Eindelijk

Ik was nog zo van plan om vorige week zaterdag te gaan zaaien. Maar het weer gooide roet in het eten; kwam de regen hier niet met bakken tegelijk uit de lucht, dan waaiden we wel zo ongeveer uit onze verschoning.

En dus de hele week niet naar de tuin geweest, en niet gezaaid. Zucht. En wat doet een mens als er niet kan worden gezaaid?

Geen idee wat de gemiddelde mens doet. Maar ik bak eens een taart:

 

Een erg lekkere trouwens, met blauwe bessen uit de vriezer, dus toch een beetje van eigen tuin. Dit weekend zal ik het recept posten.

En ik zorg een beetje voor de overwinteraars, de Brugmansia’s, Cassia staan nu wat lichter, dichter bij het raam. Ik ben eindelijk eens begonnen met het opruimen van de 23.000 (ja, met 3 nullen!) foto’s die ik in en van de tuin heb gemaakt). Ik heb de Dahliaknollen eens wat herschikt. En de jonge Canna’s in pot wat water gegeven. En een foto gemaakt van de Colocasia-stekken:

 

Maar wat zag ik daar?!?!

 

Luis!! Iiiieeeeks!!!! Nog iets dichterbij:

 

Ja hoor. Getsiederrie, en die wil ik echt absoluut niet in de kamer waar vanaf eind deze maand de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines komen te staan. Dus dag Colocasia, ik heb haar verhuisd naar de douche, daar kan ik de komende week het blad schoon spoelen tot ik geen luis meer zie. Al weet ik ook wel dat ik er voorlopig niet meer vanaf kom, als er eenmaal luis is…… En dus maak ik haar zo schoon mogelijk en dan mag ze daarna naar zolder. Verbannen, ja, zo zou je het ook kunnen noemen.

Hier ben ik wel echt heel blij mee: ik oogstte deze wortel van de Asarina wislizensis begin oktober:

 

Ik heb haar toen gelijk opgepot en nu staat ze thuis, in een koele kamer. En zo ziet ze er nu uit:

 

Ze loopt al uit, met fris groen blad (vooralsnog zonder luis). Zoals gezegd, ik ben er erg blij mee!! En om even duidelijk te maken hoe blij, en waarom, een oude foto van deze Asarina in de zomer:

 

En dus ben ik toch blij, ondanks het weer, en ondanks de luizen.

Oh ja, over dat weer; dat kletsnatte, gure, stormachtige weer….. Maar het gaat nu kouder worden, en droger, zonniger ook. Ideaal!! Dan kan het eens een beetje opdrogen in de tuin.

En dus gaan we komende week elk vrij moment naar de tuin. Om te zaaien, om compost in de kassen te storten en onder te werken, om de verhoogde bakken op te vullen, om het hekwerk te plaatsen. Nou ja, om heel veel dingen te doen.

Maar eerst zaaien!

 

En wat er gezaaid gaat worden? Van alles en nog wat, in de kas (want die hebben we tenslotte niet voor niks). Een lijstje van wat er nu in de tuintas zit om te gaan zaaien:

 • Tuinbonen, voorzaaien in potjes, wel oppassen voor muizen, dus een perspex plaatje over de zaaisels heen
 • radijs, een paar rijtjes (in de kas uiteraard)
 • snijbiet, idem dito
 • spinazie (scherp zaad), idem dito
 • zomerprei voorzaaien (uien kan ook maar die zijn besteld maar heb ik nog niet in huis)
 • een rijtje rucola, lekker!
 • een rijtje mosterdblad (ook lekker pittig en gaat heel goed onder glas in de late winter)
 • wat Pak Choi en Baby Choi voorzaaien (en de zaailingen plant ik later ook uit in de kas)
 • wintersla
 • met andijvie wacht ik nog even tot eind deze maand
 • en ik heb ook nog wat spitskool om net als de 2 Choien voor te zaaien voor de teelt onder glas
 • en ik heb nog wat veldsla-zaden over die bijna verlopen, lukt misschien ook nog wel in de kas
 • en, last-but-not-least de koudekiemers; Polygonum oriëntale en Consolida ajacis.
 • Oh ja, en peterselie, misschien wat vroeg, maar peterselie kan heel goed tegen kou, het duurt alleen heel lang voor de zaden kiemen.

Prei en uien en koudekiemers kun je trouwens nu ook al buiten (voor)zaaien, met de andere soorten zou ik voor de buitenteelt nog een week of 4 wachten.

En dat is het wel zo ongeveer. Lijkt mij genoeg. Eerst hard werken, want de zaaisels komen in kas 2 en die is wel schoon, maar voor ik rijtjes radijs, etc. kan gaan zaaien gaan we eerst compost in de kas storten en onderwerken. Mooi karwei voor koude dagen, met wat zon kan het in de kas al wel een graad of 15 tot 18 worden. En dan voelt het bijna als lente!! Tot we weer naar buiten stappen trouwens 🙂 .

Tot slot nog even een oude foto van de koudekiemer Polygonum zoals ze er in de zomer uit ziet:

 

Ik kan me nu al op haar verheugen!!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

37 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
simone

Heerlijk om je stukje te lezen…het nieuwe jaar is nu echt begonnen. Het voelt een beetje als het startsein. Jippie we mogen weer…ik duim op een zonnetje en wens iedereen een heerlijk (tuin)weekend…als is het maar voorpret‍

Peter braak

Bedankt ,weer een hoop geleerd.

Martin

Leuk om je blog te lezen! Ben vandaag ook weer in de tuin bezig geweest.

Mirjam

Heerlijk om te lezen! Vorig jaar heb ik voor het eerst de Deno methode uitgeprobeerd die ik van jouw website had. Paprika, aubergine en pepers kwamen op die manier veel vroeger uit en kon ik op de vensterbank verder opkweken. De oogst is nog nooit zo hoog geweest als afgelopen jaar! Dus met goede moed ook dit weekend weer lekker aan de slag met koffiefilters en zaden, het voorjaar voelt al veel dichterbij!!

Mayra

Zelfde hier Diana, te vaak zaaisel weg moeten gooien wegens te koud, te weinig licht en te weinig geduld.
Ik verheug me al op je foto’s van de zomer. En op foto’s van je achtertuin, ik vind die palm zo cool!
Ik durf het bijna niet te vragen maar zijn er ook blogs van jouw hand over het opkweken van bijv een avocadoplant of een dadelpalm? Met zaden uit de supermarkt zeg maar?

Diana

Hoi Mayra,
avocado kun je ook uit een pit kweken. Drie cocktailprikkers er in steken en zo met de onderkant in een glaasje water hangen. Het duurt lang, maar na een maand of drie komt er een lange wortel. Heeft de plant een wat uitgebreider wortelstelsel, dan kun je ‘m planten. Ik heb zo een aantal pitten gehad die niks deden, maar ik heb er ook eentje die al een meter hoog is, leuk!
Groetjes, (niet dé) Diana

Mayra

Thnx Diana’s!
Ik ben de laatste tijd veel bezig met dat soort experimenten (je moet wat he in de winter), maar de avocado wil maar niet kiemen, staat al twee maanden in een glas water met sateprikkers, ik gaer nu nog een in gewoon potaarde stoppen en anders is het jammer maar helaas.

Anoniem

Jij ook!! Ik ben heel benieuwd

Liz & Co

Hoi Diana,

Wij wensen alle lezers en jullie een voorspoedig en vooral gezond nieuw tuin jaar. Leuk schrijfsel, as usual, comme l’habitude.
Leerzaam, en door dat slechte weer heb je de luis ontdekt!
Hier is het ook een rare winter, veel vorst, daarna weken regen( ik hoop dat de knoflook, uien, echalotte het redden met al die nattigheid. De tuinbonen, ongeveer 20 lengtemeters redden het wel denk ik, die zitten dieper. De Batavia sla doet het redelijk en de andijvie (Scarole) en boerenkool staat er prima bij. De spruiten geven een mooie oogst.

Wij nemen aan dat je je vele Photos gaat opslaan, op HD is niet voldoende, ergens in een cloud bij Apple oid is het beste, bij brand of ander onheil raak je niets kwijt.

Emily

Hoi Diana,

Voordat ik mijn vraag stel, moet ik toch echt even kwijt dat ik altijd zo blij en positief van jou wordt! Zeker weten een heleboel mensen met mij…. Je manier van schrijven, de bodemloze put van kennis en je enthousiasme, heerlijk! Zo, dat moest er eerst even uit.

Nu mijn vraag: ik kweek al een aantal jaren mijn pepertjes, tomaten en paprika volgens de Denomethode op de modem. Gaat op zich prima maar nu ben ik eens aan het kijken voor zo’n propagator. Heb jij hier nog tips voor of een bepaald soort als aanbeveling?

Groetjes,
Emily

Anoniem

Ik wilde nog even zeggen dat wij met de kerst hebben gesmuld van je ijsdessert . Het was erg goed gelukt!
Saskia

Lex

Leuke verhalen

Anoniem

Canna s zijn toch bollen, die je niet op waterzet?

Anoniem

Hoi Diana, ik ga dit jaar weer met goede moed beginnen in mijn moestuin (al een paar jaar al doende aan het leren). Dankzij jou adviezen kom ik een heel eind! Wisselteelt begint nu eindelijk een beetje vorm te krijgen bij mij. Na je adviezen over wisselteelt gelezen te hebben toch nog een vraag. Zal ik de bietjes bij de bladgroenten neerzetten of bij de wortelgroenten? (Met name gezien bemesting denk ik blad, maar gezien familie en wisselteelt wortel….) alvast bedankt! Groet Renee

Anoniem

Zeker! Bedankt! (Idd voor de bietjes/krootjes zelf)

Jettie Boonstra

Hallo,
Ik heb nog veel te leren..wat is de Deno methode..ik wil graag aan de slag.
Bedankt Diana voor je voorbeeld in woord en daad..

Diana

Hoi Diana,
wat heerlijk dat je al weer aan de slag gaat! Ik was juist aan het oriënteren of ik al los mocht gaan, dus mij heb je blij!
‘k Heb er wel een vraag bij; je noemt een tig-tal dingen die je in de kas gaat zaaien. Is dat een verwarmde kas of een koude? ‘t Lijkt me nu nog al te koud om al te beginnen, hoeveel zin ik er ook in heb!
Groeten, Diana

Tineke Dassen

Hallo Diana,
Het laten kiemen van de Persicaria is ons nog niet gelukt. Ik heb ‘t al met de deno methode geprobeerd en ze staan nog buiten in een bakje vanaf oktober. Beiden geen succes. Hoe pak jij het aan met deze koudekiemer?
Groetjes Tinus

Tineke Dassen

Hallo Diana,
Het laten kiemen van de Persicaria is ons nog niet gelukt. Ik heb ‘t al met de deno methode geprobeerd en ze staan nog buiten in een bakje vanaf oktober. Beiden geen succes. Hoe pak jij het aan met deze koudekiemer?
Groetjes Tinus

Tineke Dassen

Ha Diana,
Dank je wel voor je snelle reactie. Ik moet gewoon geduldig zijn dus. Ik kijk uit naar jouw foto’s en zal je op de hoogte houden. Je blog had ik inderdaad gelezen destijds.
Groetjes Tineke

Carine

Inderdaad zoals Simone schreef “het startsein wordt gegeven” . Ik ga vandaag ook beginnen met het zaaien van auberginesoorten (een paar weken vroeger dan in NL) en heb daardoor nog eens jouw tekst teruggelezen. Alhoewel ik al jaren aubergines plant, vind ik het toch leuk jouw tekst eens te herlezen.
Vandaar dat ik nog graag mijn eigen ervaring toevoeg. Aubergines hebben idd graag wat voeding bij, ikzelf geef nooit gekochte meststoffen maar maak gebruikvan 2 planten: brandnetel en smeerwortel. Bij het planten leg ik rond de aubergine wat bruin karton met daarover grond, 1 blad smeerwortel in de put en rond de plant smeerwortel bladeren samen met versneden brandnetel. Ook het maken van smeerwortel en brandnetel gier is een ongelofelijk sterke meststof die ik trouwens ook gebruik bij al mijn tomaten, paprika en pepers. Je ziet als het ware de tomaten groeien
Nog veel tuinplezier, hier is alles nog veel te nat om te zaaien.
Tuingroeten, carine

Carine

Beste Diana en tuinliefhebbers,
Toch nog een bijkomend woordje i.v.m. smeerwortel in een biologische tuin. Ga geen smeerwortel aan de rand van de weiden of bossen zoeken; dit is de gewone smeerwortel. In elke groententuin zou (volgens mijn bescheiden mening) absoluut een smeerwortel aanwezig moeten zijn, maar dan wel de russische smeerwortel. Deze groeit als een dikke klomp dat elk jaar groter wordt, zaait zich niet verder uit, geeft heel mooie bloemen en trekt ongelofelijk veel hommels aan. De gewone smeerwortel is een “pest” in de groententuin.
Wij hebben deze varieteit zelfs ook tussen onze bloemen gezaaid; zo mooi om de hommels te zien werken.
Russische smeerwortel is ook smeerwortel bocking b14 genoemd; echt een aanrader!
Deze varieteit bevat veel kalium en brandnetel bevat veel stikstof; de combinatie hiervan geeft het beste resultaat.

sini dietvorst

Dag Diana
Ben een aantal avonden zoet geweest met de groente-index. Van alle te zaaien/planten groente heb ik de nodige informatie gehaald, genoteerd en gerangschikt. Het is als blokken voor een examen, maar dan met veel plezier. Wat heb ik er veel uitgehaald, waar ik geen weet van had. Eigenlijk heb ik tot voor kort maar wat aangeklungeld; aarde om laten spitten, gezaaid en afgewacht wat het zou worden.
Dat op tuingrond die ik nu al 55 jaar gebruik. Vorig jaar er een nieuw stukje van een weilandje bij in gebruik genomen.
Ik probeer nu zoveel mogelijk de goede dingen op de goede plaats uit te voeren. En dat is een hele puzzel. Het is net een gezin met kinderen: de een lust dit niet en de ander is er juist gek op en dat dan weer visa versa. Maar ik heb heel goede hoop dat het examen deze lente/zomer/herfst en zelfs winter , misschien niet cum laude, maar zeker goed gemaakt zal worden. Al spittende door de materie kwamen er nog wel een paar vraagjes. Echt van alles door elkaar en voor insiders waarschijnlijk gesneden koek maar voor mij nog niet.

— wat wordt er verstaan onder mulch
— wat is rijpe compost ( en als je zelf niet zoveel nog hebt, wat is dan de beste)
— wat is algemene moestuinvoeding
— een eerdere foto toonde een hoop paardenmest. Daar plant je gewoon de courgette
plant in zoals beschreven en dan blijft de hoop mest er omheen liggen?
— moeten koolplanten diep, of niet zo diep worden uitgeplant
— bij een van de stokbonen-foto’s ligt er bodenbedekking tussen. Bij de volgende , met
de rode slaplanten, niet . Wat is de bedoeling daarvan.
— moet beendermeel op de bovengrond worden gestrooid, of voor het omploegen
— bij sommige planten was wat kalium goed. moet dat voor het ploegen, planten of tijdens
de groei erbij.

Het is wel veel maar volgens mij ben ik hierna aardig bijgespijkerd.
Alvast mijn oprechte dank!!
Groet
Sini

Astrid

Wat leuk om je blog weer te lezen. Vorig jaar klein begonnen met een groentetuin, geweldig om een maaltijd uit eigen tuin te eten. Dit jaar wat uitbreiden.

sini dietvorst

Dag Diana. Sorry voor mijn vele vragen. Fijn dat je toch de tijd daarvoor hebt genomen.
Je zou inderdaad denken dat ik na zoveel jaar wel wat zekerder van mezelf zou moeten zijn. Maar sinds ik me met de nieuwsbrieven en blogs er meer in heb verdiept realiseer ik me dat er veel meer mogelijk is met kleine aanpassingen en ik moet zeggen dat het tuinieren een stuk rijker heeft gemaakt. Er is echt een tuinwereld voor me open gegaan.
Ik wil je hartelijk bedanken voor alle goede tips en voor het meedenken.
Hartelijke groet
Sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties