Oogsten en nog meer recepten

Ik schrijf dit blog terwijl er een kilo of 4 in de oven geroosterde rode bieten in de keuken staat af te koelen tot ik ze kan raspen en in kan vriezen.

Het is elk jaar hetzelfde maar dit jaar lijkt het wat erger dan in andere jaren (dat komt vast door de droogte/warmte en vervolgens eindelijk de regen): de oogst raast bijna als een storm over de tuin. Al die maanden van plannen en zaaien, planten en wieden en water geven zorgt ervoor dat we nu elke tuindag letterlijk een emmer vol met oogst mee naar huis nemen; bieten, worteltjes, bonen, knolvenkel, tomaten, komkommers, appels, vijgen, andijvie, paprika’s, rode kolen, courgettes……. binnen enkele weken zitten onze 2 vriezers vol.

 

Terwijl Ruud vak voor vak schoonmaakt ben ik verantwoordelijk voor de oogst, zowel voor het plukken zelf als voor het koken ermee. En dan maakt Ruud vervolgens het stukje grond waar die groenten stonden weer schoon zodat er nog wat nieuws in kan worden gezaaid of geplant. Maar daar heb ik pas volgende week (hopelijk) weer tijd voor want de oogst stapelt zich in de schuur op en die moet ik eerst wegwerken.

Het is veel werk, en er zijn ook heus momenten dat ik er geen zin in heb. Maar tegelijkertijd geniet ik van die overvloed, het geeft een ‘een rijk gevoel’, beter dan dat kan ik het niet omschrijven.

Straks nog even de bieten raspen en invriezen, morgen de courgettes dan maar snijden. En er staat nog een bakje vol met pruimen, wat wil ik daarmee doen? Ik zet ze maar even in de koelkast, daar blijven ze een dagje langer goed en dan kan ik er nog even over verzinnen. En als ik geen tijd of inspiratie heb kiep ik ze gewoon in de kwark, altijd goed.

Ik probeer de recepten die ik maak ook gelijk op de website te zetten maar ook daarmee loop ik iets achter. Het recept voor deze eenvoudige maar lekkere tomaten’taart’ moet ik nog plaatsen:

 

En dat geldt ook voor het recept van couscous met knolvenkel en sinaasappel, en voor deze rijsttaart met blauwe bessen en sinaasappel:

 

Links en rechts slingeren briefjes met recepten, in een handschrift dat voor niemand anders leesbaar is, ik ben zelf de enige die nog wijs kan worden uit de gekreukte briefjes met vlekken, krabbels en aanvullingen in afkortingen. Ruud weet gelukkig dat hij ze niet mag weggooien tot ik ze doormidden heb gescheurd.

Een aantal recepten heb ik wel al op de website geplaatst, zoals het beloofde recept van de  Half gedroogde tomaatjes in dressing

En ondertussen heb ik ook dit heerlijke recept van Appelgelei met cider gemaakt:

 

Je kunt het hier vinden: Gelei van appel en cider

En waar ik zeker reclame voor moet maken is dit geweldige recept voor Vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitten:

 

Het nadeel is dat het niet goed voor de lijn is, want het is niet alleen heel zoet en suikerrijk maar het is zo lekker bij blauwaderkaas dat we vanmiddag nog maar een keer een stukje gorgonzola hebben gekocht 🙂 . Mocht ik nog wat vijgen kunnen oogsten ga ik er zeker nog wat potjes van maken want in dit tempo is de voorraad snel op. Het recept: Vijgenconfituur met sinaasappel en pijnboompitten

 

Verder hoop ik ergens in de komende dagen nog 2 leuke recepten te kunnen plaatsen, van ingemaakte Harissa (met de eerste oogst rijpe pepers) en van een verbeterd recept voor cherrytomaatjes in zoetzuur.

Morgen gaat het stormen, dat betekent geen tuindag en dan kan ik hopelijk de wortelen schrappen, grof hakken en invriezen. En de courgettes alsnog snijden. En als het dan zondag wat beter weer is kan ik wellicht basilicum plukken en invriezen. En dan kan ik ook weer tomaten oogsten om nog een keer pastasaus in te maken.

En kan ik ook weer aubergines oogsten, op de foto hieronder zie je het ras Pyatachok. Ik had geen idee wat die naam betekende maar als ik googel zie ik afbeeldingen van een getekend jong varkentje, een soort Nijntje maar dan anders. En het zijn inderdaad kleine ronde tot ovale roze tot lichtpaarse aubergines 🙂

 

Dan nog even de melding dat ik een blog op de website van Pokon heb geschreven, en dit keer met wat wetenswaardigheden over de naamgeving en het gebruik van Tropaeolum / Oost-Indische Kers

Tot slot nog één foto, en die gaat ook over oogst. Want we kunnen niet alleen fruit, groenten en kruiden oogsten, ook de eerste zaden beginnen te rijpen. Op de foto zie je Helichrysum bracteatum Silvery Rose, je ziet de rijpe zaden letterlijk uit de bloembodem puilen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest

38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marian Langens

Even over die bieten, Schuif je die met schil en al in de oven? Ik ben aan het googlen gegaan en dan lees ik steeds over aluminiumfolie. Daar heb ik niet zo’n zin in, dan kook ik de bieten liever in de snelkookpan.
Verder geniet ik van je blogs en vind ik het bewonderenswaardig hoe je alle ballen in de lucht houdt!

Carine p

Dag Marian en Diana,
Ik kook nooit rode bieten in water, omdat inderdaad de smaak wat verloren gaat. Steeds ga ik deze stomen als ik ze koud wil eten. Ik vind ze ook lekker in schijven gesneden met wat honing, olijfolie en verse tijm en dan de oven in.

Zelf gebruik ik geen alumiumpapier, maar dat is een persoonlijke keuze, omdat het 400 jaar duurt alvorens dit afgebroken wordt en de verwerking van aluminium enorm vervuilend is voor het milieu. Geen kritiek hoor, gewoon kwestie van bewust omgaan met materialen.
Nu snel verder werken. Hier ook een stapel te verwerken. Tussen haakjes, deze nacht gedroomd dat Ruud bij mij was langsgekomen om onkruid te wieden. Ik stond met een glimlach op .
Groetjes
Carine

Ann

Ik stoof ze in een gietijzeren kom met deksel (Dutch oven). Zelfde effect als aluminium maar geen afval. Ik gebruik mijn gietijzeren kommen en pannen dagelijks. Enkel voor rode bieten zou ik ze niet kopen maar ze zijn zo handig voor alles, van pannenkoeken en sudderpotjes tot brood.

Carine p

Dag Ann,
Rode biet heb ik nog nooit gestoofd in gietijzeren potten (zoals bv creuset veronderstel ik?), ook brood heb ik daar nog nooit in gebakken, terwijl ik dat al wel (ik durf het bijna niet zeggen) al meer dan 30 jaar maak. Hoelang stoof je de rode biet dan? Ik ga de smaak eens vergelijken met stomen.
Bedankt voor de tip
Groetjes carine

Carine p

Dag Diana,
Bedankt voor de verwijzing van het broodrecept. Brood maken zit na zoveel jaren in mijn vingers dat ik niet meer de hoeveelheden bloem en water weeg . Ik zie dit bij het kneden. De hoeveelheid vocht is zo afhankelijk van de soort bloem die je gebruikt (grofheid, recente, oude tarwesoorten, heel het gedoe over gluten) Daar kan ik veel over vertellen, maar uiteindelijk heeft dit niks meer over tuin te maken, dus ik zal het hierbij laten (tenzij daar interesse voor is). Deze winter zal ik zeker eens brood trachten te maken in mijn cocotte (gietijzeren pot) als de kachels aan staan…. lijkt nog zo ver maar heel dichtbij. Vele tuingroetjes
Carine

Anoniem

Hey Marian en Diana ,
Ik stoom mijn rode bietjes altijd met de schil eraan een 30 tal minuutjes en dan direct in koud water en als je er met je handen over gaat valt de schil er direct af . en daarna stop ik ze in de vriezer 🙂

Wil Fransen

Hoi Diana,
Ik lees dat je de wortels schrapt. Ik doe dat al jaren niet meer: ik was ze en wrijf ze daarna flinin met een handje vol zout. Een paar keer naspoelen en klaar. Scheelt handen vol werk! Groet, Wil.

Wijnie

Hoi Diana en Wil,
Ik doe het nog anders, ik heb een werkborstel met handvat en heel stugge haren gekocht bij Albert Heijn, daar schrob ik de wortels mee schoon, ze zijn dan gelijk ook half geschrapt. Daarna gelijk de pan in. Succes met al je oogst Diana en andere moestuinders!
Groetjes Wijnie

Wijnie

Hoi Diana,
Nog een toevoeging: je schrijft dat je vriezers bijna vol zijn: ik vries wortels helemaal niet in. In mijn schuur heb ik een bak met vochtig zand staan, daar gaan bij mij binnenkort de wortels in en dan blijven ze goed tot dat ze in het voorjaar weer uit gaan lopen. Misschien een optie als je de ruimte in je vriezer ook voor andere dingen wilt gebruiken…
Groet Wijnie

Carola

Hallo Wijnie,
Hier ook: de wortels overwinteren in kratten vol zand in de schuur. Het scheelt niet alleen ruimte in de vriezer, ze blijven dan net zo lekker als vers geoogst. Hetzelfde geldt voor knolselderij en biet.
Groetjes,
Carola

Vera Eldering

Zo kan je bieten ook een jaar in zand bewaren!

Wijnie

Oh, gelukkig Diana, ik zag je al uren in de keuken staan om kilo’s wortels te schrappen, mn moeder doet dat nog steeds, maar ik ben daar dus echt mee gestopt. Kost me veel te tijd en met de werkborstel zijn ze snel goed schoon. Hoop voor iedereen dat er deze week genoeg regen voor de tuin komt!
Moestuingroetjes Wijnie

Yvonne

Euh Nijntje is toch geen varkentje? Nijntje is een konijntje. Hihihi… wel grappige vergissing.

Ria

Yvonne, ik geloof dat Diana geen vergissing maakt. Ze schrijft toch: “een soort Nijntje, maar dan anders”. Ik begrijp daaruit dat ze wil zeggen: geen gestileerd konijntje maar een gestileerd varkentje.

Ria

Jeanine Zundert

Hoi Diana,
Je schrijft over vijgen. Heb je die in de kas staan? Ik wil graag een vijg in de tuin en dan een lekkere soort die goed tegen een graadje vorst kan. Welk soort moet ik dan hebben en waar koop je zo’n struik/boom?
Verder alle bewondering voor je tomeloze energie en de zorg die je overal aan besteedt!
Groetjes, Jeanine

Maarten

Wij hebben in de tuin een vijgenboom (ongeveer 2.5m hoog), gewoon buiten en dus kennelijk vorstbestendig. Ik doe er zelf niks mee, hij staat eigenlijk meer in de weg. Je mag hem komen opgraven en meenemen als je wilt 🙂 (zuiden van het land). Ik wil mijn email adres niet hier zo neerzetten, maar Diana kan die wellicht zien en ons in contact brengen als je interesse hebt. Als een lokaal tuincentrum of kweker makkelijker is, ook prima natuurlijk, dan weet je wellicht welke soort je krijgt, want dat weet ik hier niet…

Ria

Jeanine, alles kun je vinden hier op Diana’s website, op de bovenbalk bij fruit.

https://www.mooiemoestuin.nl/fruit/vijg/

Ria

Jeanine Zundert

Dankje Ria!

Lennu

Ik las al vele tips over wortelen schrappen. Ik boen ze altijd schoon met een schuursponsje, onder stromend water. Gaat heel makkelijk!

Xavier

Geweldige post, heeft me veel verschillende ideeen gegeven voor nieuwe uitprobeersels! 🙂 Ik kijk altijd op https://www.folderbode.nl/ voor deals op de andere ingredienten, dat was deze week weer raak en konden we dus wat extra lekkere dingen maken.

Ontsettend bedankt en vooral door blijven bloggen 🙂

Margriet

Ik vind het heel knap hoe jij het voor elkaar krijgt om: en je tuin bij te houden, en alle oogst weg te werken, en nieuwe recepten te maken of te verzinnen, foto’s te maken, en ongetwijfeld te bewerken,en blogs te schrijven, en recepten op je website toe te voegen. Omdat ik zelf ook blogs schrijf weet ik hoeveel tijd daar al in gaat zitten.Ook wij doen de tuin samen,mijn man en ik, maar ik kom altijd tijd te kort in de moestuinmaanden! Respect voor jullie!

Marjolein

Hoi Diana, Ruud en andere lezers,

Begrijp mij niet verkeerd, maar ik ben altijd best wel jaloers op de mensen die de hele dag in de moestuin mogen werken! Ik wil geen concessies doen op mijn moestuin, maar ook niet op mijn dieren. En werken moet ook gewoon… Ik vraag mij af hoe andere hier mee om gaan?

Groetjes, Marjolein

Carine p

Dag Marjolijn,
Ik begrijp het gevoel maar ieder vult dit zelf in. Je stelt ergens prioriteiten en die zijn voor ieder van ons verschillend. Sommigen vinden het belangrijk om elke week te strijken , anderen doen dit om de 3 maanden…. Ik had een gelijkaardig gevoel toen ik nog werkte, de kinderen thuis etc en dan een groententuin waar ik de tomaten tussen het onkruid moest zoeken. Nu ben ik reeds 10 jaar thuis, kinderen uit het huis, kleinkinderen komen soms gezien de afstand, dus ik kan me hele dagen bezighouden met de tuin, voeding, inmaken etc. Maar daar is ook een limiet aan…. helaas… het lichaam wringt soms wat tegen. Ben je jong, heb je minder tijd, ben je ouder dan gaat alles trager en doen de botten soms pijn. Je doet wat je kan en zelf wil en al derest moet je niet vergelijken.
Veel tuinplezier en Groetjes Carine

Ria

Marjolein, ik denk dat het voor iedereen verschillend is. Ik kan alleen maar voor mezelf spreken.
Ik ben 78 jaar, dus geen kinderen meer thuis, zelfs de kleinkinderen zijn al groot. Verder heb ik de moestuin bij huis, Ik heb dus alle tijd van de wereld, alhoewel, ik heb meerdere hobby’s, dus de moestuin komt ook nog wel eens in het gedrang hoor. Maar ik zie het bij mijn moestuinierende dochter en schoonzoon, altijd tijdgebrek door drukke baan en 4 kinderen.

Groetjes,
Ria

Wijnie

Hoi Marjolein,
Ik ben juist nog maar 24, ben bezig met een studie en heb ook dieren. School zou mn eerste prioriteit moeten zijn (goed gelezen: moeten, maar soms ga ik liever voor ontspanning tuinieren dan weer huiswerk maken of leren voor toetsen). Daarna komen mn dieren, dan bijbaan, dan tuin. Nu is mijn tuin niet groot, maar alsnog schiet het er best wel eens bij in., helaas! Dus staat het onkruid soms kniehoog of is het een rommel of staat een vak langer leeg omdat ik nog geen tijd heb gehad om te zaaien/uit te planten, het zij zo. Gelukkig heb ik ondanks dat nog steeds plezier in tuinieren, dus dan is het voor mij goed. Ik ben met jou jaloers op mensen die de hele dag kunnen tuinieren ;).
Succes met prioriteiten stellen en de rest loslaten!
Groetjes Wijnie

Milly

Hoi Diana, wil je nog even vertellen dat de tomaatjes van ‘diana’s cherrymix’ super lekker zijn! En de planten hangen helemaal vol nog, wat n rijke oogst!!
Succes met alle inmaaksels en baksels;)
Lieve groet Milly

Marie

merci!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties