Baby’s!!

En ook gelijk best veel baby’s. Ik heb vorige week donderdag gezaaid, en nu, 1 week later, kiemen de zaden met bosjes (wellicht iets overdreven).

Ik ben woensdag al begonnen met de voorbereidingen; potjes uitzoeken, mee naar huis nemen en schoonmaken. Potjes gevuld. Labels geschreven. Onderbak van zolder gehaald en op het beste plekje in het huis gezet (en hier is dat een slaapkamer, met een raamkozijn op het zuidwesten). Onverwarmd maar de schoorsteen van onze houtkachel loopt door die kamer en dus is het ´s avonds toch iets warmer, en overdag hopen we dat de zon schijnt die het kamertje opwarmt. En de deur dicht houden natuurlijk; om de warmte binnen te houden. En misschien nog wel belangrijker; poes Lotje buiten te houden. Want katten en jonge zaailingen zijn geen goede combinatie.

Het eerste teken van leven, het vermiculiet komt omhoog, en als je heel goed kijkt zie je al wat groens dat op zoek is naar het licht.

 

En zo kiemt ze, als een lusjes wurmt ze zich uit de grond.

 

… en uiteindelijk richt de zaailing zich op.

 

Ik ben altijd weer blij als de eerste zaden kiemen, het blijft heel bijzonder! En dan volgt nu stap 2. Want in de propagator is het te warm en te donker (ondanks de doorzichtige kap), de combinatie van 27 tot 28 graden en een plaats onder de kap zorgt voor dit:

 

Uiteindelijk zou de zaailing steeds langer en dunner worden, op zoek naar meer licht. En nu ze is gekiemd moet ze ook gaan groeien; dus uit het vermiculiet en in grond waar voeding in zit, uit de bak en in het licht, uit de 27 graden en naar zo’n 18 graden.

Het leuke van vermiculiet is dat het zo los is dat je een zaailing gewoon (maar natuurlijk wel langzaam en voorzichtig) aan de 2 blaadjes uit het vermiculiet kunt trekken. En dit is dan wat het is:

 

Wat een kleine, blote, tere zaailing. Nooit aan het worteltje vastpakken, liever ook niet aan het steeltje, alleen aan de blaadjes, die zijn het sterkst.

Ondertussen……. had ik op dezelfde dag ook via de deno-methode gezaaid, in dezelfde bak dus bij dezelfde temperatuur:

 

In kiemduur is er dus geen verschil tussen zaaien in vermiculiet en zaaien via de deno-methode.

De volgende stap is het overplanten van de blote baby’s naar potjes met grond. Sommige mensen gebruiken graag zaai- en stekgrond, ik meng altijd graag mijn eigen grond; 5 delen potgrond, 1 deel grof brekerzand en een handje vermiculiet. De potjes vul ik met het grondmengsel, en dan maak ik het goed nat, met lauwwarm water (want niets zo erg voor net geboren peperbaby’s dan om bij 27 graden geboren te worden en dan in kletsnatte grond van 6 graden geplant te worden). Nog even voelen of de grond nu een prettige temperatuur heeft, en dan maak ik gelijk 3 wijsvinger-diepe gaten per potje. Want wat dat betreft verandert er niets, ik plant nog steeds 3 zaailingen (en later planten) bij elkaar. Ik heb daar een paar jaar geleden al eens een blog over geschreven: Peperzaailingen per 3 (en dat geldt dus ook voor paprika’s en voor aubergines).

 

Sorry voor de slechte foto, blijft lastig om met links een zaailing te planten en tegelijkertijd met rechts een fototoestel vast te houden en ook nog op een knopje te drukken, en dan nog kijken of ze goed scherp stelt, ik kan best multitasken maar dit is toch één task teveel 🙂 ). Maar het is denk ik wel duidelijk; je houdt de zaailing vast bij de blaadjes en laat het voorzichtig in het aanwezige plantgaatje zakken. En dan vooral niet aan alle kanten aandrukken, want het dunne enkele worteltje kneust of knakt heel gemakkelijk. Ik laat de zaailing zakken, duw voorzichtig de grond rond de blaadjes iets aan, en geef nog een keer ruim lauw water langs de zaailingen zodat de grond onder het bovenlaagje vanzelf om de worteltjes ‘spoelt’.

En daar staan ze dan:

 

De eerste 11 potjes met 3 zaailingen zijn klaar, nog een stuk of 30 potjes te gaan. Elke dag kiemen er nu weer zaden, en elke dag kan ik dus weer wat zaailingen in potjes planten.

Voor alle duidelijkheid; bedenk dat dit geen wet is, dit is zoals ik het doe en zeker niet de enige juiste manier, als je aan 5 mensen vraagt hoe en wanneer ze pepers, paprika’s en aubergines zaaien, hebben ze alle 5 een verschillende favoriete manier.

Tot slot nog even 2 opmerkingen:

Ik heb op de website van Pokon ook weer een blog geschreven, dit keer met wat informatie over een verhoogde moestuinbak en welke soorten daar minder of juist zeer geschikt voor zijn: Een minimoestuin in een bak 

En op verzoek heb ik mijn planning terug op de website gezet (en ook nog ingevuld 🙂 ).

En dan dit weekend weer verder in de moestuin, want daar is nog van alles te doen, in een volgend blog hoop ik wat vorderingen daarvan te laten zien.

33 reacties op Baby’s!!

Co van Liz & Co 27 januari 2018 om 03:03

Hi Diana,

Prachtig hoe je dat jonge groen beschrijft en in beeld brengt. Jouw ‘slechte’ foto is best goed want hij laat precies zien wat je beschrijft. Het is echt ‘close-up’, dus moeilijk, misschien onmogelijk om alles scherp te krijgen bij zo’n mooi maar moeilijk object. Heeft iets met diepte-scherpte te maken.
Bedankt voor je mooie zaailingen reportage.

Co van Liz & Co

Diana 27 januari 2018 om 09:39

Hallo Liz & Co,
Dat fotograferen is nog steeds niet zo mijn ding, ik heb nu een heel uitgebreid en goed fototoestel maar gebruik eigenlijk alleen de automatische knop.
Als ik er de tijd voor kan vinden wil ik eens een korte cursus gaan volgen, want ik vind het wel heel leuk om te doen (maar begrijp er dus geen snars van 🙂
groetjes,
Diana

Bertie 27 januari 2018 om 23:55

Zo prachtig, die foto’s!
Ik kan me zo goed voorstellen dat je niet kon wachten!

Zelf wacht ik nog rustig een maand
En weet je waarom?

Afgelopen jaar hadden we geen kas, en we hebben op goed geluk wat tomaten gezaaid.
Wel voorgekweekt, natuurlijk.

Ze groeiden sterk, stoer, klein.

In juli kwam een kas, en hebben we de bakken daarin geplaatst.

Toen begon het echt: ze gingen de lucht in, we moesten opbinden, en hebben emmers vol tomaten kunnen oogsten.

Ik vertrouw erop: je hoeft helemaal niet zo vroeg te beginnen. Probeer maar eens!

Ria 28 januari 2018 om 09:30

Je hebt gelijk wat betreft tomaten zaaien, dat moet niet te vroeg. Maar paprika, peper en aubergine is echt een ander verhaal. Diana zaait daarom nu echt nog geen tomaten.

Jenneke 28 januari 2018 om 16:11

Zo’n eerste kiem geeft net zoveel plezier als een volle moestuin midden in het seizoen. Ik heb zelf op 9 januari paprika en peper gezaaid (van zaden bij jou gekocht) en de pepers kiemden op 15 januari en de paprika op 16 en 17 januari. Eigenlijk net zo snel als bij jou maar zonder propagator. Wel in een afgesloten bakje vlakbij de verwarming en dat was ongeveer 20°C/21°C. (Dit ter info voor mensen die twijfelen over de aanschaf van een propagator).
De eerste blaadjes zijn zichtbaar. Alles staat in potjes in een balkonkasje op wieltjes (zonder hoes). Heel praktisch om ze steeds op de plek met het meeste licht te zetten en te draaien. Meestal zet ik de kas vanaf een uur of vijf onder de lamp tot een uurtje of acht. En ik hoop vanaf maart op zonnige dagen de kas overdag naar buiten te doen, met hoes en dan tegen de muur op het zuiden. En de geraniums doen het op deze manier ook prima. Gezaaid op 31 dec en kiem vanaf 5 januari.
En prima zaden Diana, alle 18 opgekomen!

Diana 29 januari 2018 om 16:21

Hallo Jenneke,
Leuk om te horen dat de zaden goed zijn gekiemd!
Hier moeten de zaailingen maar gewoon binnen blijven, ik hoop op eindelijk eens wat zon. Ik zaai tomaten zoals jij de pepers en paprika’s zaait; in een afgesloten bakje in een licht verwarmde kamer. Helaas moet ik daar nog een week of 5 mee wachten, maar gelukkig nu lekker druk met het verspenen van de paprika’s, pepers en aubergines.
groetjes en succes met het opkweken van alle zaailingen!
Diana

Ria 28 januari 2018 om 17:02

Zo zie je maar weer dat een propagator niet echt nodig is.
Maar ik ben wel heel blij dat ik hem heb hoor. Ik ben misschien een van de weinigen die nu pas begonnen is met zaaien. Alles staat klaar en als de propagator de juiste temperatuur heeft ga ik morgenochtend paprika, peper en aubergine zaaien. Ik ga een proef doen: een gedeelte in alleen vermiculiet en een gedeelte in een potgrond/brekerzand/vermiculiet mengsel.

bertie 28 januari 2018 om 23:02

Okee. Met tomaten wachten is dus ok. Maar de pepers, daar moet ik mee aan de slag!
Iemand ervaring met jiffy tabletjes? Lijkt me geweldig omdat je dan geen worteltjes beschadigt.

Dank je wel Diana voor weer een prachtig verhaal met spannende foto’s!
Ik zou me geen zorgen maken over je fotoapparaat: je foto’s zijn prachtig en zeer illustratief!

Diana 29 januari 2018 om 16:17

Hallo Bertie,
Tomaten zaai ik altijd in de eerste week van maart, en dan ben ik nog best vroeg (maar ik zaai ook altijd een deel oudere zaden, en door vroeg te zaaien (de pepers, paprika’s en aubergines eind januari en de tomaten begin maart) kan ik het deel dat niet meer kiemt later in een tweede zaaironde eventueel vervangen door andere rassen.
Ik heb ooit wel eens jiffy-tablets geprobeerd. Handig, maar niet goedkoop, en als ik mag kiezen meng ik toch liever mijn eigen losse mix van potgrond en brekerzand en/of vermiculiet. Maar er is niks mis mee, ik was er toen best tevreden over.
groetjes,
Diana

Marrie 29 januari 2018 om 09:11

Beste Diana,
Jouw site pas heel onlangs ontdekt. Wat een ontdekking, zo geweldig hoe je alles uitlegt en de adviezen die je geeft en je leuke schrijfstijl, ik ben er zo blij mee. Ik probeer al een aantal jaren een groententuin te ontwikkelen, maar had het opgegeven omdat de planten meestal verbranden door de zon, ik woon in de buurt van Madrid. Jouw site heeft me geinspireerd om dit jaar toch nog eens een poging te wagen. Ik ga vandaag beginnen met zaden kopen. Ik heb geen idee waar ik hier vermiculiet (had daar nog nooit van gehoord) zou kunnen kopen, dus dat wordt het niet, maar koffiefilters hebben we hier ook. En ik ga alvast voorbereidingen treffen om zoveel mogelijk schaduw te creeren. En dan afkijken hoe jij het aanpakt en proberen te kopieren.

Diana 29 januari 2018 om 16:10

Hallo Marrie,
Tuinieren in Spanje is vast op een aantal punten anders dan tuinieren in Nederland. Maar de basisprincipes blijven hetzelfde; zoals het verbeteren van de grond, het creëren van zo gunstig mogelijke omstandigheden en het kiezen van de juiste soorten en rassen in de juiste periode.
Ik ben benieuwd wat je van de denomethode vindt, succes ermee!
Diana

Carine 29 januari 2018 om 21:08

Dag Marrie,
Niet opgeven en blijven proberen! Volhouder wint. Ikzelf woon zuid-West frankrijk waar het in de zomer aardig heet kan zijn. Het heeft me ook een paar jaar gekost om de moestuin aan te passen. Vooral de periodes zijn anders. Mijn ervaring is het volgende :
– Pepers, paprika, tomaten, aubergines, courgette, komkommers gaan het beste in de zomer. Andere groenten hebben snel teveel last van de hitte. Dit lukt ook mits veel vroeger zaaien.
– Vanaf 1 mei alles buiten in volle grond planten.
– De grond volledig bedekken tegen het uitdrogen.
– Tomaten, peper, paprika bladeren niet verwijderen. Zoniet verbranden de vruchten. Je hebt zonder probleem vruchten tot november.
– Artichokken gaan prima
– Tuinbonen, rucola, erwten, sluimerwten tussen november en januari zaaien (buiten, niet in een kast).
Etc. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Agnès 30 januari 2018 om 18:32

Wat leuk! Ervaringen van een ander klimaat!

Carine 29 januari 2018 om 09:16

Idd, propagator is niet noodzakelijk, maar wel heel gemakkelijk. Het feit dat je een constante temperatuur kunt instellen vind ik persoonlijk een luxe. Ik heb de mijne nog maar slechts 2 jaar en ik ben er heel blij mee. Het is effectief een investering, maar dan denk ik maar “eens minder op restaurant of een rokje of broek minder kopen”
Na de aubergines, nu alle paprika’s gezaaid. Ik ben echt benieuwd want heb een beetje rechtstreeks gezaaid in potjes zoals ik altijd deed en heb nu voor het eerst de deno methode gevolgd voor het meeste, dit dankzij jouw foto’s Diana! Hartelijk dank hiervoor!
Groeten,
Carine

Niels 29 januari 2018 om 14:34

hoi allemaal,

Ziet er weer netjes uit Diana. je kan vast al niet wachten tot je er weer van kan oogsten.

Wij hebben hier een week geleden de paprika’s, pepers en aubergines gezaaid in de propagator. nu komen ze allemaal ineens op haha. ben vanochtend bezig geweest met punt paprikas en aubergines per 3 in potjes aan het zetten. Ik zet ze dan voor een uur of 12/14 onder de lamp. ze groeien als een gek!
weet even niet meer welke punt paprikas het zijn maar er staat zo’n frans vlaggetje op het zakje(ben het zakje kwijt).
De aubergines dagen de naam Long Purple. heb diverse soorten maar die ga ik in de komende dagen overzetten zijn nog een beetje klein.
De kapucijners staan al in de kas te wachten tot half februari als het weer een beetje zacht is zet ik ze buiten tegen het gaas. uiteraard met een net eromheen.
het tuinseizoen komt weer langzaam op gang haha

groetjes,
Niels

Diana 29 januari 2018 om 16:06

Hoi Niels,

Gefeliciteerd met je zaailingen! Ja, onder het lamp groeien de planten altijd erg goed. Helaas heb ik er geen plaats voor, de zaailingen moeten het hier doen met een raamkozijn. Dat gaat veel langzamer, maar gelukkig ben ik vroeg genoeg 🙂
De kapucijners moet ik nog zaaien, en de doperwten ook, staat op de planning maar eerst nog wat andere dingen te doen (nog een verhoogde bak af maken en vullen, kas leeg ruimen en vol gooien met compost, etc.). Het wordt voorzichtig inderdaad al wat drukker in de tuin :-).
groetjes en veel succes met zaailingen, etc.!
Diana

Adriaan 29 januari 2018 om 22:19

Hoi Diana,

kan je mij vertellen welke zaaitray’s je gebruikt. Plastic gaat bij mij altijd snel kapot, maar die jij gebruikt zien er stevig uit!
Trouwens bedankt voor de uitleg van de Deno methode. Deze gebruik ik al 2 seizoenen en bevalt mij uitstekend.

Diana 30 januari 2018 om 09:37

Hallo Adriaan,
Ik vrees dat ik je niet goed kan helpen, ik heb de trays (die inderdaad heel stevig zijn en al zeker 8 of 9 jaar oud zijn en zeker nog wel zo’n periode meegaan) bij het Vlaams Zaadhuis gekocht maar ze zijn een paar jaar geleden gestopt met de verkoop van de trays (zij noemden het geen zaaitrays maar kweekplaten). Ik weet dat Beekenkamp iets dergelijks verkoopt maar niet aan particulieren: https://www.beekenkamp.nl/verpakkingen/product/zaaitray-216-gaats-27-cc/. Wellicht zou je ze kunnen mailen of ze weten waar de trays verkocht worden.
Ik hoop dat je hier toch iets aan hebt!
Diana

Anna 30 januari 2018 om 12:11

Ik was destijds net te laat bij het Vlaams Zaadhuis en heb best vaak alternatieve adresjes gezocht, maar niet gevonden. Inmiddels wel wat stevigere tweedehands trays met ronde gaten. Vierkante zijn toch efficiënter. Laatst kwam ik deze Engelse site tegen, de eerst waar ik ook de 126-gaats trays zie. https://containerwise.co.uk/product-category/propagation-trays-600×400/

Misschien toch eens vragen of Van der Wal zoiets in het assortiment wil opnemen, ben bang dat dit nergens aan particulieren verkocht wordt.

Solundo 30 januari 2018 om 10:52

Wauw, wat een prachtige foto’s! Sowieso leuk om te lezen, maar die foto’s maken het echt af,!

Anna 30 januari 2018 om 12:42

Hallo Diana,

Ik heb ook labels gemaakt van oude lamellen, die beplak ik met plakband en dan schrijf ik er met een permanent marker 1.0mm van de Hema op. De tekst gaat er toch wel af gedurende het seizoen, dus ik vroeg me af of jouw tekst wel goed leesbaar blijft? Ook als je de labels buiten in de grond zet? Mag ik vragen welk merk pen/stift je gebruikt om op de labels te schrijven? Het lijkt een dunnere stift dan ik heb, dat is fijn want dan past er meer tekst op 😉

Groet,
Anna

Diana 31 januari 2018 om 10:38

Hallo Anna,
Wat vreemd dat de tekst er bij jouw labels af gaat na een paar maanden.
Ik las je berichtje gisteren toen in op de tuin was en daar gelijk even een gevallen labeltje opgezocht:
https://mooiemoestuin.nl/gevonden-labeltje-1-jaar-oud/

Dit labeltje is dus een jaar oud, vorig jaar januari zaaide in zomerprei. En het labeltje heeft dus het hele buiten gelegen. Wat mij betreft nog net zo duidelijk als toen ik het schreef.
Misschien is het soort kunststof van de lamel nog belangrijk. Of misschien het soort plakband (je ziet op de foto dat dat plakband nog heel goed geplakt zit, ik gebruik er relatief duur (mat, doorzichtig, beschrijfbaar) plakband voor (bijvoorbeeld: .
En ik gebruik deze permanent marker: https://www.hema.nl/winkel?searchtext=permanent+marker
Maar ik gebruik ook wel eens gewoon zo’n DVD-writer (uit de tijd dat we nog wel eens een CD gebruikten :-))

groetjes,
Diana

Anna 31 januari 2018 om 11:24

Hallo Diana,

Aan de marker kan het dus niet liggen, maar ander plakband, ja dat zal het vast zijn! Wat ik nu gebruik blijft ook het hele jaar zitten maar is glanzend, dus vast ook gladder! Dat verklaart waarom mijn tekst er aan het einde van het seizoen uitziet alsof ik heel creatief bezig was met de letters. Alsof ik zeg maar alleen de ‘lijntjes’ van de tekening (de letters dus) heb getekend, maar ‘m niet heb ingekleurd. Dat matte plakband heb ik nog wel ergens, tijd voor een experimentje 😉

Groet,
Anna

Verhaalpad 30 januari 2018 om 16:10

Wat een prachtige foto’s van het kiemproces! Inspirerend. Meestal koop ik plantjes of zaai in de volle grond maar wie weet!

Verhaalpad 30 januari 2018 om 17:23

En groet!
Klara

Robbie 31 januari 2018 om 19:33

Hoi Diana, mijn eerste jaar dat ik begin met zaaien, maar ze voorspellen volgende week vorst die wel een tijdje gaat aanhouden, -5 misschien wel -10.
Nu heb ik tuinbonen en uien voorgezaaid in een foliekasje buiten. Ik monitor de temperatuur, en zie dat hij snachts een halve tot 1 graad warmer is dan de buitentemperatuur. Nu gaat dat met -5 mogelijk ook vriezen in het kasje.
Ze zijn nog niet gekiemd, maar ik heb gisteren 1 tuinboon voorzichtig iets uitgegraven en zag wel dat die al aan het opengaan was, dus langzaam ontkiemt het wel. De uien staan nog geen week, dus kan nog even duren. Is de vorst straks een probleem, of moet ik de zaailingen naar binnen gaan verhuizen, ik heb wel een koele kamer ong 17 graden maar is dit uiteindelijk niet te warm, gaan ze dan niet lang en dun worden etc?

Diana 1 februari 2018 om 11:32

Hallo Robbie,
Ja, het schijnt goed te gaan vriezen!
De uienzaden gaan deze temperaturen moeiteloos overleven maar voor tuinbonen is dat net iets anders. Die kunnen het ook overleven maar het ene ras is wat gevoeliger voor vorst dan het andere ras. En kiemende zaden zijn wel iets kwetsbaarder dan de zaden zelf. Ook hier zijn de zaden nog niet gekiemd, ze staan hier in een onderbak met daarop een glasplaat (tegen de muizen). Als het volgende week gaat vriezen gaat er wel ook wat zon schijnen, en hier warmen de tuinbonen onder die glasplaat dan wel flink op, en die warmte wordt in de nacht weer afgestaan. Dus ik laat het zo, maar in jouw geval zou ik ze af gaan dekken met dubbele lagen vliesdoek, of er een tentje overheen bouwen waar de warmte in de nacht wat onder kan blijven hangen. En mocht dat niet lukken, dan zou ik ze verplaatsen (mits ze in een tray of potjes zitten), maar dan niet naar binnen, maar eerder een koude schuur of garage of zo. 17 graden lijkt mij aan de warmte kant (maar eer de tuinbonenzaden echt kiemen, misschien over een dag of 5) is het einde van de vorst ook al weer in zicht (lijkt het), dus is zeker ook nog een optie.
Ik zal er ook nog even iets over schrijven in mijn blog (vanavond).
groetjes,
Diana

Ann 1 februari 2018 om 22:43

Vorig jaar heeft het flink meer gevroren dan deze winter. Mijn tuinbonen (die ik in het najaar buiten zaai, heb geen serre) hebben dat overleefd. Ze lagen telkens plat, tijdens de vorst, maar richtten zich nadien weer op.
Wij hebben nog geen vorst gehad deze winter (midden België). De nieuw zeelandse spinazie staat er nog even fris bij als deze zomer. Maar de koude die ze voorspellen zal hij wel niet overleven. Snel morgen oogsten dus.
Ik ben wel blij dat de vorst wat slakken zal doden. Want het is weer een overbevolking in de tuin.

Robbie 2 februari 2018 om 06:42

Hoi Diana, dankjewel voor je antwoord. Sommigen zeggen dan juist nee joh de uien moet je binnen laten ontkiemen en dan naar buiten toe opkweken onder glas.
Het is nog even de weg zien te vinden.
Ik heb misschien nog een grote stevige plastic zak waar stro in zat, misschien past die wel over de kas heen en anders gaan ze de schuur in, waar het in ieder geval wind stil is.
De kas staat in de achtertuin, op het noordoosten. Wel aan de zijde waar in de ochtend nog zon kan komen, dus hopende op wat zonnestraaltjes!

Diana 3 februari 2018 om 10:51

Hallo Robbie,
Je kunt zeker ook uien binnen zaaien en laten kiemen. Maar dan wel op een zeer koele en lichte plaats. De zaden kiemen dan (afhankelijk van het weer/de temperatuur een week of soms wel 2 weken eerder), maar uiteindelijk moeten de zaailingen daarna wel de kou in, en dus zaai ik ze bij voorkeur ook gelijk maar koud, maar dat is dus een keuze en niet noodzakelijk.
groetjes,
Diana

Esther 1 februari 2018 om 19:01

Hallo Diana,
Heel erg bedankt voor je reactie: ik ga nu voor de vermiculietmethode voor de paprika’s, pepers en aubergines. (Wat ruikt het lekker in zo’n warme bak (een beetje zomers, tropisch, en vochtig). Doet me denken aan verre landen (maar daar hebben we de komende zomer natuurlijk geen tijd voor :-)).
En, ik weet niet meer waar ik het zag (maar GB is toch Groei & Bloei), en daar ga jij óók in schrijven. Gefeliciteerd!! Zowel Pokon als GB boffen met jou. En ik hoop dat ze dat héél goed beseffen. Bijkomende zomerse taak voor mij is nu maandelijks naar de bieb gaan om jouw wetenswaardigheden te lezen. 🙂
En werkelijk geweldig hoe duidelijk je hier weer alles omschrijft en van foto’s voorziet. Ik hoop voor mezelf dat je niet te gauw wordt opgeslokt door grote bedrijven.
Warme groene groetjes,
Esther

Pieter 11 februari 2018 om 00:26

Hallo wat een mooie duidelijke site wil dit jaar tomaten gaan kweken buiten in bakken dus we zullen zien als je eventueel zaad van aparte soorten hebt voel ik me aanbevolen ga zo door

Diana 11 februari 2018 om 15:36

Hallo Pieter,
Dankjewel!
Voor de teelt van tomaten in potten en bakken kun je het beste vroege rassen zaaien. Die kun je vrij algemeen kopen hoor, ik heb zelf ook nog wel wat leuke rassen in mijn zadenlijst staan, maar een deel daarvan is ook al uitverkocht. In de menubalk kun je meer informatie over de zadenlijst vinden en ook de link naar de list met de tomatenrassen war ik nog zaden van heb.
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!