Volhouden

Moestuinieren is een erg leuke maar zeker geen makkelijke hobby: soms lijkt het meer op een cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’. Natuurlijk heb ik het dan over het weer dat maar zo koud, nat en winderig blijft. Maar ik heb het ook over alles wat de tuin plaagt. Ik heb het idee dat het één heel vaak ook samenhangt met het ander. Als de grond droog en hard zou zijn zou de mol minder makkelijk kunnen graven en misschien wat dieper onder de grond blijven. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Nu graaft hij werkelijk de hele tuin door; bietjes staan schots en scheef, worteltjes kiemen niet omdat ze ondergeploegd zijn, en elke dag dat we naar de tuin kunnen ben ik het eerste half uur kwijt aan het overal weer aanduwen van grond, zaailingen en planten.

Als we het positief bekijken: het houdt ons van de straat. Ik duw tegenwoordig wat kattenharen van kater Freek (die niet begrijpt waarom hij tegenwoordig zo vaak wordt gekamd :-)) in de gaten waar de woelratten vanuit hun gangen naar boven komen. Maar het zal de windracht 7 zijn die ervoor zorgt dat ze vooralsnog niet nadenken over verhuizen (of Freek ruikt gewoon niet heel erg als een gevaarlijke kat).

Tegelijkertijd is het hier ook nat. Erg nat. Weer voor regenlaarzen of voor, zoals in mijn geval, oude tuinschoenen-maar-dan-wel-met-natte-voeten. Zo nat dat 2 van de 3 komkommers in de kas dood zijn gegaan. Ze houden van voldoende vocht maar staan nu als zaailing te lang in modder. Hetzelfde geldt voor de tomaten, paprika’s en pepers. Het blad wordt al geel en de zaailingen groeien niet.

Zo nat dus:

De foto is wat onduidelijk maar het water is goed te zien. Het slurpt hier in de kas, de grondwaterstand is te hoog. En dus kijken we hier op 21 mei angstvallig naar de voorspellingen en hopen we op beter weer. Maar vandaag waaide ik nog met 47 kilometer wind per uur zowat van mijn fiets. Vannacht gaat er 18 millimeter regen vallen, zondag 2,5, maandag 10, dinsdag 7. Dan kan de zon schijnen en de wind waaien maar dat is nooit genoeg om de grond voldoende op te drogen voor de volgende regenbui. We tuinieren nu eenmaal ook nog eens ruim 2 meter onder Normaal Amsterdams Peil.

Gelukkig zijn soorten als kool, sla en rucola niet zo snel onder de indruk van wind, water en kou. Maar die worden dan weer belaagd door slakken. Moestuinders….. altijd klagen over het weer: ik keek even bij de blogs van vorig jaar, ik schreef er één op 18 mei 2020, met de titel Doorschietenen daar klaagde ik over de kurkdroge tuin waarin alles doorschoot.

Oftewel: we moeten het altijd gewoon maar doen met wat we krijgen. En dus graven we geultjes om het water enigszins langs de planten te leiden. En wachten we met het uitplanten van de bonen tot na de storm en regen van vandaag en morgen. En daarom zaai ik vanavond voor de 3e keer komkommers. We zien wel welke tomaten en paprika’s en pepers het overleven en welke niet: misschien kan ik nog wat tomaten stekken van dieven van de gezonde planten, hoewel dat wel al erg laat wordt. En een aantal planten zal het toch nog wel overleven.

Deze misschien niet:

Maar deze heeft zeker nog een kans, ze staat aan de kant van het pad, net iets minder nat:

En zo niet, dan ga ik misschien wel boontjes in de kas zaaien. Het enige leuke van tegenslag in de moestuin is dat je na een paar dagen chagrijn vanzelf in oplossingen gaat denken en bedenkt dat er nog van alles gezaaid en gestekt kan worden. En zoals ik wel vaker schrijf: “Elk weer heeft z’n tegenweer” is een spreuk die we hier graag in slechte tijden onthouden. Oftewel: na weken van kou en regen komt er ook een periode van droog en warm weer.

Ik vond deze oude weerspreuken op de website van Meteo Maarssen

  • Als het dondert in mei, valt er dikwijls hagel bij.
  • Donder in mei, geeft gras in de wei.
  • Mei koel en nat, vult zak en vat
  • Is het weer in mei te mooi, dan krijgt de schuur maar weinig hooi.
  • Is mei nat, een droge juni volgt haar pad
  • Noordenwind in april en mei, maakt augustus en september blij

Ja, ik ben het er wel mee eens; veel regen en onweer, en inderdaad ook te koud, inclusief hagelbuien. Blijkbaar is dit wel groeizaam weer en goed voor de latere oogst. Niet voor bonen, pompoenen en knolvenkel trouwens, maar helaas wel voor distels, winde, heermoes en brandnetels. Als dat de beste opbrengst wordt gaan we ons maar eens richten op recepten voor brandnetelsoep, stamppot van vogelmuur en salade van paardenbloem en herderstasjes. Maar dan die laatste spreuken: die beloven een droge junimaand en goed nieuws voor de nazomer. Misschien niet iets om op te vertrouwen want het klimaat is niet hetzelfde als dat van 1950. Maar toch hou ik me er aan vast; kleine moeite, het beurt me voor nu op en later zien we wel weer (misschien wordt het nog wel zo warm en droog dat we met weemoed aan deze weken terugdenken).

Ik wil wel graag nog een beetje positief eindigen: ook sla doet het goed. In de volle grond veel minder (maar dat komt niet alleen door de regen maar vooral ook door de mol, de woelratten en de slakken). Ik heb gelukkig ook flink wat sla in een heel grote ton (daarover in een volgend blog eens wat meer) uitgeplant. Dit was op 30 april:

Ik maakte 6 dagen geleden ook een foto, die zie je bovenaan deze pagina. En dit was gisteren:

Gelukkig houden wij van sla :-). En ik oogst geen kropjes maar losse blaadjes van de kropjes en hoop er zo nog een flink aantal weken te kunnen oogsten (al zaai ik natuurlijk ook gelijk weer nieuwe voor de soorten rassen die door gaan schieten).

Tot slot nog 1 foto, van de pas uitgeplante dappere eenjarige Lavandula x multifida die buiten in pot staan, ze begint zelfs al bloemknoppen te maken:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

63 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Angelique

Ons eerste jaar hier echte volkstuin, voirheen in de tuin aan huis alles goed, maar nu met dit weer is het even andere koek, maar we houden vol 🙂

John

Hoi Diana ja hier ook een boel frustratie. Zo intensief gaan kweken vanaf half december met paprika’s, en pepers en later de tomaten, komkommers en de meloenen. Nu alleen maar halsreikend uitkijken naar beter weer om alles naar buiten te brengen. Omdat het niet hard genoeg groeit, slaan de slakken hun slag. Vaak smullen ze er wat blaadjes af, meer als de groei in de plant zit, is de schede beperkt. Dat is nu helaas anders. De uitgeplante augurken en alle sla planten hebben het zwaar tegen deze slijmerige rovers. Maar……. we blijven optimistisch de Komende week is het nog slecht als de weersvoorspellingen kloppen. Daarna wordt alles beter en gaan we een geweldig tuinseizoen tegemoet

Simone Zuijderwijk

Ik zou eens proberen in plaats van kattenharen, kattenpoepjes in woelmuizengaten en mollengangen te stoppen!! Roofdierenstront (Freek ruikt vast als een roofdier) jaagt prooidieren weg, tenslotte. Wij hebben een kat die binnen de kattenbak gebruikt, makkelijk verzamelen dus. Het werkt overigens niet altijd. Sommige mollen hebben we weggejaagd, maar er zijn er ook die de poepjes er weer uitgooien en vrolijk verder graven…. Tegen muizengaten werkt het beter. Maar allicht het proberen waard!

Lies

Nooit opgeven, Diana.
Vandaag zette ik boontjes buiten, zuipnat, maar ze waaiden rond de bonenstaken…
https://liesonderweg.wordpress.com/2021/05/20/voorbode-van-lekkere-boontjes-straks-in-mn-tuintje/
Lie(f)s.

Renaatje

Kattenpoep in een moestuin kan erg gevaarlijk zijn hoor ivm toxoplasmose, nooit vrijwillig doen. Check google er maar even op na , groetjes renaatje bz.

Johan

Gedeelde smart is halve smart.

redzebra

een aantal tomaten terug uitgraven en voorlopig in een grotere pot zetten tot het waterniveau terug wat lager zit , kan dat een optie zijn? Als ze nog lang in die omgeving staan zoals je foto gaan ze het allemaal begeven. Het weer is gewoon klote nu.

redzebra

Ik heb nog wat reserve plantjes staan (20 soorten) en zou je die willen geven als het compleet misgaat maar de afstand is waarschijnlijk wat groot, ik hoop dat er een deel bij jou gaat doorkomen. O.a. jij was een inspiratie voor mij, altijd met veel plezier je blog gelezen.

Estella

Hallo Diana, ik lees net je berichtje (nadat ik al geantwoord had), maar …ik begrijp van jou….weer even terug in de pot is geen optie? Hmmmm.. of ze overleven het water niet of ze overleven het terugzetten in de pot niet….getver

Estella

Ik overweeg dat ook, de tomaten in mijn plastic tunneltje staan er nu zo zielig bij, door het vele water, te veel, ze verzuipen nu gewoon. Weet iemand of dat een optie kan zijn? Door ze weer ruim uit te graven en weer even terug in een grote pot te zetten (droger in ieder geval en laten bijkomen??)

redzebra

Het kan maar zoals Diana zegt wat je bovengronds ziet is een gevolg wat ondergronds gebeurt. De wortels rotten omdat er geen zuurstof aankan, uitgraven kan en eventueel wat dieper in de pot zetten, dat komt op hetzelfde neer als stekken nemen, dan vorm je ook nieuwe wortels Alleen bij stekken begin je met een frisse start bij potten neem je de eventuele schimmels mee die er al zijn, maar het kan sneller tot resultaat leiden.

Belia

Het is een erg slecht jaar. Ik wens je sterkte in het volhouden. Zoals altijd gezegd : regent het voor de langste dag, dan wordt het een mooie zomer.
Helaas moeten we het wel hebben van het weer voor de langste dag, dan moet de groei er inkomen.

Simone

Hallo Diana,
Wat een geweldig stuk heb je weer geschreven en over een week zal het toch wel droger worden.
Ik heb vernomen dat mensen haar tegen de Woelmuis goed werkt als je naar de kapper ben geweest haar mee naar de tuin. Wie weet helpt het ook bij jou.

Esther

Gelukkig (?) gaat deze cursus “omgaan met teleurstellingen” wel door. Ik zei laatst al tegen mijn lief dat het maar goed is dat ik zo van kolen houd. Ik hoop dat je tomaten en pepers enzo het overleven. Zelf heb ik geen kas (of althans, geen échte kas), en kweek ik dit jaar naast de mooie soorten die ik onder andere van jouw zadenlijst heb, ook het tomatenras “sunviva” dat speciaal voor de buitenlucht gekweekt is. Deze planten zien er nog een heel stuk beter uit dan de anderen.. Ik ben heel benieuwd of die het daadwerkelijk veel beter gaan doen. In ieder geval is het in de tussentijd duimen voor beter weer en dat bijvoorbeeld de Persuasion het ook gaat redden..

