Deno en vermiculiet

En zo geschiedde……

Terwijl de palm in de achtertuin het duidelijk zwaar had in de storm:

…… en een grote tak van een boom op de parkeerplaats afbrak en een flinke deuk in het dak van onze Onslow-auto (en daarmee bedoel ik dat wij geen spiksplinternieuwe Tesla hebben 🙂 ) veroorzaakte, zat ik lekker binnen te zaaien.

Ik heb pauze genomen toen de wind in de middag ging liggen. Na een bliksembezoek aan de volkstuin waren we gerustgesteld; geen schade in/aan tuin en kassen. Phew, daar waren we blij mee!! Ik hoop dat de schade bij iedereen die dit leest is meegevallen!

Dus snel terug naar huis en verder zaaien. Pepers, paprika’s en aubergines. En niks anders. Nee, niet stiekem ook een paar tomaten, of krootjes en al helemaal geen komkommer. Alleen maar paprika’s, pepers en aubergines (ik val in herhalingen maar ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het echt nog te vroeg is voor heel veel andere soorten).

En dit jaar zaai ik niet alleen via de deno-methode, maar ook in vermiculiet. Omdat het kan, omdat de propagator groot genoeg is, en ik het gewoon wel eens wil vergelijken, deno en vermiculiet. Dus ik heb van 5 soorten zowel via de denomethode als in vermiculiet gezaaid, en de rest alleen in vermiculiet.

De voorbereidingen:

De propagator van zolder gehaald, potje met vochtig potgrond voor de voeler, 2 tot 3 centimeter kletsnat zilverzand op de bodem (voor de geleiding en een hoge luchtvochtigheid, schrijft de handleiding). Stekker in het stopcontact, dimmer ertussen en thermometer aan. Kap erop en lekker opwarmen. Ik wil graag een constante temperatuur van 27 tot 28 graden.

Even tussendoor: soms krijg ik de vraag of een elektrische propagator echt noodzakelijk is: nee. Maar ik heb die jaren geleden gekocht en ik ben er erg blij mee. Maar ik zaai dan ook best veel verschillende soorten. Maar je kunt zeker ook gewoon zaaien, via de denomethode op een modem, gewoon in potjes bij de verwarming, of in een propagator zonder verwarming, zaai vooral zoals je zelf wilt!

Het voordeel van een elektrische propagator: je kunt er tot ruim 30 graden warm in zaaien en vooral de constante temperatuur is handig. Het nadeel: de prijs/aanschaf. Voor wie het wil weten; ik heb de propagator 64/50. Ik had een thermotimer maar die ging al na een jaar of 2 kapot en sindsdien gebruik ik een dimmer van 8 euro een aquarium-thermometer van 7 euro en dat gaat ook prima.

Ondertussen……..

……. staat alles klaar. Niets of niemand houdt mij meer tegen 🙂

Benodigdheden voor de denomethode: plastic gripzakjes (of andere plastic zakjes), koffiefilters, en een plantenspuit met lauw water.

Benodigdheden voor het zaaien in vermiculiet: water, een zeef, een tray, en vermiculiet.

De denomethode:

De zaden worden op de 2 keer dubbelgevouwen en goed nat gemaakte koffiefilters gelegd, daarna nog een keer dubbelgevouwen zodat de zaden tussen 8 laagjes nat filterpapier liggen.

Onderste puntje terug vouwen zodat de zaden er niet uit kunnen vallen, in een plastic zakje, labeltje erbij, en rechtop zetten (want liggend zouden de gekiemde zaden proberen naar boven = door het papier heen te groeien en je wilt dat ze langs het papier kiemen en groeien).

Dus de zakjes met zaaisels gaan rechtop in een bakje, en dan de propagator in (of op een modem of ander apparaat dat 24 uur per dag lekker warm is). Ik ga de zaaisels natuurlijk goed in de gaten houden, elke 2 of 3 dagen kijken of het papier nog vochtig genoeg is en eventueel nat sproeien, en natuurlijk kijken of en wanneer er iets wil kiemen.

Via de deno-methode zaaien gaat heel makkelijk en snel. Het ‘moeilijkste deel’ moet nog komen: als na het kiemen de zaailingen overgeplant moeten worden naar potjes met potgrondmengsel. Ik verheug me er al op 🙂 .

De andere methode: in vermiculiet zaaien. Daarvoor doe ik wat vermiculiet in een kom, giet er water op, giet in een zeef en laat even uitlekken.

Het natte vermiculiet verdeel ik over een tray.

En belangrijk is dat het vermiculiet niet al te veel wordt aangedrukt in de tray (zoals je dat vaak wel met potgrond doet). Wel een beetje  met een duim in het vakje van de tray duwen maar niet echt aandrukken; het is bedoeling dat de zaden in het zo luchtig mogelijke mengsel kiemen.

En dan is het verder heel makkelijk:  de zaden in de vakjes zaaien, labelen, bedekken met wat droog vermiculiet en dat nog even nat sproeien. En dan mag het de propagator in (of een ander doorzichtig maar afgesloten bakje).

Waar bij de denomethode de zaden niet uit kunnen drogen doordat het koffiefilter in een half gesloten plastic zakje zit, zo kunnen de zaden in vermiculiet niet uitdrogen doordat dit vochtig in een afgesloten bak staat. Ook hierbij is het belangrijk om elke 2 of 3 dagen te kijken of het vermiculiet nog vochtig is, eventueel nat sproeien, en wachten op de eerste kiempjes.

Want bij beide manieren zaai je eigenlijk te donker. Dat is niet erg, maar zodra de zaailingen kiemen moeten ze het licht in, en ook wat koeler staan. Want te donker + te warm = strekken en lang en dun worden. Dus licht + koel + een goede bodem van potgrond vermengd met 1/5e deel brekerzand wordt hier het volgende stadium.

Voor wie meer wil weten over deze beide manieren van zaaien, op deze 2 pagina’s kun je meer informatie en stap-voor-stap foto’s vinden:

En zo zijn hier op een stormachtige donderdagmiddag binnen 2 uurtjes alle paprika’s en pepers en aubergines gezaaid. Het was heerlijk 🙂 ! Om te zaaien, maar ook om de zakjes en de zaden weer even in mijn handen te hebben, te zien en te bedenken wat voor moois het op zou kunnen leveren komende zomer.

En zo staan de zaaisels er nu dus bij (het bakje met zakjes deno-methode valt net buiten beeld):

En na de foto gelijk de kap er weer op. In de propagator met een constante temperatuur van rond de 27 tot 28 graden. Ik hoop volgende week in een blog te laten zien of de eerste zaden kiemen. Plus iets over het overplanten naar potjes met potgrond.

Tot slot nog even: er wordt (niet door mij, ik heb er echt geen verstand van) achter de schermen geprobeerd de problemen rond het verzenden van de mails met het bericht dat ik een blog heb geschreven op te lossen. Dat is erg lastig en ik weet nog niet of dat gaat lukken. Maar dat zal de toekomst uitwijzen, ik wil in ieder geval even melden dat het door die werkzaamheden kan gebeuren dat er iets niet helemaal klopt; vooralsnog staat er een vreemdsoortige code bovenaan deze pagina, en heb ik zelf geen melding gekregen van een nieuw blog, dus ik neem aan at dat voor iedereen geldt. Ik hoop dat je om die reden de komende weken zelf wat vaker even op de website kijkt want ik weet niet hoe lang het gaat duren voor het (hopelijk) kan worden opgelost. En laat het vooral in reactie op dit blog weten wanneer je iets vreemds ondervindt op de website, dan kan ik het doorgeven. Zelf kan ik er weinig aan doen, maar ik hoop dat het uiteindelijk leidt naar een verbeterde website, waarbij mensen geen mailadressen van andere mensen meer zien, en nieuwsbrief-mails niet meer bijna 3 dagen onderweg zijn.

Tot slot nog 1 foto: voor wie de denomethode niet kent en nog niet heeft gekeken op de pagina met meer informatie daarover; dit is dus wat ik over een kleine week hoop te zien:

Kleine, tere, blote gekiemde zaden. Wachtend op licht, grond, en wat afkoeling. En dat ga ik ze dan direct bieden!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Op de bodem van de propagator doe ik altijd een laagje brekerzand. Ik vraag me af of het iets uitmaakt, zilverzand, gewoon zand of het grove brekerzand.

Hier gelukkig geen stormschade. Wel ligt de tuin bezaaid met takken en takjes vanuit de gemeentebomen.

Groeten,
Ria

Yvonne

In de propagator leg ik een bodem hydrokorrels. Ik heb het idee dat het ook goed werkt. Wat jammer van je kas! Groet, Yvonne

Niels

Hoi diana

We kunnen hier niet wachten. Zijn net terug van wintersport en wij gaan ook de paprikas aubergines en pepers in de propagator zetten.

Helaas kreeg ik afgelopen week bericht van mijn broertje dat 1 van de kassen helemaal stuk gewaaid is… heb er nieteens een jaar in kunnen telen. Maar ach van de natuur kunnen we helaas niet altijd winnen en de kas was nou ook geen kas van staal en glas (alluminium en kunststof).
We gaan de platen maar gebruiken samen met wat nieuw hout om een hoge platte bak van te maken op diezelfde plek.

Iedergeval de tuinbonen die in die kas stonden hebben geluk gehad. Op 4 plantjes na staat de rest nog.

Groetjes,
Niels

Esther

Hallo Diana,
Wat heerlijk dat we alweer richting voorjaar gaan. De tijd vliegt voorbij. De afgelopen maanden druk geweest met andere dingen, dus het wordt hoog tijd om plannen te maken.
Een plastic kasje (wat ik had gekocht) is toch niet aan te raden. Het is echt heel veel minder stevig: met sneeuw en ijs zakte het dak vaak in elkaar en met storm waaide het van zijn plek. Terwijl het extra stevig bevestigd was en de planken zwaar beladen waren.
Dit weekend ben ik weer wat aan het lezen geweest en bereid me voor om komende week te gaan zaaien.
En n.a.v. je vorige blog stel ik hierbij ook nog een vraag: hoe is jouw ervaring met de saladebak afgelopen? En ga je het dit jaar weer toepassen?
En natuurlijk enorm bedankt voor al je verhalen en tips en wetenswaardigheden.
Hartelijke groet, Esther
PS En omdat ik nog geen beste wensen heb gestuurd, wens ik jullie (en alle lezers en mezelf) een heerlijk moestuinjaar toe.

Ann

Dag Diana. Wat een plezier heb je. Zo fijn om lezen.
Is je planning van de website verdwenen? Vond ik altijd leuk om te kijken welke soorten je plande te zaaien.
Succes met het kiemen!

Janneke Pietersma

Hallo Diana,

Fijn dat je de planning terug zet, ik mag er graag naar kijken.
Het is voor mij een leidraad, heel prettig!

Janneke

Ann

Ik ben ook altijd benieuwd naar de planning. Niet enkel qua timing maar ook om uit nieuwsgierigheid naar wat je zal zaaien. En welke foto’s we mogen verwachten.

Mayra

Ik ben ook benieuwd en volg je planning, makkelijk tuinhulpje!

Bianca

Hallo Diana,

Fijn dat je planning weer terug is; ik miste ‘m ook al. Ik leg ‘m naast mijn planning, en lees ‘m uit be-/verwondering. Wat een hoeveelheid soorten zaai je wel niet!

Ik ben deze week gaan experimenteren met de deno-methode voor peper en paprika, benieuwd hoe dat afloopt.

Groetjes,
Bianca

Agnès

Leuk! Begonnen met zaaien.
Ik wacht hier rustig tot februari.
Ben wel op de tuin druk. Nieuwe compostbakken aanleggen en een terras met klimmers.
Heerlijke winterklussen. Het begint hier wel ontzettend te kriebelen. Ik kijk de bollen de grond uit. Zag vandaag de eerste krokus, we gaan de goede kant op!

Aileen

Dag Diana,
Sinds vorig jaar zaai ik ook volgens de Deno-methode paprika’s en pepers.
Nou zei je dat je na het kiemen van de zaden ze licht en koel in potgrond kunt gaan zetten. Maar welke temperatuur zet je ze dan koeler zeg maar?
Ik heb ze gisteren gezaaid en ze staan nu rond de 26 graden te wachten tot ze mogen kiemen.
Kunnen ze daarna in potgrond / bekerzand mengsel en dan kamer temperatuur? (rond de 20 graden?)

Groetjes Aileen

Carine

Dag Diana en tuinliefhebbers,
Ik heb zelf nog nooit de Deno methode geprobeerd, maar zal dit deze week eens uit proberen met de paprika’s en pepers. De aubergines heb ik op de gewone methode gezaaid in potjes en hierbij zie ik een groot verschil. Ik vraag me af of er tussen de verschillende soorten ook een kiemkracht verschil is.
Concreet gezien heb ik 3 soorten op 9 januari gezaaid, waarvan ongeveer een derde is gekiemd (zaden van 2017) en op 20 januari heb ik nog andere soorten gezaaid (zaad van 2016) en daarin is 1 varieteit (apple green) reeds volledig gekiemd. Ik schrok me een bult dat deze er reeds was.
Ook zou ik even willen checken met jullie tuinliefhebbers wat jullie ervaring is met het 2xverpotten van aubergines. Ik heb dit nog nooit gedaan, maar blijkbaar wordt dit aangeraden.
Vele zaaigroeten
Carine

Ben

Bedankt weer voor deze leerzame les!

Yvonne

Wat ben ik blij voor jou Diana dat de storm geen schade heeft veroorzaakt. Bij ons een heel ander verhaal:onze kas finaal in puin! Wat een enorme schrik en deceptie,ben er nog hélemaal door van slag! Durf eigenlijk ook geen nieuwe meer te plaatsen.Wát een glas en ravage van kas van 250 bij 380 en 210 hoog! Het is héél bizar want andere kasse verderop wel heel gebleven,gelukkig voor hen! En wat zijn nieuwe,stevige kassen duur!Kan nog steeds wel huilen(en sparen) Weet iemand waar ik het beste terecht kan? En meer beschutting bij afscheiding?

Esther

Ha Diana,

Op de valreep nog even reageren. Ik had een overmoedige bui, en raad eens: ik heb nu ook een propagator met verwarming. Dezelfde als jij. Wat een lekker grote bak. 🙂 Hij staat nu een beetje op te warmen, en dan ga ik jouw denomethode uitproberen. Maar ik ga ook in vermiculiet zaaien. Ik zie dat jij daar speciale bakken voor hebt. Ik heb plastic bakjes. is dat ook goed?
Groetjes, Esther

Ann

Ivm de deno methode. Ik zaai ze op een stukje keukenpapier of wc papier maar vouw dat niet dubbel. Ik leg de zakjes plat met het papier naar boven. Zo groeit het worteltje tegen het plastic aan en zit het niet vergroeid tussen het papier. Bovendien kan je ze makkelijker checken: door het plastic zie je wat er gekiemd is; je hoeft geen koffiefilters open te vouwen. En zelfs geen koffiefilters te kopen.
Ooit zo gezien op YouTube.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties