Ravage

We zijn een hele week niet naar de tuin geweest. Nou ja, een paar keer ´s ochtends vroeg, om even snel het hoognodige water te geven en te tikken. En natuurlijk om te oogsten wat we die dag willen eten.

Na de enorme hagelbui van vorig weekend en vervolgens een week met belachelijk hoge temperaturen ligt de helft van de tuin plat en is de andere helft van de ontploft (en dan heb ik het over groenten maar vooral ook over het altijd sneller kiemende en groeiende onkruid).

Om nog even te laten zien wat de hagel met de tuin heeft gedaan:

 

Het pompoenblad heeft gaten in de vorm en grootte van de hagelstenen.

De worteltjes zien er zo uit:

 

Schrik niet, het blad is eerst plat gehageld en vervolgens verdord en uitgedroogd in/door de felle zon. Maar we hebben een paar worteltjes opgegraven en de worteltjes zelf zien er prima uit (en smaken er ook niet minder om).

Nog een voorbeeld: de rand voor de kas ziet er nu zo uit:

 

Alle eenjarige bloemen zijn ook weer eerst omver gehageld en vervolgens uitgedroogd en ‘gekookt’. Tien dagen geleden zag het er nog zo uit:

 

Het is jammer maar het is niet anders. Dat is tuinieren; zaaien, planten, oogsten incasseren, inspelen op veranderingen, vervangen, opnieuw zaaien, etc. Er komt nooit een eind aan zowel tegenvallers als meevallers 🙂 .

Ik klaag dus ook niet, dit hebben we al zo vaak meegemaakt, in welke vorm dan ook (en liever nu dan in mei). Maar mijn handen jeuken, om orde te scheppen, te wieden, op te binden, af te knippen, te verwijderen, te herplanten en noem maar op. Maar ik heb er geen tijd voor. Want na 8 dagen, door hagel en vervolgens door hitte, niet of nauwelijks te hebben kunnen tuinieren, groeit niet alleen het onkruid explosief maar moeten we ook oogsten. En ook al hebben we de moestuin voor de lol en niet perse voor de grootst mogelijke opbrengst, als ik moet kiezen gaat oogsten altijd voor.

En dus:

 

…. hebben we vandaag een emmer pronkbonen geoogst, een emmer stamsperziebonen, en anderhalve emmer stoksperziebonen. En 6 courgettes. En 14 komkommers.

Morgen gaan we tomaten oogsten (en dat is heel veel, daar ben ik de hele dag zoet mee (want ik moet ze ook op naam sorteren en labelen zodat ik er zaden van kan oogsten, en ik verwacht dat ik niet alles in één keer mee kan nemen maar waarschijnlijk 3 keer heen en weer naar huis zal moeten fietsen).

En dan hoop ik maandag knolvenkel, rode bieten en snijbiet te oogsten (want die schieten door), en de zielige worteltjes.

De komende avonden kunnen we dan snijden, koken en invriezen / inmaken. Het zijn drukke tijden. En dan hopen we ergens aan het einde van de komende week te kunnen gaan beginnen met het op orde brengen van de tuin. Ik kijk er nu al naar uit! En dan komen er ook weer nieuwe lege plekken in de tuin. Daar ben ik ook blij mee, want gezaaide sla, winterandijvie, knolvenkel, koolsoorten, etc. staan al weer klaar om uitgepoot te worden. En we moeten een nieuw aardbeibed maken. Eigenlijk moeten we heel veel (nou ja, er moet niks, maar wel als we met plezier naar de tuin willen kijken en er de komenden maanden nog uit willen oogsten 🙂 ).

En dus is dit maar een kort blog. Want ik moet 12 van de 14 komkommers nog snijden en invriezen. Vroeger dacht ik altijd dat komkommers niet konden worden ingevroren, dat het zacht en snotterig zou zijn na het ontdooien. Maar niets is minder waar; we schillen ze, verwijderen de zaadlijsten (dat is wel belangrijk), snijden het vruchtvlees in blokjes en vriezen die vervolgens in. Als we ze in de winter willen eten maken we een dressing en laten de komkommerblokjes daarin ontdooien. Of we kiepen ze zo uit de vriezer vandaan in een roerbak, of in de Haagse komkommer (gestoofde komkommer in kaassaus, ongeveer 30.000 kilocalorieën p.p. maar wel erg lekker).

Ik wil nog even melden dat ik afgelopen week nog een leuk inmaakrecept heb geprobeerd, dat recept heb ik in een blog op de website van Pokon geplaatst: Recept Tomatengelei met appel, citroen, vanille en gember

 

Oh ja, tot slot dan nog wel weer eens een bloemenfoto. Na jaren van afwezigheid heb ik eindelijk weer zaden van Nicotiana mutabilis gevonden en gezaaid. Ze is een eenjarige met groot lichtgroen blad, dicht bij de grond. En daarboven, op bijna anderhalve meter hoge ranke bloeistengels bloeien dan de kleine bloempjes. Elke plant maakt meerdere bloeistengels die telkens vertakken, en zo ontstaat er bijna letterlijk een wolk van bloempjes. Ze lokken veel bestuivers, en ze verbloeien van wit via lichtroze naar lila (daarom zie ik haar ook nog wel eens onder de naam Nicotiana mutabilis Marshmellow). En de planten zijn niet noemenswaardig beschadigd door de hagelstenen, die vielen er blijkbaar en gelukkig net naast.

 

p.s.: ik heb weer eens 3 filmpjes op youtube geplaatst, van de kassen na een week hittegolf. Ook daar is alles nogal explosief gegroeid 🙂

Ik moet eens leren hoe ik zo’n filmpje kan bewerken, zodat ik er bijvoorbeeld de namen van de tomatenrassen bij kan schrijven of er een muziekje onder kan zetten of zo. Maar daar heb ik voorlopig geen tijd voor 🙂

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Saskia B

Impressive! De schade, de oogst en de foto’s!

Bonne Rook

Die enorme oogst! Kunnen jullie die wel aan? Of begin je ook nog een winkeltje?

Rita ter Wiel

Wat geniet ik altijd weer van jouw verhalen en wat een geweldige tip, komkommer in de vriezer.
Dank je wel en succes met alles.

Manon van Wijk

Toch ook wel geweldig wat je dan desondanks toch nog oogsten kunt.
Geniet ervan!

Groetjes,
Manon

Jolanda Helder

Hoi Diana,
Dank je wel voor zoveel inspiratie, mooie verhalen, wat leer ik veel van jou website.
Dank ook voor de zaadjes van de tomaten die bij de zaai agenda zaten, wat zijn ze heerlijk.
Ik probeer er zaad van te krijgen en hoop dat het lukt.

Petra spijkers

Super idee komkommers invriezen, ik heb natuurlijk te veel planten gezet, bedankt voor de tip

Chantal

Ik wil je graag helpen met een spoedcursus video’s bewerken hoor! Ik ben inmiddels verhuisd naar Zwolle en daar ben ik toevallig vandaag een moestuin wezen bezichtigen waar ik vanaf januari op kan. Prachtig complex en niet zo aangeharkt ook.
Groetjes!

Janke

Wij hebben geen hagelbuien gehad, maar wel zulke gaten in de Brugmansia?

Carine p

Dag Janke en Diana,
Ik heb brugmansia zowel in pot als rechtstreeks in de grond tegen de voorgevel . Diegenen rechtstreeks in de grond staat in het midden met daar rond ‘lavendin’. Deze trekken enorm de bijen, hommels, kolobrivlinders aan met als resultaat grote gaten in de bladeren van de brugmansia door de rupsen. Wij zijn vergeven van de eetbare slakken, maar nog nooit een slak op een brugmansia blad gezien……wel rupsen….
Grt Carine

Petra

Hoi Diana (en Ruud)
Toevallig heb ik vorige week een kort filmpje gemaakt van de kolibrivlinder op de petunia’s. We hadden deze vlinder nog nooit in onze tuin gehad tot vorig jaar. Toen kwam ie vooral op de verbena en de phlox.
Het valt me dit jaar op dat we niet alleen veel, maar vooral veel verschillende soorten vlinders in de tuin hebben. Ook tientallen hommels op de lavendel. Das genieten, niet alleen van de geur van de lavendel, maar ook van al dat gezoem en gefladder in onze tuin !

Ik lees nu al enkele jaren jouw blog en ook dat is genieten !
Groeten,

Tineke

Hoi Diana

Je kunt bij het filmpje ook al filmende de namen hardop zeggen. Nu hoorden we verkeer op de achtergrond en af en toe je voetstappen 🙂

Op mijn blog ook wat droogte slachtoffers, maar andere doen het juist goed. Ook de pepers met zaad van jou.

Groet Tineke

Herma

Idd, je microfoon doet het, dus al filmend kun je vertellen wat je laat zien, heb je geen muziek nodig!! Ik kijk uit naar je vlgd filmpje!

Carine p

Dag Diana,
Idd ravage is het juiste woord. Bij ons eveneens. Niet door zware onweders maar door de ondragelijke temperaturen. De temperaturen zijn s’nachts niet onder de 25 graden gegaan, tegen 11u zaten we reeds aan 35 graden, dit bleef maar stijgen tot 20 u s’avonds. Gewoon ondragelijk, binnenblijven was de enige oplossing. De enige tijd dat je buiten kon, was om water te geven. Oh jeetje, wat een onkruid en geen tijd/temperatuur om dit uit te doen. De paprika’s hangen half gedroogd aan de planten. Dit is reeds de 2de maal dit jaar en echt wel teveel. De courgetten geven geen normale vruchten, wat wel super groeit zijn de okra’s, gezaaid citroengras, , ,n kilometerbonenen en de gember. Toch wel even over nadenken naar de toekomst toe…..

Tanja

Beste Diana,
Dank voor al je berichten, ook over dingen die tegenzitten in de tuin en niet alleen de succesverhalen. Dat leert om de moed erin te houden en vooral het plezier te bewaren. Ik heb een vraag: wat is je systeem voor het bewaren van zaden. Waar bewaar je ze in? In wat voor ruimte? Hoe registreer je en wat precies? Gooi je ook zaden weg?
(Mijn berging is snikheet in de zomer en kan vochtig zijn in de winter.)

Vriendelijke groet,
Tanja
Tanka

Ria

Hallo Tanja.

Je kunt hier eens kijken, aan het eind staat ook wat over het bewaren van zaden:
https://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/zaden-oogsten-in-de-praktijk/

Succes,
Ria

Tanja

Bedankt voor de tip Ria ! Weer een heleboel informatie om mee aan de slag te gaan.
Groet,
Tanja

Adrie

Beste Diana, Dank voor je mooie verhalen. iedere keer als ik wat moet weten ga ik als eerste naar jouw website. De tomaten zaden van vorig jaar doen het geweldig. Dit jaar voor het eerst kousenband en aubergine buiten gekweekt in een pot ( met een zelfgemaakt rokje van plastic en biasband) en kan nu oogsten dank zij het mooie weer!
gr Adrie

Frits Beaumont

Beste Diana,
Na de 40 graden van vorige week werden mijn mooie bramen plots vies en zacht en gelig-oranje. De oogst leek enorm maar er is niets van over. Helaas lukt het mij niet een foto mee te sturen. In jullie database oa ook over bramen lees ik niets over deze malheur..
Wat kan er gebeurt zijn ?
Groet van een jarenlange fan, in stilte, met redelijke moestuin.
Frits Beaumont.

Carine p

Dag Frits,
Ik denk ook dat het zonnebrand is. Ik heb hetzelfde gehad met mijn josta bessen. Normaal zwart en toen ik ging plukken waren ze gelig en zacht. Gewoon te heet en teveel zon.
Grt
Carine

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties