Bonenstokken

In het vorige blog vroeg Simone me of ik eens wilde laten zien hoe wij onze bonenstaken zetten. Tuurlijk. En zonder op te willen scheppen; Ruud is echt heel erg goed met bonenstaken. Zo goed dat hij ze ook wel eens voor andere mensen heeft gezet. En hij wil ze altijd zo recht zetten dat er een ouderwetse duimstok aan te pas komt.

Eerst even een foto gemaakt uit het boek van Velt, over de verschillende manieren waarop je stokbonenstokken kunt plaatsen:

 

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Maar onze weg is dus de gekruiste dubbele rij 🙂 . En wij wonen slechts 18 kilometer van zee, wij weten wel wat wind en storm is. En dus heeft Ruud ooit eens bedacht om een extra versterking aan te brengen aan de rij stokken. In al die ruim 25 tuinjaren is hier nog nooit een rij stokbonen omgewaaid, er zit zelfs geen centimeter speling in. En dat komt door de ‘schoren’ die Ruud kruislings langs de verticale stokken zet.

Even gefröbeld:

 

Ruud meet de stokken altijd uit en zet ze naast elkaar op 60 centimeter. En de overkant van de rij staat op ongeveer 90 centimeter. De stokken moeten natuurlijk wel een goed stuk de grond in, indien mogelijk zo’n 30 centimeter (daarom gebruiken we ook stokken van 270 centimeter lang).

De rode pijl geeft de horizontale legger aan, daar gebruiken we een oude tonkinstok voor die de grond niet meer in kan (omdat ze dan breekt). Het groene pijltje wijst naar het punt waar de stokken samen komen (“Wel een beetje recht alsjeblieft”, zegt Ruud). Dat samenbinden doet hij met kabelbinders want dat vindt hij het stevigst, maar touw of ander bindmateriaal kan natuurlijk ook.

En dan komt ‘de truc’; vervolgens gaan er nog stokken schuin de grond in (de 2 blauwe lijnen op de tekening, eigenlijk moeten het er 4 zijn maar dan was het helemaal niet duidelijk meer). Elke stok gaat schuin van de laatste naar de derde stok of andersom. En die stokken worden vervolgens ook nog vastgebonden aan de al geplaatste verticale stokken. En daarmee verstevig je de hele boel zodanig dat er echt geen beweging meer in zit. Foto’s maken in dit geval meer duidelijk dan tekst, dus hieronder even wat vrolijke voorjaar- en zomerfoto’s waarbij je nog kunt zien hoe de stokken staan:

Let dus op de schuine stokken die altijd van de voorste en achterste stok naar de derde stok wordt gezet, ze gaan indien mogelijk ook wel een centimeter of 25 de grond in en ze worden waar mogelijk aan de verticale stokken vastgebonden.

 

Ook op deze foto uit een ander jaar zie je weer 4 schuine stokken, 2 voor en 2 achter, en altijd schuin bij de voorste en laatste 3 stokken.

 

En tot slot een foto van dit jaar, bij de rode pijlen zie je de schuine stokken die voor zoveel extra versteviging zorgen.

 

Ik hoop dat het zo antwoord op de vraag is. En zoals al gemeld, er zijn meerdere manieren om stokken te zetten, onze vroegere buurman maakte met een wagenwiel en een stok met daaraan touwen een klimrek zoals je die linksonder op het plaatje bovenaan de pagina ziet. En onze overbuurman zweert bij de niet gekruiste dubbele rij. Als het maar werkt…..

Dan nog even de melding dat ik op de website van Pokon ook weer een blog heb geschreven, over een andere vraag die iemand stelde; “Hoe lang kun je zaden bewaren?”. Carine gaf daar al antwoord op. Ik heb in mijn blog op de Pokon-website geprobeerd een beetje uit te leggen hoe je het best zaden zo lang mogelijk kunt bewaren. Maar ook dat elke soort zijn eigen levensduur heeft, en ik heb er een lijst gemaakt van alle bekende groentesoorten en hoe lang de zaden van die groentesoorten in principe kiemkrachtig kunnen blijven: Het bewaren van zaden

En dan nog even: het is geen tuinweer, door alle sneeuwstormen en regenbuien zijn we de hele week niet op/in de tuin geweest. En dus heb ik eigenlijk verder niets te melden? Ik heb altijd wel wat te melden, of mensen er nu blij mee zijn of niet. Ruud zegt wel eens; “Je gooit er een kwartje in en er komt voor een gulden muziek uit”. Hopeloos ouderwets maar, mits met enige vorm van genegenheid uitgesproken, kan ik hem ook niet helemaal ongelijk geven 🙂 .

En dus, mocht iemand nog een heel makkelijk maar toch mooi en lekker dessert  zoeken voor de kerst, ik heb deze al als test gemaakt en is met vlag en wimpel geslaagd voor kerst:

 

Een soort Viennetta maar dan veel lekkerder. Dit was een testje maar straks voor kerst maak ik het wat mooier door ook over de bovenkant nog wat chocolade en lauwwarme karamelsaus te gieten. Lekker ijs, en dat zonder ijsmachine. Je kunt hier het recept vinden: IJstaart met chocolade en karamel

En ook deze even geoefend:

 

Ach, wat leuk (en makkelijk te maken), een bladerdeeg-kerstboom met tapenade en kaas

Tot slot dan nog een foto van de winterharde palm Trachycarpus fortunei in de achtertuin afgelopen maandag. Ik vind haar altijd heel bijzonder, zeker nu ze al ruim 3,5 meter hoog is. Maar besneeuwd doet het me bijna denken aan het effect dat een schilderij van Dali op me heeft (waarbij je je afvraagt wat er niet klopt aan het plaatje):

 

 

34 gedachten over “Bonenstokken”

 1. Kunnen wij een bladerdeeg kerstboompje bij je bestellen?

  Dat ‘schoren’ met bamboo stokken gaan we volgend jaar eens proberen. Dit jaar hadden we de wigwams extra verstevigd met scheerlijnen.
  Wat een prachtige uitleg. Leuk van Ruud en zijn jukebox Diane.

  Iedereen een aangename kersttijd toegewenst

 2. Vroeger was mijn vakantiebaantje bonenconstructies bouwen bij een boer.
  Hij had een hele lange lijn van wel 20 meter en om de 3 meter een paal. Die lijn was een stevig touw/ ijzerdraad op 2 Meter hoogte.
  Aan die lijn knoopte je een touw, dat ging verticaal naar beneden de grond in ongeveer 20 cm. Dit deed je met een stevige stok zodat het touw er niet uit ging bij storm. Daarom heen legde je de boontjes.
  Het ging perfect maar hetwas wel op de Brabantse zandgrond. Nu woon ik op de Limburgse löss grond wat het moeilijker maakt. Maar misschien een ideetje voor brabanders

 3. Zelf gebruik ik staken van de wilgen die we knotten .Wel even de onderste bast verwijderen die in de grond gaat anders heb je snel bomen in de moestuin.
  Jos

 4. Hoi Diana en medetuiniers,
  Wij gebruiken gegalvaniseerde bouwstaalmatten en die plaatsen wij in een wigvorm, wij plaatsen tevens drie verbindingsstokken om doorbuigen te voorkomen, en dan ziet het er eigenlijk net zo uit als jouw voorbeeld,de bonen hebben echter veel meer houvast aan de rekken.
  . Wij maken ze aan de bovenkant vast met tyrips en het staat als een huis. Zijn de bonen eraf, dan ruimen wij ze op achter ons tuinhuisje. Het jaar daarop gaan ze naar het volgende bed en het staat binnen 10 minuten. De rekken gan ook nog eens heel lang
  mee en hoeven nooit meer vervangen worden. Wij vinden het echt een aanrader.
  P.s. Er is een email-adres van iemand voor mij zichtbaar.

  1. Hallo Gerard,
   Dankjewel voor de tip!!
   Wij gebruiken een Heras hekwerk horizontaal gehalveerd als verplaatsbare klimsteun voor doperwten en lage kapucijners, dat lijkt er wellicht in de verte wel een beetje op (alleen zetten we die met stokken voor en achter vast zodat we aan 2 zijden kunnen planten (en 2 halve heras hekwerken = 2 dubbel rijen planten), zonder een wigwam in dit geval. Dat lijkt er zo in de verte wel een beetje op.
   Klinkt heel handig!!
   groetjes,
   Diana
   p.s.: het blijft een probleem dat tijdens het versturen van alle mails voor het nieuwe blog de mails van mensen die ongeveer tegelijkertijd een berichtje hier plaatsen het vorige mailadres zichtbaar blijft. Ik vrees dat ik er zelf niets aan kan doen (behalve de mails niet laten versturen of de reacties niet toestaan), dat zou ik dan door een professional op moeten laten lossen en dat zou waarschijnlijk wel heel kostbaar worden). Ik vind het zelf ook heel vervelend, morgen is dat probleem weer voorbij, en ik wil eens een professional laten kijken naar de gehele website en een offerte aanvragen maar dan wil ik gelijk eens bedenken wat er verder allemaal nog verbeterd kan worden. In ieder geval dankjewel voor de melding!
   Diana

    1. Hallo Eric,
     Ik heb hier nooit een plugin voor hoeven te installeren (voor zover ik weet), ik kan gewoon onder elke pagina of elk bericht ‘reacties toestaan’ aanvinken. Voor het mailprogramma heb ik wel een plugin gebruikt, de ‘Post Notif’ plugin (dat heeft iemand voor me gedaan hoor, dat kan ik zelf helemaal niet), en die lijkt zo af en toe in conflict te komen met het plaatsen van reacties (er hebben zich ook zo veel mensen aangemeld voor de melding dat ik een blog heb geschreven dat die Post Notif ondertussen ruim 48 uur bezig is met elke minuut een bericht versturen, sneller dan dat kan blijkbaar niet). En ik heb afgelopen week WordPress moeten updaten, kreeg de melding dat er een nieuwe verse van WordPress was, en dat zorgt ook soms voor problemen.
     groetjes,
     Diana

 5. Er gaat iets niet goed. De naam die voor mij zichtbaar is staat nu als zijnde mijn naam.
  Het vorige geschrevene komt van mij.

  1. Hallo Marja,
   Dankjewel voor de melding. Het blijft een probleem dat tijdens het versturen van alle mails voor het nieuwe blog de mails van mensen die ongeveer tegelijkertijd een berichtje hier plaatsen het vorige mailadres zichtbaar blijft (zie hieronder even mijn reactie op de melding van Gerard).
   Jullie ip-adres staat voor mij ook hetzelfde, alleen jullie mailadres niet. En ik wil niet perse een mailadres van mensen, helemaal niet zelfs, dus ik heb dat al meerdere keren uitgeschakeld bij de instellingen maar dat lukt niet. Mijn website wordt langzamerhand oud en krakkemikkig en ik kan het helaas zelf niet oplossen, maar zal nog wel een jaartje moeten sparen voor ik een professioneel bureau kan inhuren die dit soort problemen op kan lossen en de website een beetje kan moderniseren.
   In ieder geval bedankt voor de melding!
   Diana

 6. Dag Diana
  Wat een feest. Ook nog eens heel leuke makkelijke recepten.
  Ga ik mee aan de slag.
  Heb de bonenstokken bekeken en zag iets waar ik toch nog weer een vraag over heb.
  Op een van de foto’s is de bodem bedekt met stro? Met welk specifiek doel? Laat je dat de hele periode liggen?
  Dan nog iets wat ik pas hoorde van een tomatenfan. Als bestrijding/bemesting gebruikt hij sap van de heermoes-plant .
  Klinkt dat bekend?. Zou mooi zijn want mijn buurman heeft een stuk ongebruikte tuin die vol staat met deze planten.
  Ik wil jullie en alle mensen die telkens voorbij komen op deze mooie nieuwsbrief fijne feestdagen toewensen .
  Sini

  1. Hallo Sini,
   Wij hebben 2 jaar lang het bedekken van onze kale grond geprobeerd, met stro. Ik heb er hier een hoofdstuk over geschreven: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/bodembedekking/
   De nadelen die ik daar heb beschreven (er zijn overigens ook heel veel voordelen, die beschrijf ik daar ook) hebben ervoor gezorgd dat we dit jaar bodembedekking met behulp van stroken worteldoek hebben geprobeerd en vooralsnog bevalt ons dat beter, dat gaan we komend jaar ook weer doen en daar hoop ik dan later eens wat over te schrijven.
   Heermoes is een heel nuttige plant, zeker voor onkruid :-). Lees ook even de reacties hier van onder andere Carine, inclusief receptje, en op deze pagina kun je ook een recept vinden voor een aftreksel van heermoes: https://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/milieuvriendelijke-bestrijdingsmiddelen/
   groetjes en ook jij fijne kerstdagen!
   Diana

 7. Dag tuinliefhebbers en Diana,
  Even terugkomen op de heermoes
  Heermoes kan zeker gebruikt worden als bestrijdingsmiddel. Ziehier het recept: 200gr verse of 40a 50 gr gedroogde heermoes, fijn snijden en in 10 liter water (geen leidingswater) gedurende enkele dagen laten weken. Nadien filteren en dit kan preventief gebruikt worden. Eventueel deze mengeling 100gr met 100gr groene zeep (op basis van lijnolie of olijfolie) mengen en gebruiken tegen de luizen en rode spinnetjes.

 8. Fantastisch idee van gerard, bouwstaalmatten. Wij gebruiken dit ook maar heb dit nog nooit in wigvorm gezet. Zullen dit zeker proberen. Voor de erwten en sluimerwten gebruik ik evengoed deze “betonijzers” zo als wij dit noemen maar in een andere richting (minder hoog). Grt Carine

 9. Dank voor de uitleg Diana, ik ga het komend jaar zo toepassen.
  Ben van tuin gewisseld. Van een beschutte moes/sier op klei van 250m2
  Naar volledig moes in een open veld op zandgrond van 200m2.
  Ik zal dus moeten schakelen dit jaar.

  Over de heermoes, het werkt niet alleen als bestrijding maar ook als bemester. Heermoes worteld heel diep en kan zo ook daar mineralen opnemen. Dit slaat hij op in de plant. Als jij daar weer gier van maakt geef je dat aan je planten.

  En Diana, waarom doe je via je website niet een oproepje naar een ict/moestuinder die je site onderhanden wilt nemen?
  Ik zit op een groot forum en daar werken ook vrijwilligers aan het onderhoud van het forum. Ik kan me zeker voorstellen dat er heel veel mensen dankbaar zijn voor jouw gratis kennis, en zeker wel een bijdrage willen leveren.

  1. Hallo Agnès,

   Dank voor de tip! Er zijn al 2 mensen die me eerder hebben geholpen met de website en daar was en ben ik heel blij mee. Maar soms komen/zijn er onverklaarbare en kleine foutjes, de website begint al een beetje op leeftijd te komen maar daar zien lezers waarschijnlijk niet veel van. Desalniettemin zou ik graag eens een wat moderner en frisser uiterlijk voor de website willen, en een betere manier van het versturen van de mails voor een nieuw blog (dat doet er ondertussen ruim 48 uur over om elke minuut een mailtje te versturen en tijdens die periode gaan er dus wat zaken fout en krijg ik zelf ook geen meldingen van wat dan ook).

   Dat mensen me vrijblijvend hebben geholpen, daar ben ik heel blij mee maar het betekent ook dat als er iets mis gaat ik me erg bezwaard voel om telkens weer te vragen om iets voor me op te lossen. Ik zou er gewoon voor willen betalen, maar dan moet ik dus nog wel even sparen, en ik zou dan ook wel zeker willen zijn dat ik een soort van garantie krijg, of hulp als het niet helemaal loopt zoals het zou moeten. Ik vrees dat ik zelf gewoon helemaal geen verstand van het bouwen van een website heb, en dat is heel lastig als je een website hebt 🙂 . Maar goed, vooralsnog doet alles het toch best redelijk, dus het heeft ook allemaal geen haast.

   Veel succes met en in je nieuwe moestuin op zandgrond!
   Diana

   1. Oh dat snap ik heel goed. Dan is iemand ervoor betalen wel prettig en dan hou je het zakelijk.

    Iemand opperde crowdfunding. Ik denk dat je daar wel een gouden tip hebt. Je bent een van de weinige blogs die niet vol staat met banners . Ik denk zeker dat veel lezers echt wel een donatie willen doen.
    Je bescheidenheid is denk ik ook je kracht.. maar vragen om een bijdrage voor het onderhoud van het naslagwerk dat je bouwt vind ik echt geen gek idee

 10. Hallo Diana,wat een mooie voorbeelden voor de sperziebonen,het zou zomaar kunnen zijn dat ik dit ook ga proberen,heb de afbeelding in ieder geval opgeslagen,en ik wilde even melden dat ik geen mailtje had ontvangen van het tuindagboek,misschien er overheen gekeken,want volgens mij heb je heel veel volgers,en dat is natuurlijk wel heel leuk,ik kijk zowiezo toch al regelmatig op jou site,daar is altijd wel iets te vinden voor de moestuin,en de voorbereiding beginnen alweer zo met de paprika,s,ik heb er al zin in.
  Dank je wel Diana voor deze hele mooie berichten,iedereen kan er heel veel van leren,vriendelijke groet,Trudie Jansen.

  1. Hallo Trudie,
   Ik heb gelijk even gekeken en je staat gewoon in de lijst hoor, onder deze naam en met dit mailadres, je staat al in de lijst sinds 18-10-2015, en je hebt de mail ook bevestigd. Dus je zou toch elke keer dat ik de mailing start als één van de eersten de mail moeten ontvangen. Heb je dit keer de mail niet ontvangen, of heb je die nog nooit ontvangen?
   Eigenlijk kan er niks mis mee gaan, het is een computer dus het doet gewoon wat het is opgedragen, zoals ik ook altijd 2 uurtjes na het plaatsen van een blog zelf een melding krijg, sinds ik mezelf daar toen als test ook voor heb aangemeld.
   Wat vreemd. Zou het kunnen zijn dat het, omdat het hoe dan ook een automatische mail is, deze in jouw mailprogramma wordt geblokkeerd, wordt gezien als Spam? Dat is voor nu het enige dat ik kan bedenken.
   Als je zeker weet dat dat niet het probleem is, dan zou ik je uit de lijst kunnen verwijderen en dan zou je je theoretisch gezien opnieuw moeten aan kunnen melden. Dat is dan eventueel ook nog een optie. Als je dat wilt, laat het dan even weten!
   groetjes,
   Diana

 11. Dag Diana en andere tuinders
  Nog even over die heermoes. Leuk dat meer mensen dit gebruiken . Ik heb het gekookt en het sap gezeefd, maar de methode van Carine is misschien wel beter. Ik vertelde dat het gebruikt werd als bestrijdingsmiddel. Maar niet alleen tegen luis e.d. maar tegen de fytoftora. Ook de aardappels worden er mee bespoten. Degene die het me vertelde zweert bij dit middel, natuurlijk de tomaten wel boven afgedekt. Nog even weer naar de bonen:
  Wat me opviel bij de foto van de bonensokken , dat er een aantal bonen bij elkaar bij de stok is geplant en niet zoals ik het van mijn moeder leerde: 5 boontjes om de stok heen. Bij de stambonen zaaide ze wel 5 of 6 boontjes in 1 gat. Ik heb gezocht in de index bij zaaien maar kon daar niet het antwoord vinden. Ik weet dat het een drukke tijd is dus in het nieuwe jaar is een antwoord ook zeer welkom. Het is tenslotte nog lang geen tijd voor de bonen.
  Sini

  1. Sorry Diana
   Ik heb de beschrijving van de bonen gevonden en weet nu dat ze inderdaad met trosjes geplant worden.
   Sini

 12. Hallo Diana,
  Wat een geweldig uitgebreid antwoord op mijn vraag hartelijk dank. Komt in mn groentetips schrift .Foto s gemaakt en de scheerlijnen worden verleden tijd.
  Vriendelijke groet Simone

 13. Dag Diana,
  Ik val maar meteen met de deur in huis, want ik ben druk bezig met een grote winteropruiming in mijn kasten, zodat ik in de zomer weer veel in mijn tuin kan werken .
  Ik heb je rond 10 december een lange mail gestuurd, met een uitleg over lavameel.
  Heb jij enige ervaring hiermee, of ken je mensen die dit lavameel gebruiken en met welk resultaat ? Zoals reeds gezegd, wil ik er wel in geloven, omdat het blijkbaar ook ter verbetering van moestuin gronden wordt gebruikt . Toch had ik graag een antwoord van “jou” gekregen, omdat je voor mij een expert bent in alles wat met groenten en grond en alles er op en er aan bent.
  Met vriendelijke groetjes ,
  Els

  1. Hallo Els,
   Ik ben geen ‘expert’ hoor, hooguit een beetje ervaringsdeskundige als het om moestuinieren in het algemeen gaat.
   Hecht dus vooral evenveel waarde aan wat anderen zeggen als aan mijn woorden :-).
   Ik heb antwoord gegeven op je verhaal, onder dat van jou. Sterker nog, ook Wia heeft antwoord gegeven, en na de reactie van Wia en mij heeft Ann er nog een reactie op gegeven en daar heb ik dan nog een keer reactie op gegeven. Normaal gesproken staan die reacties onder jouw verhaal maar het staat het nu iets verder naar onder. Kijk vooral even hier naar de reacties van mij, Wia en Ann: https://www.mooiemoestuin.nl/voordeel/#comments (en je moet dus helaas wel wat scrollen want onze reacties staan wat verder naar onderen).
   groetjes,
   Diana
   (p.s.: ik mail je dit ook even persoonlijk omdat het blijkbaar niet duidelijk was dat als ik antwoord geef, ik dat altijd doe op de plaats waar een vraag wordt gesteld (en dat doe ik zodat ook andere mensen kunnen antwoorden, meedenken, en meelezen en er wel of niet iets aan hebben).

 14. hoi Diana,

  goed om te zien hoe die stokken vastgezet moeten worden was al benieuwd hoe je die dingen goed vastzet. We hebben hier ook nogal vaak een stevige wind.
  Ik heb geen stokbonen maar zit er wel aan te denken ze te nemen. Dit jaar gaan we wel Kapucijners(blauw schokker), stam Slabonen (purple queen) en erwten (wonder van Amerika) en uiteraard tuinbonen (driemaal wit) zaaien.
  Stiekem (kon het niet laten) hebben we al een aantal tuinbonen in de kas geplant voor een extra vroege oogst zodat we ze kunnen oogsten voordat de paprika’s, pepers, komkommers, aubergines en meloen de kas in gaan.
  Het begint alweer helemaal te kriebelen heb echt zin om te beginnen met opkweken.
  eind januari/begin februari ga ik beginnen met de pepers, paprika’s en aubergines opkweken. Hoop wel een betere oogst te krijgen dit jaar vooral met de paprika’s en aubergines.

  Zit een beetje te twijfelen of ik begin of eind februari al moet beginnen met het zaaien de overige tuinbonen en de kapucijners of dat ik zal wachten tot maart.
  Wat denk jij?

  groetjes,

  1. Hallo Niels,
   Leuk!! Ik ga volgende week zaaien, in de kas, en koudekiemers, en was van plan om daar rond of net na nieuwjaar een blog over te schrijven. Ik zaai tuinbonen vaak al begin januari voor (in de kas in potjes), en dan kan ik ze rond eind februari als mooi formaat plantjes buiten uitplanten. Kapucijners zaai ik vaak iets later, rond begin februari, ook die trek ik voor in de kas, al is het maar om de zaden te beschermen tegen muizen en vogels. Maar mijn manier en moment is natuurlijk niet de/het enige manier/moment, maart is ook prima voor tuinbonen, zeker als je al vroeg tuinbonen uit de kas kunt oogsten (zodat je de oogst een beetje spreidt).
   groetjes,
   Diana

 15. Ik vind het de moeite waard als jouw internet site wordt ge update. Want elke minuut een mail klinkt best een beetje antiek.
  Als we crowdfunding zouden doen voor een update, zou ik zeker meedoen!!
  Is dat misschien een idee?
  Diana, jij bent misschien veel te bescheiden om daar zelf om te gaan vragen. Zou ik ook wel kunnen doen, misschien? Ik heb er geen ervaring mee. Wat vinden anderen hiervan? Misschien zet ik zo’n bericht ook nog bovenaan een volgende blog als reactie, dat iedereen die leest…

  1. Ja, elke minuut 1 mail is vast antiek, maar zoals gezegd, ik heb er echt geen verstand van, ik kan alleen schrijven, plaatsen en foto’s invoegen. Ik heb nog wel eens gedacht aan een cursus website-bouwen maar ik heb er helaas gewoon echt geen tijd voor (en volgens mij ook een chronisch gebrek aan talent :-)).

   Wat aardig dat je aan crowdfunding denkt!
   Maar ik heb toevallig begin deze week het bericht van Pokon gekregen dat ze graag nog een jaar willen met me door willen gaan (zowel de advertentie op de website als de blogs op de website van Pokon). Een deel van de financiële vergoeding daarvoor wil ik gaan gebruiken om een nieuwe lens voor mijn fototoestel te kopen, maar wat er dan nog overblijft zou ik kunnen gebruiken voor mijn website. Het is dan vooral zoeken naar iemand die er voor toch nog wel een leuke prijs (want ik ben maar een hobbyist) wat moois van wil en kan maken. Ik heb al eens gezocht naar internet-bedrijfjes maar heb er gewoon geen verstand van en zie net zo makkelijk bedragen van 1000 tot 4000 euro voorbij komen (waarvan vooral het laatste bedrag me echt veel te hoog wordt), en waarbij het mij niet eens duidelijk is wat ze dan precies doen :-). Goed zoeken en me eerst eens goed verdiepen in de materie en wat je voor welk bedrag kunt verwachten is iets dat in ieder geval wel op mijn to-do lijst voor 2018 staat.
   groetjes,
   Diana

 16. Hoi Diana,
  De ijstaart met chocolade en karamel viel erg in de smaak op 1e kerstdag! Het was een niet al te licht nagerecht, dus van het 2e dessert – een cassata siberienne – hoefde iedereen maar een klein stukje. De ijstaart was voldoende zoet met de karamelsaus tussen de laagjes. Extra karamelsaus bij het serveren was daarom niet echt nodig. Bedankt voor het publiceren van dit kerstwaardig dessert!

  groetjes,
  Oscar

  1. Hoi Oscar,
   Leuk!!
   Ja, de ijstaart is wel behoorlijk zoet, maar ik durfde zelf (in ieder geval voor kerst) niet de hoeveelheid zoete gecondenseerde melk te verlagen. Maar ik heb wat minder van de karamelsaus gebruikt en de andere helft in een kannetje op tafel gezet. En ik heb juist nog een half onsje extra pure chocolade gesmolten en dat nog in een soort ruitjesvorm op de ijstaart gedrapeerd. En daarmee was het geheel naar mijn mening net iets beter in balans, iets minder zoet. Mijn mening dus, want vervolgens maakten de kleinkinderen het kannetje karamel alsnog leeg :-).
   groetjes,
   Diana

Reacties zijn gesloten.