Nog zo veel te doen

Tuinjaar 2018 is nu echt begonnen, de eerste soorten zijn gezaaid. Best veel ook eigenlijk:

 

Een kas vol! Een heerlijk idee, zelfs als niet alles kiemt (want er zitten ook wat oudere zaden tussen). Ik heb op de website van Pokon een blog geschreven, met hoe we de kas hebben voorbereid voor het zaaien, en wat we allemaal hebben gezaaid en op welke manier (rijtjes, in traytjes voorgezaaid, etc.): De kas in een nieuw tuinjaar

En dus is daar de meeste aandacht naartoe gegaan in de afgelopen dagen. Het kan wel 2 tot 4 weken duren voor de zaden gaan kiemen (afhankelijk van het weer, we hopen op zonnige dagen, ongeacht de temperatuur, want dan warmt de kas zo lekker op). En dus verleggen we onze aandacht nu naar de ‘buitentuin’. Want dat is hard nodig. Zucht.

Want er is nog wel wat te doen. Onkruid langs randen weghalen, modder weg scheppen en straatjes en paden aanvegen. En ‘zwerfafval’ in de vorm van een omgewaaide ton, elektriciteitsbuisjes, stenen, stokjes, repen gronddoek, etc. verwijderen cq. opruimen (gelukkig zo gefotografeerd dat het niet heel erg opvalt of net buiten beeld valt 🙂 ).

 

En dit is dan de tuin die we nog over hebben. In een nieuw jaar ziet ze er anders uit dan vorig jaar. Wat is ze klein!! Waar moet ik in vredesnaam alles laten wat ik al in mijn planning heb; van groenten en kruiden tot eenjarigen, bollen en knollen – dat gaat allemaal niet passen in deze tuin!!

Ik heb Ruud alvast een klein beetje voorbereid: “Ruud, het zou kunnen dat we dit jaar ietsiepietsie minder groenten kunnen oogsten dan vorig jaar”. Ruud zegt: “Ik zou niet weten waarom, we hebben toch nog steeds genoeg tuin met 325 vierkante meter?”. Ik: “Uh, ja natuurlijk, je hebt helemaal gelijk! Maar ik ga wel ook nog wat Cosmos zaaien, en die worden best groot hè. En ik heb zaden van een mooi afrikaantje, een prachtige bijna donker perzikkleurige, echt heel bijzonder!”. En ik ratel nog even door: “Ik heb eerlijk gezegd ook nog 5 Dahliaknollen besteld.  En alle drie de Asarina’s gaan waarschijnlijk de winter overleven. En de 4 Fuchiastekken ook. En ik ga na een aantal jaren weer eens ouderwetse duizendschonen zaaien”. Bla, bla, bla…… ik som nog wat meer soorten op die in mijn planning staan. Ruud lijkt het niet eens meer te horen. Is het  vertrouwen, of toch berusting?

Afijn, het kan maar alvast heel voorzichtig en langzaam duidelijk worden gemaakt. Nog even een foto, de andere kant van dezelfde tuin, want hier moeten we het mee gaan doen:

 

Ja, er is nog veel te doen. 5 rozen die ik maar even in pot heb gezet tot ik er een plekje voor heb gevonden. En dat valt niet mee in een moestuin; we willen ons ook niet nodeloos prikken aan de scherpe doornen, dus het moet een plekje langs de rand van de tuin worden. Maar daar staan ook al bramen, 4 fruitbomen, een rabarber, een rode aalbes. Passen en meten, puzzelen en plannen, inschikken en schuiven; dat gaat tuinjaar 2018 worden, dat is duidelijk.

Eerst maar orde scheppen in deze chaos, opruimen, schoonmaken, weggooien, snoeien, bakken vullen, potten vullen, boom eruit, nieuwe boom erin, dode blauwe bes eruit, nieuwe blauwe bes erin, kas opruimen, compost erin, omwoelen, grelinetteren, compostbak repareren, tuinieren bestaat eigenlijk uit een heleboel werkwoorden bij elkaar 🙂

Tot slot nog even, heel bijzonder:

 

De Matthiola in de verhoogde bak in de voortuin bloeit nog steeds. Weliswaar op een heel klein pitje, maar de planten maken nog steeds kleine toefjes appelbloesemroze bloempjes met een lentegroen hartje. Misschien toch ook maar weer zaaien dit jaar, als ik er nog een plekje voor kan vinden. Terwijl ik dit schrijf schiet ik in de lach……. kunnen we misschien nog ergens een stukje tuin huren?

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michel

Ziet er toch weer heerlijk uit die kas genieten hoor die rommel valt wel mee hoor ( komtgoed.nl) ben wel nieuwsgierig wat er met de blauwe bes mis is?
Groet Michel

Emmie

Waar heb je dat zaad voor afrikaantjes gekocht zoals beschreven?
Groet,Emmie

Dewi

Ik word altijd blij om je blog te lezen….

Desiree

Ik wordt er ook erg vrolijk van en kan niet wachten: heb al zaden besteld voor een nieuw stuk tuin en ook dat wordt passen en meten. Ik kan er in het begin niet vaak naar toe, dus zaden gekocht van sterke gewassen die het echt grotendeels zelf zullen moeten redden de eerste maanden…ben benieuwd!

Liz & Co

Hoi Diana,
Je kunt bij ons een stukje tuin huren voor 0,0001 bitcoin , ongeveer 600 m2. Sorry geen kassen.
Je literaire tuinschrijfsels zijn altijd opbeurend. Zeker voor ons, die noodgedwongen moeten afbouwen vanwege gezondheidsredenen, maar we proberen op kleinere schaal door te gaan.
Nee, we gaan door. Met morele hulp van jou blog/ schrijfsel. Hartelijk dank voor je enthousiaste en inspirerende woorden. En niet vergeten de photo’s

Carine

Dat is een waarheid als een koe. Ieder tuinliefhebber doet zoals zijn lichaam aankan, of het nu 1 m of 1 hectare is, het genieten is vooral belangrijk. Ik geniet als ik die hommels zie werken, zaadjes zie groeien en och ja “on”kruid hoort er ook bij. Wat kan het leven mooi zijn als je dit wil zien
Carine

Joke

Zo leuk om dit te lezen inderdaad en het motiveert ons om er weer mee door te gaan nietwaar?
Ik herken jouw verhaal.

Mayra

Ik verheug me al op je aankomende blogjes!

Marja

Beste Diana, wij hebben 200m2 en eten jaarrond uit onze tuin incl. Bloementuin en fruit.Dus dat komt wel goed bij jullie, even wennen en van alles ietjes minder.
Bij mij op het (kleine complex. Ong. 20 tuinen) is het merendeel ouder dan 60 jaar. De oudste is 90 jaar samen met zijn vrouw 88 jaar. Zo leuk en nog zo bevlogen. Wij hebben ook een heer van 80 jaar, mankeert van alles, maar heeft zoveel levenslust met zijn moestuin, kippen en parkietjes, is iedere dag op de tuin. En zo kan ik wel doorgaan. Het is een lust voor het oog als ik iedereen bij ons complex zo gezellig met elkaar bezig zie, iedere dag met elkaar koffie drinken, als je zin hebt uiteraard. Ik kan het iedereen aanbevelen. Zelf zij wij in 2015 begonnen en zijn nu 69 jaar. Nog niks te oud om te beginnen. Ik verheug mij weer op een nieuw seizoen. 2 februari begin ik met de tuinbonen. Veel tuinplezier allemaal. Het houd je gezond en zeker vitaal.

Emmie

Diana, ken je de zaden van floret flowers?
Kijk eigenlijk maar niet…..
Emmie

Yvonne

Ik heb ook net gekeken, geweldig! Nadeel, ik word er zo hebberig van. Groet, Yvonne

Sandra

Wat een heelijke blog. Na een aantal jaar op mini schaal groente te hebben verbouwt, kan ik na een verhuizing, beginnen aan mijn eerste volkstuin jaar. Het lijkt me ook zo heerlijk voor mijn kinderen en mijn gastkindjes. Ik heb 100m2 bemachtigd op een klein complex van 20 tuinjes. 2 februari mag ik voor het eerst aan de gang. Ik sta te popelen. Via een plaatselijke weggeefhoek heb ik een mooi compostvat en regenton bemachtigd yeah! Ik ga je blogs in de gaten houden.
1 vraagje mulch jij altijd heel de tuin of toch ook omspitten?
Groetjes Sandra

Sandra

Bedankt voor je antwoord. Groetjes Sandra

klaas

ik zie op de foto zg speciekuipen met planten,mijn vraag of deze geschikt zijn voor bessenplanten en wat voor grond moet ik hiervoor gebruiken.

Jeanuque

Hoi Diana, welk soortje matthiola is het en waar heb je de zaadjes gekocht? Het zijn toch ook goede snijbloemen?

Andries Kuil

Hallo Diana,
Sinds een jaar lees ik met heel veel plezier jouw site en die er bruikbare ideeen op.
Ik heb sinds November 2017 een buitenkas aangeschaft en wil hier in het voor jaar mee beginnen met zaadjes enz.
In de kan heb ik geen verwarming.
Ik lees dat jij nu ook al bent begonnen met het zaaien in jouw kas.
Mijn vragen aan jou:
1/ jouw kas is ook onverwarmd?
2/ kan ik nu ook al in de kas beginnen met bijvoorbeeld zaad voor tomatenplanten, peterselie, rucola enz.
Ik hoor Graag van jou.
Andries

Carine

Als jullie tuinliefhebbers het OK vinden, zal ik even voor Diana antwoorden, anders gaat ze helemaal geen tijd meer hebben
Voor zover ik in de teksten lees is Diana’kast een koude kast, onverwarmd.
Peterselie en rucola mag je zeker nu reeds zaaien in de kast.
Tomatenzaad zeker niet. Tomaten begin je rond februari/maart te zaaien (afhankelijk voor kast of buitencultuur). Denk eraan dat tomatenzaad rond de 20graden nodig heeft om te kiemen, dus binnenshuis of ikzelf doe dit in een propagator met een constante temperatuur.
Veel tuinplezier
Carine

Rita ter Wiel

Hoi Diana,
Nog een verlaat, maar oprecht goed en gezond 2018 toegewenst.
Ik geniet enorm van je nieuwsbrief.
In december had je het over diverse catalogi uit het buitenland.
Ik heb ze aangevraagd, maar niets ontvangen.
Is het nu zo, dat je ze automatisch ontvangt als je iets besteld.
Inmiddels heb ik reeds besteld bij Thompson en Morgan, dus ben benieuwd.
Dank je wel voor al je adviezen.
Groetjes Rita

Daan

Hoi Diana,

Wat heerlijk om je blogs te lezen en het gevoel van tuinkriebrels is heel herkenbaar. Vandaag ook weer een paar uurtjes op de tuin geweest. Lekker in het zonnetje onkruid weggehaald en je ziet al voorzichtig dat het voorjaar naderbij komt, genieten! En inderdaad, tuinieren is van alle leeftijden, bij mij begon het 8 jaar geleden bij mijn moeder in de achtertuin. Elk jaar werd (met goedkeuring) een stukje bestrating ingepikt. Twee jaar geleden konden we nog net aan een tafel zitten omringd met potten met groentes. Vorig jaar op mezelf gegaan en toen een tuin gehuurd bij de lokale moestuinvereniging. Eerst een halve, maar al gauw uit kunnen breiden tot een hele tuin (240 m2). Voor helft met vaste planten en de helft moestuin. Een uit de hand gelopen hobby dus! 🙂 Ben nu 26 jaar en ik hoop met de leeftijd die de meeste tuingenoten hebben ook nog zo te kunnen genieten van de tuin!

Groetjes Daan

Manon

De beste wensen nog voor jou Diana en iedereen van de nieuwsbrief!
Het begint meteen te jeuken……al dat lezen over het heerlijke tuingedoe.
Krijg zin in zaaien, maar ik ga me toch nog inhouden. De paardenpoep met tro ligt nog maar kort op de bedden.
Straks in huis ga ik beginnen.
Blijkbaar is het zo dat jij Diana de poep al hebt ondergewerkt in de kas?

En hoe doe jij of jullie het op de bedden?

Een tuingroet voor iedereen, Manon
Eerst poep met stro in de grond werken en dan compost er overheen of eerst compost en dan
de poep met stro erop?
Wat is de beste methode en hoe werkt dit?

Allen een tuingroet, Manon

thea

Hoi Diana en alle tuinliefhebbers

Ik lees sinds kort je ontzettend mooie website.
Heb nu 10 jaar een volkstuin in leiden waar ik vanaf april tot laat in de herfst woon. Voornamelijk vaste planten en bomen maar sinds vorig jaar ook een gedeelte moestuin. Ik vind het helemaal geweldig. Mijn kriebels zijn ook bijna niet meer te houden om weer te beginnen met zaaien. Ik leer heel veel over al je beschreven groente! !! Dank daarvoor.
Wat een tijd stop je daarin! !
Veel tuinplezier! !!

Desiree

graag nog een vraag nu m’n moestuin nog opgestart moet worden: moet beetje schipperen met de ruimte, dus voorzie maar een paar iets verhoogde bakken op kleigrond die intensief gebruikt zullen worden: kunnen de lage stamslabonen en de blauwschokkers dan toch (maar een paar planten) in de zelfde bakken als (later) de tomaten en de winterkolen ook al wil de een weinig en de ander goede bemesting? Of is dat echt totaal gedoemd te mislukken? Voorheen moestuinierde ik gedwongen in potten, dus kon ik per plant variëren.

Karin

Hallo Diana en andere meelezende tuiniers,

Ik zag op het blog van Pokon dat jij de ramen van je kas schoonmaakte.
Nu hebben wij geen stromend water op de tuin. Als ik een emmer water meeneem van thuis is dat na 1 raam al zwart. Hoe maken jullie de ramen van de kas schoon?

Vriendelijke greot
Karin

Emmie

Inderdaad, zo dus.
Water van huis meenemen.
Eerst slootwater, zou ook nog kunnen.
Emmie

Ria

Water uit de regenton. En als je die niet hebt, een paar emmers neerzetten als het regent. Gelukkig hebben we aan regen geen gebrek…………
Succes!
Ria

Agnès

Ik neem 2 thermoskannen kokend water mee en leng dat aan met water uit de regenton. Zit je niet in het ijskoude water en het maakt iets beter schoon

Emmie

Ik ben denk ik niet zo aardig als Diana maar ik vind dat sommige mensen het wel heel makkelijk vinden niet iets zelf uit te hoeven zoeken, in boeken of internet, en al hun vragen op Diana af te vuren.
Dat iemand met baan, met huishouden en met tuin ( en man ha,ha)de hele dag niets anders te doen heeft dan hun brandende vraag te beantwoorden.
Beste tuinders, heel veel informatie is op deze website, en op vier miljoen anderen,te vinden maar misschien moet je even zoeken!!!
We zijn allemaal dolblij met haar blogs dus wees eens een beetje zuinig op haar.
Dit moest me even van het hart.Emmie

Ria

Ik ben het heel erg met je eens Emmie, ook ik verbaas me regelmatig over de gemakzucht waarmee soms vragen aan Diana worden gesteld. En ik bewonder ook altijd het geduld van haar waarmee ze dan toch weer een antwoord geeft.

Ria

Yvonne

Ik ben het helemaal eens met Emmie en Ria! Zoek eerst op internet, Google, vraag aan medetuinders en doorzoek de site van Diana. Kun je dan niets vinden, stel dan je vraag. Wees zuinig op Diana, ze kan vast een stootje hebben maar toch! Groet, Yvonne

Janneke Pietersma

….ook ik zit me vaak op te winden over die vragen en dan tel ik maar tot 10. We willen toch niet dat het zo’n ordinair heen en weer geschrijf wordt, zeker niet voor Diana! Maar nu moest ik toch even reageren. Een advies: klik nou toch alleen maar eens op de index en er gaat een wereld voor je open. Als je daar geen antwoorden vindt kun je altijd nog vragen…!
Zo, de opwinding is gezakt, ik ga lekker zaaien:).
Groet aan Diana en medetuiniers,
Janneke

Desiree

oeps, sorry hoor mensen, was niet mijn bedoeling om tot ergernis te leiden met een vraag. Zal het niet meer doen, excuus nogmaals!

Yvonne

Dag Desiree, jij bent of was niet de enige hoor. Excuses aanvaard! Mooie dag nog en veel tuinplezier. Groet, Yvonne

Ria

Diana, wat een verrassing!
Ik blader net het nieuwe februarinummer van Groei & Bloei door en op de laatste bladzijde zie ik een bekende tomatenfoto. Ik denk nog, dat lijkt wel een foto van Diana. Als ik ga lezen wat er bij die foto staat zie ik dat je vanaf het volgend nummer regelmatig gaat schrijven over het moestuingebeuren. Een hele eer, gefeliciteerd hoor.

Groetjes,
Ria

sini dietvorst

Hoi Diana
Trots, en terecht!
Groet
Sini

Agnès

Wat leuk Diana!!

Pardede

Hoi Diana, Super en gefeliciteerd

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties