaar voor de lente.

Als je van tuin verhuist, of een tuin opruimt ga je in de herfst maar beginnen bij het begin. Maar hoe verder de winter vordert, des te meer versnipperen de karweitjes zich; als het droog is vooral buiten wat doen, als we maar een uurtje tijd hebben kunnen we maar beter niet aan een bak beginnen, als het regent de kas in. En nu het einde van al het werk (voorzichtig) in zicht is, lijkt het overal nog een rotzooi maar gebeurt er heel veel op een dag dat we samen hard hebben gewerkt. Ik met één arm schilderen, Ruud allerlei resten van karweitjes.

Durf ik hier foto’s te laten zien?

Toen echt niet, maar nu wel. Niets leukers dan laten zien wat er gebeurd/opgeknapt is.

Een ‘veldje’ in december, tijdens en na de verhuizing alles maar lukraak van de opgezegde tuin gehaald en hier ‘gestort’. Ik kan het ook anders omschrijven maar dit is wat het is…….. rotzooi.

 

Maar vandaag heeft Ruud de laatste restjes opgeruimd, en ik heb geverfd. Aan het einde van een lange maar waardevolle dag (voor alle duidelijkheid, rechts van het hek is de tuin van de buurman):

 

Ik ben blij!

Nog zo’n voorbeeld, en schrik niet, deze is nog veel erger.

 

Ook december. Nogmaals voor alle duidelijkheid, rechts van het hek ligt de tuin van de buurman. En op onze tuin vind je dan de resten van een drukke en chaotische tuinherfst; tuinafval dat nog niet op de composthoop kan (omdat die toen nog vol rijpe compost zat), uit de grond gerukte tegels, en verder potten en pannen, kratten en manden.

En dit vind ik zelf wel echt geweldig, want zo is het nu:

 

Opgeruimd (en ook echt opgeruimd, niet verplaatst). Er staan nu 4 verhoogde bakken, 2 lage en 2 dubbele (voor de schorseneren en pastinaken en zo). Ruud heeft de laatste bak zaterdag gemaakt en gevuld, leuk met zo’n verdiepinkje! En hij heeft er ondertussen ook netjes tegels tussen gelegd.

Plotseling gaat het dus snel, het zijn allemaal laatste loodjes.

En dit is vanaf de andere kant, na het verven vanmiddag:

 

Ik ben echt heel blij. Het is dat het zo koud is/wordt want ik word zo ongeveer overstelpt met plannen en ideeën; Ik zie al gele Tagetes lucia in het voorste randje van de bak. Of nee, toch lavendel. Of rode Salvia coccinea. Nee, de Salvia coccinea in de bak erachter, of lilablauwe Brachyscome. En dan daarachter de roze Asarina wislizensis aan het blauwe hek. Ik hou van rood met geel en oranje, als het kan met wat donkerpaars blad. Als een zinderende zomer. Maar ik hou ook van rood met roze en oranje, als de kledingmix van een groep Bhagwan-aanhangers. En ik hou nog wat verf over, daar kan ik nog leuk een oud ijzeren hekje mee verven en plaatsen. Voor Lathyrus. Of misschien wel oranje Thunbergia’s. En dan met donkerbladige Amaranthussen ervoor.

Terug in het heden: Ruud zegt: “ik dacht dat er ook groenten in de tuin kwamen”. Uhh, oh ja.

Even tussen ons gezegd: ik heb aan Ruud, de grote tegenstander van onzinnige zaken als hekken verven, gevraagd wat hij er van vond. En hij antwoordde ‘dat het wel was opgeknapt’. Sterker nog, het laatste uur vanmiddag kwam hij nog even helpen met verven. Tjongejonge, morgen het Algemeen Dagblad maar even bellen…. 🙂

En terwijl ik verfde heeft Ruud ook hard gewerkt:

Hij heeft alles in kas 3 naar rechts versleept en compost/oude mest aan de linkerkant gestort en door de grond gewerkt.

 

En de allerlaatste verhoogde bak (een erfenis van de oude tuin) op maat gemaakt en geplaatst en gevuld:

 

En dan gaat het de komende week flink vriezen. Is dat jammer? Wel voor de sjalotten, die hadden we willen planten maar vanaf morgen zal de grond bevroren zijn. Dus dat moet dan maar een week of 2 wachten. En misschien ook voor ons, want we zullen niet zo vaak op de tuin komen als het zo heel koud is. Maar dat geeft niet, want het einde van de verhuizing van de tuin is eindelijk in zicht, en daarmee tegelijkertijd ook het begin van de lente (na de komende 2 weken kou dan).

Tot slot maak ik graag nog even reclame: voor Reclaim the Seeds, dit jaar voor het eerst in Rotterdam, aanstaande zaterdag, 24 februari, aan de Maasboulevard. Het is een zadenbeurs en ‘stadslandbouwfestival’. Voor wie in een ijskoud weekend wat lente op wil snuiven: Reclaim te Seeds

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

43 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ann

Wat zijn ze mooi, je bakken!
Met de kou wordt het tomaten zaaien vast nog leuker 😉

Hanneke

Geweldige update weer, en het wordt een prachtige tuin zo!

Ik had het vanmiddag nog over jou en Ruud met een stel mede-tuinders, en ik beweerde dat jij nog af en toe traditioneel spitte, en anderen zeiden dat dat alleen op verouderde pagina’s was, of dat het Ruud was, die nog traditioneel bezig was terwijl jij dan wel bezwaren maakte. Ja, er wordt op afstand fors over jullie geroddeld. 🙂

In elk geval lees ik nu dit:
Hij heeft alles in kas 3 naar rechts versleept en compost/oude mest aan de linkerkant gestort en door de grond gewerkt.

Dus ik had wel een beetje gelijk, haha. 🙂

(En Ruud, niet onderwerken joh, nergens voor nodig.)

Eliane

Hoi Diana sinds paar dagen lid van je site ,top site met veel info ,ja bij mij jeuken mijn vingers om te zaaien ,maar ik volg je raad op effe wachten ,nogmaals dank voor je pracht site,
Eliane

Leon vd Kerkhof

Hoi Diana,
wat kun je toch leuk schrijven….. Aan enthousiasme geen gebrek. Aan ijver trouwens ook niet.
ik vraag me af of jullie elk jaar de toplaag in de kas wanneer er tomaten en paprika op gegroeid hebben. Er wordt vaak beweerd dat met name tomaten gevoelig zijn voor “oudere” grond. Of voorzien jullie de kas elk jaar “alleen” van nieuwe compost of mest?
Met een temperatuur van gemiddeld -5 gedurende afgelopen week heb ik de indruk dat de (zanderige) toplaag in de koude kas bevriest en bedreigingen voor de planten (oa Phytophthora) ook. Door vele jaren fiasco met tomatenteelt heb ik in 2017 gekozen voor snoeptomaatjes in div. soorten. Het viel daarbij op dat ondanks een vrij dicht gewas en vruchtzetting het probleem phytophtora zich amper of zelfs niet voordeed . En bij die enkele gewone tomaat (ik kon het toch niet laten om er 1 de planten) wel. Raar toch.
Veel plezier met de voorbereidingen op het nieuwe plantseizoen en met al je nieuwkomelingetjes op de vensterbank.
Groetjes, Leon.

Paula Bos

Ziet er heel goed uit. Heerlijk zo beginnen aan het seizoen.

M.

Wat een fijne site heb je Diana! Ik haal hier heel veel info vandaar voor de schoolmoestuin.
Alleen jammer dat je niet te volgen bent op pinterest….. Groetjes van een moestuinmoeder

Eddy

Dag Diana,
Het wordt zo stilaan Ruud’s heerlijke moestuin!

Groetjes

Eddy

Maartje

Haha! Dan wordt het vast allemaal bonen leggen!
Houdt het ook overzichtelijk

Ria Snijders

Hallo Diana,
Over recepten gesproken: in je blog van 5 januari schreef je, dat je een taart met bosbessen had gebakken. Hij ziet er heel lekker uit en ik zou hem graag eens maken! Maar ik vind het recept nergens. Kun je me zeggen, waar ik het kan vinden?
Alvast bedankt!
Hartelijke groet,
Ria

Ria Snijders

Klinkt heerlijk allemaal, maar neem je tijd!! Alvast bedankt en goed weekend!

Carine

Oh, wat ben ik jaloers op de opgeruimde groententuin. Fantastisch om jullie verhaal te volgen. Ik ben nog helemaal niet klaar, maar langs de andere kant oogst ik nog vanalles. Wij halen hier volgende week rond -4 op de koelste uren en voorlopig kan het merendeel dat er staat rustig overleven.
10 dagen op bezoek in Belgie geweest, buren verzorgen de zaden/planten maar ik kan niet wachten hoe de aubergines/pepers en paprika’s erbij zullen staan. Spannend.
Ik lees dikwijls over het voorzaaien van erwten, sluimerwten en tuinbonen. Waarom eigenlijk, ik heb dit altijd rechtstreeks in de grond gezaaid?

