Geveld

Nee, gelukkig niet door de griep. Maar door een verwaarloosde slijmbeursontsteking. Dat is een beetje begonnen na het verhuizen van de tuin in oktober/november. En het is lastig om te tuinieren met een slijmbeursontsteking in je linkerarm. Ruud is bezig met de allerlaatste verhoogde bakken….. maar wat kan ik dan doen?

Wat zaaien en verspenen lukt nog wel. Maar wat kun je nu in een volkstuin doen met alleen 1 rechterarm? Ik bedenk het ter plekke, verven natuurlijk!!

“Ruud, ik heb wat leuks bedacht”. Ruud zegt alleen maar “Oei”. Ik stel Ruud gerust met de opmerking dat ik het helemaal alleen doe, ik heb alleen maar een blik metaalverf nodig en een kwast. En 1 rechterarm.

Ik kwam op het idee toen Ruud vorige week met een vriend het hek plaatste. Even ter herinnering: een paar weken geleden maakten we de rand langs de tuin in orde voor het nieuwe tuinjaar. Een wat verwaarloosde reep tuin die we (nu we een kleinere tuin hebben) eindelijk optimaal gaan gebruiken:

 

En nu staat daar dus ook een hek, het hek dat we van de andere tuin hebben mee verhuisd:

 

De foto is nu dus vanaf de verhoogde bak gemaakt die je nog net rechts op de bovenste foto ziet. Achter het hek ligt dus de tuin van de buurman.

Leuk hek: groot, hoog, zwaar. Ik denk aan kapucijners, of Lathyrus, of misschien zelfs Ipomoea’s. En nu ik noodgedwongen maar 1 arm kan gebruiken heb ik bedacht dat het hek wel vrolijker zou worden van een kleurtje.

Ruud vindt het echt grote onzin, met opmerkingen als ‘dat hek is toch prima zo’. Nou ja, het is ook niet slecht zo, maar het kan gewoon mooier en beter. Want dit is toch een beetje armoedig, ook door de roestige stellingpijpen waar we het hek mee hebben vastgezet:

 

Hoe kan dit opknappen? Nou, zo:

 

En na 1 middagje verven ziet het hek er dan zo uit:

 

Ik ben er zelf echt heel tevreden over. Dus ik laat het trots aan Ruud zien. Ruud vindt het allemaal prima, tot ik zeg: “Morgen ga ik aan het tweede hek beginnen”. “Het tweede hek? Je gaat toch niet nog meer hekken verven?”, vraagt Ruud. Nou, ik ben het eigenlijk wel van plan. Voor alle duidelijkheid, we hebben 4 van deze hekken. Dus nog 3 te gaan.

Dat komt ook omdat ik alvast denk aan komende zomer, ik weet wat ik er wil gaan zetten (want ik ben van de afdeling plannen, zaaien en planten).

Kijk, vanmiddag gezien:

 

De eerste Lathyrussen kiemen! In de koude kas, 2 weken geleden gezaaid. En in mijn hoofd zie ik het al. Dit dus:

 

Maar dan dus aan een koningsblauw hek. Hoe geweldig wordt dat! En aan een ander hek komen roze Asarina’s, en aan nog een ander hek komen de kapucijners. Maar ook oranje bloemen zouden geweldig bij het blauw staan. En witte natuurlijk. Of iets met bont blad. Ik heb al genoeg plannen en ideeën voor de komende 5 jaar 🙂 .

Nu het zo koud en nat is wachten we maar even met zaaien, maar voor volgende week staat het planten van de sjalotten op het programma. Zo snel gaat de tijd dus, over 2 weken is het maart en dan kunnen we bietjes en worteltjes zaaien, en moeten we het hek gaan plaatsen voor de doperwten, en een plekje zoeken voor de tuinbonen. Dit weekend gaan we de vroege pootaardappelen koel en licht leggen zodat ze voorzichtig kunnen gaan spruiten, en er moeten nog 3 frambozen worden planten. Nog veel te doen, en het nieuwe tuinjaar gaat echt beginnen!

Tot slot nog even: wat ook goed gaat met 1 rechterarm is achter een computer zitten en typen. Een aangezien het toch vroor en/of regende cq sneeuwde:

  • ik heb een pagina geschreven over Bieslook
  • en ik heb een pagina geschreven over Tijm
  • en ik heb de tekst van de pagina over Basilicum aangepast (jeetje, wat was dat slecht zeg, zo veel typfouten en overbodige informatie), en veel nieuwe foto’s geplaatst
  • en ook nog een pagina geschreven over Koriander

Best veel, vind ik zelf. Ik hoop in de komende weken nog wat meer soorten aan de lijst met kruiden toe te voegen.

Tot slot nog 1 foto:

 

Het was wel erg modderig in de tuin, maar pas na thuiskomst kwam ik er achter hoeveel tuin ik nog aan mijn laarzen geboetseerd had zitten. Hoezo vette klei  🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ria

Hoi Diana,
Dat is weer een mooi verhaal. Pas je wel op dat je niet ook een slijmbeursontsteking oploopt in je rechterarm, met het verven van al die hekken. Of praat ik nu net als Ruud……..

Groetjes,
Ria

Lida

Hallo Diana,

Ik voel met je mee! Heel frustrerend als je van alles wilt doen, maar ook rust moet houden. Ik heb zelf sinds november een moestuin op kleigrond waaraan nog wel het een en ander moet gebeuren, spitten, onkruid verwijderen, compost, nieuwe omheining, etc. En nu heb ik 2 tennisarmen! Hoewel mijn man riep dat het vooral mijn moestuin is, moet hij nu wel het zware werk doen. Daarnaast springt mijn vader van 78 jaar bij om gaas te plaatsen. Hij is zelfs in zijn enthousiasme een koude bak aan het timmeren! Herinnert zich vast weer zijn enthousiasme voor zijn eigen moestuin vroeger . En ik ga zaaien en verheug me op zon en warmte. Met een beetje (veel) hulp komt het wel goed, sterkte! Erg leuk om je blogs en website te lezen, ik leer er veel van! Groetjes Lida

Maartje

Beterschap Diana! En dat hek ziet er mooi uit. Op naar de volgende 3!

Mayra

Aww beterschap Diana!! Wat balen dat dat net nu gebeurt.
En zijn dat Sorels op de laatste foto?

Anoniem

Ik zie “Human Nature” erop staan.

Karin

Hallo Diana,
Ik vind jou het voorbeeld van iemand die soms beperkingen heeft, maar dan gewoon vrolijk doorgaat met wat ze nog wel kan. Petje af hoor!
En nu snel even naar de ANWB:)

simone

Hallo Diana,
het was weer een komische eenakter ik schoot in de lach, die arme Ruud, maar ook arme jij want dat is een pijnlijk verhaal slijmbeurs ontstekingen, wees voorzichtig met je rechterarm.
beterschap Simone

Ruth

Wat heerlijk om je belevenissen altijd te lezen! Ik heb maar een heel piepklein tuintje (10 m2) en een flink dakterras, maar wordt altijd erg geïnspireerd door je website en blogs.
Ik vroeg me af of je lathyrussen altijd zo vroeg al zaait?

Lex

Beter schap

Els Peeters

Héél veel beterschap, Diana en wees ook een beetje voorzichtig (verstandig), overwerk je niet, anders moet je het weer bekopen met een andere nieuwe ontsteking…
Ik ken dat goed…altijd doorgaan, nooit stoppen, elke minuut moet goed benut zijn, het zit in de genen, doch soms wordt je door je lichaam met je neus op de feiten gedrukt, dat je er over aan ‘t gaan bent….Dàn …is het toch beter (verstandiger) van wat van je gaspedaal terug te nemen en vooral dat zieke lichaamsdeel “goed ” te vertroetelen met rust !
Een wijze raad, (niet) van tante Kaat …vertroetel je arm en zorg dat de andere ook niet in werkstaking gaat…. anders mag je in maart enkel vanop een stoeltje kijken hoe Ruud werkt en jij mag niet ! (van de dokter)…
Genees snel !
Groetjes,

Els

Carine

Dag Diana, veel beterschap! Rust….
Je geeft me een heel goed idee. Ik heb nog een oude ijzeren raster liggen van een oud bed en gewoonlijk gebruik ik dit om de snijbonen te leiden. Ik ga dit ook eens schilderen en laten begroeien met ipomea.
Groetjes en veel rustplezier

Anneke

Hallo Diana,
Oei, dat is niet zo mooi en zeker niet nu bijna alles weer in de tuin gepoot en gepland kan worden. Je hebt, ondanks alleen je rechter arm, toch een vrolijk kleurtje aan het hek kunnen geven. Maar doe rustig aan, dan komt de rest vanzelf weer op een beter tijdstip. Beterschap.
Groetjes,
Anneke

rinaldo

hoi we worden wat ouder he
beteren zal het niet snel doen
ik werk ook graag in de tuin gans het jaar door ..
ik heb overal wel pijn rug heup en de andere boten mogen er ook bij …
blijf daarom in winter bezig door wat te sporten dat alles geen pijn doet als ik terug in de tuin begin
als ik en ontsteking van en pees heb is ijs voor mij het geen wat meestal werkt .
van die blauwe zakken uit de vriezer …met gel gevuld
en dat 3 maal per dag 4 min tegen houden .
ik neem 5 keer per week en ijs bat of ik lig volledig bedekt met ijs zakken ..iedere dag .
ps de pikante pepertjes en men paprika steken het eerste blaadje al boven
sterkte en veel beterschap ..

Lida

Hoi Diana

Veel sterkte, leef met je mee! Ik heb zelf net een moestuin en nu zijn er 2 tennisarmen die het plezier willen vergallen. Met hulp van manlief en vaderlief gaat het wel lukken! Super om je tips en verhalen te lezen! Groetjes Lida

Joris Sterckx

Veel beterschap, ontstekingen zijn altijd lastig en meestal pijnlijk 🙁

Ik dit weekend ook hard gewerkt, +-30m² omgeschupt en mestkorrels gestrooid en ingewerkt. Plantuitjes en pootaardappelen gaan kopen. Dan nog het veldje van de aardbeien leeggemaakt, was overwoekerd met wild gras van de buren 🙁 ga ik dus nogmaals opnieuw aanleggen… was nochtans met een anti worteldoek maar het zat tussen de plantjes en helemaal doorgeworteld, ik heb nog een deel kunnen redden :p
Dan waren er nog 2 bomen die ik 2 jaar geleden “voorlopig” even in de moestuin had geplaatst om de wortels niet droog te laten. Nu dus 2 jaar verder stonden die er nog, en dit weekend moesten ze er aan geloven, ik heb ze verplaatst naar de juist plaats waar ze derest van hun leven hopelijk mogen doorbrengen.
Tot slot nog even over mijn zaaisels, ik heb erwten voorgezaaid vorige zondag en die staan nu al lekker 2 a 3 cm boven de grond, ik moet ze al verspenen deze week 😀 De paprikas die komen nog niet piepen na 7 dagen maar ik verwacht alle dagen het eerst knopje bovenkomen. Onze droogkast zit in dezelfde ruimte en man wat gaan ze goed dan 🙂

Veel succes nog aan alle tuinierders hier

sini dietvorst

Dag Diana
Van harte beterschap ! Het scheelt dat het nog steeds koud is en ‘s nachts vriest. Is iets makkelijker om wat kalm aan te doen.
Ik lees hierboven een paar keer over doperwten en kapucijners maar geldt datzelfde verhaal ook wel voor peulen?
groet
Sini

Ingrid

‘k Word altijd zo vrolijk van je verhelderende foto’s, Diana, zoals die van het “kale” hek en dan die van het fraai blauw geverfde hek eronder:) Dat mooie blauw gaat vast prima combineren met allerlei rose en oranje bloemigs, misschien ook Oostindische kers of Suzanne-met-de-mooie-ogen…

Ria Snijders

Wat vervelend, Diana! Snelle beterschap gewenst!
Ik lig sinds vrijdag plat vanwege mijn rug, “knak” en het was gebeurd…. Ik wilde net gaan zaaien ;). Dat moet maar even wachten nu, hier in Groningen is dat ook geen ramp.
Sterkte met je arm en succes met de bezigheden met je “goede” arm. Het hek is top! Mooie kleur ook. Ik kijk al uit naar de zomerse foto’s.
Hartelijke groet,
Ria Snijders

gijs helder

Moeten we nog wachten met het zaaien van de tuinbonen?

Anoniem

Dag Diana, geduld, een eigenschap die je soms nodig hebt bij het tuinieren, winter duurt wat langer, dus tijd voor uitzieken.
Tuinieren doe ik in de bergen v h Böhmerwald op 900m boven de zeespiegel, het voorjaar is hier minstens een maand later, maar toch heb ik goede opbrengsten, beetje uitzoeken wat wel, en wat niet gaat.
Als ik in Nederland ben en plantjes inkoop, moet ik voorzichtig zijn met uitplanten hier, i.v.m. nachtvorst.
Heb ook geleerd, dat je moet investeren in plastic voor afdekken, en schaduwnetten, bij overplanten, bij te felle zon, en vogelnetten voor bescherming tegen vogels, omdat anders bessen geen tijd krijgen goed rijp te worden, en de jam later slechter smaakt.
Kijken doe ik graag op jou site, voor allerlei handige weetjes, en heb bewondering voor de
tijd die je hier in steekt.

plantage Bohémien

Dag Diana, gisteren had ik mijn naam vergeten [of op een verkeerde knop gedrukt } dus alsnog.

Niels Janssen

Hoi Diana
Ten eerste veel beterschap gewenst!
Ik heb (weeral) een vraagje. Binnenkort gaat het stevig vriezen. Ik woon in de Kempen (België), dus daar in het binnenland vriest het nog een stukje strenger dan aan de Nederlandse kust. Ik heb, zoals je misschien nog weet, een vraagje gesteld of nog niet gekiemde doperwten tegen de vorst kunnen. Je hebt hierop geantwoord dat ze lichte vorst wel kunnen verdragen. Nu zeggen de vooruitzichten echter dat het tot 12 graden onder nul kan worden, wat naar mijn mening niet te vergelijken is met bijvoorbeeld 5 graden onder nul. Kan ik de doperwten dan in de koude kas laten staan, of kan ik ze beter even verhuizen naar de schuur? En indien ik ze in de kas zou laten staan, lopen mijn nog niet gekiemde doperwten dan schade op? Hopelijk val ik je niet te veel lastig met mijn vragen! Dit is mijn tweede serieuze moestuinseizoen, dus moet ik nog wat grenzen aftasten. 🙂
Nogmaals veel beterschap gewenst, hopelijk kan je snel terug beginnen werken in je moestuin!
Groetjes Niels

Manon

Als eerste beterschap met je pijnlijke schouder!
En zo’n spuit lijkt mij geen lolletje…bah!
Hopelijk doet het zijn werk…..

Even een vraag.
Ik heb de paardenpoep die er vanaf november op lag met stro, vandaag in de grond gewerkt en nu wil ik er compost op aanbrengen. Deze ga ik per kuub kopen.
Maar ik lees dat ik deze eigenlijk ook beter in de grond kan werken.
Oeiii…komt die paardenpoep weer boven. En die kan niet tegen kalk wat in maart erop moet.
Hoe doe jij dit toch Diana?

Ben elk jaar opnieuw weer het spoor bijster…wil je mij vertellen hoe jij dit doet?

hoe doe jij dit toch Diane

sini dietvorst

Dag Diana
Ik ben op zoek naar een stukje van jou waarin je zegt dat je iets hebt geschreven over de bakjes die je zoal gebruikt. Dus ik ga maanden terug, maar kan het niet vinden. Volgens mij was het tamelijk recent.
Doordat ik dus terug lees, kom ik het stukje tegen over de vermelding van de naam pokon.
Hoe is het mogelijk. Weet je , ik weet eigenlijk niet hoe ik mijn dank tot uiting moet brengen, wetende dat je dat niet verlangt. Maar ik heb sinds dit najaar zo eindeloos veel geleerd en ik vraag me werkelijk steeds af,hoe is het mogelijk dat een “vreemde” zoveel tijd wil investeren in mij en al die anderen die zo intens genieten van dit hele gebeuren. Mijn man is geen tuinder, maar hij wil alles wel doen wat ik hem vraag. Maar als ik hem af en toe hoor praten over mijn nieuwe hobby, nl. de “mooie moestuin” dan denk ik dat ook hij, zijnde toch een echte leek, helemaal om is. Dit moest ik even kwijt.
Om er nog even op terug te komen:
Misschien weet je nog over welke potjes ik het heb??
Groet
Sini

rinaldo

hoi
heb vandaag alles om geploegd voor de strenge vorst
zou dit nuttig zijn voor minder last te hebben van schimmels en bodem insecten …
men bak met tuin afval van en jaar oud
werk ik altijd onder met de spade wel 50 cm diep aan de zijkant van de tuin en jaar links volgend jaar rechts …
na twee jaar onder de grond haal ik het weer boven dan is het goed verteerd das en laag van 30 cm goed aan getrapt met men voeten doe er dus 20 cm grond op ..
is dit en goede methode van werken …
en doet het iets uit het omploegen voor de vorst ..
gr rinaldo

rinaldo

heb er wat bang van om op dat tuinafval iets te planten
het is nog niet verteerd en zit vol met schimmels en nog te verteren spul …dus diep onder en even en jaar of twee jaar laten zitten dan is het net potgrond dat je boven haalt
.wel blijft er van die laag van 30 cm aan getrapte tuinafval maar 7 cm over na twee jaar …
boven de grond kan ik het niet opslaan heb ieder jaar 1.5 kub m dat is 3 kub m als je er begint van te nemen in je kruiwagen …

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties