Haagse gestoofde komkommer (bij)

4 personen

Herkomst recept: als een krantenknipsel gekregen

Ingrediënten:

  • 2 grote komkommers
  • een eetlepel boter
  • een borrelglas witte wijn
  • zout en peper
  • 1 deciliter kookroom
  • 1 eidooier (het eiwit wordt niet gebruikt)
  • 250 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Recept:

Schil de komkommers, snijd ze in de lengte in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Smelt de boter in een pan en voeg de komkommerblokjes toe. Bak dit op niet te hoog vuur zachtjes, een kwartiertje (door het vocht dat vrij komt is het bijna meer stoven dan bakken, de komkommer mag zeker niet bruin worden!). Blus dan met de witte wijn. Als de alcohol verdampt is voeg je de room toe, maar houd 2 eetlepels room achter. Stoof het komkommerroommengsel nog een minuut of 10. Meng de 2 eetlepels achtergehouden room goed met het eidooier tot een homogene massa. Voeg bij het pruttelende komkommerroommengsel nu beetje bij beetje de geraspte kaas. Niet alles in één keer, maar voeg een handje kaas toe en roer tot het volledig is gesmolten en saus wordt, voeg dan pas weer een volgend handje kaas toe. Als alle kaas is toegevoegd en opgelost zie je nu de komkommerstukjes in een kaassaus. Haal nu de pan van het vuur en voeg het room-eidooiermengsel toe, niet meer koken (want dan stolt het ei, nu bindt het de saus). Voeg ook de peterselie toe en roer nog even goed door.