Gelei van appel en cider

Details

 

Herkomst recept: Larousse Confituren (ISBN 978-90-7319-155-6)

voor 3 potjes van 250 cc

INGREDIËNTEN:

  • 700 gram appels (schoon gewicht)
  • 1 fles = 7,5 deciliter cider (= mousserende appelwijn)
  • het sap van een halve citroen
  • 400 gram kristalsuiker per 500 cc sap (zie recept)

 

RECEPT:

Dit recept is ook zeer geschikt voor ‘valappels’, zoals je op de foto ziet hebben de meeste appels wel wat plekjes die je simpelweg wegsnijdt.

 

Was de appels, verwijder kroontjes en slechte stukken maar laat schil en klokhuis gewoon zitten (dit bevat de meeste pectine en dat helpt bij geleren). Snijd de appels in stukken en weeg dan 700 gram af. Doe de appelstukken in de pan en giet de fles cider erbij.

 

Zet de pan op het vuur, breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten koken, tot de appels gaar en zacht zijn.

 

Zet het vuur uit en laat iets afkoelen. Giet het mengsel nu in een zeef waar je bijvoorbeeld een neteldoek of theedoek in hebt gelegd. Laat de pulp in ongeveer 12 uur uitlekken. Je mag niet in de doek knijpen of in de pulp roeren, dat zorgt voor een troebele gelei. Dat is trouwens ook niet erg maar een heldere gelei is wel erg mooi.

Ik heb er een handig hulpmiddel voor (ook handig voor bijvoorbeeld hangop 🙂 ). Maar een zeef of vergiet met theedoek gaat ook prima.

 

Ik had na 6 uur uitlekken zelf geen geduld meer en vond het wel goed zo (er druppelden toen nog slechts enkele druppel sap per minuut in de schaal), maar in het recept wordt er een tijd van 12 uur aangegeven.

Het sap: (in dit geval is het roder dan normaal omdat ik ook een aantal roodvlezige appeltjes heb gebruikt)

 

Weeg het sap en doe dat in een pan. Weeg eenzelfde hoeveelheid suiker af als het gewicht van het sap en voeg dat toe aan het sap (zie toelichting hieronder). Breng dit al roerend aan de kook. Schuim zo nodig af. Voeg het citroensap toe. Laat nu 10 tot 15 minuten op hoog vuur koken tot het stollingspunt is bereikt.

 

Controleer de dikte door een lepeltje gelei op het koude schoteltje te scheppen en dat enkele minuten in de vriezer te zetten. Als je een suikerthermometer hebt kook je de gelei tot 105 graden. Zet het vuur laag wanneer de gelei klaar is.

Ondertussen heb je de potjes schoon kunnen maken. Zorg dat ze goed zijn afgewassen, zet de potjes en leg de deksels (met de binnenkant naar boven) in de gootsteen en giet er kokend water in. Haal dan de pan met de gelei van het vuur, giet de potjes leeg (giet het nog even over de binnenkant van de deksels). Vul de nog kokendhete potjes zo snel mogelijk met de kokendhete gelei, sluit goed af met de ook nog kokendhete deksels. Zo weet je zeker dat er geen bacteriën in de inmaak zitten.

Zet de afgesloten potje ondersteboven tot de gelei is afgekoeld. Zet de potjes overeind en controleer of ze vacuüm zijn: druk op de deksels en voel of ze ‘naar binnen getrokken zijn’. Als je een deksel in kunt drukken en die weer terug ‘plopt’ is de pot niet vacuüm. Potjes met gelei die vacuüm zijn kun je op een koele donkere plaats (voorraadkast, zolder) zeker 1 jaar bewaren. Een pot die niet vacuüm is bewaar je in de koelkast. Als een pot eenmaal geopend is bewaar je die ook in de koelkast. Gebruik (omdat er geen andere conserveringsmiddelen dan suiker in zit) altijd een schoon lepeltje wanneer je een schepje gelei wilt nemen. En maak eenmaal geopende potten binnen enkele weken op.

 

Wat een heerlijke gelei met een volle appelsmaak! Ik heb het recept nauwgezet gevolgd en dan is het wel echt mierzoet, maar heel lekker. Ik kan me voorstellen dat het minder zoet zou mogen zijn, dan kun je de hoeveelheid suiker naar believen aanpassen maar bedenk dan wel dat dit gevolgen heeft voor het geleren, controleer goed wanneer je de gelei stevig genoeg vindt. Een andere optie is om kant-en-klare geleisuiker speciaal (voor halvajam) te gebruiken, je kunt dan de suiker halveren maar voeg dan wel pas op het allerlaatste moment het citroensap toe.

Ik had trouwens niet genoeg suiker in huis. Dom, maar er was geen tijd meer om nog naar de winkel te gaan. Ik heb van de hoeveelheid suiker die ik toe moest voegen uit nood 50 gram vanillesuiker gebruikt (en dan geen vanillesuiker uit zakjes maar de suiker die ik altijd op voorraad heb en waar ik lege vanillepeultjes in leg (het merg had ik nodig voor andere recepten, zo maak je je eigen natuurlijk vanillesuiker). Ik vond dat vleugje vanillesmaak in de gelei erg lekker.

 Als je de appelgelei ruikt droom je al van een luxe ontbijt met croissants of brioche brood 🙂 . Maar ook lekker bij yoghurt, kwark of ijs, of op een cracker, etc. of om er een appeltaart mee te bestrijken voor een mooie glans en lekkere smaak (zoals je dat normaal gesproken met abrikozenjam doet).

 

Beoordeel dit recept

Bedankt voor uw beoordeling, deze is goed verwerkt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!