Traditie

  • Nieuwjaarswens
  • Nieuwjaarsconcert
  • Nieuwjaarsreceptie
  • Nieuwjaarsduik

En daar komt voor mij dan ook nog altijd nog bij; het traditionele Oudhollandsch Nieuwjaarszaaien.

Want wat is er nu leuker dan even op de kalender kijken en zien dat deze week een dag al 12 minuten langer duurt dan een dag in de vorige week. Ik kan het bijna ruiken…… Lente!! 🙂 .

Het is op een haar na 2018. En we moeten ons nog haasten, in de tuin welteverstaan. Daar moet nog steeds heel veel gebeuren, van het maken van de laatste verhoogde bakken, opruimen, de laatste kas schoonmaken, tot het plaatsen van 2 hekwerken. Er moet nog een dode blauwe bes worden verwijderd (en natuurlijk een nieuwe worden gekocht en geplant), en er moet een al 4 jaar nul-opbrengst-gevende flinke pruimenboom uit de grond worden gehaald (ze is vorige jaar tevergeefs voor de laatste keer gewaarschuwd). En daar mag dus ook nog wat nieuws voor in de plaats komen. De aalbessen moeten nog worden gesnoeid, De rozen moeten nog worden geplant. De Loganberry moet nog worden opgebonden. En zo kan ik nog wel 100 dingen noemen.

Zoals ik al eerder schreef; stapje voor stapje.

Het stapje van vorige week: de matig winterharde planten staan eindelijk in de kas (nou ja, ze zijn er in gezwieperd – het is misschien geen bestaand woord, maar het dekt wel de lading):

 

Canna’s, Dahlia’s, Salvia’s, Colocasia, Agastache, etc.. Aangezien we deze kas deze winter verder toch niet gebruiken staan ze hier prima (droog) tot ik over een maand of 2 tijd heb om ze terug te gaan snoeien, voeding te geven, etc. voor een nieuw groeiseizoen. Het zaaien staat gepland voor kas 2, die is schoon, opgeruimd en reeds voorzien van een zak potgrond en wat potjes en zaaibakjes.

En verder: Ruud heeft de laatste grote verhoogde bak klaar!

 

Moet nog wel flink opgevuld worden met grond maar dat is voor later zorg. Nu komen er alleen nog maar wat kleinere verhoogde bakken, langs randen en paden, daar gaan we volgende week aan beginnen.

Ondertussen, een week of 7 na het poten van de knoflooktenen:

 

Ja, die doen het!! En een mooi formaat voor middenin de winter (niet te lang en dun maar mooi kort, gedrongen en sterk)

En ondertussen, in huis:

 

Een soort raadplaatje. Maar als je goed kijkt zie je dat het labels zijn, en bindertjes, nylon touw, tomatenclips. In heet water met een scheutje bleekmiddel, dat is goed tegen allerhande schimmels en gespuis. Uiteraard heb ik alles eerst buiten uitgespreid en met koud water afgespoeld, zodat nuttige spinnetjes, etc. er nog vandoor konden gaan. Ik vind het onzin om ze niet te hergebruiken; touwtjes bij touwtjes, binders bij binders, alles wat nog een jaar mee kan gaat min of meer schoon terug naar de tuin.

En zo begint dus het nieuwe jaar, met opruimen, schoonmaken en in orde maken voor het tuinjaar 2018.

Oh ja, waar ik dit blog mee begon; het Oudhollandsch Nieuwjaarszaaien, misschien wel het belangrijkste 🙂 .

Ik heb op de website van Pokon iets geschreven over Alliums (de uienfamilie), waarvan je prei, uien, (knoflook)bieslook en sieruien in principe nu zou kunnen gaan zaaien: Allium

Maar, zeker als je een koude kas of platte bak hebt kun je in januari nog meer (voor)zaaien, denk bijvoorbeeld aan de koudekiemers.

Ik ga zelf op 30 december zaaien. En dat belooft dan weer eens niet veel goeds voor mijn geduld. Ik kan me blijkbaar niet eens beheersen en tot 2018 wachten met zaaien, het eerste goede voornemen is op de valreep van 2017 al gesneuveld 🙂 . Ik beloof na het weekend in een blog te laten weten wat ik heb gezaaid en waarom, natuurlijk met foto’s.

Tot slot nog 1 foto, een binnenfoto. Want dit is hier ook wel traditie, zodra het nieuwe jaar aanstaande is krijg ik behoefte aan een bloeiende Hyacinth. Voor het idee, voor de geur, voor het einde van de donkere dagen, en vooral voor het begin van een nieuw jaar met een nieuwe, aanstaande lente!

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem

Kortom het nieuwe jaar kriebelt aan alle kanten! Goede jaarwisseling!
Groet, Saskia

Jan Wisse

Dag Diana,

Zie dat je mooie nieuwe bakken hebt van Douglas naaldhout, mooi materiaal hè.
Bij mij staan de knoflookjes ook al mooi.

Fijne jaarwisseling en een goed nieuw 2018 met veel opbrengst gewenst!

Paula Bos

Mooie bak. Vruchtbaar 2018 toegewenst.

sini dietvorst

Prachtig die bakken. Gaan wij nu ook mee beginnen. De knofloken staan er al in en ook mooi stevig kort loof. Nog nooit eerder verbouwd.
Ook nieuw bij mij is de verbouw van courgettes. Zoals dat eruit ziet, de plantjes lekker warm in een hutje van stro/mest. Kan in de buurt paardenmest op stro krijgen dus , meteen in het nieuwe jaar met de kruiwagen op pad.
Morgen de zolder op om hout te zoeken voor verhoogde bakken.
Nog een vraagje op de valreep. Ik kreeg geitenmest op stro aangeboden. Is dat goed voor koolplanten? En voor sla/andijvie? Komkommers?
En wat is de beste mest (of geen mest) voor de schorseneren? Vanavond de tweede portie van het seizoen op tafel gebracht. Zo lekker.. Als nu volgend jaar de rode mieren maar willen verdwijnen..
Fijne jaarwisseling en voor iedereen : groeizaam nieuwjaar.

Zou de wereld niet leuker kunnen worden als alle leiders een volkstuin gingen verzorgen??
groet
Sini

Adrie

Hoi wil dit seizoen vergeten groenten haan telen heb je een voorstel elke buiten en im de kas
Groetjes adrie

Jacob

Take ns een kijkje op geitenmest.nl
On google kun jy a lot of information vinden

henk

Wij wensen Diana en alle lezers een goede jaarwisseling
en een gelukkig en vooral gezond 2018 groeten H en T

Jessy

Hallo Diana,

Wens jou en je man een Fijne en Gezellige Jaarwisseling en een mooi 2018.
Bedankt voor alle tips en waardevolle informatie van het Fgelopen jaar.
Vr.groet, Jessy

Hanneke van Bijsterveldt

Fijne jaarwisseling en veel plezier met jullie moestuin! Hopelijk veel opbrengst in 2018!

Groetjes Hanneke

Jos Van Tilborg

Gelukkig Nieuwjaar veel tuinplezier en vele goede tips.

bertie

We genieten altijd weer van de onuitputtelijke stroom berichten waar je energie van af spat!
Een vruchtbaar jaar wensen ook wij jou en Ruud toe! En vooral: heel veel plezier!

Carine

Aan alle tuinliefhebbers : mijn allerbeste wensen voor 2018 en vooral gezond blijven zodat iedereen nog lang kan tuinieren. Ik sta ook te popelen om te beginnen te zaaien.
Groetjes Carine uit Frankrijk

Ted Hoeks.

Hallo Diana en Ruud, de aller beste wensen voor 2018, ik ben een trouwe lezer van jouw tuin dagboek en ik vind dat je het fantastisch doet, dit is voor het eerst dat ik een reactie plaats, ik heb zelf 750 m2 groentetuin in Noordwijk het is zandgrond dus zomers kan het er wel eens droog zijn, maar het groeit er bijna allemaal goed, de groente die ik over heb staat thuis in mijn tuin voor een klein bedrag te koop, en daar zijn een hoop liefhebbers voor. ik heb dit jaar een stok sperzieboon gehad van een oud collega, die vertelde mij dat dit soort meer dan 70 jaar oud is en de naam is Mentor het is een mooie lange boon, kan jij dit soort ? ,als je er wat van wil hebben laat het mij even weten dan stuur ik wat naar je toe.
En ik ben al klaar met spitten, en wacht nu tot dat ik mijn spinazie kan zaaien.
Vriendelijke groeten Ted.

A.m. Turpijn

Kort geleden vroeg u om verbetering van uw website. Mocht
U nog interesse hebben dan is mijn zoon geïnteresseerd om u hiermee te helpen

Ik hoor graag van u
Vriendelijke groet
Anne Marie turpijn

Ingrid de Baat

Beste Diana en Ruud. De beste wensen voor 2018. Met veel tuinplezier, zon overdag en regen s’nachts. Lieve tuingroetjes, Ingrid.

Emily

Hoi Diana,

Bedankt voor al je leuke blogs! Altijd een feestje om te lezen! Voor 2018 een heel fijn en gelukkig jaar gewenst! De zaden voor volgend jaar zijn weer besteld en vandaag ga ik mijn kasje opruimen… Ik ben heel benieuwd naar je volgende blog over de koudekiemers. Het lukt mij gewoon niet om die te laten kiemen! Mijn rivaal is de Akelei. Tot nu toe niet gelukt…

Over de kas gesproken, ik beschik niet over paardenmest o.i.d. waar kan ik de grond wat beter mee krijgen?
Het is erg losse grond. ( Normaal gaat er in het voorjaar champost onder en we scheppen er wat grond uit en vervolgens wat andere tuingrond weer in. Er staan ieder jaar alleen tomaten en paprika’s).

Ga nu lekker aan het frutten met de planning voor het aankomende jaar….

Groeten,
Emily

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties