Mijn schuld is het niet

Eerst even iets waar we heel trots op zijn:

Langs de rechterkant van onze tuin ligt een strook grond. Het is een ondergeschoven kind. Er staat een braam, een aalbes en een rabarber en verder kijken we er niet zo veel naar om, meestal plant ik er wat Dahlia’s en groeit er wat onkruid in de zomer. Maar nu onze tuin drastisch is verkleind (maar mijn planning niet) wordt elke meter belangrijk.

En dus heb ik met Ruud afgesproken dat de ‘verloren strook’ er voortaan echt bij gaat horen. En dus moet die ook voorbereid worden op een nieuw tuinjaar. En afgelopen zondag troffen we het; het was echt lekker weer; geen wind, lekker zonnetje. Tuinweer!

De strook:

 

Het lijkt niet zo veel. Maar we hadden toch een hele middag nodig om het schoon te maken. Dit is het resultaat:

 

Voor alle duidelijkheid; je ziet nu de braam en daarachter de aalbes wat duidelijker. De strook is 12 meter lang en ongeveer een meter breed. En het is echt vaste, vette klei, ook al gooien we elk jaar mest en compost op de strook (kun je nagaan dat het vroeger nog veel erger moest zijn geweest).

Dezelfde strook vanaf de andere kant. Voor:

 

En na:

 

Wel echt goed gedaan van ons, vind ik. Voor alle duidelijk, vanaf de strook is rechts onze tuin, het paadje links langs de strook (plus die tuin) is van de buurman.

We hebben na gedane arbeid met onze modderlaarzen en smerige jassen aan nog even op ons terras zitten kijken naar de strook. En bedachten wat we er mee gaan doen (er komt in ieder geval een hekwerk voor eenjarige klimmers en een appelboom). Een beetje geluk en tevredenheid in een nog kale tuin op een koude maar zonnige zondagmiddag 🙂

Maar toen……

Toen werd het slecht weer. En niet een beetje slecht weer, maar storm, regen, natte sneeuw, nog meer regen, hagel zelfs, en nachtvorst. En dat duurt nog een paar dagen. Na zo’n heerlijke zondagmiddag werden we gelijk weer met beide benen op de grond gezet. Maar nu zit de lente in mijn hoofd, ik heb het gevoeld, en nu raak ik het niet meer kwijt.

Maar buiten valt niks te tuinieren. Dan maar binnen. Mijn schuld is het dus niet. Misschien de schuld van het weer. En ik heb ook nog wat berichten en reacties gelezen van mensen die al paprika’s en pepers gingen gezaaid. Het is ook hun schuld, want daarmee hebben ze mijn aanstaande lente ook nog eens extra aangewakkerd.

En dus zeg ik tegen Ruud: “Ik kan misschien wel alvast de paprika’s en pepers en aubergines gaan zaaien”. Ruud zegt: “Dat is te vroeg, je hebt jezelf beloofd te wachten tot eind januari”. Ik zeg: “Nou ja, het is toch de 2e helft van januari, over 10 dagen is het eind januari dus eigenlijk heb ik me best al heel goed beheerst”. Ruud zwijgt (hij weet dat alles wat hij nu nog zegt het alleen maar erger maakt).

En dus schrijf ik nu nog dit blog. Maar ga ik zo direct de propagator van zolder halen. En de zaden en labels pakken. En de propagator vullen met zilverzand. Misschien ook al aanzetten, duurt altijd nog wel 24 uur voor alles is opgewarmd en de temperatuur goed en stabiel is (rond de 27 graden). Nou ja, en dan is het morgen toch 18 januari. 18 januari is toch best in de buurt van eind januari? 18 januari is in ieder geval zeker geen begin januari, begin januari ligt echt al ver achter ons.

Morgen dus zaaien. Zucht. Ik kan er echt niks aan doen. Sommige mensen krijgen zin om te zaaien als het mooi weer is, ik krijg het bij storm, hagel en regen, alsof ik de natuur richting de lente wil duwen of zo, geen idee, er is geen psycholoog die er wat mee kan (nou ja, die noemt het waarschijnlijk gewoon ongeduld en een matige zelfbeheersing).

Tot slot van dit blog nog 2 vragen / opmerkingen:

Zijn er nog mensen die in woord en beeld willen zien hoe ik ga zaaien? Want ik heb het al een paar keer eerder verteld in een blog, het is een jaarlijks terugkerend ritueel; paprika’s, pepers en aubergines zaaien eind in januari . Ik kan me voorstellen dat iedereen het nu wel heeft gezien. Omdat ik een propagator heb ga ik trouwens dit jaar eens ook in vermiculiet zaaien (wellicht voor een deel denomethode en voor een deel vermiculiet, zou er verschil zijn in opkomst en kiemduur?).

En ik wil ik nog even iets zeggen over de vragen die mensen in reactie op een blog stellen en de reacties die daar in het vorige blog op kwamen van mensen die zich daar soms aan storen:

Ik heb nu nog wel tijd om wat vragen te beantwoorden, maar richting de lente wordt dat wel duidelijk minder (meer tijd voor de tuin). Ik heb geen bezwaar tegen het beantwoorden van vragen, soms vind ik zelfs ook leuk omdat ik het idee heb er iemand mee te hebben geholpen die iets niet goed begreep of iets miste (soms brengt het me ook wel eens op het idee dat ik op een teeltpagina van een bepaalde groente iets bij moet aanvullen of tekst aan moet passen).

Soms ben ik ook wel eens minder blij met vragen, als het vragen zijn waarvan het antwoord o zo gemakkelijk op mijn website of elders te vinden is, of open vragen waar ik zo ongeveer een opstel over moet schrijven in plaats van een gericht en redelijk kort antwoord kan geven (toch al niet mijn sterkste eigenschap).

Oftewel; vragen, helemaal niet erg, mits het duidelijke vragen zijn. En er komt ook een tijd (lente en zomer) dat ik veel minder tijd heb om te antwoorden. Bij deze iedereen die wel eens een vraag beantwoordt heel hartelijk daarvoor! En de mensen die in reacties op mijn vorige blog en de vragen daarin aangaven zuinig op me te willen zijn, dat vind ik heel lief van jullie, dankjewel!

p.s.: iemand noemde daarin nog de combinatie van Diana en geduld, Ruud verslikte zich prompt toen ik het voorlas 🙂 .

Nog één foto; zondag ook nog even de perenboom gesnoeid:

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma

Hoi Diana,

Ik tuinier biodynamisch, dus zal ik rekening met de maan moeten houden.
Dit betekent dat ik pas 24 +25 januari de aubergines en pepers kan zaaien.
Ik moet dus gewoon wachten
Misschien ook iets voor jou? Zaaien met de maan hihi

Groetjes wilma

Carine

Heb zonet een boekje gekocht over de groententuin volgens de maanstand, moet het nog lezen…. merkt u werkelijk een verschil ?
Grt Carine

Wilma

Hallo Diana,

Dank voor je antwoord!
Leuk als je eens tijd hebt hier iets over te schrijven.
Ik ben benieuwd hoeveel jaar ik het vol houdt, ik ben net zo ongeduldig
Maar ik moet zeggen dat het me ook veel structuur en rust geeft, zaaien met de maan.
Je weet precies wanneer je wat kan doen.
De zaairesultaten zijn prima, maar ik zie bij mijn medetuinierders, die zaaien wanneer ze willen ook prima resultaten!
Een goed tuinjaar voor ons allen!

Groetjes wilma

Therese Zwaard

Hoi Diana en Wilma,
Ja, rekening houden met de maan is soms nog een extra’tje in geduldbeoefening, maar je zou het eens kunnen proberen, een paar nu en een paar op de goede zaaitijd voor vruchten volgens de zaaikalender. Ik ben benieuwd, groetjes, Thérèse

Janine

Ik snap het helemaal. Hoe moeilijk om je te beheersen. Dit jaar een oplossing gevonden in het zaaien van microgroenten. Rucola en bladkool staat al boven en de erwtenscheuten zijn aan het kiemen. Met 2 à 3 weken heerlijk door de salade. M’n eerste verse groen. Zo kan ik mijn dwangmatige behoefte om te zaaien toch uiten zonder me te vergrijpen aan de paprikazaden. En wat een genot om dat groen weer boven te zien komen! Ik ruik de lente al.

Carine parmentier

Wij hebben dit weer blijkbaar deze nacht gehad, wind, regen kortom guur weer. En ik sta ook te popelen om buiten te kunnen gaan. Maar deze morgen is het zonnetje toch even komen piepen en hop naar buiten met botten. De laatste witloofwortels gerooid en terug binnenkomen met meer slijk dan wat anders. Soms moet je toch even op je tanden bijten. Maar zodra het oogsten er is, vergeet je al die zware inspanning.
De eerste 3 auberginekopjes komen op, maar wees gerust Diana voor derest ga ik wachten tot begin februari.
Toch even over de propagator. Waarom vul je deze met zilverzand ? Ik zet mijn potjes direct in de propagator met de. 27 graden voor aubergines en na 15 minuten is deze op
temperatuur.
Veel tuingroeten nu we nog even tijd hebben
Carine

Carine parmentier

Al iemand de site van kokopelli in frankrijk gezien : om helemaal gek van te worden om het op z’n nederlands te zeggen : https://kokopelli-semences.fr
Veel zoekplezier, grt Carine

Zuhal

Hi Diana,

Wat goed dat jij je tot nu toe hebt weten te beheersen! Ik heb op 10 januari al gezaaid, gewoon, omdat ik niet naar de tuin kon
De tuin die er overigens nu vreselijk bij ligt maar beetje bij beetje vorm gaat krijgen. Het allerbelangrijkste (de kas) staat. Nu druk bezig met palen en gaas de grond in voor de druiven en andere klimmers, paden opnieuw aanleggen, bedenken, passen en meten hoe de verhoogde bakken moeten komen te staan en nog 1001 andere dingen. Laat die lente maar komen, ik kan al haast de tomaten planten ruiken

Rudie

Dag Diana, wederom een vermakelijke blog! Ook een compliment naar rots in de branding Ruud, die toch maar weer goed omgaat met je ongeduld en onstuimigheid! 😉

Eva

Ik kon me ook niet inhouden. Ik had goede zin nadat ik mijn schema voor de tuin had gemaakt mét indeling… Heb ik maar gelijk worteltjes en aardbeien gezaaid. Ik hoop dat het een en ander de winter heeft overleefd (ik ben al een tijdje niet bij mijn tuintje geweest). Ik heb er zin in!

Judith

Ja!! Ik wil graag (nog een x) jouw zaai-perikelen in woord en beeld zien!

sini dietvorst

Dat wil ik ook heel graag voor mij is het allemaal het nieuwe tuinieren. Ik probeer me ook alles eigen te maken via de index. Maar het is allemaal zo anders dan ik gewend was. Dus alles waar ik van leren kan is welkom.
Sini

Jurjan

Hey Diana, ik wil even een puntje aankaarten. In je beschrijving van de blauwe bes zeg je dat een bosbes een wilde soort bes is, en een blauwe bes niet. Ik wil je hierbij even corrigeren. Bosbes is een geslacht plant (Vaccinium). Het is dus een verzamelnaam van verschillende soorten bessen, waaronder bijvoorbeeld de blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus), de rode bosbes (Vaccinium vitis-idaeae), etc. Blauwe bes (Vaccinium corymbosum) is dus slechts een soort in dit geslacht.

Marjavankaam@gmail

Hoi Diana,
Blij met je foto van je perenboom. Zo te zien houd je de boom compact.
Ik vind het nog steeds lastig het snoeien v.d. fruitbomen.

valentine's day 2014

Heb al verschillende snoeicursussen gevolgd.
Het is echt niet makkelijk,
Bij Jan Freriks , een hele bekende 87 jaar !!!! heb ik ook een cursus bij gevolgd.
Misschien kun je hem googelen. Binnenkort geeft hij weer een boek uit. Hou het in de gaten.
Belangrijk is om te weten wat vruchtknoppen en bladknoppen zijn (organen) en of je een kort lot of langlot dragende boom hebt.
Verder is je eigen gevoel niet slecht, maar met ondersteuning van …..zie ook internet ….zeker een aanradel.
Groetjes,
Marike

Monique

Zo herkenbaar! Deze maanden duren mij ook te lang! Vandaag ga ik ook beginnen met zaaien! Buiten storm en dan binnen het lentegevoel opwekken, heerlijk!

Liz & Co

Hi Diana,
slecht weer heeft als voordeel een, weer leuke, blog van Diana en reakties van trouwe lezers en heel veel extra reakties van Diana. Het is hier bij ons ook al weken en weken echt slecht, maar de tuinbonen hebben er blijkbaar geen last van want ze staan er mooi bij.
Eet iemand wel eens de versgeplukte tuinboontjes rauw, met beetje zout (fleur de sel) en peper?
Voor de fans van Monty Don; vrijdag 19 January op BBC2 22:00 H

Pardede

Hallo Diana,
Dit jaar ga ik zelf zaaien omdat mijn favoriete hobby-kweker ermee is opgehouden vanwege zijn leeftijd vorig jaar hadden hij zijn 85e verjaardag gevierd en ga het nu rustiger aandoen. Helaas voor mij dus hij hadden super kool, sla, broccoli, prei, tomaat, komkommer en courgette planten en dat voor 10 cent per plant.
Dit jaar ga ik alles zelf zaaien o.a. met jouw zaaigoed. En in woord en beeld zien hoe jij ga zaaien ja dat zou ik wel graag willen omdat ik met zelf zaaien geheel blanco ben op het zaaien of is het poten van bonen na. Ben nog niet zolang in het bezit van een moestuin. Jouw blogs daar geniet ik telkens weer van en via je “index” al de nodige info gebruikt voor het poten/zaaien van aardappelen en de bonen.
Als gewoon wil zaaien zonder propagator (kende ik niet) kan dat dan nu gewoon in een bak of moet ik daarmee wachten?

Rita ter Wiel

Hallo Diana,
Wat een herkenning, ik moest hartelijk lachen. Dank je wel!
Ik zaai altijd voor volgens de methode van Jelle Medema van de Makkelijke Moestuin.
Met fijn vermiculiet in doorzichtige afgesloten plastic bakjes.
Je laat de bakjes gewoon staan en hoeft niet bang te zijn voor uitdrogen.
Mij bevalt dit erg goed, ik weet niet of je het kent.
Groetjes,
Rita

bertie

hallo Diana,

weer met plezier je verhaal gelezen.
Ik ga toch netjes wachten met zaaien, ook al omdat de tuin nog niet klaar is, en de kas ook niet, en ik de goede potjes nog niet heb zoals ik dat in m’n hoof heb.
Ik laat me door externe factoren remmen, en hoef daardoor geen nagels te bijten.

Wel een vraag: als je (bijvoorbeeld) twee tomatenplanten wilt hebben, zaai jij dan ook twee zaden, of zaai je meer (hoeveel dan?) en gooi de de zwakkere weg?

Leon vd Kerkhof

Beste Diana,
wat heb ik genoten van de paprikaatjes, waarvan ik het zaad bij jou kon kopen! het spoort me aan om nog meer paprika’s te gaan kweken in mijn kleine koude kas en -noodgedwongen- ook buiten. Het seizoen om te gaan kweken in de propagator lijkt gelet op alle reacties bijna aan te breken. Zo te lezen kweek jij bijzonder veel plantjes in een propagator. Ik ben dan ook heel benieuwd, waar laat je al die jonge plantjes (die zo teer als ze in het begin zijn, gegroeid zijn in een warme vochtige beschermde omgeving) als die plaats moeten maken voor een nieuwe lading zaad/super jonge plantjes ??

ps, graag sluit ik me aan bij al die andere reacties waarin jouw super enthousiaste wijze van schrijven ons overstelpt met energie. Zeer opbeurend. Zelfs een volledig verregende kou-kleum-dag krijg er nog een kleur van 🙂

Natasja

Zit zelf met smart te wachten tot ik kan beginnen. De zaden liggen klaar. De wcrolletjes ook. Gaan met een boel in een kunstofbak vullen met aarde en dan een paar zaden per ding. Zo kan ik ze met rol en al planten. Kwam dit tegen in mijn zoektocht naar makkelijk zaaien en poten.
Ben dus benieuwd of het lukt. Is namelijk voor het eerst dat we een grootschalige moestuin gaan aanplanten.
En foto’s zijn hier dus heel welkom

sini dietvorst

Hallo Natasja
Wat een idee, wc rolletjes. Haal je het kartonnetje weg bij het verplanten?
Groet Sini

Natasja

Nee die laat je zitten en verteren vanzelf weg. Volgens die site dan he.

Carine

Dag Natasha,
Gaat heel goed hoor, zaaien in wc-rolletjes. Vergeet onderaan geen insnijdingen te geven zodat je een soort bodem krijgt. Anders gaan de wortels eruit groeien. Ik zaai kleine dingen zelfs in eierdoosjes. Voor tomaten, pepers, paprika, aubergine maak ik wel altijd gebruik van potjes omdat dit een hele tijd duurt alvorens te worden uitgeplant. Kwestie van recuperatie he
Grt
Carine

Barry

De methode van de wcrolletjes kende ik nog niet. Zelf gebruik ik plantentrays, soms gratis te halen bij een tuinwinkel. Handig voor het opkweken van grote hoeveelheden plantjes tegelijk.

Annemiek van den Berg

Beste Diana, als jij bestelt uit een Engelse zadengids, hoe regel je dan de betaling? Moet ik dan een Engelse ponden-rekening openen bij de bank? Of betaal je via Pay Pal? Hoe doe jij dat?

Leny Wortman

Beste Diana,
Ik vind het leuk om je mooie moestuin te volgen. Ik ben nu ook vol groene plannen voor het komende jaar. Bij mijn werk heb ik tuintje en gezamenlijke blokken (van alle buurtbewoners). En bij mijn man, die een volkstuin heeft, 1 veldje dat meedoet in de wisselteelt, dus iedere keer een ander veldje. En ik ga een cursus ecologisch tuinieren volgen. Voorzaaien doe ik eigenlijk pas in februari, maart. Maar dan in lege champignon bakjes of van druiven. Toen ik dit las, dacht ik gaat ze nu over in een andere abacadabra taal, snap hier niets van.

Omdat ik een propagator heb ga ik trouwens dit jaar eens ook in vermiculiet zaaien (wellicht voor een deel denomethode en voor een deel vermiculiet, zou er verschil zijn in opkomst en kiemduur?).

Is het zinvol om hier uitleg over te geven, of staat het al op je site. Of kan ik deze wetenswaardigheden met een gerust hart overslaan?

Dat het maar een mooi tuinjaar mag worden. En dat we van elkaar leren en elkaar inspireren.
Groetjes Leny

Manon

Beste moestuinierders,

Een brandende vraag. Ik werk op het betere zand in mijn moestuin. En nu heb ik paardemest met stro op de bedden en wil er een dikke compostlaag op gaan leggen.
Maar…….
Kan ik beter de compost met de paardemest vermengd in een keer door de grond werken als laag?
Of juist een bovenste laag van alleen compost.
Want groeit iets wel voldoende alleen op een dikke compostlaag?

Hoe werkt dit?
Kan iemand mij helpen met deze vraag?

Groet, Manon

Hennie

Ja wachten is moeilijk, vandaar ook al een paar bloemkool en spitskool zaadjes gezaaid voor in de kas , moet het nog gaan pikeren, ze zijn nu 5cm hoog. toch maar in potjes zetten hè.
Uien en prei ook uitgezaaid nog niet veel van te zien? Zo blijf je bezig ik doe het gewoon in zaai en stekgrond, vermiculiet moet je toch ook kopen, en is vlg mij kunstmatig.
Bemesten doe ik elk jaar om en om, paardenmest moet toch een jaar rijpen? Koemest gebruik ik op het meest en compost doe ik alleen van eigen tuinresten, zo weinig mogelijk van buitenaf. Dat werk je door de grond en je krijgt dan een goede humuslaag door de wormen.

Carine

Dag Hennie,

Iedereen heeft zo een beetje zijn eigen manier van werken en je doet datgene waar je zelf mee tevreden bent. Ik zelf maak bv. nooit gebruik van paardenmest of stalmest. Als ik bemest, doe ik dit op basis van eigen mengsels die ik maak op basis van verschillende planten. De vrije grond bedek ik op basis van bruin karton met daarop alles wat ik in de tuin knip, snoei, keukenafval en assen van zuiver hout. Pas het jaar nadien verwerk ik dit onder de grond en bij mij werkt dit prima.
Grt
Carine

Hennie

Dag, ja bedankt toch nog wel vroeg hè, ik heb ze in de serre staan, hoop dat ze het halen en het weer enigszins iets beter wordt.
Brekerszand gebruik ik vaak om af te dekken van de potjes zodat ze niet ver algen. (Hedwig}
groet

jacqueline

Hallo Diana,
Ben niet zo’n ervaren tuinierster en leer iedere keer weer van je blog. Ook van de reacties trouwens. Ik heb wil dit jaar ook met vermiculiet gaan zaaien. heb nog even jouw tekst erop nagelezen en vroeg me af of het pure vermiculiet moet zijn. Kan ik het ook mengen met potgrond? De vermiculiet is toch vooral voor lucht en vocht vasthouden? Ik wacht nog even met zaaien, heb blijkbaar nog wel geduld ;). Nee hoor moet gewoon eerst mijn tuin en kas op orde hebben. voldoende werk dus.
groet, Jacqueline

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties