Baby’s!!

En ook gelijk best veel baby’s. Ik heb vorige week donderdag gezaaid, en nu, 1 week later, kiemen de zaden met bosjes (wellicht iets overdreven).

Ik ben woensdag al begonnen met de voorbereidingen; potjes uitzoeken, mee naar huis nemen en schoonmaken. Potjes gevuld. Labels geschreven. Onderbak van zolder gehaald en op het beste plekje in het huis gezet (en hier is dat een slaapkamer, met een raamkozijn op het zuidwesten). Onverwarmd maar de schoorsteen van onze houtkachel loopt door die kamer en dus is het ´s avonds toch iets warmer, en overdag hopen we dat de zon schijnt die het kamertje opwarmt. En de deur dicht houden natuurlijk; om de warmte binnen te houden. En misschien nog wel belangrijker; poes Lotje buiten te houden. Want katten en jonge zaailingen zijn geen goede combinatie.

Het eerste teken van leven, het vermiculiet komt omhoog, en als je heel goed kijkt zie je al wat groens dat op zoek is naar het licht.

 

En zo kiemt ze, als een lusjes wurmt ze zich uit de grond.

 

… en uiteindelijk richt de zaailing zich op.

 

Ik ben altijd weer blij als de eerste zaden kiemen, het blijft heel bijzonder! En dan volgt nu stap 2. Want in de propagator is het te warm en te donker (ondanks de doorzichtige kap), de combinatie van 27 tot 28 graden en een plaats onder de kap zorgt voor dit:

 

Uiteindelijk zou de zaailing steeds langer en dunner worden, op zoek naar meer licht. En nu ze is gekiemd moet ze ook gaan groeien; dus uit het vermiculiet en in grond waar voeding in zit, uit de bak en in het licht, uit de 27 graden en naar zo’n 18 graden.

Het leuke van vermiculiet is dat het zo los is dat je een zaailing gewoon (maar natuurlijk wel langzaam en voorzichtig) aan de 2 blaadjes uit het vermiculiet kunt trekken. En dit is dan wat het is:

 

Wat een kleine, blote, tere zaailing. Nooit aan het worteltje vastpakken, liever ook niet aan het steeltje, alleen aan de blaadjes, die zijn het sterkst.

Ondertussen……. had ik op dezelfde dag ook via de deno-methode gezaaid, in dezelfde bak dus bij dezelfde temperatuur:

 

In kiemduur is er dus geen verschil tussen zaaien in vermiculiet en zaaien via de deno-methode.

De volgende stap is het overplanten van de blote baby’s naar potjes met grond. Sommige mensen gebruiken graag zaai- en stekgrond, ik meng altijd graag mijn eigen grond; 5 delen potgrond, 1 deel grof brekerzand en een handje vermiculiet. De potjes vul ik met het grondmengsel, en dan maak ik het goed nat, met lauwwarm water (want niets zo erg voor net geboren peperbaby’s dan om bij 27 graden geboren te worden en dan in kletsnatte grond van 6 graden geplant te worden). Nog even voelen of de grond nu een prettige temperatuur heeft, en dan maak ik gelijk 3 wijsvinger-diepe gaten per potje. Want wat dat betreft verandert er niets, ik plant nog steeds 3 zaailingen (en later planten) bij elkaar. Ik heb daar een paar jaar geleden al eens een blog over geschreven: Peperzaailingen per 3 (en dat geldt dus ook voor paprika’s en voor aubergines).

 

Sorry voor de slechte foto, blijft lastig om met links een zaailing te planten en tegelijkertijd met rechts een fototoestel vast te houden en ook nog op een knopje te drukken, en dan nog kijken of ze goed scherp stelt, ik kan best multitasken maar dit is toch één task teveel 🙂 ). Maar het is denk ik wel duidelijk; je houdt de zaailing vast bij de blaadjes en laat het voorzichtig in het aanwezige plantgaatje zakken. En dan vooral niet aan alle kanten aandrukken, want het dunne enkele worteltje kneust of knakt heel gemakkelijk. Ik laat de zaailing zakken, duw voorzichtig de grond rond de blaadjes iets aan, en geef nog een keer ruim lauw water langs de zaailingen zodat de grond onder het bovenlaagje vanzelf om de worteltjes ‘spoelt’.

En daar staan ze dan:

 

De eerste 11 potjes met 3 zaailingen zijn klaar, nog een stuk of 30 potjes te gaan. Elke dag kiemen er nu weer zaden, en elke dag kan ik dus weer wat zaailingen in potjes planten.

Voor alle duidelijkheid; bedenk dat dit geen wet is, dit is zoals ik het doe en zeker niet de enige juiste manier, als je aan 5 mensen vraagt hoe en wanneer ze pepers, paprika’s en aubergines zaaien, hebben ze alle 5 een verschillende favoriete manier.

Tot slot nog even 2 opmerkingen:

Ik heb op de website van Pokon ook weer een blog geschreven, dit keer met wat informatie over een verhoogde moestuinbak en welke soorten daar minder of juist zeer geschikt voor zijn: Een minimoestuin in een bak 

En op verzoek heb ik mijn planning terug op de website gezet (en ook nog ingevuld 🙂 ).

En dan dit weekend weer verder in de moestuin, want daar is nog van alles te doen, in een volgend blog hoop ik wat vorderingen daarvan te laten zien.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

33 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Co van Liz & Co

Hi Diana,

Prachtig hoe je dat jonge groen beschrijft en in beeld brengt. Jouw ‘slechte’ foto is best goed want hij laat precies zien wat je beschrijft. Het is echt ‘close-up’, dus moeilijk, misschien onmogelijk om alles scherp te krijgen bij zo’n mooi maar moeilijk object. Heeft iets met diepte-scherpte te maken.
Bedankt voor je mooie zaailingen reportage.

Co van Liz & Co

Bertie

Zo prachtig, die foto’s!
Ik kan me zo goed voorstellen dat je niet kon wachten!

Zelf wacht ik nog rustig een maand
En weet je waarom?

Afgelopen jaar hadden we geen kas, en we hebben op goed geluk wat tomaten gezaaid.
Wel voorgekweekt, natuurlijk.

Ze groeiden sterk, stoer, klein.

In juli kwam een kas, en hebben we de bakken daarin geplaatst.

Toen begon het echt: ze gingen de lucht in, we moesten opbinden, en hebben emmers vol tomaten kunnen oogsten.

Ik vertrouw erop: je hoeft helemaal niet zo vroeg te beginnen. Probeer maar eens!

Ria

Je hebt gelijk wat betreft tomaten zaaien, dat moet niet te vroeg. Maar paprika, peper en aubergine is echt een ander verhaal. Diana zaait daarom nu echt nog geen tomaten.

Jenneke

Zo’n eerste kiem geeft net zoveel plezier als een volle moestuin midden in het seizoen. Ik heb zelf op 9 januari paprika en peper gezaaid (van zaden bij jou gekocht) en de pepers kiemden op 15 januari en de paprika op 16 en 17 januari. Eigenlijk net zo snel als bij jou maar zonder propagator. Wel in een afgesloten bakje vlakbij de verwarming en dat was ongeveer 20°C/21°C. (Dit ter info voor mensen die twijfelen over de aanschaf van een propagator).
De eerste blaadjes zijn zichtbaar. Alles staat in potjes in een balkonkasje op wieltjes (zonder hoes). Heel praktisch om ze steeds op de plek met het meeste licht te zetten en te draaien. Meestal zet ik de kas vanaf een uur of vijf onder de lamp tot een uurtje of acht. En ik hoop vanaf maart op zonnige dagen de kas overdag naar buiten te doen, met hoes en dan tegen de muur op het zuiden. En de geraniums doen het op deze manier ook prima. Gezaaid op 31 dec en kiem vanaf 5 januari.
En prima zaden Diana, alle 18 opgekomen!

Ria

Zo zie je maar weer dat een propagator niet echt nodig is.
Maar ik ben wel heel blij dat ik hem heb hoor. Ik ben misschien een van de weinigen die nu pas begonnen is met zaaien. Alles staat klaar en als de propagator de juiste temperatuur heeft ga ik morgenochtend paprika, peper en aubergine zaaien. Ik ga een proef doen: een gedeelte in alleen vermiculiet en een gedeelte in een potgrond/brekerzand/vermiculiet mengsel.

bertie

Okee. Met tomaten wachten is dus ok. Maar de pepers, daar moet ik mee aan de slag!
Iemand ervaring met jiffy tabletjes? Lijkt me geweldig omdat je dan geen worteltjes beschadigt.

Dank je wel Diana voor weer een prachtig verhaal met spannende foto’s!
Ik zou me geen zorgen maken over je fotoapparaat: je foto’s zijn prachtig en zeer illustratief!

Marrie

Beste Diana,
Jouw site pas heel onlangs ontdekt. Wat een ontdekking, zo geweldig hoe je alles uitlegt en de adviezen die je geeft en je leuke schrijfstijl, ik ben er zo blij mee. Ik probeer al een aantal jaren een groententuin te ontwikkelen, maar had het opgegeven omdat de planten meestal verbranden door de zon, ik woon in de buurt van Madrid. Jouw site heeft me geinspireerd om dit jaar toch nog eens een poging te wagen. Ik ga vandaag beginnen met zaden kopen. Ik heb geen idee waar ik hier vermiculiet (had daar nog nooit van gehoord) zou kunnen kopen, dus dat wordt het niet, maar koffiefilters hebben we hier ook. En ik ga alvast voorbereidingen treffen om zoveel mogelijk schaduw te creeren. En dan afkijken hoe jij het aanpakt en proberen te kopieren.

Carine

Dag Marrie,
Niet opgeven en blijven proberen! Volhouder wint. Ikzelf woon zuid-West frankrijk waar het in de zomer aardig heet kan zijn. Het heeft me ook een paar jaar gekost om de moestuin aan te passen. Vooral de periodes zijn anders. Mijn ervaring is het volgende :
– Pepers, paprika, tomaten, aubergines, courgette, komkommers gaan het beste in de zomer. Andere groenten hebben snel teveel last van de hitte. Dit lukt ook mits veel vroeger zaaien.
– Vanaf 1 mei alles buiten in volle grond planten.
– De grond volledig bedekken tegen het uitdrogen.
– Tomaten, peper, paprika bladeren niet verwijderen. Zoniet verbranden de vruchten. Je hebt zonder probleem vruchten tot november.
– Artichokken gaan prima
– Tuinbonen, rucola, erwten, sluimerwten tussen november en januari zaaien (buiten, niet in een kast).
Etc. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Agnès

Wat leuk! Ervaringen van een ander klimaat!

Carine

Idd, propagator is niet noodzakelijk, maar wel heel gemakkelijk. Het feit dat je een constante temperatuur kunt instellen vind ik persoonlijk een luxe. Ik heb de mijne nog maar slechts 2 jaar en ik ben er heel blij mee. Het is effectief een investering, maar dan denk ik maar “eens minder op restaurant of een rokje of broek minder kopen”
Na de aubergines, nu alle paprika’s gezaaid. Ik ben echt benieuwd want heb een beetje rechtstreeks gezaaid in potjes zoals ik altijd deed en heb nu voor het eerst de deno methode gevolgd voor het meeste, dit dankzij jouw foto’s Diana! Hartelijk dank hiervoor!
Groeten,
Carine

Niels

hoi allemaal,

Ziet er weer netjes uit Diana. je kan vast al niet wachten tot je er weer van kan oogsten.

Wij hebben hier een week geleden de paprika’s, pepers en aubergines gezaaid in de propagator. nu komen ze allemaal ineens op haha. ben vanochtend bezig geweest met punt paprikas en aubergines per 3 in potjes aan het zetten. Ik zet ze dan voor een uur of 12/14 onder de lamp. ze groeien als een gek!
weet even niet meer welke punt paprikas het zijn maar er staat zo’n frans vlaggetje op het zakje(ben het zakje kwijt).
De aubergines dagen de naam Long Purple. heb diverse soorten maar die ga ik in de komende dagen overzetten zijn nog een beetje klein.
De kapucijners staan al in de kas te wachten tot half februari als het weer een beetje zacht is zet ik ze buiten tegen het gaas. uiteraard met een net eromheen.
het tuinseizoen komt weer langzaam op gang haha

groetjes,
Niels

Adriaan

Hoi Diana,

kan je mij vertellen welke zaaitray’s je gebruikt. Plastic gaat bij mij altijd snel kapot, maar die jij gebruikt zien er stevig uit!
Trouwens bedankt voor de uitleg van de Deno methode. Deze gebruik ik al 2 seizoenen en bevalt mij uitstekend.

Anna

Ik was destijds net te laat bij het Vlaams Zaadhuis en heb best vaak alternatieve adresjes gezocht, maar niet gevonden. Inmiddels wel wat stevigere tweedehands trays met ronde gaten. Vierkante zijn toch efficiënter. Laatst kwam ik deze Engelse site tegen, de eerst waar ik ook de 126-gaats trays zie. https://containerwise.co.uk/product-category/propagation-trays-600×400/

Misschien toch eens vragen of Van der Wal zoiets in het assortiment wil opnemen, ben bang dat dit nergens aan particulieren verkocht wordt.

Solundo

Wauw, wat een prachtige foto’s! Sowieso leuk om te lezen, maar die foto’s maken het echt af,!

Anna

Hallo Diana,

Ik heb ook labels gemaakt van oude lamellen, die beplak ik met plakband en dan schrijf ik er met een permanent marker 1.0mm van de Hema op. De tekst gaat er toch wel af gedurende het seizoen, dus ik vroeg me af of jouw tekst wel goed leesbaar blijft? Ook als je de labels buiten in de grond zet? Mag ik vragen welk merk pen/stift je gebruikt om op de labels te schrijven? Het lijkt een dunnere stift dan ik heb, dat is fijn want dan past er meer tekst op 😉

Groet,
Anna

Anna

Hallo Diana,

Aan de marker kan het dus niet liggen, maar ander plakband, ja dat zal het vast zijn! Wat ik nu gebruik blijft ook het hele jaar zitten maar is glanzend, dus vast ook gladder! Dat verklaart waarom mijn tekst er aan het einde van het seizoen uitziet alsof ik heel creatief bezig was met de letters. Alsof ik zeg maar alleen de ‘lijntjes’ van de tekening (de letters dus) heb getekend, maar ‘m niet heb ingekleurd. Dat matte plakband heb ik nog wel ergens, tijd voor een experimentje 😉

Groet,
Anna

Verhaalpad

Wat een prachtige foto’s van het kiemproces! Inspirerend. Meestal koop ik plantjes of zaai in de volle grond maar wie weet!

Verhaalpad

En groet!
Klara

Robbie

Hoi Diana, mijn eerste jaar dat ik begin met zaaien, maar ze voorspellen volgende week vorst die wel een tijdje gaat aanhouden, -5 misschien wel -10.
Nu heb ik tuinbonen en uien voorgezaaid in een foliekasje buiten. Ik monitor de temperatuur, en zie dat hij snachts een halve tot 1 graad warmer is dan de buitentemperatuur. Nu gaat dat met -5 mogelijk ook vriezen in het kasje.
Ze zijn nog niet gekiemd, maar ik heb gisteren 1 tuinboon voorzichtig iets uitgegraven en zag wel dat die al aan het opengaan was, dus langzaam ontkiemt het wel. De uien staan nog geen week, dus kan nog even duren. Is de vorst straks een probleem, of moet ik de zaailingen naar binnen gaan verhuizen, ik heb wel een koele kamer ong 17 graden maar is dit uiteindelijk niet te warm, gaan ze dan niet lang en dun worden etc?

Ann

Vorig jaar heeft het flink meer gevroren dan deze winter. Mijn tuinbonen (die ik in het najaar buiten zaai, heb geen serre) hebben dat overleefd. Ze lagen telkens plat, tijdens de vorst, maar richtten zich nadien weer op.
Wij hebben nog geen vorst gehad deze winter (midden België). De nieuw zeelandse spinazie staat er nog even fris bij als deze zomer. Maar de koude die ze voorspellen zal hij wel niet overleven. Snel morgen oogsten dus.
Ik ben wel blij dat de vorst wat slakken zal doden. Want het is weer een overbevolking in de tuin.

Robbie

Hoi Diana, dankjewel voor je antwoord. Sommigen zeggen dan juist nee joh de uien moet je binnen laten ontkiemen en dan naar buiten toe opkweken onder glas.
Het is nog even de weg zien te vinden.
Ik heb misschien nog een grote stevige plastic zak waar stro in zat, misschien past die wel over de kas heen en anders gaan ze de schuur in, waar het in ieder geval wind stil is.
De kas staat in de achtertuin, op het noordoosten. Wel aan de zijde waar in de ochtend nog zon kan komen, dus hopende op wat zonnestraaltjes!

Esther

Hallo Diana,
Heel erg bedankt voor je reactie: ik ga nu voor de vermiculietmethode voor de paprika’s, pepers en aubergines. (Wat ruikt het lekker in zo’n warme bak (een beetje zomers, tropisch, en vochtig). Doet me denken aan verre landen (maar daar hebben we de komende zomer natuurlijk geen tijd voor :-)).
En, ik weet niet meer waar ik het zag (maar GB is toch Groei & Bloei), en daar ga jij óók in schrijven. Gefeliciteerd!! Zowel Pokon als GB boffen met jou. En ik hoop dat ze dat héél goed beseffen. Bijkomende zomerse taak voor mij is nu maandelijks naar de bieb gaan om jouw wetenswaardigheden te lezen. 🙂
En werkelijk geweldig hoe duidelijk je hier weer alles omschrijft en van foto’s voorziet. Ik hoop voor mezelf dat je niet te gauw wordt opgeslokt door grote bedrijven.
Warme groene groetjes,
Esther

Pieter

Hallo wat een mooie duidelijke site wil dit jaar tomaten gaan kweken buiten in bakken dus we zullen zien als je eventueel zaad van aparte soorten hebt voel ik me aanbevolen ga zo door

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties