Het wordt koud!

Het lijkt me echt prima dat het nog even flink gaat vriezen. Tot nu toe had ik ook nog niet echt het idee dat het winter was, meer een enorm lange, kletsnatte, winderige herfst.

Vorige week:

 

Het voordeel van een weekje matige tot strenge vorst is dat het eindelijk eens droog wordt in de tuin (letterlijk vriesdrogen, of is het droogvriezen 🙂 ).

Nog een voordeel is dat het meestal wel mooi weer wordt als het vriest. En mooi weer = zon = warmte. Nee, niet buiten. Maar de pepers die thuis net zijn gekiemd en in een raamkozijn op het zuiden staan zullen blij zijn met de zon. En in de kas wordt het overdag warm door de zon, voor de gezaaide tuinbonen, prei, uien, etc. die daar staan. Oftewel; overdag opwarmen in de zon, in de nacht net iets minder koud dan buiten doordat de warmte van overdag die warmte nog een klein beetje afstaat.

We helpen zelf mee door vliesdoek over de matig winterharde potplanten te draperen, glasplaatjes over de zaaisels te leggen, volle gieters en emmers water in de kas zetten (het water warmt overdag op en staat dat in de nacht weer af). Als je de mogelijkheid hebt kun je ook nog denken aan kaarsen. En het is natuurlijk helemaal mooi als je elektriciteit in je kas hebt, of een petroleumkacheltje of zo. Elke graad is er één! Want uiteindelijk maak ik me toch altijd wel een klein beetje zorgen, om de palm in de achtertuin, de Canna’s die in potten in de kas staan, om de gezaaide tuinbonen, de salie die in een verhoogde bak staat, etc.. Komend weekend gaan we even een goed rondje door tuin en kas maken en per plant bekijken en bedenken of en wat ze als bescherming zou kunnen gebruiken.

Voor de soorten die in de volle grond in de koude kas zijn gezaaid ben ik niet bang, een deel ervan is al gekiemd:

Spinazie:

 

Winterpostelein (gokje want die zaai je eigenlijk nog voor de winter maar daar kwam toen niets van):

 

Ook de sla is gekiemd, en rucola, worteltjes en radijsjes; groeien zal het volgende week niet, maar dood gaan ook niet.

En misschien ook nog leuk om te vertellen:

We troffen in de afgelopen week wel een mooie dag, zonnig en weinig wind en 8 graden, het leek wel even lente. En er is nog 1 kant van de volkstuin waar we nog helemaal niets aan hebben gedaan, er lagen potten, labels, stukken gaas, stenen, tegels, groenafval (want de compostbak is nog steeds niet leeg). Ik heb er geen foto van gemaakt, maar nu durf ik het alsnog wel te laten zien 🙂 , even vergroot vanuit een andere foto:

 

Ja, best een rommel, al is het een beetje lastig om te zien want achter het hek ligt de tuin van de buurman.

Maar die lange smalle strook is dus onze nieuwe target, we kunnen het natuurlijk niet in 1 dag af krijgen, maar we zijn er mee begonnen; opruimen, afvoeren, verhoogde bakken maken, bekleden met plastic, en vullen.

En aan het einde van de ochtend:

 

…….. hebben we een verhoogde bak, en een dubbele verhoogde bak, ze zijn 1.25 x 1.25 meter groot. En ik moet hier Pokon even hartelijk voor bedanken want ik kreeg van Pokon deze Mix voor je moestuinbak, en daarmee hebben we de dubbele bak  gevuld. Het is een heerlijk rulle, losse grond met vermiculiet. En ik weet het nu zeker: eindelijk, na 27 jaar tuinieren ga ik dit jaar schorseneren kunnen oogsten!

En aan het einde van de dag:

 

….. is ook de lagere bak naast de dubbele bak klaar. En die bak hebben we gevuld met onze eigen tuingrond: verbeterde vette klei. Leuk en handig als afwisseling. De dubbele verhoogde bak is voor schorseneren, misschien eens worteltjes, pastinaken, rammenas (ook nog nooit gelukt hier). In de lage bak met kleigrond gaan we sla zaaien, en andijvie, misschien wat bietjes, koolrabi, soorten die wat meer vocht willen en wat vette klei niet erg vinden. Nog 1 bak te gaan en die wordt weer dubbel, het onderste gedeelte zie je nog net links op de foto.

Ondertussen…… in huize Ruud & Diana:

 

Zijn ze al gegroeid? Nee, dat nog niet, maar ze zien er gezond uit. Wel met ‘de handen in de lucht’ richting het licht. En dat is een teken dat ze eigenlijk wat meer licht zouden willen. En dat komt dan volgende week goed uit, buiten koud maar zonnig (hoop ik), en binnen de kachel aan.

Het wordt volgende week geen tuinweer (want zonder een pikhouweel komen we de grond niet in 🙂 ). Misschien tijd om wat aan de website te doen.

En dat brengt me tot slot bij 2 mededelingen:

Sommige mensen hebben het al in het laatste nummer zien staan maar voor wie het nog niet weet; vanaf maart ga ik een jaar lang elke maand 5 tot 10 moestuintips geven in het tijdschrift Groei & Bloei. ik ben erg trots dat ze me daar voor hebben gevraagd!

En ik heb van 5 bestaande pagina’s de tekst eens helemaal nagekeken, aangepast en aangevuld, en heel veel en grotere foto’s geplaatst:

Iedereen veel succes met het beschermen van de planten, en veel plezier met schaatsen (want zoveel vorst is ons beloofd)!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Carine

Dag Diana,
Mooie nieuwe bakken zeg ! Puik werk. Een streling voor het oog.
Ook een dikke proficiat voor het schrijven in het tijdschrift groei en bloei! Veel succes ermee.
Ik zal morgen eens surfen naar dit tijdschrift.
Groetjes
Carine

Lydia

Helemaal mee eens Carine, ik sluit me hier graag bij aan! Dikke vette pluim Diana

Paula Bos

Diana, het ziet er weer gelikt uit. Gefeliciteerd met de column in Groei en bloei.

Janneke Pietersma

Goeiemorgen Diana,
Ik heb net ” even” de vernieuwde pagina’s bekeken,het ziet er mooi overzichtelijk uit en de foto’s zijn prachtig. En die boot…… die heb ik jaren geleden al voorbij zien komen, dat moet op je eerste website geweest zijn. Ik meen dat je toen schreef dat je ‘m weg zou doen of al gedaan had en dat ik dacht: oh, wat zou ik die graag willen hebben! Groei en Bloei heb ik vorig jaar
“ingeruild” voor de Nederlandse versie van Gardeners World. Dan lees ik je artikelen toch gewoon in de boekhandel of bij Appie Heijn :)! gisteren heb ikpepers en paprika’s gezaaid dus die ga ik vanaf nu de grond uitkijken.
Goed weekend en tot de volgende keer,
Janneke.

Dinet

Leuk dat ik je tegen ga komen in Groei en Bloei! Volkstuin is één grote modderpoel, maar de tuinbonen staan er goed bij. Ik ga voorzaaien, dat kan binnen

Lotte van Drecht

Hoi Diana!
Mijn tuinbonen hebben hun kop inmiddels ongeveer een cm boven de grond gestoken en staan in potjes in handzame kasjes op m’n dakterras. Gaan later de moestuin in.. Maar nu is mijn vraag: Zal ik ze met de komende vorst naar binnen halen ‘s nachts en overdag weer naar buiten of gaan ze juist harder worden van die vorst? Of zijn ze net wat te klein en gaan ze dood van -2 tot -5?

Groeten,
Lotte

Gerrit Nieuwenhuis

Tja we kunnen niet wachten om de tuin in de gaan. Ik zit op een prachtige locatie, maar helaas geen stromend water en stroom. Ik heb een mooie ACD kas staan en heb nu zo’n mini oliekacheltje besteld. Ik ga maar eens bekijken hoe het gaat met de temperatuur. Als dat er goed uitziet dan maar zaaien. Trouwens, als de zon schijnt, is het snel boven de 20 graden in de kas. Goede tips uiteraard zeer welkom!

Veel tuinplezier!

Bettina

Wauw wat cool in groei en bloei! Gefeliciteerd! Ga ik ’em zeker vaker kopen!!
Groetjes Bettina

Wil

Gefeliciteerd Diana, jouw advies in mijn favoriete tuintijdschrift. Met daarnaast alle goede raad van medeleden in de plaatselijke afdelingen van Groei&Bloei. Dat moet een mooi tuinjaar worden!

Joke

Wat leuk dat je gaat schrijven voor Groei en Boei! Heb hem net voor me liggen. Iedere maand een kadootje. (nou ja 10 keer in het jaar )

Tineke

Hoi Diana
Dan kom ik he stukjes ook in G&B tegen. Jaren geleden heb ik ook een keer een jaar lang een column gehad in het tijdschrift. Tuinbeestjes, was de titel . Erg leuk om te doen.
Vandaag even eeu uurtje wat opgeruimd in de tuin. Nog niet veel, maar toch.
Groet Tineke.

Sterckx Joris

Hey Diana,

Ik begin deze maand ook met zaaien, ik probeer het wel simpel te houden en “ALLES” te zaaien/planten binnen de maanden febr/mrt en April/Mei. Ik doe alles alleen en heb meer dan 200m² dat ik gebruik, plus nog wat fruitbomen enz… Ook heb ik een 600m² aan siertuin met hagen en alles erop en eraan wat onderhoud vraagt 🙂

Nu heb ik eens een vraagje ivm zaaien. Op die zakjes staat altijd het volgende: Zaaien onder glas, zaaien volle grond en planten/oogsten.
Hoe moet dit eigenlijk geinterpreteerd worden?? Zaaien onder glas, geld dit voor serre of ook voor binnen.? Zelfde voor zaaien in volle grond? Is hier ergens een “richtlijn’ voor?

Voor derest ben je weer goed bezig, veel leuke info, veel mooie fotos… ikzelf ben simpel gestart met het principe. De eerste jaren proberen door het bos de bomen te vinden en gewoon doen wat ik denk dat juist is. Nu probeer ik jaar per jaar stapjes op te bouwen en elke groente te geven wat ze nodig heeft op alle vlakken. Zolang het allemaal haalbaar is om alleen uit te voeren.

Veel succes nog

Ann

Wat in Nederland een serre genoemd wordt is in België een veranda.
Ingewikkeld, die termen die toch lokaal verschillen.

Ann

Haha, dat is wat wij een pergola noemen? Wat is bij jullie een pergola? Moest dat nu een kas zijn dan is de cirkel rond 😉

Carine

Dag Diana, de pergola foto met de klimrozen, noemen wij eveneens een pergola. Althans wij toch

Carine

Dag Joris,
Veel succes met de tuin, voor mij een bekend verhaal. Ik moet ook alles alleen doen in de tuin, behalve de grove werken. Dit is soms ontmoedigend, maar soms heel bemoedigend als de dingen beginnen te bloeien en groeien. En als ik dan oogst ben ik de fierste mens die rondloopt.
Mijn persoonlijke tip voor jou is niet alles ineens willen. Bouw stelsigmatig op. Toen ik begon, kocht ik planten op de markt, als dat goed lukte begon ik stillaan te zaaien en op de duur zaai je alles en wil je geen hybrides meer. Is maar een tip hoor, om niet te snel ontmoedigd te geraken.
Dag Diana,
Ik heb voor het eerst de Deno methode van jou gevolgd met de prachtige foto’s van alle paprika soorten en pepers en evengoed mijn gewone methode.
Op 26, 27 januari in potjes op 27 graden, op 28 januari volgens Deno. De potjes zijn er zo goed als allemaal en de Deno zaadjes zal ik vandaag of morgen verplanten. Zo’n enorm verschil met paprika en pepers qua tijd vind ik niet, ik vind de Deno methode dan nog zoveel extra werk. Met aubergines zal het misschien sneller gaan, dit heb ik niet uitgeprobeerd.
Heeft iemand al eens goji bessen gezaaid?
Groetjes
Carine

Carine

Dag Diana,
Het probleem qua warme plaats en vooral veel licht komt me heel bekend voor. Wij verwarmen (zelfs koken) op hout en hebben dus ook geen constante temperatuur. Vandaar dat ik gebruik maak van 2 grote kweekbakken. De aubergines begin ik reeds midden januari op 27 graden, ik zaai dit in kleinere potjes (ong 5cm -karton). Na het kiemen zet ik deze potjes in de andere kweekbak die ik dan open laat staat op 20 graden. Als de plantjes groot genoeg zijn, steek ik het kartonnen potje gewoon in een groter plastieken potje. Eind januari krijg ik dan plaats voor de pepers en paprika. Op deze manier krijg ik al die soorten toch gezaaid en hoef ik niet te verspenen. Rond 24 februari zal ik dan al de tomatensoorten zaaien, maar daarvoor gebruik ik geen kweekbak meer. Ik heb eveneens kleine plastieken serres die ik nadien buitenzet aan de zuidkant waarin de tomaten vrij snel ingaan. Deze zijn speciaal bedoeld voor het zaaien.

Veronique

Mijn onverwarmde kas staat hier in de tuin. Daar staat nu alleen wat ijsbergsla in en net ontkiemde tuinbonen en prei. Met de aankondiging van de vorst een paar dagen geleden heb ik bij de Action graflichtjes a 57ct per stuk gehaald. Ze branden 60 uur en met een stuk of 6 tegelijkertijd brandend levert dat toch ca 1-2 graden hogere temperatuur op in een ruimte van ca 27m3. Net nog even gecheckt, maar de tuinbonen hebben geen schade, ze staan niet afgedekt in een 8×8 potje. Misschien een beetje risicovol, maar na morgen wordt de vorst al minder streng 😉

Niels

hoi allemaal,
Wat ben je weer druk Diana. Ziet er weer goed uit!
We hebben hier een probleem…. ik heb zoveel zaailingen van peper, aubergine en paprika (ook verschillende rassen) dat ik ze niet meer kwijt kan alles staat vol. had gehoopt deze week de kapucijners, erwten en tuinbonen uit te planten maar dat kan ik even vergeten met die vorst haha.
Ik ben eigenlijk ook veels te enthousiast hiervoor. het is zo moeilijk om jezelf in te houden….. kennen jullie dat probleem?
hoop dat er wat meer ruimte is als ik ga beginnen aan de vroege kolen eind deze maand.

groetjes
Niels

Kelly

Wauw dat ziet er echt fantastisch uit. Geweldig hoe je de tijd en ruimte perfect kan benutten.
Ik heb in november verse paardenmest in mijn moestuinbakken gedaan maar toen ik in januari ging kalken besefte ik mij dat ik de mest niet onder had gespit zoals je in je uitleg beschrijft.
Ik heb dit nu alsnog gedaan maar toch ook bekalkt.
Komt dit nog wel goed? De stro in de mest is nog helemaal niet vergaan en de mest ballen kan ik ook nog gewoon zien liggen.
Ik maak me zorgen 🙁
Alvast bedankt.
Mvg, Kelly

janet meuk

Hoi Diana, heb altijd erg van je website genoten maar nu je reclame maakt voor Pokon, zijn je adviezen voor mij niet meer geloofwaardig. Jammer dat ook jij nu gevallen bent voor de commercie

Nadi

Hoi hoi ik ben een tijdje weg geweest en ben zo langzaam alle blogs hier aan het inhalen :). Ik moest zo lachen hierover (en werd ook lichtelijk geirriteerd) maar toen ik het bedankje naar Pokon las wist ik gewoon al dat er iemand zal zijn die dat om een of andere reden niet kan handelen. En vandaar dat ik moest lachen want ja hoor dat was ook zo.
Diana ik vind het alleen maar fijn dat pokon je een beetje sponsored. Naar mijn mening een prima manier om je website draaiend te houden en leukere foto’s te kunnen maken met je nieuwe camera. Dat diegene na 3 jaar niet in de gaten had dat Pokon al lang een kleeeein beetje reclame maken op je website en dat je daar ook al lang voor blogt lijkt me bewijs genoeg dat je het merk niet aan je lezers opdringt. Zou je dat toch willen doen: dat kan ook, het is tenslotte jou website!

Ps. Gefeliciteerd met je Groei & Bloei uitnodiging! Ik kijk ernaar uit. Misschien dat ik het gemist heb maar was je nog van plan een boek te schrijven?

Nadi

Hoi Diana,

Ik ben weer bijgelezen en zal daarom ook na dit bericht niet zo ver terug meer reageren! 😉
Ah geweldig van Groei en bloei. Ik denk dat ik dan een abonnement neem! Kijk daar naar uit!

Over je website: het is inderdaad niet zo gek dat hie uitgebreid moet worden gezien de stijgende interesse in je blogs en informatie. Jammer dat het beetje gedoe is qua onderhoud maar ook weer een groot compliment voor je!

Mijn weggeweest heeft inderdaad een leuke reden! We hebben een huis gekocht. Met een grote tuin! Dus de volkstuin zeggen we op (een beetje jammer en tegelijk super leuk!) En de moestuin komt voortaan in de achtertuin, en voortuin ook. Mocht je tips hebben voor een siermoestuin (vooral dus voor een voortuin) misschien iets voor een volgende blog? Of voor in Groei en Bloei? Als als ik het goed interpreteer heb je voor Groei en bloei alles al geschreven.

Nog veel beterschap met je arm trouwens! En volhouden tot 1 maart met je tomaten hè 😉 haha.

Groetjes

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties