Een kleine ‘ramp’

Ik weet dat er heel veel ergere dingen in de wereld gebeuren, maar klein leed is ook leed.

Ruud klaagde donderdag over de oogst: het paste echt niet meer in de vriezer. Maar als Ruud dat zegt weet ik dat ik er zelf echt nog wel wat ruimte in kan maken. En dus liep ik met hem mee naar boven, waar de ladevrieskast met een inhoud van 185 liter staat. Ik kiepte alle lades op een deken leeg en begon snel alles te inventariseren. Handig want zo kon ik niet alleen meer ruimte per lade vrij maken maar ook gelijk alles weer eens herindelen; alle boontjes, erwten, peulen in 1 lade bij elkaar, de bakken tomatensap op elkaar stapelen in 1 lade, etc.

Alleen die harde ‘piep’ die de vriezer in alarm maakt als de deur openstaat en die niet stopt……. enorm irritant. Ik kon dat halve uurtje dat ik maximaal nodig had om te herindelen de vriezer wel even uitzetten. Ik weet ook nog dat ik het knopje indrukte. En ik weet nog hoe blij ik was dat ik nog wat ruimte kon vrij maken, en ik was trots op mijn ruimtelijk inzicht. Daardoor kon ik er nog 2 zakjes bietjes, wat snijbonen en de eerste geoogste paprika in blokjes bij doen. En was er zelfs nog wat ruimte over voor wat er dan ook komende week nog bij zou komen.

Opgeruimd en tevreden ging ik weer naar beneden, want ik was eigenlijk bezig met een nieuw en heel vreemd en bijzonder inmaakrecept van komkommers (met gin, limoen, azijn en zout). Ik heb geen idee meer hoe de rest van de avond verliep, ik was blij met nieuwe inmaak, ik vertelde Ruud dat we het weekend weer tomaten konden oogsten, we keken vast nog wat tv, ik maakte een boodschappenbriefje, kroelde nog even met Freek de kat…… heel gewone dingen.

En vooral: ik dacht nooit meer aan het aan/uit-knopje op de vriezer. Zelfs niet toen Ruud op maandagavond zei dat hij de was op ging ruimen (ik stond de net in de oven geroosterde tomaten door een draaizeef te draaien), en ook niet toen hij heel hard naar beneden riep dat er rood water op de vloer in het kamertje lag (waar vriezer, wasdroger, zadenboxen, kledingkasten, etc. staan). Ik dacht zelfs nog even dat hij het over de wasdroger had.

Tot ik naar boven liep en het plasje bietenrode water voor de vrieskast zag liggen. Ineens zag ik het aan/uit-knopje levensgroot voor mijn ogen, zonder het aan-lampje. Als in een horrorfilm deed ik (of was het Ruud, ik weet het niet meer) de deur open: alles was in die 4 dagen ontdooid: erwten, bonen, bietjes, prei (weliswaar gekocht maar toch), bakken tomatensap, kleine restjes als een bakje met kippensoep, een vegetarische linzenchili, en zo nog wat dingen. Maar ook blauwe bessen (gelukkig maar 1 zakje van een pond, de rest ligt in de vriezer onder de koelkast in de keuken), snijbiet, rabarber, nog wat pompoenblokjes en knolselderij van vorig jaar, in blokjes gesneden maar ook geraspte courgette. Het hele tuinjaar kwam in kletsnatte zakjes (die ook al wat begonnen te stinken) voorbij.

Er kon echt helemaal niets worden gered; alles was nat, volledig ontdooid, rood van de bietjes, lauwwarm en het rook vooral heel muf. En ondertussen was het plasje ontdooide rode bietensap een stroompje geworden.

Ruud begon al met doekjes te deppen maar er was geen houden meer aan; alles moest eerst maar weg. Terwijl ik de ene vuilniszak na de andere vulde met zakjes groenten en die naar de ondergrondse vuilcontainer bracht verzamelde Ruud alle bakjes met soep, sap, saus om leeg te gooien en af te wassen. Niet alleen de vloer in het kamertje was rood en nat, hetzelfde gold voor de overloop, de trap en de gang, er lagen zelfs bietenrode plasjes op straat.

In een half uur was het voorbij, net zo snel als het indelen 4 dagen geleden was nu alles weg. Nou ja, daarna zijn we natuurlijk nog 2 uur bezig geweest met soppen, drogen, dweilen en tot slot het knopje van de vriezer weer indrukken. Ook al was die leeg. Ik heb voor het idee wat fruit en brood uit de vrieslade uit de keuken gehaald en erin gelegd.

Tjongejongejonge. Het is vast heel erg als het in de winter gebeurt maar dan is wel een paar maanden later en wellicht wat makkelijker te relativeren. Nu zit het invriezen nog zo vers in mijn geheugen: vorige week roosterde ik nog de lekkerste tomaten, kookte ze, zeefde het en vroor het sap in. Nu is het weg. Een paar dagen geleden hebben we nog tot 23.00 uur snijbonen en spekbonen gesneden, verpakt en ingevroren. En nu is het weg. En zo kan ik nog even doorgaan.

Gelukkig slijt alles; de dag erop zat het nog de hele dag in mijn hoofd; hoe kon ik zo stom zijn om de vriezer uit te zetten en niet meer aan te zetten (dat gebeurt me nooit meer), had ik nog iets kunnen redden (nee), wat heb ik eigenlijk allemaal weggegooid (alles), het wordt een vrijwel bonenloos jaar voor Ruud (echt heel sneu), wat zonde van al die zelf gezaaide groenten (ja, inderdaad), en wat nu (snel maar weer gaan zaaien).

En gelukkig zat de dag daarop vooral dat laatste nog in mijn hoofd: wat kan ik nog zaaien? Heel veel, en ik gok het gewoon en ga ook nog wat soorten zaaien waar het eigenlijk al net iets te laat voor is. Ondertussen heb ik woensdag gezaaid, een tafel vol met bakjes en zaaitray’s: 4 bakken vol met stamboontjes. En knolvenkel. En bieten, snijbiet, sla, rucola, winterandijvie, winterharde savooiekool en spitskool, groenlof, Chinese kool, cichorei, koolrabi, pluksla, bladkool, etc……… heel veel. Misschien wel zoveel dat het niet allemaal in de tuin gaat passen. Want uiteindelijk groeien er nog soorten als maïs, bleekselderij, courgette, krulandijvie, worteltjes, etc.. Wat we daar niet vers van eten kan zo de nu nog bijna lege vriezer in. En de eerste 2 nieuwe bakken tomatensap zitten er ook alweer in.

Ik denk er al minder vaak aan. Maar ik kocht vanmorgen een doosje diepvriesdoperwtjes in de supermarkt….. dat deed wel even zeer. Gelukkig heb ik ook nog heel veel ingemaakt, van jam en gelei tot zoetzuur, chutney en tomatensaus. En we kunnen nog volop uit de tuin oogsten en eten.

Het enige leuke aan deze hittegolf is dat ik kan hopen dat de eerste zaden door de warmte binnen een weekje kiemen. En dan begint ons moestuinjaar dus min of meer opnieuw. Eerst heel akelig, toen berustend, vervolgens met goede moed en nu bijna weer vol verwachting; wat kiemt er snel, wat kan ik wanneer en waar uitplanten, waar is het eigenlijk te laat voor en wat kan ik in de nazomer en herfst misschien toch nog oogsten? En dat kan een moestuin en een wellicht iets te druk/vol hoofd dus allemaal veroorzaken.

Op de enige andere foto in dit blog (bovenaan) zie je een stukje van de bloementuin voor de kas, met Salvia’s, Consolida, bloeiende kardoen, Zinnia’s, Dahlia’s, zonnebloemen, etc.. Daar word ik weer helemaal vrolijk en ‘zen’ van 🙂

Het volgende blog (ik hoop er vandaag aan te beginnen, het is toch veel te warm voor de tuin) gaat over het oude en nieuwe inmaken, en over die vreemde inmaak van komkommer met gin, munt en limoen, want dat is de grootste puzzel sinds ik 30 jaar geleden mijn eerste komkommers in zoetzuur inmaakte, ik snap vooral niets van de houdbaarheid ervan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicoline

Jeetje, Diana! Wat een drama! Ik hoop dat er nog heel veel gaat groeien en we een mooie lange nazomer krijgen (met iets meer regen)!

Sonja

Hier sluit ik mij helemaal bij aan. Vreselijk. Hopelijk krijgen we een heerlijke nazomer zodat het toch nog een klein beetje goed komt.
Zelf leg ik altijd iets raar neer ofzo bv zakje boontjes aan de deur, bakje fruit middenin de gang ofzo als ik het knopje uit zet. Dan denk je eraan bij het zien van het bakje/zakje.
Groeten, Sonja

Con

Hallo Diana, eigenlijk wilde ik jouw Website bezoeken om wat na te lezen. Verassend zag ik een nieuw blog, leuk dacht ik, even snel lezen. Wat een elende, en zo zonde van al dat werk en energie. Het geeft geen troost maar het is ons ook overkomen op precies de zelfde wijze, dat irritante piepje en ook hier moest veel weg. Bij ons stond de vriezer in de kelder ook niet de plek waar ik elke dag heenging. Bij ons begon het vreemd te ruiken. Nou hadden we al een keer een dode muis in de kelder die een van onze katten had meegenomen, en ergens leek die lucht daarop. Dus eerst zijn we daar naar gaan zoeken. Totdat we erop kwamen dat het de vriezer was en de lucht bedorven vlees was.
Nu heb ik een vriezer waarop aan de buiten kant van de deur de temperatuur is af te lezen.En het piepje zet ik nooit meer uit. Een ezel stoot zich niet 2x maal. Gelukkig kan je nog zaaien, dit jaar verrast ons het weer met een warme zomer en hopelijk is de zomer ook lang.
Gelukkig hou je de moed erin.
Op de bovenste foto met al die prachtige bloemen staat er op de voorgrond een artisjok?
Die wilde ik bij jou nalezen, wat hier doen ze het slecht, wat ik niet snap. Kijken of jij daar wat overgeschreven hebt.
Hoop dat de zaadjes snel opkomen en je de moed niet opgeeft. Groetjes

Ria

Hallo Diana,

Een extra blog op de donderdag, dat moet wel iets bijzonders zijn, dacht ik. En bijzonder was het zeker. Wat een dikke dikke pech voor jullie. Ik bewonder je moed om deze ellende achter je te laten en opnieuw te beginnen en ik hoop van harte dat je nog een leuke late oogst zult krijgen.
Ik kan me iets dergelijks herinneren van misschien wel 50 jaar geleden. We hadden een vriezer in de garage staan. We zouden met vakantie gaan, hadden de koelkast helemaal leeggemaakt en zonder verder na te denken zeiden we tegen elkaar: laten we de stroom maar helemaal uitschakelen, je weet nooit wat er kan gebeuren. Je kunt wel raden dat het niet zo fris rook in de garage toen we weer thuiskwamen. Er kwam wel iemand om de planten water te geven e.d., maar die kwam nooit in de garage die los van het huis stond.
Tja, dat zijn van die dingen die je geen tweede keer zullen overkomen.

Nogmaals sterkte, groetjes,
Ria

william

wat een ramp , hier lang geleden gelijkaardig toestand die inderdaad geen 2xmaal voorkomt.
heb zowat een week geleden boontjes gezaaid zowel in de tunnelserre als buiten en die komen vlug in actie

Joren

Oh, wat erg! Ik kon het levendig voor me zien toen ik het las en ik dacht nog ‘oh nee, het zal toch niet..’ maar het zou wel. Ai. Goed dat je zo snel doorpakt, dat wel. Gelukkig heb je zo’n enorme tuinervaring dat je ongetwijfeld nog enorm veel lekkers uit de grond tovert voor het tuinjaar voorbij is. Doorademen en doorgaan. Groetjes!

Jasper

Waardeloos Diana. Maar mooi om te zien hoe je er mee omgaat. Pick up the pieces and get moving again leer ik mijn kinderen altijd. En ‘don’t cry over spilled milk’. Maar dit is wel wat meer dan een glaasje melk. Gelukkig maar dat je zo’n gevuld leven en moestuin hebt, volgend jaar ben je het vergeten!

Nanda

Ohw Diana wat een baal moment zal dat zijn geweest. Jeetje, verschrikkelijk. Nu maar snel alsnog die vriezer vullen de rest van het seizoen. Je zult het er ongetwijfeld de hele winter nog over hebben, als je groente uit de winkel moet kopen net als ‘gewone’ mensen!

Rietje

Nou Diana, van mij mag je het een “grote ramp” noemen.
Al het werk van het afgelopen jaar voor niets geweest, dat is driedubbel slikken.
Petje af hoe jullie ermee omgaan.
ik gebruik gelijk jouw lijstje om te kijken wat ik nog kan zaaien al zeggen alle schema’s van niet. Je weet maar nooit.
Met hartelijke groet, Rietje

Riekie

Zo Diana, tuurlijk ben je geschrokken, daar gaat al je werk en lekkere groente, je vergeet het knopje nooit meer Sterkte

Bianca

Hallo Ruud & Diana wat een pechvogels zijn jullie (ik moest echt even een traantje wegpinken toen ik het bericht las) Hopelijk blijft het na de hittegolf nog gunstig moestuin weer en kunnen jullie de vriezer nog aanvullen met allerlei lekkers. Sterkte uit Zeist! Bianca

Tessa

Aww, dat is zuur. Maar met een beetje lange nazomer kan je nog een heleboel oogsten. Ik was zelf te druk om op tijd te zaaien (of water te geven, zucht) dus ik heb ook nog een hoop last last (late) minute zaaisels. Gekruiste vingertjes (en teentjes)

Gwen

Ah neee. Te erg. Maar wat een heerlijke optimist ben je, Diana. Niet bij de pakken neerzitten, maar ‘kop d’r veur’, zoals we in Groningen zeggen.
Hulde. Ik hoop een mooie Indian Summer voor jou.

(Wel eentje met ‘s nachts regen)

Hester

O nee…wat vreselijk. Als je in de buurt had gewoond dan had ik je vanalles langsgebracht voor in je vriezer…
Ik had deze lente een losgebroken varken in de net ingeplante moestuin. Ik heb staan janken en inderdaad een paar dagen later weer verder.
Sterkte hoor!
Hester (Oosterwolde frl)

Hester

Ik zie dat ik niet het juiste veld heb ingevuld, maar nu is het een reactie. Nouja, je snapt de bedoeling

Ria Snijders

Oei, dat is zuur Diana, wat een “pech”!
Ik wens jullie veel succes met het alsnog vullen van de vriezer, hopen maar op nog een mooie (na)zomer en voldoende oogst!!

Met vriendelijke groet,
Ria Snijders

Pauline

Oh nee Diana! Dit is geen klein leed… zoveel tijd, werk en vooral liefde zat er in die gevulde vriezer.
Ook ik bewonder je veerkrachtige optimisme, en hoop dat er nog heel veel lekkers van je zaaisels zal komen! Sterkte en dat het een goede nazomer zal worden!

Kevin Broekhuizen

Wat zonde van al dat harde werk maar aan de andere kant wordt de vriezer vast weer gevuld met veel liefde en groentes 🙂

Alet

Ja dat overkomt je dan…jammer en.je hebt ervan geleerd en je hebt geen nerveus breakdown. Wedden dat die vriesladenkast straks toch vol zit??
Het soppen was nog het ellendigst denk ik.
Jullie hebben een wijntje verdiend!

Christien

Wat een pech! En in het voorjaar de tomaten die op de grond vielen. Ik bewonder je vermogen om dit alles zo snel achter je te laten en snel te kijken naar wat er nog mogelijk is om te zaaien en te planten

Pien

Ohh das echt balen. Hoop dat je vriezer snel weer gevuld is.

Nanny

Auw, dat doet zeer. Al jullie werk met groenten zaaien, verzorgen, oogsten en verwerken in een klap weg. Voor jou als mooie moestuinier vind ik dit toch echt wel groot leed.

Pien W

Wat een absolute narigheid! Maar ik wil ook bekennen dat ik echt onwijs hard heb gelachen om de manier waarop je dit hebt beschreven. Vorige week deed ik dat ook al, Diana met haar gevulde vriezers en voorraadrekken kocht een kant en klaarmaaltijd. Maar hoe je dit drama hebt voorwoord, het was bijna iets voor Hart van Nederland. De spanning werd helemaal opgebouwd, ik kroelde Freek nog even etc. Geweldig!!! Neemt niet weg dat ik met jullie meeleef! Groeten, Pien W

Danny

Dat is dan wat je zou kunnen omschrijven als een ‘master class in onthechting’ die het universum je net voorschotelde… 🙂
Maar je lijkt er goed doorheen gesparteld… en ook nog gedeeld… en dan is het
cosmisch vlindereffect nooit ver weg…

Ik heb je verhaal dus aan mijn echtgenote verteld – vandaar ging het naar haar jeugd in een Argentijnse kostschool… waar ze als 11-12 jarige in de keuken werkte. Die had een levensgrote koelkast-en-diepvries, met een motor die ontzettend veel lawaai maakte…
Op een dag had ze het zo gehad, dat ze bij de invries-werkzaamheden de motor afzette… je raadt het vervolg al…ze vergat die inderdaad terug aan te zetten met de gekende desastreuse gevolgen… De nonnetjes konder er niet mee lachen en ze werd dan ook weggestuurd…

Dit verhaal had in +25 jaar samenwonen nog nooit gehoord… maar opeens kwam het naar boven…ongeloofelijk hoe onwezenlijk alles aan mekaar verweven zit 🙂

Hans Uijleman

Ach wat sneu voor jullie, dat alles ontdooit is en weg moest… en al het werk dat er in zat. Maar veel geluk me de nieuwe zaaisels en heet oogsten daarvan. Met tuinplezierige hartegroet. Hans Uijleman.

Piet Bevers

Diana,

Na deze ramp zou ik de verzekeringen eens nazien.
Wellicht kun je de onkosten claimen.

veel sterkte,

Piet Bevers

Ria

Ik denk dat je de verzekering kunt aanspreken als de vriezer kapot is gegaan, maar niet als door je eigen schuld de inhoud van de vriezer onbruikbaar is geworden.
Maar misschien zie ik dat wel helemaal verkeerd hoor.

Marion

Toch!!
Hartelijks, marion

Lili

Hallo Diana,

Oh wat erg, ik zou het verschrikkelijk hebben gevonden, als het mij overkwam. Dat is stiekem ook mijn angst als de stroom zou uitvallen bijvoorbeeld, want we hebben drie grote vriezers en een kleine, plus nog twee lades bij de koelkast. We eten het hele jaar uit eigen productie.
Ik ken wel dat pijnlijke gevoel van iets moeten kopen in de supermarkt, omdat iets is misgegaan met het kweken van bijvoorbeeld de paprika’s. Vorig jaar had ik bijna 20 kilo paprika’s, dit jaar hoef ik niet te wachten op een mooie oogst, helaas. En als het iets belangrijks voor je is, is het ook gewoon leed, vind ik.
Wat ik altijd aan jou bewonder, is de snelheid waarmee je tegenslag verwerkt (zoals vorig jaar ook), dat zou ik ook graag willen hebben. Ik vraag me af of je niet moestuin gerelateerde tegenslag ook zo snel verwerkt.
Afijn, ik hoop dat jouw vriezer dit jaar weer vol van eigen groente en fruit komt.
Groetjes,
Lili

Wout de Schepper

Respect Diana en ook Ruud ; respect.
Zoals jullie dat weer oppakken!
En vooral dat je het deelt met je lezers. Je kon ook in een hoekje hebben zitten uithuilen en je er voor gaan zitten schamen. Maar dat doe jij niet, zo zit je niet elkaar. Ben wel benieuwd of je hem weer vol krijgt…

Catharina

Je artikel begon zo goed door die foto met die prachtige bloemen en dan dat verdrietige verhaal. Heel erg jammer!

margriet

vorig jaar kwamen we terug van een weekje vakantie en toen bleek er een stroomstoring te zijn geweest. Koelvriescombinatie ontdooid….Daarna heb ik een systeempjeaangeschaft met een kabeltje met sensor in de koelkast. Stijgt de temperatuur, dan kan ik dat zien op mijn GSM. Elke avond om 21.00 uur gaat een alarm af,en dan kijk ik of de temperatuur nog in orde is. Zo niet, dan app ik de buurman dat hij even zou kunnen gaan kijken. Maar ja, daar heb je niks aan als je thuis bent en de vriezer hebt uitgezet. Overigens heeft mijn koelvriescombinatie een knop om de alarmpiep uit te zetten, zonder dat je het apparaat uitschakelt. Ik hoop vooral op wat regen om een najaars shift groenten te kunnen zaaien. Dat zou erg fijn zijn.

Simone

Wat een hoop reacties op deze zeer vervelende gebeurtenis Diana.
Ik wens jullie een hoop plezier met het opnieuw vullen van de vriezer.
Liefs Simone.

Carin

Wat zonde van al het werk, want ook al is het iets wat je met veel liefde en plezier doet, het is toch heel erg naar. Maar een power vrouw zoals jij gaat niet bij de pakken neerzitten maar meteen weer aan de slag. Respect voor hoe je dit doet. Hoop op een goede oogst van al het nieuwe jonge spul. Hartelijke groet, Carin

Katja

Hoe erg het ook is, ik heb me kreupel gelachen met je manier van schrijven Diana. Misschien was dit al een deel van het rouw/verwerkingsproces . Onze diepvries maakt ook dat irritante geluid, maar je kan ook gewoon dat geluid afzetten…kijk je best even na. En naast groene vingers heb je ook schrijftalent…mooi toch? Een mens blijft leren. Veel succes met je nieuwe oogst

Petra

Hoi Diana en Ruud,
Ik val in herhaling, want ik heb net jou blog en alle reacties gelezen, maar toch Wil ook ik jullie veel sterkte wensen.
Wat een pech, wat alweer mooi omschreven en wat een optimisme !!!
En ik ben ervan overtuigd dat het jullie gaat lukken om die diepvries weer vol te krijgen voor de winter 😉
Groeten,
Petra

Nicolette

Wat n drama mij is t al 2 x overkomen! Kunnen ze daar niet wat op verzinnen bij de fabrikant, als ik de reacties lees dan zijn er meer ‘slachtoffers’
Veel sterkte en ik hoop dat de vriezer weer propvol komt!

Carine p

Dag Diana,
Verschrikkelijk! Ook bij mij komen de gevoelens terug boven van een trip naar België en ondertussen zwaar onweer met electriciteitspanne. Buren komen elke dag kijken maar hadden niet gedacht aan vriezers. 3 grote vriezers met alle oogst (t’was oktober) uit de tuin, ons vlees en vis. Oh jeetje die opkuis! Relativeren, dit is het belangrijkste. Er zijn veel ergere dingen, denk ik maar en zo houden we de moed erin.
nog een goede oogst gewenst!
groetjes
carine

Bertho

Je hebt in iedergeval weer ruimte

Esther Hanko

Jee wat een pech zeg, en arme Ruud met zonder boontjes! Ik duim dat jullie de vriezer nog een beetje gevuld krijgen de rest van deze zomer.

Simone

Hallo Diana en Ruud, bij het lezen van het verhaal vond ik het ook zo erg voor Ruud, door de jaren heen weet ik dat hij gek is op boontjes ! Gelukkig kun je boontjes nog zetten.
Het geheel deed me ook denken aan 9 augustus een paar jaar geleden toen op ons volkstuincomplex 3 tuinen overstroomden (waaronder die van mij) door een breuk in een buis van de de rioolopslag achter mijn tuin. Rioolwater van 2 dorpen stroomt daar door en over onze tuinen met de nodige giftige stoffen erin. Alles wat op de tuin stond kon weggegooid.
Het is even bitter maar tuinders weten dat je tegenslagen kunt hebben; dus ook ik zei toen “kop d’r veur”.
Sterkte vr.gr. Simone

Elisabeth

Oei Diana en Ruud , ik leef met jullie mee..Maar intussen heb je je al bewonderenswaardig herpakt
En binnenkort zit hij weer vol !
Maar wat ik niet begrijp : als ik bij onze ijskast dat piepgeluid afzet, zet ik toch de ijskast zelf niet uit ? die blijft gewoon verder draaien .. Of heb je per ongeluk de deur laten openstaan waardoor dit piepgeluid-dat-afstond, je niet gewaarschuwd heeft ?
Wat ik al eens voor heb gehad .☹️
Gelijk hoe, je leed is voorbij . Op naar een volle diepvriezer

Elisabeth

Ah !
Binnen de kortste keren zit hij weer vol
Nog eens hartelijk dank voor al wat je ons bijbrengt, niet alleen aan moestuinwijsheid, maar aan zoveel meer . In een bloemrijke, vrolijke taal : zelfs als het over een ‘groot’ drama gaat!
Veel succes verder

Ingrid Schouten

Owwwwww wat erg!!!! Mijn diepvries is ook overvol met moestuinspul. Ik bedenk me wel twee keer voordat ik jouw actie ga nadoen.

Inge Dekker

Jeetje Diana dit is echt vervelend. Al het harde werk teniet gedaan door een knopje. Sperziebonen hebben wij vorig jaar ook nog laat gezet en dat ging prima, we hadden best veel oogst. Stond wel in de kas, een is dus nog hoop.

Ira

Vergeet elke keer te reageren met OH WATERG en “wecken is écht niet zo moeilijk / riskant /onzinnig” – mss toch weer eens overwegen? Naast het inmaken is er dan nog een opslag methode voor oogst die net even niet op kan.
Blijft dat idd sommige dingen het beter in de vriezer doen dan er mee gaan lopen wecken. Boontjes, bloemkool, wortel, courgette / pompoen zijn allemaal “wat lastig” en áls je grote oogsten hebt ook mega-zonde als dát allemaal net mis gaat. Eigenlijk net zo sneu als een vriezer die niet op vriezen staat.
Maar zou echt aanraden om toch nog eens naar wecken als optie te kijken. Er zijn super-veilige recepten en aangepaste wecktijden lijsten [per product] waardoor opeens véél wél standaard goed gaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties