Jam van aardbeien met chocolade

Allereerst even een paar opmerkingen. Ik zag een heel leuk recept voor aardbeienjam met bietjes en chocolade in het tijdschrift Delicious in 2015, het recept komt uit het kookboek van Gartine. Ik had alleen op het moment dat ik het wilde maken geen bietjes, maar besloot het dan gewoon zonder bietjes te maken. En verder had ik mijn twijfels over de dikte van de jam en over de houdbaarheid. Om die reden heb ik ervoor gekozen om het recept voor een deel te volgen en voor een deel mijn eigen weg te volgen. Als eerst zal ik het officiële en originele recept beschrijven en daaronder het recept zoals ik dat heb gemaakt. Van het eerste recept kan ik dus niet vertellen wat ik er van vind, van het 2e recept weet ik in ieder geval wel heel zeker dat wij het erg lekker vinden, en voor herhaling vatbaar.

Het originele recept:

voor 1 pot van 0,4 liter

Ingrediënten:

 • 350 gram aardbeien
 • 100 gram gekookte bietjes, gepeld
 • 1/3e appel, geschild en in blokjes gesneden
 • 125 milliliter appelsap
 • sap van 1/2 citroen
 • 25 gram geleisuiker
 • 35 gram pure chocolade, fijn gehakt

Recept:

Giet het appelsap in een pan en breng het aan de kook. Voeg aardbeien, bietjes en appelblokjes toe en laat dit 5 minuten koken. Zet dan het vuur uit, maak met de staafmixer het mengsel goed fijn en voeg citroensap naar smaak toe. Breng het mengsel weer aan de kook en voeg geleisuiker en chocolade toe, verwarm tot de suiker is opgelost, schenk de jam vervolgens in een pot (die je uiteraard eerst met wat soda en kokend heet water hebt schoongemaakt/gesteriliseerd.

Mijn overwegingen om het anders te doen; ik had nog geen bietjes van eigen tuin. En ik vond de hoeveelheid appelsap erg veel (ik had 1300 gram aardbeien en dus zou ik bijna 400 cc appelsap moeten gebruiken). Met dan slechts 80 gram geleisuiker leek me dat niet goed voor een lange houdbaarheid en ik vreesde ook voor de consistentie van jam (te dun).

Inmaak aardbeienjam met cocoladeEn dus is dit wat ik er in mijn geval van maakte:

voor 7 potten van 0,35 liter

Ingrediënten:

 • 1300 gram aardbeien, schoon gewicht en in kwarten gesneden
 • 500 gram appelblokjes op eigen sap (uit eigen eerdere inmaak), eventueel te vervangen door 1 deciliter appeldiksap en 2 appels in blokjes
 • sap van 1 citroen
 • 700 gram geleisuiker speciaal
 • 100 gram pure chocolade, fijn gehakt

Jam aardbei met chocoRecept:

Doe de aardbeien met de appelstukjes + sap of appeldiksap en de geleisuiker in een pan en breng dit al roerende aan de kook. Kook 5 tot 8 minuten en zet het vuur dan even uit. Bedenk of je een fijne of grove jam wilt en maak met de staafmixer (of aardappelpureestamper) het mengsel fijn of grof. Zet het vuur weer aan en breng het mengsel weer aan de kook. Voeg het citroensap toe en op het allerlaatste moment de gehakte pure chocolade. Roer nog even door en vul vervolgens de potjes (die je uiteraard eerst met wat soda en kokend heet water hebt schoongemaakt/gesteriliseerd). Sluit de potten goed af en zet de potten ondersteboven tot ze afgekoeld zijn.

En zoals ik het nu heb gemaakt vinden wij het erg lekker. Overduidelijk aardbeien (ik heb zelf de jam met vrij veel stukjes erin vrij grof gelaten), maar toch ook met heel duidelijk de chocoladesmaak. Lekker fris door de friszure appels die ik gebruikte en door het citroensap (en op een totale hoeveelheid van 1800 cc fruit is 700 gram geleisuiker speciaal zeker niet heel erg veel, er zijn zoetere jams. En prima van consistentie, makkelijk smeerbaar, maar stevig genoeg om echt jam te zijn.

Ik ga wel komende zomer het echte originele recept eens proberen (als ik van eigen tuin bietjes heb), want dat klinkt ook wel heel bijzonder. Ik zal hier nog laten weten hoe dat smaakt, en hoe de consistentie dan wordt.