Druppel

We hebben al jaren 2 pruimenbomen achterin de tuin, een Reine Victoria en een Avalon. Ze hebben het een paar jaar prima gedaan. Maar nu hebben we al drie jaar geen pruim meer gegeten. Niet één, niet eens een halve.

Elk jaar zit elke vrucht vol met poep en soms kruipt daar ook nog iets levends langs. Het is niet heel lekker om te bekijken dus meestal gooien we de betreffende pruim maar snel weg. Maar een volgende opengesneden pruim heeft hetzelfde, en de volgende ook, en die daarna ook weer.

 

Na vorig jaar, met 2 bomen vol pruimen maar niet één eetbaar, waren we het zat. Afgelopen 2 jaren hebben we al boomlijmbanden gebruikt maar die hielpen niet of nauwelijks – het was blijkbaar al te erg, de generaties motten hielden zichzelf zo in stand dat er voor ons niets meer overbleef.

Of de bomen belaagd en geplaagd worden door de pruimenmot of door de pruimenzaagwesp, ik vermoed door allebei, maar zeker door de pruimenmot. En afgelopen winter, na weer een zomer met alleen maar larven en/of poep in de pruimen, hebben we de motten, larven en/of zaagwespen de oorlog verklaard.

Ruud zei: ”Als je zaden bestelt, koop dan gelijk maar pyrethrum”. En dat heb ik dus gedaan (ik luister zeker niet altijd maar soms wel). Het doosje met biologisch bestrijdingsmiddel lag tot het voorjaar in de kast. Toen hebben we het tevoorschijn gehaald, de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen op het etiket gelezen, en het met dezelfde vaart weer terug in de kast gelegd. We vonden het uiteindelijk geen optie.

Maar wat moesten we dan? Feromoonvallen aanschaffen? Of het toch maar weer proberen op te lossen met boomlijmbanden? En in ieder geval met goede zorgen, zoals een gezond bodemleven door compost onder de bomen te leggen waar nuttige dieren kunnen leven die de plaagdieren eten.

“Zal ik dit jaar eens gewoon het ‘sopje’ maken”? stelde ik in april voor. Ik bedoel daarmee het mengsel van 1 liter water, 2 eetlepels zachte groene zeep en 2 eetlepels zonnebloemolie dat zo goed helpt tegen luizen en spinselmot. “Wie weet, helpt het”.

En zo begonnen we dit jaar uiteindelijk toch iets minder oorlogszuchtig aan onze kruistocht tegen alles wat in onze pruimen woont (en die pruimen zowel als keuken alsook toilet gebruikt).

Ik heb helemaal niets met ziekten en plagen, weet er bijzonder weinig van, allemaal veel te negatief om leuk te kunnen tuinieren. Dan maar wat minder sla, of kool. Tot het te erg wordt en er uiteindelijk toch maar ingegrepen moet worden. Met tegenzin, maar toch.

Om wel een beetje met een strategie aan de strijd te beginnen hebben we in de boeken en op internet naar informatie gezocht (bijvoorbeeld op deze website: De Houtwal. En dit is wat we hebben gevonden over onze vraatzuchtige pruimhuisdieren met buikloop:

De pruimenmot is een nachtvlinder, tussen april en juni verpoppen de rupsen die in de boom of in de grond hebben overwinterd. Eind mei en/of in juni worden de kleine eitjes op de vruchten of het blad gelegd. De larven worden een week of 2 na het leggen van de eitjes geboren, ze boren zich in de vrucht, tot aan de pit, en voeden zich met het nog onrijpe pruimenvruchtvlees tot ze verpoppen en uitvliegen. Die eerste generatie zorgt voor de minste overlast; de kleinere pruimpjes rijpen te vroeg en vallen af. Als je die pruimen opensnijdt zie je de larven vaak nog in de pruimen zitten. En je kunt de aangetaste pruimen herkennen aan het druppeltje op de pruim:

 

Tussen half juli en eind augustus leggen de motten van de tweede generatie vervolgens hun eitjes.

Er zijn dus 2 belangrijke momenten: eind mei en juni voor de eerste generatie en half juli tot eind augustus voor de tweede generatie. Die tweede generatie larven/rupsen geeft veel meer schade. Vaak verkleuren, verschrompelen en schimmelen de vruchten aan de boom, maar soms lijken ze ook schijnbaar gezond en rijp maar blijken ze van binnen toch oneetbaar te zijn. Als je die pruimen plukt, opensnijdt en er geen larve in zit, betekent dit dat de larve al als rups de overwinteringsplaats heeft opgezocht en volgend jaar dus voor opnieuw veel ellende zal zorgen. De rupsen van de pruimenmot overwinteren in een cocon in de boom (achter de schors) of in de grond.

Met het eenvoudige idee dat als we die eerste generatie eens zouden kunnen behoeden voor het maken van een tweede generatie zouden we dus wellicht al op de goede weg zijn. En dus bonden we in het voorjaar de boomlijmbanden maar weer om de bomen. En ik maakte het ‘sopje’. En dat hebben we geprobeerd om tussen de laatste week van mei en de laatste week van juni eens per week over de vruchten en het blad te vernevelen. Dat lukte niet helemaal, iedereen weet hoe druk het in mei en juni is, met wieden, water geven, zaaien en planten, maar het is in ieder geval gelukt om een aantal keren het grootste gedeelte van de 2 bomen te vernevelen met het ‘simpele sopje’.

Late rassen zijn gevoeliger voor aantasting dan vroege rassen. Dat begrijp ik nu, late pruimen zijn letterlijk voer voor de tweede generatie. En vandaar ook dat de vroege Opal bij de tuinbuurman er heel veel minder last van heeft dan onze middelvroege Avalon en late Reine Victria.

En wat we zelf ook al hadden bedacht en elk jaar doen: gooi aangetaste en op de grond gevallen pruimen weg (niet op de composthoop).

En ik las ook nog dat de pruimenmot niet alleen actief is in de pruimen maar ook kersen, abrikozen en perziken lekker vindt. Nog meer reden om korte metten te maken met deze plaag want we zijn zo blij met onze nieuwe aanwinst, een bosperzik, waar we dit jaar 3 heerlijke vruchten van hebben kunnen plukken (en nu nog zonder levende have erin).

We zijn nu eigenlijk te laat met het bestrijden van de tweede generatie. Hmmm…… dat gebeurt ons volgend jaar niet meer. En ik ga nu (nou ja, morgen) alsnog alle gevallen en aangetaste pruimen zorgvuldig oprapen en weggooien.

Niet iedereen vindt die pruimen trouwens vies, vliegen en wespen eten op wat er overblijft:

 

Er is dus ook nog een pruimenzaagwesp, die is te herkennen aan juist een bruine natte plek op de plaats waar ze de vrucht heeft ingeboord en ook weer het druppeltje. Ook dat heb ik wel bij onze pruimen gezien maar in veel mindere mate dan de pruimenmot (die dus alleen maar het druppeltje heeft op een verder schijnbaar gave pruim.

Tot slot: heeft het sopje geholpen? Ik durf het niet met zekerheid te zeggen. Ik kan alleen maar zeggen dat we pruimen hebben kunnen oogsten. Zonder larve, zonder gangetje, en zonder poep. Zeker niet allemaal, ongeveer 1/3e van de pruimen was aangetast maar 2/3e was schoon en hebben we dus gewoon kunnen oogsten. Al vertrouw ik waarschijnlijk nooit meer een pruim en snijd die eerst doormidden voor ik er een hap uit neem 🙂 .

Eindelijk: heerlijke, gezonde, rijpende Reine Victoria’s, hoera!!

 

Ik vind het zelf na 3 pruimloze jaren een groot succes. Met dank aan de lijmbanden, of het sopje, of natuurlijke belagers, of het vernietigen van alle pruimen die aangetast leken of zelf loslieten en vielen. Of een beetje van alles. We kunnen volgende week de laatste pruimen oogsten, gaan direct daarna de bomen goed nakijken en alles wat er dan nog is achtergebleven verwijderen. En dit volgend jaar herhalen, misschien ook in augustus nog een keer vernevelen. Maar we hopen in ieder geval dat we een soort neerwaartse spiraal hebben doorbroken.

Ik heb zelfs nog een paar potten jam kunnen maken, en lekkere! Het recept heb ik ondertussen al geplaatst: Jam van pruimen en appels met amandelschaafsel.

 

Dan nog even: nogmaals, ik heb geen verstand van ziekten en plagen, ik heb de informatie op internet en in boeken gevonden. Mocht je een betere uitleg, of aanvullingen, oplossingen, etc. hebben, dan hoor ik het graag, elke tip die helpt om de pruimenmot en/of pruimenzaagwesp (als die zoveel overlast geeft) te bestrijden is welkom!

Om nog wel een beetje positief en tuinvriendelijk en met een vrolijke foto te eindigen: wat later dan normaal maar de paprika- en peperoogst is begonnen, op de foto zie je de eerste rijpe paprika’s van het ras Lajlak Bell.

 

60 reacties op Druppel

Carine p 17 augustus 2019 om 01:03

Dag Diana,
Waar wij wonen in Fr is de pruimenstreek en ook veel andere fruitbomen. Ik heb dus dezelfde problemen. Ik zal geen enkel fruit zo opeten, eerst alles schillen en opensnijden. De slechte gedeelten snijd ik gewoon weg.

Wat ze hier doen (als ze biologisch werken) is een 5 tal keer spuiten met een natuurlijke zwarte zeep op basis van lijnolie (merk Marius Fabre) en ook Bordelaise pap. Dit laatste doen wij niet, omdat dit gebaseerd is op koper en koper is nu ook niet echt het beste voor de bodem, maar het is biologisch toegestaan.

Even een aanvulling van de beestjes…. Het begint met de kersen in mei. De vroege soort heeft geen last van wormen , maar de soort van juni zit vol met bezoek. Het is echter niet de preimot die dit bij ons veroorzaakt, maar wel de Suzuki fruitvlieg, ook de aziatische fruitvlieg of japanse fruitvlieg genoemd, rara overgekomen uit….Azië. De gewone fruitvlieg komt af op overrijp fruit, terwijl deze Suzuki fruitvlieg zijn eitjes kan leggen in onrijp fruit. Je kan dit makkelijk herkennen omdat ze luchtpijpjes boort en als je het fruit plukt zie je duidelijk deze luchtpijpjes waaruit het sap loopt uit bv de kers.
Het enige wat je kan doen is netten spannen…..
Groetjes carine

Ruud & Diana 17 augustus 2019 om 09:17

Hallo Carine,
Dankjewel voor de aanvulling!
Je had het al eerder eens over de Savon Noire van Marius Fabre. Ik ga het toch eens kopen en proberen, ik zag een webwinkel waar ze ook stukken zeep van het merk verkopen, voor vlekken in de was, en mooie stukken handzeep met een lekkere geur, zoals sandelhout of lavendel, en de zeep zoals jij die noemt, in vloeibaar of vast, misschien koop ik eens een assortiment, het krijgt goede beoordeling, ook voor schoonmaak in huis, gebruik om je handen mee te wassen, etc.. Voor wie er ook interesse in heeft, ik vond hier een website met meerdere soorten: https://www.skinessence.nl/

Ik heb wel eens over de suzuki-fruitvlieg gehoord, maar dan in frambozen (hier gelukkig nog niet), ik vond er hier wat meer informatie over: https://fruitpluktuin.nl/fruit/Weblog/aziatische-fruitvlieg

groetjes,
Diana

Jan 18 augustus 2019 om 11:23

Dag Carine,
Zou je de nl site kunnen doorgeven, waar deze zeep te koop is.
Dank!
Jan

Saskia B 18 augustus 2019 om 22:20

Staat 1 reactie hierboven Jan, gewoon bol.com
S

Annet 24 augustus 2019 om 10:31

En wat is de verhouding dan met spuiten met die zwarte zeep

Ruud & Diana 24 augustus 2019 om 11:08

Hallo Annet,
Ik zie in mijn administratie dat je Carine bedoelt maar dat kun je op de website niet zien.
Ik hoop dat Carine je vraag wil beantwoorden, ik kan je alvast vertellen dat ik per liter water/aftreksel 1 tot 2 eetlepels zeep gebruik.
groetjes,
Diana

Carine p 24 augustus 2019 om 15:26

Dag Diana en Annet,

Hier weeral 35 graden, pffff.
Afhankelijk tegen welke beestjes, gebruik ik nogal snel lookaftreksel met savon noire en een scheut olie.
Kook 10 liter water, voeg een bol look gesneden toe en laat minstens een hele dag trekken, liefst 18 uur. Nadien filteren, 100 gram savon noire toevoegen en goed roeren zodat alles opgelost is en een scheut willekeurige olie (dan plakt alles een beetje beter aan de bladeren).
Look is niet noodzakelijk, maar ik vind dat de combinatie look en zeep goed werkt.
Er zijn meerdere recepten hoor, maar dit gebruik ik persoonlijk.

Spuit nooit in volle zon, liefst op een bewolkte dag of ‘s avonds.
Groetjes Carine

Anoniem 17 augustus 2019 om 08:03

Diana, wat een verhaal, ik wist dit helemaal niet. Ik besef nu pas dat we heel veel geluk hebben gehad. In onze vorige tuin stond toen we er kwamen wonen een oude pruimenboom, ik denk minstens 20 jaar oud. Ieder jaar hadden we een overvloedige oogst van heerlijke pruimen, Reine claude d’ oullins. Wespen waren de enige belagers. In mijn nieuwe tuin hebben we een Opal geplant met dit jaar 3 prachtige gave pruimen.
Dankzij jouw verhaal weten we nu waar we op moeten letten in de toekomst. Ik heb ook nog even in mijn boeken gekeken en van die pruimenmot word je inderdaad niet vrolijk. Bah, wat een naar beestje. Ik denk dat er in de professionele teelt wel gespoten wordt met van alles waar wij geen weet van hebben.

Prachtige pepers heb je. Wij genieten weer volop van de kaboutermutsen.

Alhoewel de doperwten Vitara die ik in juli heb gezaaid nog niet erg groot zijn (ongeveer 30-40 cm) zie ik toch al enkele bloemen.

Groetjes,
Ria

Ruud & Diana 17 augustus 2019 om 08:55

Hallo Ria,
Wij hebben afgelopen winter een Opal gekocht, voor erbij, omdat het een vroege pruim is (handig voor de spreiding van de oogst en nu weten we ook gelijk dat de kans op een leuke oogst zonder aantastingen groter is.
Ook hier hebben we dit jaar weer kaboutermutsen, zo leuk en vrolijk en lekker en veel en vroeg 🙂
Klinkt goed, dat de ‘daglengte-ongevoelige’ doperwten bloeien, ik ben heel benieuwd hoe dat afloopt en wanneer en hoeveel je kunt oogsten en hoe de smaak is!
groetjes,
Diana

Carine p 17 augustus 2019 om 15:33

Dag Ria,
Hier wordt in de professionele teelt van de pruimen 15 keer gespoten, op appels is dit ongeveer 18 keer. Smakelijk!
Grt Carine

Ria 17 augustus 2019 om 17:06

Ja Carine, laten we maar blij zijn dat we onze eigen groente en fruit kweken.

Ria 17 augustus 2019 om 08:04

Niet anoniem, maar Ria

Esther A 17 augustus 2019 om 08:43

Dag Diana,
Wij vechten hier ook tegen pruimenmot en wespen in de Reine Victoria. Een box met limonade bij de boom tegen wespen doet het ook goed, ze gaan massaal in de box zitten ipv in de pruim.

Je schrijft over een mengsel van 1 liter water, 2 eetlepels zachte groene zeep en 2 eetlepels olie. Welke olie bedoelde je? Ik ga dat ook eens proberen volgend jaar.

Ruud & Diana 17 augustus 2019 om 08:51

Hallo Esther,
Jammer dat jouw boom of bomen er ook zo’n last van hebben!
Dank voor de tip voor de limonade om wespen van de vruchten af te leiden!
Over je vraag: de soort olie maakt op zich niets uit, de olie dient als een soort plakmiddel om te zorgen dat de zeep hecht. Ik gebruik meestal zonnebloemolie maar slaolie, olijfolie zijn ook allemaal goed.
groetjes,
Diana

Wim 17 augustus 2019 om 12:54

” Een box met limonade bij de boom tegen wespen doet het ook goed, ze gaan massaal in de box zitten ipv in de pruim.”

Jammer voor de bijen die dat ook zo lekker vinden!!!!

Carine p 17 augustus 2019 om 15:55

Dag Wim,
Ik heb geen ervaring met limonade, maar in het begin van het seizoen hangen wij vallen voor de aziatische hoornaarn, de zo gevreesde hoornaaarn die bijen en bijenkorven aanvallen. Deze vallen vullen wij met peren of vijgenconfituur aangevuld metwitte wijn. Dit hangen we in het begin als de koningin nog zelf op zoek moet gaan naar voeding. Gezien ik steeds controlleer of geen andere nuttige insecten mee verdwijnen, kan ik je bevestigen dat bijen niet naar deze vallen gaan.
Groetjes
Carine

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:32

Hallo Wim,
Ik hang zelf nooit limonade op, ook niet in zo’n wespenvanger (die altijd heel vies wordt, en ik kan niet anders dan met afgrijzen kijken naar in doodsnood spartelende wespen in het vocht). Maar iedereen mag doen wat hij of zij wil.
Ik kan alleen maar zeggen dat als ik zo’n wespenvanger bij iemand zie, ik daar nooit bijen in zie maar echt vooral wespen. Ik denk dat wespen de bijen niet tolereren bij zo’n wespenvanger (al noem ik het vaak een wespenlokker, maar pruimen zijn ook wespenlokkers 🙂 ).
Hoe dan ook, ik denk dat ieder dier zijn nut heeft en dat er zo min mogelijk moet worden ingegrepen, tot het niet anders kan, daar zijn we het vast wel over eens.
groetjes, Diana

Carine p 17 augustus 2019 om 15:48

Dag Esther,jammer dat je de wespen bestrijdt. De wesp is een heel nuttig beest, eet ander ongedierte op, zorgt voor een natuurlijke bestrijding van ongedierte op onze gekweekte groenten en nu met de enorme daling van het aantal bijen, zorgt ook voor bevruchting. Ok, het is niet aangenaam aan tafel, maar dit is makkelijk te vermijden. Maar laat in de natuur deze beestjes hun werk doen.
Grt Carine

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:12

Hallo Esther en Carine,
Ruud is allergisch voor wespensteken, heeft altijd medicijnen bij zich voor het geval hij wordt gestoken en een allergische reactie krijgt.
Hij is dan ook veel banger voor wespen dan ik. Als er een wesp vervelend is en bij ons rondhangt kan ik gewoon blijven zitten en de wesp zachtjes wegwuiven wanneer die bij mijn gezicht komt. Maar Ruud begint al gelijk te wapperen en te meppen wanneer de wesp en loopt weg als de wesp terug blijft komen. Ik heb wel eens gelezen dat als je limonade in zo’n wespenvanger ophangt er allen maar meer wespen komen. Aan de andere kant, die komen nu toch wel naar de pruimen. Ik laat voorals aangetaste vruchten gewoon hangen, dan kunnen ze daar van eten en laten ze hopelijk de andere pruimen intact.
Wespen zijn inderdaad nuttig, maar zo is het met alles, ik weet even niet waarvoor maar een pruimenmot zal ook vast z’n nut hebben 🙂
Ik probeer altijd zo min mogelijk in te grijpen maar bij een echte wespenplaag of luizenaanval of honderden rupsen van de spinselmot, of al 3 jaar geen enkele eetbare pruim, dan moet ik helaas gaan bedenken wat ik moet gaan doen om weer een soort evenwicht te herstellen.
groetjes,
Diana

Carine p 18 augustus 2019 om 15:30

Dag Diana,
Ruud is niet alleen met de allergie op wespen waarschijnlijk ook op de hoornaarn. Het spijtige is ook dat hoe meer je gestoken wordt, hoe erger de reactie’s worden. Ik heb zelf een hemelse schrik van de hoornaarn, omdat ik ook erg reageer op steken en beten. Ik ben erg voorzichtig bij het plukken van bv vijgen en peren, soms zitten ze lekker te eten aan de andere kant, maar de natuur is nu eerlijk gezegd niet alleen voor ons. Er zijn zoveel andere dieren en insecten die ook voedsel willen. Begrijp me niet verkeerd, ik baal soms ook als de reëen mijn boontjes afgeknabbeld hebben, maar ik leg me er wel makkelijk bij neer. Een hint die heel goed helpt tegen de wespen etc steken : gebruik geen parfum, aftershave, lotion of allerhande bodymilk als je in de tuin werkt. Dit trekt de insecten echt aan. Vele tuingroeten carine

Marianne Cornelese 17 augustus 2019 om 09:25

Goedemorgen Diana, het positieve resultaat zou goed door je ‘sopje’ kunnen komen. Ik heb jaren erge last gehad van de appelspinselmot in mijn appelboom, een goudrenet. En alhoewel die de appel zelf niet aantasten en ze rond de langste dag weer verdwijnen, durfde ik door al die krioelende rupsen in die beschermende netjes niet meer in de buurt van die boom te komen in die periode. Want anders hield ik de hele dag dat beeld op mijn netvlies. Maar sinds een jaar of drie spuit ik vanaf januari, februari (ik begin al ruim voordat er blad aan de boom komt) tot ongeveer mei de boom een paar keer in met ‘jouw sopje’ en het blijkt ook heel effectief voor de appelspinselmot, want ik heb de laatste jaren geen enkele mot/rups meer in mijn appelboom! Dus vooral je eigen sopje blijven gebruiken zou ik zo zeggen, ik geef het recept door aan veel mensen en heb ondertussen een kring van mensen om me heen de allemaal fan zijn van ‘Diana’s sproeimengel’, zoals ik je wondermiddel noem.
Fijne dag, groet, Marianne

Anoniem 17 augustus 2019 om 12:46

Hoi Marianne,

Dat is welkom advies, mijn appelboom zit ook elk jaar vol met spinselmot. Ik weet niet of je dit nog leest, maar zo ja: hoe vaak spuit jij? Wekelijk? Maandelijks? Ik ga het hoe dan ook proberen, dank je wel!

Groetjes,
Marjolein.

Marianne Cornelese 17 augustus 2019 om 12:59

Hoi Marjolein, is een beetje afhankelijk van het weer, je kunt het alleen sproeien als de zon niet schijnt en het een beetje bewolkt is, maar dat gebeurd natuurlijk nog zeer regelmatig in die periode. Ik probeer het iedere week te doen, maar in de praktijk is het eigenlijk iedere 2-3 weken, soms wat vaker als het bijvoorbeeld net de dag na het sproeien is gaan regenen, dan doe ik het snel nogmaals.
De eerste paar keer sproeien als er nog geen blad aan de boom zit vind ik prettig, dan kun je de takken en stam namelijk heel makkelijk bereiken en proberen om echt ieder plekje te besproeien. Als er eenmaal blad aan de boom zit doe ik ook nog wel een paar keer hoor, vind het zo’n eng en vies gezicht, die krioelende rupsen, dus als ik in het voorjaar even buiten ben sproei ik gewoon nogmaals. Een keer of tien in het totaal schat ik zo in. Ondertussen ben ik echt fan van dat mengsel, want zoals eerder geschreven, ik heb er geen last meer van sinds ik sproei met het ‘sopje’ van Diana. Succes en ik hoop dat je net zulk resultaat gaat krijgen! groet, Marianne

Anoniem 17 augustus 2019 om 18:12

Dank je wel Marianne!

Hetty 17 augustus 2019 om 21:08

Een vraagje:
Als je spuit met dat sopje met olie, wordt dan de bloesem nog wel bevrucht?
Ik ben namelijk altijd erg bang dat ik de insecten of de vogels schade toebreng.
Maar ook ik zou graag wel wat doen, vooral mijn appels en peer hebben het dit jaar zwaar gehad.

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:00

Hallo Hetty,
Ik denk dat je de vraag hier al hebt gesteld en ik die al heb beantwoord, maar ik begrijp nu (denk ik) dat je het vooral over de spinselmot hebt.
En daarvoor spuit ik de boom niet helemaal. Als er minder dan 10 ‘nesten’ in de boom zitten doe ik niks want de boom kan dat prima aan. Maar de laatste keer dat ik moest spuiten (omdat de appelboom helemaal vol nesten zat en het er daardoor naar uitzag dat de hele boom kaalgevreten zou worden) is alweer een paar jaar geleden. En dan vul ik gewoon zo’n kleine plantenspuit met het ‘sopje’ en dat spuit ik alleen op de nesten. Niet leuk maar je ziet de rupsen dan letterlijk uit het spinsel uit de boom vallen. Zoals gezegd, als er niet teveel aantasting is doe ik het liever niet, maar als de boom er zo uitziet als op de foto hieronder (ik zag deze boom een paar jaar geleden bij onze tuinburen), dan is dat niet alleen funest voor de oogst maar ook heel slecht voor de gezondheid van de boom.
groetjes,
Diana
p.s.: het ‘sopje’ is een contactmiddel, zolang je geen andere insecten raakt of die zelf op het nog natte sopjes kruipen zullen die dus ook niet getroffen worden, en dat geldt ook voor vogels. En het regent er uiteindelijk dus ook weer vanaf, al kan het er door de olie nog wel een paar weken wat ‘plakkerig’ uitzien.
Spinselmot

Hetty 18 augustus 2019 om 12:08

Ruud en Diana,
Bedankt voor je reactie.
Het is mij nu duidelijk.
Groetjes,
Hetty

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:26

Hallo Anoniem en Marianne,
Ik spuit echt maar 2 of 3 keer, alleen als het nodig is (en er meer dan 10 ‘nesten’ in de boom zitten. Ik spuit pas wanneer ik de eerste aantastingen aan het blad zie en bedenk of het teveel wordt om het te laten gaan. En dan spuit ik heel gericht op de nesten, de rupsen vallen dan zo uit het spinsel. Inderdaad op een droge en bewolkte dag. Een week later kijk ik dan nogmaals, of er nieuwe nesten zijn, of er nesten niet goed gesproeid zijn en nog vol rupsen zitten. En ik kijk vooral naar het blad. Als het blad niet meer dan een beetje wordt aangevreten laat ik het verder gaan, en anders spuit ik misschien nog één keer. Maar dus nooit preventief, en ik spuit alleen op de plekjes waar de nesten hangen, nooit de hele boom.
Zo zie je maar dat verschillende manieren van gebruik van het sopje goed helpen.
groetjes,
Diana

Mieke 17 augustus 2019 om 14:29

Dag Diana en Ruud,
Vorig jaar had ik voor het eerst erge last van de pruimenmot in onze plm. 30 jaar oude blauwe pruimenboom. Ik weet het ras niet..
Eind juni leek het dezelfde kant op te gaan.
ECHTER nu in Augustus tot nu toe geen aangetaste pruim meer tegen gekomen.. in de toch wel 10 kg pruimen. Heb o.a. enkele kilo’s gebruikt voor jam, moes en sap. Dus alle pruimen ontpit.
Het is gewoon een Wonder!!.
Wij denken aan de natuurlijke belagers,zoals mussen koolmezen en andere vogels die hier veel zitten, want we hebben het lot maar ondergaan.
En toch doe ok nog elke pruim eerst open voordat ik die opeet. Want wat kan het een vieze smurrie zijn van binnen..

Irene 17 augustus 2019 om 10:51

Wij hebben sinds enkele jaren feromoon deltavallen van biogroei.be tegen de pruimenmot en sindsdien is nog maar een heel klein percentage van de pruimen aangetast (ik schat ongeveer 5% van de vroege pruimen en 15% van de late pruimen) . De feromooncapsules kun je in de diepvries voor langere tijd bewaren, dus ik koop meestal voor 2 jaren. Het bevalt uitstekend!

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:38

Hallo Irene,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Ik kreeg juist ook 2 berichten van mensen die geen baat hadden bij de feromoonvallen, goed om te horen dat het bij jou wel werkt!
Wellicht heeft de juiste werking ook te maken met de plaats, de hoeveelheid bomen in de tuin(en), en natuurlijk het volgen van de instructies.
groetjes,
Diana

Gerrie 17 augustus 2019 om 10:56

Ha Diana en Ruud,
Bij mij geen pruimen met problemen, maar de hazelaar. Geen enkele hazelnoot blijkt eetbaar. Het plaagdier: de hazelnootboorder. Wij zijn nog niet ten strijde getrokken, maar ik weet inmiddels dat ik (bodem)aaltjes moet kopen om het probleem op te lossen. De larven blijven namelijk tot 4 jaar lang in de bodem leven…
Een leuk bericht over pruimen: als je er teveel van hebt en al jam hebt gemaakt en er al ingevroren hebt voor de pruimen taart, kun je pruimenchutney maken. Mijn buren hadden teveel pruimen en ik heb het deze week voor het eerst geprobeerd. Dat wat ik direct heb geproefd smaakte voortreffelijk. Maar om een goede chutney te krijgen moeten de potjes nog 6 weken staan. Ik hoop dat ik zoveel geduld kan opbrengen.

Carine p 18 augustus 2019 om 15:48

Dag Gerrie,
Ik heb hier ook hetzelfde, gaatjes in de hazelnoot. Bedankt voor de tip dat het gaat over hazelnootboorder, ga eens verder op zoek. Ik laat de hazelnoten nooit vallen, maar pluk ze alvorens ze bruin zijn. Zo kan ik toch wat nootjes plukken als de eekhoorns mij niet voor zijn . Tussen haakjes, Ik laat chutneys de eerste 6 maand onaangeroerd. Nu gebruik ik chutney van 2018 en volgend jaar gebruik ik de chutneys van 2019. Zo zijn de smaken goed gemengd en zachter. Grt Carine

Anneke 17 augustus 2019 om 12:01

Beste allemaal,

Wij zijn 8 jaar aan het tuinieren op een volkstuin in Heerjansdam. De oude tuinders zijn erg gul met raad. Meestal tegenstrijdig. Onze oplossing voor vliegende en kruipende mee-eters zijn Ikea gordijnen. We houden de fruitboompjes klein, zodat ze in een gordijn passen. Het ziet eruit als 10 mega webben. Tot nu toe geen andere bestrijding hoeven gebruiken. De vitrage kost 4 euro per 2. Ze meten 300×280 cm. Ze gaan 3 a 4 jaar mee. Voordeel ze kunnen in de wasmachine zodat we geen onheil transporteren.
Misschien een tip voor anderen.

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 09:36

Hallo Anneke,
Dankjewel voor de tip!
Ja, de goedkope gordijnen van Ikea zijn heel fijn! (voor ons niet voor de fruitbomen, die zijn hier te talrijk, te groot en te breed, ik zou een tuin vol ikea-gordijnen hebben 🙂 ).
Maar zeker een optie bij kleinere bomen en struiken. Ik geloof dat ik er al eens iets over schreef op de pagina over kolen want ze zijn zo fijnmazig dat ze ook heel goed helpen tegen bijvoorbeeld koolwitjes – rupsen in kool en zelfs tegen witte vlieg.
groetjes,
Diana

Thérèse Zwaard 18 augustus 2019 om 10:54

prima idee die Ikea gordijnen. Ik heb vroeger (ca. 25 jaar geleden) ook al eens vitrage gekocht speciaal voor de preimot, dat was aanmerkelijk prijziger, maar voldeed toen ook goed. Misschien is het ook een idee om er straks de Aziatische fruitvlieg mee tegen te houden. Het echte preimottengaas van kunststof was heel erg stug en moest je echt met z’n tweeën over het bed proberen te krijgen. Van de restanten kan je altijd nog schepnetjes maken voor de (klein)kinderen, dan kunnen ze ook waterbeestjes bekijken.
Groet, Thérèse

katrien 18 augustus 2019 om 10:03

Dag Anneke,

Dan heb je wel geluk met de Ikeagordijnen ! Heb dat ook 2x geprobeerd en na 1 seizoen zijn ze volledig verstorven, dus heb toch maar het échte insectengaas gekocht dit jaar.

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 10:36

Hallo Katrien,
Wat jammer!
Hier heb ik wel een paar jaar met de gordijnen gedaan hoor.
Ze worden uiteindelijk gevoelig voor scheuren maar over de kolen heen (en in het najaar verwijderen, drogen, opvouwen en vorstvrij bewaren) heb ik er 3 jaar plezier van gehad.

Eigenlijk is het zo met alles, en alles heeft z’n prijs; de gordijnen zijn goedkoop en gaan niet heel veel jaren mee, insectengaas gaat veel langer mee maar is heel prijzig.
Wij hebben bamboestokken en die gaan niet langer dan 3 of hooguit 4 jaar mee. En we hebben heel dure metalen stokken met een kunststof coating en die hebben we al 12 jaar en die beginnen nu pas slecht te worden, te breken, etc.
groetjes,
Diana

wil fransen 17 augustus 2019 om 13:18

Hallo,
Bij ons al jaren hetzelfde probleem met de Reine Victoria. Ik kijk alle vruchten na en snijd weg of spoel wat niet goed is en maak er dan toch jam van. Smaakt prima. De mooie, onaangetaste pruimen gebruik ik voor: pruimen op brande wijn. Tegen februari als mijn man jarig is hoef ik alleen dat maar op tafel te zetten…….Heel simpel: pruimen inkwarten snijden (2 liters glazen pot), ong. Een pond bruine suiker erop. Even goed schudden en afvullen met inmaak brandewijn. Een paar keer omroeren zodat de suiker goed oplost en 6 weken beheersing…..proost. Wil.

Annemarie 17 augustus 2019 om 13:59

Ik had gelezen over neem olie, helpt ook tegen muggen en vliegen en luizen werd gezegd.
Ik heb er een sopje met afwasmiddel en neemolie van gemaakte en mijn citroenboompje mee behandeld. Het heeft goed geholpen. Ik had trouwens nog nooit van neem olie gehoord

Ik heb dit trouwens gekocht bij Berivita.
Annemarie

Mieke 17 augustus 2019 om 14:32

Is ook las ik op internet dat de pruimenmotplaag dit jaar een stuk minder erg zou zijn .. aldus een pruimen teler..
Ben benieuwd hoe de professionelen dit probleem aanpakken..

Hetty 17 augustus 2019 om 23:35

Wat ik mij afvraag, is als je spuit met olie en zeep met water, of de nuttige insecten de bloesem nog wel willen bestuiven.
En ook of het wel gezond voor hen is.
Vooral neemolie heeft een sterke geur! Stoot dat de bestuivende insecten niet af?
Iemand ervaringen mbt de bestuiving in relatie tot het spuiten?

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 08:44

Hallo Hetty,
Ik spuit nooit op bloesem maar altijd op de vruchten en het blad. Als ik al spuit, want ik doe het liever niet maar in dit geval was er helaas geen andere mogelijkheid meer.
Ik spuit dus altijd pas na de bloei want het is (op vast een enkele uitzondering na) het fruit dat wordt aangetast.
groetjes,
Diana

Carine p 18 augustus 2019 om 15:15

Dag Hetty,
Spuiten met zwarte zeep met een scheutje olie kan geen kwaad, maar…. ik blijf het maar benadrukken, heb het reeds verschillende keren op gereageerd, een natuurlijke zwarte zeep op basis van Lijn- of olijfolie. De zwarte zepen die je in een grootwarenhuis koopt zijn meestal afkomstig van goedkope sojaolie waar ze ook nog andere zaken zoals bv parfum aan toevoegen. Gebruik enkel zwarte zepen die toepasselijk zijn voor de tuin, ze zijn wel duurder in aankoop, maar deze kan je zonder probleem op eender welk moment gebruiken.grt carine

Jet Tellegen 17 augustus 2019 om 23:44

Dag Diana,
Met veel belangstelling lees ik je stukjes en ik gebruik je blog als naslagwerk voor mijn moestuin.
Ik weet dat je niet meer aan het verkopen van zaden doet, maar ik heb ooit van jou zaad van een dubbele donkere cosmea gehad. Hij is een keer spontaan terug gekomen, maar dit jaat heb ik hem niet meer.
Is het mogelijk om een paar zaadjes te sturen? Uiteraard tegen vergoeding.
Vriendelijle groet en sterkte in de tuin.
Jet Tellegen
Ps.
Ik probeer de preimineermot er onder te krijgen. Misschien lukt het.

Ruud & Diana 18 augustus 2019 om 08:41

Hallo Jet,
Dankjewel voor je aardige woorden!
Ik heb elk jaar nog een kleine zadenlijst gehad hoor en ik hoop ook dit jaar weer van wat soorten zaden te oogsten (al geef ik toe dat ik steeds minder tijd heb en de lijst dus steeds kleiner/korter wordt).
Ik hoop komend najaar dus toch ook weer een kleine zadenlijst te maken, met vooral wat tomaten, paprika’s en wat eenjarige bloemen. Daar zit geen donkere Cosmos tussen en ik vrees dat ik er ook niet genoeg zaden meer van heb om van te delen (ik heb gewoon 1 zakjes met 20 zaden voor mezelf gehouden). Maar ik kan je wel vertellen waar de zaden vandaan komen want ik denk dat je de Cosmos Doubleclick Cranberries bedoelt en die kocht ik zelf hier: https://www.plantsofdistinction.co.uk/flowers-a-z/flowers-a-z/cosmos-double-click-cranberries-1357c.
Ik hoop dat jen hier in ieder geval iets aan hebt!!
groetjes,
Diana

Diana K 18 augustus 2019 om 09:11

Dag Diana,

Er zijn ook aaltjes voor de wormen die overwinteren. Deze gebruik je op de bast en de grond onder de boom. Dan is heb je al een voorsprong op het komende jaar. Ik had pruimen en appelmot, dmv aaltjes in het najaar en feromoonvallen en lijmbanden te gebruiken heb ik nu weer oogst ipv alles af te staan aan de beestjes. Veel tuinplezier!

Niqui 18 augustus 2019 om 09:36

Pruimenboom met beestjes, akelig!
Ik heb het ook een jaar gehad, de vogels hebben genoten van de pruimen.
Ik doe zelf al jaren een klamboe over de pruimenboom. Als er net kleine groene vruchten aan zitten. Sindsdien heb ik nergens last van, geen vogels en geen wespen en geen beestjes in mijn pruimen!

Veronique De Walsche 22 augustus 2019 om 08:29

Hallo Diana.
Wat een leuke website is dit! Ik ben fotografe en voor een boek ben ik nog op zoek naar chefs/restaurants met een eigen moestuin, in Nl en België. Ik heb er al heel veel maar misschien ken jij er nog enkelen die ik niet ken 😉 In mijn boek is er nog plaats voor 2 moestuinen… Heb jij soms tips?
ARTIFIX fotografie

Ruud & Diana 22 augustus 2019 om 09:45

Hallo Veronique,
Ik vrees dat ik alleen wat restaurants ken die je vast zelf ook al hebt bedacht, zoals De Tuinkamer, of Bolenius in Amsterdam, en Gartine (die ook een erg leuk kookboek schreef), en natuurlijk Villa Augustus in Dordrecht.
Als je het kleinschaliger zoekt vind ik zelf de Buytenhof hier in de buurt erg leuk, een zorgboerderij met fruittuin waar je groenten en fruit kunt kopen maar je ook thee met gebak kunt eten: http://www.debuytenhof.nl/
Ik hoop dat andere mensen dit lezen en wellicht nog wat leuke adressen kennen!!
groetjes,
Diana

Petra 22 augustus 2019 om 15:38

Hoi Veronique,

Ik woon in Limburg en in Weert ligt Hof van Keent. Dit is een restaurant met een eigen moestuin.
Groeten,
Petra

Ria 22 augustus 2019 om 17:15

Veronique, misschien heb je deze nog niet:
Restaurant de Kas in Amsterdam (ze hebben als slogan: In de ochtend geoogst, in de middag op het bord).
https://restaurantdekas.com/

Succes.

Hansje 22 augustus 2019 om 10:35

Hallo Veronique,
Misschien de Veldkeuken in Amelisweerd?
Veel succes.
Groet, Hansje

Marieke 24 augustus 2019 om 17:33

Hallo Diana,

Hier hebben we jaren last gehad van de pruimenzaagwesp. Ik heb er veel over gelezen en diverse biologische middelen geprobeerd maar niets hielp. We hadden nooit een enkele pruim aan de boom terwijl hij elk jaar bloeide.

De zaagwesp is lastig te bestrijden omdat de eitjes in de bloemen worden gelegd en op het moment dat de vruchtjes beginnen te groeien kruipen de pas uitgekomen bastaardrupsen er meteen in. Vervolgens zie je de zwarte gaatjes verschijnen en vallen de jonge vruchtjes massaal van de boom. De rups kruipt in de grond en overwinterd daar en volgend jaar begint het hele circus opnieuw.

Door aanpassing van ons kippenhok hebben vorig jaar de kippen noodgedwongen onder de pruimenboom gelopen. Resultaat: dit jaar een boom vol mooie rijpe pruimen! Ik had het als eens gelezen op internet maar nooit gedacht dat het resultaat zo enorm zou zijn. Kortom een tip die het overwegen waard als je in het bezit bent van een paar kipjes.

Olivia 9 september 2019 om 20:22

Beste Diana,
We hebben dit probleem opgelost door feromonen te gebruiken. Na jaren geen pruim te kunnen eten dit jaar waren ze allemaal gezond!
Wel twee keer de feromonen gehangd: in lente en eind van dezomer. Elke keer staat het lijm vol motten.
Volgend jaar kopen we ze weer. Gr. Olivia

Ruud & Diana 10 september 2019 om 08:48

Hallo Olivia,
Dankjewel voor het delen van je ervaring!
Hier is het met het ‘sopje’ best goed gegaan, we hadden in ieder geval oogst, voor het eerst in jaren.
Maar ik ga er zeker volgend jaar eens over nadenken!
groetjes,
Diana


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Naar de reacties Do NOT follow this link or you will be banned from the site!