Rein Schrijver

Hoi Diane.
Je hebt er weer een nieuwe “Dianafen” bij. Wat de kou betreft, ik lees weinig over tunnel kastjes met dicht plastic er over. De grond is nu ook overdag bevroren , maar in het tunnelkastje niet. Mijn bloemkool ( weeuwenteelt) staat er dan ook nog goed bij. Heb ze vanmiddag wel extra toegedekt met blad zodat de grond ‘ s nachts ook niet meer bevriest .(hoop ik) Ook de peultjes staan er zo bij. Ongeveer 20cm hoog, en nu maar hopen dat ze het de komende week overleven. Wanneer raad je aan vliegengaas over de koolplantjes te doen?

Carine

Tja, nu snap ik het – die muizen etc. Voorlopig geen last van. Deze nacht hier toch ook -6 gehaald, maar tot hiertoe blijven de tuinbonen stand houden, staan al 20cm hoog. Ze liggen s’morgens vrij plat maar nadien komt tot hiertoe alles goed. Toch wel spannend. Ben gisteren begonnen met het zaaien van tomaten, 3 zaadjes van elke soort die ik bij jou gekocht heb, maar samen met mijn eigen zaden, ga ik toch moet selecteren, aartsmoeilijk. Zo’n 100 planten gaan in de groententuin, maar ik zit al aan 300 zaden, ajajajja. Mijn echtgenoot sakkert want overal staan potjes.
De aubergines, paprika en pepers hebben het grotendeels overleefd. Altijd een spannende situatie als buren water geven die er eigenlijk niks van kennen. Zo’n lieve mensen die meegenieten van de vruchten uit de tuin. Alleen de soort Casper aubergine is niet gekiemd, nog snel terug geprobeerd.
Zelf tuinieren heeft 1 groot nadeel, je kan niet meer weg. Ik kan dit moeilijk aan anderen ovelaten. Dan is het schipperen tussen de echtgenoot zijn wensen en de groententuin.. Uiteindelijk laat ik dit allemaal niet aan mijn hart komen en zaaien we opnieuw als nodig.
Bedankt nogmaals voor de zaden.
Groetjes
Carine

Niki

Jullie zijn goed op dreef en wat heerlijk dat Ruud zo handig is en je weer wat mooie verhoogde bakken hebt, puik werk! Hier heeft manlief er ook 3 voor mij gemaakt, maar het grondzeil en de grond moet er nog in. Wat hebben jullie er voor grond in gedaan? Ik twijfel zelf nog tussen potgrond of makkelijke moestuinmix.
Hartelijke groetjes Niki

sini dietvorst

Hallo Niki.
Moet er in een verhoogde bak een grondzeil? Zo ja, dan doe ik iets niet goed. Ik wacht even je antwoord af.
Groet
Sini

Niki

Ha Sini,
Precies wat Diana zegt, maar aangezien mijn bakken redelijk hoog zijn, komt dat wel in orde en alles wat ik teel kan op deze hoogte. Daarbij staan ze bij mij in de achtertuin en dan is het met grondzeil voor mij handiger. Maar inderdaad, het is niet perse noodzakelijk. Als je er voor kiest om het wel te doen, let dan op dat het waterdoorlatend is
En Diana, bedankt voor je reacties!
Hartelijke groet, Niki

sini dietvorst

Dag Diana
Wij hebben een nieuw mailadres. Ik heb het ook al doorgestuurd naar een ander adres, maar de nieuwsbrief komt nog op het oude binnen . Vandaar deze melding.

Groet
Sini

sini dietvorst

Dag Diana
Een paar dagen later maakt niet uit. Als hij maar komt!!. En weet je waarom ik er bijna wel van overtuigd was dat er geen zeil onder hoeft, omdat jullie na 27 jaarweer schorseneren gaan telen. En schorseneren kunnen , als ze het goed willen doen, een heel eind verder dan de twee verdiepingen die ik bij jullie hoogste bakken zag. Toch steekt dan de twijfel op. Huub heeft net aangekondigd dat hij morgen voor mij een aantal bakken wil maken. Een paar heb ik intussen al staan, met daarin koukleumende knofloken die het overigens heel goed doen. Maar met de verwachte strenge vorst , vooral in het oosten, hebben we vanmiddag besloten om ze ti jdens de nachten lekker onder een zeil te houden. Ze gaan hier dus op tijd “onder zeil” .
Dank voor een snelle reactie.
Groet
Sini

Annet castilo

Mooi, ik zit ook te stuiteren om te gaan beginnen, ben zelfs nog niet op mijn tuin wezen kijken.ben wat dat betreft een laatbloeIer, ik hen een gemixte tuin noem het mijn zen tuin op een volskompkex, ben waarschijnlijk de enige haha en heb het komende kommenraar al gehad. Maar ik ben er gelukkig betaal netjes mijn huur dus…. dit jaar ga ik me focussen op allerlei soorten tomaten en komkommers. Daarnaast staander druiven aardbei frambozen en wat boompjes die hopelijk Nu een’s wat fruit gaan geven . Een grote vijver siergrassen en wilde bloemen maakt het mijn zen snoeptrommel. Nog even in maart ga ik ervoor

Manon van Wijk

Hoi Diana,

Ziet er strak uit je tuin. Werkt aanstekelijk.
Wat een mens nog kan met een arm. Geweldig zo actief als je toch blijft.

Ik ga idd ook peulen voor zaaien in de kas dit weekend. Je bracht mij op het idee. Dank!

Waarschijnlijk is mijn vraag te vaag, onduidelijk of geheel dwaas. Want ik probeer via deze site antwoord te krijgen op hoe je nu kalk op de tuin brengt en inwerk als je ook paardepoep heb ingewerkt en dan ook nog de compost erop. Het een verdraagt het andere toch niet lees ik her en der. Kalk en poep.

Fijn weekend harde werkers!
Manon

Ietje Wingelaar

Ziet er goed uit allemaal! Wordt ook vast weer prachtig, deze tuin.
Leuk ook dat je nu ook voor Groei en Bloei schrijft! Ik heb ook veel aan de informatie op je mooie website, als ik zaaiadvies zoek kijk ik altijd eerst op jouw site.
En de pepertjes doen het goed, komende week kan ik beginnen met verspenen! (Fijn klusje om die koude weken door te komen)

ellen

Hallo Diana, ik word altijd heel blij van je bericht. En nu extra, want ik ben net terug van de alternatieve zadenbeurs Reclaim the Seeds! Vanaf het begin ben ik er naar toe gegaan, eerst in Amsterdam, toen Den Bosch, Zeist, Haren, een keer in De Lier in België, Nijmegen en nu in mijn woonplaats Rotterdam, in het gebouw van Tropicana. (net een kas, met al dat glas). Workshops voor alle leeftijden, o.a. voor kinderen: pijl en boog maken en voor ons compost maken, zaden bewaren e.v.a.
Al die mooie boontjes die ze er te koop of ter ruiling aanbieden! Omdat ik voor de tuin van een kerk zorg, heb ik er heilige boontjes geruild voor een klein doosje kamillezalf, want mijn zaden waren al op, en die heilige boontjes gaan in de kerktuin.

Maar het hele goede van deze beurs vind ik dat zij de diversiteit onder mijn aandacht brengen. Immers, als je een tuin hebt met van alles, en je krijgt een plaag, dan gaat niet alles er aan, je houdt nog genoeg over. Sukses met je mooie tuin, Diana, ellen.

Ine

Hallo Diana,
Jullie hebben nu een kleinere tuin. Ik zag je vruchtwisselingsschema met 12 vakken. Volg je die nu nog?
Ik heb eigenlijk alleen plaats voor zes vakken plus een aardbeiveld, met eigenlijk liefs meer bonen ( want tuinbonen, peulen, capucijners en dan nog de bonen..). Dus zeven vakken. Maar ik kan er geen oplossing voor vinden. Ook niet in het grote Veltboek.
Heb je een tip?
Vriendelijke groet,
Ine

Ine

Dank je voor je antwoord. Ik vind het een logisch klinkend geheel. Alleen, ik zou zo graag een gemakkelijk plan… Ik vergeet telkens zoveel. Wat ik opschrijf, belandt in een stapel. En ik lijk telkens weer opnieuw te beginnen.. Maar ja, fijn om te zien, hoe mensen het allemaal wel op orde krijgen!
Bedankt voor al je info!
Met vriendelijke groet,
Ine

Joke van Ameijde

Hee, mijn reactie van gisteren is verdwenen, hoe komt dat?
Nog maar een keer: mijn vraag was: gebruik je na het verspenen van de zaaisels ook nog vermiculiet?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties