Azijn van Tropaeolum (Oost-Indische Kers)

Details

(11 beoordelingen)

Herkomst recept: Preserves, River Cottage Handbook No. 2

Voor 2 flesjes van ongeveer 250 cc

INGREDIËNTEN:

  • ongeveer 100 bloemen van Oost-Indische kers (Tropaeolum)
  • 2 sjalotjes of lenteuitjes, fijngesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • 10 peperkorrels
  • een handje verse witgroene zaden van de zaden van de Oost-Indische kers
  • 500 cc goede kwaliteit doorzichtige azijn (bijvoorbeeld witte wijnazijn of kruidenazijn)

 

RECEPT:

Neem een grote pot die afsluitbaar is (bijvoorbeeld een weckpot. En zorg vervolgens dat alle ingrediënten en benodigdheden klaar staan, want na het plukken van de bloemen verwelken deze uiteraard snel.

Pluk minimaal 100 bloemen van de Oost-Indische kers (ik heb ze op de volkstuin geplukt en moest daarna nog naar huis fietsen, het helpt dan om de bloemen in een plastic zak te doen en die dicht te binden – in het plastic is de luchtvochtigheid hoog en is er geen verdamping, de bloemen blijven, op die manier vervoerd/bewaard, wat langer mooi).

 

Zorg dat de weckfles goed schoon is door deze eerst af te wassen en daarna te vullen met kokendheet water en dat even te laten staan. Giet dan het hete water uit de weckfles en vul die met het zout, sjalottensnippers, peperkorrels, zaden van de Oost-Indische kers en de azijn.

Stort de bloemen op een schone theedoek en zet de pot met azijn ernaast. Controleer nu elke bloem op ongerechtigheden (zoals spinnetjes, etc.) en verwijder het groene stukje steel zodat je alleen de hele bloem inclusief sporen hebt. Op de foto hieronder zie je de geplukte bloemen zoals ze uit de zak kwamen, de groene steeltjes heb ik dus na het maken van deze foto verwijderd. Voor de smaak zal het zeker niet slecht zijn want de groene steeltjes smaken ook gewoon pittig zoals het blad van Oost-Indische kers, maar het leek me niet bevorderlijk voor een mooie kleur.

 

Voeg de bloemen toe aan het azijnmengsel in de pot en zorg dat aan het eind de bloemen allemaal helemaal onder azijn staan:

 

Sluit de pot af en zet die op een lichte maar niet zonnige plaats bij kamertemperatuur. Schud af en toe zodat het zout oplost en alle bloemen van plaats verschuiven en onder azijn staan. Laat 30 dagen staan.

Zo ziet het er na 30 dagen uit:

 

Je kunt de azijn nu zeven en vervolgens door een neteldoek of schone zakdoek gieten zodat de azijn helder is. Giet de azijn vervolgens in schone azijnflesjes.

 

Leuk om te doen! En ook lekker. Uiteraard is de smaak voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit en smaak van de azijn, dus kies een azijn die je lekker vindt. En ik vind zelf witte wijnazijn nu eenmaal niet altijd even lekker, ben opgevoed met blanke natuurazijn 🙂 . Ik heb in dit geval de kruidenazijn van Tromp & Rueb gebruikt, dat vind ik zelf een erg lekkere azijn, ze is te koop in de meeste supermarkten en heeft ook nog eens een leuke prijs.

Ze is dus vooral een mooie azijn, de kleur is zacht oranjeroze maar die kun je natuurlijk aanpassen (wanneer je bijvoorbeeld alleen rode Tropaeolum-bloemen gebruikt). En uiteindelijk proef je de Oost-Indische kers wel in de azijn, niet heel sterk maar subtiel, zacht, poederig, fris met een vleugje pit. Gewoon lekker! In het boek waar het recept uitkomt wordt de suggestie gegeven om er een dressing voor een Oosterse salade mee te maken (met o.a. sojasaus), maar je kunt de azijn natuurlijk gebruiken in alles waar je anders ‘gewone’ azijn in zou gebruiken. 

p.s.: kijk ook eens bij het recept voor ‘Kappertjes van Oost-Indische kers zaden’

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief