Jam van aardbeien en Limoncello

Details

voor 6 potten van 3 deciliter

Ingrediënten:

  • 1 kilo aardbeien (schoon gewogen, gewassen, kroontjes eraf en gehalveerd)
  • 1 appel, geschild en in stukjes gesneden
  • een citroen, onder de kraan goed schoongeboend
  • 550 gram geleisuiker speciaal
  • een flinke scheut limoncello (Italiaanse citroenlikeur)

Recept:

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en laat ze goed uitlekken. Snijd ze doormidden en doe ze in een pan. Voeg de appelstukjes toe en de geleisuiker speciaal. Rasp met een extra fijne rasp de schil van de citroen af (alleen het geel, het wit is bitter!) en pers de citroen uit. Voeg rasp en sap toe aan het aardbeienmengsel en breng alles aan de kook.

Maak ondertussen met soda en kokend water de potten schoon, spoel ze na met kokend water en laat dat erin staan tot je de potten kunt gaan vullen.

Bedenk hoe je je aardbeienjam wilt, met veel stukjes, minder stukjes of juist helemaal glad. Je kunt met een staafmixer de jam helemaal glad maken. Zelf vind ik deels glad maar ook nog stukjes erin lekker en ik gebruik daarvoor de aardappelpureestamper die ik zo vaak op het aardbeimengsel stamp tot ik de verhouding tussen stukjes en gelei goed vind.

Kook de aardbeien in ieder geval niet te lang, 5 minuten, even stampen of pureren en dan nog 1 of 2 minuten, dat is genoeg, dan blijft de smaak het lekkerst en de felrode kleur het mooist.

Giet op het laatste moment een flinke scheut (ik heb ongeveer een deciliter gebruikt) van de Limoncello in het kokende aardbeienmengsel en roer het goed door. Giet de potten die nog met kokendheet water gevuld staan leeg en vul ze direct met de jam. Sluit ze af en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. Controleer of ze goed vacuüm zijn (het deksel kun je dan niet meer indrukken), potten die niet vacuüm zijn kun je beter in de koelkast bewaren en binnen 6 weken openmaken en opeten, potten die vacuüm zijn kun je minimaal 1 jaar bewaren op een donkere, koele plaats.

Erg lekker! Duidelijk te proeven, die Limoncello, geeft een extra smaakje aan de jam, en de citroen en appel maakt de jam lekker fris. Ik zag vorig jaar op de website van Caroline Brouwer de tip om aardbeien in Limoncello te marineren en zag juist deze week een recept van aardbeien met Limoncello op de website van Italiaans koken met Antoinette. En zo werd dit recept geboren. Ik heb deze week 3 verschillende aardbeienjamsoorten gemaakt; deze aardbeienjam met Limoncello, aardbeienjam met vlierbloesem, en aardbeienjam met chocolade. Allemaal even lekker en de moeite waard om eens te maken!

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!