Lous

Volhouden valt niet mee. Ik tuinier op zand en zelfs daar staan plassen. De al uitgeplante sla en tomaten groeien voor geen meter. Ze missen de zon net als ik. Die lavandula multifida die je noemde waar kan ik daar zaden van kopen?
En het regent nu alweer

Esther

Oh, nog even over de tip om kattenharen in de tuin te verspreiden tegen de woelmuizen etc: als je de kat anti-vlooienmiddel geeft (en dat doet volgens mij iedereen) zou ik dat niet doen. Stronghold en dergelijke zijn hartstikke slecht voor de omgeving. Zie bijvoorbeeld deze link: https://www.theguardian.com/environment/2020/nov/17/pet-flea-treatments-poisoning-rivers-across-england-scientists-find

Helaas is er nog geen goed alternatief voor onze pluizige vrienden

Marja

Er is wel een alternatief n.m. EM KERAMIEK pijpjes. Daar kan je een ketting van maken . Ook voor de hond. Ook tegen teken.
EM-winkel.nl

Petra

Hoi Diana,
Wat een verschillen alleen al in Nederland !
Wij tuinieren hier in midden Limburg op zandgrond en hadden gisteren te maken met flinke zandstormen. De grond werkt als een vergiet en bij regen, zakt dit zo de diepte in en is de bovenlaag al gauw weer erg droog.
In de kas groeit alle prima, maar de tomaten en pepers staan nog steeds in potjes, omdat er overal nog trays met zaailingen staan, die uitgeplant moeten worden.
Succes met jou tomatenplanten en ook ik kan er wel enkele missen, maar ook hier is de afstand dan weer een probleem 😉
Groeten,
Petra

Leon van de Kerkhof

Ik wil een collega op het werk nog wel eens helpen aan jonge planten. Die mogen dan eerst per fiets, dan met de trein en vervolgens te voet mee naar kantoor. Elk in een plastic fles.
Fles een stuk boven de bodem voor de helft rondom insnijden en voorzichtig omklappen. Plant met kluitje erin plaatsen en terugklappen. Meenemen in een boodschappentas is dan geen probleem omdat ze goed beschermd blijven . Paprika, peper, basilicum en tomaten zijn allemaal goed aangekomen en flessen zonder statiegeld krijgen zo een tweede leven 🙂

Petra

Leon,
Wat een leuke en goede tip ! Dankjewel !
Petra

Jakob

Ik zie je foto,s en die vertellen ook veel. Naast je pad een tomaat daar loop je niet in het bed de andere zit in het vastgetrapte zand door de regen nog vaster er kan haast geen lucht bij. Bijvoorbeeld mijn paden zijn zo gesitueerd dat ik met de tuin gereedschap overal bij kan komen het tuin grond is luchtig ja er zit ook van alle soorten afval in ” mulchen” Mollen en slakken zijn verschrikkelijk natuurlijk mogen ze mee eten maar laat ook iets voor mij over dus bij een molshoop ga ik deze met handschoenen aan ” voor mijn menselijke reuk” de hol bereikbaar maken en leg daar op de bodem een klein stukje carbid neer de lucht verspreid zich door de gangen en maak de hol eerst dicht met een handvol gras en verder africhten met loskorrelig zand. Natte tuin? Veel wormen maken vele waterkanalen.

Thérèse Zwaard

Ja, het is toch wat met ons tuinierders…. In mijn zanderige droge tuin is het zelfs nat, zeker in het lager gelegen deel staan nu zelfs plasjes, dat komt maar 1x per 5 jaar voor. Ook bij mij zijn de pas uitgepote komkommertjes neergestort en de tomaten sprieterig en mijn Goede Doel verkoopplantjes staan te bibberen op de “anti-slakken stellage” op het terras. Maar, de slakken kunnen er echt niet bij: grote schalen met water, daarin 2 bakstenen, daarop een flinke balk en daarop trays met de kleine plantjes. Op een droge avond strooi ik gemalen droog brood in hoopjes op het stenen pad en tegen schemering veeg ik de hoopjes met slakken en al met stoffer en blik op en verdwijnen ze in de groen bak. Zo is de slakkenschade tot nu toe beperkt gebleven. Wel stormschade aan het nieuwe dakje van de tuinkast helaas, dat is de volgende klus als het droog is. Sterkte allemaal en zoek de oplossingen….. Groet, Thérèse

Mieke

Dag Diana,
Ja Tis vervelend voor iedereen en niks aan te doen.
Bij mij op plm +30 m AP. Aan de Belgische grens heeft het komkommer zaad, net zoals altijd gezaaid en binnen op de vensterbank gezet, het ook laten afweten. Dus dat moet ook opnieuw. Gezaaide Bonen komen ook niet op en erwten hebben het ook moeilijk, kijken bleekjes. Maar ‘t komt goed…

Sophie Van Gils

Beste Diana,
Ik heb net jouw blog over ‘volhouden’ gelezen en ik heb er enorm veel deugd van gehad. Je hebt me met je verhaal verschillende keren hard doen lachen. Het is zo herkenbaar, vandaar.
De cursus ‘omgaan met teleurstellingen’, deze gedachte heeft afgelopen week elke dag door m’n hoofd gespookt. Zo hard zelfs dat ik precies ook ergens hoode, ik stop er mee…..
Ook jouw omschrijving voor alles wat de tuin ‘plaagt’ vind ik heerlijk verwoord. Net omdat ik dit ook zo ervaar : geplaagd worden met en door vanalles.
Ik heb nogmaals heel hard moeten lachen owv. jouw Freek, die niet begrijpt waarom hij zo dikwijls gekamd wordt. Mijn beste maatje is Balou, een heerlijk lieve Berner, die ook dikwijls niet begrijpt wat ik allemaal zeg en doe en me dan heel vragend aankijkt, maar verder niet echt een verklaring verwacht. Zij is dikwijls het luisterend oor tijdens mijn frustraties in de tuin.
Naast het heerlijk plezier dat ik gehad heb tijdens het lezen van deze blog, betekent hij dit keer ook een enorm hart onder de riem voor mij. Mijn plantjes zien er hetzelfde uit als de jouwe : nog net niet verzopen, geel blad, omgevallen, stuk gewaaid, …
Door te lezen dat het bij jullie, als ervaren moestuinders ook zo is, geeft mij moed en goesting om er weer tegenaan te gaan. Ik heb net op het KMI gelezen dat de razende wind nog de hele dag van de partij is. Dankzij jouw verhaal geef ik niet op maar vlieg ik sebiet in mijn werkbroek, doe m’n botten aan en ga ik naar buiten : verder werken en ‘denken in oplossingen’!
Veel moestuingroetjes en…. VOLHOUDEN MAAR!
Sophie

Ria

Diana, misschien geeft het troost om te lezen dat iedereen met je meeleeft en dat iedereen min of meer hetzelfde ondergaat. Inderdaad ondergaan, want als er iets is wat je niet kunt beïnvloedendan is dat het weer.
Ook hier in Noord-Holland regen en storm, maar mijn kas is droog, dus de tomaten staan er goed bij.
Ik had een paar dagen geleden stro om de aardbeienplanten gelegd. Het zag er keurig uit, maar het was blijkbaar niet bestand tegen windkracht 8. Vandaag tussen de buien door de ravage proberen te herstellen.
De kapucijners en doperwten zijn deels van het hekwerk gewaaid, ik hoop dat ik dat nog goed kan krijgen.
De voorgezaaide stokbonen die ik had uitgeplant hebben gelukkig geen schade, die waren ook nog niet zo hoog.
Zo blijven we lekker bezig. Sterkte allemaal.

Groetjes, Ria

Maaike

Ha grappig, ik ben wel blij dat het eindelijk eens niet zo droog is. Ik heb veel gezaaid (ben bezig met een soort voedselbosje) en geplant en heb ook best wel wat vierkante meters bloemenmengsels gezaaid. Eerder moest ik dat dan bijna elke dag sproeien (zit hier op zandgrond namelijk dus alles is direct droog). Dus ik geniet er wel van dat het regent. Ook lijken de fruitbomen veel beter dan vorig jaar, omdat het nu niet zo laat nog heeft gevroren en het lang koud was en ze dus later zijn gaan bloeien. Vorig jaar vroor het met ijsheiligen nog 4-5 graden dus toen had ik bijna geen groot fruit. Ik hoop dat ik eindelijk (na 5 jaar) eens een keer appels (goudreinetten en benoni’s) krijg! Maarja dat is even afwachten, moeten ze wel bevrucht zijn en de natuur heeft altijd nog een verrassing in petto.

Wel is het vrij koud waardoor niet alles zo goed groeit. Daardoor inderdaad slakken die eea opeten. De lavas is helemaal weg en de Japanse bosasperge verwacht ik ook niet meer te krijgen :(. Dat is wel erg balen. Ook heeft een haas onze tuin ontdekt. Op zich een compliment natuurlijk maar ik ben er toch niet zo blij mee. Hij houdt van kruiden, laat ik daar nou net veel van hebben gezaaid. Hele dille planten op opgegeten. Ook kolen en venkel zijn favoriet en ik vrees voor de bonen die net de grond uit komen. Ik hoop dat het niet klopt dat ze asperges lusten want die heb ik kort geleden in de grond gestopt.
Maarja we passen ons maar weer aan de natuur aan inderdaad. Helaas.

Overigens dit jaar voor het eerst een kas en nu al aardappels gegeten, ik zag dat er ook wat bietjes klaar zijn. De buren vormen de plaag voor de kas want die hebben geklaagd bij de gemeente en hij blijkt illegaal te staan dus waarschijnlijk / misschien moet ie nu weg (we hebben al een brief gekregen dat ze gaan handhaven). Arme tomaten, meloenen, paprika’s, gember, pinda’s, aubergines, etc :(.

Dus je, ieder z’n plagen en problemen. Het maakt je ook creatief (kas op wielen, hekje om de moestuin, bonenkruid bij de bonen tegen luis, hyssop bij de kolen tegen koolwitje, klaver bij de kolen tegen koolvlieg, ui/prei bij de wortels tegen muizen, ben benieuwd of het allemaal helpt).

Roger

Hé Diana, this is Belgium, 12 votes for you.
Terzake. Ik zie alleen maar de foto dus mijn twijfel kan ook ongegrond zijn. Is het wel een mol en zijn het geen woelratten?
En dan komt de volgende zeer moeilijke vraag. Hoe bestrijden we deze kwelduivels die vele wortels opeten? In mijn tuin zijn ze alvast een rampzalige plaag waar ik voorlopig machteloos tegenover sta.
Aimabele groeten van Roger.

Maaike

In verhoogde bakken tuinieren met gaas op de ‘bodem’ ingegraven?

Heel vervelend dat soort dinge. Prima als dieren mee eten maar waarom kunnen ze niet delen in de opbrengst?

Van Der Poorten Dirk

Ik heb op drie meter van elkaar ijzer staven van 8 mm. diameter met een plastic fles erover in de grond gezet,dit heeft trillingen in de grond bij het minste beetje wind. Op deze manier zouden de woelmuizen verhuizen. Ik heb ze nu al enige tijd staan en het blijkt toch te werken
Vriendelijke groeten Dirk

Willemien

Welke sla heb je in die bak gezaaid?

Marianne

Ja, het is ellende alom! En ook een oproep om onze creatieve vaardigheden te vergroten. Gelukkig hier ( Betuwe) geen gedoe in de kas, maar wel een “ sla boorder” in de tuin die de wortels van de sla opeet. En een schimmel in de spinazie door de kou, waardoor die helemaal witgeel wordt. Maar positief: de tuinbonen hebben geen luis. Misschien ook te koud? Toch wel weer fijn.

Machteld

Hallo Diana,

Altijd fijn om je verhaal te lezen. Hier in Twente zelfde ellende. En alle zaailingen in de kas worden meteen opgegeten. Maar goed, enkele dagen geleden nog wel heel lekkere raapsteeltjes gegeten en rabarber. De slakken laten zich bij mij niet zien, terwijl ik normaal gesproken iedere avond er zo’n stuk of vijftig ving.

Margriet

Wij hebben momenteel eens geen last van mollen en woelmuizen maar wel enorm veel slakken. In de tuin is alles opgegeten wat ik al voorbarig had uitgeplant toen het even mooi weer was. Inmiddels heb ik courgette, komkommer, paprika en tomaat opnieuw gezaaid. Het is altijd wat☺

Gon

Ook hier is het tuinseizoen tot nu toe belabberd. Mijn tomaten, wortel, bieten en sla zijn opgegeten door slakken. De komkommer heeft de kou niet overleefd. En de duiven vonden het een goed idee om de gehele inhoud van het bakje vogelvoer over de moestuin te gooien waardoor ik het verschil tussen onkruid en groente niet meer kan zien. Ik heb wel even gevloekt en gejankt als ik weer meer dan zestig slakken in tien minuutjes had verzameld.
Maar donderdag maakte moeder natuur het hele jaar weer goed; de koolmeesje zijn uit het nest. Ik heb de hele ochtend op m’n stoel met m’n camera in de tuin gezeten om het te aanschouwen. Echt geweldig om mee te maken.
En nu maar weer de draad oppakken en een plan de campagne maken om te kijken wat ik nog opnieuw kan zaaien om er nog iets van te maken.

Daphne

Dat van dat gras klopt wel; het groeit bizar hard en het komt zeer zelden voor dat onze paarden hun wei nog niet volledig begraasd hebben voor her en der de lange plukken beginnen om te vallen.
Maar hier ook dooie komkommers en zelfs 2 mooie frambozenplanten die de geest willen gaan geven door de nattigheid. Het is altijd wat. Geeft niet, want dat houdt je vindingrijk. Ofzo. 😉

marina Miltenburg

Wij hadden veel last van mollen. We zitten op zandgrond en daar is het niet zo nat. Nu had Lidl een poosje terug een mollenverjager met zonnecellen. Kosten 15 euro. Het kan trillen en geluid afgeven. We dachten baat het niet het schaad ook niet. Je kunt hem wel horen. EN HET HELPT!!!!! Misschien nog 3 kleine hoopjes in de tuin gehad en verder niets meer. Daarvoor was het gewoon erg. Ik had nooit verwacht dat het zou helpen.

Robert

Geen leuke tijden Diana, maar er komt beterschap. Vanaf donderdag zouden de temperaturen stijgen. Dus nog even volhouden.
Een ander vervelend feit is katten in de tuin. Zelf hebben wij geen poes maar een kat van de buren vindt het plezant in mijn moestuin haar gevoeg te doen en beschouwd mijn tuin als speeltuin. Wellicht stoeit ze er met vriendjes want overal vind ik sporen.
Wat kan ik daar aan doen ?
Groetjes
Robert

Gon

Heb ik hier ook last van ( slechts een kleine moestuin in de achtertuin).
Ik leg meestal een gaashek over de zaailingen totdat ze groot genoeg zijn dat het redelijk gevuld is, ze houden namelijk van schone aarde om hun behoefte op te doen of in te graven.
Maar voor de siertuin is dat ook geen oplossing. We gaan dit jaar nog kijken of we een soort van roll-bar op de schutting kunnen zetten zodat ze de tuin niet, of in ieder geval moeilijker, in kunnen komen.
Ik ben benieuwd of iemand anders hier een goede tip nog heeft…

Yvonne

Oh mijn planten doen het gelukkig prima… (Zandgrond dus niet te nat) De tomaten in de kas moeten we water geven want het is daar gewoon droog… ze zijn wat kleiner dan afgelopen jaar, maar wel dikkere stammetjes…
Mijn probleem is het onkruid… Door dit weer groeit het zo ontzettend hard dat ik het idee heb dat voordat ik bij het einde van een rij ben, het in het begin vd rij alweer uit de grond geschoten is…
Verder had ik rouwvliegjes bij m’n meloenplanten… Maar zo stom geweest om niet te googlen of ze kwaad kunnen… Nu zit ik dus met meloenplantjes die het 1 voor 1 begeven

Annewilke

Mijn pastinaak is nog steeds niet gekiemd. Ruim een maand geleden gezaaid.
Nu heb ik nog een keer gezaaid, maar dan in de kas in 2 potten om het later naar definitieve plek uit te planten. In de kas is het lekker warm en ik denk dat ze dit fijne vinden dan deze kou.. haha. Alleen het verpotten vinden ze niet zo fijn. Wat is jouw advies?
Ik ben echt fan van jouw pagina!! Super leuk hoe je die doet!

Hilly Nicolay

De slaplanten doen het goed bij jou.
Mijn slaplantjes beginnen nu te groeien.

Over de bieten en uien heb ik touw gespannen, dit voor de poezen.
Anders krabben ze erin en…

Ik kwam op jouw website, via Landleven.
Leerzaam.

Annemieke London

Hey Diana!

Hier in Eindhoven hebben we zandgrond, dus qua vocht is het niet snel een probleem, maar de wind (windkracht 5), de slakken, grrrrrrrrr…!, mollen en woelmuizen …
Ik heb in het begin bijna alle zaaisels en jonge plantjes afgedekt met vliesdoek, maar zelfs daar waren planten niet veilig voor de slakken!!
De kolen staan onder vitrage – heerlijk, die ouderwetse, gaat echt jaren mee 😉 – en toch … alle planten (ook de oudere) aangevreten. Als er nog wat meer aan gevreten wordt, daan die het niet redden. En je kunt wel zeggen ‘we eten niet zo veel kolen’, maar het blijft jammer.
De uitgeplante pepers en paprika’s (gelukkig heb ik ze ook in de kas) gaan het hier wellicht ook niet redden. De komkommerplantjes laat ik binnen nog groeien. Tot ze zo groot worden dat een beetje slakkenvraat niet meer zo erg is.

Wat ik op een gegeven moment heb gekocht is van Pireco, een kruidenmengsel waar je mee kan spuiten. Het maakt dat je tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken. Het wordt ook opgenomen door de planten (voor de mens zou het niet uitmaken qua smaak, we zullen zien/proeven!). Ik heb hier heel royaal mee gespoten en ik moet zeggen: met name in de kas geen slakkenvraat. Het regent daar bij mij natuurlijk niet weg, dus het meurt wel enorm naar knoflook en zo, haha. En alle plantjes buiten lijken ook meer met rust gelaten te worden.
Een tuinbuurvrouw verderop ging haar woelmuizen- en mollenplaag te lijf met een soort carbid, om ze te verjagen met die geur. Het werkte niet echt, dacht ze. Maar ineens was er bij mij en mijn tuinbuurman ook grondbeweging … Dus ik spuit regelmatig met mijn kruiden-stink-mengsel, wie weet vinden de gravers dat ook niet lekker. Mottenballen zouden ook helpen trouwens. Geen ervaring mee.

Mijn doperwten en peulen staan er meer dan fantastisch bij, de tuinbonen idem (en nog geen luis te bekennen), de aardappels groeien als kool, zonder Colorado kevers en de aardbeien – de Korona, van die grote – zijn vol in produktie. De knoflook en uien hebben ook geen hinder van dit weer. De schorseneren zijn mooi opgekomen en de stengelui floreert. De bieten beginnen nu eindelijk een beetje te groeien.
Gisteren kreeg ik een heel mooi kadootje: er zat ineens een egel! Zo bijzonder.

Dussss … Nog een paar dagen volhouden!
Ik verheug me op een geweldige zomer en nazomer 🙂

Lieve groet, Annemieke

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties