Inmaken, tomaten en tijd

Als het om inmaken gaat denk ik altijd na over deze 2 waarheden:

Nummer 1: Ik drink graag en elke dag water, lekker dorstlessend, maar eerlijk is eerlijk: water smaakt naar niks. En dus volg ik de eerste keer het recept waarin water wordt gebruikt, maar kies ik een volgende keer in plaats van water liever geheel of gedeeltelijk een ander vocht, zoals azijn, likeur, appelsap, druivensap, wijn, olie,  citroensap, sinaasappelsap, etc. (afhankelijk van de inmaak).

Nummer 2: Tijd en aandacht en de beste producten geven het beste resultaat. Tomaten ontvellen kost bijvoorbeeld veel tijd maar daar wordt een goede chutney lekkerder van. En nog een voorbeeld: iets te weinig inmaak aanvullen met niet heel lekkere of niet goed bijpassende ingrediënten die je toch hebt liggen geeft bijna altijd een minder lekker resultaat. Zo heb ik ooit een peren-gemberjam die te dik was aangevuld met wat van die kant en klare siroop voor in de koffie. Yukhh. En ik heb een in principe prima sambal eens verziekt door er een bittere groene paprika aan toe te voegen. Nogmaals Yukhh.

De tijden zijn ook veranderd, vroeger maakte ik in om zoveel mogelijk te kunnen bewaren. Ik maakte dan soms wel 15 potten jam van dezelfde vruchten met (gelei)suiker en misschien nog wat citroensap. Maar ik merk dat ik de afgelopen jaren steeds vaker minder dezelfde inmaak maak en meer kleine hoeveelheden verschillende soorten inmaak. en dus meerdere recepten uitprobeer.

Dat kan ik zien aan de recepten voor aardbeienjam die ik al weer een jaar of vijf geleden maakte. Ik maakte toen in één week kleine hoeveelheden aarbeienjam met limoncello, aardbeienjam met chocolade en aardbeienjam met vlierbloesem. Alle drie lekker maar alle drie anders en leuk om die verschillen te proeven. En bovendien vond ik de aardbeienjam met limoncello lekker op een broodje, die met chocolade lekkerder op een croissantje en die met vlierbloesem was heerlijk om in een taart te verwerken.

En later deed ik hetzelfde met stoofpeertjes, na het schillen kookte ik voor de inmaak een deel in rode wijn met kaneel, steranijs en gember, een deel in rosé met citroen, en een deel in herfstbok met vanille.

Voor alle duidelijkheid: er is helemaal niks mis met aardbeienjam van alleen aardbeien, dat heb ik al heel vaak gemaakt en het is heerlijk. Maar ik vind het persoonlijke gewoon leuk om te experimenteren, ik hou van alle mogelijke internationale keukens en ik probeer graag recepten uit. En na al die jaren inmaken begin ik langzamerhand op mijn eigen kennis, kunde en ervaring te vertrouwen. Bovendien heb ik een leuk stel boeken waar ik heel veel recepten en/of inspiratie uit haal.

Wat ik wel elk jaar opnieuw en volgens hetzelfde recept maak is de saus/sap van geroosterde tomaten, die maak ik elk jaar in grote hoeveelheden en op dezelfde manier in, want die kan ik gebruiken voor allerlei soorten soepen en sauzen en stoofgerechten (gisteren nog pasta met uien, knoflook, chorizo en knolvenkel in tomatensaus – de allerlaatste pot van vorig jaar –  gemaakt, heerlijk)!

Maar ik maakte bijvoorbeeld al eens eerder de verse zaden van Tropaeolum (Oost-Indische kers) in, als kappertjes in een zoetzuur. Ik vond het niet geweldig lekker (ik weet niet eens meer hoe ik het maakte, met rode wijnazijn, water en suiker, dat weet ik nog wel). Ik maakte het nu weer, volgens een ander recept:

 

Het feit dat het potje al voor de helft leeg is zegt genoeg 🙂 . En van ‘gewone’ azijn en de bloemen van dezelfde Tropaeolum maakte ik deze lekkere en mooie zacht oranjeroze azijn:

 

En eergisteren kregen van een tuinbuurman een schaal met pruimen. We hebben er flink van gegeten maar vervolgens maakte ik van het restant deze pruimen in een siroop, met onder andere honing, bruine rum, kaneel en steranijs:

 

En dan nog deze…… ik probeer al jaren de smaak van tomaten te vangen in een pot. En dat lukt niet altijd even goed. Ja, de Moestuinchutney met tomaten is erg lekker (al een jaar oud en nu zelfs lekkerder dan vorig jaar). En de tomatengelei, de al eerder genoemde geroosterde tomatensaus, tomatenchutney, allemaal lekker. Maar ik bedoel de zomerse smaak van tomaten uit eigen tuin, zonder al te veel toevoegingen. Die je in salades kunt gebruiken, of gewoon zo kunt opeten.

Wij vinden half gedroogde tomaatjes uit de winkel lekker, ze zitten in bakjes en staan naast de bakjes met olijfjes, pesto en gevulde paprikaatjes en zo. Als ik die toch eens zelf zou kunnen maken, maar dan met echt lekkere tomaten uit eigen tuin. En ik denk dat het gelukt is (gisteren gemaakt en erg lekker, maar ik moet ook nog even aankijken hoe het na een weekje in pot smaakt).

 

En zoals je op de foto de linker pot ziet kwam ik ietwat vocht tekort, ik moet dus nog iets schaven aan het recept. Ik hoop het volgende week nogmaals te kunnen maken met nieuwe oogst en het dan iets aan te passen.

Ik heb dus nieuwe leuke inmaakrecepten gevonden, bedacht en geprobeerd. Maar ik heb geen tijd om ze op de website te zetten. Ik wil allereerst de mensen die vragen van andere mensen op deze website beantwoorden heel hartelijk danken!! Ik ben er niet alleen heel blij mee, ik kan eigenlijk niet meer zonder. Want ik krijg te veel vragen. En ik vind het echt niet erg om vragen te beantwoorden maar ik ben al weer zover dat ik elke ochtend nog voor het douchen en ontbijten achter de computer kruip en eerst minimaal één tot twee uur vragen zit te beantwoorden.

Social media is heel leuk maar ik krijg ondertussen niet alleen vragen via de website maar ook via de mail, en ook via de mail van waaruit de melding van een blog wordt verstuurd. En via facebook en instagram maar ook via chatberichten en persoonlijke berichten via die weg en bij de Youtube-filmpjes 🙂

En soms zijn het heel aardige mensen die vriendelijk vragen of ze een vraag mogen stellen en blij zijn met een reactie/antwoord. Maar er zijn ook mensen die in reactie op een foto van een blauwe bes op facebook schrijven: “wanneer snoeien”. Geen hallo, geen groetjes, geen dankjewel, niet eens een echte zin, zelfs geen hoofdletter of punt.

In de winter en het voorjaar, wanneer ik meer tijd heb,  vind ik het zelfs leuk om mee te denken en er zelf ook weer van te leren. Maar als ik de recepten van bovenstaande inmaak op de website wil plaatsen (en als ik komende herfst nog een kleine zadenlijst wil maken) lukt het me niet meer om alles te beantwoorden. Dus bij deze de oproep: als je een vraag hebt, stel die dan bij voorkeur op de passende pagina op mijn website of anders in reactie op het laatste blog. Dan blijven vraag en antwoord zichtbaar voor iedereen die later dezelfde vraag heeft en antwoord zoekt. En dan hoop ik weer een beetje te mogen vertrouwen op mensen als Ria, Carine, Wijnie, Petra, Gerard, Carola en al die anderen die ook vragen beantwoorden!

In ruil daarvoor hoop ik dit weekend de inmaakrecepten op de website te schrijven (en hoop ik weer tomaten te oogsten en daar de zaden uit te halen voor een kleine zadenlijst).

Dan nog even dit:

 

Ja, de grote oogst van emmers vol met tomaten is begonnen. We hebben al 16 grote potten geroosterde tomatensaus op zolder, Ruud begint al te zeuren dat er geen plaats meer is en er bijna geen potten meer zijn 🙂 .

Ik heb een 30 seconden filmpje gemaakt van de tomaten zoals je er wat op de foto hierboven ziet, nog steeds zonder geluid maar de briefjes met namen lijken me best handig voor de mensen die benieuwd zijn naar de rassen: Tomatenfilmpje op Youtube

En dan nog iets over tomaten: op zondagmiddag 25 augustus houdt Mime in Beugen weer een klein Tomatenfestival. Ze vroeg of ik het in mijn blog wilde noemen, bij deze. De toegang is gratis en je kunt er tomaten zien, proeven, ruilen, etc.. Meer informatie:  Tomatenfestival en Persbericht

En dan kan ik nu naar de tuin, en dat is hoog nodig, want het is er nogal een bende, na eerst hagel en daarna een hittegolf, het onkruid groeit ondertussen tot onder onze oksels en de oogst is overweldigend (met onder andere letterlijk een krat vol knolvenkel en emmers vol met bonen, tomaten, bieten en worteltjes).

Edit zaterdagochtend: zojuist het recept voor de Kappertjes van Oost-Indische kers geplaatst. En ook het recept voor de Azijn met Oost-Indische Kers-bloemen

Edit maandagochtend: ik het het recept voor de Pruimen in kruidige siroop geplaatst.

 

 

30 reacties op Inmaken, tomaten en tijd

Saskia B 3 augustus 2019 om 08:01

Dit word een strenge reactie. Voor ontbijt en douchen vragen gaan beantwoorden. Dat is echt niet heilzaam hoor, voor geest en ook voor lichaam! Ik ben zelf door heel veel schade en schande nu eindelijk echt aan het leren om grenzen te trekken… Een van de eersten is : EERST goed voor jezelf zorgen, DAARNA pas andere dingen gaan doen. Dus eerst ontbijten, dan pas in de aktiestand!
En in dit tijdperk van TMI, too much information, is het volgens mij ook heel heilzaam om daar grenzen te trekken. Je kunt, bijvoorbeeld, het aantal wegen waarlangs men jou vragen kan stellen beperken. Dus af van facebook (schijnt toch al een beetje ouderwets te worden), geen youtubefilmpjes plaatsen, of niet ook nog op de facebookgroep Moestuin voor gevorderden aktief zijn (waar ik je vandeweek tegenkwam, hihi, betrapt!)
Nou ja de boodschap is duidelijk he en ook vast niet de eerste keer dat je die hoort. Ik wens je alleen maar toe, dat je goed voor jezelf blijft zorgen, opdat je nog heel lang goed voor al je planten kunt zorgen en ons heel veel plezier kan bezorgen met al jouw Information!
En ik zag opeens niet meer onderaan een reactiemogelijkheid, nog wel bovenaan bij de titel. Ach ja, is ook een manier om reacties te beperken……gniffel.

Ruud & Diana 3 augustus 2019 om 08:31

Hallo Saskia,
Ruud zorgt heel goed voor me, ik zit alweer achter de computer en als Ruud poes Lotje eten heeft gegeven (want die gaat uiteraard altijd voor) krijg ik achter het scherm mijn ontbijt 🙂
En vandaag lijkt het rustig, dus kunnen we lekker op tijd naar de tuin.
Ik kan ook niet vaak genoeg zeggen dat ik het echt niet erg vind om vragen te beantwoorden, maar het lukt me gewoonweg niet meer binnen de tijd die ik heb.
Ik ga zeker je tips overwegen (bijvoorbeeld misschien niet meer elke foto die ik op instagram zet ook automatisch op facebook plaatsen).
Ik ken de facebookgroep Moestuinieren voor gevorderden niet, dat moet een andere Diana zijn. Ik volg eigenlijk geen andere facebookgroep, dus dat scheelt vast alweer tijd 🙂
En dankjewel voor de tip m.b.t. het kunnen plaatsen van reacties! Dat wist ik zelf niet eens. Augus is druk met de website, wellicht heeft hij eraan gesleuteld. Voor nu laat ik het maar even zo maar als ik hem toch moet mailen voor iets zal ik het gelijk even melden.

Dankjewel voor je bezorgdheid 🙂 !!
Diana

Saskia B 3 augustus 2019 om 13:56

Sorry Diana, dat van die facebook groep van moestuin voor gevorderden was ik gewoon in de war, want ik kan hem niet terugvinden.
Ja we leven ook allemaal in het tijdperk van TMI en we moeten allemaal leren hoeveel Information goed voor ons is.
Maar ik ben met allerlei info van jou natuurlijk superblij hoor, ga straks weer de moestuin kasaundi maken, alle kriebels wat was die lekker vorig jaar!

Wijnie 3 augustus 2019 om 10:17

Hoi Diana, wat een eer dat mijn naam in jouw blog vermeld staat! Zodra ik iets weet vind ik het inderdaad leuk om vragen te beantwoorden, maar ik weet ook niet alles, dus vertrouw er niet te veel op dat mijn antwoorden altijd juist of volledig zijn. Dit is tenslotte nog maar mijn 6e tuinjaar. Maar met dank aan jouw enorme en volledige website leer ik heel veel, ik geloof dat ik zelfs verslaafd raak aan jouw blogs :). Dank voor alles wat je doet! En zorg idd eerst voor jezelf en dan voor ons..
Groetjes Wijnie

Ruud & Diana 3 augustus 2019 om 10:29

Hallo Wijnie,
Of je wel of niet het antwoord helemaal goed weet maakt niet uit hoor, als het maar duidelijk is dat het in zo’n geval jouw ervaring is.
Soms weet ik het antwoord op een vraag, als de vraag heel duidelijk is en het antwoord een feit is (bijvoorbeeld of je Papaverzaden kunt eten, of aardappelziekte ook bij tomaten voorkomt, etc.). Maar uiteindelijk moet ik bij een vraag over een mogelijk probleem of ziekte of plaag of wat dan ook ook vaak gokken en bedenken wat het probleem, de oorzaak of wat dan ook zou kunnen zijn. En dan hoop ik ook altijd duidelijk aan te geven dat ik niet alles weet en elke tuin en jaar weer anders is. Waar in tuin 1 de sla opgevreten kan worden door konijnen, kunnen het in tuin 2 de slakken zijn, en in tuin 3 de eenden. Dat idee 🙂
Maar ik waardeer het beantwoorden en het meedenken zeer, dankjewel!!
En uiteindelijk lees ik wel elke reactie, zowel vraag als antwoord, en ik kan dus altijd nog aanvullingen geven op antwoorden van anderen
groetjes,
Diana

jannie 3 augustus 2019 om 11:27

Diana, sorry, toch ook een reactie van mij. Gewoon om je te bedanken voor weer een geweldig inspirerend stukje!!

Ruud & Diana 4 augustus 2019 om 09:45

Hallo Jannie,
Daar ben ik heel blij mee, en ook met je reactie hoor!
Ik ga er alleen niet altijd meer op reageren, maar nu nog even wel 🙂
groetjes,
Diana

ellen 3 augustus 2019 om 13:48

Beste Diane, ik lees je stukjes gewoon omdat ik er blij van word. Ik heb niet eens een moestuin! Take care! ellen

Carine p 3 augustus 2019 om 15:17

Dag Diana,
Ivm de half gedroogde tomaatjes…. zelf droog ik al jaren heel veel en graag had ik mijn ervaring meegegeven. Ik droog altijd half, dus alle vocht is er niet uit en de ingrediënten bewaren niet al te lang, in de ijskast gaat dit wel een paar weken mee.
De tomaatjes half gedroogd en opgelegd met olie en kruiden worden na een tijd een beetje te zacht naar mijn goesting. Ik vind het veel lekkerder om de half gedroogde tomaatjes in zakjes in de vriezer steken. Er is geen gevaar qua schimmel (let op met jouw laatste potje dat niet helemaal gevuld is). Ik weet het, plaats in de vriezer….. Bij mij krijgen mijn gedroogde tomaatjes altijd voorrang in de vriezer . Ook vind ik de gedroogde tomaten van lekkere soorten zo’n verschil, grote soorten snijd ik in sneden en deze vind ik de lekkerste gedroogd, zoals bv MALAKHITOVAYA SHKATULKA. Gedroogd is deze super. Vorig jaar voor het eerst deze tomaat geproefd via jouw zaden, dit jaar heb ik 5 planten staan omdat ik ze zo lekker vind. De tomaten wegen allemaal bijna 500 gram.
Zonnige, terug normale temperaturen, Groetjes carine

Ruud & Diana 4 augustus 2019 om 09:50

Hallo Carine,
Ik ga ze zeker ook eens proberen in te vriezen, vandaag kunnen we weer 2 emmers tomaten oogsten en ik verzin nog even of ik er geroosterde pastasaus van maak of ze in de oven droog, ik wil eigenlijk eerst ook even proeven hoe na een paar dagen de tomaatjes in pot smaken voor ik het nogmaals maak. Ik heb de laatste keer alleen maar romatomaten gebruikt, ik wil het eigenlijk ook eens gaan proberen met andere tomaten (die moeten dan wellicht wat langer drogen). Het is in ieder geval leuk om het allemaal uit te proberen!
groetjes,
Diana

Carine p 4 augustus 2019 om 17:56

Dag Diana, qua droogtijd doe ik dit ongeveer 8 uur in het droogtoestel op 60 graden.
Grt Carine

Ruud & Diana 5 augustus 2019 om 08:45

Hallo Carine,
Ja, ik wil ze ook nog drogen in het droogapparaat, 60 graden is de hoogste-warmste stand op mijn voedseldroger.
Ik heb ze nu nog in de oven gedroogd, maar eerst ook warmer gezet (2 uur op 100 graden en daarna de oven terug naar 50 graden met de deur op een kier.
We hebben het gisteren geproefd en het was wel nog wat te vochtig naar onze mening, misschien de volgende keer eerst nog wat langer drogen. Maar het was wel heel erg lekker, veel lekkerder dan die tomaatjes uit de winkel 🙂
groetjes,
Diana

Gerda 3 augustus 2019 om 17:03

Ovengedroogde tomaatjes die mijn man altijd van onze mini pommodori tomaten maakt:

Kilo tomaatjes halveren en marineren met olijfolie, knoflook, gesnipperd uitje, tijm, oregano, peper en zout.
Dit op een bakplaat leggen (bakpapier gebruiken) en 1,5 uur in een voorverwarmde hete luchtoven op ca. 110-120 graden.
Wij vriezen het in kleine bakjes in (als er nog wat over is tenminste)
Het is heerlijk !!
Veel groetjes van Gerda

Wil van Pelt 3 augustus 2019 om 18:31

Dag Diana,
Bedankt voor je recept van de kappertjes . Ik ben gelijk bij de buren de zaden uit Oost-Indische kers gaan oogsten. Ben zeer benieuwd naar de smaak.

Gerhardus 3 augustus 2019 om 20:18

Dag Diana,

Ik heb al erg veel geleerd van je site en ik dank je nogmaals voor de antwoorden op de verschillende vragen die ik je de afgelopen tijd stelde. Ik vind het erg vriendelijk van je dat je de moeite neemt om ieder te helpen met zijn/haar probleem of vraag. Maar het moet niet jouw eigen leven beïnvloeden. Je hebt het überhaubt al druk genoeg met de site (blogs, pagina’s, recepten, etc.). En jijzelf en jouw eigen tuin gaan natuurlijk voor.

Groeten uit Friesland.

Carina 3 augustus 2019 om 21:25

Hallo Diana,

Leuk om je blogs en website te lezen. Zeker een goede aanvulling op mijn moestuin- en inmaakkennis. Ik maak mijn tomaten in zonder toevoegingen omdat tomaten van zichzelf al zurig zijn. Ik snijd ze doormidden, kook ze 20 minuten. Stop ze heet in gesteriliseerde potten, zo vol mogelijk, en vul de potten af met kokend water – op z’n kop, klaar. Ik maak ze in voor tomatensoep (vorige week de laatste pot met tomaten van 2018 gebruikt). Bij gebruik stort ik de inhoud van zo’n pot in een pan samen met de overige ingrediënten van de tomatensoep (volgens mijn oma’s recept). Heerlijk. De smaak, geur en kleur is nog exact hetzelfde als wanneer ik ze vers gebruik.

Saskia 3 augustus 2019 om 23:08

Dag Carina,
Ik zou wel graag dat recept willen krijgen als het mag?
Lijkt me heerlijk zo n oma recept van tomatensoep!
Hartelijke groet!
Saskia

Eeg van der Staak 4 augustus 2019 om 07:26

Wacht even…. Diana’s mooie moestuin is toch een productie van uitgeverij Samoa? Met een fulltime redactie team en Diana als hoofdredacteur? Waar de mensen ‘s-avonds rond een uur of vijf naar huis gaan en dan een wijntje drinken in hun tuin? TOCH?

Lieve Ruud en Diana…. wat jullie neerzetten is zo bijzonder! Ik ben dit jaar gestart met moestuinieren en het succes is grotendeels jullie credit. Ik vroeg me al af waar je de tijd vandaan haalt voor al die stukjes maar vooral ook inhoudelijke informatie.

Ik zeg… stoppen met social media en terug naar de nieuwsbrief. Mensen met vragen moeten dan maar wat meer moeite doen voor een antwoord. Social media geeft goed weer hoe de maatschappij is geworden. Anoniem, consumptief en vaak gewoon niet aardig. Juist helemaal niet wat moestuinieren (volgens mij) in houdt.

Ruud & Diana 4 augustus 2019 om 10:03

Hallo Eeg,
Dankjewel voor je aardige woorden!
En leuk om te horen dat je eerste moestuinjaar succesvol is (en hopelijk dus ook voor herhaling vatbaar 🙂 )!
Ja, misschien moet ik wat minderen met Social Media, maar aan de andere kant vind ik het ook heel leuk om even foto’s van wat ik zie of oogst te plaatsen want daar ben ik trots op. En ik ben blij met alle reacties en ook met vragen maar de tijd ontbreekt me gewoon. Een kleine spagaat dus 🙂 . Maar niks ergs, ik hoop alleen dat mensen de vragen op de juiste plaats willen stellen zodat andere mensen mee kunnen denken en de vraag en het antwoord zichtbaar blijven voor volgende lezers. Wat dat betreft zijn reacties/vragen/antwoorden op de juiste pagina’s heel nuttig, denk ik, veel meer dan dat ik die vragen persoonlijk in mails of berichtjes, etc. beantwoord en er dus maar 1 persoon iets aan het antwoord heeft.
groetjes,
Diana

Johanna 4 augustus 2019 om 09:48

Hallo Diana, dit is mijn eerste reactie maar ik volg je al een hele tijd en geniet altijd van je berichtjes, je geweldige website die net een moestuin encyclopedie is, de zaaiagende etc. Dus bij deze mijn dank.
Ik kwam een leuk recept tegen voor de tomatenvelletjes in het boek van Alys Fowler, Overvloed. Erg leuk boek trouwens.
Je droogt de tomatenvelletjes op bakpapier in de vensterbank met behulp van wat zon, bij mij waren ze binnen een dag droog. Als ze droog zijn maal je ze fijn samen met wat zout, gedroogde pepers en gedroogde marjoraam. Het is een beetje zoet/spicy en erg lekker op Italiaanse gerechten maar ook op eieren.
Groet,
Johanna

Ria 4 augustus 2019 om 14:14

Johanna bedankt voor de tip, wat een origineel idee. Ik ga het zeker proberen.

Ria

Carine p 4 augustus 2019 om 18:03

Dag Johanna,
Wat een fantastisch idee! Ik ga dit onmiddellijk proberen. Bedankt voor het delen, dit is net het leuke aan een goede blog!
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 5 augustus 2019 om 08:57

Hallo Johanna,
Wat een leuk idee!!
Dit ga ik zeker deze zomer nog proberen! Ik heb in een restaurant wel eens avocado gegeten waarover tomatenpoeder was gestrooid. En toen bedacht ik hoe lang tomaten wel niet moeten drogen voor je er poeder van kunt maken. Maar je maakt het dus niet van tomaten maar van tomatenvelletjes, ik was er zelf nooit op gekomen. Ik verheug me nu al zo’n met tomatenpoeder bestrooid eitje 🙂
Dankjewel voor de tip!
Diana

Til 5 augustus 2019 om 16:32

Hallo allemaal,

Diana, aangezien je het had over de foto’s die je graag wilde delen, is het misschien niet een idee om daar nog een lijst voor toe te voegen aan deze fantastische site? Zo zou je eventueel misschien weer wat extra ruimte kunnen creëren voor jezelf ,omdat je niet meer alles hoeft langs te lopen en eigenlijk dan alles bij elkaar hebt.

En bedankt alle voor de recepten en tips voor het inmaken. Weer een hoop te maken en te proeven. Lang leve de moestuin ; )

Ruud & Diana 5 augustus 2019 om 20:33

Hallo Til,
Dankjewel voor de tip!
Foto’s op de website zijn heel ‘duur’, ze kosten veel ruimte en dus ook geld. Nu kun je eigenlijk niet zien dat de foto’s in groot formaat zijn (omdat de website vrij smal is), maar ik hoop in de toekomst meer foto’s te kunnen laten zien (in een groter formaat ook) op de verschillende pagina’s. Of ik dat ook in een soort lijst kan doen durf ik niet te zeggen, ik vrees dat ik niet zoveel verstand van het maken van een website heb om dat te kunnen beloven 🙂
Helemaal met je eens, lang leve de moestuin 🙂
groetjes,
Diana

Stella 7 augustus 2019 om 13:01

Hallo Diana , ben super fan van je , ik hou ook erg van halfgedroogde tomaatjes ,maar ik kan ze nooit lang goed houden .Zie dus uit naar je tryout Heb veel liguria staan maar die vind ik te sappig .Ik koop gewoonlijk san marzano tomaten voor dat .Heb jij deze al eens gezaaid ?? De geroosterde tomatenpuree is super ,gisteren gemaakt

Ruud & Diana 8 augustus 2019 om 08:03

Hallo Stella,
Hier is de Liguria dit jaar niet heel sappig, grappig dat dat dus per jaar kan verschillen, hè (ik weet niet precies waarom maar de warmte, droogte of iets dergelijks zal er mee te maken hebben). Helaas kan ik er om die reden slechts een klein aantal zaden van oogsten. Ik heb al wel wat verschillende San Marzano rassen geteeld, waaronder de Gigante: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat2/san-marzano-gigante/ en de Lungo: https://www.mooiemoestuin.nl/tomaat2/san-marzano-lungo/.
Je brengt me gelijk op een idee, ik moet nodig de San Marzano Gigante volgend jaar weer eens zaaien, want die gaf een heel goede opbrengst en was ook nog eens lekker. Misschien ga ik volgend jaar wel eens meer roma’s zaaien, speciaal voor het semidrogen 🙂 . Ik beloof morgen het voorlopig recept op de website te zetten!
groetjes,
Diana

Saskia 8 augustus 2019 om 17:59

Hoi Diana,

Sorry, maar ook ik heb een vraag aan je. Is het mogelijk om het recept van de pruimen op siroop ook te plaatsen of door te geven waar ik het kan vinden? Ik kom namelijk om in de pruimen en het lijkt me een lekker recept.

Groetjes Saskia.

Saskia 9 augustus 2019 om 10:17

Dank je Ria, ik had al gekeken maar blijkbaar niet goed genoeg.
Groetjes Saskia


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Of abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties