Nog zo veel te doen

Tuinjaar 2018 is nu echt begonnen, de eerste soorten zijn gezaaid. Best veel ook eigenlijk:

 

Een kas vol! Een heerlijk idee, zelfs als niet alles kiemt (want er zitten ook wat oudere zaden tussen). Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, met hoe we de kas hebben voorbereid voor het zaaien, en wat we allemaal hebben gezaaid en op welke manier (rijtjes, in traytjes voorgezaaid, etc.): De kas in een nieuw tuinjaar

En dus is daar de meeste aandacht naartoe gegaan in de afgelopen dagen. Het kan wel 2 tot 4 weken duren voor de zaden gaan kiemen (afhankelijk van het weer, we hopen op zonnige dagen, ongeacht de temperatuur, want dan warmt de kas zo lekker op). En dus verleggen we onze aandacht nu naar de ‘buitentuin’. Want dat is hard nodig. Zucht.

Want er is nog wel wat te doen. Onkruid langs randen weghalen, modder weg scheppen en straatjes en paden aanvegen. En ‘zwerfafval’ in de vorm van een omgewaaide ton, elektriciteitsbuisjes, stenen, stokjes, repen gronddoek, etc. verwijderen cq. opruimen (gelukkig zo gefotografeerd dat het niet heel erg opvalt of net buiten beeld valt 🙂 ).

 

En dit is dan de tuin die we nog over hebben. In een nieuw jaar ziet ze er anders uit dan vorig jaar. Wat is ze klein!! Waar moet ik in vredesnaam alles laten wat ik al in mijn planning heb; van groenten en kruiden tot eenjarigen, bollen en knollen – dat gaat allemaal niet passen in deze tuin!!

Ik heb Ruud alvast een klein beetje voorbereid: “Ruud, het zou kunnen dat we dit jaar ietsiepietsie minder groenten kunnen oogsten dan vorig jaar”. Ruud zegt: “Ik zou niet weten waarom, we hebben toch nog steeds genoeg tuin met 325 vierkante meter?”. Ik: “Uh, ja natuurlijk, je hebt helemaal gelijk! Maar ik ga wel ook nog wat Cosmos zaaien, en die worden best groot hè. En ik heb zaden van een mooi afrikaantje, een prachtige bijna donker perzikkleurige, echt heel bijzonder!”. En ik ratel nog even door: “Ik heb eerlijk gezegd ook nog 5 Dahliaknollen besteld.  En alle drie de Asarina’s gaan waarschijnlijk de winter overleven. En de 4 Fuchiastekken ook. En ik ga na een aantal jaren weer eens ouderwetse duizendschonen zaaien”. Bla, bla, bla…… ik som nog wat meer soorten op die in mijn planning staan. Ruud lijkt het niet eens meer te horen. Is het  vertrouwen, of toch berusting?

Afijn, het kan maar alvast heel voorzichtig en langzaam duidelijk worden gemaakt. Nog even een foto, de andere kant van dezelfde tuin, want hier moeten we het mee gaan doen:

 

Ja, er is nog veel te doen. 5 rozen die ik maar even in pot heb gezet tot ik er een plekje voor heb gevonden. En dat valt niet mee in een moestuin; we willen ons ook niet nodeloos prikken aan de scherpe doornen, dus het moet een plekje langs de rand van de tuin worden. Maar daar staan ook al bramen, 4 fruitbomen, een rabarber, een rode aalbes. Passen en meten, puzzelen en plannen, inschikken en schuiven; dat gaat tuinjaar 2018 worden, dat is duidelijk.

Eerst maar orde scheppen in deze chaos, opruimen, schoonmaken, weggooien, snoeien, bakken vullen, potten vullen, boom eruit, nieuwe boom erin, dode blauwe bes eruit, nieuwe blauwe bes erin, kas opruimen, compost erin, omwoelen, grelinetteren, compostbak repareren, tuinieren bestaat eigenlijk uit een heleboel werkwoorden bij elkaar 🙂

Tot slot nog even, heel bijzonder:

 

De Matthiola in de verhoogde bak in de voortuin bloeit nog steeds. Weliswaar op een heel klein pitje, maar de planten maken nog steeds kleine toefjes appelbloesemroze bloempjes met een lentegroen hartje. Misschien toch ook maar weer zaaien dit jaar, als ik er nog een plekje voor kan vinden. Terwijl ik dit schrijf schiet ik in de lach……. kunnen we misschien nog ergens een stukje tuin huren?

 

52 reacties op Nog zo veel te doen

Michel 13 januari 2018 om 07:44

Ziet er toch weer heerlijk uit die kas genieten hoor die rommel valt wel mee hoor ( komtgoed.nl) ben wel nieuwsgierig wat er met de blauwe bes mis is?
Groet Michel

Diana 13 januari 2018 om 10:19

Hallo Michel,
Geen idee, Ze was al wel wat ouder hoor, ik denk een jaar of 9 of 10. Ze staat in een pot met turf ingegraven in de grond. Twee jaar geleden gaf ze nog een meer dan prima opbrengst maar in 2017 jaar kwijnde ze weg, ze bloeide nog wel maar daarna kwamen er maar heel weinig en kleine vruchtjes en tijdens de bloei begon ze al haar blad al te laten vallen, tot ze in september alleen nog maar kale grijze takken had. Ze stond in dezelfde omstandigheden (qua voeding en vocht) als 5 andere blauwe bessen in de rij. Ik denk gewoon pech of een voltooid leven. We hebben veel plezier van haar gehad, zo veel dat ze er voor heeft gezorgd dat we nu dus een hele rij blauwe bessen hebben.
groetjes,
Diana

Emmie 13 januari 2018 om 07:51

Waar heb je dat zaad voor afrikaantjes gekocht zoals beschreven?
Groet,Emmie

Diana 13 januari 2018 om 10:25

Hoi Emmie,
Ik heb de zaden bij Baumaux in Frankrijk gekocht maar die is heel erg duur in verzendkosten maar ik kocht haar daar omdat ik er toch nieuwe bonenzaden wilde kopen. Maar google even op Tagetes Strawberry Blonde voor foto’s en dan vind je ook wel gelijk wat zaadhandels zoals T&M en Burpee en ik zag zelfs een Nederlandse (Seedo, maar daar heb ik zelf nog nooit zaden gekocht), waar je haar makkelijker en goedkoper kunt bestellen. Ik hoop dat ze echt de kleur geeft zoals ik die op de meeste afbeeldingen zie!
groetjes,
Diana

Dewi 13 januari 2018 om 08:02

Ik word altijd blij om je blog te lezen….

Diana 13 januari 2018 om 10:35

Dankjewel!!
Komt misschien ook wel door het vleugje lente dat we, ondanks het grijze weer, al weer een klein beetje in onze groene vingers voelen tintelen 🙂
groetjes,
Diana

Desiree 15 januari 2018 om 08:39

Ik wordt er ook erg vrolijk van en kan niet wachten: heb al zaden besteld voor een nieuw stuk tuin en ook dat wordt passen en meten. Ik kan er in het begin niet vaak naar toe, dus zaden gekocht van sterke gewassen die het echt grotendeels zelf zullen moeten redden de eerste maanden…ben benieuwd!

Liz & Co 13 januari 2018 om 10:05

Hoi Diana,
Je kunt bij ons een stukje tuin huren voor 0,0001 bitcoin , ongeveer 600 m2. Sorry geen kassen.
Je literaire tuinschrijfsels zijn altijd opbeurend. Zeker voor ons, die noodgedwongen moeten afbouwen vanwege gezondheidsredenen, maar we proberen op kleinere schaal door te gaan.
Nee, we gaan door. Met morele hulp van jou blog/ schrijfsel. Hartelijk dank voor je enthousiaste en inspirerende woorden. En niet vergeten de photo’s

Diana 13 januari 2018 om 10:34

Hallo Liz & Co,
Maar in Frankrijk wordt de kans op een goede oogst van tomaten in de buitenteelt al een stuk groter dan in Nederland.
Wat modern, een prijs in bitcoins, ik heb ze niet, maar dat schijnt ook het leuke van bitcoins te zijn 🙂
Ik ben zelf ook niet gezond hoor, maar juist daarom is tuinieren zo leuk; je blijft in beweging, bent lekker buiten, je geniet van bloemen en hommels, je eet ook nog eens gezond en lekker, en uiteindelijk kun je tuinieren op elk denkbare schaal, van 5000 vierkante meter tot 3 potten op een balkonnetje.
Ik zeg wel eens; ik eindig uiteindelijk vast ook achter de geraniums, maar dan kies ik de mooiste rassen en zal ze toch met plezier verzorgen, en er van genieten :-).
groetjes,
Diana

Carine 13 januari 2018 om 15:20

Dat is een waarheid als een koe. Ieder tuinliefhebber doet zoals zijn lichaam aankan, of het nu 1 m of 1 hectare is, het genieten is vooral belangrijk. Ik geniet als ik die hommels zie werken, zaadjes zie groeien en och ja “on”kruid hoort er ook bij. Wat kan het leven mooi zijn als je dit wil zien
Carine

Diana 14 januari 2018 om 10:10

Hallo Carine,
Je hebt helemaal gelijk! Na een tuindag proberen we nog even een op het terras in onze tuin te gaan zitten en zien wat er allemaal leeft en beweegt en verandert en groeit. Dat lukt niet altijd, soms druk of moeten er nog boodschappen worden gehaald of wat dan ook, maar als het wel lukt geeft het een heerlijk, rijk, voldaan en soms ook echt gelukkig gevoel.
groetjes,
Diana

Joke 13 januari 2018 om 16:59

Zo leuk om dit te lezen inderdaad en het motiveert ons om er weer mee door te gaan nietwaar?
Ik herken jouw verhaal.

Mayra 13 januari 2018 om 17:16

Ik verheug me al op je aankomende blogjes!

Marja 13 januari 2018 om 23:25

Beste Diana, wij hebben 200m2 en eten jaarrond uit onze tuin incl. Bloementuin en fruit.Dus dat komt wel goed bij jullie, even wennen en van alles ietjes minder.
Bij mij op het (kleine complex. Ong. 20 tuinen) is het merendeel ouder dan 60 jaar. De oudste is 90 jaar samen met zijn vrouw 88 jaar. Zo leuk en nog zo bevlogen. Wij hebben ook een heer van 80 jaar, mankeert van alles, maar heeft zoveel levenslust met zijn moestuin, kippen en parkietjes, is iedere dag op de tuin. En zo kan ik wel doorgaan. Het is een lust voor het oog als ik iedereen bij ons complex zo gezellig met elkaar bezig zie, iedere dag met elkaar koffie drinken, als je zin hebt uiteraard. Ik kan het iedereen aanbevelen. Zelf zij wij in 2015 begonnen en zijn nu 69 jaar. Nog niks te oud om te beginnen. Ik verheug mij weer op een nieuw seizoen. 2 februari begin ik met de tuinbonen. Veel tuinplezier allemaal. Het houd je gezond en zeker vitaal.

Diana 14 januari 2018 om 10:05

Hallo Marja,
Wat een leuk verhaal! En het werkt ook zo prettig 2 kanten op: jongere mensen die genieten en leren van de ervaring, kennis en liefde voor tuinieren van oudere mensen. En oudere mensen die genieten van alle plannen en nieuwe ontwikkelingen en soorten en rassen van jongere mensen. Wat mij betreft is en blijft tuinieren op een volkstuinencomplex een win-win situatie. Al zullen er altijd mensen die geen behoefte hebben aan contact, en dat is ook prima.
Heel veel tuinplezier in 2018!!
Diana

Emmie 14 januari 2018 om 08:00

Diana, ken je de zaden van floret flowers?
Kijk eigenlijk maar niet…..
Emmie

Diana 14 januari 2018 om 10:11

Oh, dat had je nu niet moeten zeggen….. 🙂
Prachtige website, mooie foto’s, prachtige bloemen, en ze schrijven ook nog eens boeken.
Vanmiddag maar eens wat uitgebreider bekijken, ik vrees al…..
groetjes en bedankt voor de tip!
Diana

Yvonne 14 januari 2018 om 10:19

Ik heb ook net gekeken, geweldig! Nadeel, ik word er zo hebberig van. Groet, Yvonne

Sandra 14 januari 2018 om 08:39

Wat een heelijke blog. Na een aantal jaar op mini schaal groente te hebben verbouwt, kan ik na een verhuizing, beginnen aan mijn eerste volkstuin jaar. Het lijkt me ook zo heerlijk voor mijn kinderen en mijn gastkindjes. Ik heb 100m2 bemachtigd op een klein complex van 20 tuinjes. 2 februari mag ik voor het eerst aan de gang. Ik sta te popelen. Via een plaatselijke weggeefhoek heb ik een mooi compostvat en regenton bemachtigd yeah! Ik ga je blogs in de gaten houden.
1 vraagje mulch jij altijd heel de tuin of toch ook omspitten?
Groetjes Sandra

Diana 14 januari 2018 om 10:24

Hallo Sandra,
Leuk, en gefeliciteerd met je eerste echte volkstuin!
Nog 2 weekjes en dan kun je beginnen, en nu natuurlijk alvast plannen maken. Heel veel plezier en succes daarmee!
Over je vraag: sommige stukken in de tuin mulchen we (zoals tussen de fruitstruiken en onder de bomen en langs de slootkant. Maar in de verhoogde bakken zijn we daar mee gestopt, omdat Ruud het toch te rommelig vond, maar vooral ook omdat stro als mulchlaag wel veel voedingsstoffen uit de bodem haalden en de grond langer koud bleef waardoor veel soorten niet goed groeiden. En nu leggen we tussen de rijen groenten dus repen gronddoek, daar zijn we vooralsnog nog het meest tevreden over (houdt het onkruid ietwat tegen, warmt de grond op, houdt vocht in de bodem. Spitten doen we niet meer, alleen in de kas en op sommige wel erg kleiachtige stukken woelen we de grond om met een grelinette.
groetjes,
Diana

Sandra 17 januari 2018 om 13:28

Bedankt voor je antwoord. Groetjes Sandra

klaas 14 januari 2018 om 09:58

ik zie op de foto zg speciekuipen met planten,mijn vraag of deze geschikt zijn voor bessenplanten en wat voor grond moet ik hiervoor gebruiken.

Jeanuque 14 januari 2018 om 14:56

Hoi Diana, welk soortje matthiola is het en waar heb je de zaadjes gekocht? Het zijn toch ook goede snijbloemen?

Diana 15 januari 2018 om 10:32

Hallo Jeanuque,
Het is de Matthiola incana Appleblossom, ik heb de originele zaden jaren geleden gekocht bij Seeds of Distinction in Engeland, en oogst er al jarenlang zelf zaden van (ze staat dus ook in mijn zadenlijst). Maar ik kan je adviseren om, als je op zoek bent naar een Matthiola als snijbloem, een ander ras te zoeken, want deze Appleblossom blijft klein (zo’n 30 cm). Als snijbloem kun je beter een wat hoger ras zoeken waarbij de bloemsteel dus wat langer is, ik vind bijvoorbeeld de Turkish Delight daar heel mooi geschikt voor. Mocht je in Engeland op zoek willen gaan naar Matthiola’s, zoek dan op ‘Stocks, de Engelse benaming voor Matthiola.
groetjes,
Diana

Andries Kuil 14 januari 2018 om 16:53

Hallo Diana,
Sinds een jaar lees ik met heel veel plezier jouw site en die er bruikbare ideeen op.
Ik heb sinds November 2017 een buitenkas aangeschaft en wil hier in het voor jaar mee beginnen met zaadjes enz.
In de kan heb ik geen verwarming.
Ik lees dat jij nu ook al bent begonnen met het zaaien in jouw kas.
Mijn vragen aan jou:
1/ jouw kas is ook onverwarmd?
2/ kan ik nu ook al in de kas beginnen met bijvoorbeeld zaad voor tomatenplanten, peterselie, rucola enz.
Ik hoor Graag van jou.
Andries

Carine 14 januari 2018 om 20:01

Als jullie tuinliefhebbers het OK vinden, zal ik even voor Diana antwoorden, anders gaat ze helemaal geen tijd meer hebben
Voor zover ik in de teksten lees is Diana’kast een koude kast, onverwarmd.
Peterselie en rucola mag je zeker nu reeds zaaien in de kast.
Tomatenzaad zeker niet. Tomaten begin je rond februari/maart te zaaien (afhankelijk voor kast of buitencultuur). Denk eraan dat tomatenzaad rond de 20graden nodig heeft om te kiemen, dus binnenshuis of ikzelf doe dit in een propagator met een constante temperatuur.
Veel tuinplezier
Carine

Diana 15 januari 2018 om 10:39

Hallo Carine en Andries,
Dankjewel voor het meedenken en beantwoorden, Carine!
En voor Andries: gefeliciteerd met je kas!! Ik hoop dat je er net zo veel plezier van krijgt als wij dat al jaren hebben!
Ik wil er graag nog op aanvullen dat ik het idee heb dat je nog niet erg ervaren en bekend bent met de diverse groentesoorten (gezien het feit dat je tomaten en rucola in één zin noemt om mogelijk te kunnen zaaien). Ik wil je nog even adviseren om, als het klopt wat ik denk, de indexpagina op mijn website even te openen en de teeltpagina’s te lezen van elke groente waar je interesse in hebt, want daar vind je van elke bekende groente een pagina met tips m.b.t. zaaitijd, plaats, verzorging, etc..
groetjes,
Diana

Rita ter Wiel 14 januari 2018 om 17:29

Hoi Diana,
Nog een verlaat, maar oprecht goed en gezond 2018 toegewenst.
Ik geniet enorm van je nieuwsbrief.
In december had je het over diverse catalogi uit het buitenland.
Ik heb ze aangevraagd, maar niets ontvangen.
Is het nu zo, dat je ze automatisch ontvangt als je iets besteld.
Inmiddels heb ik reeds besteld bij Thompson en Morgan, dus ben benieuwd.
Dank je wel voor al je adviezen.
Groetjes Rita

Diana 15 januari 2018 om 10:46

Hallo Rita,
Ik vraag ze niet zo vaak meer aan, vaak krijg ik na een bestelling nog wel 3 jaar lang automatisch een zaadgids toegestuurd, ik kreeg toevallig zaterdag nog een zaadgids van Chiltern Seeds (rijkelijk laat want eigenlijk ben ik al wel zo ongeveer klaar met mijn planning en het kopen van nieuwe rassen voor dit jaar :-)).
Maar het is wel vreemd dat je geen zaadgids hebt ontvangen als je die wel hebt ingevuld, want je kunt ze niet voor niets aanvragen, dan moet er iets verkeerd zijn gegaan. Misschien is er iets op je computer dat het versturen van dat soort invullijsten blokkeert, of gaat er iets mis met het invullen van de postcode (die in elk land weer uit andere combinaties van cijfers en letters bestaat). Ik kan niets anders bedenken, zelf in november nog een nieuwe zaadgids bij Baumaux aangevraagd en die lag 2 weken later netjes in de bus.
Thompson & Morgan stuurt zeker nog 3 jaar lang na een bestelling een nieuwe zaadgids, dat weet ik heel zeker.
groetjes en veel succes met plannen!!
Diana

Daan 14 januari 2018 om 18:10

Hoi Diana,

Wat heerlijk om je blogs te lezen en het gevoel van tuinkriebrels is heel herkenbaar. Vandaag ook weer een paar uurtjes op de tuin geweest. Lekker in het zonnetje onkruid weggehaald en je ziet al voorzichtig dat het voorjaar naderbij komt, genieten! En inderdaad, tuinieren is van alle leeftijden, bij mij begon het 8 jaar geleden bij mijn moeder in de achtertuin. Elk jaar werd (met goedkeuring) een stukje bestrating ingepikt. Twee jaar geleden konden we nog net aan een tafel zitten omringd met potten met groentes. Vorig jaar op mezelf gegaan en toen een tuin gehuurd bij de lokale moestuinvereniging. Eerst een halve, maar al gauw uit kunnen breiden tot een hele tuin (240 m2). Voor helft met vaste planten en de helft moestuin. Een uit de hand gelopen hobby dus! 🙂 Ben nu 26 jaar en ik hoop met de leeftijd die de meeste tuingenoten hebben ook nog zo te kunnen genieten van de tuin!

Groetjes Daan

Diana 15 januari 2018 om 10:54

Hallo Daan,
Gefeliciteerd met je eerste eigen plekje, en met je eigen volkstuin!
Toen ik op onze volkstuin ging tuinieren was ik 24 jaar, en ik was nog niet gelijk verkocht, ik ging eigenlijk mee met een vriendin die wilde tuinieren en daar wel wat hulp en gezelligheid daarbij kon gebruiken. Zij is ondertussen al jaren gestopt met tuinieren, het was voor haar een korte maar hevige liefde :-). Bij mij is die liefde erin geslopen en gegroeid en nooit meer vertrokken. Allebei goed, trouwens.
Maar zoals ik het nu zo lees, ben je net als ik een blijver :-).
Ik wens je heel veel plezier in je tuin, en een mooi tuinjaar!
Diana

Manon 15 januari 2018 om 09:24

De beste wensen nog voor jou Diana en iedereen van de nieuwsbrief!
Het begint meteen te jeuken……al dat lezen over het heerlijke tuingedoe.
Krijg zin in zaaien, maar ik ga me toch nog inhouden. De paardenpoep met tro ligt nog maar kort op de bedden.
Straks in huis ga ik beginnen.
Blijkbaar is het zo dat jij Diana de poep al hebt ondergewerkt in de kas?

En hoe doe jij of jullie het op de bedden?

Een tuingroet voor iedereen, Manon
Eerst poep met stro in de grond werken en dan compost er overheen of eerst compost en dan
de poep met stro erop?
Wat is de beste methode en hoe werkt dit?

Allen een tuingroet, Manon

Diana 15 januari 2018 om 11:02

Hallo Manon,
Het ligt er vooral ook aan hoe oud de mest is, verse mest behandel je anders dan de mest die al 1 of 2 jaar heeft kunnen rijpen.
Wij hebben een mengsel van oudere (paarde)mest (een jaar oud) en compost in de kas gegooid, uitgespreid en daarna lichtjes door de grond gewerkt. En zo doen we het buiten ook (maar niet waar de bonen, wortelen en uien komen, die houden niet van mest). Alleen voor de courgettes en pompoenen laten we (verse) mest in een grote hoop liggen, daarin maken we in mei een flink gat dat we vullen met potgrond en daarin planten we dan de planten.
Als je koeienmest hebt en laat dat bovenop de grond liggen, dan wordt dat een harde koek die niet verteert, dus vooral een jaar laten rijpen of onderspitten (maar dan bij voorkeur voor de winter zodat de scherpe urine nog uit kan spoelen).
groetjes,
Diana

thea 15 januari 2018 om 12:23

Hoi Diana en alle tuinliefhebbers

Ik lees sinds kort je ontzettend mooie website.
Heb nu 10 jaar een volkstuin in leiden waar ik vanaf april tot laat in de herfst woon. Voornamelijk vaste planten en bomen maar sinds vorig jaar ook een gedeelte moestuin. Ik vind het helemaal geweldig. Mijn kriebels zijn ook bijna niet meer te houden om weer te beginnen met zaaien. Ik leer heel veel over al je beschreven groente! !! Dank daarvoor.
Wat een tijd stop je daarin! !
Veel tuinplezier! !!

Desiree 15 januari 2018 om 18:13

graag nog een vraag nu m’n moestuin nog opgestart moet worden: moet beetje schipperen met de ruimte, dus voorzie maar een paar iets verhoogde bakken op kleigrond die intensief gebruikt zullen worden: kunnen de lage stamslabonen en de blauwschokkers dan toch (maar een paar planten) in de zelfde bakken als (later) de tomaten en de winterkolen ook al wil de een weinig en de ander goede bemesting? Of is dat echt totaal gedoemd te mislukken? Voorheen moestuinierde ik gedwongen in potten, dus kon ik per plant variëren.

Diana 17 januari 2018 om 10:19

Hallo Desiree,
Ja hoor, dat kan wel. Maar het is dan geen voor- en hoofdteelt, want ze zullen elkaar overlappen (je oogst nog kapucijners en boontjes nog wanneer de tomaten al de grond in gaan). Bovendien hebben tomaten redelijk wat, en vooral kolen veel voeding nodig, in tegenstelling tot peulvruchten, en dus zul je heel gericht voeding moeten geven. Om die reden zou ik zelf andere keuzes maken (zoals bijvoorbeeld na vroege kapucijners, late stamboontjes zetten, beiden weinig voeding nodig), of late kool na vroege aardappelen bijvoorbeeld). Misschien is het nog handig om de pagina over vruchtwisseling te lezen, daar vind je meer van dat soort tips voor het indelen.
groetjes en succes met je planning!
Diana

Karin 15 januari 2018 om 22:17

Hallo Diana en andere meelezende tuiniers,

Ik zag op het blog van Pokon dat jij de ramen van je kas schoonmaakte.
Nu hebben wij geen stromend water op de tuin. Als ik een emmer water meeneem van thuis is dat na 1 raam al zwart. Hoe maken jullie de ramen van de kas schoon?

Vriendelijke greot
Karin

Emmie 16 januari 2018 om 07:46

Inderdaad, zo dus.
Water van huis meenemen.
Eerst slootwater, zou ook nog kunnen.
Emmie

Ria 16 januari 2018 om 07:57

Water uit de regenton. En als je die niet hebt, een paar emmers neerzetten als het regent. Gelukkig hebben we aan regen geen gebrek…………
Succes!
Ria

Agnès 18 januari 2018 om 19:50

Ik neem 2 thermoskannen kokend water mee en leng dat aan met water uit de regenton. Zit je niet in het ijskoude water en het maakt iets beter schoon

Emmie 16 januari 2018 om 07:57

Ik ben denk ik niet zo aardig als Diana maar ik vind dat sommige mensen het wel heel makkelijk vinden niet iets zelf uit te hoeven zoeken, in boeken of internet, en al hun vragen op Diana af te vuren.
Dat iemand met baan, met huishouden en met tuin ( en man ha,ha)de hele dag niets anders te doen heeft dan hun brandende vraag te beantwoorden.
Beste tuinders, heel veel informatie is op deze website, en op vier miljoen anderen,te vinden maar misschien moet je even zoeken!!!
We zijn allemaal dolblij met haar blogs dus wees eens een beetje zuinig op haar.
Dit moest me even van het hart.Emmie

Ria 16 januari 2018 om 08:01

Ik ben het heel erg met je eens Emmie, ook ik verbaas me regelmatig over de gemakzucht waarmee soms vragen aan Diana worden gesteld. En ik bewonder ook altijd het geduld van haar waarmee ze dan toch weer een antwoord geeft.

Ria

Yvonne 16 januari 2018 om 08:50

Ik ben het helemaal eens met Emmie en Ria! Zoek eerst op internet, Google, vraag aan medetuinders en doorzoek de site van Diana. Kun je dan niets vinden, stel dan je vraag. Wees zuinig op Diana, ze kan vast een stootje hebben maar toch! Groet, Yvonne

Janneke Pietersma 16 januari 2018 om 12:24

….ook ik zit me vaak op te winden over die vragen en dan tel ik maar tot 10. We willen toch niet dat het zo’n ordinair heen en weer geschrijf wordt, zeker niet voor Diana! Maar nu moest ik toch even reageren. Een advies: klik nou toch alleen maar eens op de index en er gaat een wereld voor je open. Als je daar geen antwoorden vindt kun je altijd nog vragen…!
Zo, de opwinding is gezakt, ik ga lekker zaaien:).
Groet aan Diana en medetuiniers,
Janneke

Desiree 16 januari 2018 om 13:35

oeps, sorry hoor mensen, was niet mijn bedoeling om tot ergernis te leiden met een vraag. Zal het niet meer doen, excuus nogmaals!

Yvonne 16 januari 2018 om 13:57

Dag Desiree, jij bent of was niet de enige hoor. Excuses aanvaard! Mooie dag nog en veel tuinplezier. Groet, Yvonne

Diana 17 januari 2018 om 10:36

Hallo Yvonne, Ria, Desiree, Janneke en Emmie,

Ik heb niet zo veel bezwaar tegen het beantwoorden van vragen, soms vind ik zelfs ook leuk omdat ik het idee heb er iemand mee te hebben geholpen die echt iets niet goed begreep of iets miste (soms kom ik zelfs ook wel op het idee dat ik op een teeltpagina van een bepaalde groente iets bij moet schrijven of tekst even aan moet passen).
Soms ben ik er ook minder blij mee, als het vragen zijn die ozo gemakkelijk op mijn website of elders zijn te vinden.
Soms vragen mensen heel gemakkelijk een open vraag waar ik nooit zomaar antwoord op kan geven, dus als iemand een vraag stelt; dan heel graag een gerichte vraag, inclusief duidelijke informatie. Ik kreeg een week of 3 geleden een vraag via de mail: van iemand die in Nijmegen woont, of ik een teelplan zou kunnen schrijven. Daar kan ik echt helemaal niks mee :-). Maar gisteren een mailtje van iemand die een paar zaden en een zaadpeul had en vroeg of ik wist wat het was (wist ik, een Ricinus, en die mevrouw ging vervolgens zelf verder googelen op de naam)
En ik ga ook nooit Joris vergeten die na een blog wel 10 vragen stelde maar vervolgens toch gewoon in januari komkommers zaaien en in juni pas prei :-). De ergste vragen zijn vragen waarop ik uitgebreid antwoord geef maar waar mensen dan vervolgens helemaal niks mee doen :-).

Oftewel; vragen, helemaal niet erg, mits het duidelijke vragen zijn. En er komt ook een tijd (van maart tot en met september) dat ik weinig of geen tijd heb om te antwoorden, en dan hoop ik dat iemand anders de vraag wil beantwoorden. Bij deze iedereen die wel eens een vraag beantwoord nog heel hartelijk daarvoor!

groetjes,
Diana

Ria 16 januari 2018 om 17:54

Diana, wat een verrassing!
Ik blader net het nieuwe februarinummer van Groei & Bloei door en op de laatste bladzijde zie ik een bekende tomatenfoto. Ik denk nog, dat lijkt wel een foto van Diana. Als ik ga lezen wat er bij die foto staat zie ik dat je vanaf het volgend nummer regelmatig gaat schrijven over het moestuingebeuren. Een hele eer, gefeliciteerd hoor.

Groetjes,
Ria

Diana 17 januari 2018 om 10:12

Hoi Ria,
Wat leuk!! Ik heb zelf geen abonnement meer op G&B (heb die een jaar of 3 geleden verruild voor een abonnement op Delicious en koop vooral in lente en zomer de G&B gewoon los).
Dus ik ga zelf snel in de kiosk kijken deze week 🙂 .
Ik wilde het binnenkort in mijn blog gaan melden, ik ga vanaf het maart-nummer dit hele jaar elke maand (op juli en december na) een dubbele pagina met groenteteelttips geven, soms zelfs ook met eigen foto’s.
Dankjewel!! Ik ben er ook heel erg trots op!!
groetjes,
Diana

sini dietvorst 18 januari 2018 om 12:48

Hoi Diana
Trots, en terecht!
Groet
Sini

Agnès 18 januari 2018 om 19:52

Wat leuk Diana!!

Pardede 19 januari 2018 om 08:24

Hoi Diana, Super en gefeliciteerd


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!