Kappertjes van zaden van Oost-Indische kers

Details

(23 beoordelingen)

Herkomst recept: Preserves, River Cottage Handbook No. 2

Voor 2 kleine potjes van ongeveer 100 gram

 

INGREDIËNTEN:

  • ruim 3 handen vol zaden van de Oost-Indische kers
  • 300 cc water
  • 15 gram zout
  • 200 cc lekkere azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of kruidenazijn)
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes

RECEPT:

Allereerst: oogst verse, jonge witgroene zaden van de Oost-Indische kers (Tropaeolum). Oogst geen zaden die al wat beginnen te verdrogen, ik oogst ze zo vers dat ze vaak nog met drie zaden aan elkaar vast zitten (die ik zelf van elkaar ‘los breek’).

Pluk de verse zaden en was ze. Maak een pekelbad van 3 deciliter water en 15 gram zout. Roer tot het zout is opgelost in het water, voeg de zaden toe en laat dit 24 uur bij kamertemperatuur staan.

Na 24 uur: maak 2 kleine glazen potjes en deksels goed schoon en steriliseer ze door ze 20 seconden volledig onder te dompelen in kokendheet water.

Giet de zaden door een zeef. Doe in elk potje wat peperkorrels en een schoon laurierblaadje. En schep dan met een schoon lepeltje de uitgelekte zaden in de potjes. Giet de azijn erover tot de zaden minimaal 1 centimeter onder azijn staan. Sluit de potjes en bewaar ze maximaal 1 jaar in de koelkast.

 

Nou, zo makkelijk te maken en toch zo lekker! Dit is natuurlijk geen echte inmaak waarbij je de potjes ruim een jaar in een voorraadkast kunt bewaren. En omdat de azijn en de ‘kappertjes’  niet zijn verhit is de pot ook niet vacuüm. De houdbaarheid hangt in dit geval af van het zout, de azijn en de koelkast. Maar in de koelkast is het net zo lang houdbaar als een echt potje kappertjes. Dit is zuurder, minder zout en vooral pittiger van smaak en steviger van structuur. Maar op dezelfde manier bruikbaar, lekker in en over salades, grof gehakt in koude sauzen (zoals tartare-saus), over visgerechten, etc.. In boek waar ik dit recept in vond werd trouwens ook de suggestie gegeven om eens te wisselen met kruiden en in plaats van laurier ook eens te kiezen voor bijvoorbeeld dragon of dille.

p.s.: Kijk ook eens bij het recept voor een gekleurde azijn met Oost-Indische Kers-bloemen

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief