Fijne feestdagen!!

Mijn laatste blog van 2017…… En eigenlijk heb ik niet zoveel te vertellen. Want veel te nat in de tuin, we zijn niet naar de volkstuin geweest. We hebben het ook druk, met de aanstaande kerstdagen, boodschappen doen, het huis opruimen, je kent het wel.

En eerlijk is eerlijk, daarnaast zitten we aan het einde van de middag ook graag met een goed glas wijn bij de brandende kachel, poes Lotje bij Ruud op schoot, een zuurkoolschotel in de oven. Ik doe een sudoku’tje, Ruud gooit nog een blokje hout op het vuur. Even geen haast, ook al hebben we nog belachelijk veel te doen op/in de tuin.

Niet dat ik niks doe hoor, ik ben ook heel druk bezig met de website. Ik hoop dit weekend de laatste soorten die ik dit jaar teelde (tomaten, pepers, eenjarigen) in de verschillende databases te zetten, dan is dat eindelijk klaar. En dan heb ik nog honderden foto’s die moeten worden uitgezocht, verkleind en op de verschillende pagina’s geplaatst. Nog meer dan genoeg ideeën voor nieuwe pagina’s, maar ik moet ook oude pagina’s eens nakijken, teksten aanpassen waar nodig, etc..

Genoeg te doen dus. En dan heb ik het nog niet over het feit dat er steeds vaker fouten op de website voorkomen: mailadressen van andere mensen die soms worden getoond bij het plaatsen van een reactie, een deel van het dropdownmenu in de menubalk dat niet wordt weergegeven bij het scrollen, het vreemde verschijnsel dat er op de pagina van prei onderaan ineens een link staat naar een recept van een pruimentaart (?!), het feit dat de mail met de melding dat ik een blog heb geschreven ondertussen ruim 2,5 dag over de verzending naar al die mensen doet. En ik geef toe dat een nieuwer, frisser uiterlijk van de website ook welkom zou zijn. Voor 2018 staat dan ook op het programma om te kijken of ik hier iets aan zou kunnen laten doen (want ik kan het zelf helaas echt niet, en ook geen tijd en/of talent om het te leren). Ik heb al wat gegoogeld maar voor ik een bedrijfje heb gevonden dat voor een leuke prijs iets moois van mijn website kan en wil maken ben ik wel een paar maanden verder.

Afijn, genoeg plannen voor het nieuwe jaar. Voor de website van Pokon ga ik ook in 2018 weer elke 2 weken een blog schrijven, en dat vind ik erg leuk! Tussen kerst en oud & nieuw zal ik daar nog een blog schrijven, over wat je zou kunnen zaaien januari.

En verder is er nog heel veel te bedenken en te doen in de nieuwe oude tuin, ik moet nog fruitbomen kopen, er moeten nog planten worden geplant die nu in potten staan te wachten, waar gaan we het hekwerk plaatsen en wat gaan we daaraan telen, etc.. Daarnaast heb ik veel zaden gekocht van allerlei nieuwe tomatenrassen, paprika’s en eenjarigen, dus 2018 wordt voor ons ook echt een nieuw en spannend tuinjaar!!

Oh ja; terwijl ik dit schrijf kijk ik even op de kalender: het 22 december! Dan kunnen we vieren dat gisteren de kortste dag was, vanaf nu worden de dagen weer langer (dat gaat alleen tergend langzaam 🙂 ). Neemt niet weg dat het tijd wordt om de planning af te maken en te bedenken wat we wanneer willen gaan zaaien.

Nog even genieten  van de donkere en gezellige dagen, maar stiekem verheug ik me al op lichtere dagen, nieuwe soorten, een frisse tuin, nieuwe plannen, een nieuw jaar!!

 

Ik wens iedereen fijne kerstdagen, een vrolijk uiteinde en een gelukkig en gezond 2018!!    

 

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

56 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jolanda

Beste Diana,
Hartelijk bedankt voor weer een heel jaar informatie én inspiratie met je prachtige, nuttige en bovenal ook humoristische blogs en voor de geweldige zaden(lijst)!
Jij en Ruud ook een heel gezellige Kerst, mooie jaarwisseling en gelukkig, gezond en productief 2018 toegewenst met speciaal voor Ruud: héél véél bonen!! 😉
Hartelijke groeten,
Jolanda

Yvonne

Hier sluit ik mij van harte bij aan! Diana, ik ben wel benieuwd of je het boek nog schrijft!
Vriendelijke groet, Yvonne

Mayra

Jullie ook prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Hopelijk een goede zomer in 2018

Paula Bos

Bedankt voor weer een jaar lang leesvoer en informatie. Ik wens jullie fijne feestdagen en een goed begin. En natuurlijk een vruchtbaar en groeizaam 2018 voor jullie nieuwe tuin. Tot volgend jaar.

christine

Jullie ook fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2018.
Hartelijke groetjes
Christine

Ria

Diana en Ruud, ik wens jullie hele fijne feestdagen en een prachtig groeizaam 2018,

Groetjes, Ria

Anoniem

Fijne feestdagen en een gelukkig en goed (tuin)jaar voor 2018.
Kerstgroeten, Cees.

Michel

Hele fijne feestdagen toegewenst en een heel mooi groenrijk en tuinrijk nieuwjaar.

Angelique

Heel fijne feestdagen met een lach en een traan. Een gezond en gezellig 2018!!
Hartelijke groet, Angelique

Lobke Dekkers

Hallo Diana en Ruud en Lotje, heel fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuw jaar. Ik geniet altijd weer van je inspirerende blogs. Voor je site weet ik een WordPress specialist die niet duur is, alleen al vanwege het plezier dat ik aan je blogs beleef, mail me maar. Fijne dagen, Lobke

Liane

Ik wens jou en Ruud een gezellige kerst en een gezond, vruchtbaar nieuw jaar. Ook wil ik je bedanken voor al die blogs en informatie die je geeft. Dank je wel!

Anoniem

Diana, fijne feestdagen met je naasten, en een gezond 2018. Carpe Diem. Geniet wekelijks van je kolom.

Groet,
Martien

Bas Kwint

Beste Diana, hartelijk dank voor al de mooie nieuwsbrieven ik wens je prettige kerstdagen en een gezond en een groeizaam 2018 en hoop dat je veel nieuwsbrieven blijf sturen!!!

Marja

Beste Diana en Ruud,
Heel, heel veel dank voor je inspirerende columns, je doet er zovelen een plezier mee.
Ik wens jullie heel gezellige kerstdagen en een mooi en wederom een inspirerend nieuwjaar toe. EN ik maak wederom jouw recept van de aardbeien tiramisu met aardbeien uit eigen tuin natuurlijk. Wat een rijkdom. Veel liefs

katrien

Prettige feestdagen voor Jou en Ruud en dank je wel voor alle nuttige tips, lekkere recepten, leuke lectuur én prachtige zaden !!!

Liliane

Beste Diana en Ruud ,
Dank voor de inspirerende nieuwsbrieven, de prachtige foto’s en praktische tips. Ik wens jullie en gezond en mooi 2018.

Jessy

Beste Ruud en Diana,

Zoals zovelen geniet ook ik van al je tuin activiteiten, waar ik enorm veel van opsteek. Lees ook altijd met bewondering wat je ons weer te vertellen hebt. Een schrijfster in de dop?
Hartelijk dank hiervoor en voor de komende dagen: heel veel warmte en gezelligheid en een mooi en plezierig ‘groen 2018’.

Cindy Stekkinger

Beste Diana en Ruud,
Ik wens jullie fijne feestdagen en al het goede in 2018 met volop groei!
Ik blijf genieten van jullie verhalen en info.

Chris

Heel prettige feestdagen ! Ik heb je website pas ontdekt, en ervan genoten, doe zo voort ! Ik heb ook al erg veel van jullie geleerd!

Annelies

Diana en Ruud, ik wens jullie hele fijne feestdagen en alle goeds voor het nieuwe jaar. Dankjewel voor de geweldige nieuwsbrieven!

marleen

Diane en Ruud,
prettige feestdagen en een vruchtbaar 2018 met veel nieuwe en soms goede oude rassen met een schitterende opbrengst.
marleen

Maartje

Een fijne Kerst en alle goeds voor 2018.
Ook ik geniet van al je blogs en ga in januari weer starten met het zaaien van jouw pepers! Ben benieuwd!

Anoniem

Iedereen die genoten heeft vande waardevolle informatie van Diane een groeizaam2018!!
Verheug me alweer op het mogelijke zaai goed in januari.
Marike

Jenny

Diana en Ruud, ook ik wens jullie het allerbeste voor het komende jaar en vooral veel gezondheid mede dankzij de tuin. Dank je wel voor het delen van al jouw kennis.
Geniet van gezellige Kerstdagen.

Jenny Brinkerink

Ans

Diana en Ruud,met veel plezier lees ik je blogs en met verbazing volg ik wat jullie alemaal doen. Ik heb ook een tuin en weet wat voor werk en tijd ik daar in steek, maar dat is maar een fractie van wat jullie doen.
Het belangrijkste is genieten van wat je doet, en dat doen jullie en ik ook.
Fijne feestdagen en een gezond en goed “tuinjaar” voor jullie toegewenst,
Groetjes een tuinvriendin

Els Peeters

Weer prachtige foto’s Diana !
Geniet van deze Kerstavond, en al de volgende laatste dagen van dit bijna voorbije jaar en
stap in het kersverse nieuwe jaar gelijk een boreling, die de tuin ontdekt met al de mogelijkheden die die biedt. Geniet met volle teugen van jullie prachtige hobby, waar wij allen mee mogen van genieten en uit leren.
Bedankt voor al je tuinlessen…
Carpe Diem !

Groetjes,
Els

Elly Groenewegen

Ook voor jullie hele gezellige feestdagen en een bijzonder goed, gelukkig en gezond 2018!!!

Wil

Voor alle mensen die genieten van hun tuin en jullie goede informatie en natuurlijk voor jullie zelf de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar. Hele fijne kerstdagen.

Felix Guido

Diana en Ruud,
Als beginnend moestuinier (2e jaar volkstuinder) heb ik reeds veel geleerd uit jullie informatieve blogs. Prettige feestdagen en een goed tuinjaar. Groetjes vanuit Schelle (België).

Wil Akkerman

Heel veel dank voor alle goede tips die ons ook afgelopen zomer weer fantastische oogsten hebben bezorgd.
Wens jullie gezellige Kerstdagen en een gezond, voorspoedig en vruchtbaar 2018!

henk

Diana Ruud en poes lotje goede feestdagen en een groeizaam 2018 gewenst.
ook voor alle lezers
Bedankt voor de vele goede en mooie informatie dit jaar.
groeten Henk

Tanja

Fijne feestdagen en een vruchtbaar 2018 gewenst. Hartelijk dank ook voor alle wetenswaardigheden die je met ons gedeeld hebt. Ik heb voor het nieuwe jaar nog wel een vraag: ik wil graag zelf een kas gaan kopen, maar kom er niet uit of eentje van glas of van kunststof beter is en waar de verschillen in gebruik(gemak) en duurzaamheid in zitten. Heb je hier al eens iets over geschreven of willen anderen hun ervaringen delen?

Ronald

Diana, bedankt voor alle inspiratie en informatie!
Echt een hele toffe site!

Voor jou en Ruud: De allerbeste wensen voor het komend jaar en plezierige feestdagen.

Groet uit Kapelle.

Riet Boelee

Diana wij wensen jullie een gezond2018 en gelukkig tuin jaar

Eva

Fijne feestdagen en een gelukkig 2018! Komt vast goed met de moestuin, wij hebben ook een feestdagen-dipje. En grappig genoeg hebben wij dat soort rode Kerstballen ook, van mijn broertje gekregen 😉

Astrid

Jullie ook fijne Feestdagen en een vruchtbaar tuinjaar!
Ik kan ook niet wachten tot het weer zover is……

Ine

Dank voor je mooie berichten over je nieuwe ontdekkingen.
Ik geniet nu van de heerlijke donkere decembermaand, de somberste decembermaand in ruim 90 jaar, hier in Zuidoost-Brabant. (Mijn man vindt het minder…) Ja, met een boek en een kaars aan, bij de kachel!
Fijne dagen en een voorspoedig 2018!

Guido

fijne feestdagen aan allen. Mag ik een vraag stellen i.v.m citrus planten? Weet iemand wat het beste medium om op te kweken is? is er een speciaal mengsel nodig? Tot nu toe heb ik tuinaarde gebruikt, nogthans gaat het goed na 5 jaar ( uit pitten ). Iemand die ervaring heeft?

bedankt,

Guido

Adams Rene

Ik wil jullie fijne feestdagen wensen en een vooral gezond 2018 , Ben kort geleden op je site gekomen , heel interssant . Ga in 2018 op pensioen en kijk er naar uit om toch klein moestuintje te hebben .
Met vriendelijke groeten
Rene

Betty

Hallo allemaal
Allemaal ëen fijne jaarwisseling een heel goed
En gezond 2018 en een goed tuin jaar . En veel
Leuke tips
Gr Betty

Anneke

Hallo Diana. Bedankt voor al de mooie en goede tips dat ik hier bij jouw op de site het hele jaar kon vinden. Wil jullie dan ook nog fijne feestdagen toewensen en een gezond 2018.

Gaby Bauwens

Hallo Diana en Ruud, wij volgen jullie uitmuntende moestuin kennis met veel plezier.

Allereerst een heel gezond en gelukkig en natuurlijk ook vruchtbaar 2018.

Wij hebben een vraagje over een propagator, ik heb jullie archief bekeken maar er niet veel over gevonden. Wij willen zo,n propagator aanschaffen. Er zijn er met enkel verwarming maar ook met lampen en wij vonden ook hele dure tot ruim 200€.
Kun jij ons een paar korte tips geven.

Alvast dank, mag ook gerust via je volgende nieuwsbrief, met vriendelijke groet, Gaby en Theo De Klinge België

Ann

Op de radiator, of in geval van vloerverwarming op een plek zetten waar het altijd wat warmer aanvoelt. Of op de modem. Enkel voor de verwarming vind ik een propagator een zotte kost.
Ik gebruik zo een kweekbakje van de action op of naast de radiator. Door het deksel blijft het vocht binnen het bakje. Ik leg er een thermometer bij. Als het te warm wordt haal ik de kweekbak van de radiator af en zet hem ernaast.
Na het kiemen kan je met groeilampen werken. Of als je een zolderraam op het zuiden hebt is dat ideaal. Zo dicht mogelijk (maar niet tegen) het glas. Dat gaat hier telkens goed.

Ria

Het grote voordeel van een propagator is de constante temperatuur, dag en nacht. Je stelt hem met behulp van de thermotimer in op een bepaalde temperatuur en je hoeft verder niets te doen. Degene die ik heb heeft geen lampen en die kostte ongeveer € 140 als ik me goed herinner. Ik heb hem al jaren en ik vind het ideaal.

Ria

Ik zie nu dat dezelfde propagator als ik heb bij zaadhandel van der Wal €137,50 kost inclusief thermotimer.

Jolanda

Gelukkig kan ‘t ook een stuk goedkoper:
http://www.seedo.nl/propagator-6450-inclusief-dimmer-€6000-p-1219.html
Volgens mij heeft Diana ook (ongeveer) deze – ik heb ‘m nl. ook niet helemaal zelf gevonden, maar een paar jaar geleden via haar site! 😉
De thermometer hoef je er niet bij te bestellen voor €5 extra: die wordt nl. vooraf al (scheef…) tegen de zijkant van de kap geplakt en daar geeft-ie alles behalve de juiste temperatuur aan. Heb je dus niets aan. Ik gebruik binnen de propagator een aquariumthermometertje.

Ria

Inderdaad ik zie nu dat het een stuk goedkoper kan. Een dimmer is niet zo nauwkeurig als een Thermo-timer en dezelfde propagator die Jolanda noemt is ook met thermo-timer te koop bij deze firma (http://www.seedo.nl/propagator-6450-inclusief-thermotimer-%C3%82%E2%82%AC9500-p-1221.html)

Ann

Op een jaar met mega oogsten, zonder slakken en met voldoende regen maar niet te veel. Veel plezier met de moestuin, de blog en met elkaar.

Augus van Gils

Hoi Diana,

Mijn vriendin en schoonzus genieten elke keer weer van je geweldige verhalen. Nu kreeg ik dit blog bericht onder mijn neus gedrukt.

Ik ben ZZPer die (WordPress) websites bouwt, onderhoud, host, etc. Normaliter ben ik niet de goedkoopste omdat ik ten alle tijden kwaliteit en maatwerk lever. Echter vind ik je concept zo leuk (en vermaak je veel mensen met je verhalen) dat ik toch graag is wil brainstormen of wij elkaar kunnen helpen.

Indien je intresse hebt hoor ik graag van je!

Groet,

Augus van Gils

sini dietvorst

Allereerst gelukkig nieuwjaar samen.
Na jouw antwoord over geitenmest ben ik gaan googelen en nu blijkt dat geitenmest voor sommige planten goed is. Een bericht sprong er echt uit: “onderwaardering geitenmest”.
Misschien interessant voor meer mensen? Verder heb ik heel veel gehad aan je blog over beendermeel en bloedmeel. Nooit gebruikt dus wordt nu geprobeerd.
Tijdens het googelen kom je dan weer van alle andere tip tegen. Een ervan wil ik je graag als vraag voorleggen:
hout-as zou goed voor kool- en aardappelland zijn??
Vriendelijke groet
Sini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties