… en soms zit het tegen

Vorige week schreef ik over hoe blij ik ben met de aardappeloogst van pootaardappelen die ik in februari in de kas in potten plantte (Soms zit het mee…). Deze week is er een minder leuk verhaal. En zo gaat dat eigenlijk altijd wel in de moestuin; er is geen jaar van alleen maar hoera en hosanna, er zijn elk jaar mee- en tegenvallers.

De tegenvaller van dit jaar zijn de knofloken. En ik had nog wel pootgoed van zulke leuke rassen gekocht, met zorg de grond voorbereid en de knoflooktenen met liefde gepoot. En dat allemaal al in oktober. Ik heb me dus ruim 7 maanden verheugd op een heerlijke oogst van verse knoflookbollen. Dat maakt de teleurstelling toch wat groter dan wanneer sla 5 weken na het uitplanten al doorschiet maar ik nog snel even nieuwe kan zaaien.

En het leek ook zo goed te gaan, tot mei was er eigenlijk niets vreemds te zien, ik heb zelfs nog een paar keer een jonge knoflook zonder bol geoogst (als een soort korte dikke lenteui maar dan met een heerlijk frisse knoflooksmaak). Ik plaatste hier toen ook deze foto, ik maakte deze foto op 19 mei:

Er is of lijkt hier nog niks mis te zijn…

Eind mei zag ik al dat de groei stagneerde en dat het het blad wat geel begon te worden.

Dun, wordt geel, valt om, groeit niet

Te weinig voeding? Ik kon het me niet voorstellen maar heb voor alle zekerheid nog wat samengestelde organische en biologische moestuinvoeding gegeven. Te droog? Dat zeker. Maar we hebben wel heel regelmatig een paar gieters water gegeven. En droogte zou ook eerder voor kleine bollen zorgen en niet zo zeer voor geel blad. Tot ik bij 1 knoflook dit zag:

Dat is wel echt een typisch symptoom van preimineervlieg

Zou het dan toch de preimineervlieg zijn? Maar behalve die ene knoflook met de lus in de stengel zag niet het karakteristieke krullerige blad zoals dat bij uien en prei zo duidelijk zichtbaar is. Dat ziet er zo uit:

Ernstig door preimineervlieg aangetaste uien enkele jaren geleden

Tuinvriendin Laura vertelde al dat ze ook al een paar keer preimineervlieg in de knoflook had. Wij nog nooit. Preimineervliegen hebben blijkbaar een duidelijke voorkeur voor uien, sjalotten en prei; die zijn veel zachter van structuur en zijn makkelijker (denk ik met mijn boerenhobbymoestuinverstand) voor vooral de poppen/larven, om in te liggen, wakker te worden, te wonen en te eten. Maar nood breekt wet, zo zal het een beetje gaan. Want prei en uien hebben we door die vermaledijde (vind ik altijd zo’n mooi woord) preimineervlieg niet, alleen winteruien in de kas die we nu oogsten (en die op enkele exemplaren gezond en mooi zijn). En vooralsnog hebben ze ook (nog) geen interesse in de Welsh Onion en oerprei (en ik duim heel hard dat dat zo blijft).

Over de olifantenknoflook twijfelde ik, ik hoorde dat die niet wordt belaagd. Maar ook die worden geel en beginnen al af te sterven (nog voor de bloei en extra groei). Ik oogstte er één en daar zat geen preimineervlieg in de knoflookbol zelf maar wel in het blad en langs de bol:

Dus ook die ga ik maar oogsten want misschien kan ze de bol zelf niet aantasten maar de plant wordt er niet gezonder op en ik wil ook niet dat poppen of larven in de grond achterblijven.

En nu?

Het nadeel van de preimineervlieg in ui en prei is (naast uiteraard de slechte groei en het uiteindelijk afsterven van de plant) dat de larven gangen graven en daarin eten en poepen. Hoogst onsmakelijk maar daarnaast ook nog eens funest voor de eetkwaliteit van de ui/prei. Voor wie dit beestje niet kent; ik schreef er al een pagina over: Preimineervlieg. En dus niet te verwarren met de prei-/uienvlieg die nog wel gevoelig is voor bijvoorbeeld de combinatieteelt met worteltjes. De preimineervliegjes zijn ultra klein maar als we het konden zien zagen we welhaast zeker dat ze ons vierkant uitlachen bij onze pogingen om uien, sjalotten en prei (en dus ook knoflook) te beschermen.

Dan is er één ieniemini voordeeltje: knoflook is zo hard (of vies of allebei) dat de larven niet graag van knoflooktenen eten of er in graven. Ze zitten tussen de tenen in en vrijwel nooit in de knoflooktenen zelf. En dus oogstte ik kleine en misvormde knoflookbolletje die ook echt niet verder meer zouden groeien. Bovendien is de kans groot dat de afzonderlijke tenen in de bol door de verstoorde groei na een watergift weer uit gaan lopen, en dan zijn we nog verder van huis.

De knoflookbollen kunnen zelfs ook nog wel een poosje worden bewaard. Maar ik bedacht dat ik geen zin zou hebben om in de komende maanden telkens zo’n miniknoflookbolletje open te maken, te zoeken naar de larven en dan kijken wat ik nog kan gebruiken. Bovendien ben ik toch ook een beetje bang dat ze er uiteindelijk wel in kruipen/eten. Ik besloot om de knoflook te gaan verwerken. En daar heb ik wat leuke recepten voor, zoals deze:

  • Knoflooktenen in sojasaus
  • Gedroogde knoflooktenen in olie (heel simpel knoflooktenen in een voedseldroger drogen tot ze hard als steentjes zijn – pas op, het hele huis is dan vergeven naar de geur van knoflook 😀 en ze dan in olijfolie leggen
  • Knoflookpasta (en van de ongebruikte delen maak ik een aftreksel tegen luizen)
Het is een priegelig werkje maar uiteindelijk hebben we straks toch nog een schaal vol met gezonde blote knoflooktenen

Zo maken we toch nog van de nood een deugd. Een hoop gepriegel is het wel, fijn om dat met dit warme weer allemaal in de avonduren lekker buiten op het terras te doen. Ik kreeg trouwens van tuinbuurman Rens (tuin hemelsbreed 25 meter verder op het complex) wat knoflookbollen, hij had er teveel en ik gok dat ik heel zielig keek bij de oogst van onze eigen knoflookbolletje 🙂 . En kijk hoe mooi die zijn!!

Maar zo mooi waren die van onszelf vorig jaar ook (en het jaar daarvoor, en het jaar daarvoor, etc.). Nu we eenmaal preimineervlieg in de knoflookbollen hebben moeten we maar eens serieus verzinnen of we komende herfst weer knoflook willen poten. Ik zag ook bij onze buurvrouw een hevige aantasting in haar uien. En zij heeft ze pas heel laat gepoot. Het vliegje lijkt zich dus ook steeds minder van het weer en/of de vliegperiode aan te trekken, of de poppen overleven in de grond.

In ons geval kan ik alleen maar zeggen dat op de plaats van de knoflook de afgelopen jaren alleen maar groenlof, bonen, aardappelen, palmkool, andijvie, etc. hebben gestaan en zeker geen uiachtige planten. Het vliegje is ondertussen zo actief op het volkstuincomplex dat ik me voor kan stellen dat we een paar jaar lang ui-/prei-/sjalot-/knoflookloos gaan moestuinieren en het alleen nog bij lenteui, bieslook, knoflookbieslook, oerprei en Welsh onion houden, zo lang die nog niet aangevallen worden.

Om toch nog een beetje positief te eindigen (en ach, alles is relatief hè, niemand gaat dood van geen uien en knoflook uit eigen tuin, al mis ik ze wel), de rozen gaan bloeien! En we hebben al 3 komkommers geoogst. En we hebben al een pond doperwten geoogst. En sla (het ras Frisby, ook wel Fristina), zelfs met deze warme en droge dagen rond de langste dag schieten ze niet door. En peultjes, 4 kleine courgettetjes (zodat de nog kleine planten eerst nog even verder kunnen groeien). De eerste Dahlia bloeit. En zo kan ik nog even doorgaan met de leuke dingen in de tuin.

En de vorige week al genoemde aardappelen. Er valt dus zeker ook genoeg te genieten, en daar concentreren we ons op. En we zaaien want er komen binnenkort plekjes in de tuin leeg. Zoals het vak van de knoflook nu dus al leeg is, en binnen 2 weken de planten van doperwten en kapucijners ook opgeruimd kunnen worden. En 1 of 2 weken daarna de aardappelen in de volle grond kunnen worden gerooid. En de bietjes dan ook wel oogsteklaar zullen zijn. Dus er is zeker ook heus wel wat hoera hoor 🙂

Abonneer
Laat het weten als er
guest

28 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wout

Bij mij exact hetzelfde. Vorige week heerlijke patatjes kunnen oogsten. Deze week de knoflook maar geoogst, ook in verband met de preimineervlieg. Gelukkig had ik de look verspreid over de tuin. (Vorig jaar de tuin aangelegd met een goede laag compost, dus ik dacht dat het een goed idee was om wat ambetante beestjes weg te houden. Dat heeft dus niet gewerkt.) Dan maar alles geoogst. Kleine bollen, maar beter dan niets.

Ik ben blij dat ik niet de enigste ben. Ik ben nu nog de de makkelijke groenten aan het kweken. Maar dat lukt niet altijd even goed.
Hopelijk volgend jaar beter.

Hedwig

Vorig jaar hebben wij onze prei die we verdachten van deze preimineervlieg bespoten met brandnetelgier. Zo van baat het niet…….
Uiteindelijk hebben we na langere tijd nog mooie preien kunnen oogsten.

Elisabeth

Diana, is het echt de moeite om knoflook te telen? Is de zelfgeteelde knoflook veel smaakvoller dan bvb.biologisch gekweekte knoflook die je in de bio-groentenwinkel koopt?
Of – nog beter – een vriend/vriendin te hebben die ze uit een zuiders land meebrengt??:-)
Ik heb ze nog nooit gekweekt…
Ik bedoel maar : wat tomaten betreft, is alle werk méér dan de moeite waard. Eens je je eigen gekweekte tomaten hebt geproefd, wil je nooit nog andere kopen!

Marjolein

Hoi Elisabeth,
Vorig jaar begin november heb ik de knoflooktenen gepoot. 4 weken geleden de bloemknoppen eruit gehaald. De afgelopen 3 weken hebben ze water gehad. En nu heb ik 20 bollen knoflook.
Oftewel knoflook heeft tot een maand geleden eigenlijk geen moeite gekost dus is zeker de moeite waard.
Daarnaast is de smaak echt wel beter en je kan gewoon twee bollen overhouden waarvan je de tenen in november weer poot.

Groetjes, Marjolein

Elisabeth

Oké : dank je wel Marjolein!

Stella

Hallo Diana,
3 j geleden al mijn oogst van knoflook aangetast door de preimineer vlieg ,het jaar daarop heb ik ze onder de fijnste afdekvlies gezet en prachtige look gehad .Dus ik zet ze alleen nog onder vlies .Spijtig want het maakt het werk in de tuin er allemaal niet simpeler op.
Ik zit nu te denken of ik wel mijn winterkolen ga zetten ,met dit weer .Veels te warm en droog 😪 wou nog savooi en spruiten zetten .Maar dan moet het weer eerst gaan veranderen hoor.
Groetjes Stella

John

Hoi. Ik heb de vlieg ook in mijn uien. Maar alleen in de uien die ik in het voorjaar gezet heb. De winteruien doen het super. Hebben de viegen een voorkeur voor kleine uitjes en gaan ze niet meer naar de grotere winteruien…??

Jan

Ik denk dat de winteruien sterker zijn. De vlieg tast de kwetsbaarste aan.In de natuur leggen de zwakste planten het eerst het loodje.

Mieke

Hier ook preimineervlieg in de look, maar lijkt tot nu toe enkel in de stengels te zitten. Ik had een aantal weken geleden al de typische stipjes op de bladeren gezien, en nog veel bladeren afgeknipt, maar heeft niet echt geholpen. T zijn toch redeljke bollen geworden. Ik heb nu de stengel afgeknipt en vroeg me af of ik het zo zou bewaren.

Jhennifer

Hier precies hetzelfde. Ik had nog nooit knoflook gezet in mijn tuin. Maar was gewoon een beetje verbaasd. De preimineervlieg in mijn knoflook, hoe dan?!
Ben dus niet de enige. Toch ga ik het volgend jaar gewoon weer proberen. Want hoe leuk is het om in de koude maanden toch wat in je tuin te hebben staan.

Fleurtje

Sinds wij sinds jaren de knoflook, prei en uien onder insectendoek verbouwen hebben we nooit geen aantasting meer gehad. Niet van de prei en uienvlieg noch van de preimineervlieg.

Robert

Ook ik gebruik het antivries-vliesdoek en look en uien nooit problemen

Margriet.M

Hallo Diana, na het lezen van jouw blog heb ik ook de look maar gerooid, voor het eerst op zandgrond nog een mooie knol, helaas toch net aangetast door de preimineervlieg.
Gelukkig nog maar net ,alleen wat in de stengels
Groetjes

Marleen

Vorig jaar had ik veel knoflook, ik heb er toen gefermenteerd. Een deel op de gewone manier en een paar bokaaltjes in pure sojasaus. Heel fijn en vooral heel erg lekker om zo te knabbelen.
Is het een voordeel om eerst te drogen?

Anita de Kuijper

Na het lezen van de blog meteen naar mijn moestuin gesprint. Helaas ook bij mij de preimineervlieg, en wel in de winterui. De knoflook staat er nog mooi bij, hopen dat dat zo blijft!

20230618_183557.jpg
Niels

Hoi allemaal,

Wat vervelend allemaal.
Ook hier hebben we mineervlieg in knoflook en ui echter is de aantasting ieder jaar zo minimaal. Het grootste probleem nu is de droogte. We hebben al veel kleine knofloken geoogst. Gelukkig hebben we, met 1 van de 6 rassen knoflook die we hebben staan, in ieder geval tot vandaag nog nooit last gehad van mineer en minder van de droogte. Deze look maakt zulke grote dikke stelen zijn halve bomen… dus volgend jaar gaan we volledig overstappen op het ras morado de pedronera.

Groeten Niels

Sjaak

Dit jaar voor het eerst last van dit beestje. Alle uien, sjalotten zijn aangetast. knoflook ziet er ook niet zo lekker mee uit. Voorgaande jaren nooit last gehad en doordat de uien dit jaar niet wilden groeien ben ik eens goed gaan kijken. Dacht eerst aan uienvlieg, maar na verder kijken blijkt het de preimineervlieg. Het 1e jaar hier en de aantasting is bijna 100%…..Blijkbaar een goed jaar voor dit beestje. Na de intrede van recentelijk de veenmol en de halsbandparkiet komt dit er ook weer bij. Serieus aan het overwegen maar een andere hobby aandacht te gaan geven. De hele tuin begin zo ongeveer 1 groot net te worden.

Ria

Hoi Diana en andere pechvogels,

Lange tijd dacht ik, gelukkig hier geen preimineervlieg! Alles stond er tot gisteren nog gezond en mooi bij. Gisterenavond begonnen bij mij de twijfels te komen toen ik een paar geknakte en gedraaide uienstengels zag. Nu op dit moment zie ik er met mijn kritische oog steeds meer. Ik heb nu het besluit maar genomen om alle uien te rooien, ze zijn weliswaar nog klein en niet volgroeid maar beter iets dan niets. De knoflookbollen staan op een andere plaats en die zijn tot nu toe gespaard gebleven, maar ik ga ze nauwlettend in de gaten houden.

Voor de rest is alles droog, droog, gortdroog, ondanks regelmatig water te geven. De zomerframbozen zijn veel kleiner dan ze horen te zijn, ook de aardbeienoogst valt dit jaar tegen. Gelukkig zijn er ook dingen die het goed doen, bijvoorbeeld rabarber, doperwten, peultjes, blauwschokkers. En door de droogte zijn er haast geen slakken, dat is dan weer een voordeel.

Ondanks alles, geniet maar van alle dingen die goed gaan.
Groeten, Ria

Aadvanhilst

Ook hier fiasco, teel al jaren look in allerlei varianten en olifanten look, die is redelijk, maar de loken ….helaas volgend seizoen beter….

Corné

Ik heb bijna altijd preimineervlieg in de knoflook. Vorig jaar was de aantasting heftig. Maar gewoon de bollen (of meer kluwen eigenlijk) geoogst en bewaard. Zeker een half jaar van kunnen eten zonder enige problemen. En dat komt vooral door, zoals je terecht opmerkt, dat de larven tussen de tenen zitten en niet erin  😀 

Angela

Wat een pech. Tot nu toe gaan mijn knoflook goed. Diana, wil je even bedanken voor het recept van de knoflookpasta. Laatste potje is bijna op. Ben er super blij mee, zo handig. Wil dit jaar ook jou soja recept proberen, maar grootste deel wordt knoflookpasta.

Taar

Wat een sneu gezicht! Voor mij reden om op beperkte ruimte deze gewassen niet te kweken . ook omdat uien en knoflook relatief goedkoop zijn om te kopen, en direct bij de biologische boer ook heel erg lekker (op een enkele knoflook in de bloemenborder na, want ik kan het tóch niet laten he)
Wel een kleine tip, jou vast bekend: als je de knoflook wilt verwerken maar geen hele teentjes nodig hebt. Bv voor de knoflookpasta. Pak groot koksmes, druk deze op een teentje, en je pelt de vliesjes er zo vanaf. Bij veel teentjes: allen op de plank leggen, iets zwaars pakken en telkens neerdrukken of met vuist slaan (ik gebruik de basis van mijn stenen vijzel)

Pieta Bremer

Anti insecten gaas ( Teeltgaas K) is echt afdoende tegen uienvlieg en preimineervlieg. Zorg dat er geen kiertjes ontstaan en doe het gelijk bij het planten al over het bed met lookachtigen, niet wachten tot de plantjes opkomen dan is het soms al te laat. (Wieden doe je op een frisse winderige of regenachtige dag) . Op volkstuincomplexen is de infectiedruk hoog en rest er inderdaad niets anders dan gaas erover. Het staat niet heel erg mooi, al die insecten gazen maar als je een goede onbespoten oogst wilt dan is dit echt de beste oplossing. Het is even een investering maar het gaat jaren mee. Ik heb inmiddels een stuk gaas dat al 15 jaar oud is. De gazen zijn tegenwoordig in een kant en klare maat te koop en hebben afgewerkte naden/zijkanten dus rafelen niet.